Bank Paper Case Study

Case Study

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following information carefully to answer these questions.

An institute having 450 employees has sent all its employees for training in one or more areas out of HRM. Computer skills and Financial skills. The employees are classified into two categories-Officers and Clerks, who are in the ratio of 4 : 5. 10% of the Officers take training only in Computer skills, 16% of the Clerks take training only in HRM which is equal to the number of Officers training only in Financial skills and 50% of the number of Officers taking training in HRM and Financial skills both. 6% of the total employees take training in all, of which two-thirds are Officers. 10% of the total employees take training in HRM and Computer skills both, which is five times the number of Clerks taking training in Computer skills and Financial skills. 10% of clerks take training in HRM and Computer skills both . The number of Officers taking training only in HRM is 25% of the number of Clerks taking training only in HRM. 25% of the total number of employees take training only in Computer skills. Number of clerks taking training HRM and Financial skills both is 20% of the total number of Clerks.

1. Total how many Officers take training in HRM?

(1)   110

(2)   128

(3)   118

(4)   98

(5)   None of these

Answer: (5)

2. Total how many Clerks take training in Computer skills but not in HRM?

(1)   113

(2)   104

(3)   88

(4)   79

(5)   None of these

Answer: (5)

3. Total how many employees take training in Financial skills but not in HRM?

(1)   106

(2)   135

(3)   127

(4)   134

(5)   None of these

Answer: (5)

4. Total how many Clerks take training in Financial skills?

(1)   115

(2)   106

(3)   47

(4)   97

(5)   None of these

Answer: (5)

5. What per cent of the total number of officers take training in Computer skills but not in Financial skills?

(1)   25

(2)   40

(3)   20

(4)   15

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the information carefully to answer the following questions.

A school consists of 2500 students. The ratio of boys to girls is 3 : 2. All the students are involved in five different games, viz hockey, boxing, tennis, football and volleyball 28% of the girls are in hockey. 16% of the boys are in tennis. One-fifth of the boys are in volleyball. The ratio of girls to boys in tennis is 2 : 3. 25% of the total number of students are in boxing. Girls in volleyball are 60% of the boys in the same game. 22% of the girls are in football. The remaining girls are in boxing. 18% of the boys are in hockey and the remaining in football.

6. Number of boys in hockey forms what per cent of the number of girls in the same game? (Rounded off to two digits after decimal)

(1)   96.43

(2)   103.70

(3)   80.36

(4)   117.43

(5)   128.91

Answer: (1)

7. What is the number of girls in boxing?

(1)   180

(2)   220

(3)   160

(4)   200

(5)   None of these

Answer: (3)

8. Number of boys in boxing forms what per cent of the total number of the students in the school?

(1)   10.8

(2)   9

(3)   12

(4)   16

(5)   18.6

Answer: (5)

9. What is the total number of girls in tennis and volleyball together?

(1)   380

(2)   340

(3)   400

(4)   320

(5)   None of these

Answer: (2)

10. What is the number of boys in football?

(1)   300

(2)   270

(3)   240

(4)   225

(5)   None of these

Answer: (4)

Bank Paper Mixed Graphs

Mixed Graphs

 

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following information carefully to answer these questions.

1. What is the ratio of male employees in administration to those in printing departments?

(1)   7 : 4

(2)   4 : 7

(3)   3 : 4

(4)   7 : 3

(5)   None of these

Answer: (1)

2. What is the difference between the total number of employees in IT and that in operations department?

(1)   75

(2)   150

(3)   100

(4)   50

(5)   None of these

Answer: (3)

3. What is the ratio of the total number of males in HR and marketing to the total number of females in these two departments?

(1)   13 : 15

(2)   15 : 13

(3)   13 : 17

(4)   17 : 14

(5)   None of these

Answer: (4)

4. How many female employees are there in the HR department?

(1)   250

(2)   120

(3)   125

(4)   150

(5)   None of these

Answer: (4)

5. What is the difference between the numbers of male and female employees in logistics department?

(1)   50

(2)   25

(3)   75

(4)   100

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the information in the following pie-charts to answer the these questions.

6. How many females are working in Scale II?

(1)   144

(2)   81

(3)   96

(4)   138

(5)   None of these

Answer: (2)

7. What is the ratio to male to female employees working in Scale V?

(1)   7 : 8

(2)   2 : 1

(3)   8 : 7

(4)   1 : 2

(5)   None of these

Answer: (3)

8. What is the total number of female employees working in Scale III and IV together?

(1)   219

(2)   157

(3)   162

(4)   285

(5)   None of these

Answer: (1)

9. The number of male employees working in Scale VI is what per cent of the total number of employees in that scale? (Rounded off to the nearest integer)

(1)   35

(2)   46

(3)   44

(4)   34

(5)   None of these

Answer: (4)

10. What is the ratio of the female employees in Scale VI to the male employees in Scale I?

(1)   32 : 23

(2)   22 : 33

(3)   12 : 23

(4)   23 : 12

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the following pi-charts carefully to answer the questions that follow.

11. What is the total number of boys enrolled in Management and IT together?

(1)   1050

(2)   810

(3)   1120

(4)   980

(5)   None of these

Answer: (2)

12. What is the ratio of the number of girls enrolled in Arts to the number of boys enrolled in Science?

(1)   14 : 23

(2)   2 : 3

(3)   114: 121

(4)   53 : 65

(5)   None of these

Answer: (3)

13. What is the total number of girls enrolled in Science and Commerce together?

(1)   450

(2)   495

(3)   345

(4)   480

(5)   None of these

Answer: (4)

14. If 20% of the girls enrolled in Science change their stream to Management then what will be the new number of Management students altogether?

