Bank of Baroda PO Examination Held on 27-5-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Bank of Baroda PO Examination Held on 27-5-2017
Bank of Baroda PO Examination Held on 27-5-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Bank of Baroda PO Examination Held on 27-5-2017

Quantitative Aptitude

Directions – (Q. 1 to 5) In the following questions two equations numbered I and II are given. You  have to both the equations and give answer if-

(A) x < y

(B) x > y

(C) x ≤ y

(D) x ≥ y

(E)  x = y, or the relationship cannot be established

1. (I) 2x2 – 15x + 28 =0

(II) y2 – 7y + 12 = 0

Answer: (E)

2. (I) 2x2 + 3x + 1 = 0

(II) 8y2 + 22y + 15 = 0

Answer: (B)

3. (I) x2 + 8x + 15 = 0

(II) 2y2 + 7y + 3 = 0

Answer: (C)

4. (I) 2x2 – 11x + 15 = 0

(II) 2y2 – 17y + 35 = 0

Answer: (A)

5. (I) 2x2 – 15x + 27 = 0

(II) y2 = 9

Answer: (D)

Directions – (Q. 6 to 10) Study the following information carefully to answer the given question.

   The total population of three villages A, B and C together is 80,000 and the ratio between their respective populations is 5 : 4 : 7.

Out of the total population of village A, the age of 16% of villagers is equal to 61 years or more, the age of 36% of villagers is equal to or more than 31 years but less than 61 years and the age of the remaining villagers is less than 31 years.

Out of the total population of village B, the age of one-fifth of villagers is equal to 61 years or more. Out of the remaining population, the age of 12/25th villagers is equal to or more than 31 years but less than 61 years and the age of the remaining villagers is less than 31 years.

In village C, the number of villagers whose age is equal to 61 years or more is 50% more than the difference between the number of villagers in village A whose age is less than 31 years and that in village B. The number of villagers whose age is equal to or more than 31 years but less than 61 years is 80% more than that in village A in the same age group. The age of the remaining villagers is less than 31 years.

6. In village C, out of the total population whose total age is equal to 61 years or more, one-third of the females and out of the total population whose age is equal to or more than 31 years but less than 61 years, one-fifth are females. What is the respective ratio between the number of males whose age is equal to 61 years or more and the number of males whose age is equal to or more than 31 years but less than 61 years?

(A)  27 : 85

(B)  23 : 81

(C)  22 : 81

(D)  23 : 83

(E)  25 : 64

Answer: (B)

7. In village A, the respective ratio between the total number of male villagers and the total number of female villagers is 23 : 27. If 9/16th of the total villagers whose age is equal to 61 years or more are females, what per cent of female population in village A is equal to 61 years or more?

(A) 

(B) 

(C)  

(D) 

(E) 

Answer: (D)

8. In village B, out of the total population, 36% are graduates. If the number of male graduates is 40% more than that of female graduates, females graduates are what per cent of the total population?

(A)  15

(B)  20

(C)  5

(D)  25

(E)  18

Answer: (A)

9. What is the average population across the three villages whose age is less than 31 years?

(A)  11500

(B)  11750

(C)  12500

(D)  12700

(E)  11200

Answer: (E)

10. By what per cent the population of village B whose age is equal to or greater than 31 years, is less than the population of village A in the same age group?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (E)

Directions-(Q. 11to 14) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

  1. 6 4  4  8  48  ?

(A)  736

(B)  720

(C)  744

(D)  742

(E)  748

Answer: (A)

12. 65  33  17  9  5  ?

(A)  4

(B)  4.5

(C)  5

(D)  3

(E)  2.5

Answer: (D)

13. 22  13  24  11  26  ?

(A)  9

(B)  15

(C)  12

(D)  10

(E)  8

Answer: (A)

14. 185   149  119  94  73  ?

(A)  52

(B)  42

(C)  55

(D)  58

(E)  48

Answer: (C)

15. In an examination, the number of students who passed and the number of those who failed were in the ratio of 25 : 4 respectively. If five more had appeared and the number of failures was 2 less than earlier, the ratio of passed to failed would have been 22 : 3. What is the number of students who appeared for the examination ?

(A)  145

(B)  150

(C)  155

(D)  180

(E)  190

Answer: (A)

16. The ratio of A to B is 4 : 5 and that of B to C is 2 : 3. If A equals 800, then what is the value of C?

(A)  1000

(B)  1200

(C)  1500

(D)  2000

(E)  3000

Answer: (C)

Directions-(Q. 17 to 21) Study the following graph carefully and answer the questions given below-

17. Number of projects handled by company T increased by what per cent from 2003 to 2004?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E)

Answer: (D)

18. Number of projects handled by companies R and S increase by 25% and 16% respectively from 2004 to 2005. What was the total number of projects handled by companies R and S together in 2005?

(A)  524

(B)  548

(C)  532

(D)  518

(E)  None of these

Answer: (C)

19. Number of project by company R in 2006 was 150% of the number of projects handled by it in 2003 and number of projects handled by company S in 2006 was 60% of the number of projects handled by it in 2003. What is the respective ratio between number of projects handled by company R and S in 2006?

(A)  9 : 5

(B)  12 : 7

(C)  8 : 3

(D)  18 : 7

(E)  18 : 5

Answer: (D)

20. Combining years 2003 and 2004, 58% of the total number of projects handled by company P was non-governmental and 35% of the total number of projects handled by company Q was non-governmental. What is the total number of non-governmental projects handled by companies P and Q in 2003 and 2004 together?

