Kerala PSC Degree Level BDO Preliminary Examination 2008 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level BDO Preliminary Examination 2008

1. The Chilika Lake is in:

(a)  Goa

(b)  Odisha

(c)  Assam

(d)  Karnataka

Answer: (b)

2. The clouds which causes continuous rain:

(a)  Stratus

(b)  Cumulous

(c)  Sirus

(d)  Nimbus

Answer: (d)

3. Taran Taran tragedy was associated with:

(a)  Bus collision

(b)  Plane crash

(c)  Train – Bus collision

(d)  Train collision

Answer: (c)

4. Tiger airways belonged to:

(a)  Malaysia

(b)  Singapore

(c)  Srilanka

(d)  Bangladesh

Answer: (b)

5. The country which won the 2006 Johannesburg test:

(a)  India

(b)  Wes Indies

(c)  Australia

(d)  Pakistan

Answer: (a)

6. Greg Chappal was a:

(a)  Volleyball coach

(b)  Tennis coach

(c)  Cricket coach

(d)  Football coach

Answer: (c)

7. Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games:

(a)  6

(b)  12

(c)  11

(d)  16

Answer: (d)

8. Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games:

(a)  6

(b)  12

(c)  11

(d)  16

Answer: (b)

9. Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:

(a)  K. Radhakrishnan

(b)  M. Vijayakumar

(c)  Vakkam Purushothaman

(d)  None of these

Answer: (a)

10. ……….. is to administer oath of office to the Indian President in 2007.

(a)  Justice K. G. Balakrishnan

(b)  Dr. Manmohan Singh

(c)  Sri. Somanath Chatterjee

(d)  Dr. Bairon Singh Shekavath

Answer: (a)

11. Paper gold is:

(a)  A.T.M.

(b)  Draft

(c)  Special Drawing Right

(d)  Statutory Liquid Ratio

Answer: (c)

12. The practice of crossing a cheque originated in:

(a)  India

(b)  Britain

(c)  France

(d)  America

Answer: (b)

13. Trichology is the study of:

(a)  bone

(b)  brain

(c)  stuffing animals

(d)  hair

Answer: (d)

14. _____ is the economic process through which human wants are satisfied.

(a)  Production

(b)  Distribution

(c)  Industry

(d)  Consumption

Answer: (d)

15. Gandhi – Irwin Pact was signed in :

(a)  1932

(b)  1931

(c)  1933

(d)  1930

Answer: (b)

16. First Indian war of Independence began at:

(a)  Meerat

(b)  Jhansi

(c)  Delhi

(d)  Satara

Answer: (a)

17. ‘Forward Policy’ was initiated by :

(a)  Lord Mayo

(b)  Lord Northbrook

(c)  Lord Lytton

(d)  Lord Auckland

Answer: (c)

18. Jamabandi Reforms were the reforms of:

(a)  Akbar

(b)  Shershah

(c)  Tipu Sultan

(d)  Alaudhin Khilji

Answer: (c)

19. Revenge movement broke out in:

(a)  France

(b)  Italy

(c)  Latin America

(d)  Ireland

Answer: (a)

20. Agricultural growth in India during 2006-07 was:

(a)  9%

(b)  2.7%

(c)  6%

(d)  3.7%

Answer: (b)

21. World Bank President to quit office recently for misconduct is:

(a)  Paul Volfovits

(b)  Swaraj Paul

(c)  Robert Sollik

(d)  None of these

Answer: (a)

22. Find the odd that not related to Kani Mozhi:

(a)  Poetess

(b)  Scientist

(c)  Rajya Sabha member

(d)  Daughter of chief Minister from one of an Indian State

Answer: (b)

  1. World 2007 is:

(a)  Honey Lee

(b)  Puja Gupta

(c)  Natala Gulmerse

(d)  Riyo Mori

Answer: (*)

24. The award amount of UNESCO’s Puraskar for Palathulli Programme:

(a)  25000 U.S. Dollar

(b)  18000 U.S. Dollar

(c)  20000 U.S. Dollar

(d)  10000 U.S. Dollar

Answer: (c)

25. The State Government’s Best Actor Award for film (2008) was won by:

(a)  Mohanlal

(b)  Mammootty

(c)  Thilakan

(d)  None of these

Answer: (d)

26. Maha Bachat Scheme is initiated by

(a)  Canara Bank

(b)  Punjab National Bank

(c)  Vijaya Bank

(d)  Federal Bank

Answer: (b)

27. Smart city project was signed on :

(a)  13-5-07

(b)  12-5-07

(c)  15-5-07

(d)  13-4-07

Answer: (a)

28. Neurons are seen in :

(a)  Brain

(b)  Lungs

(c)  Veins

(d)  Blood vessels

Answer: (a)

29. Raja Ravi Varma Award 2007 was presented to :

(a)  Muhammad Hussain

(b)  M. F. Hussain

(c)  Ahamed Hussain

(d)  KP. S. Kurup

Answer: (b)

30. “Dhera Sachcha Sauda” is an organization of:

(a)  Haryana

(b)  Orissa

(c)  Delhi

(d)  Punjab

Answer: (a)

31. The Keralite who participated in the summit of International Labour Organization held in May-June 2007:

(a)  P.J. Joseph

(b)  E. Balanandan

(c)  Thampan Thomas

(d)  Vayalar Ravi

Answer: (c)

32. Founder of Alappuzha city:

(a)  Paliath Achan

(b)  Velu Thampi

(c)  Balarama Varma

(d)  Raja Kesava Das

Answer: (d)

33. Total number of Cabinet Ministers from Kerala in the Ministry of Dr. Manmohan Singh:

(a)  01

(b)  03

(c)  02

(d)  None of these

Answer: (c)

34. INSAT 4B was launched by the European Space Agency Rocket called :

(a)  Ariane 4

(b)  Ariane 5

(c)  Skynet 4

(d)  Skynet 5

Answer: (b)

35. Psoriasis disease is evident in :

(a)  Skin

(b)  Eyes

(c)  Fingers

(d)  Nails

Answer: (a)

36. Market Regulations was introduced by:

(a)  Tughlaqs

(b)  Khiljis

(c)  Slaves

(d)  Sayyids

Answer: (b)

37. The year of Colachel battle:

(a)  1741

(b)  1841

(c)  1740

(d)  1781

Answer: (a)

38. Agama-Sidhantha is the sacred book of:

(a)  Sikhs

(b)  Buddhists

(c)  Jains

(d)  Jews

Answer: (c)

39. Muziris had trade relation with:

(a)  China

(b)  Central Asia

(c)  Sri Lanka

(d)  Rome

Answer: (d)

40. “Ariyittuvazhcha” was the coronation ceremony of:

(a)  Kolathiris

(b)  Zamorins

(c)  Kochi rulers

(d)  Travancore rulers

Answer: (b)

41. The name Puducherry for Pondicherry was effected from :

(a)  2-10-06

(b)  3-10-06

(c)  1-10-06

(d)  30-9-06

Answer: (c)

42. Three language formula for education was proposed by :

(a)  Kothari Commission

(b)  Muhammad Committee

(c)  Radhakrishnan Committee

(d)  Sachchar Committee

Answer: (a)

43. The 9th I.C.U. of Medical College, Trivandrum was inaugurated by :

(a)  Umman Chandy

(b)  V. S. Achuthananthan

(c)  K. Karunakaran

(d)  P. K. Sreemati

Answer: (d)

44. Life time achievement award of Kerala Sangeetha Nataka Academy 2005 went to:

(a)  Kottayam Santha

(b)  Santha Devi

(c)  Kaviyur Ponnamma

(d)  Aranmula Ponnamma

Answer: (b)

45. The first match of the 2007 cricket world cup was between :

(a)  India and Pakistan

(b)  West Indies and Srilanka

(c)  West Indies and England

(d)  West Indies and Pakistan

Answer: (d)

46. Vayalar award of 2006 presented to :

(a)  Sethu

(b)  Sara Joseph

(c)  Pamman

(d)  Mukundan

Answer: (a)

47. Author of Coolie :

(a)  K. T. Dholakia

(b)  Aldous Huxley

(c)  A. B. Vajpayee

(d)  Mulkraj Anand

Answer: (d)

48. Find the odd who was not honoured by the Leeds University for the contribution in Cinema in 2007:

(a)  Amitabh Bachchan

(b)  Shilpa Shetti

(c)  Shabana Azmi

(d)  Yash Chopra

Answer: (b)

49. The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon

(a)  Temperate zone

(b)  Frigid zone

(c)  Troposphere

(d)  Torrid zone

Answer: (d)

50. The river known as Dakshin Ganga is :

(a)  Krishna

(b)  Bhavani

(c)  Kaveri

(d)  Nila

Answer: (c)

51. The strait connecting the Bay of Bengal and Arabian Sea :

(a)  Palk Strait

(b)  Persian Gulf

(c)  Magallan Strait

(d)  Bering Strait

Answer: (a)

52. The odd among the following:

(a)  Gonu

(b)  Tsunami

(c)  Ivan

(d)  Tornado

Answer: (b)

53. Annapurna Scheme aims at :

(a)  Senior citizens

(b)  Tribals

(c)  Children

(d)  Girls

Answer: (a)

54. The late entrant in the G-8 summit

(a)  Japan

(b)  Russia

(c)  China

(d)  India

Answer: (b)

55. Chin’s East Project is for a solution of:

(a)  Drinking water

(b)  Internet system

(c)  Energy problem

(d)  Health problem

Answer: (c)

56. Fastest planet:

(a)  Pluto

(b)  Mars

(c)  Venus

(d)  Mercury

Answer: (d)

57. H-1B Visas are :

(a)  Tourist visas

(b)  Immigrant visas

(c)  Landing permits

(d)  Non-immigrant visas

Answer: (d)

58. “The Joy of Numbers” was written by :

(a)  Valsala

(b)  Arundati Roy

(c)  Sakuntala Devi

(d)  Alan Kay

Answer: (c)

59. The King who abolished “Pulappedi”:

(a)  Kulasekhara Alwar

(b)  Kottayam Kerala Varma

(c)  Vira Kerala Varma

(d)  Balarama Varma

Answer: (b)

60. The Kerala Monsoon Fishery (Pelagic) Protection Bill enabled :

(a)  the engagement of pelagic fishing in monsoon to traditional fishermen

(b)  permission to pelagic fishing in monsoon

(c)  stoppage of pelagic fishing in monsoon

(d)  stoppage of pelagic fishing in monsoon to traditional fishermen

Answer: (a)

61. ‘Gavisti’ a term related to :

(a)  Sangam culture

(b)  Gupta culture

(c)  Vedic culture

(d)  Indus culture

Answer: (c)

62. The birth place of 24th Thirthankara

(a)  Kundala Grama

(b)  Kusinagara

(c)  Rajagriha

(d)  Saranath

Answer: (a)

63. The first Persian ruler who conquered Gandhara :

(a)  Darius III

(b)  Seleucus

(c)  Alexander

(d)  Darius I

Answer: (d)

64. ‘Brown Shirts’ was a :

(a)  Volunteer militia of Hitler

(b)  Secret police of Hitler

(c)  Army of Fascist Italy

(d)  Secret militia of Communist Russia

Answer: (a)

65. Mesopotamia the Greek word means :

(a)  the land of mountains

(b)  the land between rivers

(c)  the land of rivers

(d)  the land of hills

Answer: (b)

66. Fundamental feature of Neolithic culture was the use of :

(a)  lithics

(b)  iron

(c)  hard stones

(d)  microlithics

Answer: (b)

67. Kerala Panchayat Raj Bill was introduced in the year :

(a)  1995

(b)  1993

(c)  1994

(d)  2001

Answer: (c)

68. Kerala’s output by export during 2005-06 was:

(a)  10,000 crore

(b)  12,000 crore

(c)  1,200 crore

(d)  9,000 crore

Answer: (a)

69. “Ente Maram” project was undertake jointly by:

(a)  Education and Local self government departments

(b)  Health and Education departments

(c)  Education and Revenue departments

(d)  Education and Forests departments

Answer: (d)

70. Science of soil is called:

(a)  Pedology

(b)  Histology

(c)  Ecology

(d)  Oncology

Answer: (a)

71. Unhygienic surroundings _____ health problems.

(a)  give rise to

(b)  call for

(c)  call off

(d)  set in

Answer: (a)

72. The book is not only interesting but also ____

(a)  intruding

(b)  intrinsic

(c)  endearing

(d)  instructive

Answer: (d)

73. Find the word that is wrongly spelt:

(a)  courageous

(b)  encourage

(c)  vicious

(d)  majistrate

Answer: (d)

74. Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice :

(a)  T

(b)  C

(c)  S

(d)  W

Answer: (b)

75. Choose the word t hat is closest in meaning to the word immunity:

(a)  disinclination

(b)  freedom

(c)  protection

(d)  apathy

Answer: (c)

76. The closest meaning of the word benevolence is :

(a)  attention

(b)  attraction

(c)  patience

(d)  kindness

Answer: (d)

77. The word which means false reports that damage the reputation of a person:

(a)  candour

(b)  gander

(c)  banter

(d)  slander

Answer: (d)

78. Choose the correctly spelt word :

(a)  peuruse

(b)  purseue

(c)  persue

(d)  pursue

Answer: (d)

79. Select the word meaning small branch :

(a)  bit

(b)  stick

(c)  twig

(d)  log

Answer: (c)

80. Arrears best means :

(a)  small pieces

(b)  works of art

(c)  unpaid debts

(d)  the back portion of a building

Answer: (c)

81. Choose the correct preposition for the sentence The thief hid all his loot ____ a stone.

(a)  below

(b)  under

(c)  beneath

(d)  by

Answer: (b)

82. I don’t want you to be disappointed ____ me.

(a)  with

(b)  about

(c)  for

(d)  at

Answer: (a)

83. He said, “I must go at once. “Change into indirect speech :

(a)  He said that he had to go at once

(b)  He said that he would go at once

(c)  He said that he must have gone at once

(d)  He said that he had to go at once

Answer: (a)

84. Change into indirect speech : ‘Oh dear! I’ve lost my purse’, she said:

(a)  She said that she lost her purse

(b)  She exclaimed that she lost her purse

(c)  She said that she had lost her purse

(d)  She expressed that she had lost her purse

Answer: (b)

85. He became a philosopher, ____.

(a)  didn’t he ?

(b)  did he ?

(c)  has he ?

(d)  hasn’t he ?

Answer: (a)

86. I meant _____ your attention to this matter.

(a)  to be called

(b)  to call

(c)  to calling

(d)  to had called

Answer: (b)

87. The car pulled _____ before the front door.

(a)  up

(b)  at

(c)  by

(d)  an

Answer: (a)

88. Home is _____ sweetest place on earth.

(a)  our

(b)  the

(c)  a

(d)  an

Answer: (b)

89. Choose the correct sentence :

(a)  The committee are in session

(b)  The committee is in session

(c)  The committee were in session

(d)  The committee to be in session

Answer: (b)

90. The opposite of vice is :

(a)  wickedness

(b)  virtue

(c)  goodness

(d)  silence

Answer: (b)

91. The idiom ‘storm in the tea cup’ means

(a)  no fuss over trivial matter

(b)  big fuss over trivial matter

(c)  clever idea

(d)  sudden inspiration

Answer: (b)

92. The mansion was pulled down, to make way for a housing complex. The words italicized mean:

(a)  brought

(b)  constructed

(c)  demolished

(d)  broken

Answer: (c)

93. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:

(a)  a life of plenty providing for the future

(b)  with moderate provision for the future

(c)  without any provision for the future

(d)  with some provision for the future

Answer: (c)

94. He is quite at sea. At sea means :

(a)  by the sea

(b)  lost in thought

(c)  determined

(d)  confused

Answer: (d)

95. Mark stands well with his boss. Stands well closely means :

(a)  Mark is well thought of by his boss

(b)  Mark is not well thought of by his boss

(c)  Boss is well thought of by Mark

(d)  Boss is not well thought of by Mark

Answer: (a)

96. I save money by ____ smoking.

(a)  carefully

(b)  frequently

(c)  ever

(d)  never

Answer: (d)

97. I ____ prefer coffee.

(a)  ever

(b)  usually

(c)  forever

(d)  never

Answer: (b)

98. There is a cat in the kitchen _____ is drinking milk.

(a)  It

(b)  He

(c)  She

(d)  Them

Answer: (a)

99. They sell ____ dresses in that store.

(a)  lady

(b)  lady’s

(c)  ladies

(d)  ladies’

Answer: (d)

100. _____ bread and butter the only thing you have for me ?

