SBI PO Preliminary Examination Held on July 8, 2018 Question Paper With Answer Key

SBI PO Preliminary Examination Held on July 8, 2018

Part 1 English Language

Directions (Q. Nos. 1-8) In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e., ‘No replacement required’ as  your answer.

1. Nobody can deny the fact that Indian economy is very different than American economy.

(a)   are very different than

(b)   is so much different than

(c)   are very different from

(d)   is very different from

(e)   No replacement required

Answer: (d)

2. Accurate statistics with regards to the area occupied in different forms of cultivation are difficult to obtain.

(a)   statistic with regards to

(b)   statistics with regard to

(c)   statistic with regard to

(d)   statistics in regard to

(e)   No replacement required

Answer: (b)

3. Seldom if ever was there any training or instructions in such tactics for either the bank crews or the infantry formations.

(a)   Seldom or never

(b)   Seldom if never

(c)   Seldom or ever

(d)   Seldom has ever

(e)   No replacement required

Answer: (e)

4. As soon as I opened the front door of my house, than I smelled the distinctive aroma of fresh coffee.

(a)   then I smelled

(b)   that I smelled

(c)   I smelled

(d)   I smell

(e)   No replacement required

Answer: (c)

5. Although he had fewer supporters among the governing class, but he was able to get the popular vote.

(a)   he was able

(b)   and he was able

(c)   else he was able

(d)   or he was able

(e)   No replacement required

Answer: (a)

6. The party explicitly denies that they are not involved in mainstream politics.

(a)   denied that they are not

(b)   denies that they were

(c)   denied that they are

(d)   deny that they are not

(e)   No replacement required

Answer: (c)

7. I would rather be a poor man in a garret with plenty of good books to read than a king who did not loved

(a)   who do not loved

(b)   who did not love

(c)   whom did not loved

(d)   whom did not love

(e)   No replacement required

Answer: (b)

8. The relatively static lattice in a diamond ensures that the scattering is at a minimum and the thermal conductivity is exceptional

(a)   are exceptional

(b)   was exceptional

(c)   are exceptionally

(d)   is exceptionally

(e)   No replacement required

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 9-13) Select the phrase/connector (it must be at the start) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

9. We see ourselves repeating our ordinary routine. We realize how much wealth surrounds our life.

(i) When we see ourselves……

(ii) Our ordinary routine …….

(iii) Realizing how much wealth……..

(a)   Only (i)

(b)   Both (ii) and (iii)

(c)   Only (iii)

(d)   Only (ii)

(e)   None of these

Answer: (a)

10. There is a growing influence of the Indian Diaspora on Capitol Hill. Trump will certainly see the advantages of doing business with India.

(i) As there is a growing influence of…….. .

(ii) The growing influence of the Indian …. .

(iii) With the growing influence of the Indian…… .

(a)   Only (i) is correct.

(b)   Only (iii) is correct.

(c)   (i) and (ii) are correct.

(d)   (i) and (iii) are correct.

(e)   All are correct.

Answer: (e)

11. There was no democracy in British India. The rulers could take bold decisions fearlessly without bothering about repercussions.

(i) As there was no democracy in British India ……. .

(ii) Since there was no democracy in British …….. .

(iii) With the rulers taking bold decisions ……… .

(a)   Only (i) is correct.

(b)   Only (ii) is correct.

(c)   (i) and (ii) are correct.

(d)   (ii) and (iii) are correct.

(e)   All are correct.

Answer: (c)

12. Twelve million youth enter the Indian work force every year. Eighty percent of these youth are unskilled.

(A) While eighty percent ….

(B) Since twelve million …….

(C) Of the twelve million ……….

(a)   Only (A)

(b)   Only (C)

(c)   (A) and (C)

(d)   All of these

(e)   None of these

Answer: (b)

13. Scientists build climate models – computer simulations of the climate system. They are doing this to further explore the causes and effects of global warming

(i) To further explore …… .

(ii) Scientists are building …… .

(iii) Predicting effects of global warming ….. .

(a)   Only (i) is correct

(b)   Only (ii) is correct.

(c)   Only (iii) is correct.

(d)   Both (i) and (ii) are correct.

(e)   All are correct.