(A)  623

(B)  641

(C)  559

(D)  659

(E)  595

Answer: (C)

21. What is the average number of projects handled by P, Q and T in 2003?

(A)  290

(B)  320

(C)  305

(D)  310

(E)  315

Answer: (D)

22. A and B entered into a partner ship, investing Rs 16,000 and Rs 12,000 respectively. After 3 months, ‘A’ withdrew Rs 5000, while B’ invested Rs 5000 more. After 3 month more, C joins the business with a capital of Rs 21,000. After a year, they obtained a profit of Rs 26,400. By what amount does the profit of B exceed the share of C?

(A)  Rs 3600

(B)  Rs 3800

(C)  Rs 4600

(D)  Rs 4800

(E)  Rs 5000

Answer: (A)

23. On what sum will the difference between the simple and compound interest for 3 years at 5 per cent per annum amount to Rs 24.40?

(A)  3300

(B)  3587

(C)  320

(D)  2800

(E)  3000

Answer: (C)

24. If 6 years are subtracted from the present age of Randheer and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2 years younger to Mahesh whose age is 5 years, then what is the age of Randheer?

(A)  96 years

(B)  84 years

(C)  48 years

(D)  60 years

(E)  66 years

Answer: (D)

25. If 2 kg of metal, of which 1/3 is zinc and the rest is copper, be mixed with 3 kg of metal, of which 1/4 zinc and the rest is copper, what is the ratio of zinc to copper in the mixture?

(A)  13 : 42

(B)  17 : 43

(C)  19 : 43

(D)  15 : 42

(E)  16 : 43

Answer: (B)

Directions – (Q. 26 to 29) Each of the questions given below consist of question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question and give answer :

(A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(C) If the data in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

(D) If the data in both the statements I and II is not sufficient to answer the question.

(E) If the data in both the statements I and II together is necessary to answer the question.

26. If ‘X’ litre was removed from jar containing a mixture of milk and water in the ratio of 4 : 1 respectively, what was value of X?

(I) After removing ‘X’ litre of mixture from the jar, 16 litre of water was added to the jar and the respective ratio between milk and water (in the jar) became 2 : 1.

(II) ‘X’ litre of the mixture constituted 20% of the original quantity of mixture in the jar.

Answer: (E)

27. If the average of 3 positive integers A, B and C is 92, what is the value of A?

(I) C – B = 36

(II) If X = A – B, then (C – X) – (X – B) = 132

Answer: (E)

28. If Ram’s mother is 5 years younger than his father, what is the respective ratio between Ram’s age 4 years hence and his father’s age 12 years ago ?

(I) Seven years ago, Ram’s father was 55 years old.

(II) The respective ratio between the Ram’s age 3 years hence and his mother’s age 3 years hence will be 2 : 5.

Answer: (E)

29. A, B and C start a business with initial investments in the respective ratio of 3 : 4 : 2. Four months after the start of the business, B halves his investment. What was C’s investment?

(I) The difference between B’s and C’s share of the annual profit was Rs 600.

(II) The ratio between the annual investments by A, B and C was 9 : 8 : 6 respectively.

Answer: (A)

30. Aniket deposited two parts of a sum of Rs 25000 in different banks at the rates of 15% per annum and 18% per annum respectively. In one year he got Rs 4050 as the total interest. What was the amount deposited at the rate of 18% per annum?

(A)  Rs 10000

(B)  Rs 18000

(C)  Rs 15000

(D)  Rs 12000

(E)  Rs 16000

Answer: (A)

31. One bag contains 4 white balls and 2 black balls. Another bag contains 3 white balls and 5 black balls. If one ball is drawn from each bag, what is the probability that one ball is white and another is black?

(A)  6/24

(B)  5/24

(C)  7/24

(D)  13/24

(E)  14/24

Answer: (D)

32. A and B together can do a work in 8 days, B and C together in 6 days, while C and A together in 10 days. If they all work together, in how many days will they complete the work?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (C)

Directions – (Q. 33 to 36) Refer to the pie chart and answer the given question.

33. What is the average quantity of rice distributed to Retailers B, C and D? (in kg)

(A)  136

(B)  142

(C)  140

(D)  138

(E)  134

Answer: (A)

34. What is the central angle corresponding to the quantity of rice distributed to retailer C?

(A)  68.4°

(B)  67.6°

(C)  69.4°

(D)  65.5°

(E)  None of these

Answer: (A)

35. What is the difference between the total quantity of rice distributed to retailers A and B together and that distributed to Retailers D and E together?

(A)  32

(B)  42

(C)  36

(D)  40

(E)  38

Answer: (D)

36. In April, 2017, if the total quantity of rice in the granary increased by 5% over the previous month and the additional quantity of rice was distributed to retailers B and E only, what was the total quantity of rice distributed to Retailers B and E together? (in kg)

(A)  398

(B)  406

(C)  476

(D)  356

(E)  376

Answer: (E)

37. A boat travels from A to B upstream and then from B to C downstream taking the same time. The respective ratio between the distance from A to B and the distance from B to C is 5 : 7. If the boat takes 2 hours 30 minutes to travel a distance of 35 km downstream, what is the speed of the stream? (in km/hr.)

(A)  2 km/hr.

(B)  3 km/hr.

(C)  12 km/hr.

(D)  10 km/hr.

(E)  14 km/hr.

Answer: (A)

38. A boat takes 19 hr. for travelling downstream from point A to point B and coming back to a point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 4 km/hr. and the speed of the boat in still water is 14 km/hr., what is the distance between A and B?

