Corporation Bank Clerks’ Grade Recruitment Examination Held on 29-11-2009 Question Paper With Answer Key

Corporation Bank

Clerks’ Grade Recruitment Examination

Held on 29-11-2009

Test I

Reasoning Ability

1. How many meaningful English words can be formed with the letters ETMI using each letter only once in each word ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (4)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(1)   Sesame

(2)   Mustard

(3)   Potato

(4)   Coconut

(5)   Groundnut

Answer: (3)

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(1)   S35

(2)   42

(3)   63

(4)   91

(5)   96

Answer: (5)

4. How many such pairs of letters are there in the word TIRED each of which as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

5. What should come next in the following letter series ?

A A B A B C A B C D A B C D E A B C D E F

(1)   G

(2)   C

(3)   B

(4)   A

(5)   None of these

Answer: (4)

6. In a certain code MOUNTS is written as VPNRSM. How is PERUSE written in that code ?

(1)   SFQDRT

(2)   SFQTRD

(3)   SFQFTV

(4)   QDODRT

(5)   None of the above

Answer: (1)

7. Pointing to a boy Uma said, “He is the son of my mother-in-law’s only child”. How is the boy related to Uma ?

(1)   Grandson

(2)   Son

(3)   Nephew

(4)   Data inadequate

(5)   None of these

Answer: (2)

8. How many such pairs of the digits are there in the number 561234 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in ascending order ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (1)

9. In a certain code BROKE is written as ‘53196’ and DREAM is written as ‘73624’. How is ROAD written in that code ?

(1)   3146

(2)   3217

(3)   3127

(4)   4127

(5)   None of these

Answer: (3)

10. If ‘+’ means ‘divided by’, ‘−‘ means ‘added to’, ‘×’ means ‘subtracted from’ and ÷ means ‘multiplied by, then

18 × 12 + 4 – 8 ÷ 2 = ?

(1)   216

(2)   31

(3)   04

(4) 

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. 11-16) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below

B  5  R  #  3  A  9  D  E  F  %  4  1  @  H  ©  I  K  M  2 U   $  W  6  G  8  N

11. Which of the following is the eighth to the right of t he twentieth from the right end of the above arrangement ?

(1)   %

(2)   D

(3)   I

(4)   2

(5)   None of these

Answer: (5)

12. Which of the following is the fifth to the left of the twelfth from the left end of the above arrangement ?

(1)   9

(2)   U

(3)   I

(4)   %

(5)   None of these

Answer: (1)

13. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (2)

14. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (2)

15. If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the thirteenth from the right end ?

(1)   %

(2)   1

(3)   F

(4)   I

(5)   None of these

Answer: (5)

16. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(1)   R  5  #

(2)   D  9 E

(3)   © H  I

(4)   4  1  %

(5)   M  K  2

Answer: (4)

Directions (Q. 17-22) : In each of the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Given answer (1) if only Conclusion I follows.

Given answer (2) if only Conclusion II follows.

Given answer (3) if either Conclusion I or II follows

Given answer (4) if neither Conclusion I and II follow.

Given answer (5) if both Conclusions I and II follow.

17. Statements : Some chairs are windows. Some windows are walls. Some walls are houses.

Conclusions : I. Some houses are chairs.

II. No house is chair.

Answer: (2)

18. Statements : All desks are plates. All plates are mirrors. All mirrors are boxes.

Conclusions : I. Some boxes are plates.

II. All mirrors are desks.

Answer: (1)

19. Statements : All rooms are tables. Some tables are cards. All cards are spoons.

Conclusions : I. Some spoons are rooms.

II. Some spoons are tables.

Answer: (2)

20. Statements : Some buildings are forests. Some forests are horses. All horses are rivers.

Conclusions : I. Some rivers are buildings

II. Some rivers are forests.

Answer: (2)

21. Statements : Some pins are swords. A swords are knives. All knives are sticks.

Conclusions : I. Some sticks are pins.

II. Some knives are pins.

Answer: (5)

22. Statements : All roads are buses. No bus is train. Some train are platforms.

Conclusions : I. Some platforms are roads.

II. Some trains are roads.

Answer: (4)

Directions (Q. 23-28) : Study the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R< S, T, U, V and W are sitting around a circle facing at the centre. T is to the immediate right of W and fourth to the left of P. S is third to the right of Q who is not an immediate neighbour of either P or W. R is third to the left of U who is not an immediate neighbour of S.

23. Who is second to the right of V ?

(1)   P

(2)   S

(3)   U

(4)   R

(5)   None of these

Answer: (2)

24. Who is to the immediate right of Q ?

(1)   V

(2)   P

(3)   U

(4)   Data inadequate

(5)   None of the above

Answer: (1)

25. What is Q’s position with respect to R ?

(1)   Fifth to the right

(2)   Third to the left

(3)   Fifth to the left

(4)   Fourth to the left

(5)   Third to the right

Answer: (4)

26. Who is second to the right of R ?

(1)   Q

(2)   P

(3)   U

(4)   Data inadequate

(5)   None of these

Answer: (5)

27. The persons in which of the following pairs are immediate neighbours of U ?

(1)   QV

(2)   QP

(3)   TQ

(4)   TW

(5)   None of these

Answer: (3)

28. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person ?

(1)   WT

(2)   UT

(3)   RS

(4)   VQ

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. 29-34) : In the following questions, the symbols @ © $, and % are used with the following meaning as illustrated below

‘P © Q’ means ‘P is smaller than Q’.

‘P @ Q’ means ‘P is greater than Q’.

‘P ⋆ Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.

‘P % Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.

‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true ?

Given answer (1) if only Conclusion I is true

Give answer (2) if only Conclusion II is true.

Give answer (3) if either Conclusion I or II is true.

Give answer (4) if neither Conclusion I nor II is true.

Give answer (5) if both Conclusions I and II are true.

29. Statements : H © K, K ⋆ M, M @ J

Conclusions : I. J © K

II. M Q H

Answer: (2)

30. Statements : W $ M, M @ B, B © K

Conclusions : I. B © W

II. K @ W

Answer: (1)

31. Statements : M @ T, T % R, R ⋆ K

Conclusions : I. K ⋆ T

II. M @ R

Answer: (2)

32. Statements : J @ T, T © D, D % R

Conclusions : I. R © T

II. D @ J

Answer: (4)

33. Statements : R ⋆ B, B © D, D $ F

Conclusions : I. F @ B

II. D @ R

Answer: (5)

34. Statements : M % T, T $ K, K © N

Conclusions : I. K $ M

II. K © M

Answer: (3)

Directions (Q. 35-40) : Each of the question below consists of a question and two statements numbered  I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read both the statements and

Give answer (1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Given answer (3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

Given answer (4) if the data given in both the statements I & II together are not sufficient to answer the question, and

Given answer (5) if the data in both the statements I & II together are necessary to answer the question.

35. How many boys are there between P and Q in a row of thirty boys ?

I. P is eighth from the right end of the row.

II. Q is ninth from the left end of the row.

Answer: (5)

36. How many daughters does D have ?

I. B and F are brothers of H.

II. D is father of H.

Answer: (4)

37. What is M’s rank from top in the group of twenty successful students ?

I. There are six students between M and R.

II. R’s position is twelfth from the bottom.

Answer: (5)

38. On which date in March is Ravi’s mother;s birthday ?

I. Ravi correctly remembers that his mother’s birthday is after sixteenth but before twentieth March.

II. Ravi’s sister correctly remembers that their mother’s birthday is before twenty-third but after eighteenth March.

Answer: (5)

39. How is M related to R ?

I. M has only one brother and two sisters of which one is N.

II. R is mother of N.

Answer: (4)

40. How is ‘now’ written in a code language ?

I. ‘now or never’ is written as ‘ha na pa’ in that code language.

II.  ‘you may come now’ is written as ‘ja ta ha da’ in that code language.

Answer: (5)

Directions (Q. 41-50) : In each of the question given below which one of the five answer figures should come after the problem figures. If the sequence were continued ?

41. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (5)

42. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (1)

43. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (2)

44. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (4)

45. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (3)

46. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (1)

47. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (3)

48. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (4)

49. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (5)

50. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (2)

Test II

Numerical Ability

Directions (Q. 51-75) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

51. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (4)

52. 64 × 362 ÷ 216 = 6(?)

(1)   3

(2)   4

(3)   5

(4)   6

(5)   None of these

Answer: (3)

53. 

(1)   130

(2)   140

(3)   6

(4)   3

(5)   None of these

Answer: (5)

54. 47% of 840 = ?

(1)   394.08

(2)   398.80

(3)   396.68

(4)   394.80

(5)   None of these

Answer: (4)

55. 19 × 11 – 21 + 444 ÷ 37 = ? – 110

(1)   310

(2)   200

(3)   210

(4)   190

(5)   None of these

Answer: (1)

56. 76 – 767.67 + 6776.67 = ?

(1)   6776.76

(2)   6775.76

(3)   6766.66

(4)   6575.76

(5)   None of these

Answer: (2)

57. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (2)

58. (546 ÷ 26) ÷ ? = 315 ÷ 3

(1)   1/5

(2)   2/5

(3)   5/6

(4)   1/10

(5)   None of these

Answer: (1)

59. 78% of 450 + 34% of (?) = 30% of 2630

(1)   650

(2)   600

(3)   760

(4)   900

(5)   None of these

Answer: (2)

60. 

(1)   216

(2)   64

(3)   144

(4)   196

(5)   None of these

Answer: (5)

61. 

(1)   930

(2)   990

(3)   900

(4)   870

(5)   None of these

Answer: (2)

62. 32% of 360 + 12% of 440 = ?

(1)   165

(2)   176

(3)   177

(4)   168

(5)   None of these

Answer: (4)

63. 

(1)   5

(2)   7

(3)   4

(4)   3

(5)   None of these

Answer: (1)

64. 976 + 27.874 – 3.089 = ?

(1)   40.751

(2)   39.761

(3)   40.761

(4)   41.671

(5)   None of these

Answer: (3)

65. 73 + [82 – (25 + 52)] = ?

(1)   352

(2)   350

(3)   359

(4)   342

(5)   None of these

Answer: (2)

66. 3724 – 192 – 320 + 63 = ?

(1)   3295

(2)   3259

(3)   3225

(4)   3279

(5)   None of these

Answer: (2)

67. 96969 – 6969 + 969 + 96 – 9 = ?

(1)   98056

(2)   91066

(3)   90156

(4)   96156

(5)   None of these

Answer: (5)

68. 73 + 793.77 – 841.49 + 12.91 = ?

(1)   341.92

(2)   340.92

(3)   314.19

(4)   346.92

(5)   None of these

Answer: (5)

69. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (4)

70. 125 × 225 ÷ (?)2 = 55

(1)   3

(2)   5

(3)   7

(4)   2

(5)   None of these

Answer: (1)

71. 

(1)   0.3

(2)   0.25

(3)   0.2

(4)   0.4

(5)   None of these

Answer: (3)

72. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (5)

73. 12% of 250 × 62% of 300 = ?

(1)   5680

(2)   5508

(3)   5580

(4)   5080

(5)   None of these

Answer: (3)

74. 36 × 26 + 83 + 43 + (?) = (39)2

(1)   8

(2)   18

(3)   9

(4)   16

(5)   None of these

Answer: (3)

75. 027 – 0.763 + 2.079 – 0.843 = ?

(1)   1.531

(2)   1.351

(3)   1.6

(4)   1.5

(5)   None of these

Answer: (4)

76. What least number should be subtracted from 6738 to make it a perfect square ?

(1)   14

(2)   16

(3)   24

(4)   36

(5)   None of these

Answer: (1)

77. If one man or two women or three boys can finish a work in 88 days, then how many days will one man, one woman and one boy together take to finish the same work ?

(1)   46 days

(2)   54 days

(3)   48 days

(4)   44 days

(5)   60 days

Answer: (3)

78. If Rs 7545 were distributed equally among 87 people, Rs 63 was left out. How much amount did each person get ?

(1)   Rs 87

(2)   Rs 86

(3)   Rs 97

(4)   Rs 81

(5)   None of these

Answer: (2)

79. The ratio between the present ages of Ravi and Vinay is 7 : 15 respectively. Two years from now, Vinay’s age will become twice the age of Ravi. What was the difference between their ages five years go ?

(1)   13 yr

(2)   16 yr

(3)   11 yr

(4)   18 yr

(5)   None of the above

Answer: (2)

80. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question ?

5621 ÷ 69 × (12)2 – 105 = ?

(1)   11900

(2)   11625

(3)   13425

(4)   10400

(5)   16325

Answer: (2)

81. The difference between the two adjacent angles of a parallelogram is 20°. What would be the ratio between the smaller angle and the larger angle of the parallelogram respectively ?

(1)   4 : 5

(2)   4 : 7

(3)   3 : 5

(4)   5 : 6

(5)   None of these

Answer: (1)

82. A car reached Raipur from Somgarh in 35 minutes with an average speed of 69 km/h. If the average speed in increased by 36 km/h. How much time will it take to cover the same distance ?

(1)   24 min

(2)   27 min

(3)   23 min

(4)   29 min

(5)   None of these

Answer: (3)

83. A number when multiplied by five times of itself give the value equal to 1445. What is the number ?

(1)   18

(2)   15

(3)   19

(4)   16

(5)   None of these

Answer: (5)

84. What total amount will Ravi get in two years if he invests Rs 5000 to obtain compound interest at the rate of 5% per annum ?

(1)   Rs 5511.50

(2)   Rs 5312.50

(3)   Rs 5542.50

(4)   Rs 5512.50

(5)   None of the above

Answer: (4)

85. The total cost of 12 pens and 5 pencils is equal to Rs 111. Also, the cost of one pencil is Rs 5 less than the cost of one men. What will be the total cost of 8 pens and 9 pencils ?

(1)   Rs 89

(2)   Rs 97

(3)   Rs 91

(4)   Rs 78

(5)   None of the above

Answer: (3)

86. If (11)3 is subtracted from a square of a number, the value so obtained is 38. What is the number ?

(1)   37

(2)   33

(3)   47

(4)   43

(5)   None of these

Answer: (1)

87. If the positions of the digits of a two digit number are interchanged, the number newly formed is smaller than the original number by 45. Also, the ratio between new number and the original number is 3 : 8 respectively. What is the original number ?

(1)   61

(2)   83

(3)   94

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (5)

88. A man went to market and purchased an item of Rs 15000 and sold it at the loss of 10%. From that amount, he purchased another item and sold it at a profit of 16%. What is the amount of overall profit made by him in whole dealing ?

(1)   Rs 650

(2)   Rs 660

(3)   Rs 610

(4)   Rs 720

(5)   None of the above

Answer: (2)

89. Out of the fractions  which is the third highest ?

(1)   3/11

(2)   9/21

(3)   4/9

(4)   13/33

(5)   None of these

Answer: (1)

90. 40% of 45% of a number is 324. What is the number ?

(1)   1850

(2)   1600

(3)   2400

(4)   1800

(5)   None of these

Answer: (4)

91. If the perimeter of a rectangular field is 80 m and the breadth and length is in the ratio of 2 : 3 respectively. What is the area of the field ?

