Maharashtra Ayurveda PG Entrance Exam Question Paper (PGA-CET-2015) With Answer Key

Maharashtra Ayurveda PG Entrance Exam-2015

1. Vyaptivishishtha Pakshadharmata Dnyan is called as

(a) Anumiti

(b) Shabda

(c) Upamiti

(d) Paramarsha

Answer: (d)

2. Which Pariksha is mentioned by Charakacharya for the establishment of ‘Punarbhava’ ?

(a) Upamiti

(b) Anumiti

(c) Pratibha

(d) Yukti

Answer: (d)

3. Which is the oldest and important treatise on Sankhya Darshana ?

(a) Shashtitantra

(b) Sankhyakaumudi

(c) Karikawali

(d) Tatwakaumudi

Answer: (a)

4. It is the medium of Shaktigraha

(a) Vipaksha

(b) Vyakarana

(c) Sapaksha

(d) Tatparyakhya

Answer: (b)

5. Which Darshana is the supporter of ‘Asatkaryawada’ ?

(a) Sankhya

(b) Yoga

(c) Vaisheshik

(d) Vedanta

Answer: (c)

6. Charak described “Drishta linga” of Aakash Mahabhuta

(a) Khara

(b) Drava

(c) Chala

(d) Apratighata

Answer: (d)

7. How many chapters did ‘Dridhabala’ complete of Charak Samhita’s Chikitsasthana ?

(a) Six

(b) Twelve

(c) Seventeen

(d) Fortyone

Answer: (c)

8. It is the oldest traditional civilisation.

(a) Sumer

(b) Mishra

(c) Asur

(d) Babul

Answer: (a)

9. Which of the following Indriya performs ‘Viharan’ karma ?

(a) Vak

(b) Pani (Hasta)

(c) Pada

(d) Payu (Guda)

Answer: (c)

10. Which Mahakashaya in Charak Samhita contains ‘Palankasha’ ?

(a) Shulaprashamana

(b) Shonitsthapana

(c) Sangyasthapana

(d) Vayasthapana

Answer: (c)

11. According to Charak Samhita which Rasa is generated in Vasant Rutu ?

(a) Tikta

(b) Kashaya

(c) Katu

(d) Madhur

Answer: (b)

12. According to Charak Samhita what is a prime factor for Agnivaishamya ?

(a) Adhyashana

(b) Vishamashana

(c) Virudhdhashana

(d) Samashana

Answer: (b)

13. Which Upakrama is indicated in Charaka Samhita for Abhishyanna, Mahadosha and diseases of Marma ?

(a) Swedana

(b) Pachana

(c) Rukshana

(d) Snehana

Answer: (c)

14.  How many diseases are explained in Ashtaudareeya adhyaya having five types ?

(a) Eight

(b) Ten

(c) Twelve

(d) Twenty

Answer: (c)

15. What is karya according to Charaka Samhita ?

(a) Dhatusamyakriya

(b) Doshasamyata

(c) Malasamyata

(d) Prakrutisthapana

Answer: (a)

16. ‘Masivarnamajastram, Ushnam’ type of urine is found in which type of Prameha ?

(a) Neelmeha

(b) Kalmeha

(c) Ksharmeha

(d) Manjishthameha

Answer: (b)

17. How to examine Moha (%) by Anumana Pramana ?

(a) Mohamvidnyanena

(b) Mohamabhidrohena

(c) Mohamsangena

(d) Mohamvishadena

Answer: (a)

18. Where ‘Yavagupan’ is contraindicated in Jwara ?

(a) Madatyaya

(b) Urdhwagaraktapitta

(c) Grishmaritu

(d) All above

Answer: (d)

19. Which disease of Purvarupakalin Arishta according to Acharya Charaka has above symptom ?

(a) Kushtha

(b) Prameha

(c) Unmad

(d) Yakshma

Answer: (d)

20. Which Rasayana is explained in Pranakameeya pada of Rasayan Adhyay in Charak Samhita ?

(a) Chyavanprasha

(b) Pippali Rasayana

(c) Bhallataka Rasayana

(d) Medhya Rasayana

Answer: (c)

21. Formulation of Dantiharitaki is described in which disease of treatment adhyaya by Charaka ?

(a) Gulma

(b) Kushtha

(c) Vatarakta

(d) Visarpa

Answer: (a)

22. According to Charaka Samhita which formulation is described in Shwayathu Chikitsa ?

(a) Chavyadi Ghrit

(b) Changeri Ghrit

(c) Gandiradyarishta

(d) All above

Answer: (c)

23. Which disease has both the types ‘Bhayaj and shokaj’ ?

(a) Unmada

(b) Apasmara

(c) Atisara

(d) Trishna

Answer: (c)

24. How to be given peya, kashaya, milk, ghee and virechana in jwara ?

(a) Saptame Saptame

(b) Shadahe Shadahe

(c) Ashtame Ashtame

(d) Navame Navame

Answer: (b)

25. Which Vamana Dravya has fourty five kalpa in Charaka kalpasthan ?

(a) Devtadaka

(b) Pindaphala

(c) Kothaphala

(d) Koshataki

Answer: (b)

26. Which Rasa has Ruksha and baddhamala action according to Ashtanghridaya ?

(a) Tikta

(b) Katu

(c) Kashaya

(d) Madhur

Answer: (c)

27. According to Ashtanghridaya what is length and which datu used for Swastik yantra ?

(a) 18 Angul Loha (Iron)

(b) 16 Angul Loha (Iron)

(c) 14 Angul Loha (Iron)