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 14-19) Given below the sentences each of which has been divided into five parts out of which the first part has been marked bold. Each of the questions is then followed by the five options which given the sequence of the rearranged parts. You much choose the option which gives the correct sequence of the parts. If the sentence is already arranged or the correct sequence doesn’t match any of the given sequence, mark (e). i.e. “None of these” as your answer.

14. The apex court had ordered that the/of the biometric scheme and the enabling law (A)/ deadline be extended till the five-judge Constitution (B)/ on petitions challenging the validity (C)/ bench delivers its judgement (D)

(a)   ACDB

(b)   BCAD

(c)   BDCA

(d)   CADB

(e)   None of these

Answer: (c)

15. Repealing the law that safeguards/the floodgates of poaching (A)/ and it would lead to (B)/ marginalization of the indigenous people (C)/ the indigenous people could open (D)

(a)   DCBA

(b)   DABC

(c)   ACBD

(d)   BACD

(e)   None of these

Answer: (b)

16. My thoughts are with the families/ in this unfortunate accident (A)/ recovery of the injured (B)/ of those who have lost their loved ones (C)/ I pray for the speedy (D)

(a)   BCAD

(b)   DACB

(c)   ACBD

(d)   CADB

(e)   None of these

Answer: (d)

17. Several people became leaders/remained where they were (A)/ and Ministers after that (B)/ rally but the people (C)/ belonging to the community (D)

(a)   ABCD

(b)   BCDA

(c)   CABD

(d)   DACB

(e)   None of these

Answer: (b)

18. He also directed the department/to develop the new schools model (A)/ completion of construction work (B)/ construction technology for early (C)/ institutions and engage modern (D)

(a)   ADCB

(b)   ABCD

(c)   DACB

(d)   CADB

(e)   None of these

Answer: (a)

19. The us is a /to its being an open society (A)/ nation of immigrants (B)/ in the present global order (C)/ and owes its predominant position (D).

(a)   ADCB

(b)   ABCD

(c)   BDCA

(d)   CADB

(e)   None of these

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 20-25) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Have you heard that the economy is like a car? it’s the most popular analogy in financial reporting and political discourse. The American people are repeatedly told by financial pundits and politicians that consumption is an ‘engine’ that ‘drives’ economic growth because it makes up 70% of GDP. One notable Nobel-winning economics pandit with a penchant for bizarre growth theories even recently noted that an economy can be ‘based on purchases of yachts, luxury cars and the services of personal trainers and celebrity chefs.’ Conversely, other economists including Nobel-winner Joseph Stiglitz claim that our economy is stuck in ‘first gear’ due to inequality: too much income is concentrated among too few rich people who tend to save larger share of their income and thus have a lower ‘marginal propensity to consume’. The Keynesian message is clear: if you want to put the economic pedal to the metal, get out there and consume! Not so fast, Speed Racer. The systematic failure by Keynesian economists and pundits to distinguish between consuming and producing value is the single most damaging fallacy in popular economic thinking. If the economy were a car, consumer preferences would surely be the steering wheel, but real savings and investment would be the engine that drivers it forward.

Economic growth (booms) and declines (bust) have always been led by changes in business and durable goods investment, while final consumer goods spending has been relatively stable through the business cycle. Booms and busts in financial markets, heavy industry and housing have always been leading indicators of recession and recovery.

As John Stuart Mill put it two centuries ago, ‘the demand for commodities is not the demand for labor, labor’. Consumer demand does not necessarily translate into increased employment. That’s because ‘consumers’ don’t employ people. Businesses do. Since new hires are a risky and costly investment with unknown future returns, employers must rely on their expectations about the future and weigh those decision very carefully. As economic historian Robert Higgs’ pioneering work on the Great Depression suggests, increased uncertainty can depress job growth even in the face of booming consumption. As recent years have demonstrated, consumer demand that appears to be driven by temporary or unsustainable polices is  unlikely to induce businesses to hire.

20. Choose the word with is Most Similar to the word given in passage.

Unknown

(a)   Recognise

(b)   Perceived

(c)   Unpredictable

(d)   Unruly

(e)   Uncanny

Answer: (c)

21. Which of the following is the most suitable title for the passage above?

(a)   Recession and Recovery

(b)   Consumer: The Driving Force for Economy

(c)   Economy: Distant Dream?

(d)   Is Consumption Necessary for Economic Growth?

