IBPS POs-MTs (Pre.) Examination-2019 Held on 12-10-2019 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS POs-MTs (Pre.) Examination-2019 Held on 12-10-2019

Quantitative Aptitude

1. A and B started a business with investment of Rs 6,000 and Rs 9,000 respectively. The time period for which A and B invested was in the respective ratio of 5 : 3 If the annual profit received was Rs 4370 what was A’s share in profit?

(A)  1700

(B)  2700

(C)  1100

(D)  2300

(E)   1300

Answer: (D)

Directions-(Q. 2-6) In these question, two equations are given. You have to solve both the equations and answer as-

(A) x < y            (B) x > y

(C) x ≤ y            (D) x ≥ y

(E) x = y

or cannot be established.

2. (I) x2 + 7x + 12 = 0

(II) y2 + 5y + 6 = 0

Answer: (C)

3. (I) x2 – 18x – 63 = 0

(II) y2 – 8y – 48 = 0

Answer: (E)

4. (I) x2 – 5x – 84 = 0

(II)  y2 – 4y – 60 = 0

Answer: (E)

5. (I) 3x2 – 8x + 4 = 0

(II) 6y2 – 7y + 2 = 0

Answer: (D)

6. (I) x2 = 81

(II) (y + 9)2 = 0

Answer: (D)

7. The price of rice has increased by 20%. Lalu has decided to spend only 8% more than what he initially did on buying rice. What is the percentage decrease in Lalu’s consumption?

(A)  10%

(B)  13%

(C)  18%

(D)  14%

(E)   None of these        

Answer: (A)

8. Two inlet pipes P and Q can fill an empty tank in 18 hours and 20 hours respectively. Both the two pipes were opened simultaneously but as soon as the tank was half filled a leak was detected in the bottom of the tank. After closing that leak, the two inlet pipes took 1 hour less to fill the remaining half of the tank than they had taken to fill the first half of the tank. Find how much time the leak would take to empty the filled tank?

(A)   

(B)    

(C)   

(D)   

(E)   Other than those given as option

Answer: (A)

Directions (Q. 9-13) Read the following table answer the given questions.

The given table shows the percentage population of six states below poverty line and the proportion of males and females.

9. If the total population of state S1 is 4400, then what is the approximate number of females above the poverty line in state S­1 ?

(A)  1478

(B)  Other than those given as options

(C)  1578

(D)  1484

(E)   1487

Answer: (A)

10. If the total population of state S3 and S4 together is 17000, then what is the total number of females below the poverty line in the above-mentioned states?

(A)  1320

(B)  6820

(C)  4850

(D)  Data inadequate

(E)   Other than those given as option

Answer: (D)

11. If the population of males below the poverty line in state S1 is 18000 and that in state S5 is 24000, then what is the ratio of the total population of State S1 to that of State S5 ?

(A)  315 : 512

(B)  316 : 513

(C)  315 : 513

(D)  319 : 512

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

12. If the population of males above the poverty line in state S­2 is 4100 then what is the total population of State S2?

(A)  Other than those given as options

(B)  12500

(C)  13000

(D)  14000

(E)   12000

Answer: (E)

13. If in State S6 the population of females above the poverty line is 4800 then what is the population of males below the poverty line in that state?

(A)  2400

(B)  2000

(C)  2500

(D)  2800

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

14. There is a group of 5 men, 6 women and 8 children, 1 man, 1 woman and one child are going to be selected to play a game. In how many ways can be selection be done?

(A)  480

(B)  240

(C)  120

(D)  360

(E)   450

Answer: (B)

Directions-(Q. 15-19) What should come in place of question mark (?) in the following given questions?

(Note: You need not to calculate the exact value.)

15. 

(A)  −36

(B)  −72

(C)  12

(D)  −12

(E)   36

Answer: (D)

16. 14.03 + (28.02)2 ÷ 6.98 + (3.96)2 = ?

(A)  120

(B)  142

(C)  152

(D)  162

(E)   180

Answer: (B)

17. (9.99)2 + 13.03 ×98 – (5.01)3 = ? − 120

(A)  130

(B)  124

(C)  147

(D)  150

(E)   140

Answer: (C)

18. 3.07 × 14.96 + (15.02)2 – (11.03)2 = ?

