Bank Paper Time and Work

Time and Work

 

1. 6 men can complete a piece of work in 12 days. 8 women can complete the same piece of work in 18 days whereas 18 children can complete the piece of working 10 days. 4 men, 12 women and 20 children work together for 2 days. If only men were to complete the remaining work in 1 day, how many men would be required totally?

(1)   36

(2)   24

(3)   18

(4)   Can’t determined

(5)   None of these

Answer: (1)

2. 8 men and 4 women together can complete a piece of work in 6 days. The work done by a man in one day is double the work done by a woman in one day. If 8 men and 4 women started working and after 2 days 4 men left and 4 new women joined, in how many days will the work be completed?

(1)   5 days

(2)   8 days

(3)   6 days

(4)   4 days

(5)   9 days

Answer: (1)

3. Work done by A in one day is half of the work done by B in one day. Work done by B is half of the work done by C in one day. If C alone can complete the work in 7 days, in how many days can A, B and C together complete the work?

(1)   28

(2)   14

(3)   4

(4)   21

(5)   None of these

Answer: (3)

4. 24 men can complete a piece of work in 16 days. The same work can be completed by 8 women in 72 days whereas 24 children take 32 days to complete it. If 10 men, 14 women and 24 children work together, in how many days can the work be completed?

(1)   18

(2)   8

(3)   22

(4)   12

(5)   None of these

Answer: (4)

5. A alone can complete a piece of work in 8 days. Work done by B alone in one day is half of the work done by A alone in one day. In how many days can the work be completed if A and B work together?

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (3)

6. 8 men alone can complete a piece of work in 12 days. 4 women alone can complete the same piece of work in 48 days and 10 children alone can complete the piece of work in 24 days. In how many days can 10 men, 4 women and 10 children together complete the piece of work?

(1)   5

(2)   15

(3)   28

(4)   6

(5)   None of these

Answer: (4)

7. 9 children can complete a piece of work in 360 days. 18 men can complete the same piece of work in 72 days and 12 women can complete the piece of work in 162 days. In how many days can 4 men, 12 women and 10 children together complete the piece of work?

(1)   124

(2)   81

(3)   68

(4)   96

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 8 to 11) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decide whether the data  provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and given answer

(1) if statement A is alone sufficient answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

8. In how many days, can B alone complete the work?

A. B and C together can complete the work in 8 days.

B. A and B together can complete the work in 12 days.

Answer: (4)

9. In how many days, can 10 men do a work?

A. 12 women can do the work in 16 days.

B. 4 men and 6 women together can do the work in 16 days.

Answer: (5)

10. In how many days, can 15 men complete a piece of work?

A. 16 children can complete the same piece of work in 48 days.

B. 9 men can complete the same piece of work in 27 days.

Answer: (2)

11. In how many days, can Mohan alone complete the work?

A. Mohan and Prakash together can complete the work in 17 days.

B. Rakesh works double as fast as Mohan and can alone complete the work in 10 days.

Answer: (2)

Bank Paper Average

Average

 

1. The total marks obtained by a student in physics, Chemistry and Mathematics together is 120 more than the marks obtained by him in Chemistry. What are the average marks obtained by him in Physics and Mathematics together?

(1)   60

(2)   120

(3)   40

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

2. The average marks of 65 students in a class was calculated as 150. It was later realized that the marks of one of the students was calculated as 142, whereas his actual marks was 152. What is the actual average marks of the group of 65 the students? (Round off to two digits after decimal)

(1)   151.25

(2)   150.15

(3)   151.10

(4)   150.19

(5)   None of these

Answer: (2)

3. The average weight of a group of 53 girls was calculated as 58 kg. It was later discovered that t he weight of one of t he girls was read as 65 kg, whereas  her actual weight was 45 kg. What is the actual average weight of the group of the 53 girls? (rounded off to two digits after decimal)

(1)   58.62

(2)   58.37

(3)   57.37

(4)   57.62

(5)   None of these

Answer: (4)

4. The sum of five number is 290. The average of the first two number is 48.5 and the average of the last two number is 53.5. What is the third number?

(1)   72

(2)   84

(3)   96

(4)   108

(5)   None of these

Answer: (5)

5. The average of 5 positive integers is 436. The average of the first two number is 344 and average of the last two number is 554. What is the third number?

(1)   482

(2)   346

(3)   556

(4)   384

(5)   None of these

Answer: (4)

6. The average monthly income of a family of four earnings members was Rs 15130. One of the daughter in the family got married and left home, so the average monthly income of the family came down to Rs 14660. What is the monthly income of the married daughter?