(1)   593

(2)   733

(3)   453

(4)   1003

(5)   None of these

Answer: (1)

15. The number of girls enrolled in Arts, Science and Commerce forms what per cent of total number of students in the college?

(1)   25

(2)   40

(3)   60

(4)   75

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below.

16. Mango is the favourite fruit of 50% of the people from village C. People having their favourite fruit as mango from village C approximately what per cent of the people having their favourite fruit as mango from all the villages together?

(1)   48

(2)   53

(3)   61

(4)   57

(5)   45

Answer: (4)

17. 20% of the people from village D have banana as their favourite fruit and 12% of the people from the same village have guava as their favourite fruit. How many people from that village like other fruits?

(1)   764

(2)   896

(3)   874

(4)   968

(5)   None of these

Answer: (5)

18. How many people in all have custard as their favourite fruit?

(1)   850

(2)   864

(3)   870

(4)   812

(5)   None of these

Answer: (3)

19. 50% of the people from village B have banana as their favourite fruit. How many people from other villages have the same favourite fruit?

(1)   1160

(2)   551

(3)   1020

(4)   609

(5)   None of these

Answer: (2)

20.  What is the total number of people having their favourite fruit as apple and grapes together?

(1)   1334

(2)   1286

(3)   1300

(4)   1420

(5)   None of these

Answer: (1)

Bank Paper Line Graphs

Line Graphs

 

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following graph carefully and answer the questions given below.

1. What was the average profit earned by all the three companies in the year 2008?

(1)   Rs 300 crore

(2)   Rs 400 crore

(3)   Rs 350 crore

(4)   Rs 520 crore

(5)   None of these

Answer: (2)

2. In which of the following years was the difference between the profits earned by company B and company A the minimum?

(1)   2003

(2)   2004

(3)   2005

(4)   2008

(5)   None of these

Answer: (5)

3. In which of the following years was the total profit earned by all three companies together the highest?

(1)   2004

(2)   2007

(3)   2008

(4)   2009

(5)   None of these

Answer: (4)

4. What was the approximate percentage increase in the profit earned by company A from 2006 to 2007?

(1)   36

(2)   24

(3)   40

(4)   20

(5)   54

Answer: (1)

5. What was the difference between the profit earned by company A in 2004 and the profit earned by company C in 2009?

(1)   Rs 50 crore

(2)   Rs 1 crore

(3)   Rs 100 crore

(4)   Rs 200 crore

(5)   None of the above

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the following graph carefully to answer these questions

6. The percentage rise in exports from the previous year was the maximum during which year for company B?

(1)   2005

(2)   2004

(3)   2006

(4)   2008

(5)   None of the above

Answer: (2)

7. What is the ratio of total exports of the three companies in 2003 to that in 2006?

(1)   41 : 29

(2)   51 : 29

(3)   29 : 51

(4)   29: 41

(5)   None of these

Answer: (4)

8. What are the average exports of company B for all the years? (in thousand tonne rounded off to two digits after decimal)

(1)   766.67

(2)   667.14

(3)   657.14

(4)   756.57

(5)   None of the above

Answer: (3)

9. Total exports of company A for all the years is approximately what per cent of the total exports of company B for all the years?

(1)   75

(2)   128

(3)   139

(4)   68

(5)   72

Answer: (5)

10. What is the per cent increase in the exports of company C from 2004 to 2008?

(1)   50

(2)   33.33

(3)   150

(4)   133.33

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the following graph carefully and answer the questions below it.

11. What is the average number of students (males and females) passed out from all the colleges together?

(1)   38000

(2)   48000

(3)   42000

(4)   51000

(5)   None of the above

Answer: (3)

12. The number of females passed out from college C is approximately what per cent of the total number of females passed out from all the colleges together?

(1)   28

(2)   30

(3)   36

(4)   25

(5)   40

Answer: (2)

13. What is the difference between the total number of students passing out from college A and the total number of students passing out from college E?

(1)   20500

(2)   21000

(3)   10500

(4)   10000

(5)   None of the above

Answer: (5)

14. What is the ratio of the total number of males to the total number of females passed out from all the colleges together?

(1)   19 : 23

(2)   18 : 25

(3)   23 : 19

(4)   25 : 18

(5)   None of the above

Answer: (1)

15. The number of males passing out from colleges A and B together is what per cent of the number of females passing out from colleges C and D together?

(1)   45

(2)   40

(3)   35

(4)   50

(5)   None of the above

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Study the following graph carefully and answer the questions given below.

16. What is the difference between the total constructions (constructed, demolished and redeveloped) in city Q and city T?

(1)   125

(2)   180

(3)   175

(4)   200

(5)   None of the above

Answer: (3)

17. What is the average number of buildings demolished across the cities?

(1)   100

(2)   125

(3)   132

(4)   115

(5)   None of the above

Answer: (2)

18. The total number of buildings constructed across the cities is approximately what per cent of the total number of buildings redeveloped across the cities?

