IBPS PO-MT (Pre.) Examination Held on October 13, 2018 Question Paper With Answer Key

IBPS PO-MT (Pre.) Examination Held on October 13, 2018

Part 1 General English

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the passage carefully then answer the questions given below.

People have long circulated news via word-of-mouth and as language evolved into writing and literacy-and governments played larger roles in people’s lives-sharing information became a necessity. However, disseminating news and information on paper presented significant challenges. When each copy had to be handwritten, mass distribution was impossible. They were first chiseled in stone or metal; later, they were handwritten and distributed in public forums or read from scrolls by town criers. Though both ancient Romans and Chinese-as well as other ancient civilizations-had early forms of news media, they do not qualify as newspapers because they could not be mass-distributed.

The first true newspapers arrived after Johannes Gutenberg introduced his movable type printing press to the European word around 1440. Though printing presses with movable type had existed in eastern Asia for around two centuries, they never made it to Europe; furthermore, Gutenberg’s version made it significantly faster to mass produce documents. By 1500, the printing press had made its way throughout Europe and news sheets (or news books) were mass-distributed.

The first weekly newspaper was published in Germany by Johann Carolus in 1604. Called Relation aller Furnemmen and gedenckwurdigen Historien, the publication satisfied the four tenets of a ‘true newspaper : Accessibility by the public, Published at a regular interval (daily, weekly, monthly etc.) Information is current, Covers a variety of topics (politics, events, entertainment, sports, etc.) Despite meeting the requirements for a newspaper, there is some debate as to whether the relation qualifies as the world’s first newspapers since it was printed in quarto, not folio, size. It’s worth noting the World Association of Newspapers consider the relation the first true newspaper’.

Other German newspapers followed and in 1618 the world’s first broadsheet newspaper printed in folio size was published in Amsterdam, called Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. The newspaper format soon spread throughout Europe, with newspapers published in Spain, France and Sweden. The first English newspaper was published in 1665 in Oxford, England. Known as the Oxford Gazette, the newspaper moved to London in 1666 and was renamed the London Gazette. It’s still being published Gazette. It’s still being published today. Soon after, the newspaper became a staple in all major European countries. It then made its way to the New World.

1. Which of the following options is satisfying the condition for being a tenant of a ‘true newspaper’?

(a)   A newspaper which is accessible to only Asian readers.

(b)   A newspaper which was published once in a month

(c)   A newspaper which was printed in quarto, not folio, size.

(d)  A newspaper which covers historic developments leading to various events.

(e)   A newspaper which is printed in press and is not handwritten.

Answer: (b)

2. Which of the following options is false according to the passage?

(a)   The relation was not the first newspaper as it did not meet all the required conditions.

(b)   Information on paper was only possible after the introduction of press.

(c)   The concept of newspaper was rejected in Europe earlier.

(d)  London Gazette in the first newspaper to be published in the multiple languages.

(e)   All are incorrect.

Answer: (e)

3. What paved the way for the ‘true newspapers’

(a)   The world’s first broadsheet newspaper printed in folio size

(b)   The invention of the printing press paved the way for ‘true’ newspapers.

(c)   The technology which allowed it to be printed in multiple languages.

(d)  As the governments started playing a larger role in people’s lives.

(e)   None of the above

Answer: (b)

4. Which of the following statements is true regarding newspapers?

(a)   The first weekly newspapers was published in Germany by Johann Carolus in 1904.

(b)   The Relation qualifies as the world’s first newspaper since it was printed in folio, not quarto.

(c)   The first English newspaper was published in 1695 in Oxford, England known as the Oxford Gazette.

(d)  The world’s first broadsheet newspaper printed in quarto size was published in Amsterdam, called Courante uyt Italien, Duytslandt, &c.

(e)   The first English newspaper known as the Oxford Gazette, was renamed the London Gazette later.

Answer: (e)

5. Choose the word which is most nearly the SIMILAR in meaning to the word ‘Disseminating’ printed in bold as used in the passage.

(a)   Agree

(b)   Taunt

(c)   Barb

(d)  Sneer

(e)   Spread

Answer: (e)

6. In ancient time what was the biggest challenge that the people had to face while circulating the news?

(a)   The biggest challenge was of printing the news on a paper.

