Railway Recruitment Board (RRB) Bhopal Goods Guard (GG) Examination Held on 06-09-2009 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Bhopal Goods Guard (GG) Examination Held on 06-09-2009

1. The ‘Misl’ of which Ranjit Singh was the leader, was

(a)  Sukerchakia

(b)  Ahluwalia

(c)  Phulkia

(d)  Ramgarhia

Answer: (a)

2. The fort of Lohagarh was built by

(a)  Banda Bahadur

(b)  Guru Govind Singh

(c)  Ranjit Singh

(d)  None of the above

Answer: (b)

3.  Who among the following was the first woman chief Justice of a High Court?

(a)  Geeta Mukherjee

(b)  Leila Seth

(c)  Sujata Manohar

(d)  Rani Jethmalani

Answer: (b)

4. Tulsidas wrote Ramacharitamanas during the reign of

(a)  Jahangir

(b)  Rama Raya

(c)  Akbar

(d)  Krishnadeva Raya

Answer: (c)

5. The Asiatic Society was established in Calcutta by

(a)  Warren Hastings

(b)  Sir William Jones

(c)  Raja Ram Mohan Roy

(d)  TB Macaulay

Answer: (b)

6. Who among the following introduced the famous Persian festival of Nauroj in India?

(a)  Balban

(b)  Firoz Tughlaq

(c)  Iltutmish

(d)  Alauddin Khalji

Answer: (a)

7. The Bahamani kingdom was founded by

(a)  Timur

(b)  Zain-ul-Abidin

(c)  Malik Kafur

(d)  Hasan

Answer: (d)

8. Among the following Union Territories of India, Which one has the largest size?

(a)  Puducherry

(b)  Lakshadweep

(c)  Daman and Diu

(d)  Chandigarh

Answer: (a)

9. The Himalayan Mountain system belongs to which one of the following?

(a)  Fold Mountains

(b)  Volcanic mountains

(c)  Block mountains

(d)  None of the above

Answer: (a)

10. ‘My life’ autobiography of

(a)  Dr APJ Abdul Kalam

(b)  Dr Rajendra Prasad

(c)  Bill Clinton

(d)  Hillary Clinton

Answer: (c)

11. Shanti Swaroop Bhatnagar awards are given for

(a)  Excellence in film direction

(b)  Outstanding contribution to science

(c)  Exploring new dimensions in creative writing in Indian languages

(d)  Creating mass awareness on environmental issues

Answer: (b)

12. Saka era started from

(a)  78 BC

(b)  78 AD

(c)  300 BC

(d)  124 AD

Answer: (b)

13. Which of the following was not included in the Eight Fold Path prescribed b y Buddha?

(a)  Right belief

(b)  Right speech

(c)  Right meditation

(d)  Right knowledge

Answer: (d)

14. The First Indian to swim across English Channel was

(a)  PK Benerji

(b)  Mihir Sen

(c)  V Merchant

(d)  Aarti Saha

Answer: (b)

15. Vande Matram was first sung at the session of the Indian National Congress in

(a)  1886

(b)  1892

(c)  1896

(d)  1904

Answer: (c)

16. Shuddhi movement (conversion of Non-Hindus to Hinduism) was started by

(a)  Swami Vivekananda

(b)  Swami Shradhanand

(c)  Mahatma Gandhi

(d)  Raja Ram Mohan Roy

Answer: (b)

17. The first Field Marshal of India was

(a)  A Vaidya

(b)  KM Cariappa

(c)  Sunder ji

(d)  SHF J manekshaw

Answer: (b)

18. Who was the founder of Qutb Shahi dynasty?

(a)  Adil Shah

(b)  Ibrahimk Adil Shah II

(c)  Ibrahim Qutb Shah

(d)  Quli Qutb Shah

Answer: (d)

19. The headquarters of UNESCO is in

(a)  New York

(b)  The Hague

(c)  Paris

(d)  Moscow

Answer: (c)

20. Nadir Shah invaded India during the reign of

(a)  Shah Alam

(b)  Bahadur Shah

(c)  Muhammed Shah

(d)  Farrukhsiyar

Answer: (c)

21. Who united all the Sikhs and founded a kingdom in the Punjab?

(a)  Guru Nanak

(b)  Guru Gobind Singh

(c)  Maharaja Ranjit Singh

(d)  Guru Tegh Bahadur

Answer: (c)

22. Ten Degree channel is between

(a)  Dover and Calais

(b)  Alaska and Russia

(c)  Little Andaman and Car Nicobar

(d)  North Korea and South Korea

Answer: (c)

23. By what name is the Ganga known in Bangladesh?

(a)  Padma

(b)  Bhagirathi

(c)  Rupnarayan

(d)  Nubra

Answer: (a)

24. Which among the following Indian artists is the winner of the Oscar Award?

(a)  Dilip Kumar

(b)  Bhanu Athaiya

(c)  Shyam Benegal

(d)  Rohini Hattangadi

Answer: (b)

25. Saraswati Samman is given annually for outstanding contribution to

(a)  Literature

(b)  Education

(c)  Fine arts

(d)  Classical music

Answer: (a)

26. The largest committee of parliament of India is

(a)  Public Accounts Committee

(b)  Estimates Committee

(c)  Committee on public Undertakings

(d)  Joint Parliamentary Committee

Answer: (b)

27. The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed

(a)  3 months

(b)  6 months

(c)  9 months

(d)  1 year

Answer: (b)

28. The Chairman of the Rajya Sabha is

(a)  elected by the members of Rajya Sabha

(b)  nominated by the President

(c)  elected by the members of both Houses of Parliament

(d)  elected Parliament and State Legislatures jointly

Answer: (c)

29. Nuclear fission is caused by the impact of

(a)  Proton

(b)  Electron

(c)  Neutron

(d)  None of these

Answer: (c)

30. Which of the following is used as coolant in nuclear reactors?

(a)  Heavy water

(b)  Cadmium

(c)  Liquid Sodium

(d)  Graphite

Answer: (a)

31. Which of the following is known as power house

(a)  Lysosome

(b)  Ribosome

(c)  Mitochondria

(d)  Protoplasm

Answer: (c)

32. Which of the following is not a mosquito borne disease?

(a)  Dengue fever

(b)  Malaria

(c)  Sleeping sickness

(d)  Filariasis

Answer: (c)

33. Which bank gives long term loan to farmers?

(a)  NABARD

(b)  Land Development Bank

(c)  SBI

(d)  Rural Banks

Answer: (b)

34. Which is the best measure of economic growth of a country?

(a)  GNP

(b)  GDP

(c)  Net revenue

(d)  None of the above

Answer: (b)

35. Moortidevi Award is given annually in which of the following?

(a)  Literature

(b)  Journalism

(c)  Films

(d)  Music

Answer: (a)

36. I am facing East. I turn 100° in the clockwise direction and then 145° in the anti-clockwise direction. Which direction am I facing now?

(a)  East

(b)  North-East

(c)  North

(d)  South-West

Answer: (b)

37. Pointing to Satish, Ashok said, “He is the son of my sister’s only brother”. How is Satish related to Ashok?

(a)  Son

(b)  Grandson

(c)  Nephew

(d)  None of these

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 38 and 39) Find the missing character in the following questions.

38. 

(a)  10

(b)  11

(c)  12

(d)  13

Answer: (b)

39. 

(a)  6

(b)  7

(c)  8

(d)  9

Answer: (a)

40. If 18th February, 1997 falls on Tuesday, then what will be the day on 18th February, 1999?

(a)  Monday

(b)  Tuesday

(c)  Thursday

(d)  Friday

Answer: (c)

41. Reaching the place of meeting on Tuesday 15 min before 8.30 h, Anuj found himself half an hour earlier than the man who was 40 min late. What was the scheduled time of the meeting?

(a)  8.00 h

(b)  8.05 h

(c)  8.15 h

(d)  8.45 h

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 42 and 43) Each of the following questions, a part of the figure is missing. Find out from the given options (a, b, c and d) the right figure to fit in the missing figure.

42. 

Answer: (a)

43. 

Answer: (a)

44. How many triangles are there in the following figure?

(a)  10

(b)  14

(c)  12

(d)  11

Answer: (c)

Direction (Q. No. 45) In the following question contain four problem figures marked (1), (2), (3) and (4) four answer figures marked (a), (b), (c) and (d). Select a figure from amongst the answer figures which will continue the same series as given in the problem figures.

45. 

Answer: (d)

46. In a certain code language ‘JOURNAL’ is written as ‘MRXUQDO’. How will ‘TRAINING’ be written in that code?

(a)  WUDHQLQJ

(b)  WUDLQLQJ

(c)  WUDKQLQJ

(d)  WUCLQLQJ

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 47-49) In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side of :: while another word is to be selected from the given alternatives, having the same relationship with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

47. Melt : Liquid :: Freeze ?

(a)  Ice

(b)  Condense

(c)  Solid

(d)  Crystal

Answer: (c)

48. Moon : Satellite : : Earth ?

(a)  Sun

(b)  Planet

(c)  Solar System

(d)  Asteroid

Answer: (b)

49. Influenza : Virus : : Typhoid : ?

(a)  Bacillus

(b)  Parasite

(c)  Protozoa

(d)  Bacteria

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 50-52) In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in a certain way and one is different. Choose out the odd one.

50.

(a)  Pineapple

(b)  Orange

(c)  Lemon

(d)  Banana

Answer: (d)

51.

(a)  Heart

(b)  Ear

(c)  Lung

(d)  Eye

Answer: (a)

52.

(a)  Engineer

(b)  Carpenter

(c)  Blacksmith

(d)  Barber

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 53-55) In each of the following questions, various term of a letter series are given with two term missing as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternative.

53. Z, L, X, J, V, H, T, F, ?, ?

(a)  R, D

(b)  R, E

(c)  S, E

(d)  Q, D

Answer: (a)

54. Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?

(a)  N, C

(b)  N, D

(c)  O, C

(d)  O, D

Answer: (a)

55. W, V, T, S, Q, P, N, M, ?, ?

(a)  I, J

(b)  J, I

(c)  J, K

(d)  K, J

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 56 and 57) In each of the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

56. 24, 27, 31, 33, 36

(a)  33

(b)  31

(c)  27

(d)  24

Answer: (b)

57. 196, 169, 144, 121, 80

(a)  80

(b)  169

(c)  121

(d)  196

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 58 and 59) Read the following in formations carefully and answer the questions the follow.

A, B, C, D, E and F are seated in a circle facing the centre. D is between F and B. A is second to the left of D and second to the right of E.

58. Who is facing A?

(a)  B

(b)  D

(c)  F

(d)  Either F or B

Answer: (d)

59. Who among the following is facing D?

(a)  A

(b)  C

(c)  E

(d)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 60 and 61) In the following questions, three classes are given. Out of the four figures that follow, you are to indicate which figure will best represent the relationship amongst the three classes.

60. Tiger, Four-Footed, Elephant

Answer: (d)

61. Teacher, Poet, Graduate

Answer: (b)

62. If Anita is taller than Surjit but shorter than Kusum and Surjit is just as tall as Kalpana but taller than Vanita, then Kalpana is

(a)  just as tell as Anita

(b)  Taller than Kusum

(c)  shorter than Anita

(d)  shorter than Surjit

Answer: (c)

63. In a queue, Vijay is fourteenth from the front and Jack is seventeenth from the end, while Mary is in between Vijaya and Jack. If Vijaya is ahead of Jack and there are 48 persons in the queue, how many persons are there between Vijay and Mary?

(a)  8

(b)  7

(c)  6

(d)  5

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 64 and 65) In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

64. 1, 6, 13, 22, 33, (………)

(a)  44

(b)  45

(c)  46

(d)  47

Answer: (c)

65. 3, 9, 27, 81 (……….)