(1)   73

(2)   74

(3)   88

(4)   79

(5)   85

Answer: (4)

19. What is the approximate average number of constructions (constructions, demolished and redeveloped) in the city R?

(1)   156

(2)   222

(3)   198

(4)   216

(5)   208

Answer: (5)

20. What is the ratio of the number of buildings demolished in city T to the number of buildings redeveloped in city P?

(1)   7 : 12

(2)   3 : 5

(3)   2 : 3

(4)   1 : 2

(5)   None of the above

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 21 to 25) Study the following graph carefully to answer the questions :

21. The number of candidates appearing for CEET from town B is approximately what per cent of the number of candidates appearing for CEET from town E?

(1)   81

(2)   112

(3)   144

(4)   69

(5)   97

Answer: (3)

22. The number of candidates appearing for CEET from town C is what per cent of the total number of candidates appearing for CEET from all the towns together? (Rounded off to two digits after decimal)

(1)   11.57

(2)   17.43

(3)   20.31

(4)   14.49

(5)   None of the above

Answer: (4)

23. What is the average number of candidates appearing for CEET from all the towns together?

(1)   2995000

(2)   2515000

(3)   2755000

(4)   2695000

(5)   2875000

Answer: (5)

24. What is the ratio of the number of candidates appearing for the CEET from town A to town F?

(1)   11 : 12

(2)   13 : 11

(3)   12 : 11

(4)   11 : 13

(5)   None of these

Answer: (1)

25. What is the ratio of the number of students appearing for the CEET from towns A, B and C together to the number of students appearing for the CEET from towns D, E and F together?

(1)   33 : 35

(2)   34 : 35

(3)   35 : 37

(4)   35 : 36

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 26 to 30) Study the following graph carefully and answer the questions given below.

26. What is the average number of unit sold over the years?

(1)   440000000

(2)   4400000

(3)   440000

(4)   44000000

(5)   None of these

Answer: (4)

27. What is the ratio of the difference between the number of units manufactured and sold in the year 2005 to the difference between the number of units manufactured and sold in year 2006?

(1)   2 : 3

(2)   1 : 2

(3)   1 : 4

(4)   3 : 5

(5)   None of these

Answer: (3)

28. What is the ratio of the number of units manufactured in the year 2003 to the number of units manufactured in the year 2007?

(1)   7 : 11

(2)   9 : 14

(3)   7 : 9

(4)   9 : 11

(5)   None of these

Answer: (2)

29. What is the approximate per cent increase in the number of units sold in the year 2007 from the previous year?

(1)   190

(2)   70

(3)   60

(4)   95

(5)   117

Answer: (5)

30. What is the difference between the number of units manufactured and the number of units sold over the years?

(1)   50000000

(2)   5000000

(3)   500000000

(4)   500000

(5)   None of these

Answer: (1)

Bank Paper Bar Graphs

Bar Graphs

 

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following graph carefully and answer the questions given below.

                  Number of Two Types of Cars sold by a Company

                         Over the Years (Numbers in Thousands)

         

1. Approximately, what was the average number of B type cars sold by the company in 2002, 2005 and 2007 together?

(1)   347000

(2)   256000

(3)   30600

(4)   31700

(5)   32300

Answer: (4)

2. The number of A-type cars sold in 2006 was exactly what percentage of number of B type cars sold in 2003?

(1)   20

(2)   100

(3)   150

(4)   300

(5)   None of these

Answer: (5)

3. What was the percentage increase in the sale of B type car from 2004 to 2005?

(1)   40

(2)   80

(3)   20

(4)   160

(5)   None of these

Answer: (2)

4. In which of the following years was the percentage increase/ decrease of sale of A-type cars the maximum from the previous year?

(1)   2004

(2)   2005

(3)   2007

(4)   2003

(5)   None of these

Answer: (1)

5. In which of the following years was the difference between the sales of A type and B type cars the maximum?

(1)   2003

(2)   2007

(3)   2004

(4)   2006

(5)   None of these

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the following graph carefully to answer these questions

                         Population of Two States (in lakhs) Over the Years

6. The population of State B in 2002 is what per cent of the total population of State B in all the years together (Rounded off to two digits after decimal)

(1)   8.26

(2)   7.26

(3)   8.32

(4)   7.82

(5)   None of these

Answer: (5)

7. What is the ratio of the total population of State A for the years 2001, 2002 and 2003 together to the total population of State B for the years 2005, 2006 and 2007 together?

(1)   27 : 53

(2)   54 : 29

(3)   29 : 54

(4)   53 : 27

(5)   None of these

Answer: (3)

8. For which State and in which year was the per cent rise in population from the previous year was the highest?

(1)   State B-2003

(2)   State B-2002

(3)   State A-2004

(4)   State A-2005

(5)   None of these

Answer: (1)

9. What is the per cent rise in the population of State B from 2003 to 2004?

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (2)

10. Approximately what is the average population of State A for all the given years?

(1)   65 lakh

(2)   50 lakh

(3)   48 lakh

(4)   58 lakh

(5)   52 lakh

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the following graph carefully to answer the questions that follow

11. What is the average number of units sold by all the companies together?

(1)   360

(2)   390

(3)   375

(4)   410

(5)   None of these

Answer: (3)

12. Which company had the highest percentage of sale with respect to its production?

(1)   D

(2)   B

(3)   E

(4)   A

(5)   None of these

Answer: (4)

13. What is the average number of units produced by all the companies together?

(1)   675

(2)   650

(3)   625

(4)   600

(5)   None of these

Answer: (2)

14. The total units sold by the companies A, B and C together is approximately what per cent of the total units produced by these companies?

