NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020 Computer Awareness Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020

Computer Awareness

1. Total number of pins present in VGA cable are-

(A)  15

(B)  20

(C)  150

(D)  10

(E)   16

Answer: (A)

2. Keys used for performing specific tasks are known as-

(A)  Toggle key

(B)  Modifier key

(C)  Function key

(D)  Alphanumeric key

(E)   Scroll key

Answer: (C)

3. A person who uses his expertise for develop a software is known as-

(A)  Programmer

(B)  Security Hacker

(C)  Analyst

(D)  None of the above

(E)   Software Manager

Answer: (A)

4. What is a firewall in computer network?

(A)  The physical boundary of network

(B)  An operating system of computer network

(C)  A system designed to prevent  unauthorized access

(D)  A web browsing software

(E)   None of the above

Answer: (C)

5. What is the maximum limit of free cloud storage on Google drive?

(A)  2 GB

(B)  10 GB

(C)  15 GB

(D)  20 GB

(E)   80 GB

Answer: (C)

6. Which of the following is the fastest media of data transfer?

(A)  Co-axial cable

(B)  Untwisted wire

(C)  Telephone lines

(D)  Fiber Optic

(E)   Twisted pair

Answer: (D)

7. LAN can be connected by which of the following devices which operates on the data link layer?

(A)  Hub

(B)  Bridges

(C)  HDLC

(D)  Tunnel

(E)   None of the above

Answer: (B)

8. Java was introduced by among which of the following organizations?

(A)  Sun Microsystem

(B)  IBM

(C)  Intel

(D)  Microsoft

(E)   AT&T

Answer: (D)

9. Which of the following is the communication protocol that sets the standard used by every computer that accesses web based information?

(A)  XML

(B)  DML

(C)  HTTP

(D)  HTML

(E)   None of the above

Answer: (C)

10. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document?

(A)  Word Processing

(B)  Spreadsheet design

(C)  Web Design

(D)  Database management

(E)   Presentation generation

Answer: (A)

11. What is that computer program called which translates one program instruction at a time into machine language?

(A)  Compiler

(B)  CPU

(C)  ROM

(D)  Simulator

(E)   Interpreter

Answer: (E)

12. Which of the following is not an in-built software application found in MS Windows?

(A)  Paint

(B)  CD player

(C)  Disk Defragmenter

(D)  Volume Control

(E)   MS Word

Answer: (B)

13. Which among the following terms is used for unauthorized copying of a software to be used for personal gain instead of personal backup?

(A)  program thievery

(B)  data snatching

(C)  software piracy

(D)  program looting

(E)   data looting

Answer: (C)

14. A (n) …… is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.

(A)  email

(B)  virus

(C)  web beacon

(D)  spam

(E)   firewall

Answer: (C)

15. What is the other name for addictive manufacturing?

(A)  3-D printing

(B)  2-D printing

(C)  CPU assembly

(D)  Memory management

(E)   Network interconnection

Answer: (A)

16. The set of instructions which tell a computer what to do is called-

(A)  Matter

(B)  Instructor

(C)  Compiler

(D)  Program

(E)   Debugger

Answer: (D)

17. ER Diagram in DBMS is a graphical method used to represent-

(A)  Primary key and candidate key

(B)  Entity class and their relationships

(C)  Objects and methods with functions

(D)  Entity class and relationship to foreign key only

(E)   Foreign key and Integrity constraints

Answer: (B)

18. Which of the following is true about Assembly Language?

(A)  It is an object oriented programming language

(B)  It is a high-level programming language

(C)  It is a low-level programming language

(D)  It is a language for assembling computers

(E)   It is the latest flash memory language

Answer: (C)

19. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets?

(A)  Java

(B)  cable

(C)  domain name

(D)  Net

(E)   COBOL

Answer: (A)

20. The two ways to arrange multiple windows on the desktop are-

(A)  cascade and tile

(B)  drag and drop

(C)  point and click

(D)  minimize and maximize

(E)   copy and paste

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...