(A)  101

(B)  150

(C)  133

(D)  140

(E)   100

Answer: (B)

19. 111.01 – 211.09 + (12.01)2 = ? – (4.09)2

(A)  45

(B)  35

(C)  50

(D)  60

(E)   55

Answer: (D)

20. A person buys an article for some rupees. He finds that if he had sold the article at a profit of 13% of the selling price than he sold it at a profit of 13% of the cost price than he would have got Rs 422.5 more. Find the cost price of the article.

(A)  Rs 21650

(B)  Rs 42250

(C)  Rs 52000

(D)  Rs 27300

(E)   Rs 21750

Answer: (E)

21. There are 52 beggars outside the temple. 312 apples are distributed among them so that each man gets 9 apples and each woman gets 5 apples. Find the number of men and women outside the temple.

(A)  13, 39

(B)  39, 13

(C)  14, 38

(D)  26, 26

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

22. Car A leaves the city at 5 pm and is driven at a speed of 30 km/hr. 3 hours later, another car B leaves the city in the same direction as car A. In how much time will Car B be 12 kms ahead of Car A if the speed of Car B is 50 km /hr?

(A)  5 hrs

(B)  4 hrs 12 mins

(C)  8 hrs

(D)  5 hrs 6 mins

(E)   12 hrs

Answer: (D)

Directions-(Q. 23-27) Study the following information and answer the given questions.

23. Total number of boy students enrolled for Dancing and Singing together is approximately what percentage of total number of girl students enrolled for same activities?

(A)  86%

(B)  124%

(C)  102%

(D)  68%

(E)   74%

Answer: (C)

24. Find the difference between the total number of students enrolled for Drawing and Karate together to that of the total number of girl students enrolled for Karate and Swimming together?

(A)  560

(B)  700

(C)  850

(D)  920

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

25. Find the ratio between the total number of boy students enrolled by Dancing and Swimming together to that of the total number of girl students enrolled for Drawing and Karate together?

(A)  143 : 212

(B)  125 : 198

(C)  133 : 248

(D)  161 : 264

(E)   Other than those given as options

Answer: (D)

26. Find the average number of boy students enrolled for Singing, Drawing and Karate together?

(A)  326

(B)  378

(C)  412

(D)  434

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

27. Total number of students enrolled for Singing and Swimming together is approximately what percentage more/less than the total number of girl students enrolled for Dancing, Drawing and Karate together?

(A)  16% less

(B)  4% more

(C)  4% less

(D)  25% less

(E)   16 % more

Answer: (C)

28. Some number of solid metallic right circular cones radius of which is equal to the side of the square which are is 9 cm2 and height is 100% more than the radius of that square are melted to form a solid sphere of radius 6 cm. Find the number of right circular cones is required.

(A)  64

(B)  36

(C)  27

(D)  32

(E)   Other than those given as options

Answer: (D)

Directions-(Q. 29-33) Study the graph and answer the given questions.

29. If the population of Seychelles is 2087250 in the year 2017, what was its population in the year 2014?

(A)  11 lakh

(B)  10.5 lakh

(C)  13.6 lakh

(D)  12.8 lakh

(E)   14.2 lakh

Answer: (A)

30. If the population of Samoa and Vatican City in the year 2014 was 12.5 lakh and 10 lakh respectively, what is the difference between the population of Samoa and the population of Vatican city in the year 2017?

(A)  4.915 lakh

(B)  4.805 lakh

(C)  4.385 lakh

(D)  4.275 lakh

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

31. If the population of Green land was 8.5 lakh in the year 2014, what is the population of Greenland in the year 2017?

(A)  10.786 lakh

(B)  13.634 lakh

(C)  12.903 lakh

(D)  15.406 lakh

(E)   12.107 lakh

Answer: (C)

32. If in the year 2017, the population of Monaco and Bermuda are 1388800 and 1302912 respectively, the population of Bermuda in the year 2014 was what percentage of population of Monaco in the year 2014?

(A)  84%

(B)  88%

(C)  95%

(D)  91%

(E)   93%

Answer: (D)

33. If the population of Greenland and that of Seychelles were equal in the year 2014, what is the ratio of population of Greenland to that of Seychelles in 2016?

(A)  46 : 55

(B)  42 : 31

(C)  23 : 32

(D)  41 : 29

(E)   22 : 25

Answer: (A)

34. In an exam. of 100 marks, the average marks of a class of 40 students are 76. If the top 3 scores of the class leave, the average score falls down by 1. If the other two toppers except the highest topper scored not more than 85”, then what is the minimum score the topper can score?