(d) 16 Angul Suvarna (Gold)

Answer: (a)

28. How many no. of Kala are in Human Body ?

(a) 03

(b) 05

(c) 07

(d) 09

Answer: (c)

29. As per Sushrut Vrikka is evolved from ____________, ____________ Prasad Bhag.

(a) Rasa-Rakta

(b) Rakta-Mans

(c) Mans-Med

(d) Rakta-Med

Answer: (d)

30. According to Sushrut how many no. of Snayus are in Body ?

(a) 300

(b) 500

(c) 700

(d) 900

Answer: (d)

31. According to Sushrut No. of Asthi are

(a) 200

(b) 210

(c) 300

(d) 360

Answer: (c)

32. Manibandha (Wrist), Gulpha (Ankle), Janu (knee), Kurpar (Elbow) are _____ type joints.

(a) Kor

(b) Ulukhal

(c) Pratar

(d) Tunnsevani

Answer: (a)

33. ___________ No. of Mul Vatavaha Sira exists.

(a) 08

(b) 10

(c) 12

(d) 14

Answer: (b)

34. Which of Sharir bhav has “Ghritmakshik tailabh” as an attribute ?

(a) Rasa

(b) Rakta

(c) Shukra

(d) Mutra

Answer: (c)

35. What is the location of Stapani marma ?

(a) Bhruurdhva

(b) Bhruadhah

(c) Bhruparshva

(d) Bhrumadhya

Answer: (d)

36. Select No. of Ardhangul Pariman Marma.

(a) 37

(b) 41

(c) 44

(d) 56

Answer: (d)

37. Oja remain Asthir in Garbha’s _______ months.

(a) 06

(b) 07

(c) 08

(d) 09

Answer: (c)

38. According to Vagbhata what is the no. of Mahamarma ?

(a) 03

(b) 07

(c) 09

(d) 11

Answer: (b)

39. According to Sushruta which Nar (Man) is called Satvabhuyishtha ?

(a) Satwik

(b) Rajasi

(c) Tamasi

(d) Jatismar

Answer: (d)

40. According to Sushrut from which age the Aartava starts ?

(a) 12

(b) 13

(c) 14

(d) 15

Answer: (a)

41. According to Sushrut how many Peshis (Sankya) are in Apatya Path ?

(a) 02

(b) 03

(c) 04

(d) 10

Answer: (c)

42. How many types of Sandhi (Joints) are there according to Sushrut ?

(a)  05

(b) 06

(c) 07

(d) 08

Answer: (d)

43. Select the Paryayi Synonym of Astti.

(a) Asthi

(b) Oshtha

(c) Kendrak

(d) Atha (eight)

Answer: (c)

44. What is Pons ?

(a) Midbrain

(b) Medulla

(c) Bridge

(d) Bulbar

Answer: (c)

45. What is the place of Chetana as per Sushrut ?

(a) Murdha

(b) Basti

(c) Hriday

(d) Trimarma

Answer: (c)

46. As per Sushruta how many Aasayas are there in stri sharir (female) ?

(a) 07

(b) 09

(c) 08

(d) 10

Answer: (c)

47. According to Ashtanghridayakar Vagbhat the main site of Vatadosha is

(a) Pakwashaya

(b) Kati

(c) Shrotra

(d) Asthi

Answer: (a)

48. ‘Avashtambha’ is function of

(a) Sweda

(b) Purisha

(c) Mutra

(d) Meda

Answer: (b)

49. Amlashishir priti is the symptom of whom ?

(a) Rasavriddhi

(b) Rasakshaya

(c) Raktakshaya

(d) Raktavriddhi

Answer: (c)

50. According to Ashtanghridayakar Hridayavalamban is function of ______ kapha.

(a) Kledak

(b) Avalambak

(c) Bodhak

(d) Tarpak

Answer: (b)

51. Sira and Kandara are upadhatu of

(a) Rasa

(b) Rakta

(c) Mamsa

(d) Meda

Answer: (b)

52. While describing Loka Purusha Samya Charak has compared Balya Avastha with

(a) Bramha

(b) Rudra

(c) Vasu

(d) Krityuga

Answer: (d)

53. How much days Snehapan is given in Krurakoshtha individuals ?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 7

Answer: (d)

54. According to Charak the moolsthana of pranavaha srotas is

(a) Kloma

(b) Vrikka

(c) Hriday, Mahasrotas

(d) Vamparshwa

Answer: (c)

55. How many guna of oja are described by Charak ?

(a) 10

(b) 6

(c) 8

(d) 5

Answer: (a)

56. Kriyavant and Kleshasaha features are present in _______ Sara.

(a) Rasa

(b) Rakta

(c) Asthi

(d) Majja

Answer: (c)

57. As per Charaka ‘Prabhutshukravyavayaapatya’ feature in Kapha Prakriti is due to _____ guna.

(a) Snigdha

(b) Madhur

(c) Shlakshana

(d) Manda

Answer: (b)

58. In which Awasthapak Achhapitta Udiran occurs ?

(a) First

(b) Katu

(c) Madhur

(d) Amla

Answer: (d)

59. Charaka has not described this type of Swapna.

(a)  Drishta

(b) Shrut

(c) Karmaj

(d) Anubhut

Answer: (c)

60. What is the protodiastolic periods time in cardiac cycle ?

(a) 0.167 sec.

(b) 0.100 sec.

(c) 0.08 sec.

(d) 0.04 sec.

