Maharashtra Ayurveda PG Entrance Exam Question Paper (PGA-CET-2014) With Answer Key

Maharashtra Ayurveda PG Entrance Exam-2003

1. What is the meaning of Sankhya mentioned in paradiguna according to Chakrapani ?

(a) Sankhiki

(b) Ganita

(c) Pariman

(d) Ganana

Answer: (b) 

2. Sansthan of the disease is known by which Praman ?

(a) Aptopadesha

(b) Anuman

(c) Pratyaksha

(d) Upaman

Answer: (a)

3. How many causes of Smruti ?

(a) 8

(b) 10

(c) 12

(d) 6

Answer: (a)

4. In which darshan Satkaryavad is mentioned ?

(a) Nyaya darshan

(b) Jain darshan

(c) Sankhya darshan

(d) Mimamsa darshan

Answer: (c)

5. How many types of Tantrayukti according to Charaka ?

(a) 36

(b) 32

(c) 40

(d) 44

Answer: (b)

6. How many Padartha are mentioned by Nyayadarshan ?

(a) 6

(b) 7

(c) 16

(d) 20

Answer: (c)

7. Which knowledge is gained by only Sanskar ?

(a) Svapna

(b) Anubhav

(c) Pratyabhigna

(d) Smriti

Answer: (d)

8. Who wrote the Ayurved Dipeeka commentary ?

(a) Bhattar Haricchandra

(b) Gangadhar

(c) Chakrapani Dutta

(d) Dalhan

Answer: (c)

9. When C.C.I.M. Act executed ?

(a) 1935

(b) 1945

(c) 1970

(d) 1981

Answer: (c)

10. According to Charaka, the sanchar sthan of swed, dosha, ambuvah srotas are the type of which vata dosha ?

(a) Vyan

(b) Saman

(c) Apan

(d) Pran

Answer: (b)

11. In pittaprakriti person, the ‘Shithilmrudu Sandhimansa’ symptoms are due to which Guna ?

(a) Mrudu

(b) Laghu

(c) Drava

(d) Sara

Answer: (c)

12. ‘Parinamapadyamananam dhatunam abhivahini’ is the function of

(a) Srotas

(b) Mala

(c) Koshtha

(d) Dhatu

Answer: (a)

13. According to Vagbhata, the bhojya pak kalawadi is, _________ yam.

(a) Chatushtaya

(b) Aaik

(c) Dwihi

(d) Chaturbhehi

Answer: (d)

14. Shrishtavitmutrakar, shukranashan are the functions of which vipak ?

(a) Madhur

(b) Amla

(c) Katu

(d) Lawan

Answer: (b)

15. Kshirdadhinyaya is

(a) Prithakparinamvadi

(b) Anshamshparinamvadi

(c) Sarwatmaparinamvadi

(d) Aaikkalparinamvadi

Answer: (c)

16. According to Vagbhata, the anjali praman of stanya is

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 8

Answer: (a)

17. ‘Snigdharaktashrimadbhrajishnu’ is the function of which of the following ?

(a) Rasasara

(b) Mansasara

(c) Medasara

(d) Raktasara

Answer: (d)

18. ‘Tilkalakanyacha vyang’ are located in which of twacha star ?

(a) Rohini

(b) Shweta

(c) Lohita

(d) Mansadhara

Answer: (c)

19. ‘Durbalo\bhikshanam dhyayati’ are the signs of

(a) Ojavyapat

(b) Ojakshay

(c) Ojavisransa

(d) Ojavridhi

Answer: (b)

20. ‘Gunavattaya doshavattaya va avadharan vishayam’ means

(a) Sankalpya

(b) Dhyeya

(c) Uhya

(d) Chintya

Answer: (a)

21. Chaya of sleshma occurs in which Rutu ?

(a) Vasant

(b) Grishma

(c) Shishir

(d) Varsha

Answer: (c)

22. According to Sushruta, sandhi asthivislesha is the sign of which of the following ?

(a) Vatavridhi

(b) Pittavridhi

(c) Raktavridhi

(d) Sleshmavridhi

Answer: (d)

23. Moha, prasad are the function of which of the following ?

(a) Vata dosha

(b) Pitta dosha

(c) Rakta dosha

(d) Kapha dosha

Answer: (b)

24. According to Patanjaldarshan, the shwasprashwas in one aharneesh is

(a) 21600

(b) 20610

(c) 26100

(d) 20016

Answer: (a)

25. Weber’s test is related with

(a) Darshan

(b) Sparshan

(c) Rasana

(d) Shravana

Answer: (d)

26. The coordination and control of voluntary movements are carried by

(a) Spinal cord

(b) Pons

(c) Cerebellum

(d) Cerebrum

Answer: (c)

27. The gland which secret the calcitonin is

(a) Adrenal

(b) Thyroid

(c) Parathyroid

(d) Pancreas

Answer: (b)

28. According to Sushruta, the sleep which occurs in pralaykala is

(a) Rajobuishta

(b) Tamobhuishta

(c) Satwabhuishta

(d) Tamasi

Answer: (d)

29. The hydrochloric acid is secreted by which cells of the stomach ?

(a) Oxyntic

(b) Mucus

(c) Chief

(d) Acidophil

Answer: (a)

30. Which of following is Rashi Purusha ?

(a) Shad Dhatuj Purush

(b) Ek Dhatuj Purush

(c) Dwi Dhatuj Purush

(d) Chaturvimshati Purush

Answer: (d)

31. ‘Hridaya’ is the first organ to develop in foetus – who stated in Sushruta Samhita ?