(A)  200 km

(B)  180 km

(C)  160 km

(D)  220 km

(E)  210 km

Answer: (B)

39. A person purchases 100 pens at a discount of 10%. The new amount of money spent by the person to purchase the pens is Rs 600. The selling expenses incurred by the person are 15% on the net cost price. What should be the selling price for 100 pens in order to earn a profit of 25%?

(A)  802.50

(B)  811.25

(C)  862.50

(D)  875

(E)  825

Answer: (D)

Directions – (Q. 40 to 44) What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following question ? (You are not expected to calculate the exact value).

40. 9.0013 = (? – 3.3) * 89.897 ÷ ∜624.99

(A)  53

(B)  16

(C)  28

(D)  44

(E)  12

Answer: (D)

41. 

(A)  34

(B)  49

(C)  32

(D)  38

(E)  42

Answer: (C)

42. 

(A)  125

(B)  120

(C)  100

(D)  81

(E)  64

Answer: (C)

43. 

(A)  4

(B)  5

(C)  9

(D)  10

(E)  16

Answer: (E)

44. 

(A)  125

(B)  110

(C)  250

(D)  50

(E)  75

Answer: (A)

45. The ratio between the length and the breath of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then what is the area of the park?

(A)  154000

(B)  153600

(C)  307400

(D)  307200

(E)  412500

Answer: (B)

Directions – (Q. 46 to 50) Study the table and answer the given question. Data regarding number of people (both literate and illiterate who attended a workshop.

46. Total number of people (literates + Illiterates) who attended the workshop on Sunday was what per cent more than those who attended on Thursday?

(A)  7

(B)  15

(C)  None

(D)  10

(E)  5

Answer: (D)

47. On Thursday, if 192 illiterate males attended the workshop, what was the number of literate females who attended the work-shop on the day?

(A)  292

(B)  314

(C)  296

(D)  308

(E)  298

Answer: (A)

48. On Friday, if the number of illiterates (Male + Females) increased by 40% and those of literates (Males + Females) reduced by 20%, as compared to Monday, what was the difference between the number of literates and illiterates who attended the workshop on Friday?

(A)  18

(B)  24

(C)  22

(D)  48

(E)  14

Answer: (E)

49. What is the average number of illiterates (Male + Females) who attended the workshop on Sunday, Tuesday and Wednesday?

(A)  370

(B)  340

(C)  350

(D)  360

(E)  380

Answer: (A)

50. What is the respective ratio between the total number of males (Literates + Illiterates) who attended the workshop on Monday and Tuesday together and that of females (Literates and Illiterates) who attend the workshop on the same days together?

(A)  5 : 6

(B)  7 : 9

(C)  4 : 7

(D)  7 : 5

(E)  5 : 7

Answer: (B)

IDBI Executive Examination-2016 Held on 8-1-2017 Reasoning and Analytical Ability Question Paper With Answer Key

IDBI Executive Examination-2016 Held on 8-1-2017 Reasoning and Analytical Ability
IDBI Executive Examination-2016 Held on 8-1-2017 Reasoning and Analytical Ability Question Paper With Answer Key

IDBI Executive Examination-2016 Held on 8-1-2017

Reasoning and Analytical Ability

 

Directions (Q. 1 to 5) – Study the given information carefully to answer the given question-

       In a certain code language :

       ‘updated contacts early morning’ is coded as ‘tp bt cr uk’

       ‘contacts added after creation’ is codes as ‘rj uk mb ra’

       ‘early creation require expertise’ is coded as ‘mb vs de tp’

        ‘require updated information now’ is coded as ‘de at gw bt’

        (All the codes are two letter codes only)

1. What is the code for ‘contacts’ in the given code language?

(A)  ra

(B)  uk

(C)  rj

(D)  tp

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

2. Which of the following may represent the code for ‘morning require freshness’ in the given code language?

(A)  uk zq bt

(B)  zi uk de

(C)  mb cr zq

(D)  de mb zq

(E)  zq de cr

Answer: (E)

3. If ‘after early symptoms’ is coded as ‘by rj tp’ in the given code language, then ‘by ra vs’ will represent the code for ………..

(A)  symptoms creation added

(B)  added symptoms creation

(C)  require added creation

(D)  expertise added now

(E)  now require symptoms

Answer: (B)

4. What is the code for ‘information’ in the given code language?

(A)  bt

(B)  either ‘ra’ or ‘bt’

(C)  uk

(D)  either ‘at’ or ‘gw’

(E)  de

Answer: (D)

5. Which of the following represents the code for ‘updated creation’ in the given code language?

(A)  bt vs

(B)  mb bt

(C)  rj tp

(D)  vs rj

(E)  tp nb

Answer: (B)

6. In a certain code language, CHARITY is coded as BIDRXSH and FACTORY is coded as DBGTXQN. How will HISTORY be coded in the same code language?

(A)  UKJTWPM

(B)  TJNQTIX

(C)  TJITZSP

(D)  TJITXQN

(E)  RHGTXQN

Answer: (D)

7. The given question consists of two statements numbered I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes of a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statement and decide which of the following answer choices depicts the relationship between these two statements.

Statement I : Many plants and animals species have become extinct and ecological balance is disturbed over a passage of time.

Statement II : Deforestation is being done at a larger scale for expansion of town and cities and growth of infrastructure.

(A)  Both statements I and II are independent causes.

(B)  Statement II is the cause and statement I is its effect.