(b)   Earlier each copy had to be handwritten; mass distribution was next to impossible.

(c)   It was a herculean task for the editors to get an affirmation by government for printing the news.

(d)  Both ‘a’ and ‘c’

(e)   All are incorrect.

Answer: (b)

7. Economist Deena Khatkhate, who will pass away at the age of 92 on September 15 in Bethesda, Maryland, in the US, was an unusual man.

(i) who passed away

(ii) who shall passed away

(iii) who was passed away

(a)   Only (ii)

(b)   (i) and (iii)

(c)   (ii) and (iii)

(d)  Only (iii)

(e)   No correction is required

Answer: (b)

8. A misogynist is a person who is hating women

(i) Who are hating

(ii) Who have hate

(iii) Who hates

(a)   (i) and (iii)

(b)   Only (i)

(c)   (ii) and (iii)

(d)  Only (iii)

(e)   No correction is required.

Answer: (d)

9. Samira is the better of the two girls when it comes to solving hard mathematics problems.

(i) is the better of two girls

(ii) is better of the two girls

(iii) is better of two girls

(a)   Only (i)

(b)   Only (ii)

(c)   (ii) and (iii)

(d)  (i) and (iii)

(e)   No correction is required.

Answer: (e)

10. There are two novels on the table which needs to be read before the exams, but neither one are interesting.

(i) neither one has interested

(ii) neither one is interesting

(iii) neither one were interesting

(a)   Only (i)

(b)   (i) and (ii)

(c)   Only (ii)

(d)  (i) and (iii)

(e)   No correction is required

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 11-16) Each question below has one blank, which is indicating that something has been omitted. Find out which option can be  used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11. Homemade gifts can be completely ………. To what the recipient likes?

(a)   alters

(b)   firmed

(c)   tailored

(d)  polite

(e)   liability

Answer: (c)

12. After much thought, Ted …………. not to travel abroad this summer.

(a)   resolved

(b)   concludes

(c)   resolves

(d)  commence

(e)   passed

Answer: (a)

13. Bryan is ……. in this belief that the Earth is flat.

(a)   tentative

(b)   hasten

(c)   unlikely

(d)  provided

(e)   confident

Answer: (e)

14. The noodle maker was ………….. in making his noodles and would never let another person take over the task.

(a)   Careless

(b)   Negligent

(c)   Cautious

(d)  Exciting

(e)   Inattentive

Answer: (c)

15. If it weren’t for the ………… circumstances, he would have certainly lost his job.

(a)   sharp

(b)   intensify

(c)   mitigating

(d)  increase

(e)   aggravate

Answer: (c)

16. When asked about her father, she lost her outward enthusiasm and became rather ………. .

(a)   reserved

(b)   expansive

(c)   talkative

(d)  extrovert

(e)   outgoing

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 17-20) In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. It the sentence is correct as it then select option (e) as your choice.

17. Some American officials lead (A) to hope that resumed (B) sanctions on Iron will appear (C) to a popular uprising (D).

(a)   A-B

(b)   A-C

(c)   B-D and A-C

(d)  A-D

(e)   The sentence is correct.

Answer: (b)

18. Tariffs (A) has imported (B) higher China (C) on 603 items imposed (D) from the US.

(a)   Only A-B

(b)   Only B-C

(c)   A-B and B-D

(d)  A-C and B-D

(e)   The sentence is correct

Answer: (d)

19. NATO ally world (A) leads the Turkey (B) in the journalists (C) of number (D) jailed.

(a)   A-B and C-D

(b)   Only B-C

(c)   A-C and B-D

(d)  Only A-D

(e)   The sentence is correct.

Answer: (a)

20. In 2016, rising (A) violence in Pathankot (B) by Islamic militants culminated (C) in attacks on Indian forces at Uri and Kashmir (D).

(a)   A-C and B-D

(b)   A-D and B-C

(c)   Only B-D

(d)  Only C-D

(e)   The sentence is correct

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 21-24) Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any).