(e)   None of the above

Answer: (d)

22. In the statement” consumer preferences would surely be the steering wheel, but real savings and investment would be the engine that drive it forward”, what can we infer from the line “consumer preferences would surely be the steering wheel”?

(a)   Consumer likings regulate the economy individually.

(b)   If you want to regulate the economy, consumption is the only force.

(c)   The Penchant of the consumers controls the economy.

(d)   The consumer preferences are not at per with savings and economy in driving the economy.

(e)   None of the above

Answer: (c)

23. Which of the following statements is/are correct in context with the passage?

(a)   Economists fail to distinguish between consuming and producing value and form a mistaken belief.

(b)   Economic growth and declines have always been led by changes in business and durable goods investment.

(c)   Income distribution is evenly distributed among the rich and is compatible with the tendency to consume.

(d)   Only (a)

(e)   Both (a) and (b)

Answer: (e)

24. Which of the following is/are likely to induce businesses to hire?

(a)   Consumer Demand

(b)   Consumer Spending

(c)   Increased certainly in future returns

(d)   Makeshift policies

(e)   Both (b) and (c)

Answer: (c)

25. Choose the word which is Most Opposite to the word given in passage.

Analogy

(a)   Similarity

(b)   Narrative

(c)   Contrast

(d)   Reciprocate

(e)   Variance

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 26-30) In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrase are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. ‘None of these’ as  your answer.

26. 

(a)   C-E and B – F

(b)   A – F

(c)   B – E

(d)   A – D

(e)   None of these

Answer: (b)

27. 

(a)   C – F

(b)   A – D

(c)   B – E

(d)   B – D

(e)   None of these

Answer: (d)

28. 

(a)   C – E

(b)   B – F

(c)   A – D

(d)   C – F

(e)   None of these

Answer: (e)

29.

(a)   A – D

(b)   B – E

(c)   C – E

(d)   A – F

(e)   None of these

Answer: (e)

30. 

(a)   A – F and B – D

(b)   A – E and C – F

(c)   B – F and C – D

(d)   A – D and C – E

(e)   None of the above

Answer: (c)

Part II Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 31-35) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Seven boxes A, B, C, D, E, F, G are kept one above the other containing different number of chocolates ranging from 10-90. Not more than Four boxes are kept above A. Two boxes are kept between A and the box containing 41 chocolates, which is kept below box A. D contains thrice number of chocolates, than box B. Box C contains 50 number of chocolates and is not kept at the top. The number of chocolates in box G is a cube of a number. Only one box is kept between box containing 41 chocolates and 39 chocolates. Box D has less number of chocolates, than box A. One of the boxes contain 78 chocolates. Five boxes are kept between box containing 64 chocolates and Box C. Box G is immediately above box E. Box D is not kept immediately above or below box B. Three boxes are kept between box D and box F. Box D is above box F.

31. Which among the following box/boxes is kept exactly between Box D and Box B?

(a)   G, E

(b)   B, C

(c)   B, A

(d)   F, C

(e)   None of these

Answer: (a)

32. How many chocolates are kept in box E?

(a)   50

(b)   13

(c)   78

(d)   41

(e)   None of these

Answer: (d)

33. Which among the following boxes contains the maximum and minimum number of chocolates respectively?

(a)   G, E

(b)   B, D

(c)   C, A

(d)   F, B

(e)   None of these

Answer: (d)

34. Which of the following combination is not true?

(a)   50-D

(b)   13-B

(c)   41-E

(d)   64-A

(e)   None of these

Answer: (a)

35. Which among the following boxes is kept immediately below box B?

(a)   G

(b)   C

(c)   A

(d)   F

(e)   None of these

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 36-40) Study the following information carefully to answer the given questions.

Number arrangement machine when given an input line of numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input 91 53 72 14 39 24 85 76 61 67

Step I 15 91 53 72 39 85 76 61 67 25

Step II 40 15 91 72 85 76 61 67 25 54

Step III 62 40 15 91 72 85 76 25 54 68

Step IV 73 62 40 15 91 85 25 54 68 77

Step V 86 73 62 40 15 25 54 68 77 92

Step VI is the last step

Input 58 40 99 28 63 84 16 34 71 87

36. How many numbers are there between 59 and the one which 3rd to left of 85 in step V?

(a)   One

(b)   More than three

(c)   Three

(d)   None

(e)   Two

Answer: (e)

37. How many numbers are there between the one which is 2nd from the left end and 99 in step II?

(a)   One

(b)   More than three

(c)   Three

(d)   None

(e)   Two

Answer: (a)

38. What is the position of 35 from the left end in second last step?

(a)   First

(b)   Fifth

(c)   Second

(d)   Third

(e)   Sixth

Answer: (d)

39. Which of the following number is 6th to the left of 29 in the III step?

(a)   35

(b)   59

(c)   17

(d)   99

(e)   None of these

Answer: (a)

40. Which of the following number is 5th from the right end in step V?

(a)   35

(b)   59

(c)   17

(d)   29

(e)   None of these

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 41-42) Study the following information carefully and answer the given questions.