(C)  Statement I is the cause and statement II is its effect.

(D)  Both statements I and II are effects of some common cause.

(E)  Both statements I and II are effects of independent casues.

Answer: (B)

Directions (Q. 8 to 12) – Study the given information carefully to answer the given question-

     Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 A, B, C, D and E are seated (not necessarily in the same order) and all of them are facing north. In row-2 P, Q, R, S and T are seated (not necessarily in the same order) and all of them are facing south. Therefore in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the seated in a row faces another member of the other row. Each one of them also likes different perfumes Davidoff, Cheque, Brut, Gucci, Hollister, Titan, Police, Valentino, Yardley and Ferrari, but not necessarily in the same order.

      S sits at one of the extreme ends of the row. A faces an immediate neighbor of S. Only one person sits between A and the one who likes Brut. T sits third to the right of P. P faces the one who likes Davidoff. C is an immediate neighbor of A. C faces Q. The one who sits second to the right of Q likes Yardley. Only two people sit between the one who likes Yardley and the one who likes Valentino. B sits to the immediate right of E. D faces one of the immediate neighbours of the one who likes Gucci. The one who likes Police is an immediate neighbour of T. The one who likes Ferrari sits second to the right of the one who likes Hollister. P does not like Cheque.

8. As per the given arrangement, which of the given statements is true ?

(A)  T is an immediate neighbour of the one who likes Brut.

(B)  None of the given statements is true.

(C)  Only one person sits between A and the one who faces T.

(D)  B faces the one who likes Titan.

(E)  A sits second to the right of E.

Answer: (D)

9. As per the given arrangement, A is related to D in the same way as T is related to Q. Following the same pattern, to which is S related?

(A)  The one who likes Cheque

(B)  P

(C)  R

(D)  The one who faces A

(E)  The one who likes Yardley

Answer: (D)

10. Who amongst the following faces E?

(A)  Q

(B)  R

(C)  S

(D)  T

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

11. Who sits exactly between Q and the one who faces D?

(A)  R

(B)  S

(C)  T

(D)  The one who likes Police

(E)  The one who likes Titan

Answer: (C)

12. Who is second to the left of C?

(A)  The one who faces Q

(B)  B

(C)  A

(D)  The one who likes Ferrari

(E)  The one who likes Hollister

Answer: (E)

13. If it is possible to make only one meaningful English word with the second, the seventh, the eighth and the tenth letter of the word RAIN FOREST (when counted from left to right) using each letter only once, which of the following will be the second letter of the word so formed from the right end ? If no such word can be formed give X as your answer. If more than such word can be formed give Z as your answer.

(A)  Z

(B)  X

(C)  A

(D)  T

(E)  R

Answer: (A)

Directions- (Q. 14 to 18) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusion. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer and answered as-

(A) Only conclusion I follows

(B) Both conclusion I and conclusion II follows

(C) Only conclusion II follows

(D) Neither conclusion I nor II follows

(E) Either conclusion I or II follows

14. Statement : J < O ≤ O I > N = E ≥ D

Conclusion : I. J < E

II. I > D

Answer: (C)

15. Statement : O ≤ K > N = L > A;

K ≤ C < R; L < Q

Conclusion : I. N > O

II. A > Q

Answer: (C)

16. Statement : C > U ≤ W = Z; U > O

Conclusion : I. C > O

II. Z > O

Answer: (B)

17. Statement : O ≤ K > N = L > A;

Conclusion : I. O < C

II. O = C

Answer: (E)

18. Statement : W < Y ≤ I < B ≤ F

Conclusion : I. W = F

II. W < F

Answer: (C)

Directions (Q. 19 to 23) Study the given information carefully to answer the given question-

      Seven movies A, B, C, D, E, F an G are released on seven different months of a year viz., January, February, April, July, September, November and December but not necessarily in the same order. Each movie also represented a different country namely-Spain, India, China, Malaysia, Germany, Peru and Nepal, but not necessarily in the same order.

     (Note : No other movie was released any other month of the given year.)

      D was released in one of the months before April. Only three movie were released between D and the one which represented China. B was released immediately after F. Both B and F were released in a month which has 30 days. Only two movies were released between B the one which represented Peru. Only one movie was released between A and the one which represented Germany. A was released on one of the months before the one which represented Germany. B did not represent Germany. Only three movies were released between the one which represented Spain and the one which represented Germany. As many movies were released between the one which represented Spain and D as between the one which represented G and Malaysia. Only two movies were released between G and the one which represented India. C did not represent India.

19. Which of the following combinations as definitely true as per the given arrangement?

(A)  B-September

(B)  A-Peru

(C)  E-Spain

(D)  July-Nepal

(E)  January-C

Answer: (B)

20. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  None of the given options is true

(B)  Only two movies were released between E and F

(C)  Movie D represented China

(D)  Movie G was released in January

(E)  Three movies were released after the one which represented Germany

Answer: (D)

21. Which of the following movies represented Nepal?

(A)  A

(B)  G

(C)  F

(D)  C

(E)  D

Answer: (D)

22. How many movies were released after the movie E?

(A)  Two

(B)  One

(C)  Four

(D)  Three

(E)  None

Answer: (D)

23. Malaysia is related to F and India is related to C in a certain way based on the given arrangement. To which of the following is Peru related, following the same pattern ?

(A)  The movie which represented Germany

(B)  The one which released in December

(C)  B

(D)  D

(E)  G

Answer: (C)

Directions – (Q. 24 to 28) The given question consists of a question and two statements numbered I and II given below I t. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and mark the appropriate option and answered as-

(A) Only statement I is sufficient while statement II is not sufficient.