(a)  Wasn’t

(b)  Are

(c)  Is

(d)  Aren’t

Answer: (c)

Kerala PSC Degree Level Secretary Assistant Pre. Examination 2004 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Secretary Assistant Pre. Examination 2004

Questions 1 to 5 : Choose the One word.

1. To Surprise somebody greatly:

(a)  Appraise

(b)  Antonyms

(c)  Astonish

(d)  Reveal

Answer: (c)

2. To make something more important than it really:

(a)  Excess

(b)  Elaborate

(c)  stress upon

(d)  Exaggerate

Answer: (d)

3. Expresses one’s opinion without evidence or full knowledge:

(a)  Specify

(b)  Speculate

(c)  Concede

(d)  Sensing

Answer: (b)

4. An event that will happen soon:

(a)  Imminent

(b)  Damnsure

(c)  Immense

(d)  Immutable

Answer: (a)

5. To lead somebody to do something:

(a)  Persuade

(b)  Placate

(c)  Persecute

(d)  Perpend

Answer: (a)

Questions 6 to 10: Four words are given each. Three of them can be grouped together applying a principle. One word does not belong to the group. Find it out.

6. 

(a)  Violet

(b)  Blue

(c)  Magenda

(d)  Green

Answer: (c)

7. 

(a)  Cucumber

(b)  Carrot

(c)  Brinjal

(d)  Ladies finger

Answer: (b)

8. 

(a)  Yaswanth Sinha

(b)  Jaswant Singh

(c)  Shatrugnan Sinha

(d)  Manmohan Singh

Answer: (c)

9. 

(a)  Cancel

(b)  nullify

(c)  Void

(d)  confirm

Answer: (d)

10. 

(a)  G. Sankarakuruppu

(b)  O. N. V. Kuruppu

(c)  S. K. Pottekkadu

(d)  Thakazhi Sivasankarapillai

Answer: (b)

Questions: 11 to 13: Three words are given. There is a relationship between the first two words that expresses a similar relationship with the third word from the given alternative

11. Pather Panjali : Sathyajith Ray : : Athithi:

(a)  K. P. Kumaran

(b)  M .T. Vasudevan Nair

(c)  T. V. Chandran

(d)  P. A. Backer

Answer: (a)

12. Pareekkutty : Madhu; Chemban Kunju:

(a)  P. J. Antony

(b)  Jose Prakash

(c)  Govindakutty

(d)  Kottarakara Sreedharan Nair

Answer: (d)

13. Bangladesh: Dhaka; Austria:

(a)  Canberra

(b)  Lapaz

(c)  Santiago

(d)  Vienna

Answer: (d)

14. A, E, J, O, __, ___

(a)  M, Q

(b)  S, X

(c)  T, Y

(d)  U, Z

Answer: (c)

15. ADH, BEI, CFJ, ___

(a)  DGK

(b)  DHK

(c)  EHL

(d)  FIM

Answer: (a)

16. Veluthampi Dalwa _____ a brave fight against British Army.

(a)  Put up

(b)  Put off

(c)  Put in

(d)  Put down

Answer: (a)

17. The train was coming, the supervisor _____ the workers to stop working on rail

(a)  called off

(b)  called in

(c)  called away

(d)  called out

Answer: (d)

18. It _____ rain this evening.

(a)  can

(b)  may

(c)  could

(d)  is

Answer: (b)

19. _____ the suspected causes for earthquakes is the construction of dams.

(a)  Most of

(b)  Only

(c)  One of

(d)  None of these

Answer: (c)

20. There were ____ telephone booths around, so that the old one is closed.

(a)  few

(b)  a little

(c)  a few

(d)  little

Answer: (c)

Questions 21 to 25: Select appropriate answer:

21. Adolph Hitler committed suicide in

(a)  1943

(b)  1944

(c)  1945

(d)  1946

Answer: (c)

22. Congress Socialist party was formed in

(a)  1934

(b)  1935

(c)  1936

(d)  1938

Answer: (a)

23. IMF/World Bank was formed in

(a)  1942

(b)  1944

(c)  1946

(d)  1947

Answer: (*)

24. Kyoto Conference was held in

(a)  1992

(b)  1993

(c)  1996

(d)  1997

Answer: (d)

25. Indian Patent Act was passed in

(a)  1970

(b)  1975

(c)  1977

(d)  1980

Answer: (a)

26. ‘One Life’ is written by:

(a)  Dr. B. Iqbal

(b)  Bergnan

(c)  Kurozowa

(d)  Dr. Christian Bernard

Answer: (d)

27. ‘The Interpretation of Dreams’ is written by:

(a)  Eric Erikson

(b)  Sigmund Freud

(c)  A. Beck

(d)  Kraeplin

Answer: (b)

28. ‘Kesavante Vilapangal’ is written by:

(a)  M. Mukundan

(b)  O. V. Vijayan

(c)  Anand

(d)  Perumbadavam Sreedharan

Answer: (a)

29. First Malayalam cinema is :

(a)  Balan

(b)  Newspaper Boy

(c)  Harishchandra

(d)  Vigatha Kumaran

Answer: (d)

30. The Director of the film ‘Susanna’ is:

(a)  T. V. Chandran

(b)  Priyadarsan

(c)  Adoor Gopalakrishnan

(d)  Lenin Rajendran

Answer: (a)

31. The Nigerian Novelist who won the Nobel prize

(a)  Clod Seamong

(b)  Vol Soyinga

(c)  Joseph Brodskey

(d)  None of the above

Answer: (b)

32. ‘World AIDS Day’:

(a)  April 17th

(b)  June 5th

(c)  December 1st

(d)  February 14th

Answer: (c)

33. The famous film song ‘Easwaran Hinduvalla, Islamalla, Christianiyalla, Indranum chandranumalla’ was written by:

(a)  O. N. V. Kuruppu

(b)  S. L. Puram Sadanandan

(c)  Vayalar Ramavarma

(d)  none of the above

Answer: (c)

34. FIFA President:

(a)  Sep Blatter

(b)  Urzlinzy

(c)  H. K. Dua

(d)  None of the above

Answer: (a)

35. Erethrean Sea is:

(a)  Bay of Bengal

(b)  Indian Ocean

(c)  Red Sea

(d)  Arabian Sea

Answer: (c)

Question 36 to 55: Choose the correct answer:

36. Find out the values of ‘x’ and ‘y’ if x + y = 7; 3x – 2y = 11.

(a)  4, 3

(b)  5, 2

(c)  3, 4

(d)  2, 5

Answer: (b)

37. Five years ago I was thrice as old as my son and ten years later I shall be twice as old as my son How old are we now?

(a)  30 & 40

(b)  50 & 20

(c)  40 & 15

(d)  35 & 15

Answer: (b)

38. 3 chairs and 2 tables cost Rs. 700 and 5 chairs and 3 tables cost Rs. 1,100. What is the cost of 2 chairs and 2 tables?

(a)  Rs. 400

(b)  Rs. 500

(c)  Rs. 600

(d)  Rs. 900

Answer: (c)

39. Find two consecutive natural numbers whose squares have been the sum 221.

(a)  10, 11

(b)  9, 10

(c)  12, 13

(d)  13, 15

Answer: (a)

40. Find out the values of x & y if 2x + 3y = 31; 17x – 11y = 8.

(a)  4, 7

(b)  5, 7

(c)  6, 8

(d)  5, 8

Answer: (b)

41. The sum of two numbers is 15. If the sum of their reciprocals is 3/10, find out the numbers.

(a)  9, 6

(b)  8, 7

(c)  5, 10

(d)  4, 11

Answer: (c)

42. The length of a rectangular plot is 8 meters greater than its breadth. If the area of the plot is 308 m. Find the length and breadth of the plot in meter.

(a)  L-16, B-8

(b)  L-18, B-10

(c)  L-20, B-12

(d)  L-22, B-14

Answer: (d)

43. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 meters and width 40 meters. Outside the lawn there is a foot path of uniform with 1 meter broadening the lawn. Find out the area of the path.

(a)  4m2

(b)  204m2

(c)  204m

(d)  184m2

Answer: (b)

44. A chess board contain 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm2. A border round the board is 2 cm wide. Find the length of the side of the chess board.

(a)  24 cm

(b)  42 cm

(c)  60 cm

(d)  64 cm2

Answer: (a)

45. The area of a triangle is 48 cm2, the base is 12 cm. What is its altitude?

(a)  4 cm

(b)  6 cm

(c)  8 cm

(d)  12 cm

Answer: (c)

46. The minute hand of a clock is 10 cm long. Find the area on the face of the clock described by the minute hand between 9.00 am. and 9.35 a.m.

(π = 3.14)

(a)  183 cm2

(b)  160 cm2

(c)  100 cm2

(d)  314 cm2

Answer: (a)

47. The number of children in 10 families in a locality are listed: 3, 1, 4, 0, 2, 1, ,1 2, 3, 1. Find out the mean number of children.

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

48. The mean of a set of 40 values is 6. Each of the values is increased by 5. What will be the mean of the set of new values?

(a)  11

(b)  45

(c)  60

(d)  70

Answer: (a)

49. Find out the median of the values 5, 10, 3, 7, 2, 9, 6, 2, 11.

(a)  2

(b)  6

(c)  11

(d)  9

Answer: (b)

50. 5 : 6, 7 : 8, 13 : 16- Which of the following is correct. if the above values are arranged in descending order of magnitude?

(a)  5:6 > 7:8> 13:16

(b)  13:16>7:8>5:6

(c)  7:8>5:6>13:16

(d)  7:8>13:16>5:6

Answer: (c)

51. What must added to the numbers 6, 10, 14 and 22 so that they became successive proportional?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

52. Which one of the following is having greater value?

(a)  5:3

(b)  6:4

(c)  7:6

(d)  9:7

Answer: (a)

53. Nalini purchases a cycle for Rs. 660 including sales tax. If the rate of sales tax is 10% find out the sale price of the cycle.

(a)  Rs. 500

(b)  Rs. 550

(c)  Rs. 560

(d)  Rs. 600

Answer: (d)

54. What will be the next number in the following series of numbers 2, 4, 16……

(a)  96

(b)  192

(c)  256

(d)  None of these

Answer: (c)

55. What will be the next number, if the series of numbers is as follows 3, 1, 27, 59 …..

(a)  70

(b)  86

(c)  100

(d)  123

Answer: (d)

56. Who proposed the atomic theory?

(a)  John Dalton

(b)  Neils Bohr

(c)  Chadwick

(d)  Rutherford

Answer: (a)

57. Father of Electricity:

(a)  Michal faraday

(b)  J. J. Thompson

(c)  Edison

(d)  Ampere

Answer: (a)

58. Who is related to Green Revolution in India?

(a)  Varghese Kurian

(b)  Anand

(c)  Dr. M. S. Swaminathan

(d)  Medha padkar

Answer: (c)

59. Dengue Fever is caused by______

(a)  Bacteria

(b)  Virus

(c)  Fungi

(d)  Not produced by infective agent

Answer: (b)

60. Temporary hardness of water is due to_____

(a)  Calcium chloride

(b)  Sodium carbonate

(c)  Sodium chloride

(d)  Magnesium bicarbonate

Answer: (d)

61. Global warming is due to the increased production of all the following EXCEPT :

(a)  Carbon dioxide

(b)  Ethane

(c)  Methane

(d)  Sulpher dioxide

Answer: (d)

62. The concept that all plants are made of cells was put forward by:

(a)  Theodar Schwan

(b)  R. Virchow

(c)  Louis Pasteur

(d)  M. J. Schleiden

Answer: (d)

63. All the following are noble metals EXCEPT:

(a)  Mercury

(b)  Gold

(c)  Silver

(d)  Platinum

Answer: (a)

64. EEG is used to study the function of:

(a)  Heart

(b)  Muscle

(c)  Brain

(d)  Nerve

Answer: (c)

65. DNA model was put forward by:

(a)  Ian Wilmut

(b)  Dr Henri Becquerel

(c)  Robert Hook

(d)  None of the above

Answer: (d)

66. World Heavy-Weight Champion of 2003:

(a)  Clistsco

(b)  Muhammed Ali

(c)  Linnex Lewis

(d)  None of the above

Answer: (c)

67. Second Kerala Chief minister is:

(a)  Pattom Thanu Pillai

(b)  E. M. S.

(c)  C. Achutha Menon

(d)  R. Sanker

Answer: (a)

68. The slogan ‘Inquilab zindabad’ was first used by:

(a)  Bhagat Singh

(b)  Subhash Chandra Bose

(c)  V. I. lenin

(d)  Ajay Ghosh

Answer: (a)

69. ‘Sadhu Jana Paripalana Sangam’ is founded by:

(a)  A. K. Gopalan

(b)  Ayyankali

(c)  Sree Narayana Guru

(d)  Vakkom Maulavi

Answer: (b)

70. All of the following are Dravidian languages EXCEPT:

(a)  Malayalam

(b)  Telungu

(c)  Thulu

(d)  Marathi

Answer: (d)

71. First Internal Affairs Minister of independent India:

(a)  Jawaharlal Nehru

(b)  Lal Bahadur Shastri

(c)  Sardar Vallabhbhai Patel

(d)  V. Krishna Menon

Answer: (c)

72. Capital of Kenya:

(a)  Amman

(b)  Nairobi

(c)  Cairo

(d)  Beirut

Answer: (b)

73. First Computer virus:

(a)  Gappi

(b)  Meleesa

(c)  Norton

(d)  Apple

Answer: (*)

74. Who declared that “Swaraj is my birth right and I must have it”?

(a)  Bhagat Singh

(b)  Balagangadhar Tilak

(c)  Mahatma Gandhi

(d)  Subhash Chandra Bose

Answer: (b)

75. All of the following persons are extremists of Independence movement EXCEPT:

(a)  Lala lajpat Rai

(b)  Bipin Chandrapal

(c)  Gopalakrishna Gokhale

(d)  Aurobindo Ghosh

Answer: (c)

76. Which of the following event is related to General Dyer?

(a)  Jalianwala Bagh massacre

(b)  Wagon Tragedy

(c)  Chittagong Riot

(d)  Punnapra-vayalar struggle

Answer: (a)

77. First battle of Panipat was between:

(a)  Hemu and Akbar

(b)  Marathas and East India Company

(c)  Babur and Ibrahim Lodi

(d)  East India Company and Portuguese

Answer: (c)

78. Where did Gandhiji launch his first struggle?

(a)  Navaghaly

(b)  Dandi

(c)  Kappad

(d)  Champaran

Answer: (d)

79. Who presided the first session of All India Trade Union Congress?

(a)  Subhash Chandra Bose

(b)  Lala Lajpat Rai

(c)  C. R. Das

(d)  Jawaharlal Nehru

Answer: (b)

80. Volunteer captain of Guruvayoor Temple Sathyagraha:

(a)  A. K. Gopalan

(b)  K. Kelappan

(c)  Pattom Thanupillai

(d)  Ayyankali

Answer: (a)

81. The East India Company established its first factory at

(a)  Surat

(b)  Pune

(c)  Calcutta

(d)  Bombay

Answer: (a)

82. Formation of the INA was the result of the great efforts made by

(a)  Captain Lakshmi

(b)  Rash Behari Bose

(c)  Subhash Chandra Bose

(d)  Aurobindo Ghosh

Answer: (b)

83. In which conference was Subhash Chandra Bose elected as the president of Indian National Congress?

(a)  Avadi

(b)  Pune

(c)  Tripuri

(d)  Bombay

Answer: (c)

84. RSS was banned in 1948 in relation with

(a)  India-Pak division

(b)  Hindhu-Muslim War

(c)  Bengal Division

(d)  Assassination of Mahatma Gandhi

Answer: (d)

85. ‘Bhruhaspathi’ is related with

(a)  Arya Samajam

(b)  Medicine

(c)  Indus civilization

(d)  Charvakamatham

Answer: (d)

86. The slogan ‘American Model Arabikadalil’ is related with

(a)  Telungana struggle

(b)  Punnapra-Vayalar struggle

(c)  Kayyar struggle

(d)  Vaikom sathyagraha

Answer: (b)

87. ‘Keralam malayalikalude Mathrubhoomi’ was written by

(a)  Kumaranasan

(b)  Thakazhi

(c)  E.M.S.