(1)   62

(2)   50

(3)   76

(4)   84

(5)   58

Answer: (5)

15. What is the ratio of the total production of companies D and E to the total sale of the same companies?

(1)   28 : 15

(2)   9 : 5

(3)   15 : 11

(4)   2 : 3

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Study the following graph carefully to answer the questions that follow :

16. The number of girls from Biology Department is approximately what per cent of the total number of girls from all departments together?

(1)   32

(2)   21

(3)   37

(4)   43

(5)   27

Answer: (5)

17. What is the different between the total number of boys and the total number of girls from all the departments together?

(1)   440

(2)   520

(3)   580

(4)   460

(5)   None of these

Answer: (5)

18. What is the average number of boys from all the departments together?

(1)   122

(2)   126

(3)   130

(4)   134

(5)   None of these

Answer: (3)

19. The number of boys from Anthropology Department is approximately what per cent of the total number of boys from all the departments together?

(1)   15

(2)   23

(3)   31

(4)   44

(5)   56

Answer: (1)

20. What is the ratio of the number of girls from Philosophy Department to the number of girls from Psychology Department?

(1)   1 : 2

(2)   7 : 12

(3)   5 : 12

(4)   3 : 4

(5)   None of these

Answer: (2)

Bank Paper Pie-Charts

Pie-Charts

 

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following graph carefully to answer these questions.

1. What is the amount spent on transport subsidy and canteen subsidy together?

(1)   Rs 334000

(2)   Rs 343000

(3)   Rs 330000

(4)   Rs 333000

(5)   None of these

Answer: (4)

2. What is the difference between the expenditure on salary to staff and that on loans to staff ?

(1)   Rs 37200

(2)   Rs 35700

(3)   Rs 37500

(4)   Rs 35000

(5)   None of these

Answer: (5)

3. The amount spent on medical to staff is what per cent of the amount spent on salary?

(1)   30%

(2)   33%

(3)   25%

(4)   22%

(5)   None of these

Answer: (1)

4. What is the amount spent on telephone ?

(1)   Rs 275500

(2)   Rs 270500

(3)   Rs 277500

(4)   Rs 277000

(5)   None of these

Answer: (3)

5. What is the expenditure on electricity and water together?

(1)   Rs 425000

(2)   Rs 425500

(3)   Rs 422500

(4)   Rs 425800

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the pie-chart carefully to answer the questions that follow.

6. What is the total number of students having specialization in IR, Marketing and IT?

(1)   4640

(2)   4080

(3)   4260

(4)   4400

(5)   None of these

Answer: (4)

7. Students having IB as specializations forms approximately what per cent of students having Marketing as specialization?

(1)   116

(2)   86

(3)   124

(4)   74

(5)   66

Answer: (2)

8.  What is the total number of students having IB as specialization?

(1)   1520

(2)   1280

(3)   1360

(4)   1120

(5)   None of these

Answer: (1)

9. What is the ratio of the students having Finance as specialization to students having HR as specialization?

(1)   11 : 19

(2)   18 : 13

(3)   6 : 7

(4)   12 : 21

(5)   None of these

Answer: (3)

10. Students having IR as specialization forms approximately what per cent of students having HR as specialization?

(1)   87

(2)   106

(3)   76

(4)   62

(5)   114

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the  pie-charts carefully to answer the questions that follow.

Percentage distribution of candidates studying in various disciplines of a college and the percentage of girls in each discipline.

11. What is the number of girls studying in Engineering discipline?

(1)   180

(2)   220

(3)   320

(4)   260

(5)   None of these

Answer: (5)

12. Which discipline has the highest number of boys studying in it?

(1)   Science

(2)   Commerce

(3)   Arts

(4)   Management

(5)   None of these

Answer: (1)

13. The number of boys studying in Commerce discipline forms approximately what per cent of the total number of students studying in that discipline?

(1)   40

(2)   52

(3)   36

(4)   28

(5)   68

Answer: (2)

14. What is the respective ratio of number of boys studying in Management discipline to the boys studying in Science discipline?

(1)   71 : 20

(2)   18 : 67

(3)   20 : 71

(4)   67 : 18

(5)   None of these

Answer: (3)

15. The number of girls studying in Catering discipline forms what per cent of the total number of students in the college? (rounded off to two digits after decimal)

(1)   3.28

(2)   5.61

(3)   3.95

(4)   4.17

(5)   None of these

Answer: (4)

Direction (Q. Nos. 16 to 20) Study the following pie-chart carefully to answer the questions that follow.

16. What is the amount spent by the family o n Commuting?

(1)   Rs 10076

(2)   Rs 10534

(3)   Rs 6870

(4)   Rs 8702

(5)   None of these

Answer: (1)

17. What is the ratio of the amount spent by the family on Medicine to the amount spent on Groceries ?

(1)   1 : 2

(2)   13 : 21

(3)   3 : 5

(4)   11 : 23

(5)   None of these

Answer: (4)

18. What is the total amount spent by the family on Entertainment and Shopping together?

(1)   Rs 9618

(2)   Rs 13282

(3)   Rs 13740

(4)   Rs 11908

(5)   None of these

Answer: (2)

19. The total amount spent by the family on Groceries, Entertainment and Investments together forms approximately what per cent of the amount spent on Commuting?

(1)   209

(2)   76

(3)   154

(4)   42

(5)   218

Answer: (5)

20. The amount spent by the family on Medicine forms what per cent of the amount on Shopping? (rounded off to two digits after decimal)

(1)   43.67

(2)   49.52

(3)   57.89

(4)   61.89

(5)   None of these

Answer: (3)

Bank Paper Data Table

Data Table

 

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Study the following table carefully and answer the questions given below :

1. The number of tickets of Movie B sold in Hyderabad was approximately what percentage of the total number of tickets of the same movie sold in all the cities together?