(a)  324

(b)  243

(c)  210

(d)  162

Answer: (b)

66. If * means adding 6 times the second number to the first number, then (1 * 2) * 3 equals

(a)  121

(b)  31

(c)  93

(d)  91

Answer: (b)

67. Of the three numbers, the second is twice the first and it is also thrice the third. If the average of three numbers is 44, the difference of the first number and the third number is

(a)  24

(b)  18

(c)  12

(d)  6

Answer: (c)

68. The value of is

(a)  80

(b)  800

(c)  8000

(d)  80000

Answer: (b)

69. The value of (256)16 × (16)0.18 is

(a)  4

(b)  −4

(c)  16

(d)  256

Answer: (a)

70. The number nearest to 10000 which is exactly divisible by each of 3, 4, 5, 6, 7 and 8, is

(a)  9240

(b)  10080

(c)  9996

(d)  10000

Answer: (b)

71. The HCF of two numbers is 23 and other two factors of their LCM are 13 and 14. The larger of two numbers is

(a)  276

(b)  299

(c)  345

(d)  322

Answer: (d)

72. The average age of four brother is 12 yr. If the age of their mother is also included. The average is increased by 5 yr. The age of mother (in years) is

(a)  37 yr

(b)  43 yr

(c)  48 yr

(d)  53 yr

Answer: (a)

73. The average of marks of 14 students calculated as 71. But it was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 42 instead of 56 and of another as 74 instead of 32. The correct average is

(a)  67

(b)  68

(c)  69

(d)  71

Answer: (c)

74. A sum of money doubles itself in 12 yr if invested at simple interest. What is the rate of interest allowed on the investment?

(a)  9.5%

(b)  8.25%

(c)  8.5%

(d)  8.33%

Answer: (d)

75. Rs 500 was invested at 12% per annum simple interest and a certain sum of money at 10% per annum simple interest. If the sum of the interests on both the sums after 4 yr is Rs 480, the latter sum of money is

(a)  Rs 450

(b)  Rs 750

(c)  Rs 600

(d)  Rs 550

Answer: (c)

76. A builder borrows Rs 2550 to be paid back with compound interest at the rate of 4% per annum by the end of 2 yr in two equal yearly installments. How much will each installment be?

(a)  Rs 1352

(b)  Rs 1377

(c)  Rs 1275

(d)  Rs 1283

Answer: (a)

77. The area of a regular hexagon of side 2√3 cm is

(a)  18√36 cm2

(b)  12√3 cm2

(c)  36√3 cm2

(d)  27√3 cm2

Answer: (a)

78. The ratio of the outer and the inner perimeter of a circular path is 23 : 22. If the path is 5 m wide, the diameter of the inner circle is

(a)  110 m

(b)  55 m

(c)  220 m

(d)  230 m

Answer: (c)

79. A hollow cylindrical tube 20 cm long is made of iron and its external and internal diameters are 8 cm and 6 cm respectively. The volume of iron used in making the tube is (π = 22/7)

(a)  1764 cu cm

(b)  880 cu cm

(c)  440 cu cm

(d)  220 cu cm

Answer: (c)

80. If the volume of two cubes are in the ratio of 27 : 64 then the ratio of their total surface area is

(a)  27 : 64

(b)  3 : 4

(c)  9 : 16

(d)  3 : 8

Answer: (c)

81. Sonu’s father is five times older than Sonu. After 8 yr, his age will be three times the Sonu’s age that be three times the Sonu’s age that time. Their present ages are

(a)  30 yr, 6 yr

(b)  35 yr, 7 yr

(c)  40 yr, 8 yr

(d)  45 yr, 9 yr

Answer: (c)

82. In an alloy, the ratio of copper and zinc is 5 : 2. If 1.250 kg of zinc is mixed in 17 kg 500 g of alloy, then the ratio of copper and zinc will be

(a)  2 : 1

(b)  2: 3

(c)  3 : 2

(d)  1 : 2

Answer: (a)

83. If 378 coins consist of rupees, 50 paise and 25 paise coins whose values are in the ratio of 13 : 11 : 7. The number of 50 paise coins will be

(a)  132

(b)  128

(c)  136

(d)  133

Answer: (a)

84. A man can do a piece of work in 5 days, but with the help of his son, he can do it in 3 days, In what time can the son do it alone?

(a)  7 days

(b)  8 days

(c) 

(d) 

Answer: (c)

85. 5 person can prepare an admission list in 8 days working 7 h a day. If 2 person join them so as to complete the work in 4 days, they need to work per for

(a)  10 h

(b)  9 h

(c)  12 h

(d)  8 h

Answer: (a)

86. A and B can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started doing the work together but after 2 days, B had to leave and A alone completed the remaining work. The whole work was completed in

(a)  10 days

(b)  8 days

(c)  12 days

(d)  15 days

Answer: (c)

87. If x is less than y by 25%, then y exceed x by

(a) 

(b)  25%

(c)  75%

(d) 

Answer: (a)

88. A student multiplying a number by 3/5 instead of 5/3, what is percentage error in the calculation?

(a)  44%

(b)  34%

(c)  54%

(d)  64%

Answer: (d)

89. A coconut merchant find that the cost price of 2750 coconut is the same as the selling price of 2500 coconuts. The percentage loss or gain is

(a)  5% loss

(b)  10% gain

(c)  15% loss

(d)  20% gain

Answer: (b)

90. P, Q and R enter into a partnership with investments of Rs 3500, Rs 4500 and Rs 5500. In the first sixth months, profit is Rs 405. What is P’s share in the profit?

(a)  Rs 200

(b)  Rs 105

(c)  Rs 250

(d)  Rs 151

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 91 and 92) Find out the part which has an error in the following sentences. If there is no error, your answer is (d).

91. He is well known (a)/ for both his kindness (b)/ as well as his understanding. (c)/ No error. (d)

Answer: (c)

92. I don’t know if any of the members (a)/ of the party is conspiring (b)/ against the president or not. (c)/ No error. (d)

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 93 and 94) Fill in the blanks with appropriate words.

93. The numbers of admissions …….. gradually fallen off.

(a)  have

(b)  do

(c)  are

(d)  has

Answer: (d)

94. The higher you go, the more difficult it………… to breathe.

(a)  is becoming

(b)  became

(c)  has become

(d)  becomes

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 95 and 96) In the following questions, Choose the word same in meaning of the word given in bold letters.

95. Hiatus

(a)  Atrocious

(b)  Gap

(c)  Dominance

(d)  Obscure

Answer: (b)

96. Foment

(a)  Vex

(b)  Waste

(c)  Renounce

(d)  Instigate

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 97 and 98) In the following questions, Choose the word opposite in meaning of the word given in bold letters.

97. Tangible (definite and can be touched or felt)

(a)  Gentle

(b)  Elusive

(c)  Refined

(d)  Palpable

Answer: (b)

98. Predilection (special liking)

(a)  Antipathy

(b)  Ignorance

(c)  Dissonance

(d)  Disharmony

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 99 and 100) Choose the alternative which can be substituted for the given words/sentence.

99. To send an unwanted person out of the country

(a)  Exclude

(b)  Ostracise

(c)  Deport

(d)  Expatriate

Answer: (c)

100. A government run by a dictator

(a)  Democracy

(b)  Autocracy

(c)  Oligarchy

(d)  Theocracy

Answer: (b)

Railway Recruitment Board (RRB) Ajmer Assistant Station Master Examination Held on 22-11-2009 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Ajmer Assistant Station Master Examination

Held on 22-11-2009

1. An Arab traveler Al-Masudi visited India during the reign of

(a)  Krishna Dev

(b)  Indra-III

(c)  Krishna-I

(d)  Rajaraja

Answer: (b)

2. Which one of the following Kings controlled the famous silk-route of Central Asia?

(a)  Harsha

(b)  Chandragupta-II

(c)  Ashoka

(d)  Kanishaka

Answer: (d)

3. The United Nations Organization came into existence on

(a)  Oct 24, 1945

(b)  Dec 24, 1945

(c)  Aug 30, 1945

(d)  None of these

Answer: (a)

4. Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of Satyagraha?

(a)  South Africa

(b)  Champaran

(c)  Bardoli

(d)  Dandi

Answer: (a)

5. During which viceroy, Queen Victoria was crowned with ‘Kaiser-i-Hind’ in Delhi Durbar?

(a)  Hastings

(b)  Lytton

(c)  Elgin

(d)  Lord Minto

Answer: (b)

6. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi?

(a)  Pandit Ramabai

(b)  Gopal Krishna Gokhale

(c)  MG Ranade

(d)  Gopal Hari Deshmukh

Answer: (d)

7. India’s famous Peacock Throne and the diamond Koh-e-Noor were taken away by

(a)  Ahmad Shah Abdali

(b)  Mohammad Ghori

(c)  Nadir Shah

(d)  Rober Clive

Answer: (c)

8. Who was the first European to translate the Bhagwad Gita into English?

(a)  William Jones

(b)  Charles Wilkins

(c)  James Prinsep

(d)  Sir Alexander Cunningham

Answer: (b)

9. The Headquarters of International Atomic Energy Agency is located in

(a)  Geneva

(b)  Washington D C

(c)  Vienna

(d)  London

Answer: (c)

10. Which one of the following minerals occurs abundantly in the Earth’s crust?

(a)  Bauxite

(b)  Silica

(c)  Manganese

(d)  Iron

Answer: (b)

11. The position of a planet when it is nearest to the Sun, is called

(a)  perihelion

(b)  apihelion

(c)  apigee

(d)  perigee

Answer: (a)

12. Which one of the following countries has the longest international boundary with India?

(a)  Bangladesh

(b)  Bhutan

(c)  China

(d)  Pakistan

Answer: (a)

13. The Lakshadweep Islands are situated in

(a)  Indian Ocean

(b)  Arabian Sea

(c)  Bay of Bengal

(d)  None of these

Answer: (b)

14. Who was the first Indian to receive the Magsaysay award?

(a)  Indira Gandhi

(b)  TN Seshan

(c)  Kiran Bedi

(d)  Vinoba Bhave

Answer: (d)

15. The salary and perquisites of the Prime Minister of India are decided by the

(a)  Constitution

(b)  Cabinet

(c)  Parliament

(d)  President

Answer: (c)

16. The song ‘Vande Mataram’, was originally composed in

(a)  Assamese

(b)  Bengali

(c)  Hindi

(d)  Sanskrit

Answer: (b)

17. Alzheimer’s disease in human beings is characterized by the degeneration of

(a)  kidney cells

(b)  nerve cells

(c)  brain cells

(d)  liver cells

Answer: (b)

18. The yellow colour of urine is due to the presence of

(a)  bile

(b)  lymph

(c)  cholesterol

(d)  urochrome

Answer: (d)

19. There are approximately ………. muscles in human body.

(a)  200

(b)  350

(c)  500

(d)  700

Answer: (d)

20. The two highest gallantry awards in India are

(a)  Param Vir Chakra and Ashok Chakra

(b)  Param Vir Chakra and Vir Chakra

(c)  Ashok Chakra and Mahavir Chakra

(d)  Pram Vir Chakra and Mahavir Chakra

Answer: (d)

21. According Kepler, the path of planets revolving around sun is

(a)  Hyperbolic

(b)  Parabolic

(c)  Elliptical

(d)  Circular

Answer: (c)

22. The best conductor of electricity is

(a)  filtered hot water

(b)  distilled water

(c)  filtered water at room temperature

(d)  salt water

Answer: (d)

23. Which one of the following is the task of the Planning Commission ?

(a)  Preparation of the plan

(b)  Implementation of the plan

(c)  Financing of the plan

(d)  (a) and (b)

Answer: (a)

24. Bank rate is the rate at which

(a)  a bank leads to the public

(b)  the Reserve Bank of India lens to the public

(c)  the Government of India lends to other countries

(d)  the Reserve Bank of India gives credit to commercial banks

Answer: (d)

25. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?