(1)   360 Sq m

(2)   430 Sq m

(3)   384 Sq m

(4)   160 Sq m

(5)   None of the above

Answer: (3)

92. What will come in place of both the question marks (?) in the following equation ?

(1)   72

(2)   98

(3)   78

(4)   92

(5)   None of these

Answer: (2)

93. What would be the simple interest obtained on a Principal of Rs 11050 after 6 yr at the rate of 5% per annum ?

(1)   Rs 3320

(2)   Rs 3315

(3)   Rs 3300

(4)   Rs 3350

(5)   None of the above

Answer: (2)

94. In how many different ways can the letter of the word CASIO be arranged ?

(1)   140

(2)   110

(3)   160

(4)   120

(5)   None of these

Answer: (4)

95. There are two triangles A and B. The angles of triangles A are in the ratio of 3 : 4 : 5 and the angles of triangle B are in the ratio of 5 : 6 : 7. What is the difference between largest angle of triangle A and smallest angle of triangle B ?

(1)   28°

(2)   35°

(3)   25°

(4)   40°

(5)   None of these

Answer: (3)

96. In an examination it is required to get 40% marks out of total marks to pass. A candidate secured 150 marks and failed by 10 marks. What are the maximum marks of the examination ?

(1)   500

(2)   350

(3)   400

(4)   420

(5)   None of these

Answer: (3)

97. If the sum of four consecutive numbers is 370, then which is the third lowest number amongst them ?

(1)   92

(2)   97

(3)   94

(4)   89

(5)   None of these

Answer: (5)

98. A candidate scored 146 marks in Hindi, 139 marks in English, 179 marks in Mathematics, 148 marks in Science and 98 marks in social Science. What is the average marks he scored in all the subjects ?

(1)   142

(2)   168

(3)   132

(4)   135

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. 99-100)  : What should come in place of the question mark (?) in the following series ?

99. 3  10  20  33  49  68  ?

(1)   92

(2)   89

(3)   90

(4)   79

(5)   None of the above

Answer: (3)

100. 105 115 135  175  ?  415

(1)   250

(2)   255

(3)   310

(4)   260

(5)   None of the above

Answer: (2)

Test III

Clerical Aptitude

Directions (Q. 101-135)  In each question below a combination of name and address is given in the first column at the left followed by four such combinations one each under the column 1, 2, 3 & 4. You have to find out the combination which is exactly the same as the combination in the first column. The number of that column which contains that combination is the answer. If the combinations are different, the answer is ‘5’.

101. Shakira Mhatre

Shahaji Road

Dungarpur-56

(1)   Shakira Mhatre

Shahaji Road

Dungarpur-56

(2)   Shakira Mhatre

Shahagi Road

Dungarpur-56

(3)   Shakira Mhatre

Shahaji Road

Dungerpur-56

(4)   Shakira Mahtre

Shahaji Road

Dungarpur-56

(5)   None

Answer: (1)

102. Sonubai Pillari Shop

No. 2, B ward

Chennai-54

(1)   Sonubai Pillai

Shop No.3, B ward

Chennai-54

(2)   Sonubai Pillai

Shop No. 2, B ward

Chennai-45

(3)   Sonibai Pillai

No. 2, B ward

Chennai-45

(4)   Sonubai Pillai Shop

No.2, B word

Chennai-45

(5)   None

Answer: (5)

103. Phalguni Hatri

Narang Towers

Vokola Pipeline

(1)   Phalguni Hatri

Narang Towers

Vakola Pipeline

(2)   Phalguni Hatri

Navarang Towers

Vakola Pipeline

(3)   Phalguni Hatri

Narang Towers

Vokola Pipeline

(4)   Fhalguni Hatri

Narang Towers

Va’kola Pipeline

(5)   None

Answer: (1)

104. Ekmishtu Bandu

Bopara Hans Rd

Hojira-4132

(1)   Ekmishtu Bandu

Bapara Hans Rd

Hojira-4132

(2)   Ekmishtu Bandu

Bopara Hans Rd

Hojira-432

(3)   Emushtu Bandu

Bopara Hans Rd

Hojira-4132

(4)   EKmishtu Bandu

Bopara Hans Rd

Hojira-4133

(5)   None

Answer: (4)

105. Janta Stores

Nana Bapu Marg

Jaipur-400038

(1)   Janata Stores

Nana Bapu Marg

Jaipur-400038

(2)   Janta Stores

Nana Bapu Marg

Jaipur-400083

(3)   Janta Stores

Nama Bapu Marg

Jaipur-400038

(4)   Janta Store

Nana Bopu Marg

Jaipur-400038

(5)   None

Answer: (5)

106. Savio DCosta Palak

Pluto/B Dahivali-36

(1)   Savio DCosta Palak

Pluto/P Dahivali-36

(2)   Savio DCosta Palak

Pluto/B Oahivili-36

(3)   Sovio DCosta Palak

Pluto/B Dahivali-36

(4)   Savio DCosta Palak

Pluto/B Dahivali-36

(5)   None

Answer: (4)

107. Anand Khajra

phonix garden

Kamrangar

(1)   Anand Khojra

phonix garden

Kamrangar

(2)   Anand Khajra

phoenix garden

Kamrangar

(3)   Anand Khajra

phonix garden

Kamrnagar

(4)   Anand Khajra

Pheonix Garden

Kanrangar

(5)   None

Answer: (3)

108. Vidyadhar Rao

Alankar Lane

Bajrapur-84

(1)   Vidyadhar Roa

Alankar Lane

Bajrapur-84

(2)   Vidyadhar Rao

Alankar Lane

Bajrapur-84

(3)   Vidyadhar Rao

Alankur Lane

Bajrapur-84

(4)   Vidyadhar Rao

Alankar Lane

Bojrapur-84

(5)   None

Answer: (2)

109. Chitragaudha R

Sonaje Tht

Phalakpur-51

(1)   Chitragaudha R

Sanaje Road/ll

Chandrapur-41

(2)   Chitragaudha R

Sonaje Road/ll

Chanderpur-41

(3)   Chitragaudha R

Sonaje Road/ll

Chandrapur-41

(4)   Chitargaudha R

Sonaje Road/ll

Chandrapur-41

(5)   None

Answer: (3)

110. Vakila Mitra Opp

Chandan Tht

Phalakpur-51

(1)   Vakila Mitra Opp

Chanden Tht

Phalakpur-51

(2)   Vokila Mitra Opp

Chandan Tht

Phalakpur-51

(3)   Vakila Mitra Opp

Chandan Tht

Phalakpur-51

(4)   Vakila Mitra Opp

Chandan Tht

Phalakpor-15

(5)   None

Answer: (5)

111. Kurumgola Shet

Vasant Vihar

Karimnagar-12

(1)   Kurumgala Shet

Vasant Vihar

Karimnagar-12

(2)   Kurumgola Shet

Vasant Vihar

Karimnagar-21

(3)   Kurumgola Shet

Vasant Vihar

Karimnagar-12

(4)   Kurmgola Shet

Vasant Vihor

Karimnagar-12

(5)   None

Answer: (3)

112. Jagira Mishra Jantar

Mantar Chokhi

Dhani-35

(1)   Jagira Mishra Jantar

Mantar Chohki

Dhani-35

(2)   Jagura Mishra Jantar

Mantar Chokhi

Dhani-53

(3)   Jagura Mishra

Jantar Mantar

Chokhi Dhani-35

(4)   Jagira Mishra Jantar

Mantar Chokhi

Dhani-35

(5)   None

Answer: (4)

113. Wait N Watch Est

Veda Builder

Ph-34201571

(1)   Wiat N Watch Est

Veda Builder

Ph-34201571

(2)   Wait N Watch Est

Veda Buildor

Ph-34201571

(3)   Wait N Watch Est

Veda Builder

Ph-34202571

(4)   Wait N Watch Est

Veda Builder

Ph-34201571

(5)   None

Answer: (4)

114. Velchi Kothimbir

Marunagar-IV

Janakpuri-52

(1)   Velchi Kothimbir

Marunagar-V

Janakpuri-52

(2)   Velchi Kothembir

Marungar-IV

Janakpuri-52

(3)   Velchi Kothimbir

Marunagar-IV

Janakpure-52

(4)   Velchi Kothimbir

Marunagar-VI

Janapuri-52

(5)   None

Answer: (5)

115. Modley Toys Fariha

Triangle

Deutschland-38

(1)   Modley Toys Fariha

Triangle

Deutschland-38

(2)   Modley Toys Fariha

Triangle

Deustchland-38

(3)   Modley Toys Fariha

Triangle

Deutschland-83

(4)   Modley Toys Foriha

Triangle

Deutschland-38

(5)   None

Answer: (1)

116. Sunil Vatlagel

C H S Colony

Himmatnagar-15

(1)   Sunil Vatlagel

C H S Calony

Himmatnagar-15

(2)   Sunil Vatlagel

C H S Colony

Himmatnagar-51

(3)   Sunil Vatlagel

C H H Colony

Himmatnagar-15

(4)   Sonil Vatlagel

C H S Colony

Himmatnagar-15

(5)   None

Answer: (5)

117. Atmaram Dhonde

Chinawar Square

Nagpur-3146

(1)   Atmaram Dhonde

Chinawar Square

Nagpur-3146

(2)   Atmaram Dhonde

Chinavar Square

Nagpur-3146

(3)   Atmaram Dhonde

Chinawar Square

Nagpur-3416

(4)   Atamram Dhonde

Chinawar Square

Nagpur-3146

(5)   None

Answer: (1)

118. Lambrata Bulla

Shanivar Peth

Pune-311096

(1)   Lambrata Bulla

Shanivar Peth

Pune-311069

(2)   Lambrata Bulla

Shanivar Path

Pune-311096

(3)   Lambrata Balla

Shanivar Peth

Pune-311096

(4)   Lambrata Bulla

Shanivar Peth

Pune-311096

(5)   None

Answer: (4)

119. Yasasvi Fukat

Kariaffa Lane

Kerala-33

(1)   Yasasvi Fukat

Karaffa Lane

Kerala-33

(2)   Yasasvi Fukat

Kariaffa Lane

Kerala-33

(3)   Yasaswi Fukat

Kariaffa Lane

Kerala-33

(4)   Yasasvi Fukat

Kariaffa Lane

Kerala-22

(5)   None

Answer: (2)

120. Sampark Sadhu

Nirnay Ashram

Samarpur-81

(1)   Sampark Sadhu

Nirmay Ashram

Samarpur-81

(2)   Sampark Sadhu

Nirnay Ashram

Samarpur-81

(3)   Sompark Sadhu

Nirnay Ashram

Samarpur-81

(4)   Sampark Sadhu

Nirnay Ashram

Samarpur-18

(5)   None

Answer: (2)

121. Gooey Cakes

Fundoo Circle

Tel-65926794

(1)   Gooey Cakes

Fundoo Cercle

Tel-65926794

(2)   Goeoy Cakes

Fundoo Circle

Tel-65926794

(3)   Gooey Cakes

Fundoo Circle

Tel-65926794

(4)   Gooey Cakes

Fundoo Circle

Pin-65926794

(5)   None

Answer: (3)

122. Mahira Khan Sr.

Exct Bajaj Ltd

Ph 3968124

(1)   Mahira Khan Sr.

Exct Bajaj Ltd

Ph 3986124

(2)   Mahera Khan Sr.

Exct Bajaj Ltd

Ph 3968124

(3)   Mahira Khan Sr.

Exct Bajaj Ltd

Ph 3968124

(4)   Mahira Khan Jr.

Exct Bajaj Ltd

Ph 3968124

(5)   None

Answer: (3)

123. Nate Thompson

Guliver Street

Cleaveland

(1)   Nate Thompson

Gulever Street

Cleaveland

(2)   Nate Thomspon

Guliver Street

Cleaveland

(3)   Nate Thompson

Guliver Street

Claeveland

(4)   Nate Thompson

Guliver Street

Cleavland

(5)   None

Answer: (5)

124. Toshiba Cherian

Kores Lane-XI

Dreamhouse-3

(1)   Toshiba Cherian

Kores Lane-IX

Dreamhouse-3

(2)   Tohsiba Cherian

Kores Lane-XI

Dreamhouse-3

(3)   Toshiba Cherian

Kores Lane-XI

Draemhouse-3

(4)   Toshiba Cherian

Kores Lane-XI

Dreamhouse-3

(5)   None

Answer: (4)

125. Susheel Safary

Rohila Kila

Tahiti-499862

(1)   Susheel Safary

Rohila Kila

Taheti-499862

(2)   Susheel Safary

Rohila Kela

Tahiti-499862

(3)   Sushil Safary

Rohila Kila

Tahiti-499862

(4)   Susheel Safary

Rohila Kila

Tahiti-499862

(5)   None

Answer: (4)

126. Marandas Gupta

Tihar Farm Road

Aligarh-4356

(1)   Marandas Gupta

Tihar Farm Road

Aligarh-4356

(2)   Narandas Gupta

Tihar Farm Road

Aligarh-4356

(3)   Marandas Gupta

Tehar Farm Road

Aligarh-4356

(4)   Marandas Gupta

Tihar Farm Road

Aligarh-4356

(5)   None

Answer: (4)

127. Chamara Silva

Pokhran Road

Tamilnadu-48

(1)   Chamara Silva

Pohkran Road

Tamilnadu-48

(2)   Chamara Silva

Pokhran Road

Tamilnadu-48

(3)   Chamara Silva

Pokhran Road

Tamilnado-48

(4)   Chamara Selva

Pokhran Road

Tamilnadu-48

(5)   None

Answer: (2)

128. Sushma Tatke

Bulandi Diwar

Wainganga-23

(1)   Sushma Tatke

Bulandi Diwar

Wianganga-23

(2)   Sushma Tatke

Bulandi Divar

Wainganga-23

(3)   Sushma Tatke

Bulandi Diwar

Wainganga-23

(4)   Sushma Tatke

Bulandi Diwar

Wainganga-23

(5)   None

Answer: (3)

129. Pankajbhai Chani

Vartalab House

Meerut-411390

(1)   Pankajbhai Chami

Vartalab House

Meerut-411390

(2)   Pankajbhai Chani

Vartalab House

Meerut-41390

(3)   Pankajbai Chani

Vartalab House

Meerut-411390

(4)   Pankajbhai Chani

Vartabal House

Meerut-411390

(5)   None

Answer: (5)

130. Sejal Beechy

Katuria Housing

Surat Nani Park

(1)   Sejal Beehcy

Katuria Housing

Surat Nani Park

(2)   Sejal Beechy

Katuria Housing

Surat Mani Park

(3)   Sejal Beechy

Katuria Housing

Surat nani Park

(4)   Sejal Beechy

Kuturia Housing

Surat Nani Park

(5)   None

Answer: (3)

131. Mandakini Kaur

Hariyali Garden

Amritsar-45

(1)   Mandakini Kaur

Hariyali Garden

Amritsar-45

(2)   Mandakini kaur

Hariyali Garden

Amritsar-54

(3)   Mamdakini kaur

Hariyali Garden

Amritsar-45

(4)   Mandakini kaur

Hariyali Gardan

Amritsar-45

(5)   None

Answer: (1)

132. Sawariya Foods

Mobi Compound

Call-3895670

(1)   Sawariya Foods

Mobi Compound

Call-3895670

(2)   Sawariya Foods

Mobi Compaund

Call-3895670

(3)   Sawariya Foods

Mobi Compound

Call-3985670

(4)   Savariya Foods

Mobi Compound

Call-3895670

(5)   None

Answer: (1)

133. Natrajan Pillai

Donkegna Street

Sierraleone-41

(1)   Natarajan Pillai

Donkegna Street

Sierraleone-41

(2)   Natrajan Pillai

Donkgena Street

Sierraleone-41

(3)   Natrajan Pillai

Donkegna Street

Sierraleone-41

(4)   Natrajan Pillai

Donkegna Street

Sierraloene-41

(5)   None

Answer: (3)

134. Sooriya Sweets

Paharganj Galli

Bhopal-5132

(1)   Sooraiya Sweets

Paharganj Galli

Bhopal-5132

(2)   Sooriya Sweets

Paharganj Galli

Bhopal-513200

(3)   Sooriya Sweets

Pahargang Galli

Bhopal-5132

(4)   Sooriya Sweets

Paharaganj Galli

Bhopal-5123

(5)   None

Answer: (2)

135. Rosemary Galat

Flimsy Lane-3

Pandurang Wadi

(1)   Rosemary Galat

Flimsy Lane-3

Pandurang Wadi

(2)   Rosemary Galat

Flimsy Lane-3

Pandurnag Wadi

(3)   Rosemory Galat

Flimsy Lane-3

Pandurang Wadi

(4)   Rosemary Galat

Filmsy Lane-3

Pandurang Wadi

(5)   None

Answer: (1)

Directions (Q. 136-140) : Below in each question five words are given. Which of them will come at the third place if all of t hem are arranged alphabetically as in a dictionary.