(1)   Rs 15350

(2)   Rs 12000

(3)   Rs 16540

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

7. If 25a + 25b = 115, then what is the average of a and b?

(1)   4.6

(2)   2.5

(3)   4.5

(4)   3.4

(5)   None of these

Answer: (5)

8. The total ages in class of 75 girls is 1050 yr. The average age of 25 of them is 12 yr and that of another 25 is 16 yr. Find the average age of the remaining girls.

(1)   12 yr

(2)   13 yr

(3)   14 yr

(4)   15 yr

(5)   None of these

Answer: (3)

9. Find the average of the following set of scores. 302, 152, 132, 122, 112.

(1)   184

(2)   165

(3)   152

(4)   176

(5)   None of these

Answer: (5)

10. Kamlesh bought 65 books for Rs 1050 from one shop and 50 books for Rs 1020 from another. What is the average price he paid per book?

(1)   Rs 36.40

(2)   Rs 18.20

(3)   Rs 24

(4)   Rs 18

(5)   None of these

Answer: (4)

11. The average of 5 number is 306.4. The average of the first two number is 431 and the average of the last two number is 214.5. What is the third number?

(1)   108

(2)   52

(3)   321

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

12. The mean of the marks obtained by 100 students is 60. If the marks obtained by one of the students was incorrectly calculated as 75, whereas the actual marks obtained by him was 65, what is the correct mean of the marks obtained by the students?

(1)   59

(2)   58.50

(3)   50

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

13. The average age of a class of 65 boy was 14 yr, the average age of 20 of them was 14 yr, and that of another 15 was 12 yr. Find the average age of the remaining boys.

(1)   16 yr

(2)   13 yr

(3)   17 yr

(4)   15 yr

(5)   None of these

Answer: (4)

14. If 

(1)   1/4

(2)   3/5

(3)   2

(4)   5

(5)   None of these

Answer: (4)

15. Find the average of the following sets of scores 198, 309, 256, 488, 145, 326, 427.

(1)   307

(2)   315

(3)   298

(4)   326

(5)   None of these

Answer: (1)

16. The average of four positive integers is 59. The highest integer is 83 and the lower integer is 29. The difference between the remaining two integers is 28. Which of the following integers is the higher of the remaining two integers?

(1)   48

(2)   76

(3)   39

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

17. The average of 5 consecutive odd numbers A, B, C, D and E is 47. What is the product of A and D?

(1)   2107

(2)   1935

(3)   2021

(4)   2193

(5)   None of these

Answer: (1)

18. Average weight of 10 boys is more than the average weight of 15 girls by 5 kg. If the total weight of the 10 boys is 550 kg, what is the average weight of the 10 boys and 15 girls together?

(1)   52 kg

(2)   52.5 kg

(3)   53 kg

(4)   53.5 kg

(5)   None of these

Answer: (1)

19. The average age of A, B and C is 26 yr. If the average age of A and C is 29 yr, what is the age of B in years?

(1)   26

(2)   20

(3)   29

(4)   23

(5)   None of these

Answer: (2)

20. The sum of three consecutive even number is 44 more than the average of these numbers which of the following is the third (largest) of these numbers?

(1)   16

(2)   18

(3)   24

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

21. A, B, C and D are four consecutive even numbers respectively and their average is 65. What is the product of A and D?

(1)   3968

(2)   4216

(3)   4092

(4)   4352

(5)   None of these

Answer: (2)

22. The sum of five numbers is 555. The average of the first two n umbers is 75 and the third number is 115. What is the average of the last two numbers?

(1)   145

(2)   290

(3)   265

(4)   150

(5)   None of these

Answer: (1)

23. A, B, C, and D are four consecutive odd numbers and their average is 42. What is the product of B and D?

(1)   1860

(2)   1890

(3)   1845

(4)   1677

(5)   None of these

Answer: (3)

24. The sum of five number is 260. The average of the first two numbers is 30 and the average of the last two number is 70. What is the third number?

