Bank Paper Time and Distance

Time and Distance

 

1. A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 10.8 s. If the speed of the first train is 60 km/h, what is the speed of the second train in km/h?

(1)   80

(2)   90

(3)   150

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

2. The respective ratio between the speeds of a car, a train and a bus is 5 : 9 : 4. The average speed of the car, the bus and the train is 72 km/h together. What is the average speed of the car and t he train together?

(1)   82 km/h

(2)   78 km/h

(3)   84 km/h

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

3. A 320 m long train takes 80 s more to cross a platform twice its length then it takes to cross a pole at the same speed. What is the speed of the train in m/s?

(1)   16

(2)   10

(3)   6

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

4. Amit, Sucheta and Neeti started running around a circular tack and complete one round in 18, 24 and 32 seconds respectively. In how many seconds will the three meet against at the starting point if they all have started running at the same time?

(1)   196

(2)   288

(3)   324

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

5. Excluding the stoppages, the speed of a bus is 64 km/h and including the stoppages the speed of the bus is 48 km/h. For how many minutes does the bus stop per hour ?

(1)   12.5 min

(2)   15 min

(3)   10 min

(4)   18 min

(5)   None of these

Answer: (2)

6. Swapnil, Akash and Vinay begin to job around a circular stadium. They complete their revolutions in 36 s, 48 s and 42 s respectively. After how many seconds will they be together at the starting point?

(1)   504 s

(2)   940 s

(3)   1008 s

(4)   470 s

(5)   None of these

Answer: (3)

7. A 200 m long train crosses a platform double its length in 36 s. What is the speed of the train in km/h?

(1)   60

(2)   48

(3)   64

(4)   66

(5)   None of these

Answer: (1)

8. A bus covers a distance of 172 km in 4 h. What is the speed of the bus ?

(1)   52 km/h

(2)   47 km/h

(3)   43 km/h

(4)   38 km/h

(5)   None of these

Answer: (3)

9. A 180 m long train crosses a pole in 20 s.. What is the speed of the train?

(1)   15 m/s

(2)   9 m/s

(3)   18 m/s

(4)   12 m/s

(5)   None of these

Answer: (2)

10. Pratibha covers a distance of 24 km at the speed of 8 km/h and a distance of 18 km at the speed of 9 km/h. Further, she covers a distance of 12 km at the speed of 3 km/h. What is the per average speed in cov3ering the whole distance ?

(1)   8 km/h

(2)   5.5 km/h

(3)   3 km/h

(4)   6 km/h

(5)   None of these

Answer: (4)

11. Milind takes as much time in running 15 m as a car takes in covering 40 m. What will be the distance covered by Milind during the time the car covers 2 km ?

(1)   1000 m

(2)   600 m

(3)   650 m

(4)   750 m

(5)   None of these

Answer: (4)

12. A car starts running at the speed of 40 km/h. The speed of the car increases by 2 km at the end of every one hour. What will be the distance covered at the end of 10 h from the start of the journey?

(1)   590 km

(2)   480 km

(3)   490 km

(4)   520 km

(5)   None of these

Answer: (3)

13. A car covers the first 35 km of its journey in 45 min and the remaining 69 km in 75 min. What is the average speed of the car?

(1)   42 km/h

(2)   50 km/h

(3)   52 km/h

(4)   60 km/h

(5)   None of these

Answer: (3)

14. A 180 m long train crosses a platform of equal length in 18 s. What is the speed of the train ?

(1)   22 m/s

(2)   10 m/s

(3)   15 m/s

(4)   18 m/s

(5)   None of these

Answer: (5)

15. A boat takes 8 h to cover a distance while travelling upstream, whereas while travelling downstream, it takes 6 h. If the speed of the current is 4 km/h, what is the speed of the boat ?

(1)   12 km/h

(2)   28 km/h

(3)   16 km/h

(4)   Can’t be determine

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and give answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

16. What is the speed of the boat in still water ?

A. The boat travels at the speed of 4 km/h upstream.

B. The boat travels at the speed of 6 km/h downstream.

Answer: (5)

17. What is the speed of a car?

A. The car covers a distance of 135 km in 3 h.

B. The car covers a distance of 270 km in 6 h.

Answer: (3)

18. What is the speed of a bus ?

A. The bus covers a distance of 80 km in 5 h.

B. The bus covers a distance of 160 km in 10 h.

Answer: (3)

19. What is the speed of the boat in still water ?

A. The boat takes 4 h to go 12 km downstream

B. The boat takes 6 h to cover 12 km in still water.

Answer: (2)

20. What is the speed of the train whose length is 250 m?

A. The train crosses a signal pole in 10 s.

B. The train crosses a platform of equal length in 20 s.

Answer: (3)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...