21. She held something (a)/ at her side which (b)/ was totally hiding (c)/ by the folds of her Sari. (d)/ No error (e)

Answer: ()

22. The father forbade his son (a)/ to walk in the Sun (b)/ and play with (c)/ hiss friends on the road. (d)/ No error (e)

Answer: (e)

23. The movement, which aims to (a)/ raise awareness about climate change, hopes  (b)/ to bring people together to think about (c)/ what they can do for reduce harmful pollution? (d)/ No error (e)

Answer: (d)

24. I declined the invitation (a)/ not because I did not (b)/ want to go but (c)/ because I have no time. (d)/ No error (e)

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 25-30) In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

Stanford economist Nicholas Bloom is a true believer and like many true believers, he lets his message (25) his evidence. Based on a single study of a Chinese travel agency, he (26) declares working from home a ‘future-looking technology’ with ‘enormous potential.’ Not so fast.

Bloom’s study comes with serious limitations and is contradicted by a later Gallup report. However, while it is far too soon to draw broad (27) from his findings, savvy business leaders can read between the lines and extract some valuable lessons for working (28) with all employees. Bloom (29) on China’s biggest travel agency, Ctrip, which wanted to expand while controlling office space costs. They (30) a remote work trail, expecting that production would slip a title, but not enough to cancel out the savings. Instead, productivity shot up 13% and attrition dropped 50%. When the work from home option was rolled out to the entire company and employees were given a choice, the productivity gains were 22%.

25.

(a)   cut

(b)   outrun

(c)   exceeded

(d)  begin

(e)   choose

Answer: (b)

26.

(a)   fast

(b)   enthusiastically

(c)   slowly

(d)  eager

(e)   appropriately

Answer: (b)

27.

(a)   resulting

(b)   disappointments

(c)   conclusions

(d)  exercises

(e)   guarantees

Answer: (c)

28.

(a)   optimally

(b)   extremely

(c)   competitively

(d)  abroad

(e)   everywhere

Answer: (a)

29.

(a)   emphasising

(b)   concentrates

(c)   learned

(d)  matched

(e)   focused

Answer: (e)

30.

(a)   establishes

(b)   appointed

(c)   brought

(d)  instituted

(e)   sold

Answer: (d)

Part 2 Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 31-35) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Nine boxes named P, Q, R, S, T, U, V W and X are placed one above other, but not necessarily in the same order. Only five boxes are placed between P and R. T is placed immediate above R. Only three boxes are placed between T and S. As many boxes placed between P and S as between Q and T. U is placed below Q, but not at bottom. More than four boxes are placed between T and U. One box is placed between U and V. Box X is placed above box W.

31. Which box is placed at bottom?

(a)   P

(b)   S

(c)   T

(d)  X

(e)   V

Answer: (e)

32. How many boxes are placed between X and P?

(a)   One

(b)   Two

(c)   Three

(d)  Four

(e)   More than four

Answer: (d)

33. If in a certain way S is related to X and P is related to W then by which among the following Q is related?

(a)   P

(b)   V

(c)   R

(d)  T

(e)   S

Answer: (c)

34. Which box is placed immediate below Q?

(a)   R and W

(b)   X and U

(c)   U and S

(d)  S and X

(e)   T and R

Answer: (d)

35. What is the position of W?

(a)   Fourth from the top

(b)   Fifth from the top

(c)   Third from the bottom

(d)  Sixth from the bottom

(e)   Forth from the bottom

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 36-40) Study the information and answer the following questions.

In a certain code language

Get details for venue ……….. fe wi mo rs

Venue book required details … rs gt rd wi

Details required book guest … wig t rd ra

Guest get  more venue … ra fe gk rs

36. What is the code for ‘details’ in the given code language?

(a)   fe

(b)   mo

(c)   wi

(d)  ra

(e)   None of these

Answer: (c)

37. What is the code for the word ‘guest venue’ in the give code language?

(a)   gt gk

(b)   fe mo

(c)   rs ra

(d)  gt ra

(e)   None of these

Answer: (c)

38. What is the code for the word ‘get’ in the given code language?

(a)   gt

(b)   fe

(c)   rs

(d)  rd

(e)   None of these

Answer: (b)

39. If the code for the words ‘for …’ is coded as ‘mo gk’ in the coded language then what will be the missing word?

(a)   book

(b)   required

(c)   guest

(d)  more

(e)   Either ‘a’ of or ‘d’

Answer: (d)

40. What is the code for ‘book’ in the given code language?

(a)   rs

(b)   gt

(c)   rd

(d)  kl

(e)   Either ‘b’ or ‘c’

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 41-45) Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D W, X, Y and Z are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while the other four sit in the middle of each sides. The ones who sit at the four corners face outside while those who sit in the middle of the sides face inside.