Answer: (d)

61.  What is the total lung capacity in liters ?

(a) 3.5 

(b) 5.7 

(c) 2.2 

(d) 4.5 

Answer: (b)

62. The substance which increases the flow of bile into the intestine is known as

(a)  Cholagogue

(b) Choleretic

(c) Stimulator

(d) Supressor

Answer: (a)

63. Which white blood cell does not related with phagocytosis function ?

(a) Basophil

(b) Eosinophil

(c) Monocyte

(d) Neutrophil

Answer: (a)

64. In Dwitiya Kriyakala the symptom occurs due to Vataprakop is

(a) Annadwesha

(b) Pipasa

(c) Koshthatod sancharan

(d) Stabdhapurna koshthata

Answer: (c)

65. Baddhavinmutrakar is the Karma of ______ Vipak.

(a) Madhur

(b) Amla

(c) Guru

(d) Katu

Answer: (d)

66. In the Kumarrasayan Gan of Sushruta which of the following drug is not included ?

(a) Vacha

(b) Guduchi

(c) Brahmi

(d) Shatavari

Answer: (b)

67. According to Charak in Pittaj Rog which sequence of following Rasa Prayog is useful ?

(a) Madhur Tikta Kashay 

(b) Kashay Madhur Katu 

(c) Madhur Katu Kashay 

(d) Tikta Kashay Madhur 

Answer: (a)

68. Seed of Ahifen is called for which of following ?

(a) Doda

(b) Renuka

(c) Poshta

(d) Khaskhas

Answer: (d)

69. ________ Mulam Vrushyavatharanam (Ch.Su. 25) complete the Shloka.

(a) Erand

(b) Rasna

(c) Tagar

(d) Rason

Answer: (a)

70. According to Prayogbheda what is the classification of Dravyas among following ?

(a)  Ushna dravya and Sheet dravya

(b) Guru dravya and Laghu dravya 

(c) Ahar dravya and Aushadhi dravya 

(d) Vaman dravya and Virechan dravya 

Answer: (c)

71. According to Charak which of the following Guna are Present in Amlavipaki dravya ?

(a) Snigdha Guru 

(b) Snigdha Laghu 

(c) Ruksha Laghu 

(d) Ruksha Guru 

Answer: (b)

72.  According to Nagarjun, Prashaman and Vardhan of doshas depends upon which of the following ?

(a) Ras

(b) Veerya

(c) Vipak

(d) Gun

Answer: (c)

73. According to Charak which type of milk is best for (increasing the sleep) Nidrajanan (Swapnajanan) ?

(a)  Cow milk

(b) Buffalo milk 

(c) Goat milk 

(d) Mare milk (She horse) 

Answer: (b)

74. Grahi Karma is belong to _______ Rasa.

(a) Katu

(b) Tikta

(c) Kashay

(d) Amla

Answer: (a)

75. Which fruits are include in Sugandhi Trifala with Lavang ?

(a) Amalaki Haritaki 

(b) Haritaki Bibhitak 

(c) Jatiphal Pugphal 

(d) Kharjur Phalasa 

Answer: (c)

76. According to Charak in ‘Stanyashodhan gana’ which of the following dravya is not included ?

(a) Pata

(b) Shunti

(c) Guduchi

(d) Shatavari

Answer: (d)

77. In which century ‘Madanpal Nighantu’ was written ?

(a) 10th

(b) 12th

(c) 14th

(d) 15th

Answer: (c)

78. What is the Latin name of Agaru ?

(a) Aquilaria Agllocha Roxb 

(b) Solanum indicum 

(c) Abies Webbiana 

(d) Abroma augusta 

Answer: (a)

79. In which family ‘Jambu’ belongs to ?

(a) Leguminosae

(b) Myrtaceae

(c) Amaranthaceae

(d) Capparidaceae

Answer: (b)

80. In which season (Rutu) ‘Hingu’ dravya is directed to collect ?

(a) Varsha

(b) Grishma

(c) Sharad

(d) Vasant

Answer: (d)

81. What is the ‘Prabhav’ of Rohitak ?

(a) Shothaghna

(b) Kusthaghna

(c) Plihaghna

(d) Krumighna

Answer: (c)

82. What is the predominant Rasa of Kantakari ?

(a) Madhur Tikta 

(b) Tikta Katu 

(c) Amla Madhur 

(d) Katu Kashay 

Answer: (b)

83. In Charak Samhita, Kalpasthan, adhyay one how many ‘Kalpa’s of ‘Madanphal’ are explain (mention) ?

(a) 13

(b) 33

(c) 113

(d) 133

Answer: (d)

84. What is the ‘Prabhav’ of Krutvedhan ?

(a) Urdhvabhaghar

(b) Adhobhaghar

(c) Ubhaytobhaghar

(d) Grahi

Answer: (c)

85. What is the main chemical compound of Ahifen ?

(a) Morphine

(b) Caffeine

(c) Atropine

(d) Iodine

Answer: (a)

86. Which yantra is used for Bhallatak tail extraction ?

(a) Patan yantra 

(b) Swedan yantra 

(c) Sthali yantra 

(d) Patala yantra 

Answer: (d)

87. How many types of Khalva yantra according to Rasratnasamuchhaya ?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 6

Answer: (b)

88. After melting gold in fire _______ % weight lost.

(a) 0% 

(b) 0.5% 

(c) 1% 

(d) 1.5% 

Answer: (a)

89. Which Graha is related to Vajra Ratna ?

(a) Raahu

(b) Ketu

(c) Budha

(d) Shukra

Answer: (d)