(1)   33

(2)   60

(3)   75

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

25. If 16a + 16b = 48, what is the average of a and b?

(1)   3

(2)   2.5

(3)   1.5

(4)   5

(5)   None of these

Answer: (3)

Directions (Q. Nos. 26 to 30) Each of the question below consists of a question and two statements marked A and B given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer

(1) if the data in statement A alone is sufficient to answer the question

(2) if the data in statement B alone is sufficient to answer the question

(3) if the data either in statement A alone or in statement B alone is sufficient to answer the question

(4) if the data given in both statements A and B together are not sufficient to answer the question

(5) if the data in both stat3ements A and B together are necessary to answer the question

26. What is the age of C, in a group of A, B, C, D, and E whose average age is 45 yr?

A. Average of the ages of A and B is 53 yr.

B. Average of the ages of D and E is 47 yr.

Answer: (5)

27. What is the salary of C, in a group of A, B, C, D, E and F whose average salary is Rs 60600?

A. Total of the salaries of A and E is Rs 64500.

B. Total of the salaries of B and F is Rs 52600.

Answer: (4)

28. What is the salary of C, in a group of A, B, C, D and E whose average salary is Rs 47972?

A. Total of the salaries of B and D is an exact multiple of 7.

B. Average of the salaries of A, C and E is Rs 49326.

Answer: (4)

29. What is the salary of A in a group of A, B, C, D and E whose average salary is Rs 65780?

A. Total of the salaries of B and C is Rs 88545.

B. Total of the salaries of D and E is Rs 59020.

Answer: (5)

30. What is the salary of D, in a group of A, B, C, D, E and F whose average salary is Rs 505687?

A. Total of the salaries of A and F is Rs 78980.

B. Total of the salaries of B and C is to Rs 54665.

Answer: (4)

Bank Paper Simple Interest & Compound Interest

Simple Interest & Compound Interest

1. What would be the compound interest accrued on an amount f Rs 45400 at the rate of 15% per annum?

(1)   Rs 16411.5

(2)   Rs 14461.5

(3)   Rs 16461.5

(4)   Rs 14641.5

(5)   None of these

Answer: (4)

2. A man gets a simple interest of Rs 1000 on a certain principal at the rate of 5% per annum in 4 yr. What compound interest will the man get on twice the principal in 2 yr at the same rate?

(1)   Rs 1050

(2)   Rs 1005

(3)   Rs 11025

(4)   Rs 10125

(5)   None of these

Answer: (5)

3. Sonika invested an amount of Rs 5800 for 2 yr. At what rate of compound interest will she get an amount of Rs 594.5 at the end of 2 yr ?

(1)   5% per annum

(2)   4% per annum

(3)   6% per annum

(4)   8% per annum

(5)   None of these

Answer: (1)

4. Arun invested a sum of money at a certain rate of simple interest for a period of 4 yr. Had he invested the same sum for a period of 6 yr, the total interest earned by him would have been 50% more than the earlier interest amount. What was the rate of interest per cent per annum?

(1)   4

(2)   8

(3)   5

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (4)

5. What would be the compound interest accrued on an amount of Rs 7400 @ 13.5% per annum at the end of 2 yr?

(Rounded off to two digits after decimal)

(1)   Rs 2136.87

(2)   Rs 2306.81

(3)   Rs 2032.18

(4)   Rs 2132.87

(5)   None of these

Answer: (4)

6. If the compound interest accrued on an amount of Rs 14500 in 2 yr is Rs 4676.25. What is the rate of interest % per annum?

(1)   11

(2)   9

(3)   15

(4)   18

(5)   None of these

Answer: (3)

7. The simple interest accrued on an amount of Rs 16500 at the end of 3 yr is Rs 5940. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

(1)   Rs 6681.31

(2)   Rs 6218.27

(3)   Rs 6754.82

(4)   Rs 6537.47

(5)   None of these

Answer: (1)

8. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs 10000 @ 20% per annum in 2 yr, if the interest is compounded half-yearly?

(1)   Rs 4400

(2)   Rs 4600

(3)   Rs 4641

(4)   Rs 4680

(5)   None of these

Answer: (3)

9. Duggal invested Rs 20000 with rate of interest @ 20% per annum. The interest was compounded half-yearly for the first 1 y and in the next year it was compounded yearly. What will be the total interest earned at the end of 2 yr?

(1)   Rs 8800

(2)   Rs 9040

(3)   Rs 8040

(4)   Rs 9800

(5)   None of these

Answer: (2)

10. Manisha invests an amount of Rs 39300 for 4 yr at the rate of 4% per annum What amount of approximate compound interest will she obtain at the end of 4 yr?

(1)   Rs 6675

(2)   Rs 6650

(3)   Rs 6288

(4)   Rs 6356

(5)   Rs 6450

Answer: (1)

11. What would be the compound interest obtained on an amount of Rs 20000 at the rate of 15% per annum after 4 yr?

(1)   Rs 14980.125

(2)   Rs 19680.125

(3)   Rs 16780.125

(4)   Rs 18980.125

(5)   None of these

Answer: (1)

12. The compound interest accrued on an amount of Rs 25500 at the end of 3 yr is Rs 8440.50. What would be the simple interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

(1)   Rs 4650

(2)   Rs 5650

(3)   Rs 6650

(4)   Rs 7650

(5)   None of these

Answer: (4)

13. The simple interest obtained on an amount of Rs 45000 at the end of 4 yr is Rs 15300. What would be the approximate compound interest obtained on the same amount at the same rate of interest in the same period?

