BHU Ayurveda PG Entrance Exam Question Paper 2000 With Answer Key

BHU Ayurveda PG-2000

1. Hinge joint in the following-

(a) Knee

(b) Elbow

(c) Thumb

(d) All the above

Answer: (d)

2. Australian antigen test is done for-

(a) HIV

(b) Typhoid

(c) AIDS

(d) HBV

Answer: (d)

3. Widal test is done in-

(a) Typhoid

(b) Malaria

(c) Hepatitis

(d) None of these

Answer: (a)

4. Dapsone and Rifampisin ‘interaction’ is-

(a) Rifampicin decrease the blood dapsone level 

(b) Rifampicin increase the blood dapsone level

(c) None of the above 

(d) All the above 

Answer: (b)

5. Bromhexidine is a –

(a) Bronchodilator

(b) Antitussive

(c) Mucolytic

(d) None of the above

Answer: (c)

6. Theophylline is a –

(a) Bronchodilator

(b) Antitussive

(c) Mucolytic

(d) All the above 

Answer: (a)

7. Sulphasalazine is used for-

(a) Ulcerative colitis

(b) Amoebiosis

(c) Giardiasis

(d) Nephritis

Answer: (a)

8. Uraemia has following symptoms except-

(a) G.I. bleeding 

(b) Pruritis

(c) Raised urea 

(d) Raised creatinine 

Answer: (a)

9. The daily dose of Diazepam is-

(a) 5-10 mg

(b) 5-50 mg 

(c) 40-100 mg 

(d) 200 mg 

Answer: (b)

10. These cells are not having phagocytic activity-

(a) Monocytes

(b) Lymphocytes

(c) Neutrophils

(d) Basophils

Answer: (d)

11. Helper cells are-

(a) B- lymphocytes 

(b) T- Lymphocytes 

(c) Platelets

(d) None of the above 

Answer: (b)

12. Bitot spots are present on the-

(a) Conjunctiva

(b) Cornea

(c) Sclera

(d) Iris

Answer: (c)

13. Imipramine is used in-

(a) Inflammatory bowel syndrome 

(b) Both a and b 

(c) Irritable bowel syndrome

(d) None

Answer: (b)

14. The commonest Carcinoma of the parotid gland is-

(a) Squamous cell 

(b) Benign

(c) Malignant

(d) Adeno carcinoma 

Answer: (d)

15. Tonsils are supplied by-

(a) Lingual artery 

(b) Superior palatine artery 

(c) inferior palatine artery 

(d) None of the above 

Answer: (a)

16. Heat regulation centers are present in-

(a) Hypothalamus

(b) Thalamus

(c) Pons

(d) Medulla

Answer: (a)

17. The incubation period of the Woophing cough is-

(a) 2-5 days 

(b) 3-7 days 

(c) 7-10 days

(d) 10-15 days 

Answer: (c)

18. Spasmodic dysmenorrhoea occurs in age-

(a) 15-35 years 

(b) 1-25 years 

(c) 35-50 years 

(d) All the above 

Answer: (a)

19. The gall bladder is stimulated by-

(a) Secretin

(b) Cholecystokinin

(c) Bradykinin

(d) Adrenaline

Answer: (b)

20. Rasa is known by-

(a) Rasanendriya

(b) Cholecystokinin

(c) Bradykinin

(d) Adrenaline

Answer: (b)

21. Pseudo diabetes is seen in-

(a) Old age

(b) Uraemia & disturbed metabolism 

(c) Pancreatitis

(d) Young age

Answer: (c)

22. Dual blood supply is seen in case of-

(a) Liver

(b) Pancraeas

(c) Scrotum

(d) Duodenum

Answer: (a)

23. Bile salts are derived from-

(a) Bilirubin

(b) Proteins

(c) Fatty acids

(d) Cholesterol

Answer: (a)

24. Biliary stones are commonly seen at-

(a) Ampulla

(b) Bladder

(c) Common bile duct 

(d) None

Answer: (c)

25. The absorption of Vit.B12 occurs from which place ?

(a) Gastrium

(b) Jejunum

(c) Ileum

(d) Liver

Answer: (a)

26. The height of the normal child at one year of age is-

(a) 75 cm 

(b) 175 cm 

(c) 50 cm 

(d) 150 cm 

Answer: (a)

