SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift

Tier-I Examination Held on 20 October, 2013

Part-I

General Intelligence

Directions-(Q. 1-7) Select the related word/letters/number from the given alternatives-

1. Squint : Vision : : Stammering : ?

(A)  Mouth

(B)  Hearing

(C)  Speech

(D)  Tongue

Answer: (C)

2. Racket : Tennis :: ?

(A)  Ball : Football

(B)  Glove : Cricket

(C)  Board : Chess

(D)  Bat : Cricket

Answer: (D)

3. Hand : Glove : : Head : ?

(A)  Hair

(B)  Hat

(C)  Neck

(D)  Hair-pin

Answer: (B)

4. TCEJBO : OBJECT : : TCEJORP : ?

(A)  ROPJECT

(B)  JCCTROP

(C)  PROJECT

(D)  ROJOECT

Answer: (C)

5. FLRX : DJPV : : EKQW : ?

(A)  BHMT

(B)  CIOU

(C)  AGMS

(D)  WQKE

Answer: (B)

6. 4 : 17 : : 7 : ?

(A)  48

(B)  49

(C)  50

(D)  51

Answer: (C)

7. 45 : 9 : : 94 : ?

(A)  17

(B)  14

(C)  13

(D)  10

Answer: (C)

Direction-(Q. 8-11) Find the odd words/letters/number pair from the given alternatives.

8.

(A)  Prince : Princess

(B)  Vamp : Vampire

(C)  Hero : Heroine

(D)  King : Queen

Answer: (B)

9.

(A)  Carrot

(B)  Potato

(C)  Beetroot

(D)  Radish

Answer: (B)

10.

(A)  UROL

(B)  QNKH

(C)  YVSP

(D)  USPM

Answer: (D)

11.

(A)  106 – 36

(B)  76 – 46

(C)  86 – 56

(D)  120 – 90

Answer: (A)

12. Find out the set among the four sets which is like the given set-

(11 – 18 – 25)

(A)  (4 – 12 – 16)

(B)  (19 – 26 – 33)

(C)  (18 – 28 – 33)

(D)  (9 – 14 – 24)

Answer: (B)

13. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

(1) Ploughing     (2) Weeding

(3) Sowing         (4) Harvesting

(A)  1, 2, 3, 4

(B)  1, 3, 2, 4

(C)  2, 3, 1, 4

(D)  1, 2, 4, 3

Answer: (B)

14. Arrange the following words according to t he English Dictionary-

(1) Voyage         (2) Voice

(3) Vocation       (4) Volume

(A)  3, 2, 4, 1

(B)  2, 3, 4, 1

(C)  3, 4, 2, 1

(D)  2, 4, 3, 1

Answer: (A)

15. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

A_b a b_a b_a b b

(A)  b a a

(B)  a a a

(C)  b b b

(D)  b b a

Answer: (C)

Directions-(Q. 16-18) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

16. 4, 7, 13, 22, 34, ?

(A)  47

(B)  52

(C)  49

(D)  45

Answer: (C)

17. FLA, GMB, HNC, IOD, ?

(A)  NSD

(B)  JPE

(C)  TOE

(D)  OTK

Answer: (B)

18. 135, 226, 353, ?, 739

(A)  522

(B)  622

(C)  632

(D)  722

Answer: (A)

19. If day before yesterday was Sunday, what day will fall on day after tomorrow?

(A)  Wednesday

(B)  Thursday

(C)  Friday

(D)  Tuesday

Answer: (B)

20. Prakash jumps higher than Pinakin, but not as much as Ketan jumps. Rohan jumps lower than Pranav but not less than Ketan. Who jumps lowest?

(A)  Pinakin

(B)  Ketan

(C)  Rohan

(D)  Pranav

Answer: (A)

21. Leela and her grandmother differ in their ages by 60 years. After 10 years, if the sum of their ages is 100 years, what are their present ages?

(A)  20, 80

(B)  10, 70

(C)  15, 75

(D)  25, 85

Answer: (B)

22. Sarika is 19th from either end of a row of girls. How many girls are there in that row?

(A)  38

(B)  39

(C)  37

(D)  19

Answer: (C)

23. Mohan is husband of Sona. Sona is aunt of Shilpa. Ankit is brother of Sona. How is Ankit related to Mohan?

(A)  Uncle

(B)  Brother

(C)  Cousin

(D)  Brother-in-law

Answer: (D)

24. If A = 1, AIR = 28, then RIB = ?

(A)  28

(B)  29

(C)  35

(D)  26

Answer: (B)

25. In the following series of English alphabets, how many ‘a b c’ occur in such a way that ‘b’ is in the middle and both ‘a’ and ‘c’ are on any one side-

q b c a j l c b I d a e c h k a m b c n o

a b c p k d c r b c h a q g a b c f e b c t u

(A)  6

(B)  4

(C)  3

(D)  2

Answer: (C)

26. If ‘PSYCHOLOGY’ is coded as ‘9834215173’; and ‘SOCIOLOGY’ is coded as ‘812015173’; then ‘PHILOSOPHY’ can be coded as-

(A)  9205182923

(B)  9206181923

(C)  9205181923

(D)  9105282913

Answer: (C)

27. If ‘ETHICS’ can be written as ‘SECTIH’; then how can ‘AFECTION’ be written-

(A)  NAOFETIC

(B)  NAOFICTE

(C)  NAOFIETC

(D)  NAOFITCE

Answer: (C)

28. Some letters are given below in the first line and numbers are given below them in the second time. Numbers are the codes for the alphabets and vice-vera. Choose the correct number-code for the given set of alphabets-

A  F  E  H  I  K  O  M  U  R

9   3   8   4  0  5   1   6   2    7

               M A E I O U

(A)  6 9 8 1 0 2

(B)  6 9 8 0 1 2

(C)  6 9 8 2 1 0

(D)  6 9 8 2 0 1

Answer: (B)

29. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word-

ONSLAUGHT

(A)  HOUSE

(B)  GHOST

(C)  ENOUGH

(D)  STRONG

Answer: (B)

30. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word-

TRANSLATION

(A)  TRANSIT

(B)  TRANSMIT

(C)  NATION

(D)  RATION

Answer: (B)

Directions-(Q. 31 an 32) Select the missing number from the given responses.

31.

7      56    8

9      63    7

12    ?      5

(A)  17

(B)  25

(C)  60

(D)  119

Answer: (C)

32. 

4      5      8

3      ?      2

4      10    4

48    200  64

(A)  185

(B)  40

(C)  20

(D)  4

Answer: (D)

Directions-(Q. 33 and 34) Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.

33. 2 × 7 × 5 = 527, 1 × 4 × 9 = 914, 6 × 3 × 8 = ?

(A)  683

(B)  863

(C)  638

(D)  836

Answer: (B)

34. If 624 = 9

and 3732 = 20, then

4523 = ?

(A)  26

(B)  16

(C)  23

(D)  21

Answer: (D)

35. Select the correct combination of mathematical signs to replace ‘*’ signs and to balance the given equation-

6 * 5 * 8 * 4 * 32

(A)  + + + =

(B)  ÷ + × +

(C)  × + ÷ =

(D)  − + × ×

Answer: (C)

36. If ‘+’ means division, ‘−’ means multiplication, ‘×’ means subtraction and ‘÷’ means addition then,

(280 + 10 × 20) – 8 ÷ 6 = ?

(A)  58

(B)  70

(C)  112

(D)  392

Answer: (B)

37. Seema started early in the morning on the road towards the Sun. After some time she turned to her left. Again after some time she turned to her right. After moving come distance she again turned to her right and began to move. At this time, in what direction was she moving?

(A)  North-West

(B)  North-East

(C)  East

(D)  South

Answer: (D)

38. ‘A’ walks 10 m towards East and then 10 m to his right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m, respectively. How far is he now from his starting point?

(A)  5 m

(B)  10 m

(C)  15 m

(D)  20 m

Answer: (A)

Directions-(Q. 39 and 40) Two statements are given, followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

39. Statements : All trams are prams, No pram can carry passengers.

Conclusions: I. No tram can carry passengers.

(II) Some trams cannot carry passengers.

(A)  Only conclusions I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both the conclusions I and II follows

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (A)

40. Statements : This world is neither good nor bad. Each individual manufactures world for

Conclusions : I. Some people find this world quite good.

(II) Some people find this world quite bad.

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both conclusions I and II follow

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (D)

41. Five girls E, F, G, H and I are standing in a row. H is on the right of G. I is on the left of G, but is on the right of F. H is on the left of E. Who is standing on the extreme right?

(A)  F

(B)  G

(C)  H

(D)  E

Answer: (D)

42. There are 120 students in a class. 25% of the students play volleyball. 40% of the remaining students play cricket. 50% of the remaining students play football. How many students in the class do not play any game?

(A)  29

(B)  30

(C)  27

(D)  32

Answer: (C)

43. Select the related figure from the given alternatives.

Answer: (C)

44. Find the odd figure from the given alternatives.

Answer: (B)

45. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Answer: (D)

46. Find the missing number from the given responses-

(A)  7

(B)  192

(C)  193

(D)  98

Answer: (C)

47. Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below:

Potato, Vegetables and Eatables

Answer: (A)

48. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (A)

49. A piece of paper is folded and cut/punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (D)

50. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (A)

For Visually Handicapped Candidates Only

43. Find the wrong number in the given series from the given alternatives-

445, 221, 109, 46, 25

(A)  25

(B)  46

(C)  221

(D)  109

Answer: (C)

44. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs 1,000 more than D, what is B’s share?

(A)  Rs 500

(B)  Rs 1,500

(C)  Rs 2,000

(D)  Rs 2,500

Answer: (C)

45. If P stand for +, Q for ×, B for ÷ G for −, then find the value of the following equation.

19 G 9 P 15 B 5 Q 2 = ?

(A)  16

(B)  20

(C)  32

(D)  40

Answer: (A)

46. In a peculiar mathematical operation, before any operation is started, the numbers are changed as under-

1 to 4 changed to 1

5 to 9 changed to 2

Zero remains zero.

Applying the above condition, find the answer of the following equation-

769 + 2085 + 6083 – 8306 = ?

(A)  1163

(B)  1009

(C)  4033

(D)  2825

Answer: (A)

47. Usha ranks 21st in a class of 37 students. What is the her rank from the last?

(A)  16

(B)  17

(C)  18

(D)  19

Answer: (B)

48. The sum of two numbers is 21 and their product is 90. Then sum of their squares will be?

(A)  441

(B)  728

(C)  261

(D)  860

Answer: (C)

49. In the following series of numbers, how many 0’s are followed by 9 and preceded by 5?

1 0 9 1 1 5 0 9 2 0 1 2 3 2 8 1 3 9 3

5 0 9 4 8 1 4 7 1 6 7 5 5 0 9 6 1 5

(A)  7

(B)  3

(C)  5

(D)  4

Answer: (B)

50. LOVE is coded as 1357, and HATE is coded as 2467. What do the figures 6417 stand for?

(A)  HEAT

(B)  LEAD

(C)  TALE

(D)  LATE

Answer: (C)

Part-II

English Language

Directions-(Q. 51 to 55) Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval () corresponding  to the appropriate letter (A), (B), (C). If a sentence is free from error, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer-Sheet.

51. I want to get (A)/ a M.A. degree (B)/ (C)/ from a reputed university located in India. No error (D)

Answer: (B)

52. Not only she makes (A)/ home-made cakes (B)/ she also sells them. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

53. Pandit Hariprasad Chaurasia played (A)/ a flute at the Music Conference (B)/ in a small town. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

54. They are (A)/ ignorant of (B)/ what is happening here. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

55. My mother made (A)/ the servant to (B)/ complete the work. (C)/ No error (D)

Answer: (B)

Directions-(Q. 56 to 60) Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer-Sheet.

56. The doctors and the nurses worked hard to …….. the dying man.

(A)  bring up

(B)  bring out

(C)  bring back

(D)  bring round

Answer: (C)

57. They tried to bribe the peon but he …….. them.

(A)  has been too clever for

(B)  was too clever for

(C)  was being clever for

(D)  was clever for

Answer: (B)

58. She asked me ……….. .

(A)  what was the time

(B)  what is the time

(C)  what was time

(D)  what the time was

Answer: (D)

59. A legislation was passed to punish brokers who …………. their client’s funds.

(A)  devastate

(B)  devour

(C)  embezzle

(D)  defalcate

Answer: (C)

60. He fell down a flight of stairs and broke ………. rib.

(A)  a

(B)  the

(C)  his

(D)  up

Answer: (C)

Directions-(Q. 61 and 62) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer-Sheet.

61. Stratagem

(A)  Stratum

(B)  Ruby

(C)  Trick

(D)  Strait

Answer: (C)

62. Forsake

(A)  Abandon

(B)  Forego

(C)  Disintegrate

(D)  Separate

Answer: (A)

Directions-(Q. 63 and 64) Choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer-Sheet.

63. Dreary

(A)  Solitary

(B)  Driblle

(C)  Unusual

(D)  Interesting

Answer: (D)

64. Keen

(A)  Impassioned

(B)  Indifferent

(C)  Clever

(D)  Immobile

Answer: (B)

Directions-(Q. 65 and 66) Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer-Sheet.

65.

(A)  privelege

(B)  privilege

(C)  priviledge

(D)  privalege

Answer: (A)

66.

(A)  hipopotamus

(B)  hippopotamus

(C)  hippopatemus

(D)  hippopotomous

Answer: (B)

Directions-(Q. 67 to 69) Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer-Sheet.

67. We could sit here and talk till the cows come home.

(A)  for a very long time

(B)  for a very short span of time

(C)  if the cows come home quickly

(D)  if the cows come home slowly

Answer: (A)

68. They earn so little that it is very difficult for them to keep the wolf from the door.

(A)  have less money to avoid hunger and need

(B)  have enough money to avoid hunger and need

(C)  to  hide the wolf behind the door

(D)  to display the wolf before the door

Answer: (B)

69. Arvind finally got through with his doctoral thesis.

(A)  finally cleared his last examination

(B)  left the thesis half way through

(C)  finally finished his thesis after hard toil

(D)  was awarded his doctoral degree

Answer: (D)

Directions-(Q. 70 to 72) Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

70. A place of shelter for ships.

(A)  Helipad

(B)  Port

(C)  Harbour

(D)  Barrack

Answer: (C)

71. A shopkeeper who sells fresh and green vegetables.

(A)  Butcher

(B)  Shopkeeper

(C)  Vendor

(D)  Greengrocer

Answer: (D)

72. That which cannot be consumed by fire.

(A)  Inflammable

(B)  Inexhaustible

(C)  Incombustible

(D)  Invicible

Answer: (C)

Directions-(Q. 73 and 74) A part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer-Sheet.

73. Historians feel there is an earnest need for the review of history books every five years and a revision of the same every ten years.

(A)  indispensable

(B)  urgent

(C)  imperative

(D)  No improvement

Answer: (A)

74. When describing the accident, he was in tears.

(A)  In describing

(B)  When he was describing

(C)  As describing

(D)  No improvement

Answer: (B)

Directions-(Q. 75 to 79) A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark your answer in the Answer-Sheet.

75. Differential Calculus is being learnt by the girl.

(A)  The girl is learning Differential Calculus

(B)  The girl learns Differential Calculus

(C)  The girl was learning Differential Calculus

(D)  The girl has learnt Differential Calculus

Answer: (A)

76. He arranged the furniture in the house according to the decorator’s plans.

(A)  The furniture was being arranged in the house according to the decorator’s plans

(B)  The furniture had been arranged in the house according to the decorator’s plans

(C)  The furniture have been arranged in the house according to the decorator’s plans

(D)  The furniture was arranged in the house according to the decorator’s plans

Answer: (D)

77. To make the batter add one tablespoonful of baking powder to the cake mixture.

(A)  Let one tablespoonful of baking powder be added to the cake mixture to make the batter

(B)  Let only one tablespoonful of baking powder be added to the cake mixture to make the batter

(C)  One tablespoonful of baking powder may be added to the cake mixture to make the batter

(D)  One tablespoonful of baking powder could be added to the cake mixture to make the batter

Answer: (A)

78. By whom is John looked after?

(A)  Who looks after John?

(B)  John looks after whom?

(C)  Whom looks after John?

(D)  Who is looking after John?

Answer: (D)

79. The horse jumped over the fence.

(A)  The fence might be jumped over by the horse

(B)  The fence was jumped over by the horse

(C)  The fence by the horse was jumped over

(D)  The fence was jumped by the horse

Answer: (B)

Directions-(Q. 80 to 84) A sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct and mark your answer in the Answer-Sheet.

80. The mother urged the child to come on the footpath.

(A)  The mother said to the child. “Come on the footpath.”