(1)   Rs 18244

(2)   Rs 19500

(3)   Rs 16285

(4)   Rs 18566

(5)   None of these

Answer: (5)

14. The compound interest accrued of an amount of Rs 22000 at the end of 2 yr is Rs 5596.8. What would be the simple interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

(1)   Rs 5420

(2)   Rs 5360

(3)   Rs 5280

(4)   Rs 5140

(5)   None of these

Answer: (3)

15. The simple interest accrued on an amount of Rs 25000 at the end of 3 yr is Rs 7500. What would be the compound interest accrued in the same amount at the same rate in the same period?

(1)   Rs 7750

(2)   Rs 8275

(3)   Rs 8500

(4)   Rs 8250

(5)   None of these

Answer: (2)

16. The simple interest accrued on an amount of Rs 84000 at the end of 3 yr is Rs 30240. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

(1)   Rs 30013.95

(2)   Rs 31013.95

(3)   Rs 32013.95

(4)   Rs 33013.95

(5)   Rs 34013.95

Answer: (5)

17. What would be the compound interest accrued on an amount of Rs 16500 @ 14% per annum at the end of 3 yr?

(1)   Rs 7945.476

(2)   Rs 6825.281

(3)   Rs 7022.415

(4)   Rs 6928.114

(5)   None of these

Answer: (1)

18. Manish borrowed a sum of Rs 1150 from Anil at the simple rate of 6% per annum for 3 yr. He then added some more money to the borrowed sum and lent it to Sunil for the same time at 9% per annum at simple interest. If Manish gains Rs 274.95 by way of interest on the borrowed sum as well as his own amount from the whole transaction, then what is the sum lent by him to Sunil?

(1)   Rs 1290

(2)   Rs 1785

(3)   Rs 1285

(4)   Rs 1200

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. Nos. 19 to 25) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. Your have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and given answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

19. What is the rate of interest % per annum?

A. An amount of Rs 6200 fetches simple interest of Rs 1736 in 2 yr.

B. An amount of Rs 4500 fetches compound interest of Rs 1348.2 in 2 yr.

Answer: (3)

20. What is the rate of interest % per annum?

A. The amount doubles itself in 10 yr.

B. The simple interest accrued in 5 yr is Rs 5000.

Answer: (1)

21. What is the rate of interest % per annum on an amount of Rs 12000 deposited in a bank?

A. The difference between the simple interest and the compound interest is Rs 172.80

B. The simple interest for 2 yr is Rs 2880.

Answer: (3)

22. In how many years can a simple interest of 6570 be obtained on an amount of Rs 36500?

A. The rate of simple interest is 6% per annum

B. The difference between the simple interest and the compound interest is Rs 402.084.

Answer: (1)

23. What is the rate of interest (% per annum) on an amount of Rs 6000 deposited in a bank?

A. The simple interest for 4 yr is Rs 2400.

B. The difference between the simple interest and compound interest is Rs 384.6.

Answer: (1)

24. What is t he rate of interest?

A. Compound interest earned on a certain amount in 2 yr is more than the simple interest for the same period by Rs 400.

B. The amount doubles itself in 5 yr.

Answer: (2)

25. What is the per cent rate of simple interest per annum?

A. The amount with the interest rate doubles is 5 yr.

B. The interest earned in first year was Rs 10000.

Answer: (1)

Bank Paper  Profit and Loss

 Profit and Loss

1. A man buys a single apple for Rs 25. If he were to buy a dozen apples, he would have to p ay a total amount of Rs 250. What would be the approximate per cent discount he would get on buying a dozen apples ?

(1)   32

(2)   20

(3)   12

(4)   8

(5)   17

Answer: (5)

2. Meena purchased a car for Rs 250000 and sold it for Rs 348000. What is the per cent profit she made on the car ?

(1)   40

(2)   39.2

(3)   38.4

(4)   38

(5)   None of these

Answer: (2)

3. A shopkeeper bought 30 kg of wheat at the rate of Rs 45 per kg. He sold forty per cent of the total quantity at the rate of Rs 50 per kg. Approximately at what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit ?