(a)  Textile

(b)  Jute

(c)  Tea

(d)  Coal

Answer: (c)

26. The First English newspaper in India was started by

(a)  Dadabhai Naoroji

(b)  JA Hickey

(c)  Lord William Bentinck

(d)  Rabindra Nath Tagore

Answer: (b)

27. Who among the following was the Constitutional advisor to the Constituent Assembly of India?

(a)  Dr B N Rao

(b)  Dr B R Ambedkar

(c)  K M Munshi

(d)  M C Setalvad

Answer: (a)

28. Right to Constitutional Remedies come under

(a)  fundamental rights

(b)  legal rights

(c)  constitutional rights

(d)  natural rights

Answer: (a)

29. Small drops of a liquid are spherical in shape because

(a)  the earth attracts all the particles of the drop equally

(b)  for a given volume, the surface area of a sphere is maximum

(c)  the surface energy is maximum for the spherical shape

(d)  the surface energy is minimum for the spherical shape

Answer: (d)

30. Ready source of energy available for athletes is

(a)  carbohydrates

(b)  fats

(c)  proteins

(d)  vitamins

Answer: (a)

31. For pasteurization of milk by Flash method, milk is heated to a temperature of

(a)  10°C

(b)  37°C

(c)  72°C

(d)  100°C

Answer: (c)

32. ‘Repo rate’ is the rate at which

(a)  the Reserve Bank of India lens to State Government

(b)  the international aid agencies lend to Reserve Bank of India

(c)  the Reserve Bank of India lens to banks

(d)  the  banks led to Reserve Bank of India

Answer: (d)

33. In India, maximum number of workers are employed in

(a)  textile industry

(b)  iron and steel industry

(c)  petrochemical industry

(d)  automobile industry

Answer: (a)

34. India’s oldest iron and steel plant is

(a)  TISCO at Jamshedpur

(b)  TISCO at Burnpur

(c)  Durgapur Iron and Steel Plant

(d)  Rourkela Iron and Steel Plant

Answer: (a)

35. Who among the following is the first Asian Winner of Nobel Prize?

(a)  Mother Teresa

(b)  Rabindra Nath Tagore

(c)  CV Raman

(d)  None of the above

Answer: (b)

36. Which of the following is known as Indian Napolean?

(a)  Chandragupta Vikramaditya

(b)  Samudragupta

(c)  Ashoka

(d)  Chandragupta Maurya

Answer: (b)

37. Buddhism split up into the Hinayana and Mahayana sects at the Buddhist Council held during the resign of

(a)  Harsha

(b)  Kanishka

(c)  Ashoka

(d)  Chandragupta Maurya

Answer: (b)

38. ‘Tahqiq-i-Hind’, a famous literary work, was written by

(a)  Badauni

(b)  Nizam-ud-din Ahmad

(c)  Alberuni

(d)  Minhaj-us-Siraj

Answer: (c)

39. ALberuni came to India with

(a)  Mahmud of Ghazni

(b)  Alexander

(c)  Babur

(d)  Timor

Answer: (a)

40. Which of the following battles was fought in 1192 AD?

(a)  First battle in Tarain

(b)  Second battle of Tarain

(c)  Battle of Talikota

(d)  Battle of Khanua

Answer: (b)

41. Which of the following published by Annie Besant?

(a)  Al-Hilal

(b)  Commanweal

(c)  Miral-ul-Akbhar

(d)  Native opinion

Answer: (b)

42. The name of the periodical among the following published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa

(a)  Navjiwan

(b)  India Gazette

(c)  Afrikaner

(d)  Indian Opinion

Answer: (d)

43. Which one of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth’s crust?

(a)  Silicon

(b)  Oxygen

(c)  Carbon

(d)  Calcium

Answer: (a)

44. The difference in the duration of day and night increases as one moves from

(a)  West to East

(b)  East and West of the prime meridian

(c)  poles to equator

(d)  equator to poles

Answer: (d)

45. Which state has smallest land area?

(a)  Goa

(b)  Nagaland

(c)  Sikkim

(d)  Tripura

Answer: (a)

46. What is the present worth of Rs 132 due in 2 yr in at 5% simple interest per annum?

(a)  Rs 120

(b)  Rs 122

(c)  Rs 112

(d)  Rs 118.8

Answer: (a)

47. A sum of Rs 5000 was lent partly at 6% and partly at 9% simple interest. If the total interest received after 1 yr was Rs 390, the ratio in which the money was length at 6% and 9% is

(a)  1 : 1

(b)  3 : 2

(c)  2 : 3

(d)  1 : 2

Answer: (c)

48. The time in which Rs 2000 will amount to Rs 2420 at 10% per annum compound interest, is

(a)  5 yr

(b)  2 yr

(c)  3 yr

(d)  4 yr

Answer: (b)

49. If the length of the diagonal of a square is 20 cm, then its perimeter must be

(a)  40√2 cm

(b)  40 cm

(c)  200 cm

(d)  10√2 cm

Answer: (a)

50. The length of a rectangle is halfed while its breadth is tripled. What is the percentage change in area?

(a)  50% increase

(b)  50% decrease

(c)  25% increase

(d)  75% decrease

Answer: (a)

51. The perimeter of two squares are 24 cm and 32 cm. The perimeter (in cm) of a third square equal in area to the sum of the area of these square is

(a)  45

(b)  40

(c)  32

(d)  48

Answer: (b)

52. In examination, there were 1000 boys and 800 girls. 60% of the boys and 50% of the girls passed. The percent of the candidates failed is

(a)  46.4

(b)  48.4

(c)  44.4

(d)  49.6

Answer: (c)

53. Price of the sugar rises by 20%. By how much percent should the consumption of sugar be reduced so that the expenditure does not change?

(a)  20

(b)  10

(c) 

(d)  15

Answer: (c)

54. If 3 toys are sold at the cost price of 4 toys of the same kind, the profit will be

(a)  25%

(b) 

(c) 

(d)  50%

Answer: (b)

55. A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sell it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 225 for it. The cost price of bicycle for A is

(a)  Rs 110

(b)  Rs 125

(c)  Rs 120

(d)  Rs 150

Answer: (d)

56. Three men enter into a partnership contributing Rs 600, Rs 800 and Rs 1000. How much should the first man receive out of the profit Rs 480?

(a)  Rs 90

(b)  Rs 100

(c)  Rs 120

(d)  Rs 85

Answer: (c)

57. The sum of all natural numbers between 100 and 200 which are multiples of 3 is

(a)  5000

(b)  4950

(c)  4980

(d)  4900

Answer: (b)

58. 1008 divided by which single digit number gives a perfect square?

(a)  9

(b)  4

(c)  8

(d)  7

Answer: (d)

59. 12345679 × 72 is equal to

(a)  8888888

(b)  999999998

(c)  888888888

(d)  898989898

Answer: (c)

60. The smallest number to be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly, is

(a)  35

(b)  80

(c)  20

(d)  10

Answer: (a)

61. (8/125)4/3 simplifies to

(a)  625/16

(b)  625/8

(c)  625/32

(d)  16/625

Answer: (a)

62. (6.5 ×5 – 45.5 + 3.5 × 3.5) is equal to

(a)  10

(b)  9

(c)  7

(d)  6

Answer: (b)

63. On simplification 3034 – (1002 ÷04) is equal to

(a)  3029

(b)  2984

(c)  2993

(d)  2543

Answer: (b)

64. The LCM and the HCF of the numbers 28 and 42 are in the ratio

(a)  6 : 1

(b)  2 : 3

(c)  3 : 2

(d)  7 : 2

Answer: (a)

65. The LCM of two numbers is 1820 and their HCF is 26. If one number is 130, then the other number is

(a)  70

(b)  1690

(c)  364

(d)  1264

Answer: (c)

66. The average of 5 consecutive number is n. If the next two number are also included. The average will

(a)  remain the same

(b)  increase by 1

(c)  increase by 1.6

(d)  increase by 1.75

Answer: (b)

67. 3 yr ago, the average age of a family of 5 members was 17 yr. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is

(a)  3 yr

(b)  2 yr

(c) 

(d)  1 yr

Answer: (b)

68. A mother after 4 yr will be twice the age of her daughter. The sum of their ages is

(a)  14 yr

(b)  15 yr

(c)  16 yr

(d)  None of these

Answer: (a)

69. The students in three classes are in each class in the ratio 2 : 3 : 5. If 40 students are increased in each class the ratio change to 4 : 5 : 7. Originally the total number of student was

(a)  100

(b)  180

(c)  200

(d)  400

Answer: (c)

70. The ratio of incomes of two persons is 5 : 3 and that of their expenditure is 9 : 5. The income of each person if they save Rs 1300 and Rs 900 respectively, is

(a)  Rs 4000, Rs 2400

(b)  Rs 3000, Rs 1800

(c)  Rs 5000, Rs 3000

(d)  Rs 4500, Rs 2700

Answer: (a)

71. A is thrice as good a workman as B and, therefore, able to finish a job in 60 days less than B working together they will do it in

(a)  20 days

(b) 

(c)  25 days

(d)  30 days

Answer: (b)

72. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days and 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same type of work will be

(a)  5 days

(b)  4 days

(c)  6 days

(d)  7 days

Answer: (b)

73. Suman can do a work in 3 days. Sumati can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs 150. What is the share of Suman?

(a)  Rs 30

(b)  Rs 60

(c)  Rs 70

(d)  Rs 75

Answer: (b)

74. The length of a longest rod that can be placed in a room which is 12 m long, 9 m broad and 8 m high, is

(a)  27 m

(b)  19 m

(c)  17 m

(d)  13 m

Answer: (c)

75. The edges of a cuboid are in ratio 1 : 2 : 3 and its surface area is 88 cm2. The volume of the cuboid is

(a)  120 cm3

(b)  64 cm3

(c)  48 cm3

(d)  24 cm3

Answer: (c)

76. The curved surface of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Taking π = 22/7, the ratio of its diameter to its height is

(a)  7 : 6

(b)  6 : 7

(c)  3 : 7

(d)  7 : 3

Answer: (d)

77. The volume of right circular cylinder whose height is 40 cm and circumference of its base is 66 cm, is

(a)  55440 cm3

(b)  3465 cm3

(c)  7720 cm3

(d)  13860 cm3

Answer: (d)

78. Renu’s mother was three times as old as Renu 5 yr ago. After 5 yr, she will be twice as old as Renu. Renu’s present age, in years is

(a)  35

(b)  10

(c)  20

(d)  15

Answer: (d)

79. How much quantity of water must be added to 48 ml of alcohol to make a solution that contains 25% alcohol?

(a)  48

(b)  64

(c)  144

(d)  192

Answer: (c)

80. If x : y = 3 : 2, then the ratio 2x2 + 3y2 : 3x2 – 2y2 is equal to

(a)  12 : 15

(b)  6 : 5

(c)  30 : 19

(d)  5 : 3

Answer: (c)

81. Ramesh is facing North. He turns 135° in the anti-clockwise direction and then 180° in the clockwise direction. Which direction is he facing now?

(a)  North-East

(b)  North-West

(c)  South-East

(d)  South-West

Answer: (a)

82. Pointing to a man in photography, a woman said, “His brother’s father is the only son of any grandfather”. How is the woman related to the man in the photograph?

(a)  Mother

(b)  Aunt

(c)  Sister

(d)  Daughter

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 83 and 84) Find the missing character in the following questions.

83. 

(a)  16

(b)  21

(c)  61

(d)  81

Answer: (a)

84. 

(a)  0

(b)  2

(c)  11

(d)  12

Answer: (c)

85. Satish remembers that his brother’s birthday is after fifteenth but before eighteenth of February where is his sister Kajal remembers that her brother’s birthday is after sixteenth but before nineteenth of February. On which day in February is Satish’s brother’s birthday?

(a)  16th

(b)  17th

(c)  18th

(d)  19th

Answer: (b)

86. In a certain code language ‘POND’ is written as ‘RSTL’. How will ‘HEAR’ be written in that code?

(a)  GHIZ

(b)  GHIJ

(c)  JCLZ

(d)  JIGZ

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 87-89) In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side of :: while another word is to be selected from the given alternatives, having the same relationship with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

87. Nurture : Neglect : : Denigrate : : ?

(a)  Reveal

(b)  Extol

(c)  Recognize

(d)  Calumniate

Answer: (b)

88. Drama : Stage :: Tennis : ?

(a)  Tournament

(b)  Net

(c)  Court

(d)  Racket

Answer: (c)

89. Bank : River : : Coast : ?

(a)  Flood

(b)  Waves

(c)  Sea

(d)  Beach

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 90-92) In each of the following questions, four numbers are given. Out of these three are alike in a certain way but the one is different. Choose the one which is different from the rest three.

90.

(a)  43

(b)  53

(c)  63

(d)  73

Answer: (c)

91.

(a)  51

(b)  144

(c)  64

(d)  121

Answer: (a)

92.

(a)  6

(b)  12

(c)  18

(d)  7

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 93 and 94) In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it.

93. a___bbc__aab___cca___bbcc

(a)  bacb

(b)  acba

(c)  abba

(d)  caba

Answer: (b)

94. ab____aa____bbb___aaa___bbba

(a)  abba

(b)  baab

(c)  aaab

(d)  abab

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 95-98) In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in t he blank spaces.

95. 1, 4, 9, 16, 25, (……..)