(d)  Vallathol

Answer: (c)

88. Male-female sex ratio of India in 2001 census is:

(a)  1000”933

(b)  1000:1040

(c)  1000:939

(d)  1000:1046

Answer: (a)

89. The Prime Minister who started privatization in Britain:

(a)  Tony Blair

(b)  John Major

(c)  Tony Blair

(d)  Winston Churchill

Answer: (a)

90. The smallest country in the world

(a)  Russia

(b)  Vatican

(c)  Sri Lanka

(d)  Cuba

Answer: (b)

91. The person who became the Chief Minister for the longest period in India:

(a)  E. K. Nayanar

(b)  Vasantha Sate

(c)  Jyothi Basu

(d)  K. Karunaakaran

Answer: (c)

92. Who was the first speaker of Lok Sabha?

(a)  Sivaraj Patel

(b)  Jagjeevan Ram

(c)  Lal Bahadur Shastri

(d)  G.V. Mavlankar

Answer: (d)

93. Panchayathi Raj institutions came into effect with the amendment of the constitution:

(a)  70th

(b)  73rd

(c)  76th

(d)  79th

Answer: (*)

94. Who is the president of newly declared independent country, East Timor?

(a)  Xanana Gusmao

(b)  Hugo Chavez

(c)  Lula da Zilva

(d)  Nuster Kitchnarre

Answer: (*)

95. The Chairman of Constitution review committee:

(a)  Kuldip Nayyar

(b)  Justice Kbare

(c)  Justice Varma

(d)  Justice Venkita Chellaya

Answer: ()

96. Monthly salary of Chief Justice of India:

(a)  Rs. 30,000

(b)  Rs. 31,000

(c)  Rs 33,000

(d)  Rs 50,000

Answer: (*)

97. What is B.O.D.?

(a)  Biological Oxygen Demand

(b)  Biochemistry of Diseases

(c)  Biochemical Oxygen Demand

(d)  None of the above

Answer: (a)

98. Meenamatha disease is related with

(a)  Cadmium

(b)  Mercury

(c)  Lead

(d)  Iron

Answer: (b)

99. National party is one which could secure not less than _____% of the total valid votes in the previous general election.

(a)  4%

(b)  6%

(c)  8%

(d)  9%

Answer: (b)

100. The theory that ‘the continents will travel’ was first put forward by:

(a)  Antonio Sneider

(b)  F. J. Wine

(c)  D. H. Mathews

(d)  Alfred Wegner

Answer: (d)

Kerala PSC Degree Level Panchayat Secretary Examination 2008 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Panchayat Secretary Examination 2008

1. The European country which first started trade with India was:

(a)  France

(b)  Holland

(c)  Portugal

(d)  England

Answer: (c)

2. The science of improving crop varieties is called:

(a)  Hybridization

(b)  Selection

(c)  Introduction

(d)  Plant-breeding

Answer: (a)

3. Green revolution refers to :

(a)  Maintaining soil fertility

(b)  Use of green plants for covering the earth

(c)  Development of new crop varieties which helped to overcome hunger

(d)  Growing green plants to establish balance of nature

Answer: (c)

4. Inland Fisheries is referred to:

(a)  Culturing fish in fresh water

(b)  Trapping and capturing fish

(c)  Deep sea fisheries

(d)  Extraction of oil from fish

Answer: (a)

5. High milk yielding varieties of cows are obtained by:

(a)  Super ovulation

(b)  Artificial insemination

(c)  Use of surrogate mothers

(d)  All the above

Answer: (d)

6. A crocodile had just eaten a lam b when a hawk saw the crocodile, attacked it and consumed it. The hawk is in ecological terms:

(a)  a producer

(b)  a primary consumer

(c)  a secondary consumer

(d)  a tertiary consumer

Answer: (d)

7. Which of the following is a non-renewable resource?

(a)  Water

(b)  Coal

(c)  Fisheries

(d)  Wild life

Answer: (b)

8. Pollution is an undesirable change in physical, chemical and biological properties of:

(a)  air

(b)  water

(c)  soil

(d)  All the above

Answer: (d)

9. In a free market economy, prices are determined by the:

(a)  Capitalists

(b)  Government

(c)  Market forces

(d)  Producers

Answer: (c)

10. India’s National Newspaper “The Hindu” started since:

(a)  1898

(b)  1888

(c)  1878

(d)  1868

Answer: (c)

11. Which country has longest school year in the world?

(a)  Japan

(b)  Russia

(c)  China

(d)  Germany

Answer: (a)

12. Puducherry is a former …….. colony.

(a)  British

(b)  Vietnam

(c)  French

(d)  German

Answer: (c)

13. “The True Democracy is what promotes the welfare of the society”. Who said it ?

(a)  Sardar Patel

(b)  Mahatma Gandhi

(c)  Dadabai Naoroji

(d)  Gokhale

Answer: (b)

14. The consumer Rights were first enumerated in the year 1962 in:

(a)  UK

(b)  Germany

(c)  Japan

(d)  U.S.A.

Answer: (d)

15. T.C. means:

(a)  Inter-Transitional Centre

(b)  Inter-Trade Centre

(c)  Inter-Tropical Convergence

(d)  None of these

Answer: (c)

16. The coniferous forests in India occur between the height of:

(a)  2700 and 4000 mts

(b)  1400 and 2000 mts

(c)  1500 and 3000 mts

(d)  1330 and 2700 mts

Answer: (a)

17. The International Tourism year:

(a)  1957

(b)  1967

(c)  1977

(d)  1987

Answer: (b)

18. The energy possessed by a body by virtue of its motion is known as:

(a)  Kinetic energy

(b)  Static energy

(c)  Potential energy

(d)  None of these

Answer: (a)

19. Which is the oldest of all Vedas?

(a)  Sama Veda

(b)  Atharva Veda

(c)  Yajur Veda

(d)  Rig Veda

Answer: (d)

20. When we pluck the wire of a sitar, the waves produced in the wire are :

(a)  longitudinal

(b)  transverse

(c)  sometimes longitudinal and sometimes transverse

(d)  electromagnetic transverse

Answer: (b)

21. If a mirror has a focal length of +15 cm, it is a:

(a)  Convex mirror

(b)  Concave mirror

(c)  Plane mirror

(d)  None of these

Answer: (a)

22. Scurvy is a deficiency disease caused by lack of:

(a)  Vitamin A

(b)  Vitamin B

(c)  Vitamin C

(d)  Vitamin B2

Answer: (c)

23. The first person to see a cell under the microscope was:

(a)  M. Schleiden

(b)  T. Schwann

(c)  Robert Hooke

(d)  A. V. Leeuwenhock

Answer: (c)

24. How old is the embryo when it becomes a foetus?

(a)  7 months

(b)  6 months

(c)  2 months

(d)  4 months

Answer: (c)

25. The “Law of Multiple Proportion” was discovered by:

(a)  John Dalton

(b)  Ritcher

(c)  Joseph Proust

(d)  A. Lavoisier

Answer: (a)

26. Controlled oxidation of methanol gives :

(a)  Methanoic acid

(b)  Methanol

(c)  Carbon dioxide and water

(d)  Methane

Answer: (a)

27. Laurie Baker, who died recently was famous in the field of:

(a)  Environmental conservation

(b)  Education

(c)  Architecture

(d)  Health

Answer: (c)

28. The “Diet” is the Parliament of:

(a)  Spain

(b)  Jordan

(c)  Japan

(d)  Jamaica

Answer: (c)

29. Who among the following is called “Desha Bandhu”?

(a)  Rana Pratap

(b)  C. R. Das

(c)  Rajagopalachari

(d)  Subash Chandra Bose

Answer: (b)

30. The constituent Assembly was set up under the:

(a)  Cabinet Mission Plan of 1946

(b)  Govt. of India Act 1935

(c)  Indian Independence Act 1947

(d)  Govt. of India Act 1919

Answer: (a)

31. The chief minister is not responsible for :

(a)  running the entire administration of the State

(b)  the maintenance of Law and order of the State

(c)  the defence of the State

(d)  none of these

Answer: (c)

32. How many types of Galxies are there?

(a)  Three

(b)  Four

(c)  Two

(d)  None of these

Answer: (a)

33. Warm air surrounded by cold air causes :

(a)  Tempest

(b)  Cyclone

(c)  Mirage

(d)  Smog

Answer: (b)

34. Which is the deepest part of Indian Ocean?

(a)  Java Trench

(b)  Mariana Trench

(c)  Oceanic Trench

(d)  None of these

Answer: (d)

35. Which Chinese city lies in the Waterloo Road?

(a)  Shanghai

(b)  Beijing

(c)  Hongkong

(d)  None of these

Answer: (c)

36. Which is the largest Man-made Lake in India?

(a)  Narmada Sagar

(b)  Dal Lake

(c)  Ootacamunt

(d)  None of these

Answer: (d)

37. Who introduced the postal system in India?

(a)  Chandra Gupta

(b)  Samudra Gupta

(c)  Alauddin

(d)  Kutbuddin

Answer: (c)

38. Who can dissolve the Rajya Sabha?

(a)  President

(b)  Vice-President

(c)  Lok Sabha

(d)  Nobody

Answer: (d)

39. “You can fool all the people some of the time, some of the people all the time, but can’t fool all the people all the time”. This quotation is attributed to whom?

(a)  Abraham Lincoln

(b)  Bernard Shaw

(c)  Thomas Caryle

(d)  Francis Bacon

Answer: (a)

40. Who is the author of the book “Death of a City”?

(a)  Amritha Preetham

(b)  Hillay Clinton

(c)  Henry James

(d)  Pearl S. Buck

Answer: (a)

41. Koodiyattom belongs to :

(a)  Tamil Nadu

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Kerala

(d)  Gujarat

Answer: (c)

42. When was the Children’s Film Society established?

(a)  1955

(b)  1965

(c)  1975

(d)  1985

Answer: (a)

43. Which period was considered as the Plan Holiday?

(a)  1961-66

(b)  1966-69

(c)  1969-74

(d)  1974-79

Answer: (b)

44. After “kalinga war” Ashoka:

(a)  went to conquer other places

(b)  realized that he was not strong to rule as a king.

(c)  became a Buddist

(d)  went away to live in jungle.

Answer: (c)

45. Who is known as the “Father of Local Self-Government” in India?

(a)  Lord William Bentick

(b)  Lord Rippon

(c)  Lord Curzon

(d)  Lord Delhousie

Answer: (b)

46. The major difference between “Varna” and “Jati” is that :

(a)  Varna was formed after Jati

(b)  Jati were derived from Varna

(c)  Varna are only four but Jati are many

(d)  They are unrelated

Answer: (c)

47. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?

(a)  Leukaemia

(b)  Hydrophobia

(c)  Scurvy

(d)  Diphtheria

Answer: (b)

48. The sex of a child is determined :

(a)  at the time of the sperm’s entry

(b)  six to seven weeks after conception

(c)  at the time of fertilization of the ovum

(d)  in the third month of pregnancy.

Answer: (c)

49. The disease known as the “black stem rust” destroys the harvest of :

(a)  Paddy

(b)  sugarcane

(c)  ragi

(d)  wheat

Answer: (d)

50. The term “Dastak” implies :

(a)  A riot

(b)  A port near Hoogly

(c)  Free pass or duty free trade

(d)  Market places

Answer: (c)

51. The war of 1556 is known as :

(a)  Battle of Plassey

(b)  Second battle of panipat

(c)  First battle of Panipat

(d)  None of these

Answer: (b)

52. “Sravanabelgola” is associated with:

(a)  Buddhism

(b)  Jainism

(c)  Zoroastrianism

(d)  Judaism

Answer: (b)

53. Which one of the following is a “Pratiloma” marriage?

(a)  Brahmin boy with a Kshatriya girl

(b)  Vaisya boy with a Sudra girl

(c)  Brahmin boy with a Sudra girl

(d)  Sudra boy with a Vaisya girl

Answer: (d)

54. “I have nothing to offer except blood, sweat and tears” was said by :

(a)  Subhash Chandra Bose

(b)  Winston Churchill

(c)  Lord Nelson

(d)  Napolean

Answer: (b)

55. On April 14, 1912 the British Liner “Titanic” sank after hitting an iceberg in the North Atlantic. How long did it take for the great ship do go down?

(a)  Less than one hours

(b)  Just under three hours

(c)  Five and one-half hours

(d)  Twelve hours

Answer: (b)

56. Which State in India tops in the distribution of forest area?

(a)  Assam

(b)  Sikkim

(c)  Himachal Pradesh

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (d)

57. The trade name “Cow and Gate” is associated with :

(a)  Cosmetics

(b)  Sweets

(c)  Boot Polish

(d)  Baby milk food

Answer: (d)

58. Ball-bearings are used in the cycles, scooters, etc to:

(a)  reduce the friction between wheel and axle

(b)  increase the friction between wheel and axle.

(c)  reduce the friction between ground and wheel.

(d)  None of these.

Answer: (a)

59. Entomology is the study of:

(a)  Fungi

(b)  Bacteria

(c)  Epidemics

(d)  Insects

Answer: (d)

60. Where can we see a statue of Charlie Chaplin?

(a)  Paris

(b)  Hong Kong

(c)  Jakartha

(d)  London

Answer: (d)

61. Among the following which plant is completely devoid of roots?

(a)  Azolla

(b)  Vallisneria

(c)  Hydrilla

(d)  Ceratophyllum

Answer: (d)

62. Modern Synthetic Theory of Evolution is based on:

(a)  Genetic and chromosomal mutations

(b)  Genetic recombination and natural selection.

(c)  Reproductive isolation

(d)  All the above

Answer: (a)

63. The colour of “Black Box” used in aeroplanes is:

(a)  Black

(b)  Cyan

(c)  Brown

(d)  Orange

Answer: (d)

64. The change of vapour into liquid state is known as :

(a)  Vapourisation

(b)  Diffusion

(c)  Osmosis

(d)  Condensation

Answer: (d)

65. The average gestation period of sheep is:

(a)  30 days

(b)  150 days

(c)  280 days

(d)  365 days

Answer: (b)

66. As per which Article of the Indian Constitution the “Presidential Rule” can be introduced in States?

(a)  Article 356

(b)  Article 358

(c)  Article 359

(d)  Article 386

Answer: (a)

67. After how many years does the Haley’s Comet reappear?

(a)  1000 years

(b)  76 years

(c)  12 years

(d)  363 years

Answer: (b)

68. What is the name of the method of estimating the ages of archaeological specimens of biological origin, by measuring the radio active carbon present in that specimen?