27. The side effect of paracetamol is-

(a) Gastritis

(b) Blood dyscarias 

(c) Platelet aggregation

(d) All the above 

Answer: (d)

28. Haloperidol is a –

(a) Hypotensive

(b) Anti-psycotic 

(c) Anti-pyretic 

(d) Anaesthetic

Answer: (d)

29. The primary symptoms of intestinal obstruction is-

(a) Vomiting

(b) Visual peristalsis 

(c) Spasmodic pain 

(d) All the above 

Answer: (d)

30. Potassium is found in maximum quantity in-

(a) Citrus fruits 

(b) Banana

(c) Liver

(d) Vegetables

Answer: (a)

31. Common complication of histamine is-

(a) Allergy

(b) Infection

(c) Fever

(d) None

Answer: (a)

32. Multiple sclerosis is a disorder-

(a) CVS

(b) CNS

(c) GIT

(d) Vasospastic

Answer: (d)

33. Nephrotic syndrome is caused by-

(a) Hypercholestraemia

(b) Hypochlestraemia

(c) Anaemia

(d) SLE

Answer: (d)

34. The commonest among the abscess-

(a) Collersted’s abscess 

(b) Pyaemic abscess 

(c) Perianal abscess 

(d) All the above 

Answer: (b)

35. I.V. dose is comparatively …… than oral dose-

(a) More

(b) Less

(c) Equal

(d) Not known 

Answer: (b)

36. Bulk increasing laxative among the following-

(a) Jyotishmati

(b) Haritakat

(c) Isabgol

(d) Eranda

Answer: (c)

37. Conduction is more at-

(a) Synapse

(b) Nerve ending 

(c) Nucleus

(d) Nerve fibers

Answer: (b)

38. Ramstede operation is done in case of-

(a) Congenital pyloric stenosis 

(b) Patent ductus arteriosus 

(c) ASD

(d) VSD

Answer: (a)

39. Vomiting centre is-

(a) Near the respiratory centre 

(b) Near the CTZ 

(c) Near medulla oblongata 

(d) None

Answer: (b)

40. Deficiency of B12 leads to-

(a) Stomatitis

(b) Beri- beri 

(c) Night blindness 

(d) Neuritis

Answer: (d)

41. In Muscle glucose is supplied in the form of-

(a) Fatty acid 

(b) Amino acid 

(c) Glycogen

(d) Pentose

Answer: (c)

42. During exercise, blood flow is not reduced for-

(a) Lungs

(b) Heart

(c) Kidney

(d) Brain

Answer: (d)

43. The percentage of saturated iron concentration in lactoferrin in human milk is –

(a) 10 – 30 % 

(b) 50 – 30 % 

(c) 10 – 15 % 

(d) 40 – 50 % 

Answer: (a)

44. Amnion is formed from-

(a) Cytotrophoblast

(b) Ectodermal germ layer 

(c) Both A and B 

(d) Placenta

Answer: (c)

45. Aspirin was first discovered in the year-

(a) 1899

(b) 1889

(c) 1890

(d) 1980

Answer: (a)

46. Charaka samhita Pratisamskarta is-

(a) Charaka

(b) Agnivesa

(c) Dridhabala

(d) both a and c 

Answer: (d)

47. Hypothyroidism leads to-

(a) Myxodema

(b) Thyrotoxicosis

(c) Cushing’s syndrom 

(d) None

Answer: (a)

48. Which is linked with cell mediated immunity ?

(a) T- lymphocyte 

(b) B-lymphocyte 

(c) Complementary system 

(d) None

Answer: (a)

49. Azotomic diabetes means-

(a) Albuminuria

(b) Uremia

(c) Proteinemia

(d) None

Answer: (b)

50. Hyperventilation is seen in-

(a) Anxiety

(b) Metabolic acidosis 

(c) Asthma

(d) None

Answer: (b)

51. Kussumal beathing is seen in-

(a) Metabolic acidosis

(b) Sleep

(c) Asthma

(d) Bronchitis

Answer: (a)

52. Increased protein levels in CSF are seen with-

(a) CVA

(b) CHD

(c) Encephalitis

(d) T.B. Meningitis 

Answer: (d)