(a) Acharya Kritvirya 

(b) Acharya Kankayan 

(c) Acharya Parashar 

(d) Acharya Bhadrakapya 

Answer: (a)

32. Who described preservation and dissection of cadaver in detail ?

(a) Charaka

(b) Sushruta

(c) Vagbhata

(d) Kashyap

Answer: (b)

33. Who has quoted this verse ?

(a) Sushruta

(b) Vagbhata

(c) Kashyapa

(d) None

Answer: (a)

34. The normal quantity of Majja Dhatu is

(a) 1 – Anjali 

(b) 2 – Anjali 

(c) 3 – Anjali 

(d) 4 – Anjali 

Answer: (a)

35. According to Vagbhata, total number of Dhamani Marma is

(a) 8

(b) 10

(c) 23

(d) 9

Answer: (a)

36. The organ situated in middle mediastinum is

(a) Oesophagus

(b) Stomach

(c) Heart

(d) Lung

Answer: (c)

37. Which type of marma is ‘Aani’ ?

(a) Snayu

(b) Mansa

(c) Dhamani

(d) Sira

Answer: (a)

38.‘Hanusandhi’ is included in

(a) Samudga

(b) Pratara

(c) Vayastunda

(d) Kora

Answer: (c)

39. The total no. of snayu in human body is

(a) 500

(b) 600

(c) 400

(d) 900

Answer: (a)

40. The intermediate mesoderm is the precursor of

(a) Urogenital organs 

(b) Heart

(c) Somites

(d) Bodywall

Answer: (a)

41. Which types of Sandhi (joint) is Bhag ?

(a) Kora

(b) Samudga

(c) Pratar

(d) Mandal

Answer: (b)

42. Loss of smell occurs on injury of which of following marma ?

(a) Apang

(b) Sthapani

(c) Fana

(d) Shankh

Answer: (c)

43. The roots of Pudendal nerve are

(a) S2, S3, S4 

(b) L4, L5, S1 

(c) L5, S1, S2 

(d) S4, S5 and coccygeal nerve 

Answer: (a)

44. Which chakra is located near Hridaya ?

(a) Anahat

(b) Muladhar

(c) Swadhishthan

(d) Manipur

Answer: (a)

45. One chief muscle in respiration is

(a) Pelvic diaphragm

(b) Urogenital diaphragm

(c) Cervical diaphragm 

(d) Thoraco-abdominal diaphragm 

Answer: (d)

46. Which types of marma is ‘Nabhi’ ?

(a) Sadya Pranahar 

(b) Kalantar Pranahar 

(c) Vishalyaghna 

(d) Vaikalyakar

Answer: (a)

47. What is the nature of gradually adopted qualities in the body ?

(a) Aprakrampya

(b) Apunarbhava

(c) Arishta

(d) Anishta

Answer: (a)

48. Which is called as ‘Hetordoshavachanam’ ?

(a) Parihar

(b) Upalamba

(c) Nigraha

(d) Pratidnyahani

Answer: (b)

49. Which are called ‘Gochara Vishaya’ ?

(a) Shabdadi

(b) Bhutadi

(c) Satwadi

(d) All above

Answer: (a)

50. The Prakrut Swara is resembled to 

(a) Hansa

(b) Nemi

(c) Kaka

(d) All above three 

Answer: (d)

51. According to Charaka, types of Bala of Yogis possess are

(a) 9

(b) 8

(c) 10

(d) 11

Answer: (b)

52. According to Charaka, which one is the Pittolabana prameha pidaka ?

(a) Jalini

(b) Alaji

(c) Kachchapika

(d) Sharavika

Answer: (b)

53. “Vyanjan” is the synonym of

(a) Aayatana

(b) Samutathana

(c) Pratyaya 

(d) Aakriti

Answer: (d)

54. Which of the following medicine is Medhya Rasayan ?

(a) Yashtimadhu

(b) Shankhpuspi

(c) Guduchi

(d) All above 

Answer: (d)

55. ‘Amrutaprashgruta’ this medicine is describe for which disease as Rogadhikar ?

(a) Kshatakshina

(b) Rajyakshma

(c) Unmada

(d) Apasmar

Answer: (a)

56. According to Charaka, dose and anupan of Punarnavamandur is

(a) Udumbarvad Gutika, Ushnodaka 

(b) Kolavad Gutika, Takra 

(c)  Kolsthivad Gutika, Kshir 

(d) Udumbarvad Gutika, Shitodaka 

Answer: (b)

57. ‘Ratribali’ symptom is observed in which disease ?