Point Q is 15m South of point P.

Point R is 10m East of point Q.

Point S is 5m North of point R.

Point T is 5m West of point S.

41. If Point U is 10m East of Point P, then Point S is how far and in which direction from point U?

(a)   10m, North

(b)   5m, South

(c)   15m, North

(d)   10m, South

(e)   5m, North

Answer: (d)

42. Point P is in which direction from point T?

(a)   North-West

(b)   South-East

(c)   North

(d)   South-West

(e)   North-East

Answer: (a)

43. V is married to W. R is the only sister of W. A is the mother of R. A has three children. G is the niece of R and P. V has no sibling. R is unmarried. Then, how is P related to V?

(a)   Mother-in-law

(b)   Sister

(c)   Brother-in-law

(d)   Brother

(e)   None of these

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 44-46) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(b) if the data statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are Sufficient to answer the question

(d) if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

(e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question

44. Statement Six boys J, K, L, M, N, O are there in a classroom each of them is of different heights. Who among the following is the tallest?

(I) M is taller than N and K. J is taller than M but not as tall as O. L is taller than K.

(II) M is taller than only three boys. J is taller than K.

Answer: (e)

45. Statements Six persons R, S, T, U, V, W lives on a six storey building such as ground floor is numbered as 1 and above it 2 floor and so on …. upto top floor numbered as 6. How many persons live between R and T?

(I) T lives on an even numbered floor, but not on top floor. Only two persons live between W and T. R lives below W.

(II) Four persons live between S and U. No one lives between S and T. V lives immediately above R.

Answer: (d)

46. Statement Six persons A, B, C, D, E F are sitting in row. All of them are facing North direction. Who among the following sits second from the right end?

(I) B sits at end extreme end of the row. A sits second to the right of B. Only one person sits between A and C. E sits immediate right of C.

(II)  E sits third to the right of D. Only one person sits between E and A. F sits to the right to E. C is an immediate neighbor of E.

Answer: (a)

47. In the given coding system ‘now they live for’ is coded as ‘gn mu sy fd’ and ‘go now run for’ is coded as ‘gn sy mo lt’. Which of the following statements among the given is required to code ‘go there now’?

(I) ‘give it for’ is coded as ‘la sa sy’

(II) ‘go there get ready’ is coded as ‘ht mo ga sx’

(III) ‘now there fall’ is coded as’ za ga gn’

(a)   Only I

(b)   Both II and III

(c)   Only II

(d)   Both I and II

(e)   Either I or II

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 48-52) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.

Give Answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if either conclusion I or II is true

(d) if neither conclusion I nor II is true

(e) if both conclusions I and II are true

48. Statements X ≥ G = H;

G > J ≥ L; J ≥K < Y

Conclusions I. X > L    II. K < G

Answer: (e)

49. Statements A > B = R ≥ S ≥ T;

X < J ≤ K < T

Conclusions I.  A > X   II. R ≥ T

Answer: (e)

50. Statements M > L ≥ K ≤ J;

N ≥ R ≥ S = M

Conclusions I. R > J      II. J ≥ R

Answer: (c)

51. Statements C ≥ D = E;

A = B ≤ S ≥ C

Conclusions I. C < A II. D ≤ B

Answer: (d)

52. Statements X ≥ G > H ≥ I;

M > H ≥ L

Conclusions  I. X > M II. X  > L

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 53-57) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons B, C, D, E, M, N, O, J were born in different months i.e. January, April, June, October on two different dates 16th or 24th. Only One person was born on one date. They all like different flowers i.e. lily, jasmine, hibiscus, marigold, rose, sunflower, lotus, daffodil, but not necessarily in the same order.