53. In Japanese encephalitis ……….. is vector

(a) Man

(b) Pig

(c) Mosquito

(d) Fly

Answer: (b)

54. In gout which is found to be elevated ?

(a) Serum glucose

(b) Serum cholesterol 

(c) Serum Uric Acid 

(d) None

Answer: (c)

55. Which of the following is not a water-borne disease ?

(a) Chorea

(b) Bronchitis

(c) Hepatitis- B 

(d) Amoebiosis

Answer: (c)

56. Pelvic diaphragm is formed by-

(a) Levator ani muscle

(b) Coccygeus muscle 

(c) Both

(d) None

Answer: (c)

57. Cancer of parathyroid gland is associated with-

(a) Acinar cells

(b) Squamous cells

(c) Mucoperitineal epithlium 

(d) None

Answer: (a)

58. Percentage of incidence of eclampsia is-

(a) 55 %

(b) 70 %

(c) 78 %

(d) 75 %

Answer: (d)

59. Borax is known as-

(a) Tankana

(b) Utangana

(c) Vatsanabha

(d) Navasara

Answer: (a)

60. Which is known as SutendraVirya Prada ?

(a) Parada

(b) Chapala

(c) Rasaka

(d) Gandhaka

Answer: (d)

61. Karpura Ras is-

(a) Kupipakwa

(b) Khalviya

(c) Parpati

(d) Khajjali

Answer: (b)

62. Tamra is extracted from-

(a) Vaikranta

(b) Kasisa

(c) Garika

(d) Makshika

Answer: (d)

63. Kacchapa yantra is used for-

(a) Abhyantara Jarana 

(b) Bahya Jarana

(c) Patana

(d) Mardana

Answer: (c)

64. Chapalatwa nivritti of parad is possible by-

(a) Murchana

(b) Swedana

(c) Bandhana

(d) Niyamana

Answer: (d)

65. Parada acts as rujahara after samskara-

(a) Murchana

(b) Swedan

(c) Mardana

(d) None

Answer: (a)

66. The specific gravity of Lead is –

(a) 7.29 

(b) 11.7

(c) 7.92 

(d) 14.7 

Answer: (a)

67. The atomic weight of Gold is-

(a) 162

(b) 244

(c) 79

(d) 261

Answer: (a)

68. Parpati is ……… Bandhana of parada.

(a) Pot 

(b) Arot

(c) Jaluka

(d) Bal

Answer: (a)

69. Khara sneha is used for…….Prayoga.

(a) Abhyantara

(b) Nasya

(c) Bahya

(d) None

Answer: (a)

70. Hrinnala is a variety of-

(a) Teekshan Loh 

(b) Kant Loh 

(c) Mund Loh 

(d) Loh Kitta 

Answer: (a)

71. Arogyavardhini consists of-

(a) Katuki

(b) Tamra

(c) Guggulu

(d) All the above 

Answer: (d)

72. Which Anjana consist of lead-

(a) Suranjana

(b) Kalanjana

(c) Rasanjana

(d) Neelanjana

Answer: (b)

73. Mandala Kushta is caused by-

(a) Pinakabhraka

(b) Nagabhraka

(c) Vajrabhraka

(d) All the above 

Answer: (d)

74. Ferro-magnesium mica is-

(a) Krishna and raktabhraka 

(b) Swetabhraka

(c) Both

(d) None

Answer: (a)

75. The variety of sulphur according to Rasendra chunamani is –

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 7

Answer: (c)

76. Au is readily soluble in-

(a) Alum

(b) Aqua resia 

(c) Silver nitrate 

(d) HCl

Answer: (b)

77. Simhanada guggulu consist of-

(a) Kapikacchu

(b) Karaveera

(c) Katuki

(d) Eranda

Answer: (d)

78. Evaporation of Smritisagar Ras is done with –

(a) Jyotismahi Oil

(b) Brahmi

(c) Vacha

(d) All

Answer: (d)

79. Bhavana of smritisagarras is done with-

(a) Bhringraja swarasa 

(b) Nimba swarasa 

(c) Jambira swarasa 

(d) None

Answer: (a)

80. Vatsanabhi is the ingredient in-

(a) Seetamsu Ras 

(b) Vatagajankusa Ras 

(c) Anandabhairav ras 

(d) All the above 

Answer: (c)