(B) Only statement II is sufficient while statement I is not sufficient

(C) Both statement I and II are necessary to answer the question.

(D) Either statement I alone is sufficient or statement II alone is sufficient.

(E) Neither statement I nor II are together sufficient to answer the question

24. Is T the son of K?

Statement I : K is the father of M. M is the sister of T. D is the son of T. F is the mother of D.

Statement II : U is only son of L. L is the father of F. F is married to T Z is the daughter of T. Y is the grandfather of Z.

Answer: (A)

25. Point D is in which direction with respect to Point C?

Statement I : Point C is 14 m to the north of point B. Point B is 19 m to the west of point A. point A is 23 m to the south of point E. Point E is exactly between point Q and D, such that points Q, E and D form a straight line of 36 m.

Statement II : Point D is 10 m to the east of point H. Point Q is 28 m to the west of point H. Point H is 9 m to the east of point E. Point E is 15 m to the north of point T. Point T is 19 m to the east of point C.

Answer: (D)

26. Six different classes viz., A, B, C, D, E and F were conducted on six different days of the same week starting from Monday and ending on Saturday but not necessarily in the same order. One which day was class D conducted?

Statement I : Only three classes were conducted between E and A. E was conducted after A. C was conducted immediately before E. D was conducted immediate before F but not on Tuesday.

Statement II : Class B was conducted on one of the days before Wednesday. Only three classes were conducted between B and C. Only one class was conducted between D and C.

Answer: (A)

27. Five people-P, Q, R, S and T are standing in a straight line facing the north but not necessarily in the same order. Who stands to the immediate right of P?

Statement I : Q stands at an extreme end of the line. Only two people stand between Q and S. R stands at one of the positions to the right of S. P is an immediate neighbour of R.

Statement II : S stands second from the left end of the line. Q stands at extreme right end of the line. R is an immediate neighbour of P.

Answer: (E)

28. Five Friends – A, B, C, D and E live on five different floors of a building (but not necessarily in the same order.) The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered five. On which floor does D live?

Statement I : A lives on an odd numbered floor but not on floor numbered one. Only one person lives between A and B. As many people live above B as below C. D lives on even numbered floor.

Statement II : C lives on odd numbered floor but not on floor numbered three. Only one person lives between C and A. B lives on an odd numbered floor above A D lives on one of the floors below A.

Answer: (B)

29. The questions consists of a statement followed b y two courses of action numbered I and II. A course of action is an administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the suggested courses of action/s logically follows from the given statement.

Statement : The country P is amongst the list of top ten most dirty countries of the word with unhygienic living conditions.

Course of Action I : The government of country P should start special programs to create awareness amongst people about keeping their surroundings clean.

Course of Action II : People who take part in cleanliness drives should be given recognition to motivate them and others.

(A)  Either I or II follows

(B)  Only I follows

(C)  Both I and II follows

(D)  Only II follows

(E)  Neither I nor II follows

Answer: (C)

30. If the word WORKPLACE first all the vowels are arranged in alphabetical order from left to right and then all the constants are arranged in alphabetical order from left to right, and then each letter is changed to the next letter in the English alphabetical series, which of the following is the fifth letter from the left?

(A)  Q

(B)  M

(C)  L

(D)  F

(E)  P

Answer: (C)

31. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not the group?

(A)  KJIL

(B)  MLKN

(C)  DBCE

(D)  YXWZ

(E)  TSRU

Answer: (C)

Directions – (Q. 32 to 36) Study the following information carefully and answer the given question.

   Eight persons, A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre, with equal distance between each other. Each one of them bought a different viz., laptop, phone, camera, refrigerator, printer, speakers, T. V., AC.

• E sits second to the left of the one who bought a T.V. Only two persons sit between E and H.

• The one who bought a phone sits to the immediate right of G. G is neither an immediate neighbour of H nor E. G do not buy a TV. Neither A nor the one who bought a phone is an immediate neighbour of E.

• Only three people sit between A and the one who bought a camera. A did not buy a phone.

• The one who bought a printer sits third to the right of the one who bought a laptop. Only three people sit between the one who bought a laptop and an AC.

• C is an immediate neighbour of the one who bought an AC.

• B sits second to the left of F. B did not buy a refrigerator.

32. Which of the following products did C buy?

(A)  Phone

(B)  Laptop

(C)  Printer

(D)  Speakers

(E)  Camera

Answer: (A)

33. Which of the following, statements is true as per the given arrangement?

(A)  Both A and B are immediate neighbours of H

(B)  A bought a laptop

(C)  The one who bought a refrigerator is an immediate neighbour of B

(D)  None of the given statements is true

(E)  C sits to immediate right of G

Answer: (E)

34. Who among the following bought a refrigerator?

(A)  F

(B)  D

(C)  H

(D)  A

(E)  E

Answer: (C)

35. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group?

(A)  A-AC

(B)  E-Laptop

(C)  D-Refrigerator

(D)  H-Printer

(E)  C-Camera

Answer: (E)

36. Who sits exactly between E and the one who bought a TV, when counted from the right of E?

(A)  D

(B)  G

(C)  F

(D)  The one who bought an AC

(E)  The one who bought speakers

Answer: (C)

37. Study the given information carefully to answer the given question.

These says most of the diseases are waterborne. If we consume only bottled mineral water, it can  bring down most of our health issues’-Dr. Patnaik.