(B)  The mother said, “Come, child come. Come on the footpath.”

(C)  The mother said, “Please come on the footpath, child.”

(D)  The mother said to the child, “You should come on the footpath.”

Answer: (A)

81. Sushma said, “We shall celebrate the festival of Janmashtami tomorrow.”

(A)  Sushma said that we should celebrate the festival of Janmashtami the next day

(B)  Sushma said that we shall celebrate the festival of Janmashtami the next day

(C)  Sushma said that they should celebrate the festival of Janmashtami the next day

(D)  Sushma said that they would celebrate the festival of Janmashtami the next day

Answer: (C)

82. “I’m so tiny that I can’t reach your branches,” said the little boy to the tree.

(A)  The little boy said that the tree was so tiny that he couldn’t reach its branches

(B)  The little boy said that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

(C)  The little boy told to the tree that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

(D)  The little boy told the tree that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

Answer: (C)

83. I’m sorry I cannot stay,” said the swallow. “I’m waited for in Egypt.”

(A)  The swallow told that he is sorry he cannot stay and added that he is waited for in Egypt

(B)  The swallow said he was sorry he couldn’t stay and added that someone was waiting for him in Egypt

(C)  The swallow regretted he couldn’t stay as he was waited for in Egypt

(D)  The swallow regretted that he was waited for in Egypt and couldn’t stay

Answer: (C)

84. The notice reads, “Trespassers will be prosecuted.”

(A)  The notice read that trespassers will be prosecuted

(B)  The notice read that trespassers would be prosecuted

(C)  The notice reads that trespassers would be prosecuted

(D)  The notice reads that trespassers will be prosecuted

Answer: (D)

Directions-(Q. 85 to 90) The 1st and the last sentence of the passage/parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the passage/sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer Sheet.

85. (1) Self help means doing our own work ourselves.

(P) They prefer to have things done for them.

(Q) The most successful man is he who depends the least on others.

(R) There are men in our society who don’t exert themselves.

(S) Such people are rarely successful.

(6) He has a strength of mind and determination to succeed on his own.

(A)  RPSQ

(B)  PQRS

(C)  QPSR

(D)  QSRP

Answer: (A)

86. (1) At the time when the city of Venice in Italy was rich and famous, one of her chief citizens was a merchant named Antonio.

(P) He had many friends, among them a young Venetian nobleman called Bassanio.

(Q) But Antonio loved him and gave him money whenever he needed it.

(R) Although he came from a noble family, Bassanio was poor and spent more money than he could afford.

(S) He was well known for his kindness.

(6) For the merchant of Venice was a rich man, who owned many ships which traded with foreign countries.

(A)  PQRS

(B)  SQRP

(C)  SPRQ

(D)  PRSQ

Answer: (C)

87. (1) Drug addiction has now become one of the major problems of our society.

(P) There should be joint effort of family, government and social organizations for prevention and cure this curse.

(Q) The possibilities of these young men and women are nipped in the bud.

(R) In such an alarming situation, we cannot remain idle onlookers.

(S) Many youngsters are becoming victims of this deadly curse.

(6) We should take the pledge-“Let us unite for a drug-free world”.

(A)  SQRP

(B)  PQRS

(C)  PSQR

(D)  RQPS

Answer: (A)

88. (1) ‘Tsunami’ which means harbour wave’

(P) usually an ocean

(Q) of a large volume of a body of water

(R) is a series of water waves

(S) caused by the displacement

(6) though it can occur in large lakes.

(A)  RQPS

(B)  RSQP

(C)  SRQP

(D)  PSQR

Answer: (B)

89. (1) Dante was of moderate height

(P) clad always in such sober dress

(Q) with a slow and gentle pace

(R) was accustomed to walk somewhat bowed

(S) and after maturity

(6) as befitted his ripe years.

(A)  SRQP

(B)  RQSP

(C)  PSRQ

(D)  QSRP

Answer: (B)

90. (1) Queen Elizabeth had the mind

(P) and nurtured her country

(Q) through careful leadership

(R) of a political genius

(S) and by choosing capable men

(6) to assist her.

(A)  RQSP

(B)  RPQS

(C)  PSRQ

(D)  SPRQ

Answer: (B)

   Directions-(Q. 91 to 95) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

   The sun had set but there was still some light in the sky. Martin …91… on his elbow and looked …92… through the leaves. In the waters of the lake, close to the shore, he saw a …93… of alligators floating quietly. One of the creatures, …94… huge one, was lying on a high …95… of sand, a few  yards from the water.

91.

(A)  crossed

(B)  leaned

(C)  lay

(D)  sat

Answer: (B)

92.

(A)  down

(B)  at

(C)  for

(D)  into

Answer: (D)

93.

(A)  family

(B)  volume

(C)  number

(D)  semblance

Answer: (C)

94.

(A)  a

(B)  one

(C)  single

(D)  an

Answer: (A)

95.

(A)  peak

(B)  pit

(C)  pile

(D)  bank

Answer: (C)

   Directions-(Q. 96 to 100) You have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval () in the Answer-Sheet.

   I could not help thinking, as I looked at the works of Shakespeare on the shelf, that it would have been impossible, completely and entirely, for any woman to have written the plays of Shakespeare in the age of Shakespeare. Let me imagine, since facts are so hard to come by, what would have happened had Shakespeare had a wonderfully gifted sister, called Judith, let us say. Shakespeare himself went, very probably-his mother was an heiress-to the grammar school, where he may have learnt Latin – Ovid, Virgil and Horace – and the elements of grammar and logic. He was, it is well known, a wild boy who poached rabbits, perhaps shot a deer, and had, rather sooner than he should have done, to marry a woman in the neighbourhood, who bore him a child rather quicker than was right. That escapade sent him to seek his fortune in London. He had, it seemed, a taste for the theatre; he began by holding horses at the stage door.

96. Which of the following statements is true?

(A)  Shakespeare’s mother was poor

(B)  Shakespeare learnt Roman

(C)  Shakespeare did not have a sister

(D)  Judith was Shakespeare’s wife

Answer: (B)

97. ‘Come by’ means-

(A)  maintain

(B)  manage to get

(C)  invent

(D)  search

Answer: (B)

98. The passage is about-

(A)  Shakespeare’s sister

(B)  Shakespeare’s theatre

(C)  Shakespeare’s writing

(D)  Shakespeare’s life

Answer: (D)

99. Shakespeare’s marriage reveals that he was-

(A)  impulsive

(B)  talented

(C)  wise

(D)  stealthy

Answer: (D)

100. Shakespeare’s sister was-

(A)  wise

(B)  imaginary

(C)  famous

(D)  ordinary

Answer: (B)

Part-III

Quantitative Aptitude

101. The angles of depression of the top and the bottom of a building of height h units, from the top of a monument of height H units are complementary. If the distance between the building and the monument is ‘a’ units, then it is always rule that-

(A)   

(B)    

(C)   

(D)    

Answer: (C)

102. If  then the value of θ in circular measure will be-

(A)  π/4

(B)  π/12

(C)  π/3

(D)  π/6

Answer: (C)

103. If  then the value of tan 47° is-

(A)   

(B)  y/x

(C)  x/y

(D)   

Answer: (C)

104. The value of  is equal to-

(A)  1

(B)  1/4

(C)  1/2

(D)  2

Answer: (A)

105. If sec θ – cos θ = 3/2 (θ is a positive acute angle), then sec θ is equal to-

(A)  −1/2

(B)  0

(C)  1/2

(D)  2

Answer: (D)

106. The base of a pyramid of volume 48√3 cc is an equilateral triangle. If the height of the pyramid is 4 cm, then each side of the equilateral triangle at the base is-

(A)  3 cm

(B)  4 cm

(C)  6 cm

(D)  12 cm

Answer: (D)

107. In a triangle ABC, AB = 3 cm, BC = 4 cm and ∠ABC = 90°. The triangle is first rotated around the side AB and then around the side BC. The volume of the first cone, thus formed, is x% more than second cone. Then x is equal to-

(A)  25

(B)    

(C)  20

(D)   

Answer: (B)

108. The base of a right-angled triangle is 5 units and hypotenuse is 13 units. Then the area is-

(A)  15 sq. units

(B)  30 sq. units

(C)  12 sq. units

(D)  60 sq. units

Answer: (B)

109. A wall 9 m long, 6 m high and 20 cm thick is to be constructed using bricks of dimension 30 cm × 15 cm × 10 cm. How many bricks will be required?

(A)  2800

(B)  3600

(C)  3200

(D)  2400

Answer: (D)

110. The diameter of a sphere is 6 cm. It is melted and drawn into a wire of diameter 0.1 cm. Find the length of the wire-

(A)  24 cm

(B)  28 cm

(C)  36 cm

(D)  42 cm

Answer: (*)

111. The greatest number of solid cubes with 0.2 metre edges that can be packed in a box whose inside dimensions are 1 m by 1 m by 2 m are-

(A)  10

(B)  25

(C)  50

(D)  250

Answer: (D)

112. The length of a wire is 66 m. Then the number of circles of circumference 1.32 cm that can be made from this wire is-

(A)  50

(B)  100

(C)  1000

(D)  5000

Answer: (D)

113. Suppose O is the incentre of ∆ABC and the circle touches the sides BC, CA and AB at the points P, Q, R respectively. If ∠A = 60°, then the magnitude of ∠QPR is-

(A)  60°

(B)  90°

(C)  120°

(D)  100°

Answer: (A)

114. In an isosceles triangle ABC, AB = AC; a circle drawn with AB as diameter intersects BC at D. If BD = 3 cm, then the length of CD is-

(A)  1.5 cm

(B)  5 cm

(C)  3 cm

(D)  6 cm

Answer: (C)

115. A vertical stick, 12 cm long, casts a shadow 8 cm long on the ground. At the same time a tower casts a shadow 40 cm long on the ground. Determine the height of the tower-

(A)  40 cm

(B)  80 cm

(C)  60 cm

(D)  50 cm

Answer: (C)

116. If O is the circumcentre of a right-angled triangle ABC, right-angled at B, the position of point O is-

(A)  Mid-point of CA

(B)  Within triangle ABC

(C)  Outside the triangle ABC

(D)  Lies on BC

Answer: (A)

117. If in a triangle PQR, PQ = 3 cm, QR = 5 cm and PR = 4 cm, then the angles of the triangle in descending order of magnitude are-

(A)  ∠P > ∠Q > ∠R

(B)  ∠Q > ∠P > ∠R

(C)  ∠P > ∠R > ∠Q

(D)  ∠Q > ∠R  > ∠P

Answer: (A)

118. The graphs of x + y = 4 and 3x + 3y = 6-

(A)  Intercept at the point (2, 2)

(B)  Intersect at the point (1, 3)

(C)  Intersect at the point (3, 1)

(D)  Do not intersect

Answer: (D)

119. If yz : zx : xy = 1 : 2 : 3 (x, y, z ≠ 0), then  is-

(A)  1/4

(B)  1/2

(C)  3/2

(D)  4

Answer: (D)

120. If  then the value of  is-

(A)  4

(B)  8

(C)  12

(D)  34

Answer: (D)

121. If  then the value of x2 + 2x + 3 is-

(A)  3

(B)  0

(C)  4

(D)  1

Answer: (C)

122. If a + b + c = 4, then a3 + b3 + c3 – 12c2 + 48c – 64 is equal to-

(A)  3abc

(B)  3abc – 12ab

(C)  3abc + 12ab

(D)  abc + 12ab

Answer: (B)

123. 8 men can finish a piece of work in 40 days. If 2 more men join with them, then the work will be completed in-

(A)  30 days

(B)  32 days

(C)  36 days

(D)  25 days

Answer: (B)

124. The driver of a car driving @ 36 kmph locates a bus 40 m ahead of him. After 20 seconds the bus is 60 m behind. The speed of the bus is-

(A)  36 kmph

(B)  20 m/sec

(C)  72 m/sec

(D)  18 kmph

Answer: (D)

125. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens, one costing Rs 240 per kg and the other Rs 300 per kg, in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 315 per kg then his gain per cent is-

(A)  10

(B)  20

(C)    

(D)   

Answer: (B)

126. A and B entered into a partnership with capitals in the ratio 4 : 5. After 3 months A withdrew 1/4 of his capital and B withdrew 1/5 of his capital of his capital. The gain at the end of 10 months was Rs 760. A’s share in this profit is-

(A)  Rs 330

(B)  Rs 360

(C)  Rs 450

(D)  Rs 540

Answer: (A)

127. A shopkeeper earns a profit of 15% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price is-

(A)  16 : 21

(B)  18 : 21

(C)  17 : 23

(D)  18 : 23

Answer: (D)

128. The selling price of an article is Rs 39. If its cost price is numerically equal to its profit per cent, then its cost price (in Rs) is-

(A)  25

(B)  30

(C)  35

(D)  37

Answer: (B)

129. A man sold two tables for Rs 720 each. One he gained 20% and on the other be lost 20%. Find his total loss for gain in this transaction-

(A)  No gain no loss

(B)  Loss of Rs 60

(C)  Gain of Rs 60

(D)  Loss of Rs 50

Answer: (B)

130. The difference between simple and compound interest @ 10% per annum of a sum of Rs 1,000 after 4 years is-

(A)  Rs 31

(B)  Rs 32.10

(C)  Rs 40.40

(D)  Rs 64.10

Answer: (D)

131. The average of 15 numbers is 7. If the average of the first 8 numbers is 6.5 and the average of the last 8 numbers is 8.5, then the middle number is-

(A)  10

(B)  23

(C)  13

(D)  15

Answer: (D)

132. If  find   –

(A)  13.625

(B)  13.6

(C)  12.5

(D)  2.375

Answer: (A)

133. The sum of three numbers is 121. The ratio of the second to the 3rd is 9 : 6 and the first to the 3rd is 1 : 4. The second number is-

(A)  60

(B)  62

(C)  64

(D)  66

Answer: (D)

134. Two numbers are in the ratio 3 : 5 and their L.C.M. is 75. What is their H.C.F.?

(A)  3

(B)  5

(C)  10

(D)  15

Answer: (B)

135. A’s salary is 30% higher than B’s salary, The per cent that B’s salary is less than A’s salary is-

(A)  30%

(B)   

(C)  20%

(D)  25%

Answer: (B)

136. 1 minute 48 seconds in the percentage of 1 hour is represented by –

(A)  2%

(B)  3%

(C)  4%

(D)  5%

Answer: (B)

137. simplifies to-

(A)  √5 + √6

(B)  2√5 + √6

(C)  √5 – √6

(D)  2√5 – 3√6

Answer: (C)

138. H. C.F. of 1/2, 3/4, 5/6, 7/8, 9/10 is-

(A)  1/2

(B)  1/10

(C)  9/120

(D)  1/120

Answer: (D)

139. The sum of three numbers is 132. If the first number is twice the second and the third number is one-third of the first, then the second number is-

(A)  60

(B)  48

(C)  36

(D)  32

Answer: (C)

140. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is-

(A)  900

(B)  1600

(C)  2500

(D)  3600

Answer: (D)

141. 24 is divided into two parts such that 7 times the first part added to 5 times the second part makes 146. The first part is-

(A)  11

(B)  13

(C)  15

(D)  17

Answer: (B)

142. A number when divided by 5, 9, 13 leaves remainders 2, 6 and 10 respectively. The least such number is-

(A)  572

(B)  592

(C)  602

(D)  582

Answer: (D)

143. The base of a prism is an equilateral triangle of side 12 cm. If the volume of the prism is 1080 cc, then the total surface area of the prism in sq. cm in-

(A)  72√3

(B)  360√3

(C)  432√3

(D)  1080

Answer: (C)

144. If  then  is equal to-

(A)   

(B)  x

(C)   

(D)   

Answer: (A)

145. In the sequence 4, 13, 38, … the 4th term is-

(A)  58

(B)  96

(C)  111

(D)  123

Answer: (C)

146. If x2 + a2 = y2 + b2 = ax + by = 1, then the numerical value of a2 + b2 is-

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (B)

Directions-(Q. 147 and 148) The histogram below shows the marks of 50 students in an examination. Examine the diagram and answer.

147. How many students obtained less than 40?

(A)  2

(B)  6

(C)  4

(D)  5

Answer: (D)

148. If the minimum marks for getting scholarship is 80, how many students will get it?

(A)  13

(B)  12

(C)  10

(D)  11

Answer: (A)

Directions-(Q. 149 and 150) The following pie-chart shows the result of an examination of 360 students. Study the chart and answer.