C is an immediate neighbor of A, who faces centre. W sits second to the left of C. Y sits fourth to the left of W. Two persons sit between Y and D (either from left or right). C is not an immediate neighbor of D. B sits second to the right of D. X sits second to the right of B.

41. How many persons sits between Z and C when counted from left of Z?

(a)   None

(b)   One

(c)   Two

(d)  Three

(e)   More than three

Answer: (d)

42. What is the position of Y with respect to D?

(a)   Third to the right

(b)   Second to the right

(c)   Fourth to the left

(d)  Third to the left

(e)   None of the above

Answer: (a)

43. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Who among the following does not belong to that group?

(a)   Z

(b)   W

(c)   D

(d)  C

(e)   Y

Answer: (c)

44. Who sits second to the right of A?

(a)   B

(b)   X

(c)   Y

(d)  D

(e)   None of these

Answer: (d)

45. Who among the following sits between B and C, when counted from the right of B?

(a)   Y and Z

(b)   W and D

(c)   X and Y

(d)  A and W

(e)   A and D

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 46-50) In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Given answer.

46. Statements

L ≤ T ≤ I ≥ M < X,

W < P ≤ L ≥ B ≥ K

Conclusions I. K < X II. W > M

(a)   if only conclusion II is true

(b)   if only conclusion I is true

(c)   if neither conclusion I nor II is true

(d)  if either conclusion I or II is true

(e)   if both conclusions I and Ii are true

Answer: (c)

47. Statements Z < U ≤ D ≤ A ≤ M < S, Q > A ≤ Y < G

Conclusions I. Z < Y    II. S > Q

(a)   if both conclusion I and II are true

(b)   if only conclusion I is true

(c)   if neither conclusion I nor II is true

(d)  if either conclusion I or II is true

(e)   if only conclusion II is true

Answer: (b)

48. Statements L ≤ T ≤ I ≥ M < X, W < P ≤ I ≥ B ≥ K

Conclusions I. K ≥ M II. P > M

(a)   if only conclusion II is true

(b)   if either conclusion I or II is true

(c)   if neither conclusion I nor II is true

(d)  if only conclusion I is true

(e)   if both conclusions I and II are true

Answer: (c)

49. Statements Z < U ≤ D ≤ A ≤ M < S, Q > A ≤ Y < G

Conclusions I. M ≥ U II. G > Z

(a)   if only conclusion II is true

(b)   if only conclusion I is true

(c)   if neither conclusion I nor II is true

(d)  if either conclusion I or II is true

(e)   if both conclusions I and II are true

Answer: (e)

50. Statements

J > K ≥ H = U ≥ B ≤ T < F ≤ R

Conclusions I. J > B     II. H < R

(a)   if only conclusion II is true

(b)   if either conclusion I or II is true

(c)   if neither conclusion I nor II is true

(d)  if only conclusion I is true

(e)   if both conclusions I and II are true

Answer: (d)

51. How many such pairs of letters are there in the word ‘Streaming’ having same number of letters between them as they have between them according to the alphabetical order.

(a)   Two

(b)   More than Three

(c)   Three

(d)  One

(e)   None of these

Answer: (c)

52. Find the old one out?

(a)   JQK

(b)   BYC

(c)   LRM

(d)  CXD

(e)   OPX

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 53-55) Study the information and answer the following questions.

D is 20m in South of A. C is 5m East off D. E is 10m North of C. F is 10 m East of E. G is 15 m South of F. X is 15 m West of G. B is 10 m to the East of A. Z is 10 m to the South of B. L is 10 m to East of C.

53. In which direction is point A with respect to point G?

(a)   North-West

(b)   South-East

(c)   North

(d)  South-West

(e)   North-East

Answer: (a)

54. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong to that group?