(1)   Rs 54

(2)   Rs 52

(3)   Rs 50

(4)   Rs 60

(5)   Rs 56

Answer: (4)

4. Rajni purchased a mobile phone and a refrigerator for Rs 12000 and Rs 10000 respectively. She sold the first at a loss of 12% and the second at a profit of 8% . What is her overall loss/profit?

(1)   loss of Rs 280

(2)   profit of Rs 2160

(3)   loss of Rs 240

(4)   profit of Rs 2060

(5)   None of these

Answer: (5)

5. Harshad bought 15 pieces of DVD players @ Rs 4500 each and sold all of them at the total price of Rs 81000. What is the per cent profit earned in the deal ?

(1) 

(2)   20

(3)   25

(4)   20.5

(5)   None of these

Answer: (2)

6. Manoj sold an article for Rs 15000 he had offered a discount of 10% on the selling price, and earned a profit of 8%. What is the cost price ?

(1)   Rs 12500

(2)   Rs 13500

(3)   Rs 12250

(4)   Rs 13250

(5)   None of these

Answer: (1)

7. Naresh purchased a TV set for Rs 11250 after getting discount of 10% on the labeled price. He spent Rs 150 on transport and Rs 800 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would be 15%, If no discount was offered ?

(1)   Rs 13937.50

(2)   Rs 14030

(3)   Rs 13450

(4)   Rs 15467.50

(5)   None of these

Answer: (2)

8. The profit earned after selling an article for Rs 1754 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 1492. What is the cost price of the article?

(1)   Rs 1623

(2)   Rs 1523

(3)   Rs 1689

(4)   Rs 1589

(5)   None of these

Answer: (1)

9. Prathik sold a music system to Karthik at 20% gain and Karthik sold it to Swasthik at 40% gain. If Swathik paid Rs 10500 for the music system, what amount did Prathik pay for the same ?

(1)   Rs 8240

(2)   Rs 7500

(3)   Rs 6250

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

10. In a sale, a perfume is available at a discount of 15% on the selling price. If the selling price is Rs 3675.40, then find the original selling price of the perfume?

(1)   Rs 4324

(2)   Rs 4386

(3)   Rs 4400

(4)   Rs 4294

(5)   None of these

Answer: (1)

11. The profit earned after selling an article for Rs 1518 is t he same as the loss incurred after selling the article for Rs 1112. What is the cost price of the article ?

(1)   Rs 1314

(2)   Rs 1343

(3)   Rs 1414

(4)   Rs 1434

(5)   None of these

Answer: (1)

12. The profit earned after selling on article for Rs 996 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 894. What is the price of the article ?

(1)   Rs 935

(2)   Rs 905

(3)   Rs 945

(4)   Rs 975

(5)   None of these

Answer: (3)

13. The owner of a furniture shop charges his customers 12% more than the cost price. If a customers paid Rs 4056 for dining table, what is the cost price of the dining table?

(1)   Rs 14000

(2)   Rs 12500

(3)   Rs 13540

(4)   Rs 11550

(5)   None of these

Answer: (5)

14. A shopkeeper sells 200 m cloth for Rs 9000 at a profit of Rs 5 per metre. What is the cost price of 1 m of cloth ?

(1)   Rs 45

(2)   Rs 40

(3)   Rs 35

(4)   Rs 30

(5)   None of these

Answer: (2)

15. The profit earned after selling a wrist watch for Rs 5766 is the same as the loss incurred after selling the wristwatch for Rs 4315. What is the cost price of the wrist watch?

(1)   Rs 6000

(2)   Rs 5100

(3)   Rs 4900

(4)   Rs 5040

(5)   None of these

Answer: (4)

16. The profit earned after selling an article for Rs 625 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 435. What is the cost price of the article?

(1)   Rs 530

(2)   Rs 520

(3)   Rs 540

(4)   Rs 550

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 17 to 20) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and given answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer t he questions

(2) if statement B is alone sufficient to answer the questions

(3) if both the statement independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

17. What was the per cent profit/loss made/incurred by selling an article for Rs 24000

A. The cost price of 5 such laptops is equal to the selling price of 4 such laptops.

B. The difference between the cost price and the selling price is Rs 9600.

Answer: (3)

18. What is the profit earned by selling a laptop for Rs 26250?

A. The cost price of 5 such laptops is equal to the selling price of 4 such laptops.

B. 25% profit is earned by selling each laptop.

Answer: (3)

19. What is the profit earned by selling a book for Rs 400?

A. The cost price of 5 such books is equal to the selling price of 4 such books.

B. 25% profit is earned by selling each book.

Answer: (3)

20. What is the profit earned by selling a watch for Rs 15675 ?

A. The cost price of 5 such watches is equal to the selling price of 4 such watches.

B. 25% profit is earned by selling each watch.

Answer: (3)

Bank Paper Percentage

Percentage

 

Directions (Q. Nos. 1 to 10) What should come in place of the question mark (?) in the following question ?