(a) Vatik Shwayathu 

(b) Paitik Shwayathu 

(c) Shlaishmik Shwayathu 

(d) Sannipatik Shwayathu 

Answer: (c)

58. According to Charaka, description of Amla-Pitta disease include in which disease ?

(a) Grahani

(b) Atisara

(c) Ajirna

(d) Gulma

Answer: (a)

59. What is treatment of mandagni which causes due to Udavarta ?

(a) Grutapana

(b) Doshashodhana

(c) Niruhasnehabasti

(d) Arishta asava 

Answer: (c)

60. What is treatment of Kaphaja Gulma when above symptoms are present ?

(a) Kshar

(b) Agnikarma

(c) Arishta

(d) All above 

Answer: (d)

61. In Charaka Samhita Sutrasthana – 4 which Mahakashaya has described first ?

(a) Bhedaniya

(b) Vidarigandhadi

(c) Jivaniya

(d) Varunadi

Answer: (c)

62. Vara is the synonym of

(a) Trikatu

(b) Triphala

(c) Trimada

(d) Trijata

Answer: (b)

63. Which one of the following drug is used for Dusthavranashodhan ?

(a) Trapusa

(b) Talisa

(c) Tal

(d) Karanja

Answer: (d)

64. Which of the following is the best flower for Kusthaghna ?

(a) Kovidara

(b) Agastya

(c) Sinduvara

(d) Kutaja

Answer: (d)

65. Gandha guna is present in which Mahabhuta ?

(a) Vayu

(b) Agni

(c) Jala

(d) Prithivi

Answer: (d)

66. According to Dalhana, Adaahakara and Aastravana are the actions of Guna

(a) Pichhila

(b) Snigdha

(c) Mridu

(d) Shlakshna

Answer: (c)

67. Which of the following included in both Kandughna and Kusthaghna Mahakashaya of Charaka ?

(a) Aaragvadha

(b) Nimba

(c) Vidanga

(d) Daruharidra

Answer: (a)

68. According to Charaka which of the Mahakashaya, contains Arjuna ?

(a) Angamardaprashamana

(b) Hridya

(c) Shramahara

(d) Udardaprashamana

Answer: (d)

69. Vrishya-sarvadoshahara dravya is

(a) Shalaparni

(b) Prishniparni

(c) Mudgaparni

(d) Mashaparni

Answer: (a)

70. According to Hemadri which of the following Guna can be ascertained for Lekhana property ?

(a) Visada

(b) Tikshna

(c) Kathina

(d) Khara

Answer: (d)

71. According to Bhavamishra, Ananta is the synonym of

(a) Langali

(b) Atibala

(c) Mahashatavari

(d) All of the above 

Answer: (a)

72. Fruit indicated in Manasaroga is

(a) Kushmand

(b) Narikela

(c) Lakucha

(d) Kadali

Answer: (a)

73. Vatada is contraindicated in ________ disease.

(a) Grudhrasi

(b) Raktapitta

(c) Prameha

(d) All of the above 

Answer: (b)

74. Rukshatama rasa is

(a) Tikta

(b) Kashaya

(c) Katu

(d) Madhura

Answer: (b)

75. ________ is not included in the basics of Nomenclature of the drug. (Raj Nighantu)

(a) Rudhi

(b) Deshyokti

(c) Veerya

(d) Vipaka

Answer: (c)

76. According to Charaka, which the best vata specifying drug ?

(a) Vatari

(b) Vatama

(c) Jambu

(d) Rasna

Answer: (d)

77. What is the part used of Kampillak ?

(a) Phala

(b) Phalaraja

(c) Phalatwak

(d) Phalmajja

Answer: (b)

78. Katuka belongs to _______ family.

(a) Liliaceae

(b) Asclepediaceae

(c) Scrophulariaceae

(d) Ranunculaceae

Answer: (c)

79. Hyocine is found in

(a) Dhanyak

(b) Yavani

(c) Parasika Yavani

(d) Chopchini

Answer: (c)

80. Ephedrine is the ingredient of Alkaloid of

(a) Atibala

(b) Aralu

(c) Bharangi

(d) Bala

Answer: (d)

81. Intake of unpurified Haratala causes

(a)  Urusthambha

(b) Katishoola

(c) Prameha

(d) Kushta

Answer: (d)

82. The Shodhana of all the varieties of Anjanas done by

(a) Bhringaraj Swaras

(b) Gomutra

(c) Kushmand Swaras

(d) Vasa Swaras 

Answer: (a)

83. Kumudi is synonym of

(a) Yantra

(b) Puta

(c) Moosha

(d) Koshthi

Answer: (c)

84. Gauripashan is related to

(a) Loha

(b) Tamra

(c) Raupya

(d) Arsenic

Answer: (d)

85. According to Rasatarangini ______ No. of putas needed for preparation of Mandura Bhasma.

(a) 27

(b) 28

(c) 29

(d) 30

Answer: (d)

86. No. of Ratna Doshas is

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Answer: (b)

87. Main constituent of Makshika Satva is

(a) Tamra

(b) Loha

(c) Raupya

(d) Gandhaka

Answer: (a)

88. The Ashta Samskara of Parad is for

(a) Dosha Nivriti 

(b) Aupadhika dosha Nivriti 

(c) Rasayana

(d) Murcchana

Answer: (c)

89. Vatsnabha is the ingredient of

(a) Vyoshadi Vati 

(b) Lavangadi Vati 

(c) Chitrakadi Vati 

(d) Sanjivani Vati 

Answer: (d)