90. The Flame test of metal is mentioned in

(a) Rasarnva

(b) Bhavaprakash

(c) Sharangdhar Samhita 

(d) Rastarangini

Answer: (a)

91. Shodhan of Kasis is done in

(a) Bhringaraj Swaras 

(b) Vasa Swaras 

(c) Godugdha

(d) Gomutra

Answer: (a)

92. ‘Ksharashreshta’ is the synonym of

(a) Saindhava

(b) Tankan

(c) Kankshi (Potass Alum) 

(d) Navasagar

Answer: (b)

93. Which is the best marak dravya for Nagadhatu maran ?

(a) Haratal

(b) Manshila

(c) Hingul

(d) Sulphur

Answer: (b)

94. Which of the following is a Khalvi Ras ?

(a) Samirpannaga Rasa 

(b) Anandbhairava Rasa 

(c) Hemgarbha

(d) Chandrodaya Rasa 

Answer: (a)

95. Which Kwatha is used in Saptadhatugatavat ?

(a) Rasnapanchak Kwatha 

(b) Rasnasaptaka Kwatha 

(c) Rasnadi Kwatha 

(d) Maharasnadi Kwatha 

Answer: (a)

96. Out of the following which Kalpa contain Manshila ?

(a) Arogya Vardhini 

(b) Sootshekhar

(c) Shwaskuthar

(d) Ramban Ras

Answer: (c)

97. Which of the following drug is used for Indralupta ?

(a) Vatsanabha

(b) Gunja

(c) Kuchala

(d) Dhattur

Answer: (b)

98. Which is the ideal ‘Rutu’ for collection of Vanaspati dravya for preparation of all medicine ?

(a) Sharad

(b) Grishma

(c) Vasant

(d) Varsha

Answer: (a)

99. What is the proportion of Aushadhi dravya and godugdha in Kshirpaak ?

(a) 1 : 2 

(b) 1 : 4 

(c) 1 : 8 

(d) 1 : 16 

Answer: (c)

100. What is the proportion of Vanaspati ash and water for kshar nirman according to Sushrut Samhita ?

(a) 1 : 8 

(b) 1 : 4 

(c) 1 :16 

(d) 1 : 6 

Answer: (d)

101. How many Aushadhi Sevan Kaal according to Sharangdhar Samhita ?

(a) 8

(b) 10

(c) 5

(d) 11

Answer: (c)

102. _________ this vishadravya is describe as a rasayan in Charak Chikitsa Sthan.

(a) Bhallatak

(b) Ahiphen

(c) Jaipal

(d) Gunja

Answer: (a)

103. According to Sharangdhar Samhita Saviryatavadhi of Gutika, vati is

(a) 2 years 

(b) 1 year 

(c) 6 months 

(d) 3 years 

Answer: (b)

104. What is a proportion of Pushpakalka, Sneha and Jala to prepare a Sneha Siddhi ?

(a) 1: 4 : 16 

(b) 1 : 6 : 24 

(c) 1/8 : 1 : 4 

(d) 1/5 : 1 : 4 

Answer: (c)

105. Who has mentioned above definition ?

(a) Charak

(b) Vagbhata

(c) Kashyapa

(d) Sushruta

Answer: (c)

106. According to Acharya Charak Udmanth sevan is contraindicated in which of following ritu ?

(a)  Varsha

(b) Sharad

(c) Grishma

(d) Vasanta

Answer: (a)

107. According to Sushruta which of the following is useful dhumapan for healthy person ?

(a) Kasaghna

(b) Vamniya

(c) Snehic

(d) Prayogic

Answer: (d)

108. “Dwadashashan Pravichar” has described by

(a) Charak

(b) Sushrut

(c) Vagbhat

(d) Bhavprakash

Answer: (b)

109. Yamdanstra kala comprises of ________ days.

(a) 12

(b) 16

(c) 15

(d) None of these

Answer: (b)

110. Which of the following diseases is caused due to high fat diet ?

(a) Obesity

(b) Coronary heart disease 

(c) Colon cancer 

(d) All of the above 

Answer: (d)

111. The basic Physiological requirement for drinking water have been estimated at about ______ litres per head per day.

(a) 2

(b) 3

(c)  1

(d) 3.5

Answer: (a)

112. Bagassosis is caused due to

(a) Cotton fibre 

(b) Silica

(c) Iron

(d) Cane fibre 

Answer: (d)

113. As per Hatayogapradipika, shouch is a type of

(a) Niyama

(b) Yama

(c) A & B both 

(d) None of these 

Answer: (b)

114. Sign of tremor is occurred in which type of Pranayama ?

(a) Pravar

(b) Avar

(c) Madhyama

(d)  None of these 

Answer: (c)

115. The route of administration of BCG vaccine is

(a) Intramuscular

(b) Oral

(c) Intradermal

(d) Subcutaneous

Answer: (c)

116. Definition of family planning has been defined by World Health Organization in

(a) 1971

(b) 1974

(c) 1995

(d) 1990

Answer: (a)

117. Pulse Polio Immunization programme was launched in India in

(a) 1992

(b) 1997

(c) 1995

(d) 1990

Answer: (c)

118. “Varisar” is a type of

(a) Dhauti

(b) Basti

(c) Neti

(d) Naulli

Answer: (a)

119. According to Charak there are ________ Vyadhimarga.

(a) 3

(b) 6

(c) 9

(d) 7

Answer: (a)

120. ‘Aakruti’ is a synonyms of

(a) Nidan

(b) Purvarupa

(c) Rupa

(d) Vataprakopa

Answer: (c)