B was born in April. Only one person was born between B and the one who like lotus, who was not born in January. One person was born between the ones who like lotus and sunflower. Five persons were born between C and N, who was born after C. N was not the youngest. E was born before O and both of them were born in the same month. No one was born before the one who likes hibiscus. The number of persons born before M is same as the number of persons born after the one who like lotus. No one is born between B and the one who likes jasmine. D does not like jasmine. D was born before J, but not immediately before. Four persons were born between the J, who likes rose and the one who lies marigold. J was born after the one who likes marigold. One of the persons born in June likes Lily.

53. Who among the following likes marigold?

(a)   D

(b)   J

(c)   N

(d)   B

(e)   None of these

Answer: (d)

54. Who was born exactly between the one who likes Rose and M?

(a)   D

(b)   J

(c)   B

(d)   O

(e)   None of these

Answer: (d)

55. Which of the following flower is liked by D?

(a)   Lily

(b)   Rose

(c)   Daffodil

(d)   Marigold

(e)   None of these

Answer: (c)

56. Which among the following combination is not true?

(a)   D- April

(b)   J- rose

(c)   N- sunflower

(d)   O- June

(e)   None of these

Answer: (a)

57. How many persons were born before O?

(a)   Two

(b)   Six

(c)   Five

(d)   Seven

(e)   None of these

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 58-61) Study the information and answer the following questions.

In a certain code language

“Entire Money Board Perfect” is written as

“Q7 N5 F6 C5,”

“Sleeve Washing World Stories” is written as

“X7 T6 T7 X5”.

“Moving Partly Falls Objects” is written as

“N6 P7 G5 Q6”,

58. What is the code of ‘Radio’ in the given code language?

(a)   S5

(b)   R5

(c)   S4

(d)   R6

(e)   None of these

Answer: (a)

59. What is the code for the word ‘Rising Normal’ in the given code language?

(a)   S5 O6

(b)   O5 S6

(c)   O6 S6

(d)   O5 S5

(e)   None of these

Answer: (c)

60. If the code for the words ‘they forward……….’ is coded as ‘U4 G7 T5’ in the coded language, then what will be the missing word?

(a)   South

(b)   Mount

(c)   Stone

(d)   Climb

(e)   Both (a) and (c)

Answer: (e)

61. What is the code for ‘Elegant’ in the given code language?

(a)   G7

(b)   D7

(c)   F6

(d)   F7

(e)   None of these

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 62-65) Read the following information carefully to answer the questions given below.

Fourteen persons i.e. A, B, C, D, E, F, G, M, N, O, P, Q R and S are sitting in two parallel rows such that A, B, C, D, E, F, G and F sits in row I faces towards South direction and M, N, O, P, Q, R and S sits in the row 2 such that all are facing North direction. Person sitting in the row 1 faces the person sitting in row 2.

A sit third to the right of B. Either B or A sits at the end of the row. N sits third to the right of O. Neither N nor O Faces A and B. The one who faces C sits third to the right of M. None of the immediate neighbor B faces O. C sits third to the left of F. O does not face F. One of the immediate neighbor of F Faces Q, who does not sit at the end of the row. D is not the immediate neighbor of C. G sits on the left of E, but not on the immediate left. P does not face G and C. S does not face C. R and S are immediate neighbours. E does not sits at the end of the row. D does not face P.

62. Who among the following faces P?

(a)   D

(b)   A

(c)   F

(d)   G

(e)   None of these

Answer: (b)

63. Who among the following sits at the end of the row?

(a)   P, C

(b)   P, D

(c)   O, G

(d)   A, S

(e)   None of these

Answer: (d)

64. How many persons sits to the right of B?

(a)   Two

(b)   More than Three

(c)   Three

(d)   One

(e)   None of the above

Answer: (c)

65. Who among the following faces N?

(a)   D

(b)   B

(c)   F

(d)   G

(e)   None of these

Answer: (e)

Part III Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 66-70) Bar graph given below shows pens sold by a retailor on five different days. Study the data carefully and answer the following questions

66. Find the difference between total number of pens sold on Monday and Tuesday together to total number of pens sold on Thursday and Friday together

(a)   15

(b)   10

(c)   5

(d)   20

(e)   0

Answer: (c)

67. Total number of pens sold on Saturday is 40% more than total number of pens sold on Wednesday. Find total number of pens sold on Friday and Saturday together?