90. Dose of Phanta Kalpana is

(a) 1 Pala 

(b) 2 Pala 

(c) 3 Pala 

(d) 4 Pala 

Answer: (b)

91. Swarasa used for Bhavana of Chitrakadi Vati

(a) Shatavari

(b) Amalaki

(c) Matulunga/Dadima 

(d) Bhringraja

Answer: (c)

92. The main drug of Saraswatarishta is

(a) Ghritkumari

(b) Draksha

(c) Brahmi

(d) Bhringraja

Answer: (c)

93. The quantity of water in processing of Manda is

(a) 16 times

(b) 4 times

(c) 12 times 

(d) 14 times 

Answer: (d)

94. Saviryataavadhi of Churna Kalpana is

(a) 2 months 

(b) 3 months 

(c) 4 months 

(d) 5 months 

Answer: (a)

95. Dose of Putapak Swarasa is

(a) 1 Pala 

(b) 2 Pala 

(c) 3 Pala 

(d) 4 Pala 

Answer: (a)

96. Eranda Taila is the ingredient of

(a) Yograja Guggul 

(b) Triphala Guggul 

(c) Simhanaad Guggul 

(d) Gokshuradi Guggul 

Answer: (c)

97. Quantity of water required for preparation of Panak Kalpana

(a) 10 Parts 

(b) 12 Parts 

(c) 16 Parts 

(d) 8 Parts 

Answer: (c)

98. As per Charak Samhita Arogya Desh is

(a) Maru Bhumi 

(b) Anupa Desh 

(c) Sadharana Desh 

(d) Sindhu Desh 

Answer: (a)

99. Father of Public Health is

(a) Cholera

(b) Typhoid

(c) Plague

(d) Malaria

Answer: (a)

100. Ushapan Vidhi has been described by

(a) Charaka

(b) Sushruta

(c) Vagbhata

(d) Bhavprakash

Answer: (d)

101. Which Shak is specific pathya in Arsha Rog according to Sangrahkar ?

(a) Vastuk

(b) Jeevanti

(c) Sooran

(d) Patola

Answer: (c)

102. Quantity of sodium chloride in improved O.R.S. recommended by World Health Organization is

(a) 2.5 gm

(b) 3.5 gm

(c) 2.6 gm 

(d) 1.5 gm 

Answer: (c)

103. Byssinosis a respiratory disease is caused due to

(a) Cotton fibre dust 

(b) Asbestos dust 

(c) Sugar cane fibre 

(d) Silicon dust 

Answer: (a)

104. Incubation period of Influenza is

(a) 6 days 

(b) 18 to 72 hours 

(c) 18 days 

(d) 7 – 21 days 

Answer: (b)

105. Definition of Pranayam has been described by

(a) Charaka

(b) Dulhan-Sushruta 

(c) Vagbhata

(d) Hemadri

Answer: (b)

106. “Avesh” a type of Siddhi has been described by

(a) Charaka Samhita 

(b) Patanjal Yoga Darshan 

(c) Sushruta Samhita 

(d) Shiv Samhita 

Answer: (a)

107. Prushthavansha Snan (Spinal bath) is beneficial in

(a) Netradrusti

(b) Madhumeha

(c) Hypertension

(d) Constipation

Answer: (c)

108. Calendar method was introduced by

(a) Malthus

(b) Ogino

(c) Grefenburg

(d) Ladyclems

Answer: (b)

109. CARE provides

(a) Food

(b) Educational tools

(c) Insectisides

(d) None

Answer: (a)

110. Community Development Programme was launched in

(a) 1954

(b) 1950

(c) 1952

(d) 1955

Answer: (c)

111. World Sight Day has been celebrated on

(a) 12 October 

(b) 15 October 

(c) 12 September 

(d) 20 September 

Answer: (a)

112. Base of Rugnabalapariksha is

(a) Weight

(b) Height

(c) Vyayamshakti

(d) Sex

Answer: (c)

113. Janapadodhwans is due to dushti of

(a) Vayu

(b) Desha

(c) Jala

(d) All of above 

Answer: (d)

114. Synonym of Nidan is

(a) Samuthan

(b) Jati 

(c) Pragrupa

(d) Sansthan

Answer: (a)

115. Lakshanas seen in Sthansanshrayakala are of

(a) Dosha

(b) Dushya

(c) Dosha and Dushya

(d) Sthan

Answer: (c)

116. Shakha Kosthagati of dosha is not due to

(a) Shigragati of Vayu 

(b) Doshavradhi

(c) Vishyandan

(d) Strotomukhavishodhan 

Answer: (a)

117. Ayushahrasa is related with

(a) Anashana

(b) Atisthul

(c) Ekashana

(d) A and B both 

Answer: (d)

118. A 22 years old male patient is having sweda, laghawa, shirokandu, mukhapak and kshutapravrati. What will be diagnosis ?

(a) Visham jwar 

(b) Sannipatik jwar 

(c) Jwarmukti 

(d) Vatabalasak jwar 

Answer: (c)

119. Nishcharaka is the synonym of _______ vyadhi.

(a) Raktapitta

(b) Prawahika

(c) Grahani

(d) Atisar

Answer: (d)

120. ‘Bahoshchya Praman Jidnyasa’ is the purvarupa of ______ vyadhi.