Which of the following statements weakens the statement of Dr. Patnaik?

(1) These days even bottled water is mishandled and reportedly contains a good amount of contaminants.

(2) Around 92% of the people consuming regular/tap water ends up suffering from food poisoning.

(3) Bottled mineral water has lesser impurities than regular/tap water.

(4) Using unclear cutlery and eating with dirty hands can cause diseases despite having healthy food and water.

(A)  Both 1 and 4

(B)  Both 2 and 3

(C)  Only 1

(D)  Only 1, 3 and 4

(E)  All those given as options

Answer: (A)

38. Read the following information and answer the question given. Flyzest Airlines was operating from Terminal D in City Nlora ever since it started its operations six years ago. However, recently the airlines was shifted to terminal G.

Which of the following statements can be reason for shifting Flyzest Airlines from Terminal D to Terminal G?

(A)  Terminal G was recently constructed in City Nlora to accommodate the new airlines which are supposed to  begin operations next month.

(B)  Many employees of Flyzest Airlines live in the nearby areas of Terminal G of City Nlora.

(C)  Two airlines were reportedly making continuous losses of Terminal D of City Nlora as the passengers preferred Flyzest Airlines over them.

(D)  Airport authorities have renovated some areas of Terminal D of city Nlora in the last month.

(E)  Flyzest Airlines found it very hard to manage its operations from Terminal D in the past one year due to increased number of passengers.

Answer: (C)

39. How many such pairs of letters are there in the word BECOMING each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?

(A)  One

(B)  More than three

(C)  Three

(D)  None

(E)  Two

Answer: (E)

40. Read the following information carefully and answer the question which follows. Although number of literates in Village A is the maximum this year, the highest increase in literacy level was in Village B, with 10% rise this year thus bringing the number of literates to 4200.

Which of the following statements can be inferred from the given fact?

(A)  Per cent increase in literacy level in village A was definitely more than 10%.

(B)  If 4200 individuals are made literate in village B, it will have more number of literates than village A.

(C)  The number of literates in village A this year is definitely more than 42000.

(D)  4200 individuals in village B are still illiterate.

(E)  Total number of literates in village A and village B together is definitely 88,200?

Answer: (C)

Directions- (Q. 41 to 45) In this question three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts then decide which of the given conclusions logically follows and answered as-

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Both conclusion I and II follows

(D) Neither I nor II follows

(E) Either conclusion I or II follows

41. Statement : All users are benefits. No benefit is a profit. Some profits are gains.

Conclusion :

I. All gains being benefits is a possibility.

II. No profit is a user.

Answer: (B)

42. Statement : Some interviews are talks. All talks are meetings. All conferences are meetings.

Conclusion :

I. Atleast some meetings are interviews.

II. All conferences being interviews is a possibility.

Answer: (C)

43. Statement : No card is tag. All tags are labels. All labels are marks.

Conclusion :

I. Some marks are cards.

II. No mark is a card.

Answer: (E)

44. Statement : Some interviews are talks. All talks are meetings. All conferences are meetings.

Conclusions :

I. No conference is a talk.

II. Some talks are conferences.

Answer: (E)

45. Statement : All users are benefits. No benefit is a profit. Some profits are gains.

Conclusion :

I. All gains can never be users.

II. All benefits being gain is a possibility

Answer: (C)

Directions- (Q. 46 to 50) Study the given information and answer the given question.

    When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

   (All the numbers are two-digit numbers)

Input : react 21 east 92 11 basket 68 untidy heart 85

Step I : basket react 21 east 92 68 untidy heart 85 11

Step II : east basket react 92 68 untidy heart 85 11 21

Step III : heart east basket react 92 untidy 85 11 21 68

Step IV : react heart east basket 92 untidy 11 21 68 85

Step V : untidy react heart east basket 11 21 68 85 92

    Step V is the last step of the above arrangement as the intended output of arrangement is obtained.

    As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

Input : weight 56 fasten 71 beast 97 49 mould 12 stronger

46. Which step number is the following output?

mould fasten beast weight 71 97 stronger 12 49 56.

(A)  III

(B)  IV

(C)  II

(D)  I

(E)  There is no such step

Answer: (A)

47. What is the position of ‘mould’ from the left of ‘12’ in step IV?

(A)  Seventh

(B)  Third

(C)  Fourth

(D)  Fifth

(E)  Second

Answer: (D)

48. Which of the following represent the third and the seventh elements from the left of the first step?

(A)  71, mould

(B)  56, 49

(C)  56, 97

(D)  fasten, 97

(E)  Fasten, 49

Answer: (B)

49. How many elements are there between ‘stronger’ and ‘56’ in the last step?

(A)  Two

(B)  Four

(C)  Three

(D)  Five

(E)  More than five

Answer: (D)

50. Which of the following is fifth element to the right of ‘fasten’ in step II?

(A)  97

(B)  71

(C)  mould

(D)  stronger

(E)  56

Answer: (A)