(A)  86

(B)  98

(C)  95

(D)  92

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

35. In a village, two contestants (A and B) are contesting in an election. 70% of the registered voters cast their votes in the election and A wins the election by 400 votes. If A had received 12.5% less votes, A’s votes would have been equal to B’s votes. How many registered voters are there in the villages?

(A)  4500

(B)  4200

(C)  4000

(D)  4250

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020 Computer Awareness Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020

Computer Awareness

1. Total number of pins present in VGA cable are-

(A)  15

(B)  20

(C)  150

(D)  10

(E)   16

Answer: (A)

2. Keys used for performing specific tasks are known as-

(A)  Toggle key

(B)  Modifier key

(C)  Function key

(D)  Alphanumeric key

(E)   Scroll key

Answer: (C)

3. A person who uses his expertise for develop a software is known as-

(A)  Programmer

(B)  Security Hacker

(C)  Analyst

(D)  None of the above

(E)   Software Manager

Answer: (A)

4. What is a firewall in computer network?

(A)  The physical boundary of network

(B)  An operating system of computer network

(C)  A system designed to prevent  unauthorized access

(D)  A web browsing software

(E)   None of the above

Answer: (C)

5. What is the maximum limit of free cloud storage on Google drive?

(A)  2 GB

(B)  10 GB

(C)  15 GB

(D)  20 GB

(E)   80 GB

Answer: (C)

6. Which of the following is the fastest media of data transfer?

(A)  Co-axial cable

(B)  Untwisted wire

(C)  Telephone lines

(D)  Fiber Optic

(E)   Twisted pair

Answer: (D)

7. LAN can be connected by which of the following devices which operates on the data link layer?

(A)  Hub

(B)  Bridges

(C)  HDLC

(D)  Tunnel

(E)   None of the above

Answer: (B)

8. Java was introduced by among which of the following organizations?

(A)  Sun Microsystem

(B)  IBM

(C)  Intel

(D)  Microsoft

(E)   AT&T

Answer: (D)

9. Which of the following is the communication protocol that sets the standard used by every computer that accesses web based information?

(A)  XML

(B)  DML

(C)  HTTP

(D)  HTML

(E)   None of the above

Answer: (C)

10. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document?

(A)  Word Processing

(B)  Spreadsheet design

(C)  Web Design

(D)  Database management

(E)   Presentation generation

Answer: (A)

11. What is that computer program called which translates one program instruction at a time into machine language?

(A)  Compiler

(B)  CPU

(C)  ROM

(D)  Simulator

(E)   Interpreter

Answer: (E)

12. Which of the following is not an in-built software application found in MS Windows?

(A)  Paint

(B)  CD player

(C)  Disk Defragmenter

(D)  Volume Control

(E)   MS Word

Answer: (B)

13. Which among the following terms is used for unauthorized copying of a software to be used for personal gain instead of personal backup?

(A)  program thievery

(B)  data snatching

(C)  software piracy

(D)  program looting

(E)   data looting

Answer: (C)

14. A (n) …… is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.

(A)  email

(B)  virus

(C)  web beacon

(D)  spam

(E)   firewall

Answer: (C)

15. What is the other name for addictive manufacturing?

(A)  3-D printing

(B)  2-D printing

(C)  CPU assembly

(D)  Memory management

(E)   Network interconnection

Answer: (A)

16. The set of instructions which tell a computer what to do is called-

(A)  Matter

(B)  Instructor

(C)  Compiler

(D)  Program

(E)   Debugger

Answer: (D)

17. ER Diagram in DBMS is a graphical method used to represent-

(A)  Primary key and candidate key

(B)  Entity class and their relationships

(C)  Objects and methods with functions

(D)  Entity class and relationship to foreign key only

(E)   Foreign key and Integrity constraints

Answer: (B)

18. Which of the following is true about Assembly Language?

(A)  It is an object oriented programming language

(B)  It is a high-level programming language

(C)  It is a low-level programming language

(D)  It is a language for assembling computers

(E)   It is the latest flash memory language

Answer: (C)

19. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets?