(a) Prameha

(b) Jwar

(c) Rajyakshma

(d) Raktapitta

Answer: (c)

121. Vitasanga Purvarupa is seen in _______ vyadhi.

(a) Jwar

(b) Atisar

(c) Udavarta

(d) Vatavyadhi

Answer: (b)

122. The fever which continues without remission for 7,10,12 or more days is

(a) Satataka

(b) Anyedyushka

(c) Santata

(d) Tritiyaka

Answer: (c)

123. ______ is not a Vatvyadhi.

(a) Pakshawadha

(b) Ardit

(c) Vataj Grahani 

(d) Gradhrasi

Answer: (c)

124. Kustha mostly seen on chest is

(a) Sidhma

(b) Kapal

(c) Kakan

(d) Pundarik

Answer: (a)

125. Doshas of Granthi Visarpa are

(a) Vata pitta 

(b) Kapha pitta 

(c) Kapha vata 

(d) Vata pitta kapha 

Answer: (c)

126. Classification of poisons according to Sushruta is

(a) Sthavar-Jangam 

(b) Krutrim-Akrutrim 

(c) Dushivisha-Garavisha 

(d) Dahak-Kshobhak 

Answer: (a)

127. Movement of Jangam poison is

(a) Downwards

(b) Upwards

(c) Oblique

(d) None of these options 

Answer: (b)

128. The characteristic of poison, ‘Anirdyeshya Ras’ is described by

(a) Vagbhata

(b) Sushruta

(c) Charaka

(d) Kautilya

Answer: (c)

129. Complication of poisons are

(a) fever

(b) cough

(c) vomiting

(d) all of these options 

Answer: (d)

130. Viscera is preserved in __________ in the medicolegal postmortem examination.

(a) Saturated common salt solution

(b) Formaline

(c) Glycerine

(d) Denatured spirit 

Answer: (a)

131. Definition of rape is described under

(a) IPC.Sec. 375 

(b) IPC.Sec. 376 

(c) IPC.Sec. 45 

(d) Cr.P.C.Sec. 44 

Answer: (a)

132. Which is the immediate sign of death ?

(a) Changes in eyes 

(b) Cessation of respiration

(c) Putrefaction

(d) Saponification

Answer: (b)

133. Causes of death in burns

(a) Primary neurogenic shock 

(b) Asphyxia

(c) Sepsis and gangrene 

(d) All of these options 

Answer: (d)

134. Causes of impotency and sterility in male

(a) Age

(b) Drug addiction and alcoholism

(c) General and Local diseases

(d) All of these options 

Answer: (d)

135. Charaka has explained the word “Badhan” in relation to

(a) Abheshaj

(b) Bheshaj

(c) Nidan

(d) Upashaya

Answer: (a)

136. “Jaghanyam Vata Pittashleshmanam Vaishamya” implies to which of the following ?

(a) Sannipata vikar 

(b) Sansargaj vikar 

(c) Agantuk vikar 

(d) Nija vyadhi 

Answer: (c)

137. If, by birth the disease named Firang is there, in which of the following, it can be classified ?

(a) Svabhavbala pravritta vyadhi 

(b) Janmabala pravritta vyadhi 

(c) Daivabala pravritta vyadhi 

(d) Kalabala pravritta vyadhi 

Answer: (b)

138. The sign ‘Stabdhapurnakoshtata’ is found in which of following sanchay of Dosha ?

(a) Vata

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Rakta

Answer: (a)

139. Which of following disease is manifested because of excessive bleeding ?

(a) Pakshaghat

(b) Ardit (Sushrutokta) 

(c) Akshepak

(d) A and C 

Answer: (d)

140. Which of the following is observed in Pandu Roga ?

(a) Ojovyapad

(b) Ojo Vistransa

(c) Oja Kshaya 

(d) None of above 

Answer: (c)

141. Which of the following disease can be categorised under both of Samanyaj and Nanatmaja disease ?

(a) Vatarakta

(b) Gulphavata

(c) Vataj kasa

(d) Urusthambha

Answer: (d)

142. In which of the following “Dhamanishaithilya” is found ?

(a) Medakshaya

(b) Mansakshaya

(c) Rasakshaya

(d) Kaphakshaya

Answer: (b)

143. Which of the following is responsible to manifest Visuchika ?

(a) because of Ama 

(b) because of Ajirna 

(c) because of Atisara 

(d) because of Grahani 

Answer: (a)

144. In which of the following disease Vasaghrit is specifically mentioned to be entitled as Rogadhikara ?

(a)  Rakta pitta

(b) Amla pitta 

(c) Shvasa 

(d) Kasa

Answer: (a)

145. In which of the following yavagu is contra indicated ?

(a) Those alcoholics taking Madya regularly 

(b) Dominance of pitt kapha 

(c) Nava Jvara 

(d) A and B 

Answer: (d)

146. ‘Ansaparshva-Abhitapshcha’ in which of the following this symptom is observed ?

(a) Sahasaj Rajayakshma 

(b) Kshayaj Rajayakshma 

(c) Vegasandharanaj Rajayakshma 

(d) Vishamasanaj Rajayakshma 

Answer: (b)

147. ‘Tat Sampriktam Vayuna Dushiten Tat Prabalyat Ucchate’ above reference is related to which of the following disease ?