121. According to Charak _______ are types of Arishta vikruti.

(a) 2

(b) 3

(c) 5

(d) 12

Answer: (b)

122. Above symptoms are of which of dosha ?

(a) Samavayu

(b) Samapitta

(c) Nirampitta

(d) Samakapha

Answer: (c)

123. According to Charak in dushyasangraha of Prameha roga _______ dhatu is not included.

(a) Oja

(b) Asthi

(c) Majja

(d) Shukra

Answer: (b)

124. According to Charaka ________ vyadhi arises of Pandu Vyadhi.

(a) Rudhapatha Kamala 

(b) Alpapitta Kamala 

(c) Bahupitta Kamala 

(d) All of these 

Answer: (c)

125. According to Charak Uttan Vatarakta Vyadhi occurs in _______ dhatu.

(a) Rasa Rakta 

(b) Twacha Rakta 

(c) Twacha Mansa 

(d) Rakta Mansa 

Answer: (c)

126. Shukapurnagalasyata is poorvarupa of _______ disease.

(a) Hikka

(b) Shwasa

(c) Kasa

(d) Rajayakshma

Answer: (c)

127. Grahani roga is sadhya in ________ rugna.

(a) Balak

(b) Yuva

(c) Vriddha

(d) All of these

Answer: (a)

128. Chikitsa comes on 10th number in general treatment of poison according to Acharya Charak

(a) Vaman

(b) Virechana

(c) Nasya

(d) Raktamokshana

Answer: (a)

129. According to Sushrut how many Mulvishas are there ?

(a) 7

(b) 8

(c) 12

(d) 13

Answer: (b)

130. According to Sushruta which is the type of Snake bite ?

(a) Tundahat

(b) Vyalidh

(c) Nirvisha

(d) Vyalupt

Answer: (c)

131. According to Yogratnakar the number of Upvishas are

(a) 6

(b) 7

(c) 9

(d) 11

Answer: (b)

132. _______ is one of the generalised symptoms of Jangam Visha.

(a) Dantaharsha

(b) Atisaara

(c) Jwara

(d) Murchha

Answer: (b)

133. Types of drowning death are

(a) 2 

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: (c)

134. Under which Section of Indian law rape is punishable ?

(a) I.P.C. 354 

(b) I.P.C. 375 

(c)  I.P.C. 376 

(d) I.P.C. 377 

Answer: (c)

135. Grievous injury is described in I.P.C.

(a) 319

(b) 320

(c) 321

(d) 322

Answer: (b)

136. The Curling’s ulcer in burns usually found in the organ

(a) Trachea

(b) Duodenum

(c) Lungs

(d) Colon

Answer: (b)

137. According to Section 82 of I.P.C. a person is liable for criminal responsibility at the age of

(a) 5 years 

(b) 7 years

(c) 16 years 

(d) 18 years 

Answer: (b)

138. Which type of the following properties do have generally to Langhan Drugs ?

(a) Laghu, Ushna 

(b) Tikshna, Snigdha

(c) Vishad, Bahal

(d) Guru, Shita 

Answer: (a)

139. Which of the following disease can be classified under the heading of Santarpanjanya Vyadhi, with respect to Charak ?

(a) Unmad

(b) Kushtha

(c) Hridroga

(d) Pralapa

Answer: (b)

140. According the Chakradatta, the drug having which of the following Rasa, is generally used to treat Vataj Kasa ?

(a) Tikta

(b) Kashaya

(c) Madhur

(d) Katu

Answer: (c)

141. According to Sushrut, ‘Sirashaithilya’ is found in which of the following ?

(a) Rasakshaya

(b) Raktakshaya

(c) Medakshaya

(d) Mamsakshaya

Answer: (b)

142. Which of the following symptom is observed as a prodromal symptom in Kushtha ?

(a) Swarbheda

(b) Arochak

(c) Atisar

(d) Asvedan

Answer: (d)

143. In which of the following disease Pranayam is indicated as treatment by Sushrut ?

(a) Shvasa

(b) Kasa

(c) Rajayakshma

(d) Hikka

Answer: (d)

144. Which of the following is proper treatment in Sannipatik Jwara with respect to Charak ?

(a)  Kaphasthana nupurvi

(b) Pittasthana nupurvi

(c) Vatasthana nupurvi 

(d) Rasasthana nupurvi 

Answer: (a)

145. According to Chakradatta which of the following should be administered in Jirna Jwara ?

(a) Vishgarbha Taila 

(b) Marichadi Taila 

(c) Agurvadi Taila 

(d) Trikatu Taila 

Answer: (c)

146. Which of the following Basti is indicated by Sushruta in Sthaulya ?

(a) Vaitaran Basti 

(b) Kshara Basti 

(c) Gomutra Basti 

(d) Lekhan Basti 

Answer: (d)

147. Which of the following is contraindicated by Sushruta in Shvasa ?

(a) Vamana

(b) Snehabasti

(c) Virechana

(d) Snehapana

Answer: (b)

148. Which of the following drug should be mixed in Ghritmanda while administering Nasya of Ghritmanda with respect to Charak ?

(a) Yava

(b) Saindhav

(c) Ajawayan

(d) Taila

Answer: (b)

149. Which of the treatment given below should be administered after shodhan chikitsa in Urdwaga raktapitta?

(a) Nasya

(b) Virechana

(c) Tarpana

(d) Vamana

Answer: (c)

150. Which of the following treatment should be administered in Pittaj Gulma in which Pittadosha has travelled to Pakvashaya ?