(A)  Java

(B)  cable

(C)  domain name

(D)  Net

(E)   COBOL

Answer: (A)

20. The two ways to arrange multiple windows on the desktop are-

(A)  cascade and tile

(B)  drag and drop

(C)  point and click

(D)  minimize and maximize

(E)   copy and paste

Answer: (A)

CAPFs & Delhi Police Sub-Inspectors and Assistant Sub-Inspector in CISF Examination Held on 09-12-2019 Paper I Question With Answer Key

CAPFs & Delhi Police Sub-Inspectors and Assistant Sub-Inspector in CISF Examination Held on 09-12-2019

General Knowledge and General Awareness (Paper I)

1. Which commission was appointed by the central government to examine issues related to Centre-State relations?

(A)  Mandal Commission

(B)  Sarkari Commission

(C)  Nanavati Commission

(D)  Kothari Commission

Answer: (B)

2. Which muscles in the skin contract to make the hairs on our skin stand up straight (goose bumps) when we are cold or frightened?

(A)  Elastin

(B)  Epidermis

(C)  Collagen

(D)  Arrector pilli

Answer: (D)

3. In which year was the first-ever motion to remove a Supreme Court Justice signed, by 108 members of the Parliament?

(A)  1984

(B)  1991

(C)  1978

(D)  1996

Answer: (B)

4. Which of the following is the outer layer of the Earth that is made of plates which fit together like a jigsaw puzzle?

(A)  Lithosphere

(B)  Biosphere

(C)  Mesosphere

(D)  Asthenosphere

Answer: (A)

5. As of October 2019, what is the maximum amount of loan granted by a scheduled commercial bank that is covered under the Credit Guarantee Fund Scheme for Micro and Small Enterprises?

(A)  Rs 50 lakh

(B)  Rs 200 lakh

(C)  Rs 100 lakh

(D)  Rs 150 lakh

Answer: (B)

6. How many sites were chosen from India for the 2019 UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation?

(A)  Two

(B)  Five

(C)  Three

(D)  Four

Answer: (D)

7. ‘A Century is Not Enough’ is an autobiography of-

(A)  Sachin Tendulkar

(B)  Rahul Dravid

(C)  Sourabh Gangully

(D)  Anik Kumble

Answer: (C)

8. Which of the following Indian cities is included in the list of ‘UNESCO World Heritage Sites’?

(A)  Ahmedabad

(B)  Hyedrabad

(C)  Murshidabad

(D)  Srinagar

Answer: (A)

9. Which mineral is popularly known as ‘buried sunshine’?

(A)  Iron

(B)  Bauxite

(C)  Mica

(D)  Coal

Answer: (D)

10. What is the primary function of the eccrine glands?

(A)  To produce sweat

(B)  To produce colour of the skin

(C)  To produce body hair

(D)  To produce growth hormones

Answer: (A)

11. Edwin Lutyens and Herbert Baker are two architects credited to have designed the city of-

(A)  Allahabad (Prayagraj)

(B)  Chandigarh

(C)  Raipur

(D)  New Delhi

Answer: (D)

12. The ‘Hemis Tsechu’ festival commemorates the birth anniversary of-

(A)  Dalai Lama

(B)  Gautama Buddha

(C)  Guru Padmasambhava

(D)  Adi Shankaracharya

Answer: (C)

13. Which one of the following can be categorized as a solution?

(A)  Diamond

(B)  Sea Water

(C)  Salt

(D)  Coal

Answer: (B)

14. ‘All-Aye-Ligang’, a spring festival, is associated with which state?

(A)  Sikkim

(B)  Odisha

(C)  Assam

(D)  Bihar

Answer: (C)

15. Which substance covers the root of the both?

(A)  Cementum

(B)  Pulp

(C)  Dentin

(D)  Enamel

Answer: (A)

16. What kind of relationship exists between income and demand in case of normal goods?

(A)  There is no impact of income on demand

(B)  Sometimes there is a direct and sometimes an inverse relationship

(C)  There is a direct relationship

(D)  There is an inverse relationship

Answer: (C)

17. Which article of the Constitution of India states that ‘all authorities, civil and judicial, ion the territory of India shall act in aid of the Supreme Court’?

(A)  Article 137

(B)  Article 121

(C)  Article 144

(D)  Article 157

Answer: (C)

18. In which year did King George V assume the crown of India?

(A)  1917

(B)  1906

(C)  1923

(D)  1911

Answer: (D)

19. How many polities does the institutional mechanism of federalism accommodate?

(A)  Two

(B)  One

(C)  Four

(D)  Three

Answer: (A)

20. Which of the following is an international agreement between government that aims to ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten their survival?