1. 350% of ? ÷ 50 + 248 = 591

(1)   4900

(2)   4890

(3)   4850

(4)   4950

(5)   None of these

Answer: (1)

2. 

(1)   3520

(2)   3250

(3)   3350

(4)   3540

(5)   None of these

Answer: (1)

3. 40% of 265 + 35% of 180 = 50% of ?

(1)   338

(2)   84.5

(3)   253.5

(4)   169

(5)   None of these

Answer: (1)

4. 

(1)  

(2)   10

(3)   5

(4)   15

(5)   None of these

Answer: (2)

5. 15% of 578 + 22.5% of 644 = ?

(1)   231.4

(2)   233.6

(3)   231.8

(4)   231.6

(5)   None of these

Answer: (4)

6. 14% of 250 × ?% of 150 = 840

(1)   15

(2)   18

(3)   16

(4)   12

(5)   None of these

Answer: (3)

7. 36% of 245 – 40% of 210 = 10 – ?

(1)   4.2

(2)   6.8

(3)   4.9

(4)   5.6

(5)   None of these

Answer: (5)

8. 12% of 450 + ? % of 200 = 83

(1)   13.5

(2)   16

(3)   14.5

(4)   15

(5)   None of these 

Answer: (3)

9. ?% of 450 + 46% of 285 = 257.1

(1)   34

(2)   32

(3)   21

(4)   28

(5)   None of these

Answer: (4)

10. 8 × 1.5 + 8% of 250 = ?

(1)   24.2

(2)   24.02

(3)   242.2

(4)   2.42

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 11 to 20) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

11. 998% of 619.999 = ?

(1)   95

(2)   80

(3)   115

(4)   105

(5)   75

Answer: (1)

12. 18% of 609 + 27.5% of 450 = ?

(1)   220

(2)   233

(3)   267

(4)   248

(5)   274

Answer: (2)

13. 39% of 659 = 10% of ?

(1)   2800

(2)   2400

(3)   3200

(4)   31000

(5)   2500

Answer: (5)

14. 57% of 394 – 2.5% of 996 = ?

(1)   215

(2)   175

(3)   200

(4)   180

(5)   205

Answer: (3)

15. 005% of 624.999 = ?

(1)   91

(2)   58

(3)   62

(4)   87

(5)   75

Answer: (5)

16. 008% of 699.998 + 32.99% of 3999.999 = ?

(1)   615

(2)   645

(3)   675

(4)   715

(5)   725

Answer: (1)

17. 2% of 725 × 12.8% of 643 = ?

(1)   9110

(2)   9088

(3)   9100

(4)   9096

(5)   9082

Answer: (5)

18. (872% of 659) ÷ 543 = ?

(1)   17

(2)   11

(3)   21

(4)   27

(5)   31

Answer: (2)

19. 

(1)   887

(2)   837

(3)   765

(4)   756

(5)   787

Answer: (2)

20. 75% of 230 – ? = 64% of 249

(1)   14

(2)   17

(3)   22

(4)   18

(5)   20

Answer: (1)

21. Two-third of three-fourth of one-fifth of a number is 15. What is 30% of that number?

(1)   45

(2)   60

(3)   75

(4)   30

(5)   None of these

Answer: (1)

22. Sonu invested 10% more than Mona. Mona invested 10% less than Raghu. If the total sum of their investment is Rs 5780, how much amount did Raghu invest ?

(1)   Rs 2010

(2)   Rs 2000

(3)   Rs 2100

(4)   Rs 2210

(5)   None of these

Answer: (2)

23. Rita invested 25% more than Sunil. Sunil invested 30% less than Abhinav who invested Rs 6000. What is the respective ratio between the amount that Rita invested and the total amount invested by all of them together?

(1)   35 : 104

(2)   13 : 29

(3)   101 : 36

(4)   35 : 103

(5)   None of these

Answer: (4)

24. Rahul spends 50% of his monthly income on household items, 20% of his monthly income on buying clothes, 5% of his monthly income on medicines and the remaining amount of Rs 11250 he saves. What is Rahul’s monthly income?