(a)  carbon dating

(b)  isotope study

(c)  fluroscoping

(d)  none of these

Answer: (a)

69. “Silk Anniversary” means:

(a)  12th Anniversary

(b)  10th Anniversary

(c)  5th Anniversary

(d)  17th Anniversary

Answer: (a)

70. What lies between Rashtrapathi Bhavan and India Gate?

(a)  Rajghat

(b)  Rajpath

(c)  M. G. Road

(d)  Red Fort

Answer: (b)

71. There is hardly any space for the children ……. .

(a)  even though it is very large house

(b)  since it is a very large house

(c)  though it is a very large house

(d)  because it is a very large house

Answer: (c)

72. I wouldn’t jump off that rock ……….

(a)  if I am you

(b)  if I had been you

(c)  if I were you

(d)  if I would have been you

Answer: (c)

73. Will you wait ………. I return?

(a)  when

(b)  till

(c)  as

(d)  while

Answer: (b)

74. ………… you are called, you may step into the room.

(a)  as soon as

(b)  after

(c)  before

(d)  when

Answer: (d)

75. There is a vacancy for an expert ……. video editing.

(a)  on

(b)  with

(c)  at

(d)  in

Answer: (c & d)

76. Are there exhibits …….. sales?

(a)  to

(b)  for

(c)  on

(d)  at

Answer: (b)

77. Jayan said something (Choose the question):

(a)  What did Jayan say?

(b)  Who does Jayan say?

(c)  What Jayan say?

(d)  What has Jayan said?

Answer: (a)

78. Do you like ……. ?

(a)  to drive

(b)  driving

(c)  drive

(d)  a drive

Answer: (b)

79. My aunt has lived in Australia …….. ten years.

(a)  since

(b)  for

(c)  ever since

(d)  upto

Answer: (b)

80. ……….. a good film on the TV yesterday.

(a)  there was

(b)  there is

(c)  there has been

(d)  there had been

Answer: (a)

81. Donkeys ………..

(a)  chatter

(b)  coo

(c)  bray

(d)  mew

Answer: (c)

82. Bulls ………

(a)  grunt

(b)  bleat

(c)  bellow

(d)  buzz

Answer: (c)

83. Darkness …..

(a)  occurs

(b)  happens

(c)  spreads

(d)  falls

Answer: (c)

84. A habit ……….

(a)  develops

(b)  occurs

(c)  comes up

(d)  forms

Answer: (d)

85. At loggerheads approximately means :

(a)  in harmony

(b)  in anger

(c)  in dispute

(d)  in mirth

Answer: (c)

86. To beat the air approximately means:

(a)  to make efforts in vain

(b)  to be successful

(c)  to trouble others

(d)  to make mistakes

Answer: (a)

87. Horse is related to hay in the same way as cow is related to ………

(a)  milk

(b)  fodder

(c)  leaves

(d)  straw

Answer: (b)

88. Wince is related to pain in the same way as prostration is related to …..

(a)  discomfort

(b)  frustration

(c)  submissiveness

(d)  happiness

Answer: (c)

89. Bird : Cage (Take the wrong pairs):

(a)  thief : prison

(b)  animals : zoo

(c)  antique : museum

(d)  crime : punishment

Answer: (d)

90. The Old Testament tells of the …………the Jews made with God.

(a)  covenant

(b)  convennant

(c)  covenent

(d)  covanant

Answer: (a)

91. The trekkers set up the hills at a ……….. space (Use the antonym of sluggish)

(a)  slow

(b)  quick

(c)  dull

(d)  brisk

Answer: (b)

92. The play was so ………. that the audience laughed all through it.

(a)  ludicrous

(b)  ludicrose

(c)  ludicruous

(d)  ludercrous

Answer: (a)

93. Choose the wrongly spelt word:

(a)  annihilate

(b)  anomalous

(c)  deprecate

(d)  eupheimism

Answer: (d)

94. She said to Ahmed, “I’ll be late”. Change to indirect speech:

(a)  She said to Ahemed that I’ll be late

(b)  She told Ahemd that she will be late

(c)  She told Ahmed that she’d be late

(d)  She told Ahmed that she could be late.

Answer: (c)

95. Will you return asked John (Choose the right punctuation):

(a)  “Will you returned”, asked John

(b)  “Will you return?” asked John

(c)  “Will you return,? asked John

(d)  “Will you return?” asked John

Answer: (b)

96. Tom, who is a friend of mine is coming with me. (Substitute the italicized part if required) :

(a)  my friend

(b)  a friend of mine

(c)  a neighbour friend of mine

(d)  no improvement

Answer: (a)

97. The past participle of rise is ……..

(a)  rise

(b)  risen

(c)  rose

(d)  rised

Answer: (b)

98. The little boy spent much of his money ….. sweets.

(a)  on

(b)  in

(c)  for

(d)  at

Answer: (a)

99. Everything depends on ……. receiving the reply in time.

(a)  his

(b)  him

(c)  he

(d)  himself

Answer: (a)

100. I am going to bed early today …………

(a)  but I can’t sleep well

(b)  as I have to be up early tomorrow

(c)  and I had a tiresome day today

(d)  as I had not slept

Answer: (b)

Kerala PSC Degree Level Assistant Grade (Company-Corporation-Board) Examination 2011 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Assistant Grade (Company-Corporation-Board) Examination 2011

1. The author of ‘Prithvi Raj Raso’ was

(a)  Chand Bardai

(b)  Gopal Nayak

(c)  Gorak Nath

(d)  Amir Khusrau

Answer: (a)

2. The first Carnatic war came to an end with the:

(a)  Treaty of Pondicherry

(b)  Treaty of Paris

(c)  Treaty of Aix-la-Chappelle

(d)  Treaty of Srirangapatana

Answer: (c)

3. Permanent land Revenue settlement was introduced in Bengal by:

(a)  Robert Clive

(b)  Warren Hastings

(c)  Lord Wellesley

(d)  Lord Cornwallis

Answer: (d)

4. ‘Doctrine of Lapse’ was applied by

(a)  Lord Wellesley

(b)  Lord Canning

(c)  Lord Delhousie

(d)  Lord William Bentinck

Answer: (c)

5. Principles of Panchasheel were framed in:

(a)  Bandung

(b)  Hongkong

(c)  Columbo

(d)  Moscow

Answer: (a)

6. The author of ‘India Today’

(a)  Dadabhai Naoroji

(b)  Deenabandhu Mitra

(c)  R. P. Dutt

(d)  M. N. Roy

Answer: (c)

7. Local Self Govt. in India, for the first time was introduced by

(a)  Lord Rippon

(b)  Lord Lytton

(c)  Lord Curzon

(d)  Lord Minto

Answer: (a)

8. The President of Pakistan who signed the Tashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was:

(a)  Yahya Khan

(b)  Ayub Khan

(c)  Zulfiker Ali Bhuto

(d)  Mujibur Rahman

Answer: (b)

9. The war between India and China took place in

(a)  1960

(b)  1961

(c)  1962

(d)  1967

Answer: (c)

10. Tashkent Pact was signed between

(a)  Indira Gandhi and Mr. Bhuto

(b)  Nehru and Firoz Khan

(c)  Gulsarilal Nanda and Iskand Mirsa

(d)  Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan

Answer: (d)

11. Mamankam, the great ancient regional festival was held at:

(a)  Parappanadu

(b)  Thirunavaya

(c)  Vettathunadu

(d)  Nedumangad

Answer: (b)

12. Kollam Era began

(a)  AD 78

(b)  AD 825

(c)  AD 53

(d)  AD 622

Answer: (b)

13. The longest river in Kerala.

(a)  Bharathapuzha

(b)  Preiyar

(c)  Chandragiripuzha

(d)  Pampa

Answer: (b)

14. Mixed colony system was encouraged by:

(a)  Almeida

(b)  Albuquerq

(c)  Robert Clive

(d)  Cabral

Answer: (b)

15. Sathujana Paripalana Yogam was started by

(a)  C. Kesavan

(b)  K. Kelappan

(c)  Ayyankali

(d)  Sree Narayana Guru

Answer: (c)

16. The first Chief Minister of Travancore popular ministry

(a)  T. K. Narayanapillai

(b)  C. Kesavan

(c)  T. M. Varghese

(d)  Pattam Thanupillai

Answer: (d)

17. The temple entry proclamation was issued by

(a)  Chithira Thirunal Balarama Varma

(b)  Sreemulam Thirunal

(c)  Swathi Thirunal

(d)  Ayilyam Thirunal

Answer: (a)

18. Malayalee Sabha was organized by:

(a)  Barrister G. P. Pillai

(b)  Paramupillai

(c)  C. Krishna Pillai

(d)  Mannath Padmanabhan

Answer: (c)

19. Cochin State Prajamandal was formed on

(a)  6th Jan. 1935

(b)  26th Jan 1941

(c)  12th Aug. 1945

(d)  7th July 1946

Answer: (b)

20. Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan:

(a)  Nanjappayan

(b)  Sankara Warrier

(c)  Venkata Subbayya

(d)  Sri R. K. Shanmukham Chetti

Answer: (d)

21. A Thermos flask is polished well:

(a)  to make it more attractive

(b)  for shining

(c)  to absorb all radiation from outside

(d)  to reflect all radiation from outside

Answer: (d)

22. Co-efficient of thermal conductivity depends on:

(a)  heat produced

(b)  atmospheric pressure

(c)  difference in temperature

(d)  nature of material

Answer: (c & d)

23. A device used to detect heat radiation is known as

(a)  Barometer

(b)  Thermocouple

(c)  Thermopile

(d)  Thermoelectric generator

Answer: (b)

24. Which of the following is a compound ?

(a)  milk

(b)  22 carat gold

(c)  steam

(d)  diamond

Answer: (c)

25. Hardest naturally occurring substance

(a)  Gold

(b)  Tungsten

(c)  Black diamond

(d)  Magnesium

Answer: (c)

26. A form of carbon used in Gas masks

(a)  Activated charcoal

(b)  Wood charcoal

(c)  Sugar charcoal

(d)  Lamp black

Answer: (a & b)

27. The gas used in the Refrigerator is:

(a)  Argon

(b)  Krypton

(c)  Freon

(d)  Neon

Answer: (c)

28. Estimation of halogens in organic compound is done by

(a)  Dumas method

(b)  Messenger’s method

(c)  Carius method

(d)  Kjeldahl’s method

Answer: (c)

29. The metal which does not react with dilute sulphuric acid:

(a)  Iron

(b)  Tin

(c)  Magnesium

(d)  Lead

Answer: (d)

30. In free state, hydrogen is present in:

(a)  Natural gas

(b)  Sun

(c)  Petroleum

(d)  Mineral salts

Answer: (b)

31. The disease caused by the deficiency of vitamin A

(a)  Xerophthalmia

(b)  Scurvy

(c)  Rickets

(d)  Beriberi

Answer: (a)

32. The insect which lays eggs in water is:

(a)  Butterfly

(b)  Housefly

(c)  Sandfly

(d)  Dragonfly

Answer: (d)

33. The mosquito that spreads malaria in man is named

(a)  male anopheles

(b)  female anopheles

(c)  Stagomyia

(d)  Culex

Answer: (b)

34. Which is the function of the white blood corpuscles?

(a)  to produce anti-toxin

(b)  to carry excretory material

(c)  to carry oxygen

(d)  to carry microbes that cause disease

Answer: (a)

35. Which of the following process liberates energy?

(a)  Digestion

(b)  Respiration

(c)  Photosynthesis

(d)  Osmosis

Answer: (c)

36. During the solar eclipse, which of the following represents the relative position of the sun, moon and earth correctly?

(a)  the sun in between the earth and the moon

(b)  the moon in between the sun and the earth

(c)  the sun, moon and earth are not in a single line

(d)  the earth between the sun and the moon

Answer: (b)

37. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at:

(a)  Equator

(b)  Antarctic circle

(c)  North pole

(d)  Tropical

Answer: (a)

38. The supersonic aircraft find it most convenient to fly in the

(a)  ionosphere

(b)  mesosphere

(c)  troposphere

(d)  stratosphere

Answer: (d)

39. Seismograph is used to measure

(a)  Atmospheric pressure

(b)  Earthquake

(c)  Rain

(d)  Storm

Answer: (b)

40. Which one among the following is known as ‘Pittsburgh of India’?

(a)  Jamshedpur

(b)  Rourkela

(c)  Baroda

(d)  Durgapur

Answer: (a)

41. The first political leader who got Nobel prize for literature.

(a)  Gorbachev

(b)  Mahatma Gandhi

(c)  Winston Churchill

(d)  George Bush

Answer: (c)

42. The winner of Women’s Wimbledon Championship of 2007 ?

(a)  Maria Sharapova

(b)  Justine Henin

(c)  Bartholi Yelina Yancowich

(d)  Venus Williams

Answer: (d)

43. Present secretary generally of United Nations

(a)  Kofi Annan

(b)  Ban ki-Moon

(c)  Kurt Waldheim

(d)  Butros Butrose Gali

Answer: (b)

44. Jim Corbett National Park is in:

(a)  Punjab

(b)  Orissa

(c)  West Bengal

(d)  Uttarakhand

Answer: (d)

45. The country used paper currency first in the world.

(a)  India

(b)  America

(c)  Russia

(d)  China

Answer: (d)

46. Father of cell phone.

(a)  Alexander Graham Bell

(b)  Martin Cooper

(c)  Samuel F. B. Morse

(d)  J. P. Reis

Answer: (b)

47. The modern quantity theory of money was developed by:

(a)  Milton Friedman

(b)  Walker

(c)  Schumpeter

(d)  Karl Marx

Answer: (a)

48. Consumer Protection Act was enacted in the year

(a)  1956

(b)  1976

(c)  1986

(d)  1996

Answer: (c)

49. National Flag of India was designed by

(a)  B. R. Ambedkar

(b)  Jawaharlal Nehru

(c)  Mahatma Gandhi

(d)  Pingali Venkayya

Answer: (d)

50. Human Rights day is observed all over the world every year on;

(a)  10th December

(b)  25th December

(c)  7th November

(d)  24th October

Answer: (a)

51. Gautama Buddha was born at

(a)  Saranath

(b)  Rajagriha

(c)  Kusinagar

(d)  Lumbini

Answer: (d)

52. The Chera king known as ‘Red Chera’.

(a)  Senkuttuvan

(b)  Karikala

(c)  Nedunjeraladan

(d)  Elara

Answer: (a)

53. Alexander the great defeated:

(a)  Ambhi

(b)  Selucus

(c)  Darius III

(d)  Porus

Answer: (c & d)

54. Indica was written by

(a)  Chandragupta Maurya

(b)  Megasthenes

(c)  Chandragupta Maurya

(d)  Kautilya

Answer: (b)

55. The second Buddhist council was held at:

(a)  Vallabhi

(b)  Vaisali

(c)  Pataliputra

(d)  Rajagriha

Answer: (b)

56. Who is popularly known as Indian Napoleon.

(a)  Ashoka

(b)  Samudragupta

(c)  Sreegupta

(d)  Chandragupta I

Answer: (b)

57. Last king of the Kakatiya dynasty.

(a)  Prataparudra II

(b)  Rudramadevi

(c)  Mahadeva

(d)  Ganapatideva

Answer: (a)

58. In the second battle of Tarrain in 1192, Mohammed Gori defeated:

(a)  Harsha

(b)  Pulakesin II

(c)  Prithviraj Chauhan

(d)  Mohammed Gazni

Answer: (c)

59. The king on the throne of Vijayanagar at the time of the battle of Talikota.

(a)  Krishnadevaraya

(b)  Sadasivaraya

(c)  Achutadevaraya

(d)  Ramaraya

Answer: (d)

60. Qutub-ud-din Aibak built the Quwaat-ul-Islam mosque to commemorate his capture.

(a)  Aligarh

(b)  Ajmer

(c)  Delhi

(d)  Kanauj

Answer: (c)