(A)  CITES

(B)  BRICS

(C)  OPEC

(D)  GATS

Answer: (A)

21. The pouch connected to the junction of the small intestine and the large intestine is called-

(A)  condyle

(B)  caacum

(C)  coccyx

(D)  axilia

Answer: (B)

22. The narrow zone of contact between the lithosphere, hydrosphere and atmosphere where natural vegetation and wildlife exist is called the-

(A)  exosphere

(B)  geosphere

(C)  biosphere

(D)  troposphere

Answer: (C)

23. How many tiers are there in the Panchayat Raj structure?

(A)  Three

(B)  Four

(C)  Five

(D)  Two

Answer: (A)

24. Which chemical law proposes that ‘soft drinks and soda bottles are sealed under high pressure to increase the solubility of CO2’ ?

(A)  Raoult’s law

(B)  Henry’s law

(C)  Ohm’s law

(D)  Dalton’s law

Answer: (B)

25. The breaking up and decay of exposed rocks by temperature changes, frost action, plants, animals and human activity is called-

(A)  weathering

(B)  smelting

(C)  deforestation

(D)  erosion

Answer: (A)

26. Who became the first female to be appointed to the ICC International Panel of Match Referees in 2019?

(A)  GS Lakshmi

(B)  Diana Edulji

(C)  Jhulan Goswami

(D)  Sudha Shah

Answer: (A)

27. Which river has tributaries by the name of Dri, Mathun, Talon, Eme, Ahi, Emra and Awa?

(A)  Dibang

(B)  Godavari

(C)  Kaveri

(D)  Lohit

Answer: (A)

28. Which of the following metals in pure form has the highest melting point?

(A)  Tungsten

(B)  Copper

(C)  Platinum

(D)  Gold

Answer: (A)

29. Who ruled My sore under a subsidiary alliance with the British after the defeat of Tipu Sultan at the Battle of Seringapatam?

(A)  Gangas

(B)  Kadambas

(C)  Wodeyars

(D)  Pandyans

Answer: (C)

30. Leshalaptu’ is a folk dance of which Indian state?

(A)  Kerala

(B)  Nagaland

(C)  Karnataka

(D)  Goa

Answer: (B)

31. In the plant kingdom, ‘Ferns and Fer allies’ belong to which group?

(A)  Gymnosperms

(B)  Thallophyta

(C)  Bryophyta

(D)  Pteridophyte

Answer: (D)

32. Who became the Nawab of Bengal after the death of Alivardi Khan in 1756?

(A)  Mir Jafar

(B)  Murshid Quli Khan

(C)  Siraj ud-Daullah

(D)  Sujan Khan

Answer: (C)

33. Which explorer discovered sea route to India in 1498?

(A)  Thomas Coryat

(B)  Megasthenes

(C)  Marco Polo

(D)  Vasco da Gama

Answer: (D)

34. The physics phenomenon when, in polar regions like Aalska and Northern Canada, a splendid display of colours is seed in the sky is called a/an-

(A)  aurora borealis

(B)  star shower

(C)  active galactic nucleus

(D)  star’s intrinsic luminosity

Answer: (A)

35. In which of the following states is ‘Me-Dam-Me-Phi’ the festival of ancestor worship celebrated?

(A)  Odisha

(B)  Chhattisgarh

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Assam

Answer: (D)

36. Who became the first player of Indian origin to play in an NBA game?

(A)  Sim Bhullar

(B)  Palpreet Singh

(C)  Amjyot Singh

(D)  Satnam Singh

Answer: (A)

37. Who is the author of the book ‘The Free Voice : On Democracy, Culture and the Nation’ ?

(A)  Ravish Kumar

(B)  Arnav Goswami

(C)  Barkha Dutt

(D)  Rahul Kanwal

Answer: (A)

38. Representatives of the Maratha Empire and the British East India Company signed the ‘Treaty of Salbai’ in which year?

(A)  1782

(B)  1769

(C)  1758

(D)  1771

Answer: (A)

39. What is India’s ranking in the Global Economic Freedom Index 2019?

(A)  62nd

(B)  79th

(C)  55th

(D)  83rd

Answer: (B)

40. As per the Constitution of India, the subject of ‘live-stock and animal husbandry’ is included in the-

(A)  Residuary List

(B)  State List

(C)  Union List

(D)  Concurrent List

Answer: (B)

41. Abhijit Vinayak Banerjee was awarded the 2019 Nobel memorial Prize in-

(A)  Chemistry

(B)  Physics

(C)  Literature

(D)  Economics

Answer: (D)

42. In which year was the ‘National Food for Work Programme’ launched in India?

(A)  2000

(B)  1991

(C)  2002

(D)  2004

Answer: (D)

43. Who is first India rower to win a gold at the Asian Games in the year 2010?

(A)  Sawarn Singh

(B)  Bajrang Lal Takhar

(C)  Dattu Baban Bhokanal

(D)  Dushyant Chauhan

Answer: (B)

44. Which Governor-General of India, in 1772, introduced two courts in each district-a criminal court (faujdari adalat) and a civil court (diwani adalat)?