149. The number of students who passed in second division is more than that in third division by-

(A)  54

(B)  50

(C)  51

(D)  64

Answer: (A)

150. The percentage of students who failed is-

(A)  5

(B)  20

(C)  10

(D)  15

Answer: (C)

For Visually Handicapped Candidates only

147. If the height is doubled and the base is decreased by 20%, then the ratio of old area of the triangle and new area of the triangle is-

(A)  2 : 3

(B)  3 : 10

(C)  4 : 5

(D)  5 : 8

Answer: (D)

148. If tan 2θ tan 4θ = 1, then the value of tan 3θ is-

(A)  0

(B)  1

(C)  √3

(D)  1/√3

Answer: (B)

149. If  then the value of  is

(A)  ac/b

(B)  a2/bc

(C)  c/ab

(D)  bc/a

Answer: (D)

150. A certain sum amounts to Rs 5,182 in 2 years and Rs 5,832 in 3 years. If the simple interest is calculated annually, then the principal is-

(A)  Rs 2,000

(B)  Rs 5,000

(C)  Rs 3,882

(D)  Rs 4,000

Answer: (C)

Part-IV

General Awareness

151. An index number measuring the average price of consumer goods and services purchased by households is-

(A)  Consumer price index

(B)  Human development index

(C)  Cost of living index

(D)  Wholesale price index

Answer: (A)

152. Oligopoly consists of-

(A)  Two sellers

(B)  Three sellers

(C)  Single seller

(D)  Few sellers

Answer: (D)

153. National Income in India is estimated by the-

(A)  product method

(B)  income method

(C)  expenditure method

(D)  product and income methods

Answer: (D)

154. The fixed cost in the short-run for a producing firm will be-

(A)  always declining

(B)  always constant and fixed

(C)  always increasing

(D)  always fluctuating

Answer: (A)

155. Machine tool is an example of ……. goods.

(A)  consumer

(B)  capital

(C)  free

(D)  intermediary

Answer: (B)

156. Gandhara art was the combination of-

(A)  Indian and greek styles of sculptures

(B)  Indian and Persian styles of sculptures

(C)  Indian and Chinese styles of sculptures

(D)  None of these

Answer: (A)

157. Mohammed Gawan was a famous Wazir and Vakil in the kingdom of-

(A)  Bahmani

(B)  Gujarat

(C)  Kashmir

(D)  Mysore

Answer: (A)

158. The first Governor of the Portuguese in India was-

(A)  Vasco-da-Gama

(B)  Bartholomew Diaz

(C)  Albuquerque

(D)  De Almeida

Answer: (D)

159. Which one of the following reformative measures was not introduced by William Bentinck?

(A)  Abolition of Sati

(B)  Removal of disabilities due to change of religion

(C)  Abolition of slavery

(D)  Suppression of thugs

Answer: (C)

160. Which work of Thomas Paine inspired the colonial people to fight against Britain during the American War of Independence?

(A)  What is the Third Estate

(B)  Common Sense

(C)  The Spirit of the Laws

(D)  Social Contract

Answer: (B)

161. Fascism believes in-

(A)  One party system

(B)  Bi-party system

(C)  Fragmented multi-party system

(D)  Dominant multi-party system

Answer: (A)

162. Which of the following commissions is not a constitutional body?

(A)  Staff Selection Commission

(B)  Election Commission

(C)  Finance Commission

(D)  Union Public Service Commission

Answer: (A)

163. Under the advisory jurisdiction, the Supreme Court gives its opinion on a question of law or fact of great public importance referred to it by-

(A)  The Prime Minister

(B)  The President

(C)  The Union Law Minister

(D)  Any High Court

Answer: (B)

164. How much time is given to Rajya Sabha to pass a Money Bill?

(A)  12 days

(B)  13 days

(C)  14 days

(D)  15 days

Answer: (C)

165. The electoral college to elect the President composes-

(A)  All members of both the Houses of Parliament

(B)  All elected members of both the Houses of Parliament

(C)  All members of Parliament and all members of Legislative Assemblies and Councils

(D)  Elected members of both the Houses of Parliament and Legislative Assemblies

Answer: (D)

166. Which one of the tree species does not belong to deciduous vegetation?

(A)  Teak

(B)  Sal

(C)  Sandalwood

(D)  Deodar

Answer: (D)

167. The predominant soil in the Coastal plains and North Indian plains is-

(A)  Black

(B)  Red

(C)  Alluvial

(D)  Arid

Answer: (C)

168. Rocks having large quantity of underground water and permitting ready flow of water are called-

(A)  Aquicludes

(B)  Aquifers

(C)  Porous

(D)  Permeable

Answer: (A)

169. Which one of the following is not a grassland?

(A)  Selvas

(B)  Steppes

(C)  Downs

(D)  Veld

Answer: (C)

170. Duncan Passage separates-

(A)  North and Middle Andamans

(B)  Middle and South Andamans

(C)  South Andamans and Little Andamans

(D)  Little Andamans and Car Nicobar Islands

Answer: (C)

171. In biology, water soluble substances are referred to as-

(A)  hydrophobic

(B)  hydrophilic

(C)  hydrokinetic

(D)  hydrodynamic

Answer: (B)

172. Amoeba acquires its food through the process of-

(A)  Exocytosis

(B)  Endocytosis

(C)  Plasmolysis

(D)  Exocytosis and endocytosis

Answer: (B)

173. Female Anopheles mosquito is the vector of-

(A)  Filariasis

(B)  Dengue fever

(C)  Yellow fever

(D)  Malaria

Answer: (D)

174. The animal association seen in a sucker fish attached to a shark is-

(A)  Mutualism

(B)  Commensalism

(C)  Parasitism

(D)  Neutralism

Answer: (B)

175. Which among the following is symbiotic Nitrogen-fixing bacteria?

(A)  Xanthomonas

(B)  Pseudomonas

(C)  Rhizobium

(D)  Azotobacter

Answer: (C)

176. Match correctly the crops listed in List-I with the diseases affecting them given in List-II-

List-I (Crops)                List—II(Diseases)

(a) Paddy                       1. Downy mildew

(b) Wheat                       2. Blast

(c) Mustard                    3. Red not

(d) Sugarcane                 4. Rust

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 3

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Answer: (C)

177. A plant with green leaves viewed in red light will appear-

(A)  Black

(B)  Green

(C)  Red

(D)  Violet

Answer: (A)

178. A body moving in a circular path with constant speed has-

(A)  constant retardation

(B)  constant acceleration

(C)  variable acceleration

(D)  radially outward acceleration

Answer: (B)

179. Total internal reflection occurs when light travels from-

(A)  a rarer medium to a denser medium

(B)  a denser medium to a rarer medium

(C)  a rarer medium to a denser medium with angle of incidence greater than critical angle

(D)  a denser medium to a rarer medium with angle of incidence greater than critical angle

Answer: (B)

180. MCB, which cuts off the electricity supply in case of short-circuiting works on the-

(A)  chemical effect of current

(B)  heating effect of current

(C)  magnetic effect of current

(D)  electroplating effect of current

Answer: (B)

181. An operating system is a/an-

(A)  Application software

(B)  System software

(C)  Utility software

(D)  Accounting software

Answer: (B)

182. In DOS, the DIR Command is used to-

(A)  delete files

(B)  display list of files and subdirectories

(C)  copy files

(D)  display contents of a file

Answer: (B)

183. ………….. is the amount of work that the system is able to do per unit time.

(A)  Output

(B)  Transfer rate

(C)  Throughput

(D)  Turnaround

Answer: (C)

184. An example of a covalent molecule is-

(A)  Carbon tetrachloride

(B)  Potassium chloride

(C)  Sodium chloride

(D)  Lead chloride

Answer: (D)

185. The element common to all acids is-

(A)  Oxygen

(B)  Hydrogen

(C)  Nitrogen

(D)  Sulphur

Answer: (B)

186. In medicine bottles containing tablets or capsules, a small pouch of silica gel is kept to-

(A)  kill bacteria

(B)  absorb moisture

(C)  absorb gases

(D)  keep the bottle warm

Answer: (B)

187. Aluminium oxide is a/an-

(A)  acid oxide

(B)  basic oxide

(C)  neutral oxide

(D)  amphoteric oxide

Answer: (D)

188. Which one of the following is the most stable ecosystem?

(A)  Desert

(B)  Mountain

(C)  Ocean

(D)  Forest

Answer: (C)

189. Which of the following is a biodegradable pollutant?

(A)  Dye effluent

(B)  Bleaching effluent

(C)  Sewage

(D)  Heavy metals

Answer: (C)

190. The concentration of pollutants in atmosphere are generally expressed in-

(A)  parts per million

(B)  parts per billion

(C)  kilogram per square metre

(D)  parts per trillion

Answer: (A)

191. Which country won the Confederations Cup, 2013?

(A)  Spain

(B)  Brazil

(C)  Italy

(D)  Uruguay

Answer: (B)

192. Who is the Chief Justice of India?

(A)  Justice Altamas Kabir

(B)  Justice P. Sathasivam

(C)  Justice Markandey Singh

(D)  Justice K.G. Balakrishnan

Answer: (B)

193. Which one of the following days does not synchronize with the birth anniversary of any eminent Indian?

(A)  National Science Day

(B)  Teacher’s Day

(C)  Children’s Day

(D)  Gandhi Jayanti

Answer: (A)

194. Which one of the following novels was not written by Charles Dickens?

(A)  Hard Times

(B)  Pride and Prejudice

(C)  Oliver Twist

(D)  Pickwick Papers

Answer: (B)

195. Which country has given asylum to Julian Assange, Wiki Leaks founder?

(A)  Cuba

(B)  Ecuador

(C)  Russia

(D)  None of these

Answer: (B)

196. What is the currency of South Africa?

(A)  Real

(B)  Rial

(C)  Dirham

(D)  Rand

Answer: (D)

197. Match the two lists containing the name of poets and the language in which they wrote Ramayana-

Poets

(a) Kamban

(b) Krittivasa

(c) Madhava Kandali

(d) Tulsi Das

Language in which Ramayana was written

(1) Bengali         (2) Hindi

(3) Tamil (4) Assamese

(A)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

(C)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(D)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

Answer: (B)

198. Which one of the following countries is not a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries?

(A)  Algeria

(B)  Brazil

(C)  Ecuador

(D)  Libya

Answer: (B)

199. The two events in which India won gold medals in the Asian Athletic Championships, 2013 are-

(A)  Women’s 400 m and Women’s Discuss Throw

(B)  Women’s Long Jump and Men’s Discuss Throw

(C)  Women’s Shot Put and Women’s 4 × 400 m Relay

(D)  Women’s 4 × 400 m Relay and Men’s Discuss Throw

Answer: (D)

200. For which one of the following films directed by Shyam Benegal was the story written jointly by him and Dr. Verghese Kurien?

(A)  Ankur

(B)  Mandi

(C)  Manthan

(D)  Zubeidaa

Answer: (C)

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift

Tier-I Examination Held on 27 November, 2013

Part-I

General Intelligence

1. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

(1) Twilight          (2) Dawn

(3) Noon             (4) Night

(A)    2, 1, 3, 4

(B)    2, 3, 1, 4

(C)    1, 2, 3, 4

(D)    1, 3, 2, 4

Answer: (B)

2. Arrange the following words as per order in the dictionary-

(1) Aqueous         (2) Aquarium

(3) Aquiline          (4) Aquatic

(A)    4, 3, 2, 1

(B)    1, 2, 3, 4

(C)    2, 4, 1, 3

(D)    3, 1, 4, 2

Answer: (C)

3. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

mc_m_a_ca_ca_c_mc

Answer: (A)

Dirctions –(Q. 4-6) In the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

4. AMN, BOP, CQR, ?

(A)    BAS

(B)    DST

(C)    FQP

(D)    FRS

Answer: (B)

5. 5, 6, 9, 14, 21, ?

(A)    28

(B)    30

(C)    31

(D)    29

Answer: (B)

6. 4, 11, 30, 67, 128, ?

(A)    219

(B)    228

(C)    231

(D)    237

Answer: (A)

7. If the day before yesterday was Wednesday when will Sunday be?

(A)    Today

(B)    Tomorrow

(C)    Day after tomorrow

(D)    Two days after tomorrow

Answer: (C)

8. Lakshmi is elder than Meenu. Leela is leder than Meenu but younger than Lakshmi. Latha is younger than both Meenu and Hari but Hari is younger than Meenu. Who is the  youngest?

(A)    Lakshmi

(B)    Meenu

(C)    Leela

(D)    Latha

Answer: (D)

9. Nikhil is 8 years younger than his brother Rohan. How old will Rohan be when he is twice as old as Nikhil?

(A)    4

(B)    6

(C)    8

(D)    16

Answer: (D)

10. In a row of letters, a letter is 5th from left end and 12th from the right end. How many letters are there in a row?

(A)    15

(B)    16

(C)    17

(D)    18

Answer: (B)

11. Pointing to a lady Simon said, “She is the daughter of the only sister of my father”. How is lady related to Simon?

(A)    Mother

(B)    Aunt

(C)    Sister

(D)    Cousin Sister

Answer: (D)

12. If A = 1, ACT = 24, then FAT = ?

(A)    26

(B)    25

(C)    27

(D)    24

Answer: (C)

13. If ‘GLOSSORY’ is coded as 97533562 and ‘GEOGRAPY’ = 915968402, then ‘GEOLOGY’ can be coded as-

(A)    915692

(B)    9157592

(C)    9057592

(D)    9157591

Answer: (B)

14. If ‘NEUROTIC’ can be written as ‘TICRONEU’ then how can ‘PSYCHOTIC’ be written?

(A)    TICOCHPSY

(B)    TICCHOPSY

(C)    TICCOHPSY

(D)    TICHCOPSY

Answer: (B)

15. Some letters are given below in the first line and numbers are given below them in the second line. Numbers are the codes for the alphabets and vice-versa. Choose the correct number-code for the given set of alphabets.

C     W        E          A         Z          X         J           Y         K         L

3      9          5          7          4          8          1          0          2          6

J W X C L Z

(A)    1 9 8 3 6 4

(B)    1 9 8 2 6 4

(C)    1 9 8 3 5 4

(D)    1 9 7 3 5 4

Answer: (A)

16. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.

PREPARATION

(A)    PAMPER

(B)    REPEAT

(C)    PARTITION

(D)    PARROT

Answer: (D)

17. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

INTERVENTION

(A)    ENTER

(B)    INTENTION

(C)    INVENTION

(D)    ENTERTAIN

Answer: (D)

Directions-(Q. 18 and 19) In these questions, select the missing number from the given responses.

18.

2               24        28

3               9          27

4               ?          40

(A)    10

(B)    16

(C)    12

(D)    32

Answer: (A)

19.

81             36        25

49             100      36

9               64        16

139           200      ?

(A)    107

(B)    77

(C)    27

(D)    50

Answer: (B)

Directions-(Q. 20 and 21) In these questions, some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

20. 4 × 6 × 9 = 694, 5 × 3 × 2 = 325, 7 × 8 × 2 = ?

(A)    729

(B)    872

(C)    827

(D)    279

Answer: (C)

21. If 2463 = 36 and 5552 = 30, then 6732 = ?

(A)    32

(B)    36

(C)    34

(D)    39

Answer: (A)

22. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.

5 * 6 * 5 * 8 * 14

(A)    + − × =

(B)    × ÷ + =

(C)    ÷ + = −

(D)    + × − ÷

Answer: (B)

23. If – mean ×, × means +, + means ÷ and ÷ means −, then −

(A)    44

(B)    16

(C)    7.95

(D)    4

Answer: (D)

24. After starting from a point, A walks 3 km towards East, then turning to his left he moves 3 km. After this he again turns left and moves 3 km. In which direction is ‘A’ from his starting point?

(A)    North

(B)    East

(C)    West

(D)    South

Answer: (A)

25. Ram goes 15 metres North then turns right and walks 20 metres, then again turns right and walks 10 metres, then again turns right and walks 20 metres. How far is he from his original position?

(A)    5

(B)    10

(C)    15

(D)    20

Answer: (A)

Directions-(Q. 26 and 27) In these questions, two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements/inferences to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

26. Statements:

(i) Some chairs are made up of wood.

(ii) Some tables are made up of wood.

Inferences :

(I) All wooden things are either chairs or tables.

(II) Some chairs are tables.

(A)    Only inference I follows

(B)    Only inference II follows

(C)    Both inferences I and II follow

(D)    None of the inference follows

Answer: (D)

27. Statements:

(i) For protection of Indian museums Central Govt. is responsible.

(ii) Victoria Memorial Hall is national property.

Conclusions:

(I) Indian museum is national property.

(II) Historical property of nation is protected by the Central Government.

(A)    Only Conclusion I follows

(B)    Only conclusion II follow

(C)    Both conclusions I and II follow

(D)    None of the conclusion follows

Answer: (D)

Directions-(Q. 28-34) In these questions, select the related words/letters/number from the given alternatives.