Zakir Hussain Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Zakir Hussain
Party Indian National Lok Dal (INLD)
House 13th
Constituency Name Nuh
Constituency Type General
District Gurgaon
Date of Birth 02/10/1962
Place of Birth Vill. Rehna, Teh. Nuh, Distt. Gurgaon
Sex Male
Father Name Late. Ch Tayyab Hussain, Ex MP and Ex Minister
Marital Status Married
Spouse Name Smt. Nasima Begum, M.B.A., LL.B
Number of Son(s) 1
Number of Daughter(s) 2
Qualification(s) B.A., LL.B
Place(s) of Education Nuh, Gurgaon, Kurukshetra and Delhi
Present Profession Agriculture and Advocate
Language(s) Known Hindi, Urdu and Advocate
Social Activities Work for upliftment of Poor and Educational Development
Hobbies Gardening and Reading Political, Historical, Geographical books etc.
Favourite Past-time Listening to Music and visiting places of Religious and Historical importance
Sports and Clubs Swimming, Football and Badminton
Foreign Travels Nil
Office Chairman, Housing Board Chairman, Haryana State Small Industries and Export Corporation Offices at present Chaudhary (Social Head) of Mewat Region President, All India Mewati Panchayat President, Mewat Education Board President, Yasin Meo Degree College, Nuh President, Ch. Mohd. Yasin Khan Meo Sr. Sec. School, Nuh
Conferences Attended Many Educational, Political and Religious Conference
Number of Times Elected 3
Years of Election 1991, 2000 and 2014
Favourite Subjects English Literature and Political Science
Publications Nil.
Permanent Address Vill. Rehna, Teh. Nuh, Distt. Mewat
Veg/Non-Veg Both
Total Votes 149070
Total Votes Polled 122224
Winning Candidate Votes 64221
Nearest Rival Votes 31425
Won By 32796
Any Other Information My grandfather Late Ch. Mohd. Yasin Khan, Advocate and father Late Ch. Tayyab Hussain, Advocate remained member of Legislative Council and Legislative Assembly and Lok Sabha several times in Punjab, Haryana and Rajasthan since 1926. Grandfather was elected in 1926 and remained member of Punjab Legislative Council and Assembly till 1962 in various terms. He was elected unopposed to Punjab Legislative Assembly in 1952 from Ferozepur Jhirka Assembly Constituency. Father was elected in 1962 Punjabi Legislative Assembly and become Minister at the age of 26 yrs. Later on he was elected to Haryana and Rajasthan Legislative Assemblies and became Minister many times. He has the rare distinction of the only person in the country who remained Minister in three states i.e. Punjab, Haryana and Rajasthan till date. He was elected to Lok Sabha from Gurgaon and Faridabad in 1971 and 1980 respectively. He was the Chaudhary (Social Head) of Mewat Region in particular and the Meo Community all over the world. On his sudden sad demise Prominent Leaders and Lakhs of People from all over the country assembled at Nuh, Mewat on 4th November, 2008 to pay homeage to the departed soul and in his place Bestowed on me The Pagri Of Chaudhar

Vipul Goel Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Vipul Goel
Party Bharatiya Janata Party (BJP)
House 13th
Constituency Name Faridabad
Constituency Type General
District Faridabad
Date of Birth 25/04/1972
Place of Birth Faridabad
Sex Male
Father Name Late Shri RC Goel
Marital Status Married
Spouse Name Pallavi Goel
Number of Son(s) 1
Number of Daughter(s) 2
Qualification(s) Commerce Graduate
Place(s) of Education Delhi University
Present Profession Politics
Language(s) Known Hindi and English
Social Activities
Hobbies Travels and Listen Melodious songs.
Favourite Past-time Listen Music
Sports and Clubs Cricket
Foreign Travels America, Europe, London and Others.
Office
Conferences Attended
Number of Times Elected 1
Years of Election 2014
Favourite Subjects History
Publications
Permanent Address H.No. 579 Sector 17, Faridabad
Veg/Non-Veg veg
Total Votes 200539
Total Votes Polled 119149
Winning Candidate Votes 72679
Nearest Rival Votes 27898
Won By 44781
Any Other Information Dedicated towards for Social services.

Ved Narang Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Ved Narang
Party Indian National Lok Dal (INLD)
House 13th
Constituency Name Barwala
Constituency Type General
District Hisar
Date of Birth 06/08/1964
Place of Birth Barwala
Sex Male
Father Name
Marital Status Married
Spouse Name Smt. Sakshi Narang
Number of Son(s) 1
Number of Daughter(s)
Qualification(s) BA
Place(s) of Education Hisar
Present Profession Agriculture
Language(s) Known Hindi English
Social Activities Member of Rotary Club, Founder Member of Friends Club, Ex MC
Hobbies Reading, Music and Social activities
Favourite Past-time Readiong Books
Sports and Clubs Tennis Hisar Club
Foreign Travels
Office
Conferences Attended Rotary Club
Number of Times Elected
Years of Election
Favourite Subjects History
Publications
Permanent Address 59, ward No. 9, Barwala Distt Hisar Haryana
Veg/Non-Veg Non
Total Votes 158459
Total Votes Polled 125469
Winning Candidate Votes 34941
Nearest Rival Votes 24680
Won By 10261
Any Other Information

Umesh Aggarwal Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Umesh Aggarwal
Party Bharatiya Janata Party (BJP)
House 13th
Constituency Name Gurgaon
Constituency Type General
District Gurgaon
Date of Birth 01/07/1970
Place of Birth Gurgaon
Sex Male
Father Name Sh.Moti Ram Aggarwal
Marital Status Married
Spouse Name Smt. Anita Aggarwal
Number of Son(s) 1
Number of Daughter(s)
Qualification(s) M.A
Place(s) of Education Dronacharya Government College Gurgaon
Present Profession Business
Language(s) Known Hindi, English
Social Activities BJP and All India Vaish fedration, All India Traders and Industry Association
Hobbies Organise big social events, listning music and playing games.
Favourite Past-time
Sports and Clubs Chess, Cricket, Wrestling
Foreign Travels France, Switzerland, Hongkong,China, Malaysia, Singapore, Dubai, Nepal
Office Convenor, Trade Cell Haryana BJP Convenor, Media Cell Haryana BJP and Parchar Sachiv Haryana BJP
Conferences Attended Many Conferences in India and Abroad
Number of Times Elected 1
Years of Election 2014
Favourite Subjects Making development plans for traders and urban areas.
Publications
Permanent Address H,no. 576, Sector 5, Urben Estate ,Gurgaon
Veg/Non-Veg Veg
Total Votes 295964
Total Votes Polled 188551
Winning Candidate Votes 106106
Nearest Rival Votes 22011
Won By 84095
Any Other Information