(a)   92

(b)   110

(c)   72

(d)   108

(e)   85

Answer: (a)

68. Total number of pens sold on Tuesday are 25% more than total number of pens sold on Sunday. Find total number of pens sold on Sunday?

(a)   64

(b)   50

(c)   94

(d)   60

(e)   55

Answer: (d)

69. Out of total pens sold on Thursday, 20% are blue ink pen. Out of remaining 25% are red ink pen and remaining are black ink pen. Find total number of blue and black ink pen sold on Thursday.

(a)   27

(b)   36

(c)   45

(d)   39

(e)   30

Answer: (b)

70. Out of total pens sold on Tuesday ratio between total defective pens sold to total pens sold is 7 : 15. Find total number of non-defective pens sold on Tuesday by retailer.

(a)   20

(b)   25

(c)   30

(d)   35

(e)   40

Answer: (e)

71. Quantity I. ‘x’ : x2 + x – 6 = 0

Quantity II. ‘y’ : y2 + 7y + 12 = 0

(a)   Quantity I > Quantity II

(b)   Quantity I < Quantity II

(c)   Quantity I ≥ Quantity II

(d)   Quantity I ≤ Quantity II

(e)   Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (c)

72. A’s efficiency is 25% more than B

Quantity I- ‘x’ : A can do 5/6th of  total work in ‘x’ days.

Quantity II- ‘y’ : B can do 4/5th of total work in ‘y’ days.

(a)   Quantity I > Quantity II

(b)   Quantity I < Quantity II

(c)   Quantity I ≥ Quantity II

(d)   Quantity I ≤ Quantity II

(e)   Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (b)

73. Sum of 8 consecutive even number is S1.

Quantity I- Sum of second number and eight number in S1

Quantity II- Sum of third number and sixth number in S1

(a)   Quantity I > Quantity II

(b)   Quantity I < Quantity II

(c)   Quantity I ≥ Quantity II

(d)   Quantity I ≤ Quantity II

(e)   Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (a)

74. An article is sold at Rs 1500 after allowing discount of 12.5% on marked price.

Quantity I- Rs 550

Quantity II- Mar price of article.

(a)   Quantity I > Quantity II

(b)   Quantity I < Quantity II

(c)   Quantity I ≥ Quantity II

(d)   Quantity I ≤ Quantity II

(e)   Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (b)

75. If speed of a boat is 500% more than the speed of a current.

Quantity I- ‘x’ : If boat can travel a distance of 63 km in 3 hours, in downstream than ‘x’ is the speed of the boat in upstream (km/h)

Quantity II- 15 km/h

(a)   Quantity I > Quantity II

(b)   Quantity I < Quantity II

(c)   Quantity I ≥ Quantity II

(d)   Quantity I ≤ Quantity II

(e)   Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 76-80) What number is wrong according to given number series pattern.

76. 1, 3, 9, 31, 128, 651, 3913

(a)   9

(b)   1

(c)   128

(d)   31

(e)   3913

Answer: (c)

77. 291, 147, 75, 39, 22, 12, 7.5

(a)   22

(b)   291

(c)   147

(d)   75

(e)   7.5

Answer: (a)

78. 26, 27, 34, 58, 106, 1086, 306

(a)   26

(b)   34

(c)   58

(d)   106

(e)   27

Answer: (e)

79. 5.9, 6, 6.1, 6.4, 7.9, 18.5, 112.9

(a)   6

(b)   5.9

(c)   6.1

(d)   18.5

(e)   112.9

Answer: (d)

80. 330, 80, 280, 120, 250, 130, 240

(a)   330

(b)   130

(c)   280

(d)   240

(e)   80

Answer: (b)

81. Sum of volume of cylinder (S) and volume of cone (C) is 2190 π cm2 and height of both cylinder and cone is same i.e., 10 cm. If radius of cone is 15 cm, then find the ratio of radius of S to radius of C

(a)   1 : 2

(b)   3 : 4

(c)   2 : 5

(d)   4 : 5

(e)   3 : 5

Answer: (d)

82. In a box there are 6 blue ball, X red balls and 10 green balls. Probability of choosing one red ball from the given box is 1/3. Then find the sum of red and blue balls in the box.