61. The wisest fool of medieval India is:

(a)  Giassudin Balben

(b)  Alauddin Khilji

(c)  Firoz Shah Tughlaq

(d)  Muhammad-bin-Tughlaq

Answer: (d)

62. ‘Tarikh-i-Firoz Shahi’ was written by

(a)  Al-Beruni

(b)  Zia-ud-din Barani

(c)  Firoz Shah Tughlaq

(d)  Abul Fazal

Answer: (b)

63. Ibn Batuta, the famous Arab Scholar visited India during the reign of:

(a)  Akbar

(b)  Alauddin Khilji

(c)  Qutub-ud-bin Aibak

(d)  Muhammad-bin-Tughlaq

Answer: (d)

64. ‘Purana Qila’ in Delhi was built by

(a)  Humayun

(b)  Qutub-ud-din Aibak

(c)  Shah Jahan

(d)  Shersha

Answer: (d)

65. ‘Ashta Pradhan’ was the council of Ministers of:

(a)  Delhi Sultans

(b)  Mughals

(c)  Marathas

(d)  Vijaynagar rulers

Answer: (c)

66. ‘Zapti’ is the land revenue system introduced by

(a)  Shersha

(b)  Akbar

(c)  Jahangir

(d)  Aurangazeb

Answer: (b)

67. Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh Guru:

(a)  Guru Tej Bahadur

(b)  Guru Arjun Singh

(c)  Guru Hare Rai

(d)  Guru Hare Govind

Answer: (b)

68. The Mughal Gardens-Shalimar and Nishant in Srinagar were built by:

(a)  Shah Jahan

(b)  Aurangazeb

(c)  Jahangir

(d)  Akbar

Answer: (c)

69. Ustad Isa was the architect of:

(a)  Pearl Mosque

(b)  Juma Masjid

(c)  Red fort

(d)  Tajmahal

Answer: (d)

70. Harihara and Bukka laid the foundation of:

(a)  Hoysala empire

(b)  Kakatiya empire

(c)  Vijayangar empire

(d)  Yadava kingdom

Answer: (c)

71. If the driver ……… the brake, the car would have hit the old man.

(a)  did not apply

(b)  has not applied

(c)  had applied

(d)  had not applied

Answer: (d)

72. There weren’t any hotels nearby, ………?

(a)  were they

(b)  was there

(c)  were there

(d)  wasn’t it

Answer: (c)

73. It was with great difficulty he gained entry to the auditorium, but he made a sudden ………

(a)  exit

(b)  departure

(c)  arrival

(d)  passage

Answer: (a)

74. The thieves not only robbed the travelers ….., beat them up.

(a)  but

(b)  and

(c)  also

(d)  but also

Answer: (d)

75. I …….. him the truth, if were you.

(a)  will tell

(b)  would tell

(c)  told

(d)  shall tell

Answer: (b)

76. Would you mind ….. the door?

(a)  to shut

(b)  to have shut

(c)  shut

(d)  shutting

Answer: (d)

77. I wish he ……… settle the issue soon.

(a)  will

(b)  would

(c)  shall

(d)  may

Answer: (b)

78. The appropriate meaning of ‘run-of-the-mill’.

(a)  running a mill

(b)  exciting

(c)  very important

(d)  ordinary

Answer: (d)

79. Midhun said ‘Do you enjoy cricket’? (Change into indirect speech)

(a)  Midhun asked me if I enjoyed cricket

(b)  Midhun asked me if I enjoy cricket

(c)  Midhun asked me if I did not enjoy cricket

(d)  Midhun asked me if I have enjoyed cricket

Answer: (a)

80. One must always be careful in …… dealing with others.

(a)  his

(b)  their

(c)  one’s

(d)  our

Answer: (c)

81. Raul is very rich. He can buy a car (Combine using ‘enough’)

(a)  Rahul is rich enough to buy a car

(b)  Rahul is enough rich to buy a car

(c)  Rahul is enough rich and he can buy a car

(d)  Rahul is very rich enough to buy a car

Answer: (a)

82. Meaning of the Phrase ‘Ad hoc’.

(a)  Permanent

(b)  initial

(c)  formed for some special purpose

(d)  substitute

Answer: (c)

83. Everyone looked up to him (Change into passive voice)

(a)  He was looked up to by everyone

(b)  He is looked up to by everyone

(c)  He is being looked up to by everyone

(d)  He was being looked up to by everyone

Answer: (a)

84. This juice is made …….. fresh oranges.

(a)  of

(b)  by

(c)  with

(d)  from

Answer: (d)

85. Our Chief Minister is a person of long experience in polities (Use on word for the words underlined).

(a)  expert

(b)  leader

(c)  veteran

(d)  master

Answer: (c)

86. The mis spelt word among the following words.

Synonym, Synagogue, Symposiam, Symptom

(a)  Synagogue

(b)  Symposiam

(c)  Symptom

(d)  Synonym

Answer: (b)

87. When the police interrogated the thief, he made a clean breast of everything. (Meaning of the idiom underlined)

(a)  pleaded innocent

(b)  denied

(c)  confessed

(d)  contradicted

Answer: (c)

88. It is five years ……… I retired.

(a)  after

(b)  when

(c)  from

(d)  since

Answer: (d)

89. The bundle is so heavy that I cannot lift it (Use ‘too’ instead of ‘so ……that’)

(a)  The bundle is too heavy for me to lift

(b)  The bundle is too heavy that I cannot lift it

(c)  The bundle is too heavy not to lift it

(d)  The bundle is too heavy than I can lift it

Answer: (a)

90. The word which is nearest in meaning to the word ‘profound’?

(a)  Mysterious

(b)  profitable

(c)  deep

(d)  complex

Answer: (c)

91. The government has decided to …….. all unauthorized buildings.

(a)  pull up

(b)  pull down

(c)  pull off

(d)  pull through

Answer: (b)

92. ……….. you apologize, he won’t forgive you.

(a)  If

(b)  Till

(c)  Until

(d)  Unless

Answer: (d)

93. The mother as well as her three children …… taken to the hospital.

(a)  was

(b)  were

(c)  have been

(d)  were being

Answer: (a)

94. The old man was too weak to travel ……. himself.

(a)  for

(b)  on

(c)  with

(d)  by

Answer: (d)

95. Roshan was so absorbed ……… his work that he didn’t even raise his head.

(a)  on

(b)  at

(c)  in

(d)  by

Answer: (c)

96. It ………. heavily when I woke up yesterday.

(a)  is raining

(b)  was raining

(c)  has been raining

(d)  had been raining

Answer: (b)

97. Mahatma Gandhi appealed to the people to …….. the cruelties of British authorities.

(a)  put out

(b)  put up with

(c)  put off

(d)  put down

Answer: (b)

98. Opposite of the word ‘rigid’.

(a)  flexible

(b)  rough

(c)  smooth

(d)  soft

Answer: (a)

99. Few students knew the answer ……..?

(a)  didn’t they

(b)  did they

(c)  aren’t they

(d)  isn’t it

Answer: (b)

100. The word which is nearest in meaning to the word economical.

(a)  extravagant

(b)  wealthy

(c)  thrifty

(d)  lavish

Answer: (c)

Kerala PSC Degree Level Deputy Collector Examination 2011 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Deputy Collector Examination 2011

1. Name the “Land of the Morning Calm”.

(a)  Norway

(b)  Japan

(c)  Korea

(d)  Thailand

Answer: (c)

2. Sahyadri ranges refer to:

(a)  Eastern ghats

(b)  Western ghats

(c)  Satpura ghats

(d)  Siwaliks

Answer: (b)

3. The line beyond which snow never melts is:

(a)  Latitude

(b)  Longitude

(c)  Snow line

(d)  Meridian

Answer: (c)

4. Gir Forest is in

(a)  Karnataka

(b)  Bihar

(c)  Gujarat

(d)  Himachal Pradesh

Answer: (c)

5. A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called

(a)  Delta

(b)  Canyon

(c)  Volcano

(d)  Geyser

Answer: (d)

6. Universal Adult Franchise creates:

(a)  economic equality

(b)  social equality

(c)  political equality

(d)  cultural equality

Answer: (c)

7. Who is the guardian of Fundamental rights in India?

(a)  Judiciary

(b)  Legislature

(c)  Executive

(d)  Political parties

Answer: (a)

8. The year in which Panchayat Raj was introduced in India

(a)  1960

(b)  1959

(c)  1961

(d)  1949

Answer: (b)

9. Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission?

(a)  Article 300

(b)  Article 280

(c)  Article 250

(d)  Article 290

Answer: (b)

10. The Governor can nominate to the Legislative Assembly one member from this community.

(a)  Jewish

(b)  Muslim

(c)  Anglo-Indian

(d)  Parsi

Answer: (c)

11. Right to Information Act (RTI) was passed in India on 5th June:

(a)  2001

(b)  2003

(c)  2004

(d)  2005

Answer: (d)

12. Universal Declaration of human rights was passed by the U.N. General Assembly on

(a)  10-12-1948

(b)  13-11-1947

(c)  9-12-1948

(d)  12-12-1948

Answer: (a)

13. The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to

(a)  freedom of speech

(b)  constitutional remedies

(c)  freedom of religion

(d)  all of these

Answer: (a)

14. The concept of Fundamental right has it’s basis in the

(a)  Constitution of the USA

(b)  Constitution of Russia

(c)  Irish Constitution

(d)  Canadian Constitution

Answer: (a)

15. The chairman of the UPSC is appointed by the

(a)  Cabinet

(b)  President

(c)  Supreme Court

(d)  Prime Minister

Answer: (b)

16. Kerala is the first state in India to launch a Pension Scheme for farmers namely:

(a)  Kissan Abhiman

(b)  Farmer’s Pension

(c)  Agricultural Pension

(d)  Pension to Agricultural Labourer

Answer: (a)

17. According to 2001 Census, the state having highest urban population is

(a)  Tamil Nadu

(b)  Kerala

(c)  Maharashtra

(d)  Uttar Pradesh

Answer: (c)

18. The district in Kerala which has the highest density of population as per 2001 census.

(a)  Ernakulam

(b)  Alappuzha

(c)  Thrissur

(d)  Idukki

Answer: (b)

19. The Union Territory in India with the highest population.

(a)  Puducherry

(b)  Delhi

(c)  Chandigarh

(d)  Daman Diu

Answer: (b)

20. IRDP means

(a)  Indian Rural Development Programme

(b)  Indian Regional Development Programme

(c)  Integrated Rural Development Programme

(d)  International Rural Development Project

Answer: (c)

21. Third World Countries are:

(a)  Developed countries

(b)  Developing countries

(c)  African countries

(d)  None of these

Answer: (b)

22. The definition of the “Urban Poor” according to the Planning Commission in India in terms of the calorie intake with respect to daily consumption is:

(a)  less than 2100 calories

(b)  less than 2000 calories

(c)  less than 2200 calories

(d)  None of these

Answer: (a)

23. The fraction of all families (or all individual) that fall below the poverty line is called

(a)  poverty rate

(b)  absolute poverty

(c)  relative poverty

(d)  none of these

Answer: (a)

24. Economic development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is

(a)  Human development

(b)  Economic progress

(c)  Sustainable development

(d)  Static development

Answer: (c)

25. The state where the largest number of people living below the poverty line is found in India:

(a)  Rajasthan

(b)  Delhi

(c)  Madhya Pradesh

(d)  Bihar

Answer: (d)

26. Earth day is celebrated in:

(a)  22nd April

(b)  22nd May

(c)  23rd April

(d)  22nd March

Answer: (a)

27. The Kyoto protocol is an international agreement linked to the United Nations Framework Convention on

(a)  Climate change

(b)  International trade

(c)  Global investment

(d)  Education

Answer: (a)

28. Pearl fishing is done extensively in

(a)  Gulf of Mannar

(b)  Konkan Coast

(c)  Malabar Coast

(d)  Coromandel Coast

Answer: (a)

29. Which ocean’s name means ‘Peaceful’?

(a)  Arctic Ocean

(b)  Antarctic Ocean

(c)  Pacific Ocean

(d)  Indian Ocean

Answer: (c)

30. The district in Kerala where black soil is seen most:

(a)  Wayanad

(b)  Kannur

(c)  Kasaragod

(d)  Palakkad

Answer: (d)

31. The genetic material of a cell is in

(a)  DNA

(b)  Protoplasm

(c)  Cytoplasm

(d)  Ribosome

Answer: (a)

32. Who was the first to perform the surgery of human heart transplant?

(a)  David Baltimore

(b)  Dr. Christian Bernard

(c)  Dr. James D. Watson

(d)  Dr. Mathew Phillip

Answer: (b)

33. The organ which is primarily concerned with immunity:

(a)  Kidney

(b)  Liver

(c)  Lymphatic tissue

(d)  Thyroid

Answer: (c)

34. Which branch of medicine was Rabindranath Tagore good at?

(a)  Ayurveda

(b)  Homoeopathy

(c)  Allopathy

(d)  None of these

Answer: (b)

35. The alloy of steel used in making automobile parts is

(a)  stainless steel

(b)  nickel steel

(c)  tungsten steel

(d)  chromium steel

Answer: (d)

36. Name the Egyptian President against whom people of Egypt revolted in 2011.

(a)  Hosni Mubarak

(b)  Pervez Musharraf

(c)  Omar Suleiman

(d)  Ahmed Shafeeque

Answer: (a)

37. Name the person who commissioned the Vallarpadam International Container Transshipment Terminal.

(a)  Vayalar Ravi

(b)  Dr. Man Mohan Singh

(c)  A. K. Antony

(d)  G. K. Vasan

Answer: (b)

38. The Malayalam literaturist who received the Jnanpith Award in 2007.

(a)  Sugatha Kumari

(b)  Vijayalakshmi

(c)  O. N.V. Kurup

(d)  Balachandran Chullikkad

Answer: (c)

39. In which of the following cities was the Indian Biodiversity Congress (2010) held?

(a)  Chennai

(b)  Chandigarh

(c)  Mumbai

(d)  Thiruvananthapuram

Answer: (d)

40. __________ sector has established itself as the biggest contributor to the State’s GDP as per Kerala State’s Economic Review (February 2011).

(a)  Secondary Sector

(b)  Primary sector

(c)  Tertiary sector

(d)  None of these

Answer: (c)

41. Name the most significant characteristic of National Integration

(a)  Social Homogeneity

(b)  Unity

(c)  Economic identity

(d)  National loyalty

Answer: (b)

42. ‘The principle of respect for all life and the practice of non-injury to living things’ is known in India as

(a)  Ahimsa

(b)  Tolerance

(c)  Patience

(d)  None of these

Answer: (a)

43. NCW means

(a)  National Commission for Women

(b)  National Commission for Workers

(c)  National Council for Workers

(d)  None of these

Answer: (a)

44. The Servants of India Society (1905) was formed to train people to serve the country by:

(a)  Tilak

(b)  Gandhiji

(c)  Raja Ram Mohan Roy

(d)  Gopalakrishna Gokhale

Answer: (d)

45. Who is popularly called “Vaikkom Hero”?

(a)  R. K. Dhadabai

(b)  E.V. Ramaswami Naikker

(c)  C. N. Annadurai

(d)  Mannath Padmanabhan

Answer: (b)

46. Who founded the Indian National Congress?

(a)  Motilal Nehru

(b)  A. O. Hume

(c)  Lajpat Rai

(d)  Gokhale

Answer: (b)

47. Zionism is a world movement of

(a)  Hindus

(b)  Buddhists

(c)  Christians

(d)  Jews

Answer: (d)

48. Jallianwala Bagh is situated in

(a)  Delhi

(b)  Mysore

(c)  Amritsar

(d)  Lahore

Answer: (c)

49. The first war of Indian independence was started at

(a)  Mumbai

(b)  Chennai

(c)  Delhi

(d)  Meerut

Answer: (d)

50. “Life Divine” was written by

(a)  Gandhiji

(b)  Tilak

(c)  Vivekananda

(d)  Aurobindo Ghosh

Answer: (d)

51. If I had won the lottery, _______ amillionaire. (Conditional)

(a)  I will become

(b)  I had become

(c)  I would have become

(d)  would become

Answer: (c)

52. I was happy ______ the appointment

(a)  to accept

(b)  to be accepting

(c)  to have accepted

(d)  accepting

Answer: (c)

53. I met J. K. Rowling _________, they say, is the richest person in the world (relative clause)

(a)  who

(b)  whose

(c)  whom

(d)  which

Answer: (c)

54. The student leader explained why he had to leave the panel discussion forum (adverbial of ‘anger’)

(a)  The student leader explained why he had to leave angrily the panel discussion forum.