(a)  35

(b)  36

(c)  48

(d)  49

Answer: (b)

96. 20, 19, 17, (……..), 17

(a)  12

(b)  13

(c)  14

(d)  15

Answer: (c)

97. 2, 3, 5, 7, 11, (…….)

(a)  12

(b)  13

(c)  14

(d)  15

Answer: (b)

98. 6, 11, 21, 36, 56 (……..)

(a)  42

(b)  51

(c)  81

(d)  91

Answer: (c)

99. Five boys are sitting in a circle. Ajay is between Ramesh and Damnik. Suleman is left to Babu. Ramesh is to the immediate left of Suleman. Who is to the immediate right of Ajay?

(a)  Suleman

(b)  Damnik

(c)  Babu

(d)  Ramesh

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 100 and 101) In the following questions, three classes are given. Out of the four figures that follow, you are to indicate which figure will best represent the relationship amongst the three classes.

100. Doctor, Man, Actor

Answer: (a)

101. Rose, Flowers, Lotus

Answer: (d)

102. If Atul finds that he is twelfth from the right in a queue of boys and fourth from the left, how many boys should be added to the queue so that there are 28 boys in the queue?

(a)  12

(b)  13

(c)  14

(d)  15

Answer: (b)

103. A, B, C, D and E are five rivers. A is shorter than B but longer than E. C is one longest and D is little shorter than B and little longer than A. Which is the shortest river?

(a)  B

(b)  C

(c)  D

(d)  E

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 104 and 105) In the following questions, choose the figure which is different from the other three.

104. 

Answer: (b)

105. 

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 106-108) Find out the part which has an error in the following sentences. If there is no error, your answer is (d).

106. The player was asked (a)/that why he had not (b)/ attended the prayer. (c)/ No error (d)

Answer: (b)

107. No sooner did I enter (a)/ the house I saw my uncle (b) / going out for a walk. (c) / No error (d)

Answer: (b)

108. Through he ran fast (a) / still he could not (b)/ escape from the police. (c)/ No error (d)

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 109-111) Fill in the blanks with appropriate words.

109. The news ……….. by him.

(a)  are brought

(b)  was brought

(c)  have brought

(d)  has brought

Answer: (b)

110. One of the developing or under-developed countries…… not in favour of launching chemical warfare.

(a)  are

(b)  do

(c)  is

(d)  were

Answer: (c)

111. It is newspaper that …………. us news.

(a)  give

(b)  is giving

(c)  gives

(d)  has given

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 112-114) In the following questions, choose the word same inn meaning of the word given in bold letters.

112. Relish

(a)  Desire

(b)  Nibble

(c)  Savour

(d)  Avail

Answer: (c)

113. Ominous

(a)  Threatening

(b)  Powerful

(c)  Ubiquitous

(d)  Burdensome

Answer: (a)

114. Procrastinate

(a)  Multiply

(b)  Irregular

(c)  Postpone

(d)  Predict

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 115-117) In the following questions, choose the word opposite in meaning of the word given in bold letters.

115. Elan

(a)  Brashness

(b)  Dignity

(c)  Composure

(d)  Nervousness

Answer: (d)

116. Irascible

(a)  Kind

(b)  Friendly

(c)  Rougish

(d)  Clever

Answer: (b)

117. Nebulous

(a)  Concrete

(b)  Unkind

(c)  Undramatic

(d)  Uninteresting

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 118-120) Choose the alternative which can be substituted for the given words/sentence.

118. An office or post with no work but high pay

(a)  Honorary

(b)  Sinecure

(c)  Gratis

(d)  Ex-officio

Answer: (b)

119. Murder of a brother

(a)  Patricide

(b)  Regicide

(c)  Homicide

(d)  Fratricide

Answer: (d)

120. A person living permanently in a certain place

(a)  Native

(b)  Resident

(c)  Domicile

(d)  Subject

Answer: (c)

Railway Recruitment Board (RRB) Patna Assistant Station Master Examination Held on 13-06-2010 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Patna Assistant Station Master Examination Held on 13-06-2010

1. ‘My Music, My Life’ is the autobiography of

(a)  Pt Shivkumar Sharma

(b)  Ustad Amjad Ali Khan

(c)  Pt Ravi Shankar

(d)  Ustad Zakir Hussain

Answer: (c)

2. Which of the following is not an agency of UN?

(a)  Food and Agricultural Organization

(b)  International Monetary Fund

(c)  International Committee of the Red Cross

(d)  International Labour Organization

Answer: (c)

3. Match the following

Library                                                 City

(A) National Library                           (1) New Delhi

(B) State Central Library                  (2) Kolkata

(C) Connemara Public Library       (3) Mumbai

                                                              (4) Chennai

(a)  A – 1; B – 3; C – 4

(b)  A – 2; B – 3; C – 4

(c)  A – 1; B – 4; C – 3

(d)  A – 2; B – 4; C – 3

Answer: (d)

4. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was

(a)  Nargis Dutt

(b)  Shbana Aazmi

(c)  Madhubala

(d)  Meena Kumari

Answer: (a)

5. Shanti Swaroop Bhatnagar awards are given for

(a)  excellence in film direction

(b)  outstanding contribution to science

(c)  exploring new dimensions in creative writing in Indian languages

(d)  creating mass awareness on environmental issues

Answer: (b)

6. The Noble Prize for Economics was instituted in 1967, but was first awarded in

(a)  1967

(b)  1988

(c)  1969

(d)  1970

Answer: (c)

7. ‘A star which appears blue’ is

(a)  cooler than the moon

(b)  hotter than the sun

(c)  as hot as the sun

(d)  cooler than the sun

Answer: (b)

8. The Mediterranean region specializes in fruit culture because

(a)  hill slopes are best suited for cultivation of trees

(b)  hill slopes are not favourable for food grain cultivation

(c)  the long dry summer favour drying and packing of fruits for export

(d)  there is a demand of dry fruits

Answer: (c)

9. Who among the following rulers fought the foruth Anglo-Mysore war in which he was killed?

(a)  The Nizam

(b)  Aurangzeb

(c)  Tipu Sultan

(d)  Shivaji

Answer: (c)

10. Shuddhi Movement (conversion of non-Hindus to Hinduism) was started by

(a)  Swami Vivekananda

(b)  Swami Shradhanand

(c) Mahatma Gandhi

(d)  Raja Ram Mohan Roy

Answer: (b)

11. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi?

(a)  Pandit Ramabai

(b)  Gopak Krishna Gokhale

(c)  MG Ranade

(d)  Gopal Hari Deshmukh

Answer: (d)

12. The Indian Independence League was set up by

(a)  Ras Behari Bose

(b)  SM Joshi

(c)  Jayaprakash Narayan

(d)  Aruna Asaf Ali

Answer: (a)

13. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?

(a)  Vallabhbhai Patel

(b)  Mahatma Gandhi

(c)  KM Munshi

(d)  JB Kriplani

Answer: (b)

14. Which of the following sought to change the character of Indian Government from unitary to federal?

(a)  Government of India Act, 1919

(b)  Government of India Act, 1935

(c)  Indian Council Act, 1909

(d)  Indian Independence Act, 1947

Answer: (b)

15. Articles 20-22 relate to the fundamental right to life and personal liberty. These rights are available to

(a)  citizens and non-citizens

(b)  natural persons as well as artificial persons

(c)  citizen only

(d)  all persons who have juristic personality

Answer: (a)

16. Fundamental duties have been added in the Constitution by 42nd Amendment Act, 1976 in accordance with the recommendations of

(a)  Santhanam Committee

(b)  Sarkaria Committee

(c)  Swaran Singh Committee

(d)  Indira Gandhi Committee

Answer: (c)

17. The famous Vedic saying “War begins in the minds of men” is stated in

(a)  Rigveda

(b)  Atharvaveda

(c)  Samaveda

(d)  Mundaka Upanishad

Answer: (b)

18. The meaning of ‘Buddha’ is

(a)  anything beyond God

(b)  soul after death

(c)  the Enlightened one

(d)  the ultimate path for moksha

Answer: (c)

19. ‘Mitakshara’, an authoritative treatise on Hindu law, was written by

(a)  Jimutavahana

(b)  Hemadn

(c)  Manu

(d)  Vagneswara

Answer: (d)

20. Who were the first to issue gold coins?

(a)  Indo Greeks

(b)  Shakes

(c)  Parthians

(d)  Kushans

Answer: (a)

21. The Kailash temple at Ellora was built by the

(a)  Rashtrakuta

(b)  Cholas

(c)  Pallavas

(d)  Chalukyas

Answer: (a)

22. Which of the following is known as suicide bag?

(a)  Lysosome

(b)  Ribosome

(c)  Mitochondria

(d)  Protoplasm

Answer: (a)

23. The hormone insulin is a

(a)  Glycolipid

(b)  Fatty acid

(c)  Peptide

(d)  Sterol

Answer: (c)

24. The Hepatitis-B, which affects liver, is actually a

(a)  Virus

(b)  Bacterium

(c)  Protozoan

(d)  Helminth

Answer: (a)

25. The yellow colour of urine is due to the presence of

(a)  bile

(b)  lymph

(c)  cholesterol

(d)  urochorme

Answer: (d)

26. Bank rate is the rate at which

(a)  a bank lends to the public

(b)  the Reserve Bank of India lends to the public

(c)  the Government of India lens to other countries

(d)  the Reserve Bank of India gives credit to commercial banks

Answer: (d)

27. Which bank gives long term loan to farmers?

(a)  NABARD

(b)  Land Development Bank

(c)  SBI

(d)  Rural banks

Answer: (b)

28. National income is the same as

(a)  Net Domestic Product at market price

(b)  Net Domestic Product at cost factor

(c)  Net National Product at market price

(d)  Net National Product at factor cost

Answer: (a)

29. The principal source of revenue to the State Government in India is

(a)  Income Tax

(b)  Sales Tax

(c)  State Excise Duties

(d)  Land Revenue

Answer: (b)

30. Alberuni came to India with

(a)  Mahmud of Ghazni

(b)  Alexander

(c)  Babur

(d)  Timor

Answer: (a)

31. The two great Mughal rulers who wrote their own memories are

(a)  Babur and Humayun

(b)  Humayun and Akbar

(c)  Babur and Jahangir

(d)  Jahangir and Shahjahan

Answer: (c)

32. Rana Kumbha of Mewar built the famous ‘Kirti Stambh’ Tower of Victory to commemorate his victory against

(a)  Gujarat

(b)  Marwar

(c)  Mewar

(d)  Malwa

Answer: (a)

33. The Chalsia or the Group of Forty was the nick name of

(a)  forty leading slave officers to Iltutmish

(b)  forty great scholars at the court of Iltutmish

(c)  Turkish commanders of Iltutmish

(d)  Turkish nobility created by Iltutmish

Answer: (a)

34. Which of the following is the correct sequence of the regions of the sun as one moves from its core to the surface?

(a)  Photosphere

(b)  Chromosphere

(c)  Convection zone

(d)  Corona

Answer: (a)

35. Old-written material, which cannot be read easily, can be ready by

(a)  cosmic rays

(b)  ultraviolet rays

(c)  infrared rays

(d)  None of these

Answer: (c)

36. Speed of sound is greater in solids than in liquids because

(a)  the atoms in solids are regularly arranged

(b)  the atoms in liquids are loosely packed

(c)  the solids have high elasticity

(d)  None of the above

Answer: (c)

37. The most abundant metal in the earth’s crust is

(a)  zinc

(b)  copper

(c)  aluminium

(d)  iron

Answer: (c)

38. Which of the following I s east of the Andaman and Nicobar Islands?

(a)  Thailand

(b)  Sri Lanka

(c)  Indonesia

(d)  All of these

Answer: (c)

39. Which of the following peninsular rivers is westward flowing?

(a)  Mahanadi

(b)  Godavari

(c)  Tapti

(d)  Cauvery

Answer: (c)

40. Which of the following is the deepest landlocked protected port?

(a)  Kandla

(b)  Vishakhapatnam

(c)  Haldia

(d)  Tuticorin

Answer: (b)

41. The oldest mountains in India according to geographical history are

(a)  Satpuras

(b)  Nilgiris

(c)  Vindhyas

(d)  Aravallis

Answer: (d)

42. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size?