136.

(1)   Fiend

(2)   Fiesta

(3)   Fierce

(4)   Field

(5)   Fiery

Answer: (3)

137.

(1)   Irritable

(2)   Irregular

(3)   Irresponsible

(4)   Irrelevant

(5)   Irrational

Answer: (4)

138.

(1)   Grumble

(2)   Guard

(3)   Grab

(4)   Grudge

(5)   Grunt

Answer: (1)

139.

(1)   Jovial

(2)   Jottings

(3)   Joyous

(4)   Journal

(5)   Journey

Answer: (5)

140.

(1)   Loiter

(2)   Longing

(3)   Lonely

(4)   Logical

(5)   Longitude

Answer: (3)

Directions (Q. 141-145) : The letter group in each question is to  be codified in the following codes :

Letter :  C  R  S  A  P  Z  B  N  T  D

Code :     9  2   0  7  5   3  8   6   4  1

You have to find out which of the answers (1) or (2) or (3) or (4) has the correct coded form of the given letter group and indicate it on your answer sheet. If none of the coded form is correct, mark (5) as the answer.

141. BCDPNS

(1)   819560

(2)   691580

(3)   8910562

(4)   891560

(5)   None of these

Answer: (4)

142. PRBTCP

(1)   528495

(2)   258495

(3)   258492

(4)   582495

(5)   None of these

Answer: (1)

143. ASTRZn

(1)   704326

(2)   504236

(3)   074326

(4)   724036

(5)   None of these

Answer: (5)

144. TCSNPA

(1)   496057

(2)   490657

(3)   490653

(4)   940657

(5)   None of these

Answer: (2)

145. NASDZB

(1)   760183

(2)   671038

(3)   670138

(4)   760138

(5)   None of these

Answer: (3)

Directions (Q. 146-150) : The news item in each questions below is to be as classified into one of the following five areas :

(1) Politics, (2) Social Issues, (3) Science and Health, (4) Sports and (5) Miscellaneous.

146. Bogus votes will lead to reduction in the state.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (1)

147. The model turned actor will now be replaced by his best buddy in the industry.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (5)

148. Wrestling Premier League to start this December.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (4)

149. Watching too much of TV can cause brain tumor’, a study states.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (3)

150. Nari Mukti Samaj protest for grant of proper maternity leave for working women.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (2)

Test IV

English Language

Directions (Q. 151-160) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there lived a herd of elephants at the bottom of the majestic Himalayas. Their leader was a rare white elephant who was an extremely kind-hearted soul. He greatly loved his mother who had grown blind and feeble and could not look out for herself. Each day this white elephant would go deep into the forest in search of food. He would look for the best of fruits to send to his mother through other elephants of the herd. But his mother never received any. This was because the other members of the herd would always eat then up themselves. Each night, when he returned home he would be surprised to hear that his mother had been starving all day. He was absolutely disgusted with his herd. Then one day, he decided to leave then all behind and disappeared in the middle of the night along with his dear mother. He took her to Mount Candorana to live in a cave besides a beautiful lake.

It so happened that one day, when the white elephant was feeding, he heard loud cries. A foreste4r from Benaras had lost his way in the forest and was absolutely terrified. The white elephant told him not to worry as he knew every inch of this forest and could take him to safety. He then lifted him on to his back and carried him to the edge of the forest from where the forester went on his merry way back to Benaras.

Oh reaching the city, he heard that King’s personal elephant had just died and the King was looking for a new elephant. His heralds were roaming the city, “announcing that any man who had seen or heard of an elephant fit for a King should come forward with the information. The forester was very excited and immediately went up to the King and told him about the white elephant that he had seen on Mount Candorana. The King was quite pleased with the information and immediately dispatched a number of soldiers and elephant trainer along with the forester. After travelling for many days, the group reached the lake besides which the elephants resided. They slowly crept down to the edge of the lake and hid behind the bushes. The white elephant, was collecting lotus shoots for h is mother’s meal and could sense the presence of humans. When he looked up, the spotted the forester and realized that it was he who had led the King’s men to him. He was very upset at the ingratitude but decided not to put up a struggle as many of the men would be killed. And he was just too kind to hurt anyone. So he decided to go along with them to Benaras and then seek a solution to this problem.

On reaching the beautiful city of Benaras, the trainers laid out a feast for their new State elephant but he refused to touch a morsel. He did not respond to any kind of stimuli, be it the fragrant flowers or the beautiful and comfortable stable. He just sat there looking completely despondent. The king was extremely concerned. He offered the elephant food from the royal table and asked him why he grieved in this manner. The white elephant replied that he would not eat a thing until he met his mother back home on Mount Candorana as she must be hungry because she was blind and had no one to feed her and take care of her. He was afraid that she would die. The compassionate King was touched by the elephant’s story and assured him that his soldiers would bring his old mother to the palace as soon as possible. The king kept his promise and his soldiers took good care of his mother as well for as long as she lived. She blessed the kind king with peace, prosperity and joy till the end of his days. In this way the white elephant could serve the king and also enjoy the royal perks at the king’s palace along with his mother.

151. What did the white elephant do when the realized that his mother had been starving even though he had been sending food for her ?

(1)   He punished his herd members and told them to leave the jungle.

(2)   He went to Benaras to report the happenings of the herd to the King.

(3)   With the help of the King’s soldiers, he got the herd members killed.

(4)   He and his mother left the herd behind

(5)   None of the above

Answer: (4)

152. Why did the white elephant not put up a struggle against the King’s soldiers ?

(1)   He did not want anyone to get hurt in the struggle.

(2)   He was blind and feeble and thus could not put up a struggle.

(3)   He surrendered as he realized that he would not be able to fight so many soldiers.

(4)   He feared that the King may kill his mother if he did not go to the palace.

(5)   None of the above

Answer: (1)

153. Why did the white elephant collect food for his mother daily ?

(1)   The king did not provide food to the elephant’s mother.

(2)   All the elephants from the herd refused to collect food for the old mother elephant.

(3)   The elephant’s mother could not fend for herself.

(4)   The white elephant’s mother would not accept food from anyone but her son.

(5)   None of the above

Answer: (3)

154. Why was the white elephant upset to see the forester along with the King’s soldiers ?

(1)   He had invited only the forester and not the King’s soldiers to the forest.

(2)   The king’s soldiers had arrested the forester for concealing the whereabouts of the white elephant.

(3)   He did not except such ingratitude from the forester as he had helped him once.

(4)   The forester, along with the soldiers had captured the white elephant’s mother.

(5)   None of the above

Answer: (3)

155. Which of the following best describes the King as mentioned in the passage ?

(1)   Ungrateful

(2)   Weak & feeble

(3)   Dishonest

(4)   Sympathetic

(5)   Ingenious

Answer: (4)

156. What did the King do when the forester told him about a white elephant ?

(1)   He rewarded the forester with lots of valuables.

(2)   He sent his soldiers to the forest to bring the white elephant to Benaras.

(3)   He sent his soldiers to the forest to hunt down the white elephant.

(4)   He ordered the forester to bring the white elephant to him from the forest.

(5)   None of the above

Answer: (2)

157. Why was the forester terrified and crying for help in the forest ?

(1)   He was scared to see a white elephant.

(2)   The elephant had lifted him forcefully to his back.

(3)   He wanted to warn the white elephant against the King’s men.

(4)   He had lost his way and wanted someone’s help.

(5)   None of the above

Answer: (4)

158. Why did the white elephant’s mother never receive the fruits sent by her son ?

(1)   The other members of the herd would eat up the fruits themselves instead of taking them of her.

(2)   The King’s soldiers blocked her food supply in order to make her weak and capture her to be taken to the king.

(3)   Because the King would never let any food sent by the white elephant reach his mother.

(4)   Because the ungrateful forester sold the fruits collected by the white elephant in Benaras.

(5)   None of the above

Answer: (1)

159. Why was the white elephant unhappy and refused to eat in the King’s palace ?

(1)   He was unhappy with the royal treatment and expected more comforts.

(2)   He was worried about his mother who was blind and weak.

(3)   He was protesting against the forester’s ingratitude towards him.

(4)   The King’s soldiers had inured him and his mother while captivating both of them.

(5)   None of the above

Answer: (2)

160. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?

(1)   The forester could never go back to Benaras from the forest.

(2)   The white elephant’s herd members were cooperative and honest.

(3)   The forester ultimately became a good friend of the white elephant.

(4)   The white elephant’s mother was finally left alone in the forest.

(5)   None is true

Answer: (5)

Directions (Q. 161-163) : Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

161. STRUGGLE

(1)   Hardship

(2)   Adversity

(3)   Fight

(4)   Striving

(5)   Argument

Answer: (3)

162. DISAPPEARED

(1)   Hid

(2)   Departed

(3)   Escaped

(4)   Disintegrated

(5)   Strayed

Answer: (2)

163. SPOTTED

(1)   Blemished

(2)   Experienced

(3)   Appeared

(4)   Projected

(5)   Saw

Answer: (5)

Directions (Q. 164-165) : Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as u sed in the passage.

164. FEEBLE

(1)   Strong

(2)   Intense

(3)   Unbreakable

(4)   Preserved

(5)   Substantial

Answer: (1)

165. EDGE

(1)   Blunt

(2)   Beginning

(3)   Indoors

(4)   Interiors

(5)   Rim

Answer: (4)

Directions (Q. 166-170) : Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (5) as the answer.

166. Good leaders are always attentive towards his subordinates’ needs.

(1)   A good leader is

(2)   Good leader is

(3)   Some good leader are

(4)   All good leaders are

(5)   No correction required

Answer: (1)

167. Besides his wife, his children and other relatives also attends the function.

(1)   too attends

(2)   also attending

(3)   also attended

(4)   too attending

(5)   No correction required

Answer: (3)

168. Earning lots of money is one of the desires which are never satisfied.

(1)   which are never satisfy

(2)   who are never satisfied

(3)   who is never satisfies

(4)   which is never satisfied

(5)   No correction required

Answer: (5)

169. If you would have taken the medicine, you could have gone to school today.

(1)   If you would take

(2)   Had you taken

(3)   If you would be taking

(4)   If you been taking

(5)   No correction required

Answer: (5)

170. The passage was so difficult that I could not comprehend it in the first reading.

(1)   as difficult that

(2)   so difficult as

(3)   as difficult as

(4)   very difficult that

(5)   No correction required

Answer: (5)

Directions (Q. 171-175) : In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (1), (2), (3) and (4). One of these four words printed in bold and (4). One of these four words printed in bold may be either misspelt or inappropriate in the if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence,

171. Their (1) / has been a series of abductions (2) / of young children (3) / of the schools in the area (4) / All correct (5)

Answer: (1)

172. The council (1) / denied having any hand (2) / in the recently (3) / unearthed scandled (4) / All correct (5)

Answer: (4)

173. He was unable (1) / to give a satisfactory (2) / explanation for his absense (3) / from the meeting (4) / All correct (5)

Answer: (3)

174. As the ship was sinking (1) / fast, the captain (2) / gave orders to abandon (3) / it immediately (4) / All correct (5)

Answer: (5)

175. Much (1) / countries are starting to turn (2) / their attention (3) / to new sources (4) / of energy. All correct (5)

Answer: (1)

Directions (Q. 176-180) : Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D, (E) and (F) in the proper sequence to form a meaning full paragraph; then answer the questions given below them.

(A) The man immediately got off the car, slapped a young boy who had thrown the brick and asked him why he did so ?

(B) The boy then requested the driver to help him since he was unable to lift his injured brother alone.

(C) The driver stood to watch the young boy push the wheelchair down the road and decided to never repair the dent.

(D) A man was driving down a highway when a brick smashed on the side of his expensive, brand new car.

(E) Moved beyond words the driver apologized to the young boy and quickly lifted  his brother and provider first aid to him.’

(F) The boy was in tears and said that he had to do so as no one on the highway had stopped to help his handicapped brother who had slipped from his wheelchair.

176. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

(1)   B

(2)   A

(3)   D

(4)   F

(5)   E

Answer: (2)

177. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

(5)   E

Answer: (4)

178. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

(5)   E

Answer: (3)

179. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

(5)   F

Answer: (5)

180. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?

(1)   B

(2)   C

(3)   D

(4)   E

(5)   F

Answer: (1)

Directions (Q. 181-190) : Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

181. Mammoths were a (1) / species of elephants (2) / who lived millions of years ago (3) / but are now extinct (4) / No error (5)

Answer: (1)

182. Many peoples were (1) / brought to safety (2) / by the army helicopters (3) / from the flood hit area (4) / No error (5)

Answer: (1)

183. Hostility between the (1) / two groups have (2) / increased in the (3) / past few months (4) / No error (5)

Answer: (2)

184. I had gone only a little way (1) / down the street (2) /when I realized that (3) / I had not lock the door (4) / No error (5)

Answer: (4)

185. It is difficult to (1) / understand the problems (2) / that the physically challenged people (3) /encounters in their daily life (4) / No error (5)

Answer: (4)

186. Her class is very special (1) /because it has children (2) /with many different (3) / abilities and skills (4) / No error (5)

Answer: (3)

187. If she will secure more than (1) /90% marks in the exams (2) / I will give her (3) / a suitable reward (4) / No error (5)

Answer: (1)

188. A twenty year old (1) / absconder was caught (2) /in a local restaurant (3) / this morning (4) / No error (5)

Answer: (5)

189. The talks ended (1) /abruptly when one of (2) /the delegate walked (3) /out in protest (4) / No error (5)

Answer: (3)

190. The sink is (1) /so dirty that (2) / one needs a very strong (3) / abrasive to cleaning it (4) / No error (5)

Answer: (4)

Directions (Q. 191-200) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time, there was a huge tree on the (191) of a river. The tree made a comfortable home for the family of birds who had built their nests on it branch. The birds were living there happily as the tree with tits widespread branches provided (192) to them from scorching sun and heavy rains.

