IBPS POs-MTs (Pre.) Examination-2019 Held on 12-10-2019 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS POs-MTs (Pre.) Examination-2019 Held on 12-10-2019

Quantitative Aptitude

1. A and B started a business with investment of Rs 6,000 and Rs 9,000 respectively. The time period for which A and B invested was in the respective ratio of 5 : 3 If the annual profit received was Rs 4370 what was A’s share in profit?

(A)  1700

(B)  2700

(C)  1100

(D)  2300

(E)   1300

Answer: (D)

Directions-(Q. 2-6) In these question, two equations are given. You have to solve both the equations and answer as-

(A) x < y            (B) x > y

(C) x ≤ y            (D) x ≥ y

(E) x = y

or cannot be established.

2. (I) x2 + 7x + 12 = 0

(II) y2 + 5y + 6 = 0

Answer: (C)

3. (I) x2 – 18x – 63 = 0

(II) y2 – 8y – 48 = 0

Answer: (E)

4. (I) x2 – 5x – 84 = 0

(II)  y2 – 4y – 60 = 0

Answer: (E)

5. (I) 3x2 – 8x + 4 = 0

(II) 6y2 – 7y + 2 = 0

Answer: (D)

6. (I) x2 = 81

(II) (y + 9)2 = 0

Answer: (D)

7. The price of rice has increased by 20%. Lalu has decided to spend only 8% more than what he initially did on buying rice. What is the percentage decrease in Lalu’s consumption?

(A)  10%

(B)  13%

(C)  18%

(D)  14%

(E)   None of these        

Answer: (A)

8. Two inlet pipes P and Q can fill an empty tank in 18 hours and 20 hours respectively. Both the two pipes were opened simultaneously but as soon as the tank was half filled a leak was detected in the bottom of the tank. After closing that leak, the two inlet pipes took 1 hour less to fill the remaining half of the tank than they had taken to fill the first half of the tank. Find how much time the leak would take to empty the filled tank?

(A)   

(B)    

(C)   

(D)   

(E)   Other than those given as option

Answer: (A)

Directions (Q. 9-13) Read the following table answer the given questions.

The given table shows the percentage population of six states below poverty line and the proportion of males and females.

9. If the total population of state S1 is 4400, then what is the approximate number of females above the poverty line in state S­1 ?

(A)  1478

(B)  Other than those given as options

(C)  1578

(D)  1484

(E)   1487

Answer: (A)

10. If the total population of state S3 and S4 together is 17000, then what is the total number of females below the poverty line in the above-mentioned states?

(A)  1320

(B)  6820

(C)  4850

(D)  Data inadequate

(E)   Other than those given as option

Answer: (D)

11. If the population of males below the poverty line in state S1 is 18000 and that in state S5 is 24000, then what is the ratio of the total population of State S1 to that of State S5 ?

(A)  315 : 512

(B)  316 : 513

(C)  315 : 513

(D)  319 : 512

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

12. If the population of males above the poverty line in state S­2 is 4100 then what is the total population of State S2?

(A)  Other than those given as options

(B)  12500

(C)  13000

(D)  14000

(E)   12000

Answer: (E)

13. If in State S6 the population of females above the poverty line is 4800 then what is the population of males below the poverty line in that state?

(A)  2400

(B)  2000

(C)  2500

(D)  2800

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

14. There is a group of 5 men, 6 women and 8 children, 1 man, 1 woman and one child are going to be selected to play a game. In how many ways can be selection be done?

(A)  480

(B)  240

(C)  120

(D)  360

(E)   450

Answer: (B)

Directions-(Q. 15-19) What should come in place of question mark (?) in the following given questions?

(Note: You need not to calculate the exact value.)

15. 

(A)  −36

(B)  −72

(C)  12

(D)  −12

(E)   36

Answer: (D)

16. 14.03 + (28.02)2 ÷ 6.98 + (3.96)2 = ?

(A)  120

(B)  142

(C)  152

(D)  162

(E)   180

Answer: (B)

17. (9.99)2 + 13.03 ×98 – (5.01)3 = ? − 120

(A)  130

(B)  124

(C)  147

(D)  150

(E)   140

Answer: (C)

18. 3.07 × 14.96 + (15.02)2 – (11.03)2 = ?

(A)  101

(B)  150

(C)  133

(D)  140

(E)   100

Answer: (B)

19. 111.01 – 211.09 + (12.01)2 = ? – (4.09)2

(A)  45

(B)  35

(C)  50

(D)  60

(E)   55

Answer: (D)

20. A person buys an article for some rupees. He finds that if he had sold the article at a profit of 13% of the selling price than he sold it at a profit of 13% of the cost price than he would have got Rs 422.5 more. Find the cost price of the article.