(a)  Puducherry

(b)  Lakshadweep

(c)  Daman and Diu

(d)  Chandigarh

Answer: (a)

43. The power to grant pardons, reprieve or remissions of punishment under Article 72 is exercised by the President of India

(a)  on the advice of the Prime Minister

(b)  on his own as Head of the Union

(c)  on the advice of Cabinet

(d)  In consultation with the Prime Minister who tenders his opinion

Answer: (c)

44. The salary and perquisites of the Prime Minister of India are decided by the

(a)  Constitution

(b)  Cabinet

(c)  Parliament

(d)  President

Answer: (c)

45. The Chairman of the Rajya Sabha is

(a)  elected by the members of Rajya Sabha

(b)  nominated by the President

(c)  elected by members of both Houses of Parliament

(d)  elected by Parliament and State Legislatures jointly

Answer: (c)

46. The distribution of seats of the Parliament are based on which of the following census?

(a)  1951

(b)  1961

(c)  1971

(d)  1981

Answer: (c)

47. Which of the following best defines the Parliamentary term ‘Crossing the Floor’?

(a)  Leaving the opposition to join the party in power or vice-versa by a Parliamentarian

(b)  An attempt to occupy the seat of some other Parliamentarian

(c)  Leaving a House by a Minister in between in order to attend the other House

(d)  Walk out by some Parliamentarians in order to boycott the proceedings of the House

Answer: (a)

48. With which of these IT giants has Bharti Foundation, the philanthropic arm of Bharti Enterprises, has jointly announced an initiative to support the Satya Bharti schools?

(a)  Wipro

(b)  Rediff

(c)  Yahoo

(d)  Google

Answer: (d)

49. Which of these primary organs of United Nations reviews the Least Developed Country (LDC) criteria in every three years?

(a)  World Bank

(b)  IMF

(c)  WTO

(d)  ECOSOC

Answer: (d)

50. The International Space Station (ISS) is located in which among the following orbits?

(a)  Low Earth Orbit (LEO)

(b)  Medium Earth Orbit (MEO)

(c)  Intermediate Circular Orbit (ICO)

(d)  Geostationary Orbit (GEO)

Answer: (a)

51. In a photocell light, energy is converted into

(a)  potential energy

(b)  chemical energy

(c)  heat energy

(d)  electrical energy

Answer: (d)

52. Which layer of the earth’s atmosphere reflect back the radio waves to the earth’s surface?

(a)  Ionosphere

(b)  Stratosphere

(c)  Mesosphere

(d)  Exosphere

Answer: (a)

53. According to WHO, the bird flu virus cannot be transmitted through food cooked beyond

(a)  60°C

(b)  70°C

(c)  90°C

(d)  100°C

Answer: (b)

54. Which kind of power, accounts for the largest share of power generation in India?

(a)  Hydro-electricity

(b)  Thermal

(c)  Nuclear

(d)  Solar

Answer: (b)

55. Who said that ‘the real seat of taste is not the tongue, but the mind’?

(a)  Aurobindo Ghosh

(b)  Mahatma Gandhi

(c)  Bal Gangadhar Tilak

(d)  Swami Vivekananda

Answer: (d)

56. A boat running downstream covers a distance of 20 km in 2 h, while it covers the same distance upstream in 5 h. Then, speed of the boat in still water is

(a)  7 km/h

(b)  8 km/h

(c)  9 km/h

(d)  10 km/h

Answer: (a)

57. A boy is late by 9 min, if he walks to school at a speed of 4 km/h. If he walks at the speed of 5 km/h, he arrives 9 min early. The distance to his school is

(a)  9 km

(b)  5 km

(c)  4 km

(d)  6 km

Answer: (d)

58. The present ages of A and B are in the ratio 4 : 5 and after 5 yr, they will be in the ratio 5 : 6. The present age of A is

(a)  10 yr

(b)  20 yr

(c)  25 yr

(d)  40 yr

Answer: (b)

59. By selling a basket for Rs 19.50, a shopkeeper gains 30%. For how much should he sell it to gain 40%?

(a)  Rs 21

(b)  Rs 21.50

(c)  Rs 24

(d)  Rs 23

Answer: (a)

60. The length of a rectangle is increased by 60%. By what per cent would the breadth to be decreased to maintain the same area?

(a) 

(b)  60%

(c)  75%

(d)  120%

Answer: (a)

61.  is equal to

(a)  4

(b)  270

(c)  1/4

(d)  1/270

Answer: (c)

62. A sum of money placed at compound interest doubles itself in 5 yr. It will amount to 8 times itself at the same rate of interest in

(a)  7 yr

(b)  10 yr

(c)  15 yr

(d)  20 yr

Answer: (c)

63. A sum was invested, on simple interest at a certain rate for 2 yr. Had it been put at 3% higher rate, it would have fetched Rs 72 more. The sum is

(a)  Rs1200

(b)  Rs 1500

(c)  Rs 1600

(d)  Rs 1800

Answer: (a)

64. Tulsiram’s salary is 20% more than that of Kashyap. If Tulsiram saves Rs 720 which is 4% of his salary, then Kashyap’s salary is

(a)  Rs 15000

(b)  Rs 12000

(c)  Rs 10000

(d)  Rs 22000

Answer: (a)

65. Two numbers are respectively 10% and 25% more than a third number. What per cent is the first of the second?

(a)  88%

(b)  65%

(c)  75%

(d)  80%

Answer: (a)

66. The number nearest to 10000 which is exactly divisible by each of 3, 4, 5, 6, 7 and 8, is

(a)  9240

(b)  10080

(c)  9996

(d)  100000

Answer: (b)

67. The HCF of two numbers is 23 and other two factors of their LCM are 13 and 4. The larger of two numbers is

(a)  276

(b)  299

(c)  345

(d)  322

Answer: (d)

68. Arrange the following fractions in decreasing order

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

69. The value of  is

(a)  2/3

(b)  1/2

(c)  1/4

(d)  1/5

Answer: (a)

70. The sum of 5% of a number and 4% of other number is 2/3 of the sum of 6% of the first number and 8% of second. The ratio of the first number to the second is

(a)  2 : 3

(b)  3 : 2

(c)  3 : 4

(d)  4 : 3

Answer: (d)

71. Which of the following numbers is the least?

(a)  (0.5)2

(b) 

(c) 

(d)  0.23

Answer: (c)

72. A man bought two goats for Rs 1008. He sold one at a loss of 20% and other at a profit of 44%. If each goat was sold for the same price, the cost price of a goat, which was sold at loss, was

(a)  Rs 648

(b)  Rs 360

(c)  Rs 568

(d)  Rs 440

Answer: (a)

73. A retailer gets a discount of 40% on the printing price of an article. The retailer sells it at the printing price. His gain per cent is

(a)  40%

(b)  55%

(c) 

(d)  75%

Answer: (c)

74. The price of sugar is reduced by 20%. Now, a person can buy 500 g more sugar for Rs 36. The original price of the sugar per kilogram was

(a)  Rs 14.40

(b)  Rs 18

(c)  Rs 15.60

(d)  Rs 16.50

Answer: (b)

75. The slant height of a conical mountain is 2.5 km and the area of its base is 1.54 km2. (Take π = 22/7). The height of the mountain is

(a)  2.2 km

(b)  2.4 km

(c)  3 km

(d)  3.11 km

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 76-78) Find the missing numbers/letters/figures from the given responses.

76. AMV, FQX, KUX, ?

(a)  PYB

(b)  OXA

(c)  NYB

(d)  MYB

Answer: (a)

77. 27, 32, 30, 35, 33, ?

(a)  28

(b)  31

(c)  36

(d)  38

Answer: (d)

78. 

Answer: (b)

79. Find out which diagrams given in the alternatives correctly represents the relationship stated in the question

City, District, State

Answer: (c)

80. 

Which of the following numbers will replace the mark ‘?’, in the above figure?

(a)  140

(b)  144

(c)  145

(d)  149

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 81-84) Find out the part which has an error in the following sentences. If there is no error, your answer is (d).

81. She is confident/ (a) to win the gold medal / (b) this time. / (c) No error (d)

Answer: (b)

82. The boy laid in the shelter / (a) for a long time before /(b) somebody came to rescue  / (c) No error (d)

Answer: (a)

83. Standing at / (a) the top of the hill, / (b) the houses below were hardly visible. (c) No error (d)

Answer: (d)

84. Kambli is one of the players / (a) who has been selected / (b) for the test match. (c) No error (d)

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 85-89) Select a word from the given alternatives which has the same meaning as the one in italics and mark your answer on the answer sheet.

85. He is quite parsimonious by nature.

(a)  haughty

(b)  cruel

(c)  miserly

(d)  prodigal

Answer: (c)

86. All the characters in the novel are

(a)  imaginative

(b)  unreal

(c)  unreliable

(d)  unbelievable

Answer: (b)

87. She is not seen even smiling these days; she is rather

(a)  gloomy

(b)  black

(c)  sad

(d)  thoughtful

Answer: (d)

88. He is a good looking but insipid young man.

(a)  arrogant

(b)  sick

(c)  lacking in spirit

(d)  unscrupulous

Answer: (c)

89. The journey to siliguri is quite

(a)  wearisome

(b)  lively

(c)  resolute

(d)  diverting

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 90-92) In each of the following questions, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to choose the correct sequence to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, S so as to produce the correct

90. You must leave a note

P : otherwise she will be terribly worried

Q : for your mother

R : at the usual hour

S : if you are  not back home

(a)  QPSR

(b)  QPRS

(c)  SQRP

(d)  SRQP

Answer: (a)

91. It was true that

P : the pet dog

Q : would never sleep anywhere

R : we once had

S : except on the sofa

(a)  RPSQ

(b)  PRQS

(c)  SPQR

(d)  PQRS

Answer: (b)

92. Without books

P : no cultured society is possible

Q : no fresh ideas are possible

R : and

S: without fresh ideas

(a)  QSPR

(b)  RSQP

(c)  QRSP

(d)  PRSQ

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 93-96) Fill up the blanks with suitable prepositions from the alternatives given under each sentence.

93. We must not show partiality ……… our relatives.

(a)  for

(b)  to

(c)  in

(d)  of

Answer: (b)

94. The examinee could guess ……. the answer correctly.

(a)  of

(b)  with

(c)  at

(d)  over

Answer: (c)

95. Don’t mix with those who don’t approve ……. your style of living.

(a)  of

(b)  with

(c)  by

(d)  at

Answer: (a)

96. I took that person ……. a thief.

(a)  to

(b)  for

(c)  by

(d)  after

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 97-100) In each of the following questions, choose the correctly spelt word.

97.

(a)  Pitiaeble

(b)  Pitiable

(c)  Pitiabale

(d)  Pitiebale

Answer: (b)

98.

(a)  Paralelled

(b)  Parallelled

(c)  Paralleled

(d)  Parralleled

Answer: (c)

99.

(a)  Vetniary

(b)  Vetarinary

(c)  Veteninary

(d)  Veterinary

Answer: (d)

100.

(a)  Tranquillity

(b)  Trenquillity

(c)  Trenquility

(d)  Tranquility

Answer: (a)

Member of Parliament (MP) Prof. (Dr.) Sugata Bose

Member of Parliament (MP) Prof. (Dr.) Sugata Bose

Constituency   : Jadavpur (West Bengal )
Party Name     : All India Trinamool Congress(AITC)
Email Address : sugata[DOT]bose[AT]sansad[DOT]nic[DOT]in
sugata[DOT]bose[AT]nic[DOT]in
Father’s Name Shri Sisir Kumar Bose
Mother’s Name Smt. Krishna Bose
Date of Birth 07 Sep 1956
Place of Birth Kolkata (West Bengal)
Marital Status Unmarried
Educational
Qualifications
Ph.D.
Educated at University of Cambridge, U.K.
Profession Professor
Writer
Permanent Address
90, Sarat Bose Road,
Kolkata-700026, West Bengal
Tels : (033) 24754202, 24755066
09831755531, 09013869510 (M)
Present Address
602, Kaveri Apartment,
Dr. B.D. Marg,
New Delhi-110001
09013869510 (M)
Positions Held
May, 2014 Elected to 16th Lok Sabha
1 Sep. 2014 onwards Member, Committee on Government Assurances
Member, Standing Committee on External Affairs
15 Sep. 2014 onwards Member, Committee on Provision of Computers to Members of Lok Sabha
Member, Consultative Committee, Ministry of Human Resource Development
Books Published
(i) His Majesty`s Opponent : Subhas Chandra Bose and India`s Struggle against Empire (The Belknap Press of Harvard University Press, 2011);
(ii) A Hundred Horizons : The Indian Ocean in the age of Global Empire (Harvard University Press, 2006);
(iii) Modern South Asia : History, Culture, Political Economy (jointly with Ayesha Jalal, London : Routledge,3rd edition, 2011);
(iv) Nationalism, Democracy, and Development : State and Politics in India (jointly with Ayesha Jalal, Delhi : Oxford University Press, 1997);
(v) Peasant Labour and Colonial Capital (Cambridge University Press, 1993); and
(vi) Agrarian Bengal : Economy, Social Structure, and Politics (Cambridge, 1986) and many others.
Literary, Artistic & Scientific Accomplishments
Directed and produced three historical, documentary films. Translated and recorded songs of Rabindranath Tagore. Jointly edited the Collected Works of Netaji Subhas Chandra Bose. Recipient of the Guggenheim Fellowship and Rabindra Puraskar
Social And Cultural Activities
Director, Netaji Research Bureau, Kolkata
Special Interests
Literature and music
Favourite Pastime and Recreation
Watching films and cooking
Sports and Clubs
Played tennis once upon a time
Countries Visited
Australia, Austria, Bangladesh, Belgium, Canada, China, France, Germany, Italy, Japan, Kuwait, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Pakistan, Portugal, Singapore, South Africa, Sri Lanka, Switzerland, Thailand, UAE, U.K. and U.S.A.