28. Cobbler : Leather : : Carpenter : ?

(A)    Furniture

(B)    Wood

(C)    Hammer

(D)    Chair

Answer: (B)

29. Foot : ? : : Hand : Wrist

(A)    Length

(B)    Shoe

(C)    Ankle

(D)    Leg

Answer: (D)

30. Chair : Wood : : ?

(A)    Book : Print

(B)    Mirror : Glass

(C)    Plate : Food

(D)    Purse : Money

Answer: (B)

31. EDUCATION : NOITACUDE : : INTELLIGENCE : ?

(A)    ECENGILLTEIN

(B)    ECNGEILLTENI

(C)    ECNEGILLETNI

(D)    ECNEGILLTENI

Answer: (C)

32. AZCX : BYDW : : HQJO : ?

(A)    GREP

(B)    IPKM

(C)    IPKN

(D)    GRJP

Answer: (C)

33. 08 : 66 : : ? : 38

(A)    2

(B)    6

(C)    12

(D)    19

Answer: (B)

34. 32 : 21 : : 35 : ?

(A)    51

(B)    53

(C)    32

(D)    26

Answer: (A)

Directions-(Q. 35-38) In these questions, find the odd words/letters/number pair from the given ahead alternatives-

35.

(A)    Barter

(B)    Purchase

(C)    Sale

(D)    Borrow

Answer: (D)

36.

(A)    Flag : Flagship

(B)    Court : Courtship

(C)    War : Worship

(D)    Friend : Friendship

Answer: (C)

37.

(A)    BDFH

(B)    MOQS

(C)    SUWY

(D)    TVZE

Answer: (D)

38.

(A)    8 – 15

(B)    25 – 36

(C)    49 – 64

(D)    81 – 100

Answer: (A)

39. Find out the set among the four sets which is like the given set.

(13 : 20 : 27)

(A)    (3 : 11 : 18)

(B)    (18 : 25 : 32)

(C)    (18 : 27 : 72)

(D)    (7 : 14 : 28)

Answer: (B)

40. How many Ms occur in the following series such that it is preceded by W and followed by V?

X U V M R S T M W N V M W O P M W U V M W A C W M V H P N V W M W T U N

(A)    3

(B)    2

(C)    1

(D)    5

Answer: (C)

41. In a gathering seven members are sitting in a row. ‘C’ is sitting left to ‘B’ but on the right to ‘D’. ‘A’ is sitting right to ‘B’, ‘F’ is sitting right to ‘E’ but left to ‘D’. ‘H’ is sitting left to ‘E’. Find the person sitting in the middle.

(A)    C

(B)    D

(C)    E

(D)    F

Answer: (B)

42. In 60 families 30% of the families own a car each. 50% of the remaining family own a motor cycle each. Balance of families own a bicycle each. How many families own bicycle?

(A)    12

(B)    21

(C)    18

(D)    42

Answer: (B)

43. Select the related figure from the given alternatives-

Answer: (D)

44. Find the odd figure from the given alternatives-

Answer: (D)

45. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Answer: (D)

46. Select the missing number from the given responses.

(A)    2

(B)    52

(C)    66

(D)    28

Answer: (C)

47. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below-

Mammal, Dog and Bat

Answer: (D)

48. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

49. A piece of paper is folded and cut/punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate, how it will appear when opened?

Answer: (C)

50. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden / embedded-

Answer: (A)

For Visually Handicapped Candidates Only

43. Find out the wrong number in the given series from the given alternatives :

196, 169, 144, 121, 101

(A)    101

(B)    121

(C)    169

(D)    196

Answer: (A)

44. A frog is at the bottom of a 20 feet well. Each day he jumps 3 feet and slips back two. At that rate, when will the frog reach the top of the well?

(A)    17th Day

(B)    18th Day

(C)    20th Day

(D)    21th Day

Answer: (B)

 

  45. If means ‘×’ means ‘−’, ‘∆’ means ‘÷’, then

(A)    12

(B)    16

(C)    28

(D)    33

Answer: (D)

46. In a peculiar mathematical operation, before any operations are done, the numbers are changed as per following rule-

1, 3, 5, 7, 9 → changed to 2

2, 4, 6, 8 → changed to 0

0 → changed to 1

Solve the following equation-

4792 + 6785 – 4071 – 968 = ?

(A)    122

(B)    100

(C)    211

(D)    200

Answer: (B)

47. Anil is fifteenth from both ends of a row of boys. How many boys are there in the row?

(A)    15

(B)    16

(C)    30

(D)    29

Answer: (D)

48. If the difference between 3/8th and 1/3rd of a number is 6, then the number is-

(A)    240

(B)    120

(C)    96

(D)    144

Answer: (D)

49. In the following numbers series, how many 9’s are followed by an odd number and preceded by an even number?

4713891694395432971954821495178

(A)    2

(B)    3

(C)    4

(D)    5

Answer: (B)

50. How many Tuesdays are possible if the last day of the month (excluding February) is Wednesday?

(A)    3

(B)    4

(C)    5

(D)    6

Answer: (C)

Part-II

English Language

Directions-(Q. 51 and 52) Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer Sheet.

51.

(A)    Adalosent

(B)    Adolascent

(C)    Adolescent

(D)    Adaloscent

Answer: (C)

52.

(A)    Sovenir

(B)    Souvenir

(C)    Suvenir

(D)    Suvenior

Answer: (B)

Directions-(Q. 53-55) In these questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

53. If you want to solve the problem for ever you must take the bull by the horns.

(A)    pull the bull’s horns.

(B)    face a difficulty or danger boldly.

(C)    run away from a difficulty or danger.

(D)    face a difficulty or danger confidently.

Answer: (D)

54. Rajib washed his hands of the matter long ago.

(A)    overcame the difficulties

(B)    refused to accept responsibility for

(C)    took the responsibility

(D)    refused to change the decision

Answer: (B)

55. All the neighbours gave her the cold shoulder because she ill-treated her daughter-in-law.

(A)    showed intentional unfriendliness to her company

(B)    felt her shoulder was cold

(C)    showed dislike for her company

(D)    showed liking for her company

Answer: (A)

Directions-(Q. 56-58) In these questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

56. A person who runs away from justice or the law-

(A)    Refugee

(B)    Martyr

(C)    Fugitive

(D)    Recluse

Answer: (C)

57. A place where bees are kept-

(A)    Aviary

(B)    Apiary

(C)    Granary

(D)    Dispensary

Answer: (B)

58. A hater of women-

(A)    Bigamist

(B)    Misogynist

(C)    Misanthrope

(D)    Polygynist

Answer: (B)

Directions-(Q. 59 and 60) In these questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case in improvement is needed  your answer is (D). Mark  your answer in the Answer Sheet.

59. The criminal was ordered to be hanged to death.

(A)    hung to death

(B)    hanged till death

(C)    hung till death

(D)    No improvement

Answer: (B)

60. The expert was very intersecting in this candidate.

(A)    was having interest

(B)    was very interested

(C)    is having interest

(D)    no improvement

Answer: (B)

Directions-(Q. 61-65) In these questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark  your answer in the Answer Sheet.

61. I took care of his dog.

(A)    His dog was taken care by me

(B)    His dog is taken care by me

(C)    His dog is taken care of by me

(D)    His dog was taken care of by me

Answer: (D)

62. The washerman will return the clothes in the evening.

(A)    The clothes will have to be returned by the washerman in the evening

(B)    The clothes will be returned by the washerman in the evening

(C)    The clothes will return by the washerman in the evening

(D)    In the evening the clothes will have been returned by the washerman

Answer: (B)

63. He picked up the telephone and dialed the police number

(A)    The telephone was being picked up and the police number dialled

(B)    The telephone was picked up and the police number dialled

(C)    The telephone had been picked up and the police number dialled

(D)    The telephone has been picked up and the police number dialled

Answer: (B)

64. An i-pod has been bought by Anubhav’s mother.

(A)    Anubhav’s mother was engaged in buying an i-pod.

(B)    Anubhav’s mother had bought an i-pad

(C)    Anubhav’s mother has been buying an i-pod

(D)    Anubhav’s mother has bought an i-pad

Answer: (D)

65. Some girls were cleaning their dormitories.

(A)    The dormitories were cleaned by some girls

(B)    The dormitories will have been cleaned by some girls

(C)    The dormitories were being cleaned by some girls

(D)    The dormitories are being cleaned by some girls

Answer: (C)

Directions-(Q. 66-70) In these questions, a sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the for alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct and mark your answer in the Answer Sheet.

66. He swore in the name of God that he was ignorant o the matter.

(A)    He said, “I’m ignorant by God !”

(B)    He declared, “God knows I was ignorant of the matter”

(C)    He said, “By God ! I’m ignorant of the matter”

(D)    He said he was ignorant of God

Answer: (C)

67. He proposed to his companions that they should not miss that chance to see the last show.

(A)    He said to the companions, ‘Let us not to miss the chance to see the last show’

(B)    He said to his companions, ‘Let us not miss that chance to see the last show’

(C)    He said to his companions, ‘We should not miss that chance to see the last show’

(D)    He said to his companions, ‘Let us not miss the chance to see the last show’

Answer: (B)

68. “Bring me an elephant with one golden tusk,” the with told her minion.

(A)    The witch requested her minion to bring her an elephant with one golden tusk

(B)    The witch told her minion to bring her the elephant with one golden tusk

(C)    The witch ordered her minion to bring her an elephant with one golden tusk

(D)    The witch advised her minion to bring her an elephant with one golden tusk

Answer: (C)

69. “How much will you pay for this cow?” Jack asked the strange man.

(A)    Jack asked the strange man how much he would pay for that cow

(B)    Jack asked the strange man how much would he pay for that cow

(C)    Jack asked the strange man how much would be pay for this cow

(D)    Jack asked the strange man how much he will pay for that cow

Answer: (A)

70. The teacher said, “Water boils at 100°”

(A)    The teacher told water boiled at 100°C

(B)    The teacher said that water boiled at 100°C

(C)    The teacher said that water boils at 100°C

(D)    The teacher told that water boiled at 100°C

Answer: (C)

Directions-(Q. 71-76) In these questions, the 1st and the last sentence/parts of the passage/sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

71. (1) Six robbers entered a Nationalised bank today at 9.50 a.m.

(P) One group kept an eye on the customers.

(Q) The assistant manager was forced to unlock the vault.

(R) The other group held the Manager at gun point.

(S) They cut off the telephone lines and deactivated the burglar alarm.

(6) The whole operation was over in 20 minutes.

(A)    SPRQ

(B)    PSRQ

(C)    PQSR

(D)    QPRS

Answer: (A)

72. (1) AIDS is an incurable disease which effects the resistance power of the body.

(P) People succumb within two years and often die inspite of any treatment.

(Q) AIDS is caused by a virus named HIV.

(R) In such a conditions the body is totally defenseless against all kinds of infection.

(S) HIV destroys the while blood cells which fight the bacterial virus.

(6) Thorough research is going on throughout the world for the prevention and cure of AIDS.

(A)    QPRS

(B)    QSRP

(C)    RQSP

(D)    SPQR

Answer: (B)

73. (1) Books are the best company.

(P) Through books are even seen them as if they are really alive.

(Q) They also give us the best society.

(R) We hear what such great men said or did.

(S) They help us in establishing contact with many great men.

(6) As we read, we share great thoughts with great men.

(A)    PQSR

(B)    QRSP

(C)    QSRP

(D)    SPQR

Answer: (A)

74. (1) One of the greatest advances.

(P) has been the invention of computers.

(Q) is modern technology

(R) in industry, administration and education.

(S) which are widely used.

(6) and in almost every sphere of human life.

(A)    PQRS

(B)    QPSR

(C)    QPRS

(D)    SPQR

Answer: (B)

75. (1) The amount of oxygen.

(P) to meet the increasing demands.

(Q) due to indiscriminate deforestation.

(R) is being diminished day-by-day.

(S) Which is released from the plant kingdom.

(6) of the human population.

(A)    RQSP

(B)    PSRQ

(C)    RPQS

(D)    SRQP

Answer: (A)

76. (1) A patient accusing a doctor.

(P) of malpractice will find it difficult.

(Q) without another doctor’s testimony.

(R) to prove damage.

(S) or even file a case in the court.

(6) about proper medical procedures.

(A)    RPQS

(B)    SQPR

(C)    QRPS

(D)    PRSQ

Answer: (D)

Directions-(Q. 77-81) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks-

     In these days of cable television the radio has again become popular. As in the days before the …77… of television, people switch on their radios first thing in the morning. FM channels of every …78… can be heard broadcasting news and songs of every …79… More than anything else, people prefer to listen …80… which bring a refreshing change to the …81… routine of their everyday lives.

77.

(A)    advent

(B)    appearance

(C)    birth

(D)    genesis

Answer: (A)

78.

(A)    range

(B)    variety

(C)    frequency

(D)    category

Answer: (C)

79.

(A)    state

(B)    language

(C)    description

(D)    kind

Answer: (B)

80.

(A)    into the songs

(B)    from the songs

(C)    the songs

(D)    to the songs

Answer: (C)

81.

(A)    packed

(B)    monotonous

(C)    exciting

(D)    light

Answer: (B)

Directions-(Q. 82-86)  You have brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

     Bringing up the baby is now a science and fine art ! Most of the maternal grandparents would agree with this statement. My mother lost fifteen Kilos in six months when my son was born and I gained that as much. Both ways it was because of the anxiety and shared responsibility. My colleagues welcome retirement when their daughter is ready to deliver or had just delivered. They most often befriend young experienced mother and spend long counseling sessions with them collecting tips on how to tackle a crisis.

It is a funny sight to see grey haired women browse ‘Bringing up Baby’ books at the local book store. One tends to think what they did with their own off springs. Ask them and pat comes the reply “it was so easy then. They grew up on their own”. The mother may wear many hats at the same time. But to her or her parents, the mind boggling thing for the first few years is diaper changes, circadian rhythm and continual feeding. At home social life is taboo. Phone calls give cause for irritation, music becomes noise, friends and relatives become total strangers, the domestic help a spirit of mercy and the pediatrician a fairy godmother. Raising a kid is akin to a guerilla warfare and it you hear a woman say that her bady ‘is beautiful and perfect and an angel all the time’ then she is the grandma.

82. What is difficult for maternal grandparents?

(A)    Raising grandchildren

(B)    Feeding children

(C)    Giving birth to grandchildren

(D)    Bringing up babies

Answer: (D)

83. How did the mother and the daughter share the same anxiety?

(A)    Both were uneasy with the new born

(B)    Both feared babies

(C)    Both were concerned about raising the baby

(D)    Both were nervous about shared responsibility

Answer: (C)

84. Why do female colleagues welcome retirement?

(A)    They get lot of free time

(B)    They become free to attend to household duties

(C)    They can be of help to their daughters and their offspring

(D)    They can cook good food for their children and grandchildren

Answer: (C)

85. ‘To wear many hats’ means-

(A)    Wear helmet

(B)    Wear head gear

(C)    Do hairstyling

(D)    Undertake much work

Answer: (D)

86. Why is social life taboo at home?

(A)    Babies are demanding

(B)    Babies do not like guests

(C)    Babies hate parties

(D)    Babies prefer to go out than stay at home

Answer: (A)

Directions-(Q. 87-91) In these questions, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error had blacken the oval (•) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

87. The principal (A)/started his lecture (B)/ with a pessimistic note. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

88. Rohan has been playing (A)/for his club for fifteen years, (B)/ when his elbow got injured. (C)/ No error (D)

Answer: (C)

89. None of (A)/ the twins (B)/ offered to help me. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

90. My teacher (A)/ did not object (B)/ to me using the calculator. (C)/ No error (D)

Answer: (C)

91. The river (A)/ has overflown (B)/ its banks. (C)/ No error (D)

Answer: (B)

Directions-(Q. 92-96) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

92. The bird’s voice was speaking ……… all lying under stars.

(A)    to

(B)    for

(C)    at

(D)    in

Answer: (A)

93. ………….. my food and my repose were salted.