(a)   EF

(b)   EC

(c)   LG

(d)  BZ

(e)   CL

Answer: (c)

55. What is the distance between point F and L?

(a)   10 m

(b)   5 m

(c)   15 m

(d)  20 m

(e)   25 m

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 56-60) Study the information and answer the following questions.

Eight persons K, L, M, N, O, P, Q and R sitting in a row. Some of them are facing North while some are facing South. N sits fifth to the right of M, but none of them sits at an extreme end. Q sits third of N. L sits second to the right of Q. Only one person sit between L and P. R sits third to the left of P. K sits second to the left of O. Both the person sitting at extreme ends faces opposite direction to each other. Both the immediate neighbors of M faces same direction. R sits to the left of l and both of them are facing opposite direction to each other. R does not face North direction.

56. Who among the following sits third to the right of R?

(a)   Q

(b)   K

(c)   M

(d)  N

(e)   None of these

Answer: (c)

57. Which among the following pair sits at the end of the row?

(a)   Q, L

(b)   R, K

(c)   O, P

(d)  L , R

(e)   None of these

Answer: (c)

58. How many persons sits to the right of K?

(a)   Two

(b)   More than three

(c)   Three

(d)  One

(e)   None of these

Answer: (a)

59. Who among the following sits second to the right of Q?

(a)   L

(b)   N

(c)   M

(d)  O

(e)   None of these

Answer: (a)

60. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong to that group?

(a)   K

(b)   N

(c)   R

(d)  O

(e)   P

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 61-65) Study the following information carefully and answer the given questions.

Seven persons E, F, G, H, S, T and U buys seven different items viz. Tie, Coat, Ring, Nail paint, Shirt, Diary and Goggles on different days. One person buys one item in a day.

Four person buys items between E and the one who buys Tie. The one who buys coat buys immediately after the one who buys Tie. Two persons buys items between H and the one who buys Tie. T buys between the one who buys coat and the one who buys Shirt. S buys. Goggles was bought immediately after E. Two person buys item between the one who buys Ring and the one who buys Diary. U buys his item before G.

61. Who among the following buys Nail paint?

(a)   U

(b)   G

(c)   H

(d)  T

(e)   None of these

Answer: (c)

62. Which item was bought Immediately after shirt?

(a)   Diary

(b)   Goggles

(c)   Tie

(d)  Coat

(e)   None of these

Answer: (a)

63. How many persons buys items between S and F?

(a)   One

(b)   Two

(c)   Three

(d)  Four

(e)   None of these

Answer: (c)

64. Which of the following combination is true?

(a)   G-Tie

(b)   H-Dairy

(c)   T-Goggles

(d)  E-Dairy

(e)   None is true

Answer: (d)

65. Who among the following buys item immediately before Ring?

(a)   U

(b)   G

(c)   H

(d)  T

(e)   None of these

Answer: (b)

Part 3 Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 66-70) Line chart given below shows number of labors (men and women) working in six different years. Study the data carefully and answer the following questions.

66. Total number of Men working in 2012 and 2013 together is what percent of the total number of labors (Men + Women) working in 2014?

(a)   60%

(b)   70%

(c)   80%

(d)  90%

(e)   40%

Answer: (d)

67. Average number of Women working in 2014, 2015 and 2016 together is how much more/less than average number of Men working in 2011, 2014 and 2016 together?

(a)   100

(b)   80

(c)   90

(d)  70

(e)   None of the given options

Answer: (a)

68. Number of Men working in 2017 is 15% more than that of 2015 while number of women working in 2017 is 40% less than that of 2014. Find total number of labors (Men + Women) working in 2017?

(a)   561

(b)   456

(c)   489

(d)  594

(e)   630

Answer: (c)

69. Find the ratio between total number of Labors working in 2012 and 2013 together to total number of labors working in 2015 and 2016 together?

(a)   2 : 1

(b)   1 : 2

(c)   35 : 66

(d)  11 : 10

(e)   None of the given options.

Answer: (b)

70. Total number of Men working in all six years is how much more/less than total number of women working in all six  ears together?

(a)   None of the given options

(b)   140

(c)   160

(d)  180

(e)   200

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 71-76) Find the wrong number in the following number series.