(1)   15

(2)   18

(3)   12

(4)   20

(5)   24

Answer: (5)

2. What is the difference between the number of tickets of Movie D sold in Kolkata and the number of tickets of Movie B sold in Lucknow ?

(1)   700

(2)   7000

(3)   14000

(4)   9000

(5)   None of these

Answer: (5)

3. What is the average number of tickets of Movie C sold in all the six cities ?

(1)   15500

(2)   2550

(3)   24000

(4)   25500

(5)   None of these

Answer: (4)

4. The number of tickets of Movie E sold in Chennai is what percentage of number of tickets of Movie A sold in Mumbai?

(1)   170

(2)   70

(3)   30

(4)   130

(5)   None of these

Answer: (1)

5. In which city was the total number of tickets of all the five movies together sold the minimum ?

(1)   Delhi

(2)   Chennai

(3)   Lucknow

(4)   Kolkata

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) Study the table carefully to answer the questions that follow :

6. What is the difference in the total number of workers working in various months in Factory A and the total number of workers working in various months in Factory E?

(1)   3540

(2)   3940

(3)   3290

(4)   4230

(5)   None of these

Answer: (1)

7. What is the ratio of the total number of workers in Factories B and C working in the month of March to the total number of workers working in the same month in Factories A and D?

(1)   5 : 6

(2)   238 : 345

(3)   59 : 69

(4)   683 : 590

(5)   None of these

Answer: (4)

8. What is the total of the average of the number of the workers working in the month of January in all the factories and the average of the number of workers working in the month of April in all the factories ?

(1)   10098

(2)   11290

(3)   12404

(4)   13516

(5)   None of these

Answer: (3)

9. What is the average number of workers working in various months in , Factory C?

(1)   70.55

(2)   7055

(3)   66780

(4)   67.80

(5)   None of these

Answer: (5)

10. The total number of workers in Factory B is approximately what per cent of the total number of workers in Factory D?

(1)   56

(2)   65

(3)   76

(4)   84

(5)   92

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) Study the following table carefully to answer these questions :

11. What is the average marks obtained by all the students in Science out of 150?

(1)   75

(2)   112.50

(3)   108.50

(4)   78

(5)   None of these

Answer: (2)

12. What is the total marks obtained by B in all the subjects together?

(1)   336

(2)   223

(3)   446

(4)   273

(5)   None of these

Answer: (5)

13. Marks obtained by C in Science is approximately what per cent of his total marks obtained in all the six subjects together?

(1)   22

(2)   16

(3)   20

(4)   18

(5)   28

Answer: (5)

14. What is the ratio of the total marks obtained by D in Maths, Science and English together to the total marks obtained by F in these subjects together?

(1)   209 : 215

(2)   215 : 209

(3)   206 : 223

(4)   223 : 206

(5)   None of these

Answer: (1)

15. What is the average marks obtained by all the students in Geography?

(1)   54.25

(2)   54.75

(3)   73

(4)   71

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Study the following table carefully and answer the questions given below.

16. What is the approximate average monthly income of A over the years?

(1)   Rs 44762

(2)   Rs 48348

(3)   Rs 53216

(4)   Rs 51245

(5)   Rs 42102

Answer: (4)

17. What is the ratio of the annual income of B to that of C in the year 2005?

(1)   6 : 5

(2)   6 : 7

(3)   5 : 6

(4)   7 : 6

(5)   None of these

Answer: (3)

18. What is the difference between the total annual income of all the individuals in the year 003 and the total annual income of all the individuals in the year 2007?

(1)   Rs 736500

(2)   Rs 645400

(3)   Rs 636500

(4)   Rs 743300

(5)   None of these

Answer: (3)

19. The annual income of E in the year 2004 is approximately what per cent of the average annual income earned by E over the years?

(1)   998

(2)   86

(3)   88

(4)   94

(5)   91

Answer: (4)

20. What is the average annual income of F over the years?

(1)   Rs 416000

(2)   Rs 425000

(3)   Rs 401500

(4)   Rs 415500

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 21 to 25) Study the table carefully to answer the questions that follow :

21. What is the ratio of the total number of passed students to the total number of failed students for the year 2005?

(1)   4 : 33

(2)   11 : 1

(3)   33 : 4

(4)   8 : 1

(5)   None of these

Answer: (3)

22. What is the total percentage of passed students of class X from all the years together? (Rounded off to two digits after decimal)

(1)   86.94

(2)   83.26

(3)   80.08

(4)   88.56

(5)   None of these

Answer: (4)

23. What is the number of passed students, for all the classes together, in the year 2007?

(1)   369

(2)   344

(3)   332

(4)   438

(5)   None of these

Answer: (1)

24. What is the average number of failed students from class VI for the given years ?

(1)   8

(2)   7

(3)   9

(4)   6

(5)   None of these

Answer: (1)

25. Which of the following classes has the maximum number of failed students over the years?

(1)   VI

(2)   VII

(3)   VIII

(4)   IX

(5)   None of these

Answer: (2)

Bank Paper Probability

Probability

1. A basket contains three blue and four red balls. If three balls are drawn at random from the basket, what is the probability that all the three are either blue or red ?