One day, when the (193) was overcast, it rained very heavily. Some monkeys, who were playing nearby the tree, got (194) and ran for shelter under the tree. All of them were (195) with cold. When the birds saw the monkeys in a pitiable condition, one of the birds said, “O monkey ! If we can build our nest with small  beaks, then why can’t you. By God’s grace, you have two hands and two legs. Why don’t you make nice shelter for yourselves ?

On hearing this, the monkeys got (196) and swore to teach the birds a lesson. They said to themselves, ‘These birds are not afraid of the rain of cold wind. They are living comfortably that is why they are (197) us like this. Let the rain stop, we’ll show them how to build home. As soon as the rain stopped, the monkeys (198) up the tree and (199) the nests of the birds. They also broke the birds’ eggs and threw the young ones down.

The poor birds flew here and there in misery. They were full of (200) for their words and realized that they should not have given advice that was not asked for. Advice should only be given to the learned, the wise and those who ask for it.

191.

(1)   bank

(2)   bottom

(3)   inside

(4)   waters

(5)   middle

Answer: (1)

192.

(1)   habitat

(2)   filter

(3)   fruits

(4)   shelter

(5)   house

Answer: (4)

193.

(1)   rain

(2)   river

(3)   sky

(4)   tree

(5)   birds

Answer: (3)

194.

(1)   drowned

(2)   flooded

(3)   immersed

(4)   shocked

(5)   drenched

Answer: (5)

195.

(1)   angry

(2)   shivering

(3)   soaked

(4)   shaking

(5)   wet

Answer: (2)

196.

(1)   annoyed

(2)   defensive

(3)   tearful

(4)   inspired

(5)   sorry

Answer: (1)

197.

(1)   drenching

(2)   boasting

(3)   criticising

(4)   violating

(5)   injuring

Answer: (3)

198.

(1)   ascended

(2)   attacked

(3)   mounted

(4)   travelled

(5)   climbed

Answer: (5)

199.

(1)   built

(2)   destroyed

(3)   inhabited

(4)   constructed

(5)   occupied

Answer: (2)

200.

(1)   pleasure

(2)   hatred

(3)   revenge

(4)   regret

(5)   pride

Answer: (4)

Central Bank of India Clerks’ Grade Recruitment Examination (1st Shift) 13-02-2011 Question Paper With Answer Key

Central Bank of India

Clerks’ Grade Recruitment Examination (1st Shift)

Held on 13-02-2011

Test I

Reasoning Ability

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(1)   Iron

(2)   Copper

(3)   Ceramic

(4)   Silver

(5)   Zinc

Answer: (3)

2. In a certain code, ‘RAISE’ is coded as ‘SBJTF’ and ‘LEASE’ is coded as ‘MFBTF’. How will ‘FLOWN’ be coded in the same code?

(1)   PXMGO

(2)   GXMPO

(3)   GMPXO

(4)   PXOGM

(5)   XOPGM

Answer: (3)

3.Rajesh correctly remembers that his friend Sanjay started working after April but before September. Vinod correctly remembers that Sanjay did not have a job before May. Madan correctly remembers that the month Sanjay started working had 30 days. In which month of the year did Sanjay definitely start working?

(1)   July

(2)   August

(3)   September

(4)   August or September

(5)   June

Answer: (5)

4. Starting from point X, Joy walked 15 m towards the West. He turned left and walked 20 m. He took another left turn and walked 15 m. After which he took a right turn and walked for another 12 m. How far is Joy from point X, if he faces North?

(1)   27 m

(2)   35 m

(3)   32 m

(4)   42 m

(5)   None of these

Answer: (3)

5. In a class of 40 children, Saurabh’s rank is 8th from the top. Mamta is five ranks below Saurabh. What is Mamta’s rank from the bottom?

(1)   27th

(2)   29th

(3)   28th

(4)   26th

(5)   Cannot be determined

Answer: (3)

6. If it is possible to make only one meaningful word from the fourth, sixth, ninth and eleventh letters of the word ‘CONTAMINATE’, then the second letter from the left is your answer. If no such word can be formed, then your answer is X and if more than one such word can be formed your answer is Y.

(1)   X

(2)   T

(3)   M

(4)   A

(5)   Y

Answer: (5)

7. How many such pairs of letters are there in the word ‘PRODUCTION’ each of which has as many letters between them (in both forward and backward directions) in the word, they have between them in the English alphabetical series?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (4)

8. How many meaningful English words can be formed with the letter ‘ABKC’ using each letter only once in each word? (All the four letters to be used in the word)

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (2)

9. ‘2’ is subtracted from each odd digit and ‘1’ is added to each even digit in the number ‘7652348’. Which of the following will be the sum of the second digit from the right and the third digit from the left of the new number thus formed?

(1)   10

(2)   8

(3)   4

(4)   6

(5)   9

Answer: (2)

10. Which of the following will come in place of the question mark?

ZX       YV    WS    ?        PJ

(1)   TO

(2)   TN

(3)   UO

(4)   SO

(5)   TP

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, P, Q< R and S are sitting around a circle facing the centre. P is third to the left of A and R is second to the right of A. Q is not an immediate neighbour of either P or R. C sits third to the right of B and S sits exactly between C and R.

11. Who sits between P and S?

(1)   D

(2)   R

(3)   Q

(4)   A

(5)   C

Answer: (5)

12. How many persons sit between A and P when counted in anti-clockwise direction from A?

(1)   One

(2)   Two

(3)   Three

(4)   Four

(5)   Five

Answer: (4)

13. Who is sitting to the immediate right of A?

(1)   Q

(2)   R

(3)   D

(4)   B

(5)   None of these

Answer: (4)

14. Four of the following five are similar in a certain way based on their positions in the seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to that group?

(1)   QD

(2)   CS

(3)   AB

(4)   SR

(5)   PC

Answer: (3)

15. What is S’s position with respect to D?

(1)   Third to the left

(2)   Third to the right

(3)   Second to the left

(4)   Immediate right

(5)   Fourth to the right

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Study the following arrangement carefully answer the questions given below.

2  4  8  5  6  β 1 3 @ 6  4  5  2  #  9  7  1  ©  3  €

16. Which of the following digit / symbol is second to the right of the tenth from the left end?

(1)   @

(2)   4

(3)   3

(4)   5

(5)   2

Answer: (4)

17. How many pairs of numbers are there in the series highlighted in bold in the above arrangement each of which has as many numbers between them (in both forward and backward directions) as they have between them in the numerical series?

(1)   One

(2)   Two

(3)   Three

(4)   Four

(5)   Five

Answer: (3)

18. How many symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a perfect square? (One is also a perfect square)

(1)   One

(2)   Two

(3)   Three

(4)   Four

(5)   Five

Answer: (2)

19. How many perfect squares are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by an even number? (One is also a perfect square)

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

20. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end of the above arrangement?

(1)   2

(2)   5

(3)   3

(4)   7

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 21 to 25) In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Give answer (1) if only conclusion I follows

Give answer (2) if only conclusion II follows

Give answer (3) if either conclusion I or conclusion II follows

Give answer (4) if neither conclusion I nor conclusion II follows

Give answer (5) if both conclusions I and II follow

21. Statements Some black are blue. No blue are white. Some white which are black are grey.

Conclusions I. Some grey are blue.

II. Some white are not black.

Answer: (2)

22. Statements All villages are cities. All cities are countries. All countries are towns.

Conclusions I. All towns are villages.

II. Some cities are not towns.

Answer: (4)

23. Statements Some books are poetry. All poetries are philosophy. Some philosophy are psychology.

Conclusions I. Some books are philosophy.

II. Some psychology are not philosophy.

Answer: (5)

24. Statements All children are students. Some students are adults. All adults are workers.

Conclusions I. Some students are workers.

II. All children are adults.

Answer: (1)

25. Statements Some actors are dancers. All dancers are musicians. No musicians are painters.

Conclusions I. Some painters are actors.

II. No painters are dancers.

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 26 to 30) The following question are based on the five three digit numbers given below.

374  659  821  945  247

26. If 1 is subtracted from the last digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by two?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (5)

27. If in each number, the first and the second digits are interchanged, which of the following will be the third lowest number?

(1)   374

(2)   659

(3)   821

(4)   845

(5)   247

Answer: (4)

28. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order within the number, which of the following will be the second highest number ?

(1)   374

(2)   659

(3)   821

(4)   845

(5)   247

Answer: (4)

29. If one is subtracted from the last digit of each of the numbers, in how many numbers thus formed will the last digit be a perfect square?

(One is also a perfect square)

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (2)

30. If in each number, 2 is added to the middle digit and then the first 2 digits are interchanged. Which number will be the largest?

(1)   659

(2)   945

(3)   374

(4)   247

(5)   821

Answer: (3)

Directions (Q. Nos.  31 to 35) Study the information carefully and answer the given questions.

A, D, E, F, H, J and K are sitting in a straight line facing North. (Not necessarily in the same order)

(i) D sits fourth to the right of A.

(ii) E is on the extreme left end of the line. There are five persons between E and K.

(iii) J sits third to the left of K. F is not an immediate neighbour of D.

31. Which of the following represents the person sitting exactly in the middle of the line?

(1)   J

(2)   F

(3)   H

(4)   A

(5)   None of these

Answer: (1)

32. How many persons sit between A and H?

(1)   One

(2)   Two

(3)   Three

(4)   Four

(5)   More than four

Answer: (2)

33. Four of the following are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which pair does not belong to that group?

(1)   AF

(2)   JH

(3)   EA

(4)   DK

(5)   FH

Answer: (5)

34. What is the position of F with respect to H?

(1)   Second to the right

(2)   Immediate to the right

(3)   Immediate to the left

(4)   Third to the right

(5)   Second to the left

Answer: (5)

35. If the seating arrangement (from left to right) is taken as English alphabets, how many such pairs of letters are there in the arrangement each of which has as many letters between them (in both forward and backward directions) in the arrangement, as they have between them in the English alphabetical series?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 36 to 40)  In each question below i s given a group of letters followed by five combinations of number/ symbol codes numbered (1), (2), (3), (4) and (5). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer. Two or more conditions may be applicable to a single combination.

Letter    : P  M  A  C  X  E  D  O  U  H  B  N  Z  Y  G

Number/Symbols

Code      : 3  $  4  7  9  β  6  2  #  ©  8  1  %  5  ?

Conditions:

(i) If both the first and the last elements are vowels, the codes for the vowels are to be interchanged.

(ii) If the group of elements contains a single vowel, that vowel is to be coded as the code for the element following it.

(iii) If the second element is a vowel and the fifth element is a consonant, the vowel is to be coded as the code for the consonant.

36. PXUNCM

(1)   $9#173

(2)   $91173

(3)   39717$

(4)   39117$

(5)   39#17$

Answer: (4)

37. DEHAZN

(1)   6β©441

(2)   6©%4%1

(3)   11©4%6

(4)   6β©4β7

(5)   6%©4%1

Answer: (5)

38. MHCYBG

(1)   $©758?

(2)   ?©758$

(3)   $©?758

(4)   758$©?

(5)   ?©57$8

Answer: (1)

39. OMPCZA

(1)   2$37%4

(2)   437$%2

(3)   4$37%2

(4)   2%37$4

(5)   4$3722

Answer: (3)

40. OUBNYE

(1)   β58152

(2)   β#8152

(3)   2#815β

(4)   25815β

(5)   β581#2

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 41 to45) In each of these questions there are two sets figures. The figures above are problem figures (four figures and one question-marked space) and those below are answer figures indicated by number (1), (2), (3), (4) and (5). A series is established if one of the five answer figures is placed at the “question-marked space”. Question figures form a series if they change from left to right according to some rule. The number of the answer figure which should be placed in the question-marked space is the answer. All the five figures, ie, four problem figures and one answer figure placed in the question-marked space should be considered as forming the series. Study the following question.

Problem Figures

Answer Figures

If we place the answer figures (4) in the question-marked space it makes a series which indicates that one vertical line is added in each figure. So the answer is (4). Note that if we go by only one aspect of ‘number of lines’, answer figure (3) may also fit in. So you have to consider all different aspects.

41. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (1)

42. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (4)

43. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (2)

44. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (2)

45. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 46 to 50) In each of the question given below which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued?

46. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (5)

47. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (2)

48. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (4)

49. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (4)

50. Problem Figures

Answer Figures

 

Answer: (5)

Test II

Numerical Ability

Directions (Q. Nos. 51 to 75) What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

51. 36 – 45.67 + 86.56 = ? + 37.96

(1)   31.29

(2)   32.29

(3)   38.49

(4)   37.49

(5)   None of these

Answer: (5)

52. 

(1)   148

(2)   168

(3)   218

(4)   228

(5)   None of these

Answer: (2)

53. (5 × 6)2 × (9 × 6) ÷ (4 × 6) = ?

(1)   2055

(2)   2505

(3)   2205

(4)   2025

(5)   None of these

Answer: (4)

54. (54.4 × 5 × 8) ÷ 16 + 8 = (?)2

(1)   (12)2

(2)   √12

(3)   2√12

(4)   −√12

(5)   12

Answer: (5)

55. 3353 – 7855 + 9498 = ? + 2233

(1)   2673

(2)   2763

(3)   3534

(4)   3453

(5)   None of these

Answer: (2)

56. ?% of 350 – (6)2 = 48

(1)   12

(2)   24

(3)   42

(4)   54

(5)   None of these

Answer: (2)

57. 

(1)   −18

(2)   (324)2

(3)   18

(4)   √18

(5)   None of these

Answer: (3)

58. 

(1)   10

(2)   20

(3)   √5

(4)   (25)2

(5)   5

Answer: (5)

59. 

(1)  

(2)  

(3) 

(4)  

(5)   None of these

Answer: (1)

60. 44 – 44.63 = ? – 62.65

(1)   450.46

(2)   468.56

(3)   449.46

(4)   439.56

(5)   None of these

Answer: (3)

61. (213 – 345) ÷ 8 = ? ÷ (−4)

(1)   25

(2)   −66

(3)   −4.125

(4)   66

(5)   None of these

Answer: (4)

62. 45 × 24 ÷ 12 – 35 = ? – 153

(1)   208

(2)   218

(3)   145

(4)   155

(5)   None of these

Answer: (1)

63. 

(1)   15/17

(2)   25/34

(3)   27/34

(4)   12/17

(5)   None of these

Answer: (3)

64. 635 – 345 + 246 = ? + (15)2

(1)   415

(2)   411

(3)   315

(4)   321

(5)   None of these

Answer: (5)

65.

(1)  

(2)   

(3) 

(4)  

(5)   None of these

Answer: (2)

66. (12 × 7) – (13 × 5) – 10 = ? ÷ 5

(1)  

(2)   25

(3)    

(4)   90

(5)   None of these

Answer: (5)

67. (6)4 ÷ (36)3 × 216 = 6(? 2)

(1)   3

(2)   6

(3)   1

(4)   4

(5)   None of these

Answer: (1)

68. 4 × 7.5 ÷ 0.6 × 25 = ?

(1)   125

(2)   155

(3)   115

(4)   145

(5)   None of these

Answer: (1)

69. 66% of ? + 61 = 490

(1)   750

(2)   850

(3)   650

(4)   550

(5)   None of these

Answer: (3)

70. 92 × 5 ÷ 10 + 3 = (?)3

(1)   √7

(2)   −7

(3)   28

(4)   (49)2

(5)   (28)2

Answer: (2)

71. 22 × 12 + 134 + 43 = 132 + ?

(1)   309

(2)   329

(3)   209

(4)   229

(5)   None of these

Answer: (1)

72. 