(a)  Amvata

(b) Urusthambha

(c) Vatrakta

(d) Vatavyadhi

Answer: (c)

148. In which of the following “Shaddharan churna” be used ?

(a) Koshtagatavata

(b) Amavata

(c) Amashayagatavata

(d) Gulphavata

Answer: (c)

149. With reference to World Health Organisation, in which of the following vitamin A should be administered ?

(a) Mumps

(b) Varicella

(c) Variolla

(d) Measles

Answer: (d)

150. Which type of Basti is indicated in Alpadosha, Mrudukosthi and Snigdha type of person ?

(a) Yuktaratha Basti 

(b) Shamana Basti 

(c) Madhutailic Basti 

(d) Siddha Basti 

Answer: (c)

151. Guillain Barre Syndrome affects

(a) Peripheral nervous system 

(b) Central nervous system 

(c) A and B 

(d) None of these 

Answer: (a)

152. Length of “Pushpa Netra” for females “Uttar Basti” should be

(a) 5 Angula

(b) 10 Angula 

(c) 12 Angula 

(d) 15 Angula 

Answer: (b)

153. Which of the following yoga used for “Urusthamba Vinashaka” ?

(a) Haritaki yoga

(b) Madhudaka yoga 

(c) Pippali yoga 

(d) All of above

Answer: (d)

154. Maximum amount of blood letting is

(a) 1 prastha 

(b) 2 prastha 

(c) 1 kudava 

(d) 2 kudava 

Answer: (a)

155. Which of these is Ama Pradoshaja Vyadhi ?

(a) Grahani, Atisara 

(b) Udara, Grahani 

(c) Alasaka, Visuchika 

(d) Jwara, Grahani 

Answer: (c)

156. Which of these is type of Kavala ?

(a) Prasadi

(b) Snehi

(c) Shodhana

(d) All of the above 

Answer: (d)

157. After observing Samyak Lakshan of Snehana, on which day one should administer Virechana ?

(a) On 4th day

(b) On 3rd day 

(c) On 2nd day 

(d) On any one-day of above 

Answer: (a)

158. According to Charaka, Vibhrama of which of these takes place in Unmada ?

(a) Sheela

(b) Cheshta

(c) Gyana

(d) All of these

Answer: (d)

159. Number of Bhallataka yoga elaborated in Pranakameeya Rasayana Pada are

(a) 12

(b) 16

(c) 8

(d) 10

Answer: (d)

160. Maximum retension time of Niruha Basti

(a) 1 Muhurta 

(b) 4 Muhurta 

(c) 6 Muhurta 

(d) 8 Muhurta 

Answer: (a)

161. According to Vagbhata treatment of Mansamedogata vayu is

(a) Anuvasana, Virechana 

(b) Vamana, Virechana 

(c) Virechana, Niruha 

(d) Swedana, Abhyanga 

Answer: (c)

162. According to Charaka Dyana of Dhairyam can be inferred on the basis of

(a) Avishaden

(b) Pratishedhen

(c) Vyavasayena

(d) Alaulyena

Answer: (a)

163. Which type of Burn is treated on lines of Pittaja Vidradhi ?

(a) Plooshta

(b) Durdagdha

(c) Samyakadagdha

(d) Atidagdha

Answer: (c)

164. Where does ‘Rasakriya’ is indicated ?

(a) Wound contraindicated for Bandaging

(b) Wound situated over movable joints 

(c) Clean as well as unclean wound 

(d) All above 

Answer: (d)

165. Kshataja vidradhi is the complication of

(a) Incision on Ama shopha

(b) Incision of Pachyaman shopha 

(c) Incision on Pakwa shopha 

(d) A and B 

Answer: (d)

166. What could be the type of Chhedan at the site of Guda and Mendhra as per Sushruta ?

(a) Tiryak

(b) Chandramandalakrit

(c) Ardha Chandrakar

(d) Straight

Answer: (c)

167. In which condition of vitiation of Rakta, the Raktamokshan is performed by Alabu ?

(a) Vata

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Tridosh

Answer: (c)

168. How many ‘Vranavastu’ are mentioned by Sushruta ?

(a) 6

(b) 8

(c) 10

(d) 12

Answer: (b)

169. Which are effective drugs in treatment of all sort of Arsha as described by Dalhana while commenting on Sushruta ?

(a) Kutaj

(b) Haritaki

(c) Bhallatak

(d) A and C 

Answer: (c)

170. In which context Sushruta has mentioned application of Pipilika for treatment ?

(a) Bhagandar

(b) Dakodar

(c) Parishravi udar 

(d) Plihodar

Answer: (c)

171. Where does Murphy’s sign is seen positive ?

(a) Appendicitis

(b) Pancreatitis

(c) Cholecystitis

(d) Diverticulitis

Answer: (c)

172. Where does the Pott’s fracture occurs ?

(a) Wrist joint 

(b) Ankle joint 

(c) Knee joint 

(d) Elbow joint 

Answer: (b)

173. What is the site of ‘Staghorn’ calculus ?

(a) Bladder

(b) Ureter

(c) Kidney

(d) Urethra

Answer: (c)