81. Rasa Ranjana is achived by pitta-

(a) Sadhaka

(b) Bhrajaka

(c) Ranjaka

(d) Pachaka

Answer: (c)

82. Phena shanti is the test for-

(a) Taila

(b) Ghrita

(c) Asava

(d) Avaleha

Answer: (b)

83. Nirdhuma is the test for-

(a) Parada

(b) Karpoora shilajit 

(c) Gomutra shilajit 

(d) Chapala

Answer: (c)

84. Girisindhura has how much percentage of mercury?

(a) 1:1

(b) 1:2

(c) 2:1

(d) 2:3

Answer: (a)

85. Master of all agnis is-

(a) Bhutagni

(b) Dhatwagni

(c) Jatharagni

(d) Malagani

Answer: (c)

86. The useful part of Jeevaka is-

(a) Root

(b) Stem

(c) Tuber

(d) None

Answer: (c)

87. Calotropis Procera is the botanical name of-

(a) Sweta arka 

(b) Rakta arka 

(c) Both

(d) None

Answer: (b)

88. Which of the following is having tikta rasa?

(a) Haritaki

(b) Amalaki

(c) Katuka

(d) Bhunimba

Answer: (b)

89. This is Vatahara-

(a) Bala

(b) Yashtimadhu

(c) Mudga

(d) Jambu

Answer: (a)

90. On the basis of guna, vipaka is—— types

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Five

Answer: (b)

91. According to use the drugs are divided into—– varieties.

(a) Two

(b) Four

(c) Three

(d) Five

Answer: (c)

92. Number of Dravyagata padardhas-

(a) 3

(b) 5

(c) 7

(d) Inumerable

Answer: (b)

93. Nipata is useful for the assessment of-

(a) Rasa

(b) Virya

(c) Vipaka

(d) Guna

Answer: (a)

94. Virya is-

(a) Potency

(b) Active principle 

(c) Both a and b 

(d) None

Answer: (c)

95. Total number of gunas according to Yogendranath Sen-

(a) 20

(b) 40

(c) 10

(d) 41

Answer: (d)

96. Morphine is derived from-

(a) Mineral

(b) Plant

(c) Synthetic

(d) Animal

Answer: (b)

97. Oshadhi is called because of its effect on-

(a) Roga

(b) Ushna

(c) Oshadhi

(d) Oushadi

Answer: (a)

98. Vayu+ Prithvi will form Rasa-

(a) Katu

(b) Tikta

(c) Kashaya

(d) Madhura

Answer: (b)

99. Amrita is the synonym of-

(a) Guduchi

(b) Vatsanabhi

(c) Amalaki

(d) All the above 

Answer: (d)

100. Kashaya rasa sevana leads to-

(a) Vatavriddhi

(b) Kaphavriddhi

(c) Pitta vriddhi 

(d) All the above 

Answer: (a)

101. Bhumyamalaki is used in-

(a) Gulma

(b) Hepatitis A and B 

(c) Pandu

(d) Granthi

Answer: (b)

102. Kala khanda is the synonym of-

(a) Yakrit

(b) Tila

(c) Pleeha

(d) Kloma

Answer: (a)

103. Vedotpatti is the chapter found in-

(a) Charaka sutra 

(b) Susruta sutra 

(c) Vagbhata sutra 

(d) Vagbhatta sareera 

Answer: (b)

104. Charaka samhita contains chapters-

(a) 6/120 

(b) 8/120 

(c) 8/150 

(d) 6/150 

Answer: (b)

105. Shatkriyakalayas are explained in the context of-

(a) Vrana sopha 

(b) Salyaharana

(c) Yogya sutriya

(d) None

Answer: (a)

106. Bhikshugovinda is the author of-

(a) Kharanada samhita 

(b) Parahita samhita 

(c) Yogaratnakaram

(d) None

Answer: (a)

107. Sadhaka pitta sthana is-

(a) Brain

(b) Liver

(c) GIT

(d) Heart

Answer: (d)

108. Sthana of tarpaka sleshma is-

(a) Sirah

(b) Urah

(c) Jihwa

(d) Sandhi

Answer: (a)

109. Mala of rakta is-

(a) Artava

(b) Stanya

(c) Kandara and sira 

(d) Jihwa

Answer: (c)