(1)   116

(2)   124

(3)   48

(4)   96

(5)   None of these

Answer: (4)

73. 9%of 5600 – 45% of 340 = ?

(1)   331

(2)   401

(3)   431

(4)   351

(5)   None of these

Answer: (4)

74. 96 – 42.94 + 75.17 = ?

(1)   48.19

(2)   48.36

(3)   44.36

(4)   45.29

(5)   None of these

Answer: (1)

75. 

(1)   160

(2)   150

(3)   210

(4)   105

(5)   None of these

Answer: (4)

76. Out of the fractions,  which is the third highest?

(1)   5/12

(2)   7/13

(3)   4/7

(4)   4/15

(5)   9/14

Answer: (2)

77. The average speed of a tractor is two-fifth the average speed of a car. The car covers 450 km in 6 hr. How much distance will the tractor cover in 8 h?

(1)   210 km/h

(2)   240 km/h

(3)   420 km/h

(4)   480 km/h

(5)   None of these

Answer: (2)

78. The marks of six boys in a group are 48, 59, 87, 37, 78 and 57. What are the average marks of all six boys?

(1)   62

(2)   645

(3)   61

(4)   63

(5)   None of these

Answer: (3)

79. What is seventy four percent of five-eighth of 1200?

(1)   555

(2)   565

(3)   445

(4)   455

(5)   None of these

Answer: (1)

80. Sumit purchased an item for Rs. 6500 and sold it at the gain of 24%. From that amount he purchased another item and sold it t the loss of 20%. What is his overall gain/loss?

(1)   Loss of Rs. 42

(2)   Gain of Rs. 42

(3)   Loss of Rs. 52

(4)   Neither gain nor loss

(5)   None of the above

Answer: (3)

81. How many sacks are required for filling 1026 kg of rice if each sack is filled with 114 kg of rice?

(1)   19

(2)   15

(3)   7

(4)   9

(5)   None of these

Answer: (4)

82. Mani’s monthly income is three-fourth Rakhi’s monthly income. Rakhi’s monthly income is Rs. 38000. What is Mani’s annual income?

(1)   Rs. 4.32 lacs

(2)   Rs. 3.42 lacs

(3)   Rs. 3.22 lacs

(4)   Rs. 4.22 lacs

(5)   None of these

Answer: (2)

83. What will come in place of both the question marks (?) in the following questions?

(1)   (99)2

(2)   √93

(3)   3√11

(4)   99

(5)   None of these

Answer: (4)

84. What value will be obtained if the square of 22 is subtracted from the cube of 12?

(1)   1244

(2)   1344

(3)   1454

(4)   1354

(5)   None of these

Answer: (1)

85. The ratio between the present ages of Tarun and Varun is 3 : 7 respectively. After 4 yr. Varun’s age will be 39 yr. What was Tarun’s age 4 yr ago?

(1)   12 yr

(2)   13 yr

(3)   19 yr

(4)   18 yr

(5)   None of these

Answer: (5)

86. Ravi consistently runs 350 m every day except on Tuesdays when he runs 500 m. How many kilometers will he run in two weeks? (in this question week starts from Monday)

(1)   4.5 km

(2)   4.8 km

(3)   5.2 km

(4)   5.4 km

(5)   None of these

Answer: (3)

87. The simple interest accrued in 3 yr on a principal of Rs. 25000 is three-twentieth the principal. What is the rate of simple interest p.c.p.a?

(1)   5

(2)   4

(3)   6

(4)   3

(5)   None of these

Answer: (1)

88. The sum of five consecutive even numbers is equal to 170. What is the sum of the second largest number amongst them and the square of the smallest number amongst them together?

(1)   940

(2)   932

(3)   938

(4)   934

(5)   None of these

Answer: (5)

89. The area of a square is four times are of a rectangle. The length of the rectangle is 25 cm and its breadth is 1 cm less than one-fifth its length. What is the perimeter of the square?

(1)   40 cm

(2)   60 cm

(3)   160 cm

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (5)

90. Sohan got 54 marks in Hindi, 65 marks in Science, 89 marks in Maths, 69 marks in Social Science and 68 marks in English. The maximum marks of each subject are 100. How much overall percentage of marks did he get?

(1)   74

(2)   69

(3)   72

(4)   68

(5)   None of these

Answer: (2)

91. 8 women can complete a piece of work in 15 h. In how many hours will 12 women complete the same piece of work?

(1)   12

(2)   6

(3)   8

(4)   10

(5)   None of these

Answer: (4)

92. The length of a rectangle is 24 cm which is 10 cm more than the diameter of a circle. What is the area of the circle?

(1)   210 sq cm

(2)   176 sq cm

(3)   132 sq cm

(4)   154 sq cm

(5)   None of these

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 93 to 95) What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

93. 9 20  42  75  19  (?)

(1)   174

(2)   170

(3)   168

(4)   180

(5)   None of these

Answer: (1)

94. 23 32  45  62  83  (?)

(1)   116

(2)   106

(3)   102

(4)   118

(5)   None of these

Answer: (5)

95. 17 23  35  59  107  (?)

(1)   217

(2)   223

(3)   203

(4)   227

(5)   None of these

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 96 to 100) In each of these questions an equation in given with a question mark (?) in place of a correct symbol. Based on the values on the right hand side and the left and side of the question mark, you have to decide which of the following symbols will come in place of the question mark.

Give answer     I in place of the question mark (?) will come

(1)    > (greater than)

(2)    = (equal to)

(3)    < (less than)

(4)    ≥ (either greater than or equal to)

(5)   ≤ (either less than or equal to)

96. 

[bg  _collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer: (5)

[/bg_collapse]

97. [132 – (18 – 42)] ?  [(10)2 × 2 – 44]

Answer: (2)

98. [{25 – (2)2} × 6] ?  [62 × 4 – (9 × 2)]

Answer: (2)

99. [(63 ÷ 7) + (44 ÷ 11)] ? ± [(156 – 65) ÷ 7]

Answer: (4)

100. 

Answer: (1)

Test III : Clerical Aptitude

Directions (Q. Nos. 101 to 135) In the each question below, a combination of Name and Address is given in the first column at the left followed by four such combinations one each under the columns (1), (2), (3) and (4). You have to find out the combination which is exactly the same as the combination in the first column. The number of that column which contains that combination is the answer. If all the combinations are different, the answer is (5).

101. S. Dhawan

‘Parag’ 6409,

Nahan – 15

(1)   P. S. Dhawan

       ‘Parag’ 6409,

       Nahan-15

(2)   R. S. Dhawan

       ‘Parag’ 5409,

       Nahan-15

(3)   R. S. Dhawan

       ‘Parag’ 6409,

       Nahan-15

(4)   R. S. Dhawan

       ‘Parag’ 6409,

       Nahan-25

(5)   None

Answer: (3)

102. Mukka Singh

Golden Transport

Ph-263941/46

(1)   Mukha Singh

       Golden Transport

       Ph- 263941/46

(2)   Mukka Singh

       Golden Transport

       Fax – 263941/46

(3)   Mukka Singh

       Golden Transport

       Ph- 263941/46

(4)   Mukka Singh

       Golden Transport

       Pin- 263941/46

 (5)  None

Answer: (1)

103. Nanihal Bitta

Thather Galli

Nahan – 26

(1)   Nanihal Ditta

       Thather Galli

       Nahan – 26

(2)   Nanihal Bitta

       Thather Galli

       Nahan – 16

(3)   Nanihal Bitta

       Tather Galli

       Nahan – 26

(4)   Nanihal Bitta

       Thather Galli

       Nahan – 26

(5)   None

Answer: (5)

104. Dheodor Petit

632 ‘N’, Sect. L,

Cap – 74/IV/231

(1)   Dheodor Petit

       362 ‘N’, Sect. L,

       Cap – 74/IV/231

(2)   Dheodor Petit

       632 ‘N’, Sect. L,

       Cap – 84/IV/231

(3)   Dheodor Petit

       632 ‘B’, Sect. L,

       Cap – 74/IV/231

(4)   Dheodor Petit

       632 ‘N’, Sect. L,

       Cap – 74/IV/231

(5)   None

Answer: (4)

105. P. Mathur

H. No. 232/K

Chandigarh-17

(1)   P. K. Mathur

       H. No. 232/K

       Chandigarh-17

(2)   K. P. Mathur

       H. No. 232/K

       Chandigarh-17

(3)   K. P. Mathur

       H. No. 232/K

       Chandigarh-17

(4)   K. P. Mathur

       H. No. 232/K

       Chendigarh-17

(5)   None

Answer: (2)

106. Pammi Gulati

Kothi – 699. ‘L’

G. T. Road-25

(1)   Pammi Bulati

       Kothi – 699 ‘L’

       G .T. Road-25

(2)   Pammi Gulati

       Kothi – 689, ‘L’

       G. T. Road-25

(3)   Pammi Gulati

       Kothi – 699, ‘L’

       G. T. Road-25

(4)   Pammi Gulati

       Kothi – 699, ‘L’

       G. T. Road-15

(5)   None

Answer: (3)

107. Lali Da Dhaba

Ludhiana-24/9

Pin – 269863

(1)   Bali Da Dhaba

       Ludhiana-24/9

       Pin – 269863

(2)   Lali Da Dhaba

       Ludhiana-24/9

       Pin – 269863

(3)   Lali Da Dhaba

       Ludhiana-29/4

       Pin – 269863

(4)   Lali Da Dhaba

       Ludhiana-24/9

       Pin – 268963

(5)   None

Answer: (3)

108. Mohalir Co.

Tele – 853659

Fax 14263112

(1)   Mohali Co.

       Tele – 853659

       Fax 14263112

(2)   Mohalir Co.

       Pin – 853659

       Fax 14263112

(3)   Mohalir Co.

       Tele – 853659

       Ph 14263112

(4)   Mohalir Co.

       Tele – 853659

       Fax 14263112

(5)   None

Answer: (4)

109. Manish Bagga

Pinjour Bagan,

Pin – 1763981

(1)   Manish Bhaga

       Pinjour Bagan,

       Pin – 1763981

(2)   Manish Bagga

       Pinjour Garden,

       Pin – 1763981

(3)   Manish Bagga

       Pinjour Bagan,

       Tel – 1763981

(4)   Manish Bagga

       Pinjour Bagan,

       Pin – 1763381

(5)   None

Answer: (5)

110. Tikam Haryanwi

211, Sector 19 ‘B’

Hamirpur – 26

(1)   Tikam Haryanwi

       112, Sector 19 ‘B’

       Hamirpur – 26

(2)   Tikan Haryanwi

       211, Sector 29 ‘B’

       Hamirpur – 26

(3)   Tikan Haryanwi

       211, Sector 19 ‘B’

       Hamirpur – 62

(4)   Tikam Haryanwi

       211, Sector 19 ‘D’

       Hamirpur – 26

(5)   None

Answer: (4)

111. Vibhuti

Pandey

Cottongreen

House

Shimla -17

(1)   Vibhuti

       Pandey

       Cotongreen

       Shimla – 77

(2)   Vibhuti

       Pandey

       Cottongreen House

       Simla – 77

(3)   Vibuti

       Pandey Cottongreen

(4)   Vibhuti

       Cottongreen

       House

       Shimla-66

(5)   None

Answer: (2)

112. S. Patra

16/309, M. I. Road

Sihora – 369705

(1)   D. S. Pitra

       16/309, M.I. Road

       Sihora – 369705

(2)   D. S. Patra

       26/309, M. I. Road

       Sihora – 369705

(3)   D. S. Patra

       16/309, N. L. Road

       Sihora – 369705

(4)   D. S. Patra

       16/309, M. I. Road

       Sihora – 369705

(5)   None

Answer: (4)

113. Kavita Pareekh

731 D/936, MIG

Viramgam – 14

(1)   Kavita Pareekh

       371 D/936, MIG

       Viramgam-14

(2)   Kavita Pareekh

       731 D/396, MIG

       Viramgam-14

(3)   Kavita Pareekh

       731 D/936, MIG

       Viramgam-14

(4)   Kavita Pareekh

       731 D/936, LIG

       Viramgam-14

(5)   None

Answer: (2)

114. Jagur Pattaya

12/906 ‘B’ Block,

Hisar – 395386

(1)   Jagur Pattaya

       21/906 ‘B’ Block,

       Hisar – 395386

(2)   Jagur Pattaya

       12/906 ‘B’ Block,

       Hisar – 395386

(3)   Jagur Pattaya

       12/906 ‘K’ Block,

       Hisar – 395386

(4)   Jagur Pattaya

       21/906 ‘B’ Block,

       Hizar – 395386

(5)   None

Answer: (2)

115. Hufrish Atodaria

637/IXth/S

Globus House 8

(1)   Hufrith Atodaria

       637/Ixth/S

       Globus House 8

(2)   Hufrish Atodaria

       637/Ixth/S

       Globus House 8

(3)   Hufrish Atodaria

       376/Ixth/S

       Globus House 8

(4)   Hufrish Atodaria

       637/Ixth/S

       Globus House 8

(5)   None

Answer: (2)

116. Julie Bhatia

906/531, Mansa,

Shimla – 19

(1)   Julie Bhatia

       906/531, Mansa,

       Shimla – 19

(2)   Julie Bathia

       906/531, Mansa,

       Shimla – 19

(3)   Julie Bhatia

       609/531, Mansa,

       Shimla – 19

(4)   Julie Bhatia

       906/531, Mansa,

       Shemla – 19

(5)   None

Answer: (1)

117. Surendra Lal

Khambat (South)

Pin – 378509

(1)   Surendra Lal

       Khambat (South)

       Pin – 378509

(2)   Surendra Bal

       Khambat (South)

       Pin – 378509

(3)   Surendra Lal

       Khambat (North)

       Pin – 378509

(4)   Surendra Lal

       Khambat (South)

       Pin – 387509   

(5)   None

Answer: (1)

118. Suraj Kanta

Palanpur (W)

Pin – 395708

(1)   Saroj Kanta

       Palanpur (W)

       Pin 395708

(2)   Suraj Kanta

       Palanpur (S)

       Pin 395708

(3)   Suraj Kanta

       Palanpur (W)

       Pin 495708

(4)   Suraj Kanta

       Palanpur (W)

       Pin 395708

(5)   None

Answer: (4)

119. Collector House

Sect. 14, Main

Rd. Panipat – 17

(1)   Collector House

       Sect. 14 Main St.

       Panipat – 17

(2)   Collector House

       Sect. 14 Main Rd.

       Panipat – 17

(3)   Collectral House

       Sect. 14 Main Rd.

       Panipat – 17    

(4)   Collector House

       Sect. 41 Main Rd.