(A)  Rs 21650

(B)  Rs 42250

(C)  Rs 52000

(D)  Rs 27300

(E)   Rs 21750

Answer: (E)

21. There are 52 beggars outside the temple. 312 apples are distributed among them so that each man gets 9 apples and each woman gets 5 apples. Find the number of men and women outside the temple.

(A)  13, 39

(B)  39, 13

(C)  14, 38

(D)  26, 26

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

22. Car A leaves the city at 5 pm and is driven at a speed of 30 km/hr. 3 hours later, another car B leaves the city in the same direction as car A. In how much time will Car B be 12 kms ahead of Car A if the speed of Car B is 50 km /hr?

(A)  5 hrs

(B)  4 hrs 12 mins

(C)  8 hrs

(D)  5 hrs 6 mins

(E)   12 hrs

Answer: (D)

Directions-(Q. 23-27) Study the following information and answer the given questions.

23. Total number of boy students enrolled for Dancing and Singing together is approximately what percentage of total number of girl students enrolled for same activities?

(A)  86%

(B)  124%

(C)  102%

(D)  68%

(E)   74%

Answer: (C)

24. Find the difference between the total number of students enrolled for Drawing and Karate together to that of the total number of girl students enrolled for Karate and Swimming together?

(A)  560

(B)  700

(C)  850

(D)  920

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

25. Find the ratio between the total number of boy students enrolled by Dancing and Swimming together to that of the total number of girl students enrolled for Drawing and Karate together?

(A)  143 : 212

(B)  125 : 198

(C)  133 : 248

(D)  161 : 264

(E)   Other than those given as options

Answer: (D)

26. Find the average number of boy students enrolled for Singing, Drawing and Karate together?

(A)  326

(B)  378

(C)  412

(D)  434

(E)   Other than those given as options

Answer: (A)

27. Total number of students enrolled for Singing and Swimming together is approximately what percentage more/less than the total number of girl students enrolled for Dancing, Drawing and Karate together?

(A)  16% less

(B)  4% more

(C)  4% less

(D)  25% less

(E)   16 % more

Answer: (C)

28. Some number of solid metallic right circular cones radius of which is equal to the side of the square which are is 9 cm2 and height is 100% more than the radius of that square are melted to form a solid sphere of radius 6 cm. Find the number of right circular cones is required.

(A)  64

(B)  36

(C)  27

(D)  32

(E)   Other than those given as options

Answer: (D)

Directions-(Q. 29-33) Study the graph and answer the given questions.

29. If the population of Seychelles is 2087250 in the year 2017, what was its population in the year 2014?

(A)  11 lakh

(B)  10.5 lakh

(C)  13.6 lakh

(D)  12.8 lakh

(E)   14.2 lakh

Answer: (A)

30. If the population of Samoa and Vatican City in the year 2014 was 12.5 lakh and 10 lakh respectively, what is the difference between the population of Samoa and the population of Vatican city in the year 2017?

(A)  4.915 lakh

(B)  4.805 lakh

(C)  4.385 lakh

(D)  4.275 lakh

(E)   Other than those given as options

Answer: (B)

31. If the population of Green land was 8.5 lakh in the year 2014, what is the population of Greenland in the year 2017?

(A)  10.786 lakh

(B)  13.634 lakh

(C)  12.903 lakh

(D)  15.406 lakh

(E)   12.107 lakh

Answer: (C)

32. If in the year 2017, the population of Monaco and Bermuda are 1388800 and 1302912 respectively, the population of Bermuda in the year 2014 was what percentage of population of Monaco in the year 2014?

(A)  84%

(B)  88%

(C)  95%

(D)  91%

(E)   93%

Answer: (D)

33. If the population of Greenland and that of Seychelles were equal in the year 2014, what is the ratio of population of Greenland to that of Seychelles in 2016?

(A)  46 : 55

(B)  42 : 31

(C)  23 : 32

(D)  41 : 29

(E)   22 : 25

Answer: (A)

34. In an exam. of 100 marks, the average marks of a class of 40 students are 76. If the top 3 scores of the class leave, the average score falls down by 1. If the other two toppers except the highest topper scored not more than 85”, then what is the minimum score the topper can score?

(A)  86

(B)  98

(C)  95

(D)  92

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

35. In a village, two contestants (A and B) are contesting in an election. 70% of the registered voters cast their votes in the election and A wins the election by 400 votes. If A had received 12.5% less votes, A’s votes would have been equal to B’s votes. How many registered voters are there in the villages?

(A)  4500

(B)  4200

(C)  4000

(D)  4250

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...