(1)   Rs 38200

(2)   Rs 34000

(3)   Rs 41600

(4)   Rs 45000

(5)   None of these

Answer: (4)

25. What is 45% of 25% of 4/5 of 850 ?

(1)   67.5

(2)   83.5

(3)   69.5

(4)   76.5

(5)   None of these

Answer: (4)

26. Prerna decided to donate 15% of her salary to an orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs 1896, which was 80% of what she had decided earlier. How much is Prerna’s salary?

(1)   Rs 18500

(2)   Rs 10250

(3)   Rs 15800

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

27. Moore’s spent 20% of his monthly income on food and 15% on children’s education. 40% of the remaining he spent on entertainment and transport together and 30% on medical. he is left with an amount of Rs 8775. After all these expenditures what is Mr. Moore’s monthly income?

(1)   Rs 40000

(2)   Rs 35000

(3)   Rs 42000

(4)   Rs 20000

(5)   None of these

Answer: (5)

28. Asha’s monthly income is 60% of Deepak’s monthly income and 120% of Maya’s monthly income. What is Maya’s monthly income if Deepak’s monthly income is Rs 78000?

(1)   Rs 39000

(2)   Rs 42000

(3)   Rs 36000

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

29. The income of A is 150% of the income of B and income of C is 120% of the income of A. If the total income of A, B and C together is Rs 86000, what is C’ share?

(1)   Rs 30000

(2)   Rs 32000

(3)   Rs 36000

(4)   Rs 20000

(5)   None of these

Answer: (1)

30. In a mixture of milk and water the proportion of water by weight was 75%. If in 60g of mixture 15g water was added, what would be the percentage of water ?(Weight in gram)

(1)   75%

(2)   88%

(3)   90%

(4)   100%

(5)   None of these

Answer: (5)

31. A sum of Rs 2236 is divided among A, B and C such that A receives 25% more than C and C receives 25% less than B. What A’s share in the amount?

(1)   Rs 460

(2)   Rs 890

(3)   Rs 780

(4)   Rs 1280

(5)   None of these

Answer: (3)

32. What is 35% of 42% of 6/7 of 500 ?

(1)   36

(2)   44

(3)   52

(4)   60

(5)   None of these

Answer: (5)

33. In a class of 65 students and 4 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets were there?

(1)   845

(2)   897

(3)   949

(4)   104

(5)   None of these

Answer: (3)

34. In a colleges election fought between two candidates, one candidate got 55% of the total valid votes. 15% of the votes were invalid. If the total votes were 15200, what is the number of valid votes the other candidate got?

(1)   7106

(2)   6840

(3)   8360

(4)   5814

(5)   None of these

Answer: (4)

35. Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By how much per cent is the second number less than the first number?

(1)   13

(2)   10

(3)   12

(4)   Cannot the determined

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 36 to 40) Each of the questions below consists of a question and two statements A and B given below it. You have to decided whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the questions and both statements and given answer

(1) if statement A is alone sufficient to answer the question

(2) if statement B is alone sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone

36. What is the three digit number?

A. Two-fifth of number is half of 204.

B. 20% of the number is 51.

Answer: (3)

37. What is the three digit number?

A. One-third of that number is less by 27 from half of that number.

B. One-fifth of that number is 20% of that number.

Answer: (1)

38. What is the number?

A. 25% of that number is one-fourth of that number.

B. 2/3 of the number is less by 226 than the number

Answer: (2)

39. What is the number?

A. 75% of that number is three-fourth of that number.

B. Three-fourth of that number is less by 34 of that number.

Answer: (2)

40. What is Mr. Mehta’s present income?

A. Mr Mehta’s income increases by 10% every year.

B. Its income will increases by Rs 2500 the year.

Answer: (5)

Bank Paper Partnership

Partnership

1. Prabha started a business investing Rs 32000. After 5 months, Amit joined her with a capital of Rs 22000. At the end of the year, the total profit was Rs 16409. What is Prabha’s share of the profit?

(1)   Rs 5284

(2)   Rs 11712

(3)   Rs 10182

(4)   Rs 4697

(5)   None of these

Answer: (2)

2. P, Q and R invested Rs. 45000, Rs 70000 and Rs 90000 respectively to start a business. At the end of 2 yr, they earned a profit of Rs 164000. What will be Q’s share in the profit?

(1)   Rs 56000

(2)   Rs 35000

(3)   Rs 72000

(4)   Rs 64000

(5)   None of these

Answer: (1)

3. Prakash, Sunil and Anil started a business jointly investing Rs 11 lakh, Rs 16.5 lakh and Rs 8.5 lakh respectively. The profit earned by them in the business at the end of 3 yr was 19.5 lakh. What will be the 50% of Anil’s share in the profit?