       Panipat – 17

(5)   None

Answer: (5)

120. Avni Parekh

Nagardas Road

Goregaon – 61

(1)   Avni Parekh

       Nagarpas Road

       Goregaon – 61

(2)   Avni Parikh

       Nagardas Road

       Goregaon – 61

(3)   Avni Parekh

       Nagardas Road

       Goregaon – 16

(4)   Avni Parekh

       Nagardas Road

       Goregaon – 61

(5)   None

Answer: (4)

121. Diwakar Singh

Jato Ki Chouki

Jalandhar – 63

(1)   Diwakar Singh

       Jato Ki Chouki

       Jalandhar – 36

(2)   Dilawar Singh

       Jato Ki Chouki

       Jalandhar – 63

(3)   Diwakar Singh

       Jato Ki Chouki

       Jalandhar – 33

(4)   Diwakar Singh

       Jato Ki Chouki

       Jalandhar – 63

(5)   None

Answer: (4)

122. Puttar Khan

Unchi Kothi

Nahan – 47

(1)   Puttar Khan

       Unchi Kothi

       Nahan – 17

(2)   Pittar Khan

       Unchi Kothi

       Nahan – 47

(3)   Puttar Khan

       Unchi Kothi

       Nahan – 47

(4)   Puttar Kahn

       Unchi Kothi

       Nahan – 47

(5)   None

Answer: (3)

123. Venugopalan

C. M. O. (Admin.)

Bhuj – 3698652

(1)   Venujopalan

        C. M. O. (Admin.)

       Bhuj – 3698652

(2)   Venugopalan

        G. M. O. (Admin.)

       Bhuj – 3698652

(3)   Venugopalan

       C. M. O. (Admin.)

       Bhuj – 3698652

(4)   Venugopalan

       C. M. O. (Admin.)

       Bhuj – 3668652

(5)   None

Answer: (5)

124. Lynette Montiero

D’mello Road

Goa-11

(1)   Linette Montiero

       D’ mello Road

       Goa-11

(2)   Lynette Montiero

       D’ mello Road

       Goa-11

(3)   Lynette Montiro

       D’ mello Road

       Goa-11

(4)   Lynette Montiero

       Demello Road

       Goa-11

(5)   None

Answer: (2)

125. Mansi Doshi

H. No. 16

Mumbai -69

(1)   Mansi Doshi

       H. No. 16

       Mumbai -69

(2)   Mansi Doshi

       H. No. 16

       Mumbai -96

(3)   Mansi Doshi

       House No. 16

       Mumbai -69

(4)   Mansi Joshi

       H. No. 16

       Mumbai -69

(5)   None

Answer: (1)

126. K. Kukreja

Sr. Stores Offi

Chamba – 26

(1)   R. K. Kukreja

       Jr. Stores Offi

       Chamba -26

(2)   R. K. Kukreja

       sr. Stores Offi

       Chamba -26

(3)   R. K. Kukreja

       sr. Stores Offi

       Chhamba -26

(4)   K. R. Kukreja

       Sr. Stores Offi

       Chamba -26

(5)   None

Answer: (2)

127. Ketki Doshi

H. NO. 133, IV

Lane

Rajkot -36531

(1)   Ketki Roshi

       H. NO. 133, IV

       Lane

       Rajkot – 36531

(2)   Ketki Doshi

        Q. NO. 133, IV

       Lane

       Rajkot – 36531

(3)   Ketki Doshi

       H. NO. 133, V

       Lane

       Rajkot – 36531

(4)   Ketki Doshi

        H. NO. 133, IV

       Lane

       Rajkot – 36531

(5)   None

Answer: (4)

128. Pal Bal

P. B. Classes

Datia 485061

(1)   Prof. Pal Bal

        P. B. Classes

       Datia 485061

(2)   Prof. Pal Bal

        P. B. Classes

       Datia 485061

(3)   Prof. Pal Bal

        D. B. Classes

       Datia 485061

(4)   Prof. Pal Bal

        P. B. Classes

       Dhatia 485061

(5)   None

Answer: (1)

129. Bageesh Dev

Cycle Mart

Ph – 893269

(1)   Bageesh Devi

       Cycle Mart

       Ph – 893269

(2)   Bageesh Dev

       Cycle Stores

       Ph – 893269

(3)   Bageesh Dev

       Cycle Mart

       Ph – 893269

(4)   Bageesh Devi

       Cycle Mart

       Pin – 893269

(5)   None

Answer: (3)

130. Komal Shirali

Venkatesh Chowk

Nampalli – 74

(1)   Kamal Shirali

       Venkatesh Chowk

       Nampalli – 74

(2)   Komal Shirali

       Venkatesh Chowk

       Nampalli – 74

(3)   Komal Shirali

       Venkatesh Chowk

       Nampalli – 74

(4)   Komal Shirali

       Venkatesh Chowk

       Nampali – 74

(5)   None

Answer: (3)

131. Naresh Jain

Phool Galli, 27

Ujjain 489650

(1)   Naresh Jain

       Phool Galli, 27

       Ujjain 489650

(2)   Naresh Jain

       Phool Galli, 72

       Ujjain 489650

(3)   Naresh Jaini

       Phool Galli, 27

       Ujjain 489650

(4)   Naresh Jain

       Phool Galli, 27

       Ujjain 849650

(5)   None

Answer: (1)

132. Nasim Akhtar

Green Villa- 33rd

Begumpeth -2

(1)   Nasim Akhtar

       Green Vila- 33rd

       Begumpeth -2

(2)   Nasim Akhtar

       Green Villa- 33rd

       Begumpeth -2

(3)   Nasim Aktar

       Green Villa- 33rd

       Begumpeth -2

(4)   Nasim Akhtar

       Green Villa- 33rd

       Begumpet -2

(5)   None

Answer: (2)

133. Shruti Vaidya

Fountain’s Palace

Shimoga -47

(1)   Shruti Vaidya

       Fountain’s Palace

       Shimoga -47

(2)   Shruti Vaidya

       Fountain’s Palace

       Shimoga -74

(3)   Shruti Vaida

       Fountain’s Palace

       Shimoga -47

(4)   Shruti Vaidya

       Fountain’s Place

       Shimoga -47

(5)   None

Answer: (1)

134. K. Arora

Everglade Apts.

Tel -5645312

(1)   T. K. Arora

       Everglade Apts.

       Tel -5645312

(2)   P. K. Arora

       Everglade Apts.

       Tel -5645312

(3)   P. K. Arora

       Everblade Apts.

       Tel -5645312

(4)   P. K. Arora

       Everglade Apts.

       Tel -6545512

(5)   None

Answer: (2)

135. Principal Head

V. A. V. School

Leh -1695436

(1)   Principal Head

       V.A.D. School,

       Leh -1695436

(2)   Principal Head

       D.A.V. School,

       Leh -1695436

(3)   Principal Head

       D.A.V. School,

       Loh -1695436

(4)   Principal Head

       D.A.V. School,

       Leh -1695436

(5)   None

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. (136 to 140) In each of these questions a group of numbers and symbols are given which are to be coded as per the scheme given below. You have to find out which of the answer (1), (2), (3) or (4) has the correct coded from of the given numbers and symbols and indicate it on your answer sheet. If none of the coded forms are correct mark (5), ie, ‘None of these’ as the answer.

Numbers and Symbols

            : 5  #  @  $  %  3  2  6  9  +  &  ?  4  8

Codes (Letters)

            : U  W  R  Z  P  B  K  E  G  J D  L  A  N

136. +2#[email protected]

(1)   JKWERA

(2)   JKWGRA

(3)   JKWRAE

(4)   KJWERA

(5)   None of these

Answer: (1)

137. &$%465

(1)   JZPAEU

(2)   DZPAEW

(3)   DZPEAU

(4)   DZPAEU

(5)   None of these

Answer: (4)

138. $9&%38

(1)   ZGDPNB

(2)   ZGDPBN

(3)   ZDGKBN

(4)   RGDPBN

(5)   None of the above

Answer: (2)

139. @$3&#5

(1)   RZBDWU

(2)   RZDBGU

(3)   RZBDUW

(4)   WZBDRU

(5)   None of these

Answer: (1)

140. 3658 + ?

(1)   BEUAJL

(2)   BEUNJL

(3)   BEULNJ

(4)   EBUNJL

(5)   None of the above

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 141 to 145) In each question have words are given. Which of the them will come at the third pace if arranged alphabetically?

141.

(1)   Snob

(2)   Snitch

(3)   Sneeze

(4)   Sniff

(5)   Snide

Answer: (4)

142.

(1)   Scrip

(2)   Scribble

(3)   Scrim

(4)   Scroll

(5)   Scribe

Answer: (3)

143.

(1)   Orison

(2)   Oriole

(3)   Ormolu

(4)   Ornate

(5)   Original

Answer: (1)

144.

(1)   Hurrah

(2)   Hush

(3)   Hurry

(4)   Hurl

(5)   Hurt

Answer: (3)

145.

(1)   Bongo

(2)   Bonito

(3)   Bonhomie

(4)   Bonnet

(5)   Bone

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 146 to 150) The news item in each question below is to be classified into one of the following five areas : (1) Sports, (2), Health and Science, (3) Politics, (4) Economics, (5) Miscellaneous. The number of the area (1), (2), (3), (4) or (5) as the case may be is your answer.

146. A new study states that the percentage of cancer survivors may increase in forthcoming years.

(1)   Sports

(2)   Health and Science

(3)   Politics

(4)   Economics

(5)   Miscellaneous

Answer: (2)

147. Iron-ore exports see the sharpest fall this year.

(1)   Sports

(2)   Health and Science

(3)   Politics

(4)   Economics

(5)   Miscellaneous

Answer: (4)

148. A famous film start accused of disrupting public peace through instigating speeches.

(1)   Sports

(2)   Health and Science

(3)   Politics

(4)   Economics

(5)   Miscellaneous

Answer: (5)

149. Three players broke the existing record during the series.

(1)   Sports

(2)   Health and Science

(3)   Politics

(4)   Economics

(5)   Miscellaneous

Answer: (1)

150. 65 dengue cases reported at a city hospital laser week.

(1)   Sports

(2)   Health and Science

(3)   Politics

(4)   Economics

(5)   Miscellaneous

Answer: (2)

Test IV

English Language

Directions (Q. Nos. 151 to 165) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The Sun, while going in his daily rounds saw a princess and fell in love with  her. Whenever he could slip away from the heavens he would take human form and go down to the princess to spend some time with her. The princess too became quite fond of him and would wait for him to come. One day the Sun decided to send her a blood-red ruby as a token of his love for her. He put the gem in a silk bag, and calling a crow that was flying past, asked the bird to deliver the gem to his beloved. Crows had milky white feathers in those days and it was considered auspicious if a crow came anywhere near you. So, the Sun was pleased that he had found a crow to deliver the gem. As the crow sped through the sky with the silken bag, the aroma of food lured him. Looking down the crow saw that a wedding feast was in progress, and immediately it was distracted from its mission. Food was one thing it could never resist!

Alighting on a tree nearby, it hung the bag on a twig and went off to find some food. While the crow was feasting, a merchant passing by saw the bag on the tree, and knocked it down with a pole. When he opened the bag and saw its contents he almost swooned in joy. Quickly pocketing the ruby, he filled  the bag with dry cow dung that was lying there, and then deftly returned the bag to the branch. It was all done so quickly that the crow missed all the action. After having its fill, it flew up to the tree, and picking up the bag took it to the person it was intended for. The princess was in the garden. When the crow gave her the bag, she took it eagerly, knowing that it was from the Sun. But when she saw its contents she reeled back in shock and anger. Believing that it was the Sun’s way of telling her that he did not care for her, she flung the bag away, rushed to her palace, and never came out again. When the Sun learnt of what had happened he was furious. So, great was his anger that when he turned his scorching gaze on the crow, its feathers were burned black. Its feathers have been black ever since. The ruby did not stay with the man who stole it. It fell out of his pocket and rolled into a deep pit. Men have been trying to dig it out ever since. Many precious stones have been found in the process, making Myanmar one of the richest sources of rubies and sapphires, but the ruby that Sun sent to the princess is yet to be found.

151. What did the Sun send for the princess as a token of his love?

(1)   He sent her the crow

(2)   He sent her dry cow dung

(3)   He sent her a red ruby

(4)   He gifted her the city of Myanmar

(5)   None of the above

Answer: (3)

152. Why did the princess filing the gift away?

(1)   She did not like rubies

(2)   The crow was known to bring bad luck

(3)   She had found cow dung in the bag

(4)   She thought the Sun was playing a cruel joke on her

(5)   She had wanted the Sun to personally deliver it

Answer: (3)

153. What led to the discovery of precious stones in Myanmar?

(1)   Humans discovered the stones in their search for the lost ruby

(2)   The crow spread the news of the lost ruby

(3)   The princess went in search of the lost ruby and discovered other precious stones

(4)   The merchant went in search of the ruby that fell off his pocket

(5)   The merchant’s clumsiness led to the discovery of precious stones

Answer: (1)

154. While on its way to the princess, in the crow was distracted by _______.

(1)   the merchant calling out to him

(2)   the wedding that was taking place  below

(3)   the ruby that the Sun sent for the princess

(4)   the temptation of the smell of food

(5)   the huge crowd at the wedding

Answer: (4)

155. Why did the Sun send his gift for the princess along with the crow ?

(1)   The princess loved crows

(2)   The crow was the only bird available at the time

(3)   The crow was considered to be an auspicious bird

(4)   The crow knew where the princess lived

(5)   The Sun trusted the crow

Answer: (3)

156. The joy of the merchant on finding the ruby was short lived because

(1)   he did not succeed in stealing the ruby

(2)   the ruby fell out of his pocket

(3)   the crow returned just in time and caught him red handed

(4)   he soon discovered many more precious stones

(5)   None of the above

Answer: (2)

157. How did the crow get its black colour?

(1)   The crow was punished by the Sun for its clumsiness

(2)   The crow was burned black by the scorching gaze of the angry Sun

(3)   The crow was not considered auspicious any more

(4)   The crow was not considered auspicious any more

(5)   None of the above

Answer: (2)

158. What could be an appropriate title for the story?

(1)   The Careless Black Crow

(2)   Myanmar and its Mineral Riches

(3)   The Sun and the Princess

(4)   The Depressed Princess

(5)   The Sun and the Ruby

Answer: (3)

159. What was the crow’s mission?

(1)   To deliver the gift to the princess

(2)   To attend the wedding

(3)   To make the Sun angry

(4)   To keep the princess in her palace

(5)   To protect the princess from the harmful Sun

Answer: (1)

160. What message did the princess get after opening the bag?

(1)   That the Sun truly loved her

(2)   That the crow was an evil bird

(3)   That the crow was playing a joke on her

(4)   That the Sun did not love her anymore

(5)   That the cow dung was a token of the Sun’s love for her

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 161 to 163) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

161. Token

(1)   Symbol

(2)   Insurance

(3)   Slip

(4)   Assurance

(5)   Investment

Answer: (1)

162. Deftly

(1)   Skillfully

(2)   Blindly

(3)   Eagerly

(4)   Rightfully

(5)   Innocently

Answer: (1)

163. Auspicious

(1)   Religious

(2)   Lucky

(3)   Fulfilling

(4)   Charming

(5)   Normal

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 164 to 165) Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

164. Scorching

(1)   Cool

(2)   Heated

(3)   Warm

(4)   Silent

(5)   Composed

Answer: (1)

165. Furious

(1)   Beaming

(2)   Angry

(3)   Forgiving

(4)   Calm

(5)   Sulking

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 166to 175) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5), ie, ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

166. When we / (1) reached the shops, / (2)we find that / (3) they were all closed./ (4)  No Error (5)

Answer: (3)

167. Poor people / (1) has no money / (2) therefore they cannot afford / (3) proper medical facilities. / (4) No Error (5)

Answer: (2)

168. The course is for / (1) anyone who is interested / (2) in learning / (3) about computers. / (4)  No Error (5)

Answer: (4)

169. We were surprised / (1) that she participated / (2) at the performance / (3) held at NCPA.  / (4)  No Error (5)

Answer: (3)

170. As soon as / (1) I getting my / (2) first salary / (3) I spent all my money. / (4) No Error (5)

Answer: (2)

171.  The principal / (1) introducing me / (2) to some of her / (3) teaching staff. / (4) No Error (5)

Answer: (2)

172. The doctors said that / (1) he was making good / (2) and would not / (3) need an operation. / (4) No Error (5)

Answer: (2)

173. Instead of / (1) to buy books, / (2) I borrow them / (3) already Begun. / (4)  No Error (5)

Answer: (2)

174. By the times / (1) we reached the classroom / (2) I we reached the classroom / (3) already begun. / (4) No Error (5)

Answer: (1)

175. The Indian government / (1) should make sure that / (2) men and women are / (3) given equal opportunities. / (4)  No Error (5)

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 176 to 180) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

176. I was annoyed ___________ John for arriving late.

(1)   on

(2)   about

(3)   by

(4)   for

(5)   with

Answer: (5)

177. We are __________ the possibility of buying our own house.

(1)   judging

(2)   initiating

(3)   threatening

(4)   applying

(5)   considering

Answer: (5)

178. The student did not pay __________ to the instructions that were given to her in class.

(1)   ear

(2)   awareness

(3)   notice

(4)   attention

(5)   closure

Answer: (4)

179. The young boy was unhurt _________ a minor injury to his knee.

(1)   less

(2)   except

(3)   also

(4)   just

(5)   while

Answer: (2)

180. There is __________ chance of seeing her again _______ she leaves.

(1)   perhaps, when

(2)   also, as

(3)   little, before

(4)   full, therefore

(5)   more, after

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 181 to 185) In each question below, four words which are numbered (1), (2), (3) and (4) have been printed, of which one word may be wrongly spelt. he number of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt, mark (5), ie, “All Correct” as the answer.

