IBPS R. R. Bs. Probationary Officer (Pre.) Exam-2019 Held on 04-08-2019 Reasoning Question Paper With Answer Key

IBPS R. R. Bs. Probationary Officer (Pre.) Exam-2019 Held on 04-08-2019

Reasoning

Directions- (Q. 1 to 5) Study the following information and answer the following questions-

   Eight friends P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting around a circular table in a café facing toward centre. Each of them order different types of coffees viz., Vienna, Affogato, Irish, Mochaccino, Macchiato, Espresso, Cappuccino and Latte, but not necessarily in the same order.

   R orders Cappuccino and sits third to the right of W. Those who order Espresso and Mochaccino are immediate neighbour of each other. Those who order Affogato and Latte are immediate neighbours of each other. Those who order Espresso and Mochaccino are immediate neighbours of neither W nor R. Neither X nor S orders Latte. The one who orders Vienna, sits opposite to the Q, who orders, Irish. P orders Affogato but he is not an immediate neighbor of the one who orders Vienna. Z sits fourth to the right of the one who orders Latte. Y sits third to the right of X, who does not order Espresso.

1. Which of the following coffee Y orders?

(A)  Mochaccino

(B)  Espresso

(C)  Latte

(D)  Vienna

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

2. Who among the following orders Macchiato?

(A)  S

(B)  X

(C)  Y

(D)  W

(E)   None of the above

Answer: (A)

3. Who among the following sits opposite to Q?

(A)  Y

(B)  S

(C)  W

(D)  X

(E)   None of the above

Answer: (C)

4. What is the position of S with respect to Z ?

(A)  Second to the left

(B)  Second to the right

(C)  Immediate right

(D)  Third to the left

(E)   None of the above

Answer: (B)

5. How many friends sit between X and R, when counted from the left of R?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  One

(D)  Four

(E)   None of the above

Answer: (D)

   Directions- (Q. 6 to 10) In each of the following questions some statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (I) and (II). You have to take the given statements to be true even if they seem to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statement disregarding commonly known facts. Given answer-

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusion (I) or (II) follows

(D) If neither conclusion (I) nor (II) follows

(E) If both conclusion (I) and (II) follows

6. Statement :

Some wins are trophies.

Some trophies are cups.

No cup is a prize.

Conclusions :

(I) Atleast some cups are wins.

(II) All prizes being trophies is a possibility

Answer: (B)

7. Statements:

No layer is a coat.

All coats are deposits.

All deposits are sheets.

Conclusions:

(I) All coats are sheets.

(II) All deposits can never be layers.

Answer: (E)

8. Statements :

Some flats are apartments.

No apartment is a hall.

Some halls are rooms.

Conclusions :

(I) Atleast some rooms are flats.

(II) No apartment is a room.

Answer: (D)

9. Statements :

Some wins are trophies.

Some trophies are cups.

No cup is a prize.

Conclusions :

(I) No trophy is a prize

(II) No prize is a win.

Answer: (D)

10. Statements :

Some codes are secrets.

All secrets are puzzles.

Conclusions :

(I) All secrets being codes is a possibility.

(II) Atleast some puzzles are codes.

Answer: (E)

11. Vijay walks 10 m towards South. From there he takes a U-Turn and walks 6 m. Then, he takes a left walks 3 m. What is the distance and direction of his current location with respect to his starting point?

(A)  4 m, south-west

(B)  5 m, south-west

(C)  5 m, south-east

(D)  5 m, north-west

(E)   6 m, north-east

Answer: (B)

   Directions-(Q. 12 to 16) Study the following information to answer the given questions-

   A, B, C, D, E F and G are seven members of a club. Each of them likes a day of the week viz., Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday but not necessarily in the same order. Each of them has a different types of car like Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estilo and Optra but not necessarily in the same order.