(A)    None of

(B)    All of

(C)    Both

(D)    Both of

Answer: (C)

94. India will ……… arch rival Pakistan in the finals.

(A)    takes after

(B)    looks after

(C)    taken back

(D)    take on

Answer: (D)

95. The shepherded was looking after the….. of sheep.

(A)    crew

(B)    gang

(C)    fleet

(D)    flock

Answer: (D)

96. Many of us believe that science is something modern ……… the truth is otherwise.

(A)    unless

(B)    thought

(C)    if

(D)    as if

Answer: (B)

Directions-(Q. 97 and 98) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

97. VIVACIOUS

(A)    Lively

(B)    Venomous

(C)    Clear

(D)    Superior

Answer: (A)

98. Staunch

(A)    Loyal

(B)    Benign

(C)    Good

(D)    Wise

Answer: (A)

Directions-(Q. 99 and 100) In these questions, choose the word opposite in meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

99. Modesty

(A)    Honesty

(B)    Vanity

(C)    Originality

(D)    Variety

Answer: (B)

100. Spite

(A)    Spleen

(B)    Venom

(C)    Spirit

(D)    Affection

Answer: (D)

Part-III

Quantitative Aptitude

101. If 2x + 3y : 3x + 5y = 18 : 29, then x/y is equal to-

(A)    3/4

(B)    4/3

(C)    2/3

(D)    5/6

Answer: (A)

102. is-

(A)    24

(B)    2.4

(C)    0.024

(D)    2.04

Answer: (C)

103. In a particular type of alloy the ratio of lead to tin is 5 : 6. The amount of lead should be added to 12.1 kg of this material to make the ratio 1 : 1 is-

(A)    1.1 kg

(B)    1 kg

(C)    0.9 kg

(D)    1.5 kg

Answer: (A)

104. If the average of m numbers is n2 and that of n numbers is m2, then the average of (m + n) numbers is-

(A)    m/n

(B)    mn

(C)    m – n

(D)    m + n

Answer: (B)

105. The simple interest at x% for x years will be Rs x on a sum of-

(A)    Rs x

(B)    Rs 100x

(C)    Rs 100/x

(D)    Rs 100/x2

Answer: (C)

106. A shopkeeper sells an article at a loss of  Had he hold the article for Rs 51.80 more, he would have earned a profit of 6%. The cost price of the article is-

(A)    280

(B)    580

(C)    370

(D)    450

Answer: (A)

107. The cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles. The gain is-

(A)    25%

(B)    20%

(C)    18%

(D)    15%

Answer: (B)

108. Successive discounts of 50% and 50% is equivalent to-

(A)    100%

(B)    75%

(C)    50%

(D)    25%

Answer: (B)

109. A, B, C enter into a partnership with shares in the ratio  After 4 months, A increases his share by 50%. If the total profit at the end of the  year was Rs 43,200, then the B’s share in the profit is-

(A)    Rs 4,200

(B)    Rs 4,800

(C)    Rs 7,200

(D)    Rs 8,000

Answer: (D)

110. Two trains, of same length, are running in parallel tracks in opposite directions with speed 65 km/hour and 85 km/hour respectively. They cross each other in 6 seconds. The length of each train is-

(A)    100 metre

(B)    115 metre

(C)    125 metre

(D)    150 metre

Answer: (C)

111. 50 persons can do a work in 12 days, working 6 hours/day. 60 persons can do the same work in 8 days, working x hours per day. The value of x is-

(A)    15

(B)  

(C)  

(D)    5

Answer: (B)

112 If  is equal to-

(A)    2

(B)    1/2

(C)    1

(D)    0

Answer: (C)

113. If 4x – 5z = 16 and xz = 12, then value of 64x3 – 125z3 is equal to-

(A)    15610

(B)    15616

(C)    15618

(D)    15620

Answer: (B)

114. If x + y + z = 15, xy + yz + zx = 75, then  is equal to-

(A)    1

(B)    0

(C)    2

(D)    −1

Answer: (C)

115. If the graphs of 3x – 5y = −8 and 3x + 5y = 32 intersect at the point (p, q), then the value of p – q is-

(A)    3

(B)    2

(C)    1

(D)    0

Answer: (D)

116. If x = √3 + √2 and y = √3 – √2, then the value of 8xy(x2 + y2) is-

(A)    16√6

(B)    32

(C)    48√2

(D)    80

Answer: (D)

117. In a ∆ ABC, ∠A = 80°. If BD and CD are internal bisectors of ∠B and ∠C respectively, then the ∠BDC is-

(A)    100°

(B)    110°

(C)    120°

(D)    130°

Answer: (D)

118. The side BC of the triangle ABC is produced to D. If ∠ACD = 112° and ∠ABC = ¾ ∠BAC, then the ∠ABC is equal to-

(A)    68°

(B)    58°

(C)    48°

(D)    38°

Answer: (C)

119. In ∆ ABC, X and Y are points on sides AB and BC respectively such that XY || AC and XY divides triangular region ABC into two parts equal in area. Then AX/AB is equal to-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

120. A circle is touching the side BC of ∆ ABC at P and is also touching AB and AC produced at Q and R respectively. If AQ = 6 cm, then perimeter of ∆ ABC is-

(A)    6 cm

(B)    10 cm

(C)    12 cm

(D)    18 cm

Answer: (C)

121. The length of two parallel chords of a circle are 6 cm and 8 cm. If the smaller chord is at a distance of 4 cm from the centre, the distance of the other chord from the centre is-

(A)    5 cm

(B)    6 cm

(C)    4 cm

(D)    3 cm

Answer: (D)

122. The area of an isosceles trapezium is 176 cm2 and the heights is 2/11th of the sum of its parallel sides. If the ratio of the length of the parallel sides be 4 : 7, then the length of a diagonal is-

(A)    √168 cm

(B)    2√147 cm

(C)    √137 cm

(D)    2√137 cm

Answer: (D)

123. The medians AD, BE and CF of a triangle ABC are of lengths 18 cm, 24 cm and 30 cm respectively. The area in cm2 of the triangle is-

(A)    96

(B)    192

(C)    288

(D)    374

Answer: (C)

124. A solid iron sphere of diameter 6 cm is melted and made to a hollow cylindrical pipe of external diameter 10 cm and of length 4 cm. The width of the sheet of pipe is-

(A)    1 cm

(B)    2 cm

(C)    3 cm

(D)    4 cm

Answer: (A)

125. If t he volumes of a sphere and a cylinder of equal radius are same, then ratio of the radius height of the cylinder will be-

(A)    4 : 3

(B)    3 : 2

(C)    3 : 4

(D)    2 : 3

Answer: (C)

126. If the base of a right pyramid is a triangle of sides 21 cm, 20 cm, 13 cm and its altitude is 30 cm, then its volume (in cm3) will be-

(A)    430

(B)    630

(C)    1068

(D)    1260

Answer: (D)

127. If the difference between an exterior angle of a regular polygon of n sides and an exterior angle of another regular polygon of (n + 1) sides is equal to 5°, then the value of n is-

(A)    5

(B)    6

(C)    7

(D)    8

Answer: (D)

128. If the base of a right prism of 20 cm high is a rhombus whose diagonal are 14 cm and 18 cm, then the volume in cm3 of the prism will be-

(A)    2520

(B)    2250

(C)    3520

(D)    1250

Answer: (A)

129. The value of sin2 1° + sin2 3° + sin2 5° + ….+ sin2 87° + sin2 89° is-

(A)    22

(B)  

(C)    23

(D)  

Answer: (B)

130. The minimum value of cos2 θ + sec2 θ is-

(A)    0

(B)    1

(C)    2

(D)    3

Answer: (C)

131. If cos θ + sec θ = 2 (0° ≤ θ ≤ 90°) then the value of cos 10 θ + sec 11 θ is-

(A)    0

(B)    1

(C)    2

(D)    −1

Answer: (C)

132. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 40, then the dividend is-

(A)    240

(B)    440

(C)    4040

(D)    4000

Answer: (C)

133. The value of  of is 2/5 is-

(A)    1/3

(B)    2/3

(C)    3/4

(D)    3/5

Answer: (B)

134. Let  The value of x is-

(A)    5 + √5

(B)    0

(C)    9/2

(D)    5

Answer: (C)

135. The total number of prime factors in (25)10 × (24)20 × (26)25 is-

(A)    1000

(B)    120

(C)    150

(D)    140

Answer: (C)

136. The value of  _

(A)    3825

(B)    3845

(C)    3925

(D)    3945

Answer: (A)

137. The value of  is_

(A)    0

(B)    4

(C)    3

(D)    2

Answer: (D)

138. Two numbers are respectively 25% and 40% less than a third number. What per cent of the first is the second?

(A)    60

(B)    70

(C)    40

(D)    80

Answer: (D)

139. A reduction of 20% in the price of sugar enables Mr. Bhadra to buy an extra 5 kg of it for Rs 320. The original rate of sugar is-

(A)    Rs 12 per kg

(B)    Rs 15 per kg

(C)    Rs 16 per kg

(D)    Rs 20 per kg

Answer: (C)

140. In two blends of mixed tea, the ratios of Darjeeling and Assam tea are 4 : 7 and 2 : 5. The ratio in which these two blends should be mixed to get the ratio of Darjeeling and Assam tea in the new mixture as 6 : 13 is-

(A)    2 : 7

(B)    5 : 13

(C)    4 : 14

(D)    22 : 35

Answer: (D)

141. If sec θ – cosec θ = 0, then the value of tan θ + cot θ_

(A)    0

(B)    1

(C)    −1

(D)    2

Answer: (D)

142. From the top of a tree of height 120 m the angle of depression of two boats in the same line with the foot of the tree and on the same side of it are 45° and 60° The distance between the boat is-

(A)    40(3 – √3)m

(B)    40(3√3 – 1)m

(C)    120(√3 – 1)m

(D)    120(3 – √3)m

Answer: (A)

143. (a + b – 2c)3 – (b + c – 2a)3 + (c + a – 2b)3 is equal to-

(A)    (a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(B)    2(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(C)    3(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(D)    −3(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

Answer: (C)

144. The sum of two numbers is 528 and their HCF is 33. How many pairs of such numbers can be?

(A)    1

(B)    2

(C)    3

(D)    4

Answer: (D)

145. A, B and C are three taps connected to a tank. A and B together can fill the tank in 6 hours, B and C together can fill it in hours and A and C together can fill it in In how much time will C alone can fill the tank?

(A)    10 hours

(B)    12 hours

(C)    20 hours

(D)    30 hours

Answer: (D)

146. A and B walk from one corner of a rectangular field to the corner just diagonally opposite. A walks along the diagonal and B walks along the sides, reaching the finishing point together. If the ratio of the length and breadth of t he field is 3 : 4, the ratio of their speeds is-

(A)    3 : 4

(B)    4 : 3

(C)    4 : 5

(D)    5 : 7

Answer: (D)

Directions-(Q. 147 and 148) Study the following table and answer the questions given below-

147. The increase in the number of candidates qualified under Engineering discipline from 2009 to 2010 was-

(A)    28

(B)    30

(C)    46

(D)    49

Answer: (C)

  1. The number of candidates qualified in Science discipline was the lowest in the year-

(A)    2006

(B)    2008

(C)    2009

(D)    2010

Answer: (B)

Directions-(Q. 149 and 150) Study the following graph and answer the questions given below-

149. The value of sales of finished goods in 1999 was approximately what per cent of the average amount invested in raw materials in the year 1997, 1998 and 1999?

(A)    33%

(B)    37%

(C)    49%

(D)    52%

Answer: (*)

150. The maximum difference between the amount invested in raw materials and the value of sales of finished goods in that year was in the year-

(A)    1995

(B)    1996

(C)    1997

(D)    1998

Answer: (C)

For Visually Handicapped Candidate Only

147. A particle goes form a point P to another point Q at an average speed of 60 metre/- minute and comes back to the point P at an average speed of 40 metres/minutes. The average speed of the particle for the whole journey is-

(A)    50 metre/minutes

(B)    48 metre/minutes

(C)    24 metre/minutes

(D)    44 metre/minutes

Answer: (B)

148. A and B are two stations 465 km apart. A car starts from A at 10 a.m. and travels towards B at 65 km/hr. Another car starts from B at 11 am and travels towards A at 35 km/hr. At what time two cars meet each other?

(A)    5 pm

(B)    4 pm

(C)    3 pm

(D)    2 pm

Answer: (C)

149. A car runs along the four sides of a square field at the speed of 20 km/hr, 30 km/hr, 40 km/hr and 60 km/hr. Find the average speed (in km/hr) of the car around the field-

(A)    32

(B)    34

(C)    38

(D)    42

Answer: (A)

150. A boat goes 30 km upstream and 44 km down stream in 10 hrs. In 13 hrs, it can go 40 km upstream and 55 km down stream, then the speed of the boat in still water is-

(A)    5 km/hr

(B)    8 km/hr

(C)    15 km/hr

(D)    13 km/hr

Answer: (B)

Part-IV

General Awareness

151. Who was the founder of the ‘Prarthana Samaj’?

(A)    Ramakrishna Paramahansa

(B)    Swami Vivekananda

(C)    Athmaram Panduranga

(D)    Dayananda Saraswati

Answer: (C)

152. Arrange the following historical events chronologically choosing the correct response:

(I) French Revolution

(II) Glorious Revolution

(III) American War of Independence

(IV) Russian Revolution

(A)    I, II, III, IV

(B)    II, III, I, IV

(C)    II, I, IV, III

(D)    III, II, II, IV

Answer: (B)

153. The Southernmost Point of India is-

(A)    Cape Comorin

(B)    Point Calimere

(C)    Indira Point

(D)    Port Blair

Answer: (C)

154. Which of the following soils is most ideal for paddy cultivation?

(A)    Laterite soil

(B)    Red soil

(C)    Alluvial soil

(D)    Black soil

Answer: (C)

155. The red colour of red soil is due to the rusting of-

(A)    Nitrogen

(B)    Humus

(C)    Iron

(D)    Copper

Answer: (C)

156. Which one of the following rivers crosses the equator two times?

(A)    Cango River

(B)    Amazon River

(C)    Niger River

(D)    Nile River

Answer: (A)

157. Match correctly the following countries and their capitals by choosing the correct response-

List-I (Country)       List-II (Capital)

(a) Argentina                 1. Bogota

(b) Colombia                  2. Harare

(c) Egypt                        3. Buenos Aires

(d) Zimbabwe                4. Cairo

(A)    (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 1

(B)    (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(C)    (a) – 4; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 3

(D)    (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

Answer: (D)

158. The type of root formed in Betel vine is-

(A)    Stilt Root

(B)    Clinging Root

(C)    Climbing Root

(D)    Prop Root

Answer: (C)

159. Chromosomes are made up of-

(A)    DNA

(B)    Protein

(C)    DNA and Protein

(D)    RNA

Answer: (C)

160. Jersey bull used for cross breeding is an exotic variety from-

(A)    England

(B)    France

(C)    Holland

(D)    Switzerland

Answer: (A)

161. Which one of the following symbiotic associations forms a lichen?

(A)    An algae and a fungus

(B)    An algae and a bryophyte

(C)    A bacterium and a fungus

(D)    A bacterium and a gymnosperm

Answer: (A)

162. Which of the following crop combination is not adopted in mixed cropping in India?

(A)    Wheat and Mustard

(B)    Wheat and Chick Pea

(C)    Rice and Ground nut

(D)    Ground nut and Sun flower

Answer: (D)

163. Daltonism (Protanopia) is the form of colour blindness in which the patient cannot see-

(A)    Green colour

(B)    Red colour

(C)    Blue colour

(D)    All the above colours

Answer: (B)

164. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when-

(A)    It is heated

(B)    It is placed in strong electric field

(C)    Electrons of suitable velocity impinge on it

(D)    Light of suitable wavelength falls on it

Answer: (D)

165. X-rays are ……… waves.

(A)    longitudinal

(B)    transverse

(C)    electromagnetic

(D)    elastic

Answer: (C)

166. The shape of a rain drop is spherical due to-

(A)    Viscosity

(B)    Surface tension

(C)    Elasticity

(D)    Gravitation

Answer: (B)

167. The penetrating powers of α, β and γ-radiations, in decreasing order, are-

(A)    α, β, γ

(B)    γ, β, α

(C)    β, α, γ

(D)    γ, α, β

Answer: (B)

168. In MS-Excel, which of the following function is used to find the highest value within the list?

(A)    COUNT

(B)    PROPER

(C)    MAX

(D)    SUM

Answer: (C)

169. While the computer executes a program, the program is held in-

(A)    RAM

(B)    ROM

(C)    Hard Disk

(D)    Floppy Disk

Answer: (C)

170. A hybrid computer is the one having the combined properties of-

(A)    Super of micro computers

(B)    Mini and micro computers

(C)    Analog and digital computers

(D)    Super and mini computers

Answer: (C)

171. Tritium is an isotope of-

(A)    Oxygen

(B)    Hydrogen

(C)    Phosphorous

(D)    Nitrogen

Answer: (B)

172.  The three basis components of an atom are-

(A)    protons, neutrons and ions

(B)    protons, neutrons and electrons

(C)    protium, deuterium and tritium

(D)    protons, neturinos and ions

Answer: (B)