181.

(1)   Accept

(2)   Receipt

(3)   Frequent

(4)   Gesture

(5)   All Correct

Answer: (2)

182.

(1)   Justise

(2)   Practice

(3)   Menace

(4)   Variance

(5)   All Correct

Answer: (1)

183.

(1)   Complaint

(2)   Alerted

(3)   Cheated

(4)   Hunged

(5)   All correct

Answer: (4)

184.

(1)   Remorse

(2)   Noble

(3)   Upsurge

(4)   Incline

(5)   All correct

Answer: (5)

185.

(1)   Blister

(2)   Warrant

(3)   Arrest

(4)   Mannual

(5)   All Correct

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 186 to 190) Rearrange the following six sentence A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

A. At first he got scared, but then he though, “I have never worshipped her that is why I am not able to get anything from my land.”

B.One day unable to tolerate the summer heat, he went to rest under a big banyan tree.

C. He rushed to his village and placed his humble offering of milk in a bowl before the snake.

D. Vishnu Raman was a poor Brahmin and a farmer by profession.

E. The next day when he returned, he was rewarded with a gold coin in the bowl he left behind.

F. Just as he was preparing to lie down he saw a huge Cobra swaying with his hood open.

186. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(1)   B

(2)   C

(3)   E

(4)   D

(5)   F

Answer: (1)

187. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(1)   E

(2)   F

(3)   B

(4)   A

(5)   D

Answer: (2)

188. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(1)   E

(2)   F

(3)   B

(4)   A

(5)   D

Answer: (4)

189. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(1)   F

(2)   D

(3)   C

(4)   B

(5)   E

Answer: (3)

190. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?

(1)   D

(2)   B

(3)   C

(4)   E

(5)   F

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 191 to 200) In the following passage, three are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time, there lived a peacock and a tortoise in close proximity and they became the best friends. The peacock lived on a tree on the (191) of a stream which was the home of the tortoise. It was a daily (192) for the  peacock to dance near the stream after he had a drink of water. He would display h is great plumage for the amusement of his friend. One unfortunate day, a bird – catcher who was on the (193) caught the peacock and was about to take him away to the market. The unhappy bird begged his captor to allow him to bid his friend the tortoise good-bye, as it would be the (194) time he would see him. The bird-catcher gave into h is request and took him to the tortoise. The tortoise was in tears to se h is friend held (195).

The tortoise asked the bird-catcher to let the peacock go; but he laughed at the request, saying that it was his means of livelihood. The tortoise then said, “If I give you an expensive preset, will you let my friend go?” “Certainly,” answered the bird-catcher. Whereupon, the tortoise (196) into the water and in a few seconds came up with a handsome pearl, which he presented to the bird-catcher. This was beyond the man’s expectations, and he let the peacock go immediately. A short time after, the bird-catcher came back and told the tortoise that he thought he had not paid enough for the release of his friend, and (197), that unless a match to the pearl was obtained for him, he would catch the peacock again. The tortoise, who had already (198) his friend to shift to a distant jungle on being set free, was greatly (199) by the greed of the bird-catcher. “well,” said the tortoise, “If you insist on having another pearl like the one I gave you, give it back to me and I will fish you and exact match for it.” The greediness of the bird-catcher prevented his reasoning and he (200) gave the pearl to the clever tortoise. The tortoise swam out with it saying, “I am no fool to give you another pearl, your greediness has left you with nothing.

191.

(1)   fence

(2)   brim

(3)   banks

(4)   base

(5)   outlet

Answer: (3)

192.

(1)   fact

(2)   lifestyle

(3)   phenomenon

(4)   adventure

(5)   routine

Answer: (5)

193.

(1)   prowl

(2)   guard

(3)   rounds

(4)   duty

(5)   alert

Answer: (1)

194.

(1)   right

(2)   last

(3)   perfect

(4)   appropriate

(5)   justified

Answer: (2)

195.

(1)   captive

(2)   custody

(3)   affectionately

(4)   badly

(5)   carelessly

Answer: (1)

196.

(1)   collapsed

(2)   dived

(3)   sunk

(4)   drowned

(5)   slipped

Answer: (2)

197.

(1)   wished

(2)   secured

(3)   contemplated

(4)   debated

(5)   threatened

Answer: (5)

198.

(1)   advised

(2)   left

(3)   disowned

(4)   excluded

(5)   wanted

Answer: (1)

199.

(1)   aware

(2)   enraged

(3)   superstitious

(4)   touched

(5)   tolerant

Answer: (2)

200.

(1)   deftly

(2)   clumsily

(3)   selfishly

(4)   affectionately

(5)   promptly

Answer: (5)

Canara Bank Clerks’ Grade Recruitment Examination Held on 18-07-2010 Question Paper With Answer Key

Canara Bank

Clerks’ Grade Recruitment Examination

Held on 18-07-2010

Test I

Reasoning

 

1. In a certain code KINETIC is written as TICDKIN. How is MACHINE written in that code?

(1)   ENIGMAC

(2)   INEGMAC

(3)   INEGCAM

(4)   ENIGCAM

(5)   INEGMCA

Answer: (2)

2. If P means ‘×’, Q means ‘÷’ R means ‘−‘ and S means ‘+’, then

46        R       12      P       3        S       18      Q       9 = ?

(1)   13.3

(2)   14

(3)   36.5

(4)   16

(5)   12

Answer: (5)

3. In each vowel of the word DEFAULTS is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series. How many alphabets will appear twice in the new formation?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (1)

4. ‘VT’ is related to ‘QO’ in the same way as ‘MK’ is related to

(1)   HF

(2)   IG

(3)   RP

(4)   JG

(5)   QO

Answer: (1)

5. How many such pairs of letters are there in the word RATIONS, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

6. The positions of how many digits will remain the same if the digits in the number 35928164 are rearranged in the ascending order from left to right?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (1)

7. There are four bags T, S, V and W, each having different weight. Bag T is lighter only than S. V i s lighter than W and W is lighter than T. Which of the four bags is the lightest?

(1)   S

(2)   W

(3)   T

(4)   V

(5)   Cannot be determined

Answer: (4)

8. If it is possible to make only one meaningful word with the first, fifth, seventh and the eleventh letters of the word ‘RECIPROCATE’ which would be the second letter of the word from the left? If more than one such word can be formed, give X as the answer. If no such word can be formed, give Z as your answer.

(1)   R

(2)   P

(3)   E

(4)   X

(5)   Z

Answer: (4)

9. How many meaningful English words can be made from the letters EAP, using each letter only once in each word?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (2)

10. Meghna drives 10 km towards South, takes a right turn and drives 6 km. She then takes another right turn, drives 10 km and stops. How far is she from the starting point?

(1)   16 km

(2)   6 km

(3)   4 km

(4)   12 km

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. 11-15) In each question below are three statements followed  by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to beat variance from commonly known fact and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Give answer (1) if only conclusion II follows

Give answer (2) if only conclusion II follows

Give answer (3) if either conclusion I or conclusion II follows

Give answer (4) if neither conclusion I nor conclusion II follows

Give answer (5) if  both conclusions I and II follow

11. Statements : All steps are cars. All cars are buss. Some buses are trucks.

Conclusions

I. Some jeeps are trucks.

II. All jeeps are buses.

Answer: (2)

12. Statements : Some balls are rackets. Some rackets are bats. All bats are nets.

Conclusions

I. No net is a ball.

II. All rackets are nets.

Answer: (1)

13. Statements : All computers are printers. All printers are staplers. All stapler are scanners

Conclusions

I. All printers are scanners

II. Some staplers are computers.

Answer: (5)

14. Statements : No drum is guitar. All guitars are violins. Some violins are flutes.

Conclusions

I. Some violins are guitars.

II. Some drums are flutes.

Answer: (1)

15. Statements : All guns are cannons. All arrows are cannons Some cannons are bows.

Conclusions

I. Some guns are arrows.

II. Some arrows are bows.

Answer: (4)

Directions (Q. 16-20) In the following questions, the symbols @, ©, %, and are used with the following meaning as illustrated below.

‘P © Q’ means ‘P is either equal to or greater than Q’

‘P % Q’ means ‘P is smaller than Q’

‘P ⋆ Q’ means ‘P is either equal to or smaller than Q’.

‘ P @ Q’ means ‘P is greater than Q’

‘P $ Q’ means ‘P is equal to Q’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions to be true,, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true?

Give answer (1) if only conclusions I is true.

Give answer (2) if only conclusion II is true.

Give answer (3) if either conclusion I nor II is true.

Give answer (4) if neither conclusion I nor II is true.

Give answer (5) if both conclusions I and II are true.

16. Statements : L ⋆ M, M $ N, N % K

Conclusions

I. K @ L

II. L ⋆ N

Answer: (5)

17. Statements : A © B, B @ C, C ⋆ D

Conclusions

I. D © B

II. C % A

Answer: (2)

18. Statements : H % G, G © F, F ⋆ E

Conclusions

I. F % H

II. G © E

Answer: (4)

19. Statements : R @ S, S © T, T $ V

Conclusions

I. R @ T

II. V ⋆ S

Answer: (5)

20. Statements : W ⋆ X, X @ Y, Y % Z

Conclusions

I. W % Y

II. Z @ W

Answer: (4)

Directions (Q. 21-25) Study the following information carefully and answer t the given questions :

Eight friends L, M, P, Q, R, S, T and V are sitting around a circle facing the centre. L sits third to the right of M and L sits second to the left of P. R and S sit next to each other and none of them is and immediate neighbour of L. Q sits second to the right of T. V sits second to the right of S.

21. Who sits third to left of V?

(1)   Q

(2)   R

(3)   P

(4)   L

(5)   None of these

Answer: (2)

22. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of P?

(1)   RS

(2)   QT

(3)   MP

(4)   RQ

(5)   None of these

Answer: (4)

23. In which of the following groups of people is the third person sitting exactly in the middle of the first and the second persons?

(1)   PRS

(2)   MST

(3)   LVT

(4)   MPR

(5)   None of the above

Answer: (3)

24. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(1)   SQ

(2)   PT

(3)   VR

(4)   MP

(5)   VP

Answer: (5)

25. Starting from L, if ll the friends are made to sit in the alphabetical order of their names in the clockwise direction, the positions of how many (except L) will remain unchanged?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (1)

Directions (Q. 26-30) Following questions are based on the five three digit numbers given below :

761      548    392    645    249

26. If all the numbers are arranged in descending order from left to t right, which of the following will be sum of all the three digits of the number which is second from the right?

(1)   15

(2)   18

(3)   14

(4)   17

(5)   21

Answer: (3)

27. What will be the resultant, if second digit of the highest number is divided by first digit of the lowest number?

(1)   1.5

(2)   2

(3)   4

(4)   9

(5)   3

Answer: (5)

28. If ‘1’ is added to the first digit of every odd number and ‘1’ is subtracted from the first digit of every even number, what will be difference between the highest number and the lowest number thus formed?

(1)   569

(2)   413

(3)   453

(4)   512

(5)   469

Answer: (1)

29. If in each number all the digits are arranged in descending order from left to right within the number. How many odd numbers will be formed?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   Four

Answer: (2)

30. The positions of the first and the third digits of each of the numbers are interchanged. What will be the difference between the first and the last digits of the second highest number thus formed?

(1)   9

(2)   2

(3)   4

(4)   6

(5)   3

Answer: (5)

Directions (Q. 31-35) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :

A Q 2 K F & E 7 S 9 N M Z $ 6 % @ V L 8 ⋆ W 4 β 3 5 © U # C

31. Which of the following is the ninth to the left of the eighteenth from the left and of the above arrangement?

(1)   W

(2)   N

(3)   ⋆

(4)   S

(5)   None of these

Answer: (4)

32. How many such odd numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a consonant?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (2)

33. If all the letters and symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the sixth from the left end of the above arrangement?

(1)   7

(2)   8

(3)   3

(4)   6

(5)   4

Answer: (5)

34. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a letter?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

35. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(1)   KE&

(2)   SN9

(3)   M6$

(4)   453

(5)   @8L

Answer: (2)

Directions (Q. 36-40) In each question below is given a group of number/symbol followed by five combinations of letters numbered (1), (2) (3), (4) and (5). Your have to find out which of the combinations correctly represents the group of number/symbol based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as y our answer

Number/Symbol :    2  ©   8  %  ⋆  5  @  π  $   6  9  4  β  7  3

Letters Code :          W B   F  P  M  C  I  K  A  E T Q H R U

Conditions

(i) If the first element is an even number and the last a symbol both these are to be coded as ‘£’.

(ii) If first element is a symbol and last a perfect square, the codes for both these are to be interchanged.

(iii) If both first and last elements are symbols the codes for both these are to be coded as the code for the last symbol.

36. #7%83$

(1)   KRPFUA

(2)   ARUPFA

(3)   ARPFUK

(4)   KRPFUK

(5)   ARPFUA

Answer: (5)

37. 652⋆8β

(1)   ECWMFH

(2)   ECWMF£

(3)   ECWMFE

(4)   £CWFME

(5)   ECMWFE

Answer: (2)

38. ©47$29

(1)   TQRAWT

(2)   TQAWRB

(3)   BQRAWT

(4)   TQRAWB

(5)   BQRAWB

Answer: (4)

39. 5$246#

(1)   £AWQE£

(2)   CAWQEK

(3)   KAWQEC

(4)   CAEWQK

(5)   KAWQEK

Answer: (2)

40. ⋆78%34

(1)   MRFPUQ

(2)   QRPUFM

(3)   QRFPUM

(4)   MRFPUM

(5)   £RFPU£

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 41 to 50) In each of the questions given below which one of the five answer figures should come after the problem figures if the sequence were continued?

41. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (1)

42. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (3)

43. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (2)

44. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (3)

45. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (2)

46. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (1)

47. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (3)

48. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (3)

49. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (5)

50. Problem Figures


Answer Figures

Answer: (2)

Test II

Numerical Ability

Directions (Q. 51-75) What will come in p lace of the question mark (?) in the following questions?

51. 6235 + 433 – 68 = ? + 1347

(1)   5352

(2)   5253

(3)   7947

(4)   7497

(5)   None of these

Answer: (2)

52. 624 ÷ 26 × 3 + 110 = ?

(1)   182

(2)   172

(3)   118

(4)   108

(5)   None of these

Answer: (1)

53. 34 +63.98 – 113.65 = ?

(1)   37.57

(2)   26.67

(3)   37.67

(4)   35.57

(5)   None of these

Answer: (3)

54. 32% of 350 = 73 + ?

(1)   49

(2)   39

(3)   42

(4)   185

(5)   None of these

Answer: (2)

55. 

(1)   955

(2)   845

(3)   805

(4)   745

(5)   None of these

Answer: (5)

56. 62 × 52 = 545 – 324 + ?

(1)   669

(2)   579

(3)   459

(4)   679

(5)   None of these

Answer: (4)

57. 

(1)   21

(2) √363

(3)   361

(4)   19

(5)   None of these

Answer: (4)

58. 

(1)   12

(2)   13

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (2)

59. 76% of (?) – (11)2 = 525

(1)   850

(2)   750

(3)   740

(4)   840

(5)   None of these

Answer: (1)

60. 325 – (12)2 + 75 = (?)2 – 68

(1)  √18

(2)   324

(3)   18

(4)   (324)2

(5)   √314

Answer: (3)

61. 

(1)   319

(2)   63.8

(3)   169.4

(4)   149.5

(5)   None of these

Answer: (5)

62. 032 – 13.108 – 17.096 = ?37.628

(1)   37.628

(2)   38.728

(3)   37.836

(4)   38.526

(5)   None of these

Answer: (5)

63. (?)2% of 650 = (20)2 + (4)2

(1)   8

(2)   64

(3)   √8

(4)   (64)2

(5)   32

Answer: (1)

64. 3232 + 4343 – 6565 + 2121 = ?

(1)   3311

(2)   4141

(3)   3131

(4)   4411

(5)   None of these

Answer: (3)

65. 252 ÷ 21 ÷5 = ?

(1)   6

(2)   12

(3)   48

(4)   24

(5)   None of these

Answer: (4)

66. 

(1)   √2

(2)   4

(3)   2

(4)   16

(5)   None of these

Answer: (2)

67. 36% of 220 – 12% of 140 = ?

(1)   62.4

(2)   63.4

(3)   64.2

(4)   66.4

(5)   None of these

Answer: (1)

68. 58 + 621 ÷ 23 – 45 = ?

(1)   50

(2)   60

(3)   40

(4)   30

(5)   None of these

Answer: (3)

69. (0.04)2 ÷ (0.008) × (0.2)6 = (0.2)?

(1)   6

(2)   5

(3)   8

(4)   9

(5)   None of these

Answer: (5)

70. 92 × 7 ÷ 8 – 63.80 = ?

(1)   16.6

(2)   18.7

(3)   17.7

(4)   16.7

(5)   None of these

Answer: (4)

71. 

(1)   594

(2)   584

(3)   264

(4)   236

(5)   None of these

Answer: (1)

72. 934 – 48 + 17.449 = ?

(1)   6.833

(2)   8.633

(3)   6.283

(4)   7.383

(5)   None of these

Answer: (5)

73. 

(1)   7

(2)  √6

(3)  4√6 + 7

(4)  4√6

(5)   None of these

Answer: (1)

74. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (3)

75. (32 × 42 × 5) ÷ 36 (?)2 – 80

(1)   (100)2

(2)  √10

(3)   100

(4)   10

(5)   10√10

Answer: (4)

76. The average speed of a bus is three-fifth the average speed of car which covers 3250 km in 65 h. What is the average speed of the bus?

(1)   30 km/h

(2)   20 km/h

(3)   35 km/h

(4)   36 km/h

(5)   None of these

Answer: (1)

77. A train crossed a platform in 25 s. The length of the platform is 240 m. What is the length of the train?

(1)   140 m

(2)   200 m

(3)   180 m

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (4)

78. Vijay donates blood thrice in two years each time 350 mL. How many litres of blood will he donate in 6 yr?

(1)   1.2

(2)   3.15

(3)   4.5

(4)   6.3

(5)   None of these

Answer: (2)

79. The sum of five consecutive odd numbers is equal to 245. What is the difference between twice the largest odd number and the smallest odd number?

(1)   63

(2)   71

(3)   51

(4)   65

(5)   None of these

Answer: (5)

80. Bagdi purchased an Air Conditioner for Rs. 12000 and sold it for Rs. 15000. What was the profit percentage?

(1)   25

(2)   35

(3)   20

(4)   15

(5)   None of these

Answer: (1)

81. What is the value of three-seventh of 35% of 420?

(1)   52

(2)   65

(3)   63

(4)   56

(5)   None of these

Answer: (3)

82. Harkamal purchased 8 kg of grapes at the rate of Rs. 70 per kg and 9 kg of mangoes at the rate of Rs. 55 per kg. How much amount did he pay to the shopkeeper?

(1)   Rs. 1400

(2)   Rs. 1505

(3)   Rs. 1040

(4)   Rs.1055

(5)   None of these

Answer: (4)

83. If a number is added two-fifth of itself, the value so obtained is 455. What is the number?

(1)   400

(2)   350

(3)   325

(4)   420

(5)   None of these

Answer: (3)

84. The body weight of seven students of a class is recorded as 54 kg, 78 kg, 43 kg, 82 kg, 67 kg, 42 kg and 75 kg. What is the average body weight of all the seven students?

(1)   69 kg

(2)   63 kg

(3)   71 kg

(4)   73 kg

(5)   None of these

Answer: (2)

85. What will be the compound interest accrued on a sum of Rs. 6500 at the rate of 4% per annum in 2 yr?

(1)   Rs. 520.40

(2)   Rs. 7037.20

(3)   Rs. 533.40

(4)   Rs .7030.40

(5)   None of the above

Answer: (5)

Directions (Q. 86-88) What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

86. 9  21   45  81  129  (?)

(1)   187

(2)   199

(3)   177

(4)   189

(5)   None of these

Answer: (4)

87. 652  428  316  260  232  (?)

(1)   218

(2)   225

(3)   204

(4)   228

(5)   None of these

Answer: (1)

88. 12  16  32  68  132  (?)

(1)   196

(2)   232

(3)   276

(4)   213

(5)   None of these

Answer: (2)

89. Ganeshi’s monthly income is twice that of Jassi’s monthly income. Two-third of Jassi’s monthly income in equal to Sukhvinder’s monthly income. If Sukhvinder’s annual income is Rs. 2.34 lacs. What is Ganeshi’s monthly income? (In some cases annual income and in some cases monthly income is given)

(1)   Rs. 14625

(2)   Rs. 29250

(3)   Rs. 58500

(4)   Rs. 28230

(5)   None of these

Answer: (3)

90. The angles of a triangle are in ratio of 3 : 5 : 4 respectively. What is the difference between twice the smallest angle and the second largest angle of the triangle?

(1)   25°

(2)   10°

(3)   45°

(4)   30°

(5)   None of these

Answer: (4)

91. One of the angles of a parallelogram is 42°. What is the sum of half the smallest angle and twice the largest angle of the parallelogram?

(1)   256°

(2)   307°

(3)   297°

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (3)

92. In an examination it is required to get 45% marks to pass. Jaswinder secured 612 marks and failed by 108 marks. What are the maximum marks of the examination?

(1)   1800

(2)   1600

(3)   1700

(4)   1500

(5)   None of these

Answer: (2)

93. If two men or six women or four boys can finish a work in 99 days, then how many days will one man, one woman and one boy together take to finish the same work?

(1)   54 days

(2)   64 days

(3)   44 days

(4)   104 days

(5)   None of the above

Answer: (5)

94. The breadth of a rectangle is half its length. Also, the length of the rectangle is equal to the radius of a circle of area 154 sq cm. What is the perimeter of the rectangle?

(1)   20.5 cm

(2)   22 cm

(3)   42 cm

(4)   10.5 cm

(5)   None of these

Answer: (5)

95. If a number is multiplied by two-third of itself the value of obtained is 864. What is the number?

(1)   46

(2)   34

(3)   36

(4)   44

(5)   38

Answer: (3)

96. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question? (You are not expected to calculate the exact value.)

9980 ÷ 49 × (4.9)2 – 1130 = ?

(1)   3800

(2)   4500

(3)   2600

(4)   3000

(5)   4080

Answer: (1)

97. In how many different ways can the letters of word ‘REMAKE’ be arranged?

(1)   720

(2)   60

(3)   360

(4)   180

(5)   None of these

Answer: (3)

98. A man covered a distance of 180 km in 4 h on a bike. How much distance will he cover on a bicycle in 8 h, if he rides the bicycle at one-sixth the speed of the bike?

(1)   72 km

(2)   54 km

(3)   84 km

(4)   60 km

(5)   None of these

Answer: (4)

99. Out of the fractions  which is the second highest fraction?

(1)   1/2

(2)   5/14

(3)   4/9

(4)   3/4

(5)   2/3

Answer: (5)

100. The perimeter of a square is equal to the perimeter of a rectangle of length 30 cm. The area of the rectangle is 360 sq cm. What is the side of the square?

(1)   24 cm

(2)   21 cm

(3)   42 cm

(4)   18 cm

(5)   None of the above

Answer: (2)

Test III

Clerical Aptitude

Directions (Q. 101-135) In each question below a combination of Name and Address is given in the first column at the left followed by four such combinations on each under the columns (1), (2), (3) and (4). You have to find out the combination which is exactly the same as the combination in the first column. The number of that column which contains that combination is the answer. If all the combinations are different, the answer is (5).

101. Chotuu Dona

3AC-2-College

Govt. Chawk

(1)   Chotu Dona

3AC-2College

Govt. Chuwk

(2)   Chotu Dona

3AC2-College

Govt. Chawk

(3)   Chotu Dona

3CA2-College

Govt. Chawk

(4)   Chota Dona

3AC2-College

Govt. Chawk

(5)   None

Answer: (2)

102. Vijay Kumar

D.A.V. School

Abhoar-343

(1)   Vijaya Kumar

D.V.A. School

Abhoar-343

(2)   Vijey Kumar

D.A.V. School

Abhoar-343

(3)   Vijay Kumar

D.A.V. School

Abhaor-343

(4)   Vijay Kumar

D.A.V. School

Abhoar-343

(5)   None

Answer: (4)

103. Pawan Billu

Room No. 32

Army Boys

Hostel

(1)   Pawan Billu

Room No. 23

Army Boys

Hostel

(2)   Pawan Billu

Room No. 32

Amry Boys

Hostel

(3)   Pawan Billu

Room No. 32

Amry Boyes

Hostel

(4)   Pawan Ballu

Room No. 32

Army Boys

Hostel

(5)   None

Answer: (5)

104. Prem Kumari

BEd. Trainee

Gurdaspur-59

(1)   Prem Kumari

BEd. Trainee

Gurdaspur-59

(2)   Prem Kumar

BEd. Trainee

Gurdaspur-59

(3)   Prem Kumari

BEd. Trainee

Gurdaspur-59

(4)   Prem Kumari

BEd. Trainee

Gurdespur-59

(5)   None

Answer: (1)

105. Rahul Roy

Ramgarh Road

Purvanchal-53

(1)   Rahul Roy

Ramgahr Road

Purvanchal-53

(2)   Rahul Ray

Ramgarh Road

Purvanchal-53

(3)   Rahul Roy

Ramgarh Road

Purvenchal-53

(4)   Rahul Roy

Ramgarh Road

Purvanchal-53

(5)   None

Answer: (4)

106. Manish Jain

SCo-587/A9

Sector-17

(1)   Manish Jain

SCo-587/A9

Sector-71

(2)   Manish Jain

SCo-587/A9

Sector-17

(3)   Mainsh Jain

SCo-587/A9

Sector-17

(4)   Manish Jain

SCo-567/A9

Sector-17

(5)   None

Answer: (2)

107. Prabhat Dev

73/53 Bldg.,

Rajdhani Marg

(1)   Prabhat Dev

73/535 Bldg.,

Rajdhani Marg

(2)   Prabhat Dev

73/53 Bldg.,

Rajdhani Murg

(3)   Prabhat Dev

73/53 Bldg.,

Rajdani Marg

(4)   Prabhet Dev

73/53 Bldg.,

Rajdhani Marg

(5)   None

Answer: (5)

108. Neetu Devi

Prabhu Chowk

Kandavali (E)

(1)   Neetu Devi

Prabhu Chowk

Kandevali (E)

(2)   Neetu Devi

Prabhu Chowk

Kandevali (E)

(3)   Neetu Deve

Prabhu Chowk

Kandavali (E)

(4)   Neetu Devi

Prabhu Chawk

Kandavali (E)

(5)   None

Answer: (3)

109. Suraj Bhanu

Tele-6934324

Model Town

(1)   Suraj Bhanu

Tele-6934324

Model Town

(2)   Suraj Bhanu

Tele-6943324

Model Town

(3)   Suraj Bhanu

Tele-6943324

Model Town

(4)   Surej Bhanu

Tele-6934324

Model Town

(5)   None

Answer: (1)

110. Nandan Seth

BHO Teacher

Garhi Cantt

(1)   Nandan Seth

BHO Teacher

Gadhi Cantt

(2)   Nandun Seth

BHO Teacher

Garhi Cantt

(3)   Nandan Seth

BHU Teacher

Garhi Cantt

(4)   Nandan Seth

BHO Teacher

Gahri Cantt

(5)   None

Answer: (5)

111. Mira Krishan

Near Temple

Surat-434321

(1)   Mera Krishan

Near Temple

Surat-434321

(2)   Mira Krishan

Near Temple

Surat-434321

(3)   Mira Krishan

Near Temple

Surat-433421

(4)   Mira Krishan

Naer Temple

Surat-434321

(5)   None

Answer: (2)

112. Mani Ratnan

Film City, 634

Mumbai-45

(1)   Mani Ratnan

Film City, 634

Mumbai-45

(2)   Manu Ratnan

Film City, 634

Mumbai-45

(3)   Mani Ratnan

Film City, 643

Mumbai-45

(4)   Mani Ratnan

Film City, 634

Mumbai-35

(5)   None

Answer: (1)

113. Amrit Pal

53, Cricket Gm

SATE-96

(1)   Amrit Pal

53, Cricket Gm

SATE-96

(2)   Amrit Pal

53, Cricket GM

SETA-96

(3)   Amrit Pal

53, Cricket MG

SATE-96

(4)   Amirt Pal

53, Cricket GM

SATE-96

(5)   None

Answer: (1)

114. Manoj Rana

G-73 Maji Khel

Sirampur-54

(1)   Manoj Rana

G-37 Maji Khel

Sirampor-54

(2)   Manaj Rana

G-73 Maji Khel

Sirampur-54

(3)   Manoj Rana

G-73 Maji Khel

Sirampur-45

(4)   Manoj Rana