   C likes Wednesday and his favorite car is neither SX4 nor Optra. E does not like Monday and his favorite car is Beat. The one who likes Friday, likes Figo. The one who likes Estilo car likes Tuesday. D likes Saturday and his favorite car is not SX4. Favorite car of G is Alto. F likes Thursday. B does not like Estilo.

12. Which of them likes Tuesday?

(A)  A

(B)  B

(C)  D

(D)  F

(E)   G

Answer: (A)

13. Whose favorite car is Figo?

(A)  A

(B)  B

(C)  F

(D)  C

(E)   D

Answer: (B)

14. Who lies Sunday ?

(A)  A

(B)  C

(C)  F

(D)  E    

(E)   G

Answer: (D)

15. Which of the following likes car SX4 ?

(A)  B

(B)  A

(C)  F

(D)  D

(E)   E

Answer: (C)

16. Which of the following combination is true as per the given information?

(A)  F-Thursday-Estilo

(B)  C-Wednesday-Alto

(C)  D-Saturday-Beat

(D)  G-Monday-Swift

(E)   None of the given combination is true

Answer: (E)

17. A ran 15 m towards South, took a turn towards east and ran 20 m and again he took a turn towards the north and ran 15 m. What is the distance between his current position and his starting position?

(A)  10 m

(B)  15 m

(C)  30 m

(D)  20 m

(E)   25 m

Answer: (D)

   Directions- (Q. 18 to 22) Study the following information carefully and answer the questions given below-

   Six professors A, B, C, D, E and F of six different subjects-Economics, Mathematics, Botany, Physics, Accounting and Statistics have taken lectures on different time schedules from 10 am to 4 pm.

Note : Each lecture is of only one hour.

   F is neither the professor of Botany nor Economics and did not take lecture on or after 2 pm. A has taken lecture immediate after the lecture of Statistics. D is the either the professor of Accounting or Physics but did not lecture at 12 pm. B has taken lecture on Mathematics but before the lecture of F. C has taken lecture at 1 pm but not Economics. E is the professor of Statistics. The lecture of Accounting has been started at 11 am.

18. Who is the professor of Physics ?

(A)  F

(B)  D

(C)  C

(D)  A

(E)   B

Answer: (A)

19. Which of the following has taken the lecture at 10 am ?

(A)  B

(B)  D

(C)  E

(D)  Either B or D

(E)   Either D or E

Answer: (A)

20. Which of the following subjects is taught by C ?

(A)  Physics

(B)  Accounting

(C)  Botany

(D)  Economics

(E)   Statistics

Answer: (C)

21. Which of the following statements is true as per the given information?

(A)  D has taken lecture at 10 am

(B)  A has taken lecture on economics at 4 pm

(C)  F has taken lecture on physics at 12 pm

(D)  E has taken lecture at 11 am

(E)   None of the above information is true

Answer: (C)

22. Which of the following combination is true regarding the professor and lecture at 2 pm?

(A)  A-Accounting

(B)  D-Physics

(C)  E-Statistics

(D)  F-Physics

(E)   G-Mathematics

Answer: (C)

23. If it is possible to make only one meaningful word with the 5th, 6th, 7th and 9th letters of the word UNIVERSITY using each letter only once, which of the following will be the third letter of that word? If no such word can be made, your answer is ‘V’ and if more than one such word can be formed, then the answer is ‘Y’.

(A)  S

(B)  T

(C)  V

(D)  Y

(E)   R

Answer: (D)

   Directions-(Q. 24 to 27) Read the following information and answer the given questions-

   Seven persons J, K, L, M, N, O and P participate in a series of swimming races in which the following are always true about the results :

• K finishes ahead of L.

• N finishes directly behind M.

• Either J finishes first and O last, or O following first and J last.

• There are no ties in any race everyone finishes each race.