(1)   1

(2)   1/7

(3)   3/14

(4)   3/28

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 2 to 3) Study the information carefully to answer the question that follow

A basket contains 3 blue, 2 green and 5 red balls.

2. If three balls are picked at random, What is the probability that at least one is red ?

(1)   1/2

(2)   7/12

(3)   11/12

(4)   1/5

(5)   None of these

Answer: (3)

3. If four balls are picked at random, what is the probability that wo are green and two are blue ?

(1)   1/18

(2)   1/70

(3)   3/5

(4)   1/2

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 4 to 6) Study the information and answer the questions that follow.

A basket contains 3 red balls 5 blue balls and 2 green balls.

4. If three balls are drawn at random, what is the probability that none is blue ?

(1)   1/6

(2)   1/12

(3)   1/5

(4)   3/10

(5)   None of these

Answer: (2)

5. If four balls are drawn at random, what is the probability that atleast one is green ?

(1)   2/3

(2)   1/2

(3)   1/3

(4)   2/5

(5)   None of these

Answer: (1)

6. If two balls are drawn at random, what is the probability that both are red ?

(1)   1/5

(2)   3/10

(3)   3/5

(4)   1/15

(5)   None of these

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 7 to 8) A box contains 8 red, 16 blue, 4 yellow and 12 black balls.

7. One ball is picked up randomly. What is the probability that is not blue ?

(1)   0.24

(2)   0.8

(3)   0.3

(4)   0.5

(5)   None of these

Answer: (5)

8.Two balls are picked up randomly. What is the chance that both are red ?

(1)  

(2)  

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 9 to 11) A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls.

9. If two balls are drawn at random, what is the probability that none of them is blue ?

(1)   21/55

(2)   3/55

(3)   28/55

(4)   9/11

(5)   None of these

Answer: (3)

10. If 2 balls are drawn at random, what is the probability that one is black and one is red ?

(1)   2/11

(2)   8/11

(3)   9/11

(4)   3/11

(5)   None of these

Answer: (4)

11. If 3 balls are drawn at random, what is the probability that all are black ?

(1)   2/33

(2)   1/11

(3)   3/11

(4)   8/33

(5)   None of these

Answer: (1)

Bank Paper Permutations and Combinations

Permutations and Combinations

1. In how many different ways can the letters of the word ‘OFFICES’ be arranged?

(1)   2520

(2)   5040

(3)   1850

(4)   1680

(5)   None of these

Answer: (1)

2. In how many different ways can the letters of the word “TRUST” be arranged?

(1)   60

(2)   240

(3)   120

(4)   25

(5)   None of these

Answer: (1)

3. In how many different ways can 4 boys and 3 girls be arranged in a row such that all the boys stand together and all the girls stand together?

(1)   75

(2)   576

(3)   288

(4)   24

(5)   None of these

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 4 to 5) Study the following information carefully to answer the questions that follow.

4. The committee should consist of 2 professors, 2 teachers and 1 reader?

(1)   450

(2)   225

(3)   55

(4)   90

(5)   None of these

Answer: (1)

5. The committee should include all the 3 readers ?

(1)   90

(2)   180

(3)   21

(4)   55

(5)   None of these

Answer: (4)

6. In how many different ways can the letters of the word TOTAL be arranged?

(1)   120

(2)   60

(3)   48

(4)   72

(5)   None of these

Answer: (2)

7. Out of 5 men and 3 women, a committee of 3 members is to be formed so that it has 1 woman and 2 men. In how many different ways can this be done?

(1)   20

(2)   10

(3)   23

(4)   30

(5)   None of these

Answer: (4)

8. In how many different ways can the letters of the word ‘FINANCE’ be arranged?

(1)   5040

(2)   2040

(3)   2510

(4)   4080

(5)   None of these

Answer: (5)

9. In how many different ways can the letters of the word “SMART” be arranged?

(1)   25

(2)   60

(3)   180

(4)   200

(5)   None of these

Answer: (5)

10. In how many different ways can the letters of the word ‘OPERATE’ be arranged?

(1)   5040

(2)   720

(3)   2520

(4)   360

(5)   None of these

Answer: (3)

11. In how many different ways can the letters of the word ‘DAILY’ be arranged?

(1)   60

(2)   48

(3)   160

(4)   120

(5)   None of these

Answer: (4)

12. In how many different ways can the lett3ers of the word ‘BLOATING’ be arranged?

(1)   40320

(2)   5040

(3)   2520

(4)   20160

(5)   None of these

Answer: (1)

13. In how many different ways can the letters of the word ‘WEDDING’ be arranged?

(1)   5040

(2)   2500

(3)   2520

(4)   5000

(5)   None of these

Answer: (3)

14. In how many different ways can the letters of the word ‘FLEECED’ be arranged?

(1)   840

(2)   2520

(3)   1680

(4)   49

(5)   None of these

Answer: (1)

15. How many seven-digit numbers can be made from the number 3428651, using each digit only once?

(1)   49

(2)   180

(3)   5040

(4)   2520

(5)   None of these

Answer: (3)

16. In how many different ways can 6 children be seated on 6 seats?

(1)   360

(2)   120

(3)   590

(4)   740

(5)   None of these

Answer: (5)

17. In how many different ways can the letters of the word ‘PROBE’ be arranged?

(1)   15

(2)   25

(3)   60

(4)   125

(5)   None of these

Answer: (5)

18. In how many ways can a committee of 4 people be choosen out of 8 people?

(1)   110

(2)   32

(3)   70

(4)   126

(5)   None of these

Answer: (3)

19. In how many ways can 6 people be seated on a sofa if there are only 3 seats available?

(1)   18

(2)   120

(3)   2

(4)   216

(5)   None of these

Answer: (2)

20. In how many different ways can the letters of the word ‘PRIDE’ be arranged?

(1)   60

(2)   120

(3)   15

(4)   360

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 21 to 24) From the following, different committee are to be made as per the requirement given in each question.