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.

Member of Parliament (MP) Shri Bijoy Chandra Barman

Member of Parliament (MP) Shri Bijoy Chandra Barman

Constituency   : Jalpaiguri (SC) (West Bengal )
Party Name     : All India Trinamool Congress(AITC)
Email Address : bc[DOT]barman[AT]sansad[DOT]nic[DOT]in
bijoychandrabarman[AT]gmail[DOT]com
Father’s Name Late Shri Sebacharan Barman
Mother’s Name Late Smt. Hiddeswari Barman
Date of Birth 01 May 1957
Place of Birth Dumniguri, Coochbehar (West Bengal)
Marital Status Married
Date of Marriage 10 Mar 1984
Spouse’s Name Smt. Krishna Barman
No. of Sons 1
No.of Daughters 1
Educational
Qualifications
M.A.(Economics), B.Ed.
Educated at North Bengal University, Darjeeling, and
Coochbehar B.T. & Evening College, Coochbehar, West Bengal
Profession Educationist
Permanent Address
Old Police Line (Opp. LIC Divisional Office),
Jalpaiguri-735101, West Bengal
Tel : (03561) 256005, 09434756888, 09007098330 (M)
Telefax : (03561) 258277
Present Address
42, South Avenue,
New Delhi – 110 011
09013869491(M)
Positions Held
May 2014 Elected to 16th Lok Sabha
1 Sep. 2014 onwards Member, Standing Committee on Human Resource Development
12 Sep. 2014 onwards Member, Committee on Welfare of Other Backward Classes
Member, Consultative Committee, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Books Published
Rajbangshi Language Prima
Social And Cultural Activities
Chairman, Rajbangshi Bhasa Academy; Founder & Jt. Secretary, North Bengal Bhawaiya Parishad, Jalpaiguri; Founder, (i) Thakur Panchanan Barma Welfare Organisation, Coochbehar; (ii) North Bengal Foundation for Social Science and Research, Jalpaiguri;Secretary, Rashtriyo Panchanan Barma Smarak Samity, Jalpaiguri; Chief Organiser & Secretary of Committee, Teesta-Torsa-Padma International Folk Festival;
Special Interests
Bhawaiya Music (Folk Song of North Bengal, West Bengal) and Travelling
Favourite Pastime and Recreation
Reading Books and Listening to world news
Other Information
Sub-Inspector of Schools, 1991 – 1998; Asst. Registrar, Rabindra Bharati University, Kolkata, 1998 to till date

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.

Railway Recruitment Board (RRB) Secunderabad Assistant Station Master Examination Held on 13-06-2010 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Secunderabad Assistant Station Master Examination Held on 13-06-2010

 

1. The author of ‘Business @ Speed of Thought’ is

(a)  Dick Fransis

(b)  John Gray

(c)  Bill Gates

(d)  David Baldexi

Answer: (c)

2. The International Court of Justice is located at

(a)  Geneva

(b)  Hague

(c)  Amsterdam

(d)  Vienna

Answer: (b)

3.Match the following

List I

(A) Vikram Sarabhai Space

(B) Application Centre

(C) National Remote Sensing Agency ISRO Telemetry

(D) Tracking and Command Network

List II

(1) Bengaluru

(2) Ahmedabad

(3) Hyderabad

(4) Thiruvananthapuram

(5) Hassan

(a)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

(b)  A – 1; B – 3; C – 5; D – 2

(c)  A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(d)  A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

Answer: (b)

4. Who was known as ‘Lady with Lamp?

(a)  Sarojini Naidu

(b)  Joan of Arc

(c)  Mother Teresa

(d)  Florence Nightingale

Answer: (d)

5. Moortidevi Award was instituted by

(a)  Human Resource Ministry, Union Govt.

(b)  Sahitya Akademi

(c)  Bhartiya Jnanpeeth Trust

(d)  Bhartiya Vidya Bhawan

Answer: (c)

6. Which of the following is the latest from India to be recognized by the UNESCO’s World Heritage Committee for its ‘outstanding universal value?

(a)  Siliguri-Darjeeling Himalayan Railway

(b)  Mahabodhi temple complex at Bodhgaya

(c)  Kalka-shimla railways

(d)  Red fort

Answer: (c)

7.The outermost layer of Sun is called

(a)  convection zone

(b)  photosphere

(c)  chromosphere

(d)  corona

Answer: (d)

8. Grasses are almost absent in

(a)  tropical moist deciduous forest

(b)  tropical dry evergreen forest

(c)  tropical semi-evergreen forest

(d)  tropical wet-evergreen forest

Answer: (d)

9. Who among the following Mughal Emperors had the longest reign?

(a)  Bahadur Shah

(b)  Jahandar Shah

(c)  Farrukhsiyar

(d)  Mohammad Shah

Answer: (d)

10. Vande Matram was first sung at the session of the Indian National Congress in

(a)  1886

(b)  1892

(c)  1896

(d)  1904

Answer: (c)

11. During which viceroy, Queen Victoria was crowned with ‘Kaiser-Hind’ in Delhi Durbar?

(a)  Hastings

(b)  Lytton

(c)  Elgin

(d)  Lord Minto

Answer: (b)

12. Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?

(a)  Phoenix Ashram

(b)  Vishwa Bharati

(c)  Sevagram Ashram

(d)  Sabarmati Ashram

Answer: (b)

13. In a landmark move, which of these State governments has set u a Savarna Aayog, a commission to identify the deprived and underprivileged families among upper castes?

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Bihar

(c)  Madhya Pradesh

(d)  Rajasthan

Answer: (b)

14. Which of these countries has been added in the BRIC (Brazil-Russia-India-China)

(a)  South Korea

(b)  Venezuela

(c)  South Africa

(d)  Russia

Answer: (c)

15. Since 1992, one player has been declared as ‘Man of the Tournament’ at the end of the ICC World Cup finals. Which of these players has not been the ‘Man of the Tournament?

(a)  Glenn McGrath

(b)  Lance Klusener

(c)  Ricky Ponting

(d)  Sanath Jayasuriya

Answer: (c)

16. India h s singed a tax treaty with the British Virgin Islands for exchange of information to check tax evasion and money laundering. British Virgin Islands are situated in which of these seas?

(a)  Caribbean Sea

(b)  Mediterranean Sea

(c)  Black Sea

(d)  Arabian Sea

Answer: (a)

17. Which of the following appointments is not made b y the President of India?

(a)  Speaker of the Lok Sabha

(b)  Chief Justice of India

(c)  Chief of the Air Force

(d)  Chief of the Army

Answer: (a)

18. Who among the following has the power to form a new state within the Union of India?

(a)  President

(b)  Prime Minister

(c)  Supreme Court

(d)  Parliament

Answer: (d)

19. Which of t he following Chief Justices of India has acted as President of India?

(a)  M Hidayatullah

(b)  P B Gajendra Gadkar

(c)  P N Bhagwati

(d)  All of the above

Answer: (a)

20. The largest committee of Parliament of India is

(a)  Public Accounts Committee

(b)  Estimates Committee

(c)  Committee on Public Undertakings

(d)  Joint Parliamentary Committee

Answer: (b)

21. Which one of the following countries has the longest international boundary with India?

(a)  Bangladesh

(b)  Bhutan

(c)  China

(d)  Pakistan

Answer: (a)

22. Kanchipuram is in which of the following states?

(a)  Kerala

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Tamil Nadu

(d)  Karnataka

Answer: (c)

23. The Sivasmudram Falls is on

(a)  River Cauvery

(b)  River Subernarekha

(c)  River Indravati

(d)  None of the above

Answer: (a)

24. Which are the west-flowing rivers of southern India which flow into Arabian Sea?

(a)  Chambal and Betwa

(b)  Damodar and Mahanadi

(c)  Narmada and Tapti

(d)  Krishna and Cauveri

Answer: (c)

25. The Vindhyas belong to which class of mountains?

(a)  Block mountains

(b)  Fold mountains

(c)  Volcanic mountains

(d)  Residual mountains

Answer: (d)

26. Which of the following has the least penetrating power?

(a)  Alpha particles

(b)  Beta particles

(c)  Gamma rays

(d)  All have the same penetrating power

Answer: (a)

27. Optic fibres are mainly used for which of the following?

(a)  Communication

(b)  Weaving

(c)  Musical instruments

(d)  Food industry

Answer: (a)

28. ‘Ohm’ is the unit of

(a)  resistance

(b)  specific resistance

(c)  conductivity

(d)  None of the above

Answer: (a)

29. Which of t he following is good nuclear fuel?

(a)  Uranium-238

(b)  Neptunium-239

(c)  Throrium-236

(d)  Plutonium-239

Answer: (a)

30. Rocket works on the principle of

(a)  conservation of mass

(b)  conservation of energy

(c)  conservation of momentum

(d)  None of the above

Answer: (c)

31. Who laid the foundation of the first independent Turkish kingdom in India?

(a)  Mohammad Qasim

(b)  Qutubuddin Aibak

(c)  Ghiasuddin Balban

(d)  Mohammed-bin-Tughlaq

Answer: (b)

32. Who among the following, destroyed the group of Forty Nobles?

(a)  Bahram Shah

(b)  Iltutmish

(c)  Razia

(d)  Balban

Answer: (d)

33. The Delhi Sultanate virtually ended due to the invasion of

(a)  Changez Khan

(b)  Babur

(c)  Nadir Shah

(d)  Timor

Answer: (c)

34. The part of Delhi where Aibak laid the foundation of the first so called ‘Seven cities’ of medieval Delhi, was

(a)  Mehrauli

(b)  Shahjahanabad

(c)  Din Panah

(d)  Hauz Khas

Answer: (a)

35. In which region of India was the Suharawadi order of Sufism popular?

(a)  Delhi and Bihar

(b)  Delhi and Doab region

(c)  Punjab and Sind

(d)  Around Ajmer

Answer: (c)

36. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?