24. If exactly two swimming finish between J and L, then which of the following must be true?

(A)  J finishes first

(B)  O finishes first

(C)  K finishes second

(D)  M finishes fifth

(E)   None of the given information is true

Answer: (D)

25. Which of the following cannot be true?

(A)  K finishes third

(B)  K finishes sixth

(C)  M finishes second

(D)  N finishes fourth

(E)   None of the above

Answer: (B)

26. If N finishes directly ahead of K, then which of the following is a complete and accurate listing of the positions in which M could have finished?

(A)  Second

(B)  Third

(C)  Second or Third

(D)  Second or Third or Fourth

(E)   Fourth

Answer: (C)

27. If O and K finish so that one is directly behind the other. Then which of the following must be true?

(A)  K finishes sixth

(B)  O finishes seventh

(C)  J finishes first

(D)  L finishes third, J finishes seventh

(E)   None of the above

Answer: (D)

28. In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP, how is CONSIDER written in that code?

(A)  RMNBSFEJ

(B)  BNMRSFEJ

(C)  RMNBJEFS

(D)  TOPDQDCH

(E)   None of the above

Answer: (A)

Directions- (Q. 29 to 33) Read the following information and answer the given questions-

   Eight persons A, B, C, D, W, X, Y and Z are sitting in two parallel rows viz. row-1 and  row-2. All of them are facing either north or south. Only two persons in each row are facing north direction.

   C sits opposite to the one who sits second to the left of D. D sits in row-2 of the line. Y sits second to the left of W. Both W and Y face same direction. X and C sit in opposite row. W sits opposite to X. Both the immediate neighbours of X faces opposite direction. A and Z face same direction. Y does not face north. A and C do not face each other. Z is not the immediate neighbours of X and W. Y is not the immediate neighbour of C. A does not sit opposite to D.

29. Four among the following five belong to a group and find the one that does not belong to a group ?

(A)  W, X

(B)  B, D

(C)  Y, Z

(D)  C, X

(E)   A, W

Answer: (A)

30. Who among the following sits second to the left of B ?

(A)  X

(B)  Z

(C)  C

(D)  D

(E)   None of the above

Answer: (C)

31. Which of the following statements is true regarding Z ?

(A)  Z sits second to the right of A

(B)  Z sits opposite to B

(C)  Z sits at an extreme end of the row

(D)  Z faces north direction

(E)   All of the following are true

Answer: (C)

32. Who among the following persons sits second to the right of Z?

(A)  A

(B)  X

(C)  D

(D)  W

(E)   C

Answer: (B)

33. Who among the following sits second to the right of the one who sits opposite to A?

(A)  C    

(B)  X

(C)  B

(D)  Z

(E)   Other than those given as options

Answer: (C)

34. How many pairs of letters are there in the word ‘EDUCATION’ each of which have as many letters between then in the word as they have between them in the English alphabet?

(A)  One

(B)  Two

(C)  Three

(D)  Four

(E)   More than four

Answer: (E)

Directions-(Q. 35 to 39) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer-

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusion I or II follows

(D) If neither conclusion I nor II follows

(E) If both conclusions I and II follow

35. Statement: P = E, Q ≥ P, V < Q

Conclusions:

(I) E P

(II) E > P

Answer: (D)

36. Statement: A > B ≥ C < D

Conclusions:

(I) A > C

(II) A = C

Answer: (A)

37. Statements: M > A ≥ B = Q ≤ P < J ≤ Y; Z ≥ A > X

Conclusions:

(I) B < Y

(II) X ≥ J

Answer: (A)

38. Statements: G < R = A ≤ S; T < R

Conclusions:

(I) G < S

(II) S > T

Answer: (E)

39. Statements: M > A ≥ B = Q ≤ P < J ≤ Y; Z ≥ A > X

Conclusions:

(I) Z = Q

(II) Z > Q

Answer: (C)

40. Arjit said, pointing towards a picture, “That picture is of sister of grandson of father of my maternal uncle.” How is lady in the picture related to Arjit ?

(A)  Father’s sister

(B)  Mother’s sister

(C)  Cousin (Maternal brother)

(D)  Cousin (Maternal sister)

(E)   None of the above

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...