(a) Tiktaksharbasti

(b) Kshirabasti processed by madhura drugs 

(c) Basti processed by amla drugs 

(d) Kshirabasti processed by tikta drugs 

Answer: (d)

151. Which of the following should be done in Udara roga?

(a) Vatashaman

(b) Pittashaman

(c) Kaphashaman

(d) Tridoshshaman

Answer: (d)

152. Which of the following disease is differentiated when ‘Shwetamapayi’ symptom exists in ‘Urdhvakaya sthan’ according to Sushruta ?

(a) Kitibh Kushtha 

(b) Ek Kushtha 

(c) Kilas Kushtha 

(d) Sidhma Kushtha 

Answer: (d)

153. While taila is used as Snehapana according to Charak, what should be used as anupan ?

(a) Yusha

(b) Mand

(c) Peya

(d) Honey

Answer: (a)

154. According to Charakacharya how many Sneha vicharnas are there ?

(a) 22

(b) 23

(c) 24

(d) 25

Answer: (c)

155. How many types of ‘Bahyasnehan’ are there in Panchkarma vigyan edited by Kasturi ?

(a) 14

(b) 15

(c) 16

(d) 17

Answer: (a)

156. _________ is not Anagni Sweda.

(a) Bahupan

(b) Bhaya

(c) Krodha

(d) Rukshanna

Answer: (d)

157. Which is Vamya as per Charak’s Vamya/Avamya ?

(a) Kshatkshina

(b) Kshudharta

(c) Prameha

(d) Atisthula

Answer: (c)

158. As per Sushruta Vaman Vyapada are

(a) 10

(b) 12

(c) 13

(d) 15

Answer: (d)

159. In which of the following disease virechana is not indicated ?

(a) Atisnigdha

(b) Bhagandar

(c) Kustha

(d) Prameha

Answer: (a)

160. ‘Bhojyetwa Ardra Paninam’ is about which Basti ?

(a) Matra

(b) Anuvasan

(c) Niruha

(d) Uttar

Answer: (b)

161. As per Charak Anuman of assessment of Bhaya should be done by

(a) Dwesh

(b) Vishada

(c) Dainya

(d) Sanga

Answer: (b)

162. In which of the following Aavrita stage possibility of Kafaja Prameha in future increases ?

(a) Pittavritta apana 

(b) Samanavritta apana 

(c) Kafavritta apana 

(d) Kafavritta vyana 

Answer: (c)

163. Thoracic Respiration found in which of following disease ? 

(a) Acute Peritonitis 

(b) Acute Cystitis 

(c) Acute Gastritis 

(d) Acute Otitis

Answer: (a)

164. Medovriddhi may occur in

(a) Hyper Thyroidism 

(b) Hypo Thyroidism 

(c) Hyper Parathyroidism 

(d) Hypo Parathyroidism 

Answer: (b)

165. According to Charak ________ is Aggrya for Anarogyakar.

(a) Vegsandharana

(b) Madya

(c) Guru bhojan

(d) Shukraveg nigraha 

Answer: (a)

166. In which disease chest pain last for few minutes ?

(a) Angina pectoris 

(b) Myocardial infarction 

(c) Castro carditis 

(d) Plural effusion 

Answer: (a)

167. Which Lakshan occur in Atayaik Awastha of Visuchika ?

(a) Aap Mutrakshaya 

(b) Aap Raktakshaya 

(c) Aap Mansakshaya 

(d) Aap Medkshaya 

Answer: (a)

168. According to Sushruta ________ type of incision is to be taken at Anus and Penis.

(a) Triangular

(b) Half Semilunar 

(c) Rectangular

(d) Octangular

Answer: (b)

169. The depth of general anaesthesia is judged mainly from the

(a) Body Movements 

(b) Vomiting

(c) Skin

(d) Vomiting

Answer: (b)

170. _______ radio opaque fluid is used for X-Ray for the diagnosis of fistula in ano.

(a) Lipidol

(b) Xylocaine Jelly

(c) Normal Saline

(d) Methylene Blue 

Answer: (a)

171. _________ test is performed to determine the Sapheno-femoral valve incompetency.

(a) Bleeding and clotting time 

(b) Psoas

(c) Trendelenburg

(d) Ring occlusion

Answer: (c)

172. According to Sushruta, in which type of ‘Udar Rog’ “Sravaha Sravaidvai Gudatastu Bhuyahaa” these symptoms appears ?

(a) Dokodar

(b) Pleehodar

(c) Baddhgudodar

(d) Paristravyudar

Answer: (d)

173. According to Sushruta the suppurated Abscess at ________ is untreatable.

(a) ‘Hrud-Nabhi-Basti 

(b) Spleen

(c) Face

(d) Lower Limb

Answer: (a)

174. The Epispadias is related to ______ organ.

(a) Urethra

(b) Epididymis

(c) Epidural Space

(d) Spermatic Cord

Answer: (a)

175. Operative for Varicocele is not indicated unless there is

(a) Epididymitis

(b) Orchitis

(c) Posthitis

(d) Pain or Oligospermia 

Answer: (d)

176. Goodsall’s Rule is useful for the examination in ________ disease.

(a) Fissure in ano 

(b) Internal haemorrhoid 

(c) External haemorrhoid 

(d) Fistula in ano 

Answer: (d)

177. According to Sushruta “Ardhenduvakraya Dahan” procedure is indicated for ______ disease.

(a) Prapt phalkosh antravriddhi 

(b) Aprapt phalkosh antravriddhi 

(c) Mutra vriddhi 

(d) Medaj vriddhi 

Answer: (b)

178. “Aancchanaihi Peedanaischaiv Sankshepairbandhanaihistatha”, this principle of treatment is mentioned for

(a) Asthi Vidradhi 

(b) Vran Shoth 

(c)  Vidradhi

(d) Asthi Bhagna 

Answer: (d)

179. Rovsing’s sign is positive in ________ disease.

(a) Acute pancreatitis 

(b) Acute gastritis 

(c) Acute appendicitis 

(d) Acute balanitis 

Answer: (c)

180. ________ type of ‘bhagandara’ is not mentioned by Sushruta.