(b)  The student leader explained why he had t leave the panel discussion forum angrily

(c)  The student leader explained angrily why he had to leave the panel discussion forum

(d)  The student leader explained why he had angrily to leave the panel discussion forum.

Answer: (a & c)

55. She ……….. tomorrow to attend the wedding. (modal verb)

(a)  will come

(b)  comes

(c)  seems to come

(d)  just comes

Answer: (a)

56. I have never met Osama Bin Laden ……… do I want to (neg conjunction)

(a)  nor

(b)  neither

(c)  or

(d)  either

Answer: (a)

57. It was not difficult to park the car in front of the theatre (gerund)

(a)  There was no difficulty in parking the care in front of the theatre

(b)  It was not difficult to do the parking in front of the theatre

(c)  To p ark the car in front of the theatre was not difficult

(d)  Parking the car in front of the theatre was not difficult

Answer: (d)

58. Give the Plural form: Sheep

(a)  sheeps

(b)  sheepes

(c)  sheep

(d)  sheepz

Answer: (c)

59. Change the Gender – Goose

(a)  geese

(b)  geeses

(c)  gander

(d)  gossen

Answer: (c)

60. Use of Prefix and Suffix : Forget

(a)  unforgetable

(b)  unforgetting

(c)  disforgetting

(d)  misforgetable

Answer: (a)

61. Given the Synonym: Predict

(a)  premonition

(b)  foretell

(c)  aver

(d)  pronounce

Answer: (b)

62. Give the Antonym: Hereditary

(a)  acquired

(b)  ancestral

(c)  bequeathed

(d)  possessed

Answer: (a)

63. Meaning of two confusable words: Premier / premiere

(a)  Prime Minister/ 1st Performance

(b)  Minister/ Reality Show

(c)  Diplomat / Cricket

(d)  Male / Female

Answer: (a)

64. Use of collective noun : Bald

(a)  school of fishes

(b)  flock of fishes

(c)  herd of fishes

(d)  pool of fishes

Answer: (a)

65. Use of Homonyms : Bald

(a)  bawled

(b)  bold

(c)  balled

(d)  behold

Answer: (a)

66. Phrasal Verb : To shrug one’s shoulders

(a)  to show disapproval

(b)  to approve

(c)  to wash one’s hand

(d)  to deny

Answer: (a)

67. Meaning of these foreign words: Modus operandi

(a)  operation

(b)  treatment

(c)  way of doing things

(d)  means and end

Answer: (c)

68. Either the Prime Minister or his ministers……….blamed for the 2010 Commonwealth Games Scam (to be)

(a)  is

(b)  are

(c)  has been

(d)  have been

Answer: (b)

69. Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is the oldest man to scale Mt. Everest (Comparative degree)

(a)  Nobody is older than Min Bahadur Sherchan to scale Mt. Everest

(b)  No climber is an old as Min Bahadur Sherchan to scale Mt. Everest

(c)  The Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is older than my other climber to scale Mt. Everest

(d)  Mt. Everest is as old as Min Bahadur Sherchan who climbed it.

Answer: (c)

70. I am the messenger of India’s ancient thoughts world over, ……….? (question tag)

(a)  aren’t I?

(b)  amn’t I

(c)  isn’t I?

(d)  am I?

Answer: (a)

71. India will be the largest economy ………2050… China and the U.S. (preposition).

(a)  by, after

(b)  after, with

(c)  in, after

(d)  from, with

Answer: (a)

72. By age four, Varsha won ____brown belt, ____ first degree in Karate.(articles)

(a)  the, the

(b)  a, the

(c)  an, the

(d)  the, a

Answer: (a)

73. The minister sought to introduce an amendment to the Bill, (Passive)

(a)  The Bill sought to introduce an amendment by the minister

(b)  An amendment to the Bill was sought to be introduced by the Minister

(c)  The minister introduced an amendment to the bill

(d)  An amendment to the Bill is being introduced by the Minister

Answer: (b)

74. Anamika said, ‘God spared our lives because he wants us to do something meaningful’ (Reported Speech)

(a)  Anamika said that God had spared their lives because he wanted them to do something meaningful.

(b)  Anamika said that God spares their lives because he wants them to do something meaningful

(c)  Anamika said that God spared their lives because he had wanted them to do something meaningful.

(d)  Anamika said that God spares our lives because he wants us to do something meaningful

Answer: (a)

75. My aunt gave the baby a beautiful rattle (Mark the D. O and Indir O)

(a)  baby, rattle

(b)  rattle, baby

(c)  aunt, baby

(d)  baby, beautiful

Answer: (b)

76. A man walks 30 metres towards South. Then, turning to his right, he walks to 30 metres. Then turning to his left, he walks 20 meres, again he turns to his left and walks 30 metres. How far is he form his initial position?

(a)  20 metres

(b)  30 metres

(c)  60 metres

(d)  none of these

Answer: (d)

77. Find the odd one out in the sequence of numbers.

25, 27, 30, 35, 42, 53, 65

(a)  30

(b)  42

(c)  53

(d)  65

Answer: (d)

78. Fill up the next letter in the particular series.

B, C, E, G, K, M, ……

(a)  V

(b)  W

(c)  Q

(d)  R

Answer: (c)

79. ELFA, GLHA, ILJA, ….., MLNA

(a)  OLPA

(b)  KLMA

(c)  LLMA

(d)  KLLA

Answer: (d)

80. There are 3 friends, A, B and C. Each of them have a Hat and Cycle. Each of them is wearing another person’s hat and riding the cycle of the third person. (i.e. None of them is using their own hat and cycle). If A is wearing B’s hat and riding C’s cycle, who is riding A’ Cycle?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  Can’t be determine

Answer: (b)

81. A 1 km long train passes through a tunnel of 1 km length at a speed of 1 km per minute. How much time will it take to pass through it completely.

(a)  1 min

(b)  2 min

(c)  5 min

(d)  0.5 min

Answer: (b)

82. In a particular code language GREET is coded as FQDDS, how is FORD coded in that language?

(a)  FQSD

(b)  ENQC

(c)  ENRC

(d)  FNRC

Answer: (b)

83. P, Q, R and S are playing a game of carom. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R. If R is facing west, then Q is facing?

(a)  North

(b)  South

(c)  East

(d)  West

Answer: (a)

84. What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock at half past two?

(a)  105°

(b)  103°

(c)  110°

(d)  90°

Answer: (a)

85. A is two years older than B, who is twice as old as C. If total ages of A, B and C be 27. How old is B?

(a)  5

(b)  8

(c)  10

(d)  12

Answer: (c)

86. A vendor bought 3 chocolates for 1 rupee. For how much per chocolate should he sell, to gain to profit of 50%.

(a)  50 ps

(b)  75 ps

(c)  1 Re

(d)  1.50 Rs.

Answer: (a)

87. If a/3 = b/4 = c/7, then (a + b +c) =

(a)  7

(b)  2

(c)  1/2

(d)  1/7

Answer: (b)

88. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error ?

(a)  45%

(b)  86%

(c)  36%

(d)  64%

Answer: (d)

89. The number of marble slabs of size 20 cm × 20 cm required to pave the floor of a square room of side 3 metres is

(a)  100

(b)  150

(c)  225

(d)  250

Answer: (c)

90. 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. What is the number?

(a)  50

(b)  60

(c)  300

(d)  400

Answer: (c)

91. A and B can do a work in 12 days. B and C together can do it in 15 days and C and A together in 20 days. If A, B, C work together, they will complete the work in:

(a)  5 days

(b)  10 days

(c)  12 days

(d)  47/3 days

Answer: (b)

92. The prices of a scooter and TV are in a ratio 7 : 5. If scooter costs Rs. 8000 more than TV set, then price of TV set is:

(a)  Rs. 20,000

(b)  Rs. 24,000

(c)  Rs. 28000

(d)  Rs. 32,000

Answer: (a)

93. At what rate percent of simple interest will sum of money double itself in 12 years?

(a)  33/4%

(b)  25/3%

(c)  17/2%

(d)  19/2%

Answer: (b)

94. In a family, Rehsma is elder sister of Ragini. Soni is Reshma’s daughter and Saloni is Soni’s Cousin. Ragini’s mother is Rajini. Ramani is the sister in law of Reshma. Who is Soni’s grand mother ?

(a)  Ramani

(b)  Rajini

(c)  Reshma

(d)  Saloni

Answer: (b)

95. Find the odd one out in the sequence of numbers

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

(a)  50

(b)  26

(c)  37

(d)  64

Answer: (d)

96. If ‘+’ is denoted ‘×’, ‘−’ as ‘/’, ‘×’ as ‘−’ and ‘/’ as ‘+’. What is the value of 10 + 15 – 3/1 × 7 =

(a)  44

(b)  36

(c)  63

(d)  0

Answer: (a)

97. Find the next letter in the sequence

A, D, I, P, ………

(a)  H

(b)  Y

(c)  W

(d)  X

Answer: (b)

98. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then BET =

(a)  44

(b)  54

(c)  64

(d)  72

Answer: (b)

99. Find the value of the following

x(x – a) (x – b) (x – c) ………(x – z)

(a)  x” – (a + b + ….. z)

(b)  x2 + ax3 + bx4 + ….

(c)  Zero

(d)  Cannot be determined

Answer: (c)

100. Poles are arranged in straight line with 1 metre gap between them. How many poles will be there in a straight line of 30 metres?

(a)  31

(b)  30

(c)  32

(d)  29

Answer: (a)

Kerala PSC Degree Level Secretariat Assistant/Auditor Examination 2007 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Secretariat Assistant/Auditor Examination 2007

1. Rani Lakshmi Bai, the fiery Queen of Jhansi, also known as the Rani of Jhansi, is a great nationalist heroine of the first war of Indian freedom and a symbol of resistance to the British rule in India. She died in 1858 fighting the British. What was her original name given by her parents?

(a)  Alakananda

(b)  Sarada

(c)  Manikarnika

(d)  Aparna

Answer: (c)

2. The Gayatri Mantra is the most revered Vedic Mantra in Hinduism. Which Vedic sage is considered as the author of Gayatri Mantra?

(a)  Sage Viswamitra

(b)  Sage Agasthya

(c)  Sage Angiras

(d)  Sage Kashyapa

Answer: (a)

3. Name the year in which the decimal system of Coinage was introduced in India.

(a)  1960

(b)  1959

(c)  1958

(d)  1957

Answer: (d)

4. In the great war of Kalinga in 260 BC, the Magadha King Ashoka foreswore violence and accepted Buddhism. The major portion of the Kalinga Kingdom was in the modern state of:

(a)  Orissa

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Bihar

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (a)

5. Which was the South Indian Dynasty that established its kingdom with its capital at Kanchipuram in the 4th century and reigned the northern parts of Tamil region for about six hundred years?

(a)  Chera Dynasty

(b)  Pallava Dynasty

(c)  Pandya Dynasty

(d)  Chola Dynasty

Answer: (b)

6. Razia Sultana (Razia Sultan) was the only woman monarch who ruled Delhi. Her rule lasted only for four years and following a revolt by the city’s nobles she was killed. When did she ascend the throne of Delhi?

(a)  A.D. 1326

(b)  A.D. 1236

(c)  A.D. 1623

(d)  A.D. 1363

Answer: (b)

7. The dispute over the Himalayan border in Aksai Chin between the People’s Republic of China and India triggered the Sino-Indian Border War. This ware began in:

(a)  September 1962

(b)  November 1964

(c)  July 1966

(d)  June 1968

Answer: (a)

8. Among the following former Portuguese colonies in India which one is an Island?

(a)  Goa

(b)  Diu

(c)  Daman

(d)  Dadra

Answer: (b)

9. Vellore Mutiny was the first instance of mutiny by the Indian Sepoys against the British East India Company. It predates even the Sepoy Mutiny of 1857 by nearly half a century. When did it take place?

(a)  May 10, 1806

(b)  June 8, 1808

(c)  September 6, 1807

(d)  December 24, 1805

Answer: (a)

10. Vijayanagara empire once extended over the most of the Peninsular India. It is named after its capital city Vijaynagara. As a result of defeat at the hands of an alliance of sultanates, the capital was brutally razed and looted. Where are the impressive ruins of this historic city found today?

(a)  Hampi in Karnataka

(b)  Tirupati in Andhra Pradesh

(c)  Tanjavur in Tamil Nadu

(d)  Vijayawada in Andhra Pradesh

Answer: (a)

11. Velakali is a spectacular ritual and martial folk art of Kerala. Where did this art form take shape in Kerala?

(a)  Vadakara

(b)  Edappally

(c)  Kodungallor

(d)  Ambalappuzha

Answer: (d)

12. The first Keralite who became a member of the Central Cabinet and served twice as Finance Minister.

(a)  A. K. Antony

(b)  K. Karunakaran

(c)  Krishna Kumar

(d)  Dr. John Mathai

Answer: (d)

13. Vembanad lake is the largest lake in Kerala. Which among the following districts does not border this lake?

(a)  Alappuzha

(b)  Kollam

(c)  Kottayam

(d)  Ernakulam

Answer: (b)

14. Which is the district last formed in Kerala?

(a)  Malappuram

(b)  Pathanamthitta

(c)  Kasargod

(d)  Wayanad

Answer: (c)

15. Which region in Kerala is famous for its natural sandalwood forests?

(a)  Nenmara

(b)  Peerumed

(c)  Marayoor

(d)  Meenachil

Answer: (c)

16. Among the following districts of Kerala which one shares its border both with Karnataka and Tamil Nadu?

(a)  Wayanad

(b)  Palakkad

(c)  Kannur

(d)  Malappuram

Answer: (a)

17. The Central Tuber Crops Research Institute in Kerala is located at Sreekaryam, Thiruvananthapuram. Where is the headquarters of Central Plantation Crops Research Institute located in Kerala?

(a)  Palode

(b)  Nileswaram

(c)  Kayamkulam

(d)  Kasargod

Answer: (d)

18. During the British rule which river in Kerala was nicknamed as English Channel?

(a)  Chalakkudi river

(b)  Ponnani river

(c)  Mahe river

(d)  Karamana river

Answer: (c)

19. Marthanda Varma renovated the Sri Padmanabhaswamy temple of Thiruvananthapuram, and delivered his new kingdom to his deity and ruled as the servant of the deity. When did this event take palce?