174. Which drugs are mentioned by Kashyapa for treatment of Paitik Parikartika ?

(a) Raktachandan, Lodh and Kamal

(b) Yashtimadhu, Hamsapadi and Dhanyaka 

(c) Shalparni, Prushniparni and Kateri 

(d) Sariva, Manjishtha and Mochrasa 

Answer: (b)

175. Where does the Abscess is located when ‘Hikka’ is the feature as per Sushruta ?

(a) Guda

(b) Basti

(c) Nabhi

(d) Pliha

Answer: (c)

176. In which type of urinary calculus the stone is alike to Bhallatakasthi ?

(a) Vataj

(b) Pittaj

(c) Kaphaj

(d) Shukraja

Answer: (b)

177. Which of following type of Bhagandar is not mentioned by Sushruta ?

(a) Parisravi

(b) Parikshepi

(c) Unmargi

(d) Shatponak

Answer: (b)

178. Which of following has feature as “Pralambatealabuvat alpamulo’’ ?

(a) Vataj Galagand 

(b) Pittaj Galagand 

(c) Kaphaj Galagand 

(d) Medaj Galagand

Answer: (d)

179. What would be the interval for change of Bandage during Shishir Ritu ?

(a) Twice a day 

(b) Once a day 

(c) Second day 

(d) Third day 

Answer: (d)

180. Which of following is non-poisonous Leech ?

(a) Algarda

(b) Indrayudha

(c) Go-chandana 

(d) Mushika

Answer: (d)

181. “Sarpiprakasha” discharge is seen in Vrana of which Vranavastu ?

(a) Twacha

(b) Mamsa

(c) Sira

(d) Snayu

Answer: (b)

182. Which dosha get vitiated in Karnasrava ?

(a) Vata

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Rakta

Answer: (a)

183. Quinsy is

(a) Peritonsillitis

(b)  Paratonsillar abscess 

(c) Retropharyngeal inflammation 

(d) Peritonsillar abscess 

Answer: (d)

184. Artery of epistaxis is name given to

(a) Superior labial artery 

(b) Spheno-palatine artery 

(c) Anterior ethmoidal artery 

(d) Posterior ethmoidal artery 

Answer: (b)

185. Who has described Raktarma as a variety of Arma ?

(a) Sushruta

(b) Yoga-ratnakar 

(c) Vagbhata

(d) Madhavkar

Answer: (c)

186. Which of the disease is treatable by medicine only ?

(a) Shuktika

(b) Nimesh

(c) Pothaki

(d) Krimigranthi

Answer: (b)

187. Dewata of Ghranendriya is

(a) Bhoomi

(b) Surya

(c) Agni

(d) Indra

Answer: (a)

188. Which of the disease is Asadhya ?

(a) Utpat

(b) Unmantha

(c) Tantrika

(d) Widari

Answer: (b)

189. Length of external acoustic (Auditory) meatus is

(a) 2.4 cm  

(b) 2.4 mm 

(c) 2.5 mm 

(d) 3.1 cm 

Answer: (a)

190. Which of the following disease is a relatively minor cause of blindness ?

(a) Kochs

(b) Pneumonia

(c) Rubiosis

(d) Syphilis

Answer: (d)

191. Secondary glaucoma can occur at

(a) Any age 

(b) Adult age 

(c) Juvenile age 

(d) Old age 

Answer: (a)

192. “Stravam Stravedushnam Ativa-Rukcha” is observed in following disease.

(a) Avrana – Shukra (Corneal Opacity) 

(b) Savrana – Shukra (Corneal Ulcer) 

(c) Karnika Shotha (Keratitis) 

(d) Karnika-Vidha (Corneal Perforation) 

Answer: (b)

193. The number of Sadhya Netra Rogas are

(a) 72

(b) 52

(c) 45

(d) 22

Answer: (b)

194. Which of these is not a Sandhigata Roga ?

(a) Puyalasa

(b) Alaji

(c) Krimigranthi

(d) Pishtaka

Answer: (d)

195. The gingival cervix is the location where gum disease

(a) Starts

(b) Stopped

(c) Bleeds

(d) Complication starts 

Answer: (a)

196. “Drushti Bhrusham Vihvalayati’’ such symptom is observed in following disorder

(a) First patala 

(b) Second patala 

(c) Third patala 

(d) Fourth patala 

Answer: (b)

197. Ostium of the maxillary air sinus opens in

(a) Infundibulum

(b) Hiatus semilunaris

(c) Bulla Ethmoidalis 

(d) Uncinate process 

Answer: (b)

198. Pitta-Vidhagdha Drishti involves in

(a) Bahya patala 

(b) Second patala 

(c) Third patala 

(d) Fourth patala 

Answer: (c)

199. Best Chakshushya is

(a) Guduchi

(b) Shatavari

(c) Triphala

(d) Madhu

Answer: (c)

200. Snehana Anjana is described by Acharya

(a) Charaka

(b) Sushruta

(c) Vagbhata

(d) Sharangdhar

Answer: (c)

201. Number of Siras present in Karna

(a) 24

(b) 12

(c) 10

(d) 02

Answer: (b)

202. According to Sushruta age of menopause is

(a) 30

(b) 40

(c) 45

(d) 50

Answer: (d)