173. Alcohol obtained in the saponification process is-

(A)    Ethyl alcohol

(B)    Methyl alcohol

(C)    Wood spirit

(D)    Glycerol

Answer: (A)

174. The product of equivalent weight and valency of an element is equal to-

(A)    Vapour density

(B)    Specific heat

(C)    Atomic weight

(D)    Molecular weight

Answer: (C)

175. Chlorofluro carbons are widely used in-

(A)    Micro ovens

(B)    Solar heaters

(C)    Washing machines

(D)    Refrigerators

Answer: (D)

176. In which Eco-system Grassland is included ?

(A)    Marine

(B)    Fresh water

(C)    Terrestrial

(D)    Artificial

Answer: (C)

177. The man pollutant responsible for Bhopal Gas Tragedy is-

(A)    Methyl isocyanate

(B)    Bromine

(C)    Chlorofluro carbon

(D)    Chlorine

Answer: (A)

178. Presently the Union Minister of Minority Affairs is-

(A)    Dr. Farooq Abdullah

(B)    Ghulam Nabi Azad

(C)    K. Rahman Khan

(D)    Salman Khurshid

Answer: (C)

179. Who won the Women French Open Title in 2013?

(A)    Maria Sharapova

(B)    Victoria Azarenka

(C)    Serena Williams

(D)    Venus Williams

Answer: (C)

180. Which of the following places of Sikh religious heritage is not in India?

(A)    Nankana Sahib

(B)    Nanded

(C)    Paonta Sahib

(D)    Keshgarh Sahib

Answer: (A)

181. The headquarters of which one of the following organizations is not in Geneva?

(A)    Food and Agricultural Organization

(B)    World Meteorological Organization

(C)    World Health Organization

(D)    World  Trade Organization

Answer: (A)

182. Which one of the following museums in India and its location in wrongly matched?

(A)    National Railway Museum – New Delhi

(B)    The Calico Museum of Textiles – Mumbai

(C)    Salar Jung Museum – Hyderabad

(D)    Napier Museum – Thiruvananthapuram

Answer: (B)

183. Which one of the following European Union countries has its own currency and has not switched over to Euro?

(A)    France

(B)    Germany

(C)    Sweden

(D)    Spain

Answer: (C)

184. The pioneer of modern Hindi Literature is-

(A)    Srinivas Das

(B)    Munshi Premchand

(C)    Devaki Nandan Khatri

(D)    Bharatendu Harishchandra

Answer: (D)

185. Which country has been admitted in July 2013 as the 28th member of the European Union?

(A)    Bulgaria

(B)    Croasia

(C)    Cyprus

(D)    Romania

Answer: (B)

186. Which one of the following is wrongly paired?

Sports                     Ground

(A)    Athletics                 Track

(B)    Base Ball                Court

(C)    Golf                         Course

(D)    Wrestling                Ring

Answer: (B)

187. Which American President was a famous film/T.V. start before he became the President?

(A)    J. F. Kennedy

(B)    Gerald R. Fond

(C)    Richard Nixon

(D)    Ronald Regan

Answer: (D)

188. ‘Value added’ is equal to-

(A)    Output minus input

(B)    Manufacturing profit

(C)    Gross profit

(D)    Capital gain

Answer: (D)

189. Value of a commodity expressed in terms of money is called-

(A)    Price

(B)    Demand

(C)    Utility

(D)    Money value

Answer: (A)

190. Selling cost is an element of-

(A)    Monopolistic Competition

(B)    Perfect Competition

(C)    Pure Competition

(D)    Monopoly

Answer: (A)

191. The opportunity cost of a factor of production is-

(A)    what it earns in its present use

(B)    what it can earn in the long period

(C)    what it can earn in some other use

(D)    the cost of production

Answer: (C)

192. The demand for a product which is wanted for itself is known as-

(A)    Derived Demand

(B)    Industry Demand

(C)    Company Demand

(D)    Direct or Autonomous Demand

Answer: (D)

193. The Parliamentary form of Government in India has been adopted from the-

(A)    American Constitution

(B)    Russian Constitution

(C)    British Constitution

(D)    Swiss Constitution

Answer: (C)

194. Which of these are essentials of democratic system?

(A)    Free and fair elections

(B)    Equality of opportunity

(C)    Protection of rights

(D)    All of the above

Answer: (D)

195. Which Amendment Act is referred as mini constitution?

(A)    7th Constitutional Amendment Act, 1956

(B)    24th Constitutional Amendment Act, 1971

(C)    42d Constitutional Amendment Act, 1976

(D)    44th Constitutional Amendment Act, 1978

Answer: (C)

196. Which Article of the Indian Constitution stipulates that Directive Principles of State Policy shall not be enforceable by any Court?

(A)    Article 31

(B)    Article 38

(C)    Article 37

(D)    Article 39

Answer: (C)

197. Which one of the following languages is not specified in Schedule 8 of the Indian Constitution?

(A)    Sanskrit

(B)    Sindhi

(C)    English

(D)    Nepali

Answer: (B)

198. Which ancient Indian kingdom is wrongly matched below with its capital?

(A)    Maurya – Pataliputra

(B)    Pandya – Madurai

(C)    Pallava – Vellore

(D)    Kakatiya – Warangal

Answer: (C)

199. Which were the two dynasties, which ruled immediately before and after the Khiljis?

(A)    Slave and Lodi

(B)    Saiyyad and Lodi

(C)    Slave and Tughlaq

(D)    Tughlaq and Lodi

Answer: (C)

200. Who among the following did not participate in the 1857 Revolt against the British?

(A)    Tantia Tope

(B)    Tipu Sultan

(C)    Rani Lakshmi Bai

(D)    Nana Saheb

Answer: (B)

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 10 November, 2013 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 10 November, 2013
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 10 November, 2013 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2)

1st Shift Tier-I Examination Held on 10 November, 2013

Part-I

General Intelligence

Directions-(Q. 1-7) Select the related word/letters/number from the given alternatives.

1. BADC : XWZY : : QPSR : ?

(A)  LMON

(B)  NMPO

(C)  TUVW

(D)  GHIJ

Answer: (B)

2. 64 : 81 : : 8 : ?

(A)  9

(B)  6

(C)  7

(D)  8

Answer: (A)

3. 175 : 13 : : 108 : ?

(A)  8

(B)  9

(C)  6

(D)  7

Answer: (B)

4. Flower : Petal : : Book : ?

(A)  Author

(B)  Library

(C)  Page

(D)  Contents

Answer: (C)

5. Doctor : Hospital : : ?

(A)  Water : Reservoir

(B)  Farmer : Village

(C)  Plumber : Wrench

(D)  Chef : Kitchen

Answer: (D)

6. Patient : Hospital : : Car : ?

(A)  Garage

(B)  Office

(C)  Hanger

(D)  House

Answer: (A)

7. COMPREHENSION : NOISNEHERPMOC : : BEAUTY : ?

(A)  YTUAEB

(B)  UTYBEA

(C)  EAUTYB

(D)  AUTYBE

Answer: (A)

Directions – (Q. 8-11) Find the odd words/letters/number pair from the given alternatives.

8.

(A)  Simplicity

(B)  Vanity

(C)  Humility

(D)  Modesty

Answer: (B)

9.

(A)  GGHK

(B)  KKLO

(C)  AABE

(D)  MMNO

Answer: (D)

10.

(A)  19-61

(B)  24-76

(C)  12-39

(D)  16-52

Answer: (C)

11.

(A)  Industry : Chairman-cum-Managing Director

(B)  Newspaper : Reporter

(C)  University : Vice-Chancellor

(D)  College : Principal

Answer: (B)

12. Find out the set among the four sets which is like the given set.

Given set is (63, 54, 45)

(A)  (28, 17, 8)

(B)  (36, 45, 33)

(C)  (29, 20, 11)

(D)  (30, 21, 11)

Answer: (C)

13. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

(1) Rain                (2) Sunlight

(3) Vapour            (4) Cloud

(A)  3, 2, 4, 1

(B)  2, 3, 4, 1

(C)  4, 1, 2, 3

(D)  2, 3, 1, 4

Answer: (C)

14. Arrange the following words as per order in the English dictionary-

(1) Activity          (2) Attention

(3) Arise               (4) Absent

(A)  2, 3, 4, 1

(B)  3, 2, 1, 4

(C)  4, 1, 3, 2

(D)  4, 3, 2, 1

Answer: (C)

15. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

Ba_abab_b_ba_aba

(A)  baab

(B)  bbaa

(C)  abab

(D)  aabb

Answer: (A)

16. In the following letter series, how many P Q S occur in such a way, Q is in the middle and P and S are on any one side?

MDRPQGKPQSLAPQS

TGKPQGMDGPQSTU

(A)  4

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (D)

Directions-(Q. 17-19) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

17. 10, 18, 28, 40, 54, 70, ?

(A)  87

(B)  88

(C)  85

(D)  86

Answer: (B)

18. 0, 6, 20, 42, ?

(A)  72

(B)  76

(C)  82

(D)  81

Answer: (A)

19. ZIP, WIP, TIP, ?

(A)  QIP

(B)  SIP

(C)  PIP

(D)  RIP

Answer: (A)

20. ‘X’ and ‘Y’ are brothers, ‘B’ is the daughter of ‘A’. ‘A’ is the wife of ‘Y’. What is the relation of ‘B’ to ‘X’?

(A)  Sister-in-law

(B)  Niece

(C)  Daughter

(D)  Sister

Answer: (B)

21. If W = 23, STRONG = 93, then WEAK = ?

(A)  40

(B)  41

(C)  38

(D)  44

Answer: (A)

22. If INTERNET is written as 1425423 and DISTANCE is written as 61738492, then what will CENTRE be written as?

(A)  852431

(B)  291534

(C)  124576

(D)  924352

Answer: (D)

23. If the day before yesterday was Sunday, when will Thursday be?

(A)  Day after tomorrow

(B)  Two days after tomorrow

(C)  Today

(D)  Tomorrow

Answer: (A)

24. Mohan is older than Prabir. Suresh is younger than Prabir. Mihir is plder than Suresh, but younger than Prabir. Who among the four is the youngest?

(A)  Mohan

(B)  Suresh

(C)  Prabir

(D)  Mihir

Answer: (B)

25. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is-

(A)  20 years

(B)  18 years

(C)  14 years

(D)  22 years

Answer: (D)

26. If the seventh person from the front in a queue is the tenth person from behind, how many are there in the queue?

(A)  14

(B)  10

(C)  17

(D)  16

Answer: (D)

27. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

APPEARANCE

(A)  PEAS

(B)  REAP

(C)  PANE

(D)  NEAR

Answer: (A)

28. If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as-

(A)  RIDTCEION

(B)  IRDCTIONE

(C)  RIDTCENOI

(D)  NORTECDII

Answer: (C)

29. Some capital letters are given below in the first and number are assigned to each of them in the second line. The numbers are the codes for the letters and vice-versa.

M              O         E          A         S          J           T          Z

3               5          7          6          2          9          4          0

Choose the correct number code for the given set of letters.

J E Z T M S

(A)  9 7 0 5 3 4

(B)  9 7 0 4 3 2

(C)  9 7 0 4 3 5

(D)  9 7 0 3 4 5

Answer: (B)

30. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.

PRONUNCIATION

(A)  PUNCTUATION

(B)  RATION

(C)  NATURAL

(D)  PRINTING

Answer: (B)

Directions-(Q. 31 and 32) Select the missing number from the given responses.

31.

15   11      20

2     3        1         

5     6        7

35   39      ?

(A)  27

(B)  24

(C)  30

(D)  35

Answer: (A)

32.

3     15      5

5     35      7

9     ?        5

(A)  45

(B)  25

(C)  42

(D)  35

Answer: (A)

Directions-(Q. 33 and 34) Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.

33. If 882 = 20

and           996 = 26,

then          729 = ?

(A)  20

(B)  21

(C)  24

(D)  30

Answer: (A)

34. If 8 – 3 + 4 = 348, 9 – 6 + 8 = 689, then 5 – 9 + 6 = ?

(A)  596

(B)  956

(C)  659

(D)  965

Answer: (D)

35. Medha moves towards South-East for 7 km, then moves towards West for 14 km. Then she moves towards North-West for 7 km and finally moves a distance of 4 m East and stands there. How far is the starting point from where she stands now?

(A)  7 km

(B)  10 km

(C)  3 km

(D)  4 km

Answer: (B)

36. Select the correct combination of mathematical signs to replace ‘∗’ signs and to balance the given equation.

8 ∗ 6 ∗ 7 ∗ 3 ∗ 18

(A)  − + + =

(B)  + − ÷ =

(C)  + − + =

(D)  + + − =

Answer: (D)

37. If ‘÷’ means ‘−’, ‘−’ means ‘×’, ‘×’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘÷’, then

20 × 60 ÷ 40 – 20 + 10 = ?

(A)  60

(B)  80

(C)  0

(D)  40

Answer: (C)

38. A man starts walking from his college, walks 10 km towards North, then he t urns to his lefts and walks 10 km. From there he takes a right turn and walks 10 km. In which direction is he facing now?

(A)  East

(B)  West

(C)  South

(D)  North

Answer: (D)

39. Which of the conclusion can be drawn from the given statement?

Statement:

Many creative persons become artists.

(A)  A high level of creativity is needed to become an artist

(B)  Some artists are creative persons

(C)  A creative person will certainly become an artist

(D)  It is not  possible to become an artist without creativity

Answer: (B)

40. Manisha is sitting in between Kamini and Suvarna. Smita is right to Suvarna. Kamini is left to Manisha, Select the correct seating order.

(A)  Kamini, Manisha, Smita, Suvarna

(B)  Kamini, Manisha, Suvarna, Smita

(C)  Kamini, Suvarna, Smita, Manisha

(D)  Manisha, Suvarna, Smita, Kamini

Answer: (B)

41. Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

Statements:

(1) Teachers are role models of the students.

(2) Teachers are responsible for developing scientific attitude in their students.

Conclusions:

(I) Students do not have scientific attitude.

(II) By and large teachers can influence scientific attitude of the students.

(A)  Both conclusions I and II follow

(B)  Neither conclusions I nor II follows

(C)  Only conclusions I follows

(D)  Only conclusion II follows

Answer: (D)

42. The population of a city doubles every 6 years. If in 2005, the population is 10,562, by which year will the population increase to 42,248?

(A)  2017

(B)  2029

(C)  2011

(D)  2023

Answer: (A)

43. Choose the correct alternative from the given ones t hat will complete the series.

Answer: (A)

44. Select the related figure from the given alternatives.

Answer: (A)

45. Select the figure which is different from the rest three.

Answer: (A)

46. Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below-

Sparrow, Bird, Cat

Answer: (C)

47. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

48. Select the missing number from the given responses.

(A)  28

(B)  30

(C)  24

(D)  26

Answer: (D)

49. From the given answer figures, select the one in which the questions figure is hidden/embedded.

Answer: (D)

50. A piece of paper is folded and cut/punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (B)

For Visually Handicapped Candidates Only

43. In a row of trees, one tree is the fifth from either end of the row. How many trees are there in the row?

(A)  10

(B)  9

(C)  11

(D)  8

Answer: (B)

44. If ‘a’ is greater than ‘b’ by 2 and ‘b’ is greater than ‘c’ by 10, and a + b + c = 130, then (b + c) – a = ?

(A)  38

(B)  44

(C)  34

(D)  42

Answer: (C)

45. How many 7’s are there in the following number series which are preceded by an even number but not followed by any odd number?

4 3 7 5 2 3 7 2 1 3 6 7 5 4

2 7 4 2 7 1 2 2 7 6 5 7 2

(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Answer: (D)

46. In a board exam, 40% students fail in Maths 30% in Science and 15% in both. Find the passing percentage.

(A)  35%

(B)  50%

(C)  45%

(D)  65%

Answer: (C)

47. Find the wrong number in the given number series.

852, 213, 53, 13, 3

(A)  53

(B)  213

(C)  852

(D)  13

Answer: (C)

48. If rain is called water, water is called air, air is called cloud, cloud is called sky, sky is called sea, sea is called road, where do the aeroplanes fly?

(A)  Sea

(B)  Cloud

(C)  Water

(D)  Road

Answer: (A)

49. If ‘P’ denotes ‘+’, Q denotes ‘−’, ‘R’ denotes ‘÷’ and ‘S’ denotes ‘×’, then what is the value of the following equation?

18 S 36 R 12 Q 6 P 7 = ?

(A)  648

(B)  25

(C)  115

(D)  55

Answer: (D)

50. A, B, C, D and E share some mangoes among themselves so that A gates one less than B, C gets 4 more than D, E gets 3 more than B,, and D gets as many as B. Who gets the least number of mangoes?