(a)   20

(b)   12

(c)   14

(d)   18

(e)   16

Answer: (c)

83. Sum of A’s and B’s age 6 y ears ago is 88, A’s age 18 years ago is equal to B’s age 6 years ago. Find the age of A two year hence

(a)   58 yr

(b)   64 yr

(c)   42 yr

(d)   52 yr

(e)   48  yr

Answer: (a)

84. Train A of length 120 m can cross a platform of length 240 m in 18 seconds the ratio of speed of train A and train B is 4 : 5. Then, find the length of train B is train B can cross a pole in 12 seconds.

(a)   280 m

(b)   300 m

(c)   320 m

(d)   350 m

(e)   240 m

Answer: (b)

85. What is the probability of forming word from the letters of word “IMPEACH” such that all vowels come together?

(a)   8/35

(b)   1/7

(c)   3/35

(d)   17/35

(e)   2/7

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 86-90) Find the value of (?) in following approximation questions.

86. 2? = 32.01 ÷01 × 1023.99 ÷ 7.99

(a)   7

(b)   3

(c)   4

(d)   5

(e)   8

Answer: (d)

87. 

(a)   17

(b)   20

(c)   10

(d)   34

(e)   40

Answer: (a)

88. 

(a)   14

(b)   21

(c)   8

(d)   27

(e)   17

Answer: (e)

89. (? ÷97) × 12.08 = 20.12% of 1319.97

(a)   220

(b)   240

(c)   260

(d)   280

(e)   200

Answer: (a)

90. 

(a)   80

(b)   60

(c)   40

(d)   20

(e)   10

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 91-95) Pie chart given below shows total number of workers in three different companies. Table given below shows ratio between officers and workers working in these companies. Study the data carefully and answer the following questions.

91. Find the ratio between total number of workers in company A and C together to total number of officers in company A and C together

(a)   16 : 1

(b)   12 : 1

(c)   14 : 1

(d)   18 : 1

(e)   20 : 1

Answer: (c)

92. Total number of employees in Company ‘B’ is how much more than total number of employees in Company ‘C’?

(a)   174

(b)   194

(c)   204

(d)   214

(e)   184

Answer: (e)

93. Total number of officers in Company ‘A’ is how much less than total number of officers in company ‘B’?

(a)   4

(b)   2

(c)   0

(d)   6

(e)   8

Answer: (a)

94. Total number of officers and workers in Company D is 50% and 25% more than total number of officers and workers in Company ‘C’ respectively. Find total number of employees in Company D.

(a)   279

(b)   297

(c)   342

(d)   324

(e)   306

Answer: (b)

95. Find the difference between total number of workers in Company ‘A’ and total number of workers in Company ‘B’ and ‘C’ together

(a)   432

(b)   396

(c)   360

(d)   324

(e)   288

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 96-100) There are three persons A, B and C who each invested in two different schemes S1 and S2. A in invested Rs 800000 for 2 y ears in scheme S­1 and Rs 30000 for 4 years in scheme S2. B invested Rs 30000 for 3 years in S1 and he did not invest in scheme S2. B also obtained a profit of Rs 10000 by selling his car. C invested Rs 50000 for 5 years in scheme S1 and 10000 for 3 years in scheme S2. Total profit obtained from scheme S is 2 lakh and scheme S2 is Rs 90000.

96. What is the ratio of total profit obtained by B and profit obtained by C from scheme S1?

(a)   23 : 47

(b)   54 : 47

(c)   36 : 43

(d)   23 : 50

(e)   27 : 50

Answer: (d)

97. Profit obtained by A fro scheme S1 is what percent of profit obtained by C from scheme S2?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (e)

98. If sum of investment of A in both schemes and total profit obtained by A from both scheme is invested at compound Interest at the rate of 20% p.a., then find the total compound interest obtained in 2 years.

(a)   108240

(b)   104206

(c)   105208

(d)   109280

(e)   106220

Answer: (a)

99. What is the average of profit attained by A from scheme S1 and profit of C obtained from scheme S2.

(a)   41000

(b)   42000

(c)   44000

(d)   55000

(e)   40000

Answer: (a)

100. If A had invested his sum at Simple Interest for 3 y ears at the rat of R% p.a. instead in scheme S1 and B has invested his sum at compound interest at (R + 5%) p.a. for 1 year and difference in interest obtained is 30000 then, find value of R%.

(a)   10%

(b)   9%

(c)   15%

(d)   18%

(e)   12%

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...