(A)  Lord Dalhousie

(B)  Warren Hastings

(C)  Richard Wellesley

(D)  Robert Clive

Answer: (B)

45. Which one of the following is a distinctive characteristic of angiosperm?

(A)  Thick bark

(B)  Small roots

(C)  Long leaf

(D)  Conceald seeds

Answer: (D)

46. ‘Jnanpith Award’, one of India’s highest literary award, was conceived in the year-

(A)  1972

(B)  1961

(C)  1957

(D)  1969

Answer: (B)

47. Who became the first Indian male squash player to enter the top 10 in the PSA world rankings?

(A)  Cyrus Poncha

(B)  Ramit Tandon

(C)  Sourav Ghosai

(D)  Mahesh Mangaonkar

Answer: (C)

48. Which economist developed international trade theory in 1817 based on comparative advantage and specialization?

(A)  Paul Krugman

(B)  Gary Becker

(C)  Milton Friedman

(D)  David Picardo

Answer: (D)

49. As of October 2019, how many nuclear power plants are present in India?

(A)  11

(B)  7

(C)  9

(D)  5

Answer: (B)

50. Which mineral is also known as ‘fool’s gold’?

(A)  Quartz

(B)  Magneti

(C)  Pyrite

(D)  Fluorite

Answer: (C)

General Intelligence and Reasoning

1. Which of the following pairs of numbers and signs, when their positions are interchanged, will correctly solve the given mathematical equation?

17 × 15 + 3 – 11 ÷ 3 = 45

(A)  15 and 11, ÷ and ×

(B)  17 and 3, − and ÷

(C)  15 and 11, − and ×

(D)  15 and 11, + and −

Answer: (A)

2. Four words have been given out of which three are alike in some manner while one is different. Choose the odd one.

(A)  Wall

(B)  Ceiling

(C)  Floor

(D)  Fan

Answer: (D)

3. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term.

QMDFEHKNJ : FDEMQVJNKH : : ? : HLIOPTER

(A)  ILEHOERTP

(B)  ILEHLRETP

(C)  ILEHORETP

(D)  LIEHLREPT

Answer: (B)

4. A farmer is preparing his field. He starts his tractor from garage and drives 5 km towards East. From there, he turns right and drives 6 km. Then, he turns right and drives 8 km. Again, he turns right and drives 10 km when his tractor breaks down. What is current location and garage?

(A)  9 km

(B)  6 km

(C)  5 km

(D)  2 km

Answer: (C)

5. Stayen starts walking towards North. After walking 70 m he turns to left and walks 35 m straight. He then turns to left and walks 30 m, again, he turns to the left and walks a distance of 35 m. How far is he from the starting point and in which direction?

(A)  40 m, South

(B)  35 m, North

(C)  35 m, South

(D)  40 m, North

Answer: (D)

6. Four pairs of numbers have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose out the odd one.

(A)  16 – 3

(B)  50 – 7

(C)  51 – 25

(D)  34 – 32

Answer: (D)

7. Select the option in which the given figure is embedded. (Rotation is not allowed)

Answer: (A)

8. If D = 12, AGE = 39, then ‘JADE’ will be equal to?

(A)  62

(B)  40

(C)  58

(D)  60

Answer: (D)

9. Select the option that will replace the question mark to complete the given series.

7, 17, 41, 85, ?, 257

(A)  155

(B)  105

(C)  165

(D)  150

Answer: (A)

10. Four pairs of numbers have been given, out off which three are alike in some manner, while one is different. Choose out the odd one.

(A)  798 : 897 : 798

(B)  432 : 324 : 231

(C)  321 : 213 : 123

(D)  564 : 645 : 456

Answer: (B)

11. ‘Greedy’ is related to ‘Generous’ in the same way as ‘Vindictive’ is related to-

(A)  Merciful

(B)  Revengeful

(C)  Inimical

(D)  Apathetic

Answer: (A)

12. Select the Venn diagram that best represents the relationship between the following classes.

Answer: (D)

13. 