In how many different ways can it be done? 10 men and 8 women out of which 5 men are teachers, 3 men are doctors and 2 are business men. Among th3e women, 3 are teachers, 2 are doctors, 2 are researchers and 1 is social worker.

21. A committee of 5 in the which 3 men and 2 women are there.

(1)   3360

(2)   8568

(3)   4284

(4)   1680

(5)   None of these

Answer: (1)

22. A committee of 5 in which 2 men teachers, 2 women teachers and 1 doctor are there.

(1)   75

(2)   150

(3)   214

(4)   20

(5)   None of these

Answer: (2)

23. A committee of 7.

(1)   31824

(2)   1200

(3)   9600

(4)   15912

(5)   None of these

Answer: (1)

24. A committee of 3 in which there is no teacher and no doctor.

(1)   100

(2)   120

(3)   10

(4)   12

(5)   None of these

Answer: (3)

Bank Paper Mensuration

Mensuration

1. The perimeter of a square is equal to twice the perimeter of a rectangle of length 8 cm and breadth 7 cm. What is the circumfer3ence of a semicircle whose diameter is equal to the side of the square?

(1)   38.57 cm

(2)   23.57 cm

(3)   42.46 cm

(4)   47.47 cm

(5)   None of these

Answer: (1)

2. The perimeter of a square is double the perimeter of a rectangle. The area of the rectangle is 240 cm2. What is the area of the square?

(1)   100 cm2

(2)   36 cm2

(3)   81 cm2

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (4)

3. The circumference of two circles is 132 m and 176 m respectively. What is the difference between the area of the larger circle and the smaller circle?

(1)   1048 m2

(2)   1076 m2

(3)   1078 m2

(4)   1090 m2

(5)   None of these

Answer: (3)

4. The area of a rectangle is equal to the area of a circle whose radius is 14 cm. If the breadth of the rectangle is 22 cm, what is its length?

(1)   24 cm

(2)   28 cm

(3)   26 cm

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

5. If the area of a circle is 616 cm2, what is its perimeter ?

(1)   76 cm

(2)   84 cm

(3)   96 cm

(4)   80 cm

(5)   None of these

Answer: (5)

6. The cost of fencing a circular plot at the rate of Rs 15 per metre is Rs 3300. What will be the cost of flooring the plot at the rate of Rs 100 per square metre?

(1)   Rs 385000

(2)   Rs 220000

(3)   Rs 350000

(4)   Rs 260000

(5)   None of these

Answer: (1)

7. An order was placed for supply of carpet of breath 3 m and the length of the carpet was 1.44 times of breadth. Subsequently the breadth and length were increased by 25 and 40 per cent respectively. At the rate of Rs 45 per square metre, what would be the increases in the cost of the carpet?

(1)   Rs 1020.60

(2)   Rs 398.80

(3)   Rs 437.40

(4)   Rs 583.20

(5)   None of these

Answer: (3)

8. The area of a circle is 1386 cm2. What is the circumference of the circle?

(1)   142 cm

(2)   160 cm

(3)   130 cm

(4)   132 cm

(5)   None of these

Answer: (4)

9. What will be the area of a circle with circumference equal to 22 cm?

(1)   41.2 cm2

(2)   26.4 cm2

(3)   38.5 cm2

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

10. The ratio of length to breadth of a rectangle plot is 8.5 respectively. If the breadth is 60 m less than the length, what is the perimeter of the rectangular plot ?

(1)   260 m

(2)   1600 m

(3)   500 m

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

11. The ratio of the length and the breadth of a rectangle is 4 : 3 and the area of the rectangle is 1728 cm2. What is the ratio of the breadth and the area of the rectangle ?

(1)   1 : 38

(2)   1 : 24

(3)   1 : 42

(4)   1 : 34

(5)   None of these

Answer: (5)

12. What will be the area of a circle with circumference equal to 88 cm ?

(1)   154 cm2

(2)   44 cm2

(3)   616 cm2

(4)   512 cm2

(5)   None of these

Answer: (3)

13. The circumference of a circular plot is 396 m. What is the area of the circular plot ?

(1)   9856 m2

(2)   18634 m2

(3)   12474 m2

(4)   9446 m2

(5)   None of these

Answer: (3)

14. The ratio of the length and the breadth of a rectangular plot is 7 : 6. The perimeter of t he plot is 208 m. What is the area of the rectangular plot ?

(1)   2696 m2

(2)   2688 m2

(3)   2592 m2

(4)   2538 m2

(5)   None of these

Answer: (2)

15. The area of a rectangle is 12 cm2 and its length is 3 times its breadth. What is the perimeter of the rectangle?

(1)   18 m

(2)   24 m

(3)   14 m

(4)   16 m

(5)   None of these

Answer: (4)

16. The magnitude of the area of circle is 7 times that of its circumference. What is the circumference (in units) of the circle ?

(1)   616

(2)   132

(3)   88

(4)   44

(5)   None of these

Answer: (3)

17. What would be t he cost of building a 7 m wide garden around a circular field with diameter equal to 280 m, if the cost per square metres for building the garden is Rs 21 ?