(a) Shatponak

(b) Ustragreev

(c) Parisravi

(d) Arsho-bhagandar 

Answer: (d)

181. “Figure-of-eight” treatment is given for fracture of the

(a) Clavicle

(b) Femur neck 

(c) Petalla

(d) Rib

Answer: (a)

182. _______ types of ‘Bandh’ are mentioned by Sushruta.

(a) 14

(b) 20

(c) 24 

(d) 28

Answer: (a)

183. ________ is useful for the treatment of fracture of femur or tibia, fibula.

(a) Avagah Swedan 

(b) Kapat-Shayan

(c) Dhara Sneh 

(d) Peedan

Answer: (b)

184. According to Sushruta the number of non toxic leeches is

(a) 4

(b) 6

(c)  8

(d) 10

Answer: (b)

185. According to Sushrutacharya ________ is poisonless leeches.

(a) Kapila

(b) Krishna

(c) Karbura

(d) Alagarda

Answer: (a)

186. For appendicectomy ________ incision is mentioned.

(a) Suprapubic

(b) Left Paramedian 

(c) Grid-iron 

(d) Parallel to Lt. Rib. 

Answer: (c)

187. ________ procedure is useful for sharpening the edges of sharp instruments.

(a) Payana

(b) Dhavan

(c) Mardan

(d) Tarpan

Answer: (a)

188. In case of intake of Shita Padartha after Shirovirechana; which disease developed in the ear ?

(a) Karnabadhirya

(b) Karnashula

(c) Karnanada

(d) Karnashwed

Answer: (d)

189. In which disease painful or painless ghanastrava comes from the ear according to Sushruta ?

(a) Karnastrava 

(b) Putikarna

(c) Krumikarna

(d) Karnavidradhi

Answer: (b)

190. Which of the following ‘Avrutatva’ exists in Nasapratinaha as per Sushruta ?

(a) Kaphawrutta udana 

(b) Pittawrutta udana 

(c) Udanawrutta pitta 

(d) Pranawrutta udana 

Answer: (a)

191. According to Sushruta ‘Ajastramchchham Salil Prakasham’ strava is a symptom of which of following disease ?

(a) Pratishyaya

(b) Pinas 

(c) Nasaparistrava

(d) Bhranshathu

Answer: (c)

192. According to Ashtang hrudaya in Dhumrapana vidhi inhaled dhum from nasa and Mukha is to be exhale through

(a) Mukha

(b) Nasa

(c) Nasa and Mukha

(d) All of the above 

Answer: (a)

193. According to Ashtang hrudaya which of the following sequence of the procedures is uttarottar gunakari ?

(a) Abhyang-Parishek-Pichu-Basti 

(b) Parishek-Pichu-Basti-Abhyang

(c) Basti-Pichu-Parishek-Abhyang 

(d) Abhyang-Pichu-Parishek-Basti 

Answer: (a)

194. According to Ashtang hrudaya, how many matras for retention of Shirobasti requires in Pittaj vyadhi ?

(a) 5,000 

(b) 6,000 

(c) 8,000

(d) 10,000 

Answer: (c)

195. According to Sushruta which of the following is Dantagata roga ?

(a) Dalan

(b) Paridar

(c) Upakush

(d) Vaidarbha

Answer: (a)

196. According to Ashtang Sangraha when to do netradhavan after Anjana karma ?

(a) After stopping ashrustrava 

(b) During Ashrustrava 

(c) After immediate Anjana Karma 

(d) During Netrashula 

Answer: (a)

197. According to Sushruta, which of following karma should not be perform in ragprapta timir ?

(a) Vaman

(b) Virechana

(c) Basti

(d) Rakta Mokshan

Answer: (d)

198. According to Sushruta, in which of the following diseases Shastra-Kshar-Agni-Aushadha all four types of treatment is described ?

(a) Abhishyanda

(b) Adhimantha

(c) Pakshmakopa

(d) Savranashukla

Answer: (c)

199. According to Sushruta, which of the following Karma should be perform in uttan, Avgadh, karkash Savrana Shukra ?

(a) Gharshan

(b) Ropana

(c) Prasadana

(d) Tarpana

Answer: (a)

200. According to Sushruta, which vitiated dosha causes parvani disease at shukla-krushna mandal Sandhi ?

(a) Vata

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Rakta

Answer: (d)

201. Field of vision is tested by which instrument ?

(a) Keratometer

(b) Autorefractometer

(c) Snellen’s chart 

(d) Perimeter

Answer: (d)

202. Acetazolamide used in which disease ?

(a) Corneal ulcer 

(b) Glaucoma

(c) Conjunctivitis

(d) Staphyloma

Answer: (b)

203. In which of the following Pathological condition the pupil is constricted ?

(a) Iritis

(b) Glaucoma

(c) Old age

(d) Childhood

Answer: (a)

204. Which of the following drug causes mydriasis of the pupil ?

(a) Pilocarpine

(b) Ciprofloxacin eye drop

(c) Rose bengal stain 

(d) Atropine

Answer: (d)

205. ‘Water drinking test’ performed for which of the following Netragata Vyadhi ?