(a)  October 3rd 1799

(b)  June 5th 1756

(c)  March 7th 1794

(d)  January 3rd 1750

Answer: (d)

20. What is the density of population of Kerala according to 2001 Census?

(a)  917 persons/square km

(b)  819 persons/square km

(c)  864 persons/square km

(d)  989 persons/square km

Answer: (b)

21. The term ‘light year’ is a unit employed in measuring:

(a)  intensity of light

(b)  distance

(c)  speed of light

(d)  time

Answer: (b)

22. Vinegar is acidic in nature because of the presence of:

(a)  citric acid

(b)  acetic acid

(c)  hydrochloric acid

(d)  tartaric acid

Answer: (b)

23. We stud viruses because they cause many infectious diseases. Which of the following diseases is not a viral disease?

(a)  influenza

(b)  measles

(c)  cholera

(d)  small pox

Answer: (c)

24. Which one of the following characteristics is absent in a computer, how much sophisticated it may be?

(a)  High speed

(b)  Accuracy

(c)  Perfect memory

(d)  Intelligence

Answer: (d)

25. Isotopes of an element contain the same number of:

(a)  neutrons and protons

(b)  neutrons and protons but different number of electrons

(c)  protons but different number of neutrons

(d)  neutrons and electrons but different number of protons

Answer: (c)

26. At which location at the surface of the earth would an observer find the greatest force due to the Earth’s gravity?

(a)  Equator

(b)  North Pole

(c)  Tropic of Capricon (23.50S)

(d)  Tropic of Cancer (23.50N

Answer: (b)

27. Which is the correct scientific name applied for a ‘shooting star’?

(a)  Comet

(b)  Meteor

(c)  Asteroid

(d)  Meteroite

Answer: (b)

28. Which type of mirror is used as a ‘rear – view’ mirror in vehicles?

(a)  Plane

(b)  Convex

(c)  Concave

(d)  Oval

Answer: (b)

29. Based on extensive and detailed scientific evidence, geologists have determined the age of the Earth. Which one of the following figures is the closest to the present estimated age of the earth?

(a)  3.25 billion years (3.25 × 109 years)

(b)  4.55 billion years (4.55 × 109 years)

(c)  2.95 billion years (2.95 × 109 years)

(d)  5.55 billion years (5.55 × 109 years)

Answer: (b)

30. “This mineral extensively found in Kerala is a primary ore of several rare earth metals most notably thorium, cerium and lanthanum”. Name the mineral which this statement refers to:

(a)  Ilmenite

(b)  Zircon

(c)  Monazite

(d)  Sillimanite

Answer: (c)

31. While the river Kaveri(Cauvery) is nicknamed “Dakshina Ganga” another river of south India is nicknamed “Vriddha Ganga”. Which is that river?

(a)  Tungabhadra

(b)  Godavari

(c)  Mahanadi

(d)  Krishna

Answer: (b)

32. In the following pairs of cities and their associated rivers which pair is NOT correct?

(a)  Jhelum-Srinagar

(b)  Yamuna-Agra

(c)  Hugli-Kolkata

(d)  Mahanadi-Vijayawada

Answer: (d)

33. Cherrapunji, the world’s wettest place, is located in:

(a)  Arunachal Pradesh

(b)  Meghalaya

(c)  Assam

(d)  Nagaland

Answer: (b)

34. Find the incorrect pair among the following:

(a)  Tanjavur-Brihadeeswara Temple

(b)  Amritsar – Golden Temple

(c)  Puri – Konark Temple

(d)  Agra – Lotus Temple

Answer: (d)

35. “It is the only hill station in Rajasthan. It is located at an elevation of 1220 meters. It is also home to a number of famous Jain temples. The world headquarters of the Barhma Kumari order of lady renunciates also located here.” Which is that place?

(a)  Jaisalmer

(b)  Mount abu

(c)  Jaipur

(d)  Udaipur

Answer: (b)

36. The National Defence Academy of India is the premier national institute of military sciences, and fundamental training college for all prospective officers of the Indian Army, the Indian Air Force and the Indian Navy. Name the state in which it is located.

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Maharashtra

(c)  Punjab

(d)  Haryana

Answer: (b)

37. Which is the southernmost point of land in the territory of India?

(a)  Point Calimere

(b)  Indira Point

(c)  Kanyakumari

(d)  Dhanushkodi

Answer: (c)

38. When Greenwich time is 10 am, the corresponding Indian Standard Time will be:

(a)  3.30 pm

(b)  2.30 pm

(c)  5.00 pm

(d)  5.30 pm

Answer: (a)

39. The strait that separates the continent of Asia from North America is:

(a)  Strait of Gibraltor

(b)  Strait of Malacca

(c)  Palk Strait

(d)  Bering Strait

Answer: (d)

40. Which of the following statements regarding eclipses is incorrect?

(a)  A solar eclipse occurs only one new moon days

(b)  A lunar eclipse occurs only on full moon days

(c)  In a solar eclipse the moon moves through the shadow caste by the earth

(d)  A lunar eclipse occurs when the moon is between the sun and the earth and the moon’s shadow moves across the face of the earth.

Answer: (c & d)

41. The maximum period for which a proclamation of emergency issued by the President can remain in force without approval by a resolution of the parliament is:

(a)  two months from the data of issue

(b)  six months from the date of issue

(c)  four months from the date of issue

(d)  one year from the date of issue

Answer: (*)

42. In 2000 three new states were created in Indian Union. Which one of the following is not among those three?

(a)  Meghalaya

(b)  Uttarakhand

(c)  Jharkhand

(d)  Chattisgarh

Answer: (a)

43. Name the Indian state having maximum number of members of Rajya Sabha

(a)  Bihar

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Maharashtra

(d)  Tamil Nadu

Answer: (b)

44. Including the Speaker and two nominated members, what is the present total strength of the Lok Sabha of India?

(a)  545 members

(b)  525 members

(c)  530 members

(d)  535 members

Answer: (a)

45. A high court judge can hold office till he attains the age of:

(a)  58

(b)  60

(c)  62

(d)  65

Answer: (c)

46. States Reorganization Act resulted in erasing the distinction between parts A, B and C states, and caused the reorganization of the states on linguistic lines. This was in the year.

(a)  1948

(b)  1956

(c)  1953

(d)  1961

Answer: (b)

47. Out of the total 250 members of the Rajya Sabha, how many are nominated by the President of India?

(a)  12

(b)  10

(c)  16

(d)  22

Answer: (a)

48. Father of the Nation is a term by many countries to describe a political or symbolic leader seen as a founding father of the nation. In the following Nation-Father of the Nation’s pair which one is incorrect?

(a)  South Africa-Nelson Mandela

(b)  Cambodia-Norodom Sihanouk

(c)  Indonesia – Lee Kuan Yew

(d)  Vietnam – Ho Chi Minh

Answer: (c)

49. The first general election under the new constitution was held in India during the year 1951-52. When did the first elected Parliament come into being?

(a)  March 1953

(b)  November 1952

(c)  April 1952

(d)  January 1953

Answer: (c)

50. The allocation of seats in Rajya Sabha is contained in the Fourth Schedule to the Constitution. How many seats in Rajya Sabha re allocated for the state of Kerala?

(a)  9

(b)  12

(c)  14

(d)  20

Answer: (a)

51. The Afro-Asian Games held in India in 2003 were the first such instance of a sporting event involving the two continents. Which was its venue in India?

(a)  Patiala

(b)  Chennai

(c)  Kolkata

(d)  Hyderabad

Answer: (d)

52. Name the person who resigned in 1991. after serving less than a year as Governor of Tamil Nadu and was again appointed as the Governor of Tamil Nadu in 2004:

(a)  T. N. Chaturvedi

(b)  Balram Jakhar

(c)  Surjit Singh Barnala

(d)  Rameshwar Takur

Answer: (c)

53. Who is the Minister for Electricity in Kerala?

(a)  P. K. Gurudasan

(b)  S. Sharma

(c)  A. K. Balan

(d)  G. Sudhakaran

Answer: (c)

54. Saka Era was adopted as the National Calendar of India in 1957. What will be the Saka Year corresponding to January 1 to 2007?

(a)  1912

(b)  1284

(c)  1928

(d)  1574

Answer: (c)

55. Who is the present Chief Minister of Bihar?

(a)  Nitish Kumar

(b)  Arjun Munda

(c)  Naveen Patnaik

(d)  Karpoori Thakur

Answer: (*)

56. Under the Irrigation Component of Bharat Nirman the target of creation of additional irrigation potential of 1 crore hectare in India is planned to be achieved in:

(a)  2010

(b)  2007

(c)  2009

(d)  2012

Answer: (c)

57. Bollywood is the informal name given to the popular Mumbai – based Hindi language film industry in India. What does the name ‘Kollywood’ represent?

(a)  Tamil Film Industry of Chennai

(b)  Kannada Film Industry of Hyderabad

(c)  Telugu Film Industry of Hyderabad

(d)  Bengali Film Industry of Kolkata

Answer: (a)

58. Name the country presently having the fifth largest installed wind power capacity in the world (1870 MW):

(a)  Australia

(b)  USA

(c)  Brazil

(d)  India

Answer: (d)

59. In 2010 New Delhi will be a venue for an important event. Which is that event?

(a)  Asian Games

(b)  World Games

(c)  Commonwealth  Games

(d)  Asian Indoor Games

Answer: (c)

60. Who is the present Chief Election Commissioner of India?

(a)  S. Narayanaswamy

(b)  T. S. Krishnamoorthy

(c)  N. Gopalaswamy

(d)  J. M. Lyngdoh

Answer: (c)

61. Match the following proverbs of List A with their correct meanings in the List B.

List A

(1) Sacrifice future gains to satisfy present needs

(2) The opinions, advice, etc, of a second person are valuable

(3) There is always some reasons for a rumour

(4) People of the same sort gather together

List B

(A) There is no smoke without fire

(B) Still waters run deep

(C) Birds the same feather flock together

(D) Kill the goose that lays the golden eggs

(E) Two heads are better than one

(a)  1-D, 2-A, 3-B and 4-C

(b)  1-C, 2-E, 3-A and 4-D

(c)  1-E, 2-B, 3-A and 4-D

(d)  1-D, 2-E. 3-A and 4-C

Answer: (d)

62. Which among the following sentences is grammatically correct?

(a)  Take off your shoes before you enter into the house

(b)  One should obey his parents

(c)  He has failed in the examination

(d)  He has not replied my letter yet

Answer: (c)

63. In which of the following sentences is the verb incorrectly used?

(1)  Smitha and Lakshmi are going to lay the carpet

(2)  He lay on the floor

(3)  Why don’t you lay on the bed?

(4)  He had laid on the floor for hours

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (c & d)

64. Which one of the following sentences is grammatically correct?

(a)  Mother-in-laws always quarrel with their daughter-in-laws

(b)  That news is not reliable

(c)  These deers have been brought from the forests of South Africa

(d)  He is only a six years old child

Answer: (b)

65. Which of the following sentences is grammatically correct?

(1) Mary is elder than I.

(2) The person who is standing besides the door is my sister

(3) She told to me to read it

(4) Please don’t mention about the incident again

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (*)

66. How many of the following sentences are grammatically correct?

(1) She shock her head with a regrettable smile

(2) They spent five tortuous days in the enemy camp

(3) I spent the majority of day reading

(4) We intend to stay here a farther two weeks

(a)  One

(b)  two

(c)  three

(d)  none

Answer: (a)

67. Find the portion where error occurs in the following sentence.

(a)  My elder brother

(b)  and my sister

(c)  helps me in

(d)  doing  my homework

Answer: (c)

68. Which of the following sentences is grammatically correct?

(a)  Bacteria causing salmonella is killed by through cooking

(b)  Her article is detrimental both understanding and to peace

(c)  Studies of anteater, both in the wild and captivity indicate that it is a nocturnal animal

(d)  He came with you and I

Answer: (*)

69. Which of the following sentences are/is grammatically correct?

(1) I am either going to buy new camera or a video

(2) Either I accompany you or Harikrishnan

(3) I don’t know nothing

(4) There is no problem between you and I

(a)  1

(b)  all

(c)  3

(d)  4

Answer: (*)

70. Find the portion where error occurs in the following sentences:

Trees/drop its/leaves in/autumn

(a)  Trees

(b)  drop its

(c)  leaves in

(d)  autumn

Answer: (b)

71. Which of the following English Translations of common, Latin phrases are incorrect?

(1) in toto – in the mean time     (2) adinfinitum – to infinity

(3) sub judice – under a judge    (3) ad hoc – for this purpose

(a)  1

(b)  1 and 4

(c)  2 and 4

(d)  1 and 3

Answer: (a)

72. Which of the following statements regarding common Latin abbreviations are incorrect?

(a)  cf. (conferre) means “to confess one’s fault”

(b)  viz. (videlicet) means “namely”

(c)  e.g. (exempli gratia) means “for example”

(d)  ibid. (ibidem) mans “the same place”

Answer: (a)

73. In the list of synonyms given below, which one is incorrect?

(a)  intelligible – comprehensible

(b)  haste – hurry

(c)  absurd – stupid

(d)  lavish – innocent

Answer: (d)

74. Among the following antonyms listed below, which one is incorrect?

(a)  surplus – deficit

(b)  genuine – spurious

(c)  bold – shy

(d)  savage – civilized

Answer: (All are correct)

75. Complete the following proverbs of List A by choosing the appropriate word/words from List B

List A

(1)  ……….. never won fair lady

(2)  ……… is mightier than the sword

(3)  ………. is the sincerest form of flattery

(4)  ………. speak louder than words

List B

(a) Faint heart (b) The pen         (c) Imitation         (d) Actions (e) Laziness

(a)  (1)-e, (2)-b, (3)-c, (4)-a

(b)  (1)-a, (2)-e, (3)-c, (4)-a

(c)  (1)-a, (2)-b, (3)-c, (4)-d

(e)  (1)-e, (2)-d, (3)-c, (4)-a

Answer: (c)

76. Which one of the following pairs is incorrect?

(a)  Cardiology – Heart

(b)  Ornithology – Birds

(c)  Metrology – Weather

(d)  Seismology – Earthquake

Answer: (c)

77. How many of the following four words have incorrect spellings?

curriculum, minuscule, millennium, homogenous

(a)  one

(b)  two

(c)  three

(d)  none

Answer: (a)

78. Choose the correct word from List B to complete the sentences in List-A

List A

(A) The little child sits as still as ……….

(B) The burglar who entered the house was as quick as……..

(C) He is as happy as a ……….. today because it is his birthday

(D) The athlete ran as swift as ……. along the track

List B

(1) hawk        (2) lark        (3) lamb      (4) statue

(a)  A-4, B-3, C-2 and D-1

(b)  A-4, B-2, C-3 and D-1

(c)  A-1, B-3, C-2 and D-4

(d)  A-2, B-3, C-4 and D-1

Answer: (a)

79. Which of the following is wrongly matched?

(a)  Hangar – A place for housing aircrafts

(b)  Mint – A place where coins are made

(c)  Stable – A place where horses are kept

(d)  Apiary – A place where monkeys are kept

Answer: (d)

80. Meaning of which of the following idioms is incorrectly stated?

(a)  To build castles in the air – to day dream

(b)  In black and white – to write it down on paper

(c)  Like a dog with two tails – a person who is extremely delighted

(d)  A tall story – a long story

Answer: (d)

81. Complete the following series of words inserting the proper word selecting from (a), (b), (c) or (d)

Thousand, Billion, Octillion, Hundred, One, ……… Eight

(a)  two

(b)  four

(c)  three

(d)  six

Answer: (a)

82. Find the next two letters in the following series:

A, C, F, J, …………., ………..

(a)  O and U

(b)  M and P

(c)  L and S

(d)  N and S

Answer: (a)

83. Seven of the following nine names are alike in a certain way and so form a group. Which are the ones that do not belong to that group?

(1) Albania    (2) Afghanistan    (3) Algeria  (4) Angola  (5) Azerbaijan

(6) Australia  (7) Austria  (8) Argentina        (9) Antigua

(a)  3 and 7

(b)  4 and 6

(c)  2 and 5

(d)  1 and 6

Answer: (c)

84. If the number of girls in a class is five times the number of boys of the same class, which one of the following numbers cannot be the total number of students in that class?

(a)  36

(b)  48

(c)  54

(d)  62

Answer: (d)

85. Aditya multiplied 123 by a certain number and obtained 56077 as his answer. If both the sevens (7s) in the answer are wrong, but the other figures are right, which is the correct answer?