71. 4, 5.1, 7.3, 10.6, 15, 20, 27.1

(a)   5.1

(b)   4

(c)   7.3

(d)  20

(e)   27.1

Answer: (d)

72. 2, 3, 8, 31, 154, 924, 6460

(a)   924

(b)   6460

(c)   154

(d)  8

(e)   31

Answer: (a)

73. 251, 252, 254, 227, 243, 118, 154

(a)   251

(b)   252

(c)   227

(d)  243

(e)   154

Answer: (b)

74. 141, 156, 147, 162, 153, 165, 159

(a)   156

(b)   153

(c)   147

(d)  165

(e)   159

Answer: (d)

75. 2, 6, 10, 19, 36, 69, 134

(a)   134

(b)   69

(c)   6

(d)  2

(e)   10

Answer: (c)

76. 0.5, 5, 2, 1, 4, 32, 512, 16384

(a)   1

(b)   2

(c)   4

(d)  32

(e)   512

Answer: (b)

77. Ratio of present ages of A and B is 16 : 7. After 12 years, A’s age is twice of B’s age then find present ages of A and B?

(a)   64 yr; 28 yr

(b)   80 yr; 35 yr

(c)   102 yr; 49 yr

(d)  96  yr; 42  yr

(e)   None of the above

Answer: (d)

78. A man invested a certain sum in scheme A at 15% p.a. for 2 years and earned Rs 1950 as simple interest. He increased his sum by Rs ‘x’ and invested in another scheme B at 10% p.a. CI for 2 years and received Rs 1680 as compound interest. Find the value of ‘x’?

(a)   Rs 1750

(b)   Rs 1500

(c)   Rs 1250

(d)  None of these

(e)   Rs 1850

Answer: (b)

79. In a class there are 30 girls and 15 boys and total average weight of class is  Total average weight of boys is 58 kg. Find the approximate average weight of girls?

(a)   32 kg

(b)   42 kg

(c)   52 kg

(d)  35 kg

(e)   50 kg

Answer: (b)

80. Ram bought a bike at 20% discount on MRP. After 1 year Ram sell the bike to Ramesh at 10% loss. After 1 year more Ramesh sell the bike at 20% profit to Ranjan. If Ranjan paid Rs 129600 then find the MRP of the bike?

(a)   Rs 150000

(b)   Rs 225000

(c)   Rs 140000

(d)  Rs 200000

(e)   Rs 180000

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 81-85) There are 450 coupons which can be used in Pedicure and Hair cutting. Ratio between Males to Females who use their coupons in Hair cutting in 13 : 7 Number of males who use their coupons in Pedicure is 72 more than number of females who use their coupon in Hair cutting. Total number of males who use their coupon in pedicure and Hair cutting together is 174 more than total number of females who use their coupon in pedicure and Hair cutting together.

81. Males who use their coupon in pedicure is what present off the Males who use their coupons in Hair cutting?

(a)   200%

(b)   100%

(c)   None of the given options

(d)  0%

(e)   150%

Answer: (b)

82. Find the ratio between Total number persons who use their coupons in Pedicure to total number of persons who use their coupons in Hair cutting?

(a)   52 : 23

(b)   None of the given options

(c)   8 : 9

(d)  8 : 7

(e)   7 : 8

Answer: (e)

83. Female who use their coupon in Hair cutting is how much more than Females who use their coupon in Pedicure?

(a)   15

(b)   45

(c)   30

(d)  None of the given options

(e)   60

Answer: (c)

84. Out of males who use their coupons in Hair cutting, 25% belongs to city A, Then find number of males who use their coupons in Hair cutting, which doesn’t belongs to city A?

(a)    None of the given options

(b)   108

(c)   126

(d)  117

(e)   135

Answer: (d)

85. Ratio between Males who use their coupon in Pedicure to that of in Spa is 4 : 5, while ratio between Females who use their coupon in Hair cutting to that of in Spa is 6 : 11. Find total number of people who use their coupons in Spa?

(a)   349

(b)   481

(c)   300

(d)  400

(e)   None of the given options

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 86-91) In each of these questions, two equations (i) and (ii) are given, you have to solve both the equations and give answer accordingly.