(a) Lingnasha

(b) Glaucoma

(c) Retinal detachment 

(d) Vitrous degeneration 

Answer: (b)

206. According to Ashtang Hrudaya, how many types of Karnaroga ?

(a) 22

(b) 1

(c) 25

(d) 28

Answer: (c)

207. How many Talugata roga according to Sushruta ?

(a) 9

(b) 8

(c) 7

(d) 6

Answer: (a)

208. According to Charak treatment of raktapradar has described alike to ________ disease.

(a) Shwas

(b) Jwara

(c) Prameha

(d) Raktarsha

Answer: (d)

209. Haemorrhage which occurs within 24 hours following third stage of Labour is called __________ haemorrhage.

(a) Primary

(b) Delayed

(c) Secondary

(d) Tertiary

Answer: (a)

210. According to Charak Samhita there are _______ types of yonivyapad.

(a) 18

(b) 22

(c) 15

(d) 20

Answer: (d)

211. According to ________ Shuddha artava is called as “Indragopsankasham”.

(a) Charak

(b) Sushrut

(c) Vagbhat

(d) Sharangdhar

Answer: (a)

212. According to Charak _________ types of Shukradushti has described.

(a) 6

(b) 8

(c) 10

(d) 4

Answer: (b)

213. In Mahayoni _______ dhatu has vitiated (dushti).

(a) Ras

(b) Rakta

(c) Mansa

(d) Meda

Answer: (c)

214. According to Sharangdhar Samhita _______ Pal Sneha is used in Uttarbasti given through Vagina.

(a) 4

(b) 2

(c) 6

(d) 8

Answer: (b)

215. According to Charak there are ________ types of Stanyadushti has described.

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

Answer: (d)

216. According to Sharangdhar Samhita _______ types of garbhavyapad has described.

(a) 6 

(b) 7

(c) 9

(d) 8

Answer: (d)

217. There are _______ types of Episiotomy.

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: (b)

218. _______ is a drug that stimulate uterine contraction to accelarate parturation.

(a) Diazepam

(b) Diuretics

(c) Phenargan

(d) Oxytocic

Answer: (d)

219. Average duration of Pregnancy is _______ days.

(a) 280

(b) 300

(c) 220

(d) 240

Answer: (a)

220. According to Charak in streeshroni there are _______ Asthi.

(a) 3

(b) 5

(c) 4

(d) 2

Answer: (a)

221. “Pandupichchilartav Vahinim” signs has described in ________ yonivyapad.

(a) Vataj

(b) Pittaj

(c) Khaphaj

(d) Tridoshaj

Answer: (c)

222. In Yoniarsh treatment has described as medicine, Kshar ________ and Shastra.

(a) Jal

(b) Pachan

(c) Deepan

(d) Agni

Answer: (d)

223. “Vishal Stabddha Nayan” is a feature of which disease mentioned in Vedana Adhyaya of Kashap Samhita ?

(a) Chakshu Roga 

(b) Udarshoola

(c) Aanaha

(d) Apasmara

Answer: (c)

224. What is dose of Aushadhi in Jatmatra Balak according to Kashyapa ?

(a) Kol Matra 

(b) Kolasthi Matra 

(c) Vidang Phala Matra 

(d) Yava Matra 

Answer: (c)

225. What is the time indicated for Nishkraman Samskara in Children ?

(a) 2 months 

(b) 4 months 

(c) 6 months 

(d) 8 months 

Answer: (b)

226. Which body part is involved in “Kukunak Vyadhi” of children ?

(a) Paada

(b) Netra

(c) Shira

(d) Guda

Answer: (b)

227. How many Sakrajjaat Danta are mentioned ?

(a) 8

(b) 12

(c) 24

(d) 32

Answer: (a)

228. Which one of the following is not mentioned as a Dantodbhedjanya Vyadhi ?

(a) Kasa

(b) Atisara

(c) Aakshepaka

(d) Vamathu

Answer: (c)

229. How many types of ‘Phakka Vyadhi’ are described ?

(a) 3

(b) 4

(c) 6

(d) 8

Answer: (a)

230. ‘Social Smile’ is achieved in children by which month of age ?

(a) 1

(b) 2

(c) 7

(d) 12

Answer: (b)

231. Teeth erupted in which month are considered as Sarvaguna Sampanna ?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 8

Answer: (d)

232. ‘Bitot’s Spot’ is seen in which condition ?

(a) Vit. D deficiency 

(b) Vit. A deficiency 

(c) Enteric fever 

(d) Measles 

Answer: (b)

233. Which vaccine is given by Subcutaneous route ?

(a) B.C.G. 

(b) O.P.V.

(c) D.P.T. 

(d) Measles 

Answer: (d)

234. Number of Ksheer dosha according to Charak are

(a) 8

(b) 7

(c) 5

(d) 4

Answer: (a)

235.  Baby born before ______ weeks of Gestation is called as Preterm baby.

(a) 21

(b) 28

(c) 37

(d) 42

Answer: (c)

236. Which vitamin deficiency may cause convulsions in Neonates ?

(a) Thiamine

(b) Riboflavine

(c) Niacin

(d) Pyridoxine

Answer: (d)

237. ‘Watering from one eye’ (Ek nayan strava) is a feature of which Grahabadha ?

(a) Skand Graha 

(b) Revati Graha 

(c) Shakuni Graha 

(d) Putana Graha 

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...