110. Kaphaja sotha may be due to-

(a) CCF

(b) Renal failure

(c) Inflammation

(d) None

Answer: (b)

111. Satmya is the synonym of-

(a) Chikitsa

(b) Anupasaya

(c) Upasaya

(d) Samprapti

Answer: (c)

112. Who is the author of dhanwantari Nighantu.

(a) Narahari

(b) Madhava

(c) Vopadeva

(d) Mahendra Bhogik 

Answer: (a)

113. Sthanya parimana according to Vagbhatta-

(a) 2 anjali 

(b) 1 anjali 

(c) 4 anjali 

(d) 6 anjali 

Answer: (b)

114. How many adharaniya vegas are there?

(a) 11

(b) 10

(c) 12

(d) 13

Answer: (d)

115. Ojokshaya occurs in-

(a) Romantika

(b) Kumbhika

(c) Prameha

(d) Visarpa

Answer: (c)

116. Dasavidhapariksha are described in sthana of charaka samhita-

(a) Nidana 8th chapter 

(b) Vimana 8th chapter 

(c) Sutra 8th chapter 

(d) Siddhi 8th chapter 

Answer: (b)

117. Achaya prakopa occurs in ——- Roga.

(a) Nija

(b) Agantuja

(c) Both

(d) None

Answer: (b)

118. The Avrita vata which is incurable is-

(a) Vata avrita 

(b) Rasa avrita 

(c) Medas avrita 

(d) both a and b 

Answer: (c)

119. Upanaha is a –

(a) Sneha

(b) Sweda

(c) Langhana

(d) Bhrimhana

Answer: (b)

120. Vitamin-A deficiency may cause-

(a) Night blindess 

(b) Cataract

(c) Parvani

(d) Pothaki

Answer: (a)

121. Vagbhata advocated vasa to Garbhini upto—– month.

(a) 3rd

(b) 5th

(c) 7th

(d) 9th

Answer: (d)

122. Sakshi is-

(a) Ojus

(b) Artava

(c) Sukra

(d) Atma

Answer: (d)

123. Nigraha sthanas are included under-

(a) Padartha

(b) Tantra Yukti 

(c) Tantra Dosha 

(d) Vad Marga 

Answer: (d)

124. Danta sanku is used for-

(a) Nirharana

(b) Aharana

(c) Bhedana

(d) Lekhana

Answer: (d)

125. Arma Roga is-

(a) Chedya

(b) Bhedya

(c) Lekhya

(d) Asadhya

Answer: (a)

126. Susruta used —— sastra for mudhagarbha

(a) Kutharika

(b) Karapatra

(c) Kurcha

(d) Vrihimukha

Answer: (a)

127. In Shalya tantra, number of bones are in number-

(a) 203

(b) 360

(c) 300

(d) 320

Answer: (c)

128. The yoga which is very useful in Yonya arsas is-

(a) Jatyadi ghrita

(b) Udumbaralepa

(c) Langali lepa

(d) None

Answer: (b)

129. Naimittika rasayana used in prameha is-

(a) Bakuchi

(b) Amalaki

(c) Guggulu

(d) Shilajatu

Answer: (d)

130. Madhumeha may be called as-

(a) Kshoudrameha

(b) Ojomeha

(c) Ksharameha

(d) Both a and b 

Answer: (d)

131. Pachana drayas are mainly indicated for-

(a) Agnimandya

(b) Amlapitta

(c) Grahani

(d) All the above 

Answer: (c)

132. Piccha vasti is used in-

(a) Rakta arsas 

(b) Raktapitta

(c) Rakta pradara 

(d) Rakta atisara 

Answer: (d)

133. According to Charaka Mutraghatas are-

(a) 6

(b) 8

(c) 12

(d) 13

Answer: (b)

134. Sonita varnaniya chapter is present in book-

(a) Susruta sutra

(b) Charaka sutra 

(c) Vagbhata sutra 

(d) None

Answer: (a)

135. Bhu dhaatri is according to Charaka-

(a) Bhumyamalaki

(b) Amalaki

(c) Vasa

(d) Tamalaki

Answer: (a)

136. The sastra used for craniotomy is-

(a) Ara

(b) Sarari

(c) Tri kurhaka 

(d) Karapatra

Answer: (d)

