NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020 Reasoning Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘B’ Officers Examination-2020 Held on 07-03-2020

Reasoning

Directions-(Q. 1 to 4) Study the following information carefully and answer the questions given below :

   Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table, four of them sit at the corner of the table and four of them sit at the sides of the table. Among eight persons some of them are facing away from the centre. Each of them is born in different months of same year viz., January, February, March, April, May, July, August and October.

   B sits third to the right of A. There are three persons sitting between A and the one who was born in February. One who was born in August is second to the right of D. A was born in one of the months before the months in which C was born. B and the one who was born in August are immediate neighbours. One who was born in October and the one who was born in April are immediate neighbors of A. H was born in May and sits second to the right of B. C sits fourth to the right of E. C and E are not facing each other. One who was born in July sits third to the left of C. F sits second to the left of H.

   Immediate neighbors of A are facing direction opposite to E.  is facing centre. B sits at corner of the table.

1. Who among the following persons sits third to the left of G?

(A)  B

(B)  E

(C)  D

(D)  H

(E)  None of these

Answer: (C)

2. Which of the following combinations is definitely true as per the given information?

(A)  E-February

(B)  A-July

(C)  C-March

(D)  F-April

(E)  G-October

Answer: (C)

3. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  A

(B)  B

(C)  E

(D)  D

(E)  H

Answer: (D)

4. What is the position of D with respect to the one who was born on October?

(A)  Third to the right

(B)  Third to the left

(C)  Fourth to the left

(D)  Immediate right

(E)  Cannot be determined

Answer: (E)

   Directions-(Q. 5 to 8) Study the following information carefully and answer the questions given below :

   Six persons are sitting in a row facing North. The row having seven seats, one of the seats is vacant. T sits third to the right of M who sits left of the vacant seat. L sits second to the right of T. Neither O nor M sits at the extreme end of the row. Only one person sits between K and O. Two persons are sits between vacant seat and J. O sits right of the vacant seat but not immediate right.

5. Who sits to the immediate left of vacant seat?

(A)  The one who sits to the immediate right of L

(B)  J

(C)  The one who sits third from the extreme left end of the row

(D)  T

(E)  None of the above

Answer: (C)

6. Who among the following persons sits right of the vacant seat?

(I), O (II) M, (III) L

(A)  Only II and III

(B)  Only I

(C)  Only I and III

(D)  Only II

(E)  All I, II and III

Answer: (C)

7. Who sits third to the right of K?

(A)  J

(B)  O

(C)  L

(D)  T

(E)  None of these

Answer: (B)

8. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(A)  K, T

(B)  O, L

(C)  J, T

(D)  T, O

(E)  M, K

Answer: (C)

   Directions-(Q. 9 and 10) This question consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the date given in the statements are sufficient to answer any questions. Read both the statements and choose the most appropriate option and answered as:

(A) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question.

(B) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question.

(C) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(D) if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(E) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

9. Five People– A, B, C, D and E were born on 20th January but in five different years-1990, 1993, 1999, 2004 and 2011. Only one person was born in each year. How many people were born between D and B?

(I) B was born in an even numbered year. Only one person was born between B and C. E was born immediately after C. A was born in one of the years after D.

(II) D was born immediately before C in one of the years before 1999. Only two people were born between C and A. E was born in one of the years before B.

Answer: (B)

10. How far and in which direction is Point L with respect to Point Q?

(I) Point P is 15 m to the north of Point Q. Point M is 28 m to the east of Point P. Point O is 13m to the north of point M. Point N is 35 m to the west of Point O. Point L is 28 m to the south of point N.

(II) Point L is 7m to the east of Point G. Point T is 18m to the south of Point G. Point Y is 14m to the east of Point T. Point Q is 18 m to the north of Point Y.

Answer: (C)

   Directions-(Q. 11 to 14) Study the given information carefully to answer the given question.

   There are eight members in the family- A, B, C, D, E, F, G and H.

   A is the mother of B. C is the wife of B. C has one son and one daughter. B is the grandfather of H. F is the husband of D and G is the wife of E. C is the mother of D and E. E has no child but one nephew.

11. How is F related to B?

(A)  Son-in-law

(B)  Son

(C)  Brother

(D)  Nephew

(E)  Grandson

Answer: (A)

12. How is G related to C?

(A)  Son-in-law

(B)  Daughter-in-law

(C)  Son

(D)  Daughter

(E)  Grand-daughter

Answer: (B)

13. How is A related to E?

(A)  Mother

(B)  Daughter

(C)  Sister

(D)  Grandmother

(E)  Mother-in-law

Answer: (D)

14. How is C related to H?

(A)  Mother

(B)  Grandmother

(C)  Sister

(D)  Daughter

(E)  Mother-in-law

Answer: (D)

   Directions-(Q. 15 to 18) Study the given information carefully and answer the given question:

   There are seven boxes stacked upon each other. These boxes have a bunch of newspapers viz. Loksatta, Mumbai Mirror, Dainik Jagran, The Time of India, Maharashtra, Times, Amar Ujala, Lokmat. Each box has a bunch of one particular newspaper.

   Box of Lokmat is kept 2 boxes above the box of Loksatta. There are two boxes between the boxes of Maharashtra, Times and Amar Ujala either of them is at the top of the stack. Box of Mumbai Mirror is not at the bottom of the stack. Box of Loksatta is kept immediately below the box of Amar Ujala. Box of Dainik Jagran is not kept below the box of Loksatta.

15. Which of the following box of newspaper is kept at the bottom of the stack?

(A)  Maharashtra Times

(B)  Loksatta

(C)  Amar Ujala

(D)  Lokmat

(E)  The Times of India

Answer: (E)

16. How many boxes are there between the box of Mumbai Mirror and the box of Lokmat?

(A)  4

(B)  1

(C)  3

(D)  2

(E)  5

Answer: (D)

17. The box of Maharashtra Times is immediately above the box of which newspaper?

(A)  Dainik Jagran

(B)  Lokmat

(C)  Mumbai Mirror

(D)  The Times of India

(E)  Amar Ujala

Answer: (A)

18. How many boxes are there below the box of newspaper Loksatta?

(A)  Three

(B)  One

(C)  Five

(D)  Two

(E)  Four

Answer: (D)

   Directions-(Q. 19 and 20) In these questions, one statement and two conclusion are given :

   You have to decide which of the conclusion follows the statement and answered as:

(A) Only Conclusion I follows

(B) Only Conclusion II follows

(C) Either Conclusion I or II follows

(D) Neither Conclusion I nor II follows

(E) Both Conclusion I and II follow

19. Statements:

R = S ≥ Y ≥  M < W > O

Conclusion I : Y < M

Conclusion II : O > S

Answer: (D)

20. Statements :

F ≤ C ≤ V = Z < X = U

Conclusion I : V < U

Conclusion II : Z < F

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...