Answer: (D)

14. Four numbers have been given out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose the odd one.

(A)  113

(B)  117

(C)  103

(D)  107

Answer: (B)

15. Select the Venn diagram that best represent the relationship between the following classes.

Answer: (D)

16. How many triangles are three in the given figure?

(A)  33

(B)  32

(C)  30

(D)  25

Answer: (A)

17. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

AOE : FUJ : : RKT : ?

(A)  WQY

(B)  WOY

(C)  VOY

(D)  VQX

Answer: (A)

18. If + means −, − means ×, × means ÷, and ÷ means +, then what will be the value of following expression?

13 – 3 + 15 × 3 ÷ 5 = ?

(A)  41

(B)  37

(C)  42

(D)  39

Answer: (D)

19. Select the letter that can replace the question-mark (?) in the following series.

K, J, L, I, ?, H

(A)  D

(B)  N

(C)  L

(D)  M

Answer: (D)

20. Select the option that embedded in the given figure (Rotation is not allowed)

Answer: (B)

21. Select the figure that will come next in the following figure series.

Answer: (D)

22. Select the option in which the numbers shares the same relationship as that shared by the given pair of numbers.

(73, 78, 93)

(A)  (29, 34, 39)

(B)  (23, 33, 38)

(C)  (145, 150, 165)

(D)  (67, 72, 82)

Answer: (C)

23. Select the option that will fill in the blank and complete the given series.

FTB, IQE, LNH, OKK, ?

(A)  RHN

(B)  RGM

(C)  SHM

(D)  SHN

Answer: (A)

24. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

(I) Some Delhites are Singaporeans.

(II) No Singaporean is an American.

Conclusions:
(I) Some Americans are Singaporeans.

(II) All Singaporeans are Delhites.

(A)  Neither conclusion I nor II follows

(B)  Only conclusion I follows

(C)  Either conclusion I or II follows

(D)  Only conclusion II follows

Answer: (A)

25. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.

(A)  Table : Spoke

(B)  House : Room

(C)  Star : Galaxy

(D)  Chapter : Book

Answer: (B)

26. Which of the given options would be a logical sequence of the following words?

(1) Decameter    (2) Millimeter

(3) Hectometer   (4) Centimeter

(5) Decimeter

(A)  3, 1, 5, 2, 4

(B)  5, 1, 3, 2, 4

(C)  2, 1, 5, 3, 4

(D)  3, 1, 5, 4, 2

Answer: (D)

27. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

Ballet : Choreographer :: Clothes : ?

(A)  Tailor

(B)  Printer

(C)  Shopkeeper

(D)  Producer

Answer: (A)

28. Which of the option figures is the exact mirror image of the given problem figure when the mirror is held to the right side of the problem figure?

Answer: (B)

29. Select the figure that will come next in the following figure series.

Answer: (D)

30. If the given figure is folded to form a cube, which symbol will come opposite 

Answer: (C)

31. Four letter-cluster have been given out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose the odd one.

(A)  BEHK

(B)  GJMQ

(C)  MPSV

(D)  RUXA

Answer: (B)

32. In a certain code language, ‘RIVER’ is written as ’10-3-5-2-10’ then how will ‘PETROL’ be written in the same code language?

(A)  11-2-7-10-13-16

(B)  13-5-8-9-4-15

(C)  12-2-8-10-13-15

(D)  12-2-8-10-4-16

Answer: (D)

33. If in a certain code, ‘BRIDGE’ is written as ‘ACQSHJCEFFHDF’, what is the code of POWER?

(A)  OQNPVXEFRS

(B)  OQNPVXDFOS

(C)  QONPXVDFQS

(D)  QOPNVXDFSQ

Answer: (B)

34. The two given expressions on either side of the ‘=’ sign will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged. Find from the given option the correct terms to be inter-changed.

5 × 2 + 8 ÷ 2 – 1 = 9 – 6 ÷ 3 + 6 × 3

(A)  8, 9

(B)  5, 9

(C)  2, 6

(D)  1, 9

Answer: (B)

35. In a certain code language, ‘apple’ is called ‘pear’, ‘pear’ is called ‘orange’, ‘orange’ is called ‘guava’ and ‘guava’ is called ‘melon’. In this language, which one of the following will be a citrus fruit?

(A)  Pear

(B)  Melon

(C)  Guava

(D)  Orange

Answer: (C)

36. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question-mark (?) in it.

(A)  15

(B)  25

(C)  22

(D)  23

Answer: (C)

37. Four pairs of letter-cluster have been given out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose the odd one.

(A)  OLEV-EVOL

(B)  ARNI-RMIZ

(C)  TSRA-ZIHG

(D)  XHEP-KVRA

Answer: (D)

38. Four pairs of numbers have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose out the odd one.

(A)  64 : 100 : 18

(B)  25 : 16 : 9

(C)  16 : 64 : 12

(D)  81 : 9 : 12

Answer: (D)

39. A statement is given followed by two conclusions I and II. Consider the given statements as true and decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.

Statement : The Prime Minister has made clear that his government will make concerted effort for the upliftment of poor farmers and announced an annual pension for them.

Conclusions:

(I) Government understands that the condition of poor farmers needs immediate attention.

(II) No benefits are announced for other sections of society.

(A)  Both conclusions I and II follow

(B)  Only conclusion I nor II follows

(C)  Neither conclusion I nor Ii follows

(D)  Only conclusion I follows

Answer: (D)

40. The Venn diagram given below shows the artists in a Music School. The ‘Triangle’ represents ‘Pianists’, ‘Circle’ represents ‘Drummers’ : The ‘Rectangle’ represents ‘Guitarist and the ‘Square’ represents ‘Singers’. The numbers given in the diagram represents number of persons of that particular category.

How many singers are also pianists and guitarists but not Drummers ?

(A)  9

(B)  7

(C)  5

(D)  12

Answer: (C)

41. Select the option that will replace the question mark to complete the given series.

40, 50, 61, 73, 86, ?, 115

(A)  99

(B)  105

(C)  100

(D)  98

Answer: (C)

42. Four words have been given out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose the odd one.

(A)  Rockets

(B)  Planets

(C)  Galaxies

(D)  Stars

Answer: (A)

43. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers.

76 : 171

(A)  24 : 39

(B)  52 : 115

(C)  28 : 63

(D)  62 : 135

Answer: (C)

44. Which of the option figures is the exact mirror image of the given problem figure when the mirror is held to the right side of the problem figure?

Answer: (C)

45. Arrange the following words in the order in which they appear in an English dictionary.

(1) Meticulous    (2) Metric

(3) Method         (4) Mettle

(5) Meter

(A)  5, 3, 1, 4, 2

(B)  5, 1, 3, 2, 4

(C)  3, 4, 5, 1, 2

(D)  5, 3, 1, 2, 4

Answer: (D)

46. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.

Lotus : Flower

(A)  Furniture : Wood

(B)  Rial : Currency

(C)  Paper : Book

(D)  Metal : Copper

Answer: (B)

47. Identify the number that does NOT belong to the following series.

104, 108, 54, 58. 29, 31

(A)  29

(B)  54

(C)  58

(D)  31

Answer: (D)

48. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (D)

49. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number.

9 : 102 : : 11 : 146 : : 13 : ?

(A)  198

(B)  171

(C)  175

(D)  200

Answer: (A)

50. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and fourth number is related to third number.

31 : 3 : : 75 : 35 : : 54 : ?

(A)  19

(B)  9

(C)  20

(D)  21

Answer: (C)

Neravy T.R. Pattinam, Pondicherry Assembly Election 2021 MLA, Voters, Winner, Candidates, Parties and politics Data

Constituency: Neravy T.R. Pattinam

 


Important Links:

Go to Neravy T.R. Pattinam Assembly Constituency Page

Go to Pondicherry Election Page

Go to Pondicherry All Districts Page

Go to Indian Election and Politics Master Page

Go to Yearbook Page


Karaikal South, Pondicherry Assembly Election 2021 MLA, Voters, Winner, Candidates, Parties and politics Data

Constituency: Karaikal South

 


Important Links:

Go to Karaikal South Assembly Constituency Page

Go to Pondicherry Election Page

Go to Pondicherry All Districts Page

Go to Indian Election and Politics Master Page

Go to Yearbook Page


Karaikal North, Pondicherry Assembly Election 2021 MLA, Voters, Winner, Candidates, Parties and politics Data

Constituency: Karaikal North

 


Important Links:

Go to Karaikal North Assembly Constituency Page

Go to Pondicherry Election Page

Go to Pondicherry All Districts Page

Go to Indian Election and Politics Master Page

Go to Yearbook Page