203. Colour of menstrual blood is like gunjaphal described by whom ?

(a) Sushruta

(b) Charaka

(c) Ashtanga Hridaya 

(d) Vangasen

Answer: (b)

204. The foetus delivered at 8th month of pregnancy died due to

(a) Lack of Agni 

(b) Oja Asthirata 

(c) A and B

(d) None of the above 

Answer: (c)

205. Gynaecoid Pelvis is

(a) Antero-posteriorly oval 

(b) Round

(c) Triangular

(d) Transversely Oval

Answer: (b)

206. In females, vaginal discharge like ‘Kinshukodak’ is indicator of

(a) Putrotpatti

(b) Putri Utpatti 

(c) Napunsaka Utpatti

(d) Garbhashrav

Answer: (b)

207. Shunasparshakshama …. shravet refers to

(a) Acharana Yonivyapad 

(b) Antarmukhi Yonivyapad 

(c) Paripluta Yonivyapad 

(d) Vamini Yonivyapad 

Answer: (c)

208. The cause of Makkala-Shoola

(a) Garbha Vikruti 

(b) Apara Vikruti 

(c) Accumulate the impure blood inside to uterine cavity

(d) None

Answer: (c)

209. Kuryat Vinmutrasangarti Shosham Yoni ….| is a Laxana of which Yonivyapada ?

(a) Paripluta

(b) Upapluta

(c) Shushka

(d) Vatala

Answer: (c)

210. What is the Vikruti in Karnini Yonivyapad ?

(a) Vaat and Rakta 

(b) Pitta and Rakta 

(c) Kapha and Rakta 

(d) Tridosh

Answer: (c)

211. In females, the Uttarbasti Netra inserted in vaginal canal (Apatyamarg)

(a) 2 Angul 

(b) 4 Angul 

(c) 6 Angul 

(d) Netrapravesh contra indicated 

Answer: (b)

212. According to Sushruta, it is given to Asanna Prasava for drinking

(a) Milk

(b) Ikshurasa

(c) Peya

(d) Yavagu

Answer: (d)

213. ‘Arajaska Yonivyapad’ is described by which Aacharya ?

(a) Charaka

(b) Sushruta

(c) Kashyap

(d) Bhavprakash

Answer: (a)

214. ‘Kinshukodak Varni Srava’ is Laxan of which type of Pradara ?

(a) Vatika

(b) Paitika

(c) Kaphaja

(d) Sannipatik

Answer: (a)

215. ‘Yonirgachchate Eka Shiro Bhuja …’ is a Laxan of which Moodha Garbha ?

(a) Keel

(b) Pratikhura

(c) Beejak

(d) Parigha

Answer: (c)

216. PABA (Para Amino Benzoic Acid) present in breast milk prevents the infection of

(a) E.Col 

(b) Vibrio Cholera 

(c) Plasmodium Vivax

(d) Entamoeba histolytica 

Answer: (c)

217. Which of the following is not an ingredient of “Samvardhan Ghrita” described in Kashyap Samhita ?

(a) Khadir

(b) Prishniparni

(c) Saindhav Lavan

(d) Ativisha

Answer: (d)

218. “Little’s disease” is commonly known as

(a) Cerebral palsy 

(b) Muscular Dystrophy 

(c) Down’s syndrome 

(d) Mental Retardation 

Answer: (a)

219. “Tripod sign” is seen in __________ disease.

(a) Diphtheria

(b) Poliomyelitis

(c) Measles

(d) Tetanus

Answer: (b)

220. According to Charaka, “Takrarista” is advocated for the treatment of which of the following Stanyadosha ?

(a) Vaivarnya stanyadosha 

(b) Vaigandhya stanyadosha 

(c) Pichila stanyadosha 

(d) Guru stanyadosha 

Answer: (c)

221. When should be suryodayadarshan done for the first time after the birth of the child ?

(a) Completion of first month 

(b) Completion of third month 

(c) Completion of fifth month 

(d) Completion of eighth month 

Answer: (a)

222. Vihangagandha (odour like aquatic birds) is a characteristic of __________ Balgraha.

(a) Skanda

(b) Shakuni

(c) Vishakha

(d) Revati

Answer: (b)

223. The ingredients of Balchatrubhadra Churna are

(a) Musta, Parpataka, Pippali and Ativisha

(b) Ela, Tvak, Marich and Pippali 

(c) Nagkeshra, Shunthi, Marich and Pippali 

(d) Musta, Pippali, Karkatshrungi and Ativisha 

Answer: (d)

224. Epididymo orchitis is a complication of ________ disease.

(a) Pashangardabha

(b) Romantika

(c) Ghatasarpa

(d) Dhnurvata

Answer: (a)

225. “Pancha kshira dosa” is described in which samhita ?

(a) Charaka Samhita

(b) Sushruta Samhita 

(c) Harita Samhita

(d) Bhela Samhita 

Answer: (c)

226. “Trapusa” and “Ervaru beeja” are described as etiological agent of which of the following disease ?

(a) Arkilika

(b) Arunshika

(c) Pashangardabha

(d) Visarpa Roga 

Answer: (a)

227. The Upper segment : Lower segment ratio at 10 years of age in a normal child is

(a) 1 : 1 

(b) 1.8 : 1 

(c) 1.12 : 1 

(d) 1.25 : 1 

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...