86. (I) 2x2 + 9x + 9 = 0

(II) 15y2 + 16y + 4 = 0

(a)   x > y

(b)   x < y

(c)   x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)   x = y or no relation can be established between x and y.

Answer: (b)

87. (I) 2x3 = √256

(II) 2y2 – 9y +10 = 0

(a)   x = y or no relation can be established between x and y.

(b)   x < y

(c)   x ≤ y

(d)  x ≥ y

(e)   x > y

Answer: (c)

88. (I) 6x2 – 11x + 4 = 0

(II) 3y2 – 5y + 2 = 0

(a)   x ≤ y

(b)   x < y

(c)   x ≥ y

(d)  x > y

(e)   x = y or no relation can be established between x and y.

Answer: (e)

89. (I) 3x2 + 11x = 10 = 0

(II) 2y2 + 11y + 14 = 0

(a)   x ≥ y

(b)   x ≤ y

(c)   x > y

(d)  x < y

(e)   x = y or no relation can be established between x and y.

Answer: (a)

90. (I) 12x2 + 11x + 2 = 0

(II) 12y2 + 7y + 1 = 0

(a)   x ≥ y

(b)   x = y or no relation can be established between x and y.

(c)   x <  y

(d)  x ≤ y

(e)   x > y

Answer: (b)

91. (I) 21x2 + 10x + 1 = 0

(II) 24y2 + 26y + 5 = 0

(a)   x ≤ y

(b)   x = y or no relation can be established between x and y.

(c)   x ≥ y

(d)  x > y

(e)   x < y

Answer: (b)

92. ‘A’ can complete a work in 20 days while ‘B’ is 25% more efficient than ‘A’. ‘B’ worked for 6 days and left, remaining work is completed by ‘C’ in 15 days. Find in how many days ‘C’ can complete the whole work alone?

(a)   27 days

(b)   21 days

(c)   18 days

(d)  24 days

(e)   30 days

Answer: (d)

93. A man travels from Point P to Q with 90 km/h and from Q to R with km/h. Total distance between P to R is 200 km. If his average speed is 75 km/h then find the distance between P and Q?

(a)   80 km

(b)   120 km

(c)   100 km

(d)  150 km

(e)   None of the given options.

Answer: (b)

94. A mixture contains wine and water in the ratio 5 : 1. On adding 5 L of water, the ratio of wine to water becomes 5 : 2. The quantity of wine in the mixture is

(a)   20 L

(b)   22 L

(c)   24 L

(d)  26 L

(e)   None of these

Answer: (e)

95. The average salary of the entire staff in an office is Rs 3200 per month. The average salary of officers is Rs 6800 and that of non-officers is Rs 2000. If the number of officers is 5, then find the number of non-officers in the office?

(a)   8

(b)   12

(c)   15

(d)  5

(e)   None of these

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 96-100) Given bar graph shows the number of plain books and lined books (in hundreds) available at three different stores and the table shows the percentage of total books (Plain + lined) that was sold by different stores.

96. The number of plain books sold by store A and store B was 30% and 40% respectively then find number of line books sold by store A and store B together is what percent of total books available at store A?

(a) 

(b) 

(c) 

(d)  25%

(e)   None of these

Answer: (c)

97. Average of total books sold by stores B and C together is how much more than total unsold books of store A.

(a)   1125

(b)   1075

(c)   1055

(d)  1175

(e)   1225

Answer: (c)

98. Ratio of sold plain and lined books for store C is 5 : 4 and for store B is 3 : 2. Then find the total plain books sold by these two stores together?

(a)   1750

(b)   1825

(c)   1850

(d)  1950

(e)   1975

Answer: (d)

99. Unsold books of store A is approximately is what percent more or less than total unsold books of store B and C together.

(a)   48%

(b)   54%

(c)   59%

(d)  52%

(e)   57%

Answer: (b)

100. Selling price of each plain books and lined books sold by store B is Rs 250 and Rs 175 respectively. Then, find the total amount earned by store B on selling these books if 60% of lined books are sold by the store?

(a)   Rs 2.5 lakh

(b)   Rs 3.6 lakh

(c)   Rs 3.5 lakh

(d)  Rs 3.8 lakh

(e)   Rs 4.1 lakh

Answer: (e)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...