Udai Bhan Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Udai Bhan
Party Indian National Congress (INC)
House 13th
Constituency Name Hodal
Constituency Type Reserved
District Faridabad
Date of Birth 02/11/1955
Place of Birth Hodal
Sex Male
Father Name Sh. Gaya Lal
Marital Status Married
Spouse Name Smt. Shakuntala Devi
Number of Son(s) 3
Number of Daughter(s) 1
Qualification(s) BA
Place(s) of Education Hodal Distt Palwal
Present Profession Business
Language(s) Known Hindi , English, Punjabi, Sanskrit
Social Activities President Dalit Warg Kalyan samiti Hodal , running an Institute for Boarding and Lodging of Economically backward students in Dr. Ambedkar Bhawan, Hodal and Organising anti dowery and anti repression camps.
Hobbies Reading books of general knowledge evolving means and methods to help down trodden and economically backward classes off society.
Favourite Past-time Reading good literature.
Sports and Clubs hockey and Kabaddi
Foreign Travels Nepal, England, Holland, Switzerland, France, Spain, Itlay, Dubai.
Office Chairman KRIBHCO from 1989 to 1993 , President Distt Congress Committee Rural,Faridabad
Conferences Attended attended International Cooperative Conference at Madrid(Spain) as Chairman of KRIBHCO
Number of Times Elected 4
Years of Election 1987, 2000, 2005, 2014
Favourite Subjects sociology
Publications
Permanent Address Mohalla Kachcha talab Hodal Teh Hodal Distt palwal Haryana
Veg/Non-Veg Veg
Total Votes 160682
Total Votes Polled 122097
Winning Candidate Votes 50723
Nearest Rival Votes 39043
Won By 11680
Any Other Information

Tek Chand Sharma Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Tek Chand Sharma
Party BSP
House 13th
Constituency Name Prithla
Constituency Type General
District Faridabad
Date of Birth 28/06/1959
Place of Birth Bhidaki (Teh Hodal) Faridabad
Sex Male
Father Name Late Shri Sohan Lal Sharma
Marital Status Married
Spouse Name Smt Nirmal Sharma
Number of Son(s)
Number of Daughter(s) 3
Qualification(s) Pre university, Diploma in Marketing
Place(s) of Education Government School Bhiduki And Government College Hodal.
Present Profession Businessman
Language(s) Known Hindi, English
Social Activities Participated in Abhivavak Ekta Mancha, Shaksharta Mission, Bhrun Hatya.
Hobbies Cricket , Football
Favourite Past-time Listening Music
Sports and Clubs Kabaddi and Volleyball
Foreign Travels Singapore, U.S.A., Lahore(Pakistan).
Office General Secretary District Brahman Sabha, faridabad, Vice President Abhivavak Ekta Mancha, Vice Chairman Zila Parishad, Faridabad, Acting Chairman Zila Parishad Faridabad in 1998 to 2000.
Conferences Attended Took Participate in many Social and Religious Conferences
Number of Times Elected 1
Years of Election 2014
Favourite Subjects
Publications
Permanent Address B103, Ashoka Enclave2 , Sector 37 Faridabad
Veg/Non-Veg veg
Total Votes 166469
Total Votes Polled 134223
Winning Candidate Votes 37178
Nearest Rival Votes 35999
Won By 1179
Any Other Information

Tejpal Tawar Member of Legislative Assembly MLA Haryana

MLA Name Tejpal Tawar
Party Bharatiya Janata Party (BJP)
House 13th
Constituency Name Sohana
Constituency Type General
District Gurgaon
Date of Birth 05/01/1951
Place of Birth Village Ramgarh, Badshahpur, Distt Gurgaon
Sex Male
Father Name Sh. Gordhan singh Tawar
Marital Status Married
Spouse Name Smt. Imlawati
Number of Son(s) 2
Number of Daughter(s) 4
Qualification(s) 12th
Place(s) of Education Government Secondary School , Badshahpur
Present Profession
Language(s) Known Hindi , English, Punjabi, Sanskrit
Social Activities Social work, work against dowery system, alcholism and work for panchayat justice.
Hobbies
Favourite Past-time Rural entertainment
Sports and Clubs Wrestling, kabaddi,football
Foreign Travels 20 different countries travelled.
Office worked in union and many other organisations.
Conferences Attended attended many social, religious, lobour and farmers conferences organised by Bhartiya Janta Party.
Number of Times Elected 1
Years of Election 2014
Favourite Subjects interested in social work
Publications
Permanent Address Village Ramgarh, Badshahpur, Distt Gurgaon Haryana
Veg/Non-Veg Veg
Total Votes 191478
Total Votes Polled 148309
Winning Candidate Votes 53797
Nearest Rival Votes 29250
Won By 24547
Any Other Information