(1)   Rs 4.5 lakh

(2)   Rs 2.25 lakh

(3)   Rs 2.5 lakh

(4)   Rs 3.75 lakh

(5)   None of these

Answer: (2)

4. Tanvi started a business, investing Rs 45000. After 8 months Anisha joined her with a capital of Rs 52000. At the end of the year, the total profit was Rs 56165. What is the share of the profit of Anisha?

(1)   Rs 21450

(2)   Rs 24440

(3)   Rs 27635

(4)   Rs 31765

(5)   None of these

Answer: (5)

5. Meenakshi started a business investing Rs 12000. After 5 months Abhay joined her with a capital of Rs 9000. At the end of the year the total profit was Rs 4416. What is the share of profits of Meenakshi?

(1)   Rs 1344

(2)   Rs 3364

(3)   Rs 3072

(4)   Rs 2568

(5)   None of these

Answer: (3)

6. Shanker started a business with an investment of Rs 120000. After 3 months Awani joined him with Rs 190000. At the end of year, they earned a profit of Rs 175000000. What is the share of Awani in the profit?

(1)   Rs 80000000

(2)   Rs 85000000

(3)   Rs 90000000

(4)   Rs 95000000

(5)   None of these

Answer: (4)

7. Samiara, Mahira and Kiara rented a set of DVDs at a rent of Rs 578. If they used it for 8 hr, 12 h and 14 h respectively, what is Kiara’s share of rent to be paid?

(1)   Rs 238

(2)   Rs 204

(3)   Rs 192

(4)   Rs 215

(5)   None of these

Answer: (1)

8. Four milkmen rented a pasture. A grazed 15 cows for 4 months, B grazed 12 cows for 2 months, C grazed 18 cows for 6 months and D grazed 16 cows for 5 months. If A’s share of rent is Rs 10020, what is C’s share of rent?

(1)   Rs 1836

(2)   Rs 1360

(3)   Rs 816

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

9. Pankaj started a business investing Rs 42000. After 4 months Nitin joined him with a capital of Rs 57000. At the end of the year, the total profit was Rs 26000. What is the difference between the share of profits of Pankaj and Nitin?

(1)   Rs 1200

(2)   Rs 1400

(3)   Rs 1600

(4)   Rs 1800

(5)   None of these

Answer: (5)

10. Sarita started a business investing Rs 50000. After 6 months. Abhishek joined her with Rs 75000. After another 6 months, Nisha joined them with Rs 1.25 lakh. Profit earned at the end of 2 yr from when Sarita started the business should be distributed among Sarita, Abhishek and Nisha in what respective ratio?

(1)   4 : 5 : 6

(2)   8 : 9 : 10

(3)   8 : 9 : 12

(4)   4 : 5 : 8

(5)   None of these

Answer: (2)

11. Arun started a business investing Rs 38000. After 5 months Bakul joined him with a capital of Rs 55000. At the end of the year, the total profit was Rs 22000. What is the approximate difference between the share of profits of Arun and Bakul?

(1)   Rs 1192

(2)   Rs 1856

(3)   Rs 1007

(4)   Rs 1928

(5)   Rs 1568

Answer: (2)

Directions (Q. No. 12) In the following question, followed by two statements A and B are given. You have to read  both the statements and give answer

(1) if statement A alone is sufficient to answer the question

(2) if statement B alone is sufficient to answer the question

(3) if both the statements independently  are sufficient to answer the question

(4) if both the statements are not sufficient to answer the question.

(5) if both the statements together are sufficient to answer the question

12. What is Nikita’s share in the profit of Rs 50000 earned in the business run by her in partnership with Sahrmila?

A. Nikita invested an amount 150% of the amount invested by Sharmila.

B. The amount invested by Sharmila is two-thirds of the amount invested by Nikita.

Answer: (3)

Bank Paper Ratio and Proportion

Ratio and Proportion

 

1. An amount of money is to be divided among P, Q and R in the ratio of 3 : 5 : 7 respectively. If the amount received by R is Rs 4000 more than the amount received by Q, what will be the total amount received by P and Q together?

(1)   Rs 8000

(2)   Rs 12000

(3)   Rs 16000

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

2. When 30% of one number is subtracted from another number the second number reduces to its four-fifth. What is the ratio between the first and the second number respectively?

(1)   4 : 7

(2)   3 : 2

(3)   2 : 5

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

3. Twice the square of a number is six times the other number. What is the ratio of the first number to the second?

(1)   1 : 4

(2)   2 : 5

(3)   1 : 3

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (4)

4. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 3 : 4 : 9 : 10. If the share of C is Rs 2580 more than the share of B. What is the