(a)  56045

(b)  56068

(c)  56088

(d)  56034

Answer: (c)

86. In the place of mathematical symbols ‘+’ and ‘−‘ the letters (X), (Y) and (Z) are inserted between the series of numbers given below. Choose the correct mathematical relationship from the choices given:

143 (X) 95 (Y) 30 (Z) 128 = 336

(a)  (X) and (Z) represent – and (Y) represents +

(b)  (X) and (Z) represent + and (Y) represents –

(c)  (X) and (Y) represent + and (Z) represents –

(d)  (X) and (Y) represent – and (Z) represents +

Answer: (b)

87. Choose from (a), (b), (c) or (d) the right word that belongs to the group of words listed below:

ZEPELIN, VERNIER, ………, TEDDY BEAR, HERTZ, SANDWICH, OSCAR

(a)  DIESEL

(b)  CALCULATOR

(c)  BATTERY

(d)  RADAR

Answer: (d)

88. In the series of words given hereunder select the missing word to complete the series.

Cookbook, ……… toolroom, proofroom, foolproof

(a)  doomsday

(b)  roombay

(c)  broomstick

(d)  schoolroom

Answer: (d)

89. Which is the odd one in the following list?

Gujarat, Goa, Maharashtra, West Bengal, Orissa, Kerala, Haryana

(a)  Haryana

(b)  Kerala

(c)  Goa

(d)  Gujarat

Answer: (a)

90. Arrange the following words in the order in alphabetical order as they appear in dictionary and indentify the word that will come fifth in the correct sequence:

quadruple, quack, quality, quarry, qualification, quasar, quadrant

(a)  quality

(b)  quack

(c)  quasar

(d)  quadrant

Answer: (a)

91. Supply the missing number in the following series:

2, 9, 28, 65, ………, 217

(a)  115

(b)  186

(c)  126

(d)  201

Answer: (c)

92. Which of the following numbers has its letters(when written in words) in alphabetical order?

(a)  20

(b)  30

(c)  40

(d)  50

Answer: (c)

93. Provide the last missing word in the following series of words.

ONE, FOUR, THREE, ELEVEN, FIFTEEN, THIRTEEN, SEVENTEEN

(a)  THIRTY NINE

(b)  FORTY SEVEN

(c)  TWENTY THREE

(d)  FORTY FOUR

Answer: (b)

94. Name the pair in the following group of numbers which consists of the same digits but in different order.

N-6582390451       O-1472356890

P-9615602378        Q-7493401256

R-8915670231       S-3587126790

T-9028532167        U-3529036718

V-5481290673

(a)  Q and S

(b)  S and U

(c)  R and P

(d)  V and O

Answer: (d)

95. Complete the following statement with suitable word:

Umbrella is to rain as sword is to…………

(a)  enemy

(b)  fight

(c)  seize

(d)  battle

Answer: (a)

96. Which among the following statement is wrong?

(a)  32 is the smallest 4th power

(b)  132 is the smallest number which is the sum al the two-digit numbers that can be formed with its digits.

(c)  50 is the smallest number that can be written as the sum of two square numbers in two ways

(d)  25 is the smallest square number that can be written as the sum of two square numbers that can be written as the sum of two square numbers

Answer: (a)

97. Among the following four statements identify the one which is incorrect.

(a)  780 = (7 + 5) (8 + 5) (0 + 5)

(b)  4772 = (4 + 4) (7+ 4) (5 + 4) (2 + 4)

(c)  1500 = (1 + 5) (5 + 5) (0 + 5) (0 + 5)

(d)  4320 = (4 + 6) (3 + 6) (2 + 6) (0 + 6)

Answer: (b & d)

98. The largest four digit number which is perfect square of a whole number is:

(a)  9801

(b)  9604

(c)  9216

(d)  9025

Answer: (a)

99. A, B, C and D start from the same point to walk around in a circular path, in the same direction, around a garden whose circumference is one kilometer. A walks 5 km an hour, B walks 4 km an hour. C walks 3 km an hour and D walks 2 km an hour. How long will it be before all four again meet at the starting point?

(a)  4 hours

(b)  3 hours

(c)  2 hours

(d)  1 hour

Answer: (d)

100. How many numbers are there that are completely divisible by 7 between 100 and 205

(a)  15

(b)  13

(c)  14

(d)  12

Answer: (a)

Kerala PSC Degree Level Secretariat Assistant Examination 2013 Question Paper With Answer Key

Kerala PSC Degree Level Secretariat Assistant Examination 2013

1. The constitution describes India as a ______

(a)  Federal State

(b)  Quasi-Federal State

(c)  Unitary State

(d)  Union of States

Answer: (d)

2. The authority/body competent to determine the conditions of citizenship in India:

(a)  The President

(b)  The Parliament

(c)  The Union Cabinet

(d)  The Supreme Court

Answer: (b)

3. From which Constitution India borrowed the idea of Directive Principles of State Policy?

(a)  Constitution of the U.K.

(b)  Constitution of the USA

(c)  Constitution of Ireland

(d)  Constitution of Canada

Answer: (c)

4. Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India?

(a)  Dr. B. R. Ambedkar

(b)  Dr. B. N. Rao

(c)  Dr. Rajendra Prasad

(d)  Jawaharlal Nehru

Answer: (c)

5. Power of the judiciary to declare a law invalid on constitutional ground is called:

(a)  Judicial Activism

(b)  Judicial Review

(c)  Judicial Supremacy

(d)  Judicial Absolutism

Answer: (b)

6. Status of Union Public Service Commission is_____

(a)  Legal

(b)  Administrative

(c)  Advisory

(d)  Constitutional

Answer: (d)

7. Chairman of the National Human Rights Commission is appointed by____

(a)  The President

(b)  The Prime Minister

(c)  The Chief Justice of India

(d)  The Speaker of Loksabha

Answer: (a)

8. Money Bill of the Union Government is first introduced in:

(a)  Rajyasabha

(b)  Loksabha

(c)  Either in Rajya sabha or Loksabha

(d)  In the joint sitting of Rajyasabha and Loksabha

Answer: (b)

9. Which amendment Act incorporated the Right of Education into the list of Fundamental Rights in India?

(a)  67th Amendment Act, 1990

(b)  68th Amendment Act, 1991

(c)  76th Amendment Act, 1994

(d)  86th Amendment Act, 2002

Answer: (d)

10. First Chairperson of the National Commission for Women:

(a)  Jayanti Patnaik

(b)  Dr. V. Mohini Giri

(c)  Dr. Poornima Advani

(d)  Mamta Sharma

Answer: (a)

11. The Chief Minister of Uttarakhand is _____

(a)  Manohar Parrikar

(b)  Vijay Bahuguna

(c)  B. C. Khanduri

(d)  Arjun Munda

Answer: (b)

12. Who is the President of France?

(a)  Nicolas Sarkozy

(b)  Jacquest Chirac

(c)  Francois Hollande

(d)  Joachim Gauck

Answer: (c)

13. The Booker Prize winner of 2012 is _____

(a)  Jeet Thayil

(b)  Hilary Mantel

(c)  Julian Barnes

(d)  Mo Yan

Answer: (b)

14. ICC T20 World Cup winner of 2012 is ______

(a)  Sri Lanka

(b)  Australia

(c)  India

(d)  West Indies

Answer: (d)

15. Who won the women’s 100 meter Gold in 2012 London Olympics:

(a)  Shelly-Ann Fraser-Pryce

(b)  Carmelita Jeter

(c)  Christine Ohuruogo

(d)  Felix Sanchez

Answer: (a)

16. The 59th National Film Award for Best Director was won by:

(a)  Gurvinder Singh

(b)  Salim Ahmed

(c)  Suveeran

(d)  Vetrimaaran

Answer: (a)

17. God’s particle is the pseudonym of______

(a)  Large Hadrom Collider

(b)  Quarks

(c)  Leptons

(d)  Higgs Boson

Answer: (d)

18. Which rocket was launched by ISRO during its 100th mission?

(a)  ASLV-C21

(b)  GSLV-C21

(c)  PSLV-C21

(d)  INSAT-C21

Answer: (c)

19. The 2012 Nobel Peace Prize was awarded to_______

(a)  Liu Xiaobo

(b)  European Union

(c)  Barack Obama

(d)  Inter governmental Panel on climate change

Answer: (b)

20. The Minister for Cooperation in Kerala is:

(a)  C. N. Balakrishnan

(b)  K. Babu

(c)  Adoor Prakash

(d)  V. K. Ebrahim Kunju

Answer: (a)

21. India is called a tropical country mainly on account of its:

(a)  Latitudinal Extent

(b)  Longitudinal Extent

(c)  Areal Size

(d)  Tropical Monsoon Climate

Answer: (d)

22. The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is:

(a)  Khadar

(b)  Bangar

(c)  Terai

(d)  Siwaliks

Answer: (c)

23. Which river is called a river between the two mountains ?

(a)  Narmada

(b)  Ganga

(c)  Godhavari

(d)  Sutlej

Answer: (a)

24. Which state is called the agricultural epitome of India?

(a)  West Bengal

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Tamil Nadu

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (b)

25. Which region of India has a larger female population than the male population?

(a)  West Bengal

(b)  Mizoram

(c)  Nagaland

(d)  Puducherry

Answer: (d)

26. Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?

(a)  B. G. Thilak

(b)  Aurobindo Ghosh

(c)  G. K. Gokhalae

(d)  M. K. Gandhi

Answer: (b)

27. In which Five Year Plan University Grants Commission was set up for promoting and strengthening higher education:

(a)  First Five Year Plan

(b)  Third Five Year Plan

(c)  Fifth Five Year Plan

(d)  Eleventh Five Year Plan

Answer: (a)

28. Who is known as the father of Renaissance of Western India?

(a)  B.M. Malabari

(b)  M. G. Ranade

(c)  R. G. Bhandarkar

(d)  K. T. Telang

Answer: (b)

29. The longest river in Peninsular India :

(a)  Godavari

(b)  Krishna

(c)  Kaveri

(d)  Mahanadi

Answer: (a)

30. The largest producer of rice in India:

(a)  Kerala

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Tamil Nadu

(d)  Gujarat

Answer: (*)

31. The national animal of Kerala:

(a)  Tiger

(b)  Elephant

(c)  Leopard

(d)  Deer

Answer: (b)

32. The southern most river in Kerala:

(a)  Kallada

(b)  Karamanayar

(c)  Ithikkara

(d)  Neyyar

Answer: (d)

33. The largest National Park in Kerala:

(a)  Eravikulam

(b)  Silent Valley

(c)  Pambadum chola

(d)  Mathikettan chola

Answer: (a)

34. The first dam in Kerala:

(a)  Malampuzha

(b)  Mullapperiyar

(c)  Sabarigiri

(d)  Peechi

Answer: (b)

35. The most populated district in Kerala as per 2001 census:

(a)  Thiruvananthapuram

(b)  Ernakulam

(c)  Malappuram

(d)  Thrissur

Answer: (c)

36. Chattampi Swamikal was born in the year:

(a)  1851

(b)  1853

(c)  1854

(d)  1856

Answer: (b)

37. The ‘Savarna Jatha’ to support the Vaikom Satyagraha was organized by:

(a)  Mannath Padmanabhan

(b)  T. K. Madhavan

(c)  K. Kelappan

(d)  Dr. Palpu

Answer: (a)

38. ‘Vivekodayam’ magazine was published by:

(a)  Ramakrishna Pillai

(b)  Pandit Karuppan

(c)  V. T. Bhattathirippad

(d)  Kumaranasan

Answer: (d)

39. ‘Atma Vidhya Sangam’ was founded by:

(a)  Ayyan Kali

(b)  Thycaud Ayya

(c)  Vagbhatananda

(d)  Sahodaran Ayyappan

Answer: (c)

40. In Travancore, The Temple Entry Proclamation was made in:

(a)  1931

(b)  1936

(c)  1938

(d)  1940

Answer: (b)

41. Which lamp has the highest energy efficiency?

(a)  Incandescent Lamp

(b)  LED Lamp

(c)  CFL

(d)  Arc Lamp

Answer: (b)

42. Yellow is a combination of ______primary colors.

(a)  Blue, Green

(b)  Red, Blue

(c)  Red, Green

(d)  Red, Blue and Green

Answer: (c)

43. Diverging lens produces _____type of images.

(a)  small virtual image

(b)  big real image

(c)  small real image

(d)  big virtual image

Answer: (a)

44. The process used to produce ammonia is:

(a)  Contact process

(b)  Haber process

(c)  Chlor-alkali process

(d)  Creighton process

Answer: (b)

45. The non-metal which exists in liquid state at room temperature is:

(a)  Mercury

(b)  Sodium

(c)  Potassium

(d)  Bromine

Answer: (d)

46. 2007 Nobel prize for Chemistry was awarded to:

(a)  Gerhard Ertl

(b)  Dan Shechtman

(c)  Richard Fred Heck

(d)  Venkataraman Ramakrishnan

Answer: (a)

47. The 5th state of matter is

(a)  Plamsa

(b)  Magma

(c)  Bose-Einstein condensate

(d)  Fermionic condensate

Answer: (c)

48. Speed of Blue color light in vacuum is:

(a)  > 3 × 108 m/s

(b)  = 3 × 108 m/s

(c)  < 3 × 108 m/s

(d)  300 m/s

Answer: (b)

49. Which fuel has the highest Calorific Value?

(a)  Bio-Gas

(b)  Methane

(c)  Petrol

(d)  Hydrogen

Answer: (d)

50. In which direction does rainbow appear in the morning?

(a)  North

(b)  South

(c)  East

(d)  West

Answer: (d)

51. He stayed at home yesterday because he ______ a bad cold.

(a)  was

(b)  have

(c)  has

(d)  had

Answer: (d)

52. Look me ______ when you are in India next year.

(a)  down

(b)  up

(c)  in

(d)  over

Answer: (c)

53. I am extremely sorry I can’t talk to you now, I am ______

(a)  behind the time

(b)  without time

(c)  pressed for time

(d)  lost in time

Answer: (c)

54. Hundred rupees _____ enough for the taxi fare.

(a)  is

(b)  are

(c)  has

(d)  have

Answer: (a)

In which part of the sentence (55 and 56) is the mistake.

55. He has delivered a best speech on the topic

(a)  He

(b)  has delivered

(c)  a best speech

(d)  on the topic

Answer: (c)

56. I received a check for one lakh rupees as advance for my book

(a)  I received

(b)  a check for one lakh rupees

(c)  as advance

(d)  for my book

Answer: (b)

57. What is the passive voice form of : This shop sells non-fiction books

(a)  Nonfiction books is sold in this shop

(b)  Nonfiction books was sold in this shop

(c)  Nonfiction books are sold in this shop

(d)  Nonfiction books were sold in this shop

Answer: (c)

58. Report : “Is your book on Shakespeare”, he asked her

(a)  He asked her if your book is on Shakespeare

(b)  He asked her if her book was on Shakespeare

(c)  He asked her if her book were on Shakespeare

(d)  He told her if her book is on Shakespeare

Answer: (b)

59. Chocolate cake contains a _______ amount of calorie.

(a)  high

(b)  numerous

(c)  big

(d)  large

Answer: (d)

60. Within a short period of time, he reached the _______ of his career

(a)  pinnacle

(b)  climax

(c)  acme

(d)  optimum

Answer: (c)

61. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?

(a)  ANSI

(b)  EBCDIC

(c)  ASCII

(d)  ISO

Answer: (c)

62. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as_____

(a)  System software

(b)  Utility software

(c)  Browsers

(d)  Internet tool

Answer: (c)

63. Which of the following is not an output device?

(a)  Plotter

(b)  Scanner

(c)  Flat Screen

(d)  Touch Screen

Answer: (b)

64. Which technology is used in Compact disks?

(a)  Electrical

(b)  Mechanical

(c)  Electromagnetic

(d)  Laser