(a)  Textile

(b)  Jute

(c)  Tea

(d)  Coal

Answer: (c)

37. Which of the following committees was assigned to recommend reforms in the insurance sector?

(a)  Rekhi Committee

(b)  Nadkarni Committee

(c)  Malhotra Committee

(d)  Chelliah Committee

Answer: (a)

38. Which of the following is at the apex of Industrial Finance in India?

(a)  Industrial Finance Corporation

(b)  Reserve Bank of India

(c)  Industrial Development Bank of India

(d)  Industrial Credit and Investment Corporation of India

Answer: (c)

39. Alpha-keratin is a protein present in

(a)  blood

(b)  skin

(c)  wool

(d)  eggs

Answer: (c)

40. Which of the following is the largest part of the brain?

(a)  Cerebrum

(b)  Medula

(c)  Thalmus

(d)  Ceribrum

Answer: (a)

41. Calcium content is maximum in

(a)  bajra

(b)  maize

(c)  sorghum

(d)  wheat

Answer: (b)

42. Cirrhosis is a disease that affects

(a)  heart

(b)  liver

(c)  brain

(d)  lungs

Answer: (b)

43. Which of the following has been found useful in keeping cholesterol level down?

(a)  Tulsi

(b)  Turmeric

(c)  Garlic

(d)  Serpentina

Answer: (c)

44. During sleep a man’s blood pressure

(a)  increases

(b)  deceases

(c)  remains constant

(d)  fluctuates

Answer: (b)

45. In Rigvedic society, which of the following was unknown?

(a)  Polygamy

(b)  Purdah system

(c)  Polyandry

(d)  Child marriage

Answer: (b)

46. Which of the following features are common to Jainism and Buddhism?

(1) Denial of the authority of Vedas

(2) Condemnation of animal sacrifice

(3) Pursuing severe ascetism

(4) Existence of soul

(5) Rejection of existence of God

(a)  1, 2, 3, 4 and 5

(b)  1 and 2

(c)  1, 2, 3 and 5

(d)  1, 4 and 5

Answer: (b)

47. Which of the following was not a kingdom in ancient India?

(a)  Avanti

(b)  Vatsa

(c)  Hampi

(d)  Kosala

Answer: (c)

48. Which of the following is known as Indian Napolean?

(a)  Chandragupta Vikramditya

(b)  Samudragupta

(c)  Ashoka

(d)  Chandragupta Maurya

Answer: (b)

49. Who among the following is credited with the invention of Algebra?

(a)  Aryabhatta

(b)  Bhaskara

(c)  Apastamba

(d)  Medhatithi

Answer: (a)

50. The images in the temple of Angkorvat are those of

(a)  Buddha

(b)  Hindu deities

(c)  Tirthankaras

(d)  Cambodian Kings

Answer: (b)

51. The Khajuraho shrines built by Chandella rulers are dedicated to

(a)  Vishnu and Shiva

(b)  Indra and Varun

(c)  Shiva and Parvati

(d)  Vishnu and Brahma

Answer: (a)

52. Which of the following was not one of the features of Government of India Act, 1935?

(a)  Provincial autonomy

(b)  Dyarchy of centre

(c)  Bicameral Legislature

(d)  All India federation

Answer: (c)

53. Who Presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

(a)  Sacchidananda Sinha

(b)  B R Ambedkar

(c)  Dr Rajendra Prasad

(d)  P Upendra

Answer: (a)

54. Who decides about the reasonableness of the restrictions placed on Fundamental Rights?

(a)  Parliament

(b)  President

(c)  Courts

(d)  Special Tribunal

Answer: (c)

55. What does the Ninth Schedule contain?

(a)  Subjects on which State Legislature cannot legislate

(b)  Laws which are protected from judicial scrutiny

(c)  Provisions regarding defecting legislators

(d)  List of religions in India

Answer: (b)

56. If the compound interest on certain sum for two consecutive years is Rs 220 and Rs242, then the rate of interest per annum is

(a)  8%

(b)  10%

(c)  11%

(d)  12%

Answer: (b)

57. If the amount is 2.25 times of the sum after 2 yr at compound interest (compound annually), the rate of interest per annum is

(a)  25%

(b)  30%

(c)  45%

(d)  50%

Answer: (d)

58. A man covered a certain distance at a speed of 5 km/h and returned at a speed of 3 km/h. Find the average speed in whole journey.

(a) 

(b) 

(c)  3 km/h

(d)  4 km/h

Answer: (b)

59. Ratio of milk to water in a mixture is 5 : 1. 5 L of water is added to mixture and ratio becomes 5 : 2. Find the quantity of milk in initial mixture.

(a)  22 L

(b)  23 L

(c)  25 L

(d)  27 L

Answer: (c)

60. 12 sphere are of the same size are made from melting a solid cylinder of 16 cm diameter and 2 cm height. The diameter of each sphere is

(a)  2 cm

(b)  4 cm

(c)  3 cm

(d)  √3 cm

Answer: (a)

61. Some articles were bought at 6 for Rs 5 and sold at 5 for Rs 6. Gain is

(a)  5%

(b)  6%

(c)  30%

(d)  44%

Answer: (d)

62. A trades man sold an article at a loss of 20%. If the selling price had been increased by Rs 100, there would have been a gain of 5%. The cost of the price of the article was

(a)  Rs 200

(b)  Rs 25

(c)  Rs 400

(d)  Rs 250

Answer: (c)

63. When a discount of 12% on the marked Price of an article is allowed, the article is sold for Rs 264. The marked price of an article is

(a)  Rs 300

(b)  Rs 276

(c)  Rs312

(d)  Rs 325

Answer: (a)

64. A person borrows Rs 5000 for 2 yr at 4% per annum single interest. He immediately lends to another person at  per annum for 2 yr. His gain in the transaction per year is

(a)  Rs 112.50

(b)  Rs 450.00

(c)  Rs 244.53

(d)  Rs 150.00

Answer: (a)

65. A, B and C enter into a partnership. A initially invests Rs 25 lac and adds another Rs 10 lac after one year, B initially invests Rs 35 lac and withdraws Rs 10 lac after 2 yr and C invests Rs 30 lac. In what ratio should be profits be divided at the end of three years?

(a)  20 : 19 : 18

(b)  10 : 10 : 9

(c)  20 : 20 : 19

(d)  19 : 19 : 18

Answer: (d)

66. On selling 17 balls at Rs 720 there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is

(a)  Rs 45

(b)  Rs 50

(c)  Rs 60

(d)  Rs 55

Answer: (c)

67. The value of (0.98)3 + (0.01)3 + 3 ×98 × 0.02 – 1 is

(a)  1.98

(b)  1.09

(c)  1

(d)  0

Answer: (d)

68. The x = 0.5 and y = 0.2., then the value of √6 × (3y)x is

(a)  1.0

(b)  0.5

(c)  0.6

(d)  1.1

Answer: (c)

69. Which is the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30?

(a)  2520

(b)  1260

(c)  630

(d)  196

Answer: (c)

70. The product of two numbers is 4107, if the HCF of the numbers is 37, the greatest number is

(a)  185

(b)  111

(c)  107

(d)  101

Answer: (b)

71. A shopkeeper marks his goods 30% above his cost price but allows a discount of 10% at the time of sale. His gain is

(a)  21%

(b)  20%

(c)  18%

(d)  17%

Answer: (d)

72. Two trains of equal length, running in opposite directions, pass a pole in 18 s and 12 s. The trains will cross each other in

(a)  14.4 s

(b)  15.5 s

(c)  18.8 s

(d)  20.2 s

Answer: (a)

73. Two men start together from the same place in the same direction to go round a circular path. If one takes 10 min and the other takes 15 min to make one complete round they will meet after

(a)  30 min

(b)  33 min

(c)  40 min

(d)  45 min

Answer: (a)

74. The sum of first 50 odd natural number is

(a)  1000

(b)  1250

(c)  5200

(d)  2500

Answer: (d)

75. Half of 1 per cent, written as a decimal, is

(a)  0.2

(b)  0.02

(c)  0.005

(d)  0.05

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 76-78) Find the missing and

76. 

(a)  58

(b)  74

(c)  47

(d)  82

Answer: (c)

77. 3 + 9 = 31

15 + 12 = 45

18 + 9 = 36

12 + 27 = ?

(a)  94

(b)  14

(c)  49

(d)  53

Answer: (a)

78. 13 : 19 : : : 127 : ?

(a)  151

(b)  167

(c)  181

(d)  201

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 79 and 80) Select the related letter/word/number/figure from given alternatives.

79. DE : 10 : : HI : ?

(a)  17

(b)  20

(c)  36

(d)  46

Answer: (c)

80. 

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 81-85) Read each of the following sentences carefully and find out whether there is any grammatical error. The error, if any, will be in one of the parts (a), (b) or (c). If there is no error, the answer is (d).

81. I like reading more than

        (a)                  (b)

to play games,   No error

         (c)                (d)

Answer: (c)

82. As soon as I shall reach New Delhi

               (a)

I shall send you the file

               (b)

You have asked for,     No error

               (c)                      (d)

Answer: (a)

83. I now realize that it is, none other

                (a)

than I who is to blame

               (b)

for yesterday’s incident.

            (c)

No error

    (d)

Answer: (b)

84. He went to England to work as a doctor

                   (a)

but returned back

           (b)

as he could not endure the weather there.

             (c)

No error

   (d)

Answer: (b)

85. Young children should not sit close

             (a)

to the T.V. set

         (b)

as it affects on their eyes,   No error

          (c)                               (d)

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 86-90) In each of the following questions, a word has been written in four different ways, out of which only one is correctly spelt. Find out the correctly spelt word.

86.

(a)  Efflorascence

(b)  Efflorescence

(c)  Efllorescence

(d)  Eflorescence

Answer: (b)

87.

(a)  Exemple

(b)  Exampel

(c)  Example

(d)  Exampal

Answer: (c)

88.

(a)  Argumant

(b)  Arguemant

(c)  Argument

(d)  Arguement

Answer: (c)

89.

(a)  Aproched

(b)  Aproached

(c)  Approched

(d)  Approached

Answer: (d)

90.

(a)  Scripture

(b)  Scriptur

(c)  Skripture

(d)  Scripcher

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 91-95) Each of the following idioms/phrases is followed by four alternatives, choose the one which best expresses its meaning.

91. To kick the bucket

(a)  To be angry

(b)  To hurt yourself

(c)  To die

(d)  To hurt somebody

Answer: (c)

92. To call on

(a)  To criticize

(b)  To visit

(c)  To abuse

(d)  To consider

Answer: (b)

93. To play of old scores

(a)  To take revenge

(b)  To pay you debt

(c)  To be punished

(d)  To mee tan old friend

Answer: (a)

94. To come home to

(a)  To repent

(b)  To resist

(c)  To be happy

(d)  To  understand

Answer: (d)

95. To be in high sprits

(a)  To be talkative

(b)  To be uncontrollable

(c)  To be cheerful

(d)  To be drunk

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 96-100) In each of the following questions out of the four alternative, choose the one which can be substituted for the given sentence.

96. One who does not care for literature or art

(a)  Barbarian

(b)  Illiterate

(c)  Primitive

(d)  Philistine

Answer: (d)

97. A government run by a dictator

(a)  Theocracy

(b)  Autocracy

(c)  Democracy

(d)  Oligarchy

Answer: (b)

98. One who acts only for money

(a)  Misogynist

(b)  Solvent

(c)  Mercenary

(d)  Fanatic

Answer: (c)

99. A speech or poem recited at the end of a play

(a)  Epilogue

(b)  Prologue

(c)  Extempore

(d)  Catalogue

Answer: (a)

100. Waking in sleep

(a)  Somniloquism

(b)  Somanbulism

(c)  Obsession

(d)  Hallucination

Answer: (b)

Member of Parliament (MP) Shri Prasun Banerjee

Member of Parliament (MP) Shri Prasun Banerjee

Constituency   : Howrah (West Bengal )
Party Name     : All India Trinamool Congress(AITC)
Email Address : prasun[DOT]banerjee[AT]sansad[DOT]nic[DOT]in
prasuntmcsc[AT]gmail[DOT]com
Father’s Name Shri Pravat Kumar Banerjee
Mother’s Name Smt. Bina Banerjee
Date of Birth 06 Apr 1955
Place of Birth Kolkata (West Bengal)
Marital Status Married
Date of Marriage 06 Feb 1984
Spouse’s Name Smt. Paramita Banerjee
No. of Sons 1
No.of Daughters 1
Educational
Qualifications
B.Sc.
Educated at Adars Vidyalay, Kolkata and Surendranath College, Kolkata University (W.B.)
Profession Sportsperson
Social Worker
Permanent Address
S.D. Tower, Flat No. 3 C, Block-I,
Krishnapur-(West), P.O. Krishnapur,
Kolkata-700101, West Bengal
09874170000, 09830473557 (M)
Present Address
503, Narmada Apartment,
Dr. B. D. Marg,
New Delhi-110 001
09013180559, 09830473557 (M)
Positions Held
Jun. 2013 Elected to 15th Lok Sabha in a bye-election
May, 2014 Re-elected to 16th Lok Sabha (2nd term)
1 Sep. 2014 onwards Member, Standing Committee on Information Technology
Member, Consultative Committee, Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports and Clubs
Moscow Olympic Captain (Pre-Olympic), 1980, Football, All India Football Team
“Arjun Awardee” (1979-80)
As a footballer, associated with various clubs, viz : George Telegraph (1970), Khidderpore Club (1971-73), Mohun Bagan Club (1974-80), Mahemmedan Sp. Club (1981), Mohun Bagan Club (1982-1989)
Other Information
Has the distinction of being the first national level footballer to get elected to the Lok Sabha.
At the State level (All India Junior & Senior Football Tournament)
Ex Member, Jr. Bengal Football Team (1972), Senior Bengal Football (1974-1983), Was a Captain and Champion of the All University Football Team (Calcutta University) (1972)
International Football Career
At the international level, played at the Asian Games (3 Times) :- Iran (1974), Bangkok (1978) and New Delhi (1982)
Asian Youth Football Tournament
1974 : Bangkok (Joint Champion with Iran) Gold Medalist
1974, 78, 81 : Mardeka Football Tournament, Malaysia
1977, 81 : President Cup, South Korea
Friendship Tour U.A.E. and Bahrain
1979 : As a Captain of Indian Football Team
Friendship Tour Kenya and Zambia
1979 : Member of the Team
Best Day of Football Career
Regards 24th September 1977 as the best day in his football career when there was a match between Mohun Bagan Vs. Cosmos (Brazil). The Cosmos team included many world cup players including the extraordinary player, King of Football ‘Pele’.
1983 : Represented Asian All Star Football Team against Brazil XI at Kualalampur and Bangkok and considers this as a great achievement in his football career.