(A)  D

(B)  E

(C)  A

(D)  B

Answer: (C)

Part-II

English Language

Directions-(Q. 51-55) Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from error, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

51. I had asked him (A)/ how he could go out (B)/if it started raining. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

52. Eighty-five thousand rupees (A)/ is a large sum of money (B)/ to earn in a month. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

53. His voice shook with emotion, (A)/ and it was so funny to hear him, (B)/ that all we longed to laugh and to cry. (C)/ No error (D)

Answer: (C)

54. It being a rainy day (A)/ I will decide to skip work (B)/ and stay at home. (C)/ No error (D)

Answer: (B)

55. Another baffling change (A)/ that I noticed in him nowdays (B)/ is that he avoids speaking to me. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

Directions-(Q. 56-60) Sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer Sheet.

56. The …… of puppies is fond of milk.

(A)  group

(B)  litre

(C)  gang

(D)  litter

Answer: (D)

57. He ……………. his father.

(A)  takes off

(B)  takes out

(C)  takes back

(D)  takes after

Answer: (D)

58. Guard ………… spelling mistakes.

(A)  above

(B)  at

(C)  against

(D)  after

Answer: (C)

59. Make hay while the sum ……… .

(A)  was shining

(B)  has been shining

(C)  shines

(D)  is shining

Answer: (C)

60. The Prime Minister insisted …….. fuel prices in the Cabinet meeting.

(A)  in raising

(B)  at raising

(C)  to raise

(D)  on raising

Answer: (D)

Directions-(Q. 61 and 62) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

61. Evade-

(A)  Pretend

(B)  Avoid

(C)  Vacate

(D)  Cheat

Answer: (B)

62. Impetuous-

(A)  Hasty           

(B)  Disturbing

(C)  Impious

(D)  Impressive

Answer: (A)

Directions-(Q. 63 and 64) Choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.

63. Felicity-

(A)  Mimicry

(B)  Infidelity

(C)  Innocence

(D)  Sorrow

Answer: (D)

64. Indomitable-

(A)  Arrogant

(B)  Cowardly

(C)  Adamant

(D)  Certain

Answer: (B)

Directions-(Q. 65 and 66) Four words are given in the each questions, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer Sheet.

65.

(A)  Detireorate

(B)  Detiorrate

(C)  Deteriarate

(D)  Deteriorate

Answer: (D)

66.

(A)  Acquiantance

(B)  Acquaintance

(C)  Acquaintence

(D)  Acquintance

Answer: (D)

Directions-(Q. 67-69) Four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

67. He is in the habit of picking holes in

(A)  causing trouble to

(B)  asking questions about

(C)  delving deep into

(D)  finding fault with

Answer: (D)

68. The member took exception to the secretary’s remark about the current political situation in the State.

(A)  objected to

(B)  granted

(C)  accepted readily

(D)  laughed at

Answer: (A)

69. The die is cast and nothing can be done now.

(A)  The effect has worn out

(B)  The decision has been taken

(C)  The game has been played

(D)  There has been a failure

Answer: (B)

Directions-(Q. 70-72) Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

70. One who lives/survives on others/other lives-

(A)  Parasite

(B)  Refugee

(C)  Expatriate

(D)  Pesticide

Answer: (A)

71. One who possesses many talents-

(A)  Dexterous

(B)  Attractive

(C)  Versatile

(D)  Unique

Answer: (C)

72. Detailed plan of journey-

(A)  Schedule

(B)  Itinerary

(C)  Travelogue

(D)  Travel-kit

Answer: (B)

Directions-(Q. 73 and 74) A part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer Sheet.

73. The Sat on the tree to protect herself from the rain.

(A)  sat before

(B)  sat under

(C)  sat upon

(D)  No improvement

Answer: (B)

74. He argued endlessly with him on the subject.

(A)  argued all the time

(B)  argued continuously

(C)  argued on and on

(D)  No improvement

Answer: (B)

Directions-(Q. 75-79) A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sent3ence in Passive/Active Voice and mark your answer in the Answer Sheet.

75. Her manners pleased us very much.

(A)  We pleased her very much with manners

(B)  We were very much pleased with her manners

(C)  We were very much pleased on her manners

(D)  We are very much pleased with her manners

Answer: (B)

76. They proposed to hold a meeting.

(A)  A meeting should be proposed to be held

(B)  It was proposed to hold a meeting

(C)  A meeting had to be proposed to be held by them

(D)  It was proposed by them to hold a meeting

Answer: (D)

77. I shall post these letters tomorrow.

(A)  These letters are to be posted tomorrow

(B)  These letters have to be posted tomorrow

(C)  These letters would be posted tomorrow

(D)  These letters will be posted tomorrow

Answer: (D)

78. A massive search operation has been launched to nab the suspects.

(A)  The police launched  a massive search operation to nab the suspects

(B)  The police had been launched a massive search operation to nab the suspects

(C)  The police had launched a massive search operation to nab the suspects

(D)  The police have launched a massive search operation to nab the suspects

Answer: (D)

79. The driver was blowing the horn.

(A)  The horn has been blown by the driver

(B)  The horn is being blown by the driver

(C)  The horn was blown by the driver

(D)  The horn was being blown by the driver

Answer: (D)

Directions-(Q. 80-84) A sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same in Indirect/Direct and mark your answer in the Answer Sheet.

80. I told her, “It was raining last night when you left.”

(A)  I told her that it has been raining the night before when she left

(B)  I told her that it had been raining last night when she had left

(C)  I told her that it had been raining the previous night when she had left

(D)  I told her that it was raining last night when she left

Answer: (C)

81. She said, “I shall try to bring you the books tomorrow.”

(A)  She said that she would try to bring me the books tomorrow

(B)  She said that she should try to bring me the books tomorrow

(C)  She said that she should try to bring me the books the next day

(D)  She said that she would try to bring me the books the next day

Answer: (D)

82. He said, “Alas ! The little puppy is run over by the car.”

(A)  He exclaimed sadly that the little puppy had been run over by the care

(B)  He exclaimed sadly that the little puppy is run over by the car

(C)  He exclaimed, alas, the little puppy was run over by the car

(D)  He exclaimed sadly that the little puppy was run over by the car

Answer: (D)

83. He said, “He took tea in the morning.”

(A)  He said the he took tea in the morning

(B)  He said that he would take tea in the morning

(C)  He said that he did take tea in the morning

(D)  He said that he had taken tea in the morning

Answer: (D)

84. He requested the boss to let him go on with his project.

(A)  He said to the boss, “Let me go on with my project please.”

(B)  He told the boss, “Go on with my project please.”

(C)  He said to the boss, “You better let me go on with my project.

(D)  He told the boss, “Please go on with my project.”

Answer: (A)

Directions-(Q. 85-90) The Ist and the last sentences of the passage/parts of the sentence are numbered 1 to 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the passage/sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

85. (1) Most men spend most of their lives looking after and waiting upon machines.

(P) They must be fed well and kept at right temperatures.

(Q) They might burst with rage and blow up causing ruin.

(R) If they do not get their meals they refuse to work.

(S) Machines are very stern masters.

(6) So, men need to wait upon machines attentively.

(A)  QSPR

(B)  RPQS

(C)  SPRQ

(D)  PQRS

Answer: (C)

86. (1) Sappho was one of the greatest and earliest of women poets.

(P) Whatever we know about her poetry today is from the quotations found in the works of others.

(Q) She lived on the island of Lesbos in the late 600’s BC.

(R) Most of Sappho’s works-about 10 books of verse have been destroyed.

(S) Only one of the her poems has survived in its complete form.

(6) Without doubt, she was one of the best lyric poets of Ancient Greece.

(A)  QSPR

(B)  QRSP

(C)  PRQS

(D)  PQSR

Answer: (B)

87. (1) I realize that peace and

(P) security are rightful aims,

(Q) violent adventure is probably

(R) and that my own desire for

(S) merely an adaptation to the

(6) age in which I live.

(A)  PRQS

(B)  SPQR

(C)  PQRS

(D)  SRQP

Answer: (A)

88. (1) Books have been present since the time the first scripts were formed-about 5000 years ago..

(P) The books of that time looked different from the ones available today.

(Q) Then an important invention, letter press printing, also known as ‘black art’ changed the world.

(R) Later, the  books came in the form of rollers, or texts were stapled together and covered with a wooden book cover.

(S) Initially, people bound the small clay tablets together with leather bands.

(6) There was no longer the need to write text by hand; instead copies of text could be made with the help of a printing press.

(A)  SPRQ

(B)  SRQP

(C)  PRQS

(D)  PSRQ

Answer: (D)

89. (1) The harnessing of our rivers

(P) is a great national problem

(Q) the waters of which

(R) which must be considered

(S) now mostly run to waste

(6) and dealt with on national lines.

(A)  QSRP

(B)  RPSQ

(C)  RPQS

(D)  QSPR

Answer: (D)

90. (1) Many people drive

(P) hopelessly jammed

(Q) their own cars to work

(R) the roads would become

(S) but if everyone did this

(6) especially during rush-hours.

(A)  RPSQ

(B)  QSPR

(C)  QSRP

(D)  PRQS

Answer: (C)

Directions-(Q. 91-95) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

     Meeting old school friends can be a strange experience. Some have changed so much that you can …(91)… recognize them : they speak with a different …(92)… are interested in different things, and all you can do is make …(93)… talk and hope they’ll go soon. Others, though you might have been out of …(94)… with them for years, are just the same as they always were; it’s …(95)… if you saw them yesterday.

91.

(A)  hardly

(B)  easily

(C)  nearly

(D)  almost

Answer: (A)

92.

(A)  way

(B)  tongue

(C)  language

(D)  accent

Answer: (D)

93.

(A)  silly

(B)  gossip

(C)  small

(D)  little

Answer: (A)

94.

(A)  sound

(B)  feel

(C)  sight

(D)  touch

Answer: (C)

95.

(A)  so

(B)  as

(C)  just

(D)  like

Answer: (B)

Directions- (Q. 96-100) You have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

     Earth is the only planet so far known with the suitable environment for sustaining life. Land, water, air, plants and animals are the major components of the global environment. Population, food and energy are the three fundamental problems facing mankind. Unemployment, inflation, crowding, dwindling resources and pollution are all due to the factors like increasing population, high standard of living, deforestation, etc.

     Man has been tampering with the Ecosphere for a very long time and is forced to recognize that environmental resources are scarce. Environmental  problems are really social problems. They begin with people as cause and end with people as victims. Unplanned  use of resources has resulted in the depletion of fossils, fuels, pollution of air and water, deforestation which has resulted in ecological imbalance and draining away of national wealth through heavy expenditure on oil and power generation.

96. We face three fundamental problems that are-

(A)  population, inflation and food

(B)  population, food and energy

(C)  inflation, deforestation and unemployment

(D)  population, deforestation and energy

Answer: (B)

97. Increase population causes-

(A)  dwindling resources

(B)  unemployment, inflation, crowding, dwindling resources and pollution

(C)  unemployment and crowding

(D)  inflation and pollution

Answer: (B)

98. National wealth is drained away by spending heavily on-

(A)  water and power generation

(B)  oil and power generation

(C)  power generation

(D)  fuels

Answer: (B)

99. The three major components of the global environment are-

(A)  land, water and air

(B)  plants, animals and mankind

(C)  food energy and population

(D)  high standard of living, crowding and inflation

Answer: (A)

100. Depletion of fossils and fuels, pollution of air and water and deforestation will never occur in case of-

(A)  unplanned use of resources

(B)  over use of resources

(C)  improper use of resources

(D)  planned use of resources

Answer: (D)

Part-III

Quantitative Aptitude

101. If a number is increased by 25% and the resulting number is decreased by 25%, then the percentage increase or decrease finally is-

(A)  increased by  

(B)  increased by 6%

(C)  no change

(D)  decreased by  

Answer: (D)

102. A reduction of 20% in the price of rice enables a customer to purchase 12.5 kg more for Rs 800. The original price of rice per kg is-

(A)  Rs 12

(B)  Rs 15

(C)  Rs 14

(D)  Rs 16

Answer: (D)

103. In two alloys A an B, the ratio of zinc to tin is 5 : 2 and 3 : 4 respectively. 7 kg of the alloy A and 21 kg of the alloy B are mixed together to form a new alloy. What will be the ratio of zinc and tin in the new alloy?

(A)  2 : 3

(B)  1 : 1

(C)  2 : 1

(D)  1 : 2

Answer: (B)

104. If A : B = 3 : 4 and B : C = 6 : 5, then C : A is-

(A)  8 : 9

(B)  9 : 8

(C)  10 : 9

(D)  9 : 10

Answer: (C)

105. If a, b are rational and 

 then the values of a, b are respectively.

(A)  2, 1

(B)  2, 3

(C)  1, 2

(D)  1, 3

Answer: (C)

106. The ratio of boys and girls in a college is 5 : 3. If 50 boys leave the college and 50 girls join the college, the ratio becomes 9 : 7. The number of boys in the college is-

(A)  500

(B)  600

(C)  300

(D)  400

Answer: (A)

107. When n is divided by 6, the remainder is 4, When 2n is divided by 6, the remainder is-

(A)  4

(B)  1

(C)  2

(D)  0

Answer: (C)

108. The value of  is-

(A)  3/20

(B)  7/20

(C)  1/10

(D)  3/5

Answer: (A)

109. Let  Then we have-

(A)  a = 18

(B)  a = 9

(C)  a < 18 but a ≠ 9

(D)  a > 18

Answer: (C)

110. The smallest among the numbers 2250, 3150, 5100 and 4200 is-

(A)  3150

(B)  2250

(C)  4200

(D)  5100

Answer: (D)

111. The greatest of the following numbers 0.16, √16, (0.16)2, 0.04 is-

(A)  0.04

(B)  (0.16)2

(C)  0.16

(D)  √0.16

Answer: (D)

112. If  part of a journey takes 10 minutes, then to complete 3/5th of that journey, it will take-

(A)  48 minute

(B)  36 minute

(C)  40 minute

(D)  45 minute

Answer: (A)

113. Two trains 180 metre and 120 metre in length are running towards each other on parallel tracks, one at the rate 65 km/hr and another at 55 km/hr. In how many seconds will they clear of each other from the moment they meet?

(A)  12

(B)  15

(C)  6

(D)  9

Answer: (D)

114. Three men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?

(A)  3 days

(B)  4 days

(C)  1 day

(D)  2 days

Answer: (D)

115. If  then  equals-

(A)  4

(B)  8

(C)  1

(D)  2

Answer: (D)

116. If  then the value of a3 + b3 is-

(A)  1

(B)  2

(C)  0

(D)  −1

Answer: (C)

117. If a2 + b2 + c2 = ab + bc + ca, then  is equal to-

(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Answer: (D)

118. If the graphs of the equations x + y = 0 and 5y + 7x = 24 intersect at (m, n), then the value of m + n is-

(A)  0

(B)  −1

(C)  2

(D)  1

Answer: (A)

119. The average age of a class of 35 students is 15 years. If the teacher’s age is also included the average age increases by one year. Furthermore, if the average age of the teacher’s family having a wife and a son is 40 years and the son’s age is 80% less than his mother’s age, then the age of the teacher’s wife is-

(A)  47.5 years

(B)  55.5 years

(C)  57.5 years

(D)  50 years

Answer: (C)

120.  If the amount is the sum after 3 years at compound interest compounded annually, then the rate to interest per annum is-

(A)    

(B)   

(C)  25%

(D)  50%

Answer: (D)

121. A shopkeeper sells an article at 15% gain. Had he sold it for Rs 18 more, the would have gained 18%. The cost price (in Rs) of the article is-

(A)  600

(B)  350

(C)  540

(D)  318

Answer: (A)

122. A cloth merchant on selling 33 metre of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 metre of cloth. The profit is-

(A)  50%

(B)  11%

(C)  40%

(D)  22%

Answer: (A)

123. A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is-

(A)  31.6%

(B)  36.1%

(C)  35%

(D)  35.6%

Answer: (A)

124. A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 months A increased his capital by 50% and B invested twice the amount as before, while C withdrew 1/4th of his own investment. The ratio of their profits at the end of the year was-

(A)  6 : 9 : 17

(B)  5 : 14 : 16

(C)  10 : 5 : 9

(D)  5 : 12 : 14

Answer: (D)

125. P and Q are centres of two circles with radii 9 cm and 2 cm respectively, where PQ = 17 cm. R is the centre of another circle of radius x cm, which touches each of the above two circles externally. If ∠PRQ = 90°, then the value of x is-

(A)  7 cm

(B)  8 cm

(C)  4 cm

(D)  6 cm

Answer: (D)

126. The area of a rhombus is 216 cm2 and the length of its one diagonal is 24 cm. The perimeter (in cm) of the rhombus is-

(A)  120

(B)  100

(C)  52

(D)  60

Answer: (D)

127. The perimeter of an isosceles triangle is 544 cm and each of the equal sides in 5/6 times the base. What is the area (in cm2) off the triangle?