(1)   Rs 156242

(2)   Rs 248521

(3)   Rs 111624

(4)   Rs 206118

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 18 to 120) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions. Read the question and both statements and given answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

18. What is the perimeter of a semi-circle ?

A. The radius of the semi-circle is equal to half the side of a square.

B. The area of the square is 196 m2.

Answer: (5)

19. What is the area of a rectangular plot ?

A. The length of the plot is 375 m.

B. The length of the plot is thrice its breadth.

Answer: (5)

20. What is the area of a square ?

A. The side of the square is 21 cm long.

B. The perimeter of the square is 84 cm.

Answer: (3)

Bank Paper Time and Distance

Time and Distance

 

1. A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 10.8 s. If the speed of the first train is 60 km/h, what is the speed of the second train in km/h?

(1)   80

(2)   90

(3)   150

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

2. The respective ratio between the speeds of a car, a train and a bus is 5 : 9 : 4. The average speed of the car, the bus and the train is 72 km/h together. What is the average speed of the car and t he train together?

(1)   82 km/h

(2)   78 km/h

(3)   84 km/h

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

3. A 320 m long train takes 80 s more to cross a platform twice its length then it takes to cross a pole at the same speed. What is the speed of the train in m/s?

(1)   16

(2)   10

(3)   6

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

4. Amit, Sucheta and Neeti started running around a circular tack and complete one round in 18, 24 and 32 seconds respectively. In how many seconds will the three meet against at the starting point if they all have started running at the same time?

(1)   196

(2)   288

(3)   324

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

5. Excluding the stoppages, the speed of a bus is 64 km/h and including the stoppages the speed of the bus is 48 km/h. For how many minutes does the bus stop per hour ?

(1)   12.5 min

(2)   15 min

(3)   10 min

(4)   18 min

(5)   None of these

Answer: (2)

6. Swapnil, Akash and Vinay begin to job around a circular stadium. They complete their revolutions in 36 s, 48 s and 42 s respectively. After how many seconds will they be together at the starting point?

(1)   504 s

(2)   940 s

(3)   1008 s

(4)   470 s

(5)   None of these

Answer: (3)

7. A 200 m long train crosses a platform double its length in 36 s. What is the speed of the train in km/h?

(1)   60

(2)   48

(3)   64

(4)   66

(5)   None of these

Answer: (1)

8. A bus covers a distance of 172 km in 4 h. What is the speed of the bus ?

(1)   52 km/h

(2)   47 km/h

(3)   43 km/h

(4)   38 km/h

(5)   None of these

Answer: (3)

9. A 180 m long train crosses a pole in 20 s.. What is the speed of the train?

(1)   15 m/s

(2)   9 m/s

(3)   18 m/s

(4)   12 m/s

(5)   None of these

Answer: (2)

10. Pratibha covers a distance of 24 km at the speed of 8 km/h and a distance of 18 km at the speed of 9 km/h. Further, she covers a distance of 12 km at the speed of 3 km/h. What is the per average speed in cov3ering the whole distance ?

(1)   8 km/h

(2)   5.5 km/h

(3)   3 km/h

(4)   6 km/h

(5)   None of these

Answer: (4)

11. Milind takes as much time in running 15 m as a car takes in covering 40 m. What will be the distance covered by Milind during the time the car covers 2 km ?

(1)   1000 m

(2)   600 m

(3)   650 m

(4)   750 m

(5)   None of these

Answer: (4)

12. A car starts running at the speed of 40 km/h. The speed of the car increases by 2 km at the end of every one hour. What will be the distance covered at the end of 10 h from the start of the journey?

(1)   590 km

(2)   480 km

(3)   490 km

(4)   520 km

(5)   None of these

Answer: (3)

13. A car covers the first 35 km of its journey in 45 min and the remaining 69 km in 75 min. What is the average speed of the car?

(1)   42 km/h

(2)   50 km/h

(3)   52 km/h

(4)   60 km/h

(5)   None of these

Answer: (3)

14. A 180 m long train crosses a platform of equal length in 18 s. What is the speed of the train ?

(1)   22 m/s

(2)   10 m/s

(3)   15 m/s

(4)   18 m/s

(5)   None of these

Answer: (5)

15. A boat takes 8 h to cover a distance while travelling upstream, whereas while travelling downstream, it takes 6 h. If the speed of the current is 4 km/h, what is the speed of the boat ?

(1)   12 km/h

(2)   28 km/h

(3)   16 km/h

(4)   Can’t be determine

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and give answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

16. What is the speed of the boat in still water ?

A. The boat travels at the speed of 4 km/h upstream.

B. The boat travels at the speed of 6 km/h downstream.

Answer: (5)

17. What is the speed of a car?

A. The car covers a distance of 135 km in 3 h.

B. The car covers a distance of 270 km in 6 h.

Answer: (3)

18. What is the speed of a bus ?

A. The bus covers a distance of 80 km in 5 h.

B. The bus covers a distance of 160 km in 10 h.

Answer: (3)

19. What is the speed of the boat in still water ?

A. The boat takes 4 h to go 12 km downstream

B. The boat takes 6 h to cover 12 km in still water.

Answer: (2)

20. What is the speed of the train whose length is 250 m?

A. The train crosses a signal pole in 10 s.

B. The train crosses a platform of equal length in 20 s.

Answer: (3)