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.

Member of Parliament (MP) Shri Kalyan Banerjee

Member of Parliament (MP) Shri Kalyan Banerjee

Constituency   : Serampore (West Bengal )
Party Name     : All India Trinamool Congress(AITC)
Email Address : kalyan[DOT]banerjee[AT]sansad[DOT]nic[DOT]in
kalyanbanerjee[AT]hotmail[DOT]com
Father’s Name Late Bholanath Banerjee
Mother’s Name Late Sibani Banerjee
Date of Birth 04 Jan 1957
Place of Birth Asansol, Burdwan (West Bengal)
Marital Status Married
Date of Marriage 12 Aug 1983
Spouse’s Name Smt. Chhabi Banerjee
No. of Sons 1
No.of Daughters 1
Educational
Qualifications
B.Com., LL.B
Educated at Bankura Samilani College, Bankura and Ranchi Law College, Ranchi, Jharkhand
Profession Advocate
Permanent Address
Ganga Darshan, 4,
Raja K.L. Goswami Street, Serampore,
Hoogly, West Bengal
Tel : (033) 26627979, 09432671301, 09830035733 (M)
(ii) 37 C, Harish Chatterjee Street,
Kolkata – 700026
West Bengal
Tel : (033) 24546161
Present Address
AB-90, Shahjahan Road,
New Delhi-110003
09013180097 (M)
Positions Held
1991-1997 Vice-President, West Bengal Youth Congress
Chairman, Legal Cell, West Bengal Youth Congress
1998 General Secretary, West Bengal Trinamool Congress
2001-2006 Member, West Bengal Legislative Assembly
2007-09 Vice-President, All India Trinamool Congress
2009 Elected to 15th Lok Sabha
31 Aug. 2009 Chairman, Standing Committee on Coal and Steel
16 Sep. 2009 Member, Consultative Committee, Ministry of Home Affairs
23 Sep. 2009 Member, Committee of Privileges
04 Mar. 2011 Member, JPC to Examine Matters Relating to Allocation and Pricing of Telecom Licences and Spectrum
2012-2014 Member, Committee on Subordinate Legislation
Member, Committee on Ethics
Member, Committee on Violation of Protocol Norms and Contemptuous Behavior of Government Officers with Members of Lok Sabha
2014 Re-elected to 16th Lok Sabha (2nd term)
12 June 2014 onwards Member, House Committee
14 Aug. 2014 onwards Member, Committee on Estimates
1 Sep. 2014 onwards Member, Committee on Privileges
Member, Standing Committee on Coal and Steel
Member, Consultative Committee, Ministry of Law and Justice
13 May 2015 onwards Member, Joint Committee on the Right to Fair Compensation and Transparency in Land Acquisition, Rehabilitation and Resettlement (Second Amendment) Bill, 2015
3 July 2015 Member, Sub Committee-II, Committee on Estimates
25 Aug. 2015 Member, Sub-Committee of the Committee on Estimates on the subject `Panchayati Raj`
11 May 2016 onwards Member, Joint Committee on the Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws and Miscellaneous Provision (Amendment) Bill, 2016
11 Jan. 2018 Member, Sub-Committee of the Standing Committee on Personnel, Public Grievance, Law & Justice
Social And Cultural Activities
Contributed towards the development of community and society through a plethora of legal initiatives,such as (i) Rizwanur Rahman Case; (ii) Nandigram Matter; (iii) Kolkata Book Fair Matter; (iv) Chhota Angaria Case; (v) Bhikari Paswan Case; (vi) Imposition of Sec-144 in Singur; and (vii) different land acquisition cases; made endeavours for various developmental works in Asansol during his tenure as MLA; the ambit of development extended to the upliftment of schools, spreading electricity, providing water supply, etc. and needful development work in minority dominated areas with regard to schools and burial grounds and involved in social activities in Seerampore.
Countries Visited
Austria, Switzerland, U.K. (England & Scotland), U.S.A. and Venezuela
Other Information
Visited the following countries as a Member of the Indian Parliamentary Delegation :- U.S.A. (Representative of Parliamentary Delegation to United Nations General Assembly, Oct. 2009) and Participated as Sole Representative from CPA India Union (Parliament of India) at the CPA Global Seminar on the “Role of Parliaments and Extractive Industries” held in Vienna, Austria from 28 – 31 October 2013.
Advocate, Kolkata High Court since 1981; designated senior advocate, Kolkata High Court, 2004; and senior advocate of Group 1 of Central Government from 1998-2004. Practicing also at Supreme Court of India.

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.

Member of Parliament (MP) Shri Abhishek Banerjee

Member of Parliament (MP) Shri Abhishek Banerjee

Constituency   : Diamond Harbour (West Bengal )
Party Name     : All India Trinamool Congress(AITC)
Email Address : abhishekbanerjee[DOT]mp[AT]gmail[DOT]com
Father’s Name Shri Amit Banerjee
Mother’s Name Smt. Lata Banerjee
Date of Birth 07 Nov 1987
Place of Birth Kolkata, West Bengal
Marital Status Married
Date of Marriage 24 Feb 2012
Spouse’s Name Smt. Rujira Banerjee
No.of Daughters 1
Educational
Qualifications
B.B.A. and M.B.A. in Human Resource and Marketing
Educated at Indian Institute of Planning & Management, New Delhi
Profession Social Worker
Consultant
Permanent Address
30 B, Harish Chatterjee Street,
Kolkata-700026
Tel: (033) 24542010
09830510000, 09434145333 (M)
Fax: (033) 24542020
Present Address
183, South Avenue,
New Delhi-110011.
Tel : (011) 23794737, 09013869509 (M)
Fax : (011) 23794738
Positions Held
2011 onwards National President of All India Trinamool Yuva
May, 2014 Elected to 16th Lok Sabha
1 Sep. 2014 Member, Standing Committee on Commerce
Member, Consultative Committee, Ministry of Finance and Corporate Affairs
27 April 2015 onwards Member, Railway Convention Committee (R.C.C.)
Special Interests
Protecting Human Rights. Working for peace in Society, inculcating ethical and spiritual values among the people and striving for communal harmony.
Favourite Pastime and Recreation
Reading biographies of international Achievers.
Listening to old Hindi songs.
Sports and Clubs
Cricket, Soccer, Snooker.
Countries Visited
Widely Travelled.

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.

Member of Parliament (MP) Shri Sudip Bandyopadhyay

Member of Parliament (MP) Shri Sudip Bandyopadhyay

Father’s Name Late Shri Bisweswar Bandyopadhyay
Mother’s Name Smt. Jyotsna Bandyopadhyay
Date of Birth 10 Dec 1952
Place of Birth Berhampore, Distt. Murshidabad (West Bengal)
Marital Status Married
Date of Marriage 15 Jul 1991
Spouse’s Name Smt. Nayna Bandyopadhyay
Educational
Qualifications
B.Sc.
Educated at K.N. College, Berhampore, West Bengal
Profession Social Worker
Permanent Address
72/4, S.N. Banerjee Road,
Waverly Mansion, P.O. Entally,
Kolkata-700 014, West Bengal
Tel : (033) 22175010, 09433086118 (M)
Fax : (033) 22175010
Present Address
402, Kaveri Apartment,
Dr. B.D. Marg,
New Delhi-110 001
Tels. : (011) 23321153, 23321101, 09013180066 (M)
Positions Held
1987-98 & 2006-09 Member, West Bengal Legislative Assembly (Four Term)
1998 Elected to 12th Lok Sabha
1998-99 Member, Committee on Public Undertakings
Member, Business Advisory Committee
Member, Standing Committee on Urban and Rural Development
Member, Standing Committee on Communications
Member, Consultative Committee, Ministry of Railways
1999 Re-elected to 13th Lok Sabha (2nd term)
Chief Whip, All India Trinamool Congress Parliamentary Party, Lok Sabha
1999-2000 Member, Committee of Privileges
Member, Standing Committee on Finance
Member, Committee on Members of Parliament Local Area Development Scheme
Member, Standing Committee on Labour and Welfare
Member, Committee on Public Undertakings
Member, Joint Parliamentary Committee on Wakf Board
2000-2001 Member, Committee on Public Undertakings
2000-2004 Member, Consultative Committee, Ministry of Railways
2009 Re-elected to 15th Lok Sabha (3rd term)
31 Aug. 2009 Member, Standing Committee on Finance
Member, Consultative Committee, Ministry of Defence
July 2011 Leader, All India Trinamool Congress Parliamentary Party, Lok Sabha
July 2011 – 22 Sept. 2012 Union Minister of State, Health and Family Welfare
May, 2014 Re-elected to 16th Lok Sabha (4th term)
Leader, AITC Party in Lok Sabha (16th)
13 June 2014 onwards Member, Business Advisory Committee
14 Aug. 2014 onwards Member, Public Accounts Committee
1 Sep. 2014 onwards Member, Standing Committee on Finance
2 Sep. 2014 onwards Member, Joint Committee on Salaries and Allowances of Members of Parliament.
Member, Consultative Committee, Ministry of Civil Aviation
15 Sep. 2014 onwards Member, Committee on Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS)
08 Oct. 2014 onwards Member, Joint Parliamentary Committee on Maintenance of Heritage Character and Development of Parliament House Complex
29 Jan. 2015 onwards Member, General Purposes Committee
1 Sept. 2016 onwards Chairperson, Standing Committee on Railways
Social And Cultural Activities
Broadly involved in different social, cultural activities and associated with a number of cultural organisations; sang Rabindra Sangeet in Central Hall of Parliament on the occasion of Rabindranath Tagore’s birth anniversary in 1998
Special Interests
Development and renovation of river Ganga in the city of Kolkata and to make Ganga free of pollution
Favourite Pastime and Recreation
Reading national and international magazines and spending leisure time with pets
Countries Visited
Australia, Bangladesh, Bulgaria, China, Czechoslovakia, France, Geneva, Germany, Holland, Hungary, Indonesia, Italy, Japan, Malaysia, Singapore, Switzerland, Thailand, U.K. and U.S.A.
Other Information
Resigned from Indian National Congress and Assembly Membership in 1998 on moral grounds and subsequently contested for Lok Sabha seat as a Trinamool Congress candidate; Founder Member, All India Trinamool Congress,(A.I.T.C.); Former President, West Bengal Youth Congress; General Secretary, West Bengal Pradesh Congress Committee; Spokesperson, All India Trinamool Congress (A.I.T.C.)

Click here to see Bio Data at http://loksabha.nic.in/

Disclaimer:

The information given herewith about any person is taken from http://loksabha.nic.in/, to the best of our knowledge, true and accurate at the time of publication and is solely for informational and educational purposes. A link to the above mentioned Government Website Page of the particular Member is given herewith for verification. Changing circumstances or alteration of information may not change automatically in our website at any point of time. Any person desirous to change particular information about their data may contact us via email ([email protected]). The Website Entranceindia.com or its parent company accepts no liability for any loss or damage howsoever arising as a result of use or reliance on these Web pages or on the information thereon or in respect of information accessed via any links from the Web pages.