(A)  31872

(B)  13872

(C)  38172

(D)  18372

Answer: (B)

128. A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and then recast into small cones each of radius 3.5 cm and height 3 cm. The number of cones thus formed is-

(A)  112

(B)  126

(C)  140

(D)  132

Answer: (B)

129. If the ratio of the diameters of two right circular cones of equal height be 3 : 4, then the ratio of their volumes will be-

(A)  16 : 9

(B)  27 : 64

(C)  3 : 4

(D)  9 : 16

Answer: (D)

130. A right pyramid stands on a square base of diagonal 10√2 cm. If the height of the pyramid is 12 cm, the area (in cm2) of its slant surface is-

(A)  360

(B)  260

(C)  520

(D)  420

Answer: (B)

131. If x = 5 – √21, then the value of  is-

(A)    

(B)   

(C) 

(D)    

Answer: (D)

132. In ∆ ABC, the internal bisectors of ∠ABC and ∠ACB meet at I and ∠BAC = 50°. The measure of ∠BIC is-

(A)  125°

(B)  130°

(C)  105°

(D)  115°

Answer: (D)

133. BL and CM are medians of ∆ABC right-angled at A and BC = 5 cm. If  then the length of CM is-

(A)  10√2 cm

(B)  4√5 cm

(C)  2√5 cm

(D)  5√2 cm

Answer: (C)

134. In ∆ABC, D and E are the points of sides AB and BC respectively such that DE || AC and AD : DB = 3 : 2. The ratio of area of trapezium ACED to that of ∆BED is-

(A)  4 : 21

(B)  21 : 4

(C)  4 : 15

(D)  15 : 4

Answer: (B)

135. A quadrilateral ABCD circumscribes a circle and AB = 6 cm, CD = 5 cm and AD = 7 cm. The length of side BC is-

(A)  3 cm

(B)  6 cm

(C)  4 cm

(D)  5 cm

Answer: (C)

136. From a tower 125 metre high , the angles of depression of two objects, which are in horizontal line through the base of the tower, are 45° and 30° and they are on the same side of the tower. The distance (in metre) between the objects is-

(A)  125/(√3 – 1)

(B)  125(√3 + 1)

(C)  125√3

(D)  125(√3 – 1)

Answer: (D)

137. If each interior angle of a regular polygon is 150°, the number of sides of the polygon is-

(A)  10

(B)  15

(C)  8

(D)  None of these

Answer: (D)

138. If the altitude of a right prism is 10 cm and its base is an equilateral triangle of side 12 cm, then its total surface area (in cm2) is-

(A)  360

(B)  72(5 + √3)

(C)  (5 + 3√3)

(D)  36√3

Answer: (B)

139. The value of the tan 10° tan 15° tan 75° tan 80° is-

(A)  −1

(B)  2

(C)  0

(D)  1

Answer: (D)

140. The minimum value of 4 tan2 θ + 9 cot2 θ is equal to-

(A)  12

(B)  13

(C)  0

(D)  5

Answer: (A)

141. If sin 7x = cos 11x, then the value of tan 9x + cot 9x is-

(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Answer: (D)

142. If tan2 α = 1 + 2 tan2 β(α, β are positive acute angles), then √2 cos α – cos β is equal to-

(A)  1

(B)  −1

(C)  0

(D)  √2

Answer: (C)

143. Two pipes X and Y can fill a cistern in 24 minute and 32 minute respectively. If both the pipes are opened together, then after how much time (in minutes) should Y be closed so that the tank is full in 18 minute?

(A)  6

(B)  5

(C)  10

(D)  8

Answer: (D)

144. The length and breadth of a rectangular field are in the ratio 7 : 4. A path 4 m wide running all round outside has an area of 416 m2. The breadth (in m) of the field is-

(A)  15

(B)  16

(C)  28

(D)  14

Answer: (B)

145. If a + b + c = 0, then a3 + b3 + c3 is equal to-

(A)  2 abc

(B)  3 abc

(C)  a +  b + c

(D)  abc

Answer: (B)

146. Two numbers 11284 and 7655, when divided by a certain number of three digits, leaves the same remainder. The sum of digits of such a three-digit number is-

(A)  10

(B)  11

(C)  8

(D)  9

Answer: (B)

Directions-Study the table and answer questions no. 147 and 148.

147. Average height (in cm) of the girls whose heights are 155 cm and above in about-

(A)  160.4

(B)  162.6

(C)  158.7

(D)  159.8

Answer: (D)

148. The number of girls whose height is above 150 cm is-

(A)  86

(B)  97

(C)  22

(D)  29

Answer: (C)

Directions-Student’s strength of a college in Arts, Science and Commerce from 2004-05 to 2007-08 sessions are shown in the following bar graph. Study the graph and answer questions no. 149 and 150.

149. The increase in Science students in 2007-08 over 2006-07 was-

(A)  16.7%

(B)  18.2%

(C)  10.1%

(D)  11.1%

Answer: (D)

150. The ratio of average number of students in Arts to the average number of students in Commerce is-

(A)  7 : 4

(B)  48 : 35

(C)  12 : 5

(D)  10 : 7

Answer: (C)

For Visually Handicapped Candidates Only

147. If  then the value of x72 + x60 + x48 + x36 is-

(A)  4

(B)  8

(C)  0

(D)  2

Answer: (A)

148. If ax = b, by = c, cz = a, then the value of xyz = ?

(A)  abc

(B)  1/abc

(C)  0

(D)  1

Answer: (D)

149. Let a = ∛2 + ∛3 + 1, then the value of  is-

(A)  163

(B)  164

(C)  165

(D)  162

Answer: (D)

150. If  and  then the value of x3 + y3 is-

(A)  a3

(B)  b3

(C)  a

(D)  b

Answer: (B)

Part-IV

General Awareness

151. Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution?

(A)  Part IV

(B)  Part I

(C)  The Preamble

(D)  Part III

Answer: (C)

152. Comptroller and Auditor General of India is appointed by the-

(A)  Finance Minister

(B)  Lok Sabha

(C)  Prime Minister

(D)  President

Answer: (D)

153. Which Article of the Indian Constitution directs the State Governments to organize Village Panchayats?

(A)  Article 40

(B)  Article 51

(C)  Article 32

(D)  Article 37

Answer: (A)

154. The Attorney General of India has the right of audience in-

(A)  any Sessions Court

(B)  any Court of Law within India

(C)  the Supreme Court

(D)  any High Court

Answer: (B)

155. The capital of the ancient Chola kingdom was-

(A)  Thanjavur

(B)  Madurai

(C)  Uraiyur

(D)  Kaveripoompattinam

Answer: (C)

156. Arrange the dynasties of Delhi Sultnate given below in chronological order-

(1) Khilji            (2) Tughlaq

(3) Sayyad         (4) Slave

(A)  1, 2, 3, 4

(B)  4, 1, 2, 3

(C)  4, 1, 3, 2

(D)  1, 4, 2, 3

Answer: (B)

157. Production of a commodity mostly through the natural process is an activity of-

(A)  Tertiary Sector

(B)  Technology Sector

(C)  Primary Sector

(D)  Secondary Sector

Answer: (C)

158. The law of Demand is based on-

(A)  Supplier’s preference

(B)  Consumer’s preference

(C)  Manufacturer’s preference

(D)  Seller’s preference

Answer: (B)

159. Which one of the following is not a method for computing GNP?

(A)  Savings Approach

(B)  Value Added Approach

(C)  Income Approach

(D)  Expenditure Approach

Answer: (A)

160. A part of National Debt known as External Debt is the amount-

(A)  borrowed by its government from abroad

(B)  lent by its government to foreign government

(C)  borrowed by its citizens from abroad

(D)  lent by its citizens to foreign governments

Answer: (A)

161. The non-expenditure costs which arise when the producing firm itself owns and supplies certain factors of production are-

(A)  Implicit costs

(B)  Replacement costs

(C)  Explicit costs

(D)  Original costs

Answer: (A)

162. Who said “Rama Rajya through Grama Rajya”?

(A)  Jayaprakash Narayan

(B)  Jawaharlal Nehru

(C)  Mahatma Gandhi

(D)  Vinoba Bhave

Answer: (C)

163. Which of the biomes is called the ‘Bread Basket’ of the world?

(A)  Mediterranean

(B)  Tropical Savanna

(C)  Mid-latitude grasslands

(D)  Taiga

Answer: (C)

164. Asia and North America are separated by-

(A)  Bering Strait

(B)  Cook Strait

(C)  Bass Strait

(D)  Strait of Dover

Answer: (A)

165. Phototropic movement is controlled by-

(A)  Cytokinin

(B)  Ethylene

(C)  Auxin

(D)  Gibberellin

Answer: (C)

166. Lactogenic hormone is secreted by-

(A)  Ovary

(B)  Pituitary

(C)  Mammary glands

(D)  Placenta

Answer: (B)

167. An organism, which can monitor air pollution is-

(A)  Algae

(B)  Fungi

(C)  Bacteria

(D)  Lichen

Answer: (D)

168. In the human body, which of the following organs is responsible for water balance?

(A)  Kidneys

(B)  Lungs

(C)  Heart

(D)  Liver

Answer: (A)

169. Chlorophyll containing autotrophic thallophytes is called as-

(A)  Fungi

(B)  Bryophytes

(C)  Algae

(D)  Lichens

Answer: (C)

170. Which was the earliest settlement of the Dutch in India?

(A)  Surat

(B)  Ahmedabad

(C)  Masulipatnam

(D)  Pulicat

Answer: (C)

171. During British rule, who was instrumental for the introduction of the Ryotwari system in the then Madras Presidency?

(A)  Thomas Munro

(B)  John Lawrence

(C)  Macartney

(D)  Elphinstone

Answer: (A)

172. Who amongst the following was not associated with the Unification of Italy?

(A)  Mussolini

(B)  Mazzini

(C)  Cavour

(D)  Garibaldi

Answer: (A)

173. The Greater Himalayas is otherwise called as-

(A)  Assam Himalayas

(B)  Siwaliks

(C)  Himadirs

(D)  Sahyadri

Answer: (C)

174. The cup-shaped mouth of the volcano is-

(A)  Crater

(B)  Cinder cone

(C)  Focus

(D)  Epicentre

Answer: (A)

175. The cool temperate grasslands of South America are known as-

(A)  Veld

(B)  Savannah

(C)  Pampas

(D)  Prairies

Answer: (C)

176. A computer programming language often used by children is-

(A)  BASIC

(B)  JAVA

(C)  LOGO

(D)  PILOT

Answer: (C)

177. A portable, personal computer small enough to fit on your lap is called is-

(A)  Mainframe computer

(B)  Workstation

(C)  Note-book computer

(D)  PDA

Answer: (C)

178. Assembler is a program that translates the program from-

(A)  machine to low-level

(B)  low-level to high-level

(C)  high-level to assembly

(D)  assembly to machine

Answer: (D)

179. ‘Table sugar’ is which type of sugar?

(A)  Glucose

(B)  Sucrose

(C)  Fructose

(D)  Galactose

Answer: (B)

180. An alloy used in making heating elements for electric heating device is-

(A)  Nichorme

(B)  German Silver

(C)  Solder

(D)  Alloy Steel

Answer: (A)

181. The degree of dissociation of an electrolyte depends on-

(A)  atmospheric pressure

(B)  method of dissolution

(C)  dilution

(D)  impurities

Answer: (C)

182. Chlorophyll contains-

(A)  Cobalt

(B)  Zinc

(C)  Iron

(D)  Magnesium

Answer: (D)

183. The gas causing acid rain in an industrial area is-

(A)  Sulphur dioxide

(B)  Methane

(C)  Carbon dioxide

(D)  Carbon monoxide

Answer: (A)

  1. Match correctly the insect vectors in List-I with the diseases transmitted by them given in List-II-

List-I

(a) Anopheles (female)

(b) Culex

(c) Sand fly

(d) Tse-tse fly

List-II

(1) Kala-azar

(2) Sleeping sickness

(3) Filariasis

(4) Malaria

(A)  (a)-3; (b)-2; (c)-1; (d)-4

(B)  (a)-4; (b)-3; (c)-1; (d)-2

(C)  (a)-1; (b)-4; (c)-2; (d)-3

(D)  (a)-2; (b)-1; (c)-4; (d)-3

Answer: (B)

185. A white and smooth surface is-

(A)  good absorber and bad reflector of heat

(B)  bad absorber and bad reflector of heat

(C)  good absorber and good reflector of heat

(D)  bad absorber and good reflector of heat

Answer: (D)

186. When a body is immersed in a liquid, the forces acting on it are-

(A)  Upthrust

(B)  Weight

(C)  Mass

(D)  Both (A) and (B)

Answer: (D)

187. When two semiconductor of p and n-type are brought in contact, they form p-n junction which acts like a/an-

(A)  Rectifier

(B)  Amplifier

(C)  Conductor

(D)  Oscillator

Answer: (D)

188. The mass of body measured by a physical balance in a lift at rest is found to be m. If the lift is going up with an acceleration a, its mass will be measured as-

(A)  m

(B)  zero

(C)   

(D)   

Answer: (A)

189. Among the following political leaders of South India, who has not acted in any film?

(A)  N. T. Rama Rao

(B)  M. G. Ramachandran

(C)  C. N. Annadurai

(D)  Jayalalitha

Answer: (C)

190. Which one of the following days is not observed on a fixed date every year?

(A)  International Friendship Day

(B)  World Habitat Day

(C)  World Environment Day

(D)  International Women’s Day

Answer: (D)

191. Which one of the following novels was a source of inspiration for the freedom fighters in India?

(A)  Rangbhoomi

(B)  Padmarag

(C)  Pariksha Guru

(D)  Anandmath

Answer: (D)

192. Which prestigious award was given in 2013 to Aparajita Datta for her outstanding contribution for the conservation of hornbills?

(A)  Whitley Award

(B)  Rajiv Gandhi Ecology Award

(C)  Magsaysay Award

(D)  Right Livelihoood Award

Answer: (A)

193. Which presently serving State Chief Minister has been in office continuously for the longest period?

(A)  Bhupinder Singh Hooda

(B)  Manik Sarkar

(C)  Sheila Diskhit

(D)  Narendra Modi

Answer: (B)

194. Which one of the following monuments is the first inhabited World Heritage Monument?

(A)  Jaisalmer Fort

(B)  Amber Fort

(C)  Agra Fort

(D)  Red Fort

Answer: (A)

195. The famous three P’s of environmental awareness are-

(A)  Population, Politics, Price

(B)  Population, Poverty, Pollution

(C)  People, Poverty, Politics

(D)  Power, Production, Pollution

Answer: (B)

196. The stagnant water at the bottom of a lake is called-

(A)  Metalimnion

(B)  Hypolimnion

(C)  Epilimnion

(D)  Mesolimnion

Answer: (A)

197. Shri Jyotiraditya Madhavarao Scindia is the Minister of State with independent charge of the Ministry of-

(A)  Power

(B)  Information and Broadcasting

(C)  Tourism

(D)  Chemical and Fertilizers

Answer: (A)

198. Who won the Wimbledon Men’s Singles in 2013?

(A)  Juan Martin Del Potro

(B)  Fernando Verdasco

(C)  Andy Murray

(D)  Novak Djokovic

Answer: (C)

199. Who won the Silver Medal for the Women’s 400 metre race in the Asian Athletic Championships 2013?

(A)  Tintu Luka

(B)  Mayookha Johny

(C)  Zhao Yanmin

(D)  M.R. Poovamma

Answer: (D)

200. Where is Taksim Square, which witnessed in 2013 prolonged massive protests against the redevelopment of Gezi Park?

(A)  Istanbul

(B)  Teheran

(C)  Ankona

(D)  Cairo

Answer: (A)

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 9 November, 2014 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 9 November, 2014
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination (1st Shift) Tier-I Held on 9 November, 2014 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2)

Examination (1st Shift) Tier-I Held on 9 November, 2014

Paper-I General Intelligence

Directions-(Q. 1 to 5) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1. CE, GI, KM, OQ, ?

(A)  TW

(B)  TV

(C)  SU

(D)  RT

Answer: (C)

2. R, O, L, I, F, ?

(A)  C

(B)  A

(C)  E

(D)  I

Answer: (A)

3. 3, 15, 4, 16, 5, 17, 6, ?, 7.

(A)  12

(B)  13

(C)  15

(D)  18