137. Asadhya type used for craniotomy is-

(a) Hina karna

(b) Paripota

(c) Deergha karna

(d) Parilehi

Answer: (a)

138. Anumiti karanam is-

(a) Prama

(b) Pramata

(c) Prameya

(d) Anumanam

Answer: (d)

139. Sneha is contraindicated in-

(a) Gridhrasi

(b) Amavata

(c) Sandhivata

(d) Urusthambha

Answer: (d)

140. Bhoutik composition of buddhi according to Harita-

(a) Akasa+vayu 

(b) Prithvi+ akasa 

(c) Prithvi+ vayu 

(d) Akasa+ Tejah 

Answer: (b)

141. According to Kashyapa’Sisoh kaksha-Griva-Sphik-Kukshisira tanutwam are seen in-

(a) Balasosha

(b) Raja yakshma 

(c) Sosha

(d) Urahkshata

Answer: (a)

142. In which condition food is not allowed before surgery?

(a) For local anaesthesia 

(b) For electric cautery 

(c) For thermocoagulation 

(d) While giving G.A. 

Answer: (d)

143. ‘Vyortalwantargatah…’ is described in the context of-

(a) Yoshapasmara

(b) Skandapasmara

(c) Mastulungakshaya

(d) All the above 

Answer: (c)

144. Yuktipramana is accepted by-

(a) Charaka

(b) Sushruta

(c) Vagbhatta

(d) All the above

Answer: (a)

145. How many aharavidhivishesha ayatanas are there?

(a) 6

(b) 8

(c) 10

(d) 12

Answer: (a)

146. Distention of abdomen below umbilicus, discharge from anus with colicky pain are characteristic features in-

(a) SukrajaUdavarta

(b) Purishaja Udavarta 

(c) Annaja udavarta 

(d) None of the above 

Answer: (b)

147. Karana for samyoga and vibhaga is-

(a) Dravya

(b) Karma

(c) Prabhava

(d) Vipaka

Answer: (b)

148. The main dushya in prameha is-

(a) Medas

(b) Ojus

(c) Lasika

(d) Vasa

Answer: (b)

149. The specific drug among Vishahara group is-

(a) Langali

(b) Vatsanabhi

(c) Sirisha

(d) Iswari

Answer: (c)

150. The second day diet for new born baby is-

(a) Lakhmana panji ghrita 

(b) Matru stanya 

(c) Aja ksheera 

(d) None

Answer: (a)

151. Garbhini palitya is due to-

(a) Vata

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Kapha-vata

Answer: (d)

152. Udavarta is-

(a) Mutraroga

(b) Netraroga

(c) Yoni roga 

(d) Balaroga

Answer: (c)

153. According to Kimsuka pushpa sam Yoni Srava is meant for-

(a) Female child 

(b) Male child 

(c) Both

(d) None

Answer: (b)

154. Asadhya type of bhagandara is-

(a) Sataponaka

(b) Sambuka avarta 

(c) Ustragreeva

(d) All the above 

Answer: (b)

155. Mano doshas are-

(a) Sattwa-Rajah-Tamah 

(b) Rajah-Tamah 

(c) Tamah-Sattwa 

(d) Rajah-Sattwa 

Answer: (b)

156. Bola parpati is used in-

(a) Grahani

(b) Raktapitta

(c) Atisara

(d) Arsas

Answer: (b)

157. Anna- ajeerna is due to-

(a) Visuchika 

(b) Alasaka

(c) Vilambika

(d) None

Answer: (a)

158. Bandhana is not advocated for-

(a) Gudapaka

(b) Snayuvarna

(c) Agni dagdha

(d) Ksharadagdha

Answer: (b)

159. Manah is specifically considered as-

(a) Karmendriya

(b) Jnanendriya

(c) Both a and b 

(d) Atindriya

Answer: (c)

160. Supreme court of India prohibited practice of modern medicine by ayurvedic doctors?

(a) True

(b) False

(c) Yet to be decided 

(d) None

Answer: (b)

161. Akasmat Vayodgama Krisou……. Indicates

(a) Chardi

(b) Hikka

(c) Swasa

(d) Kasa

Answer: (a)

162. Raktaja netraroga of the following-

(a) Ajakajata

(b) Gambhirika

(c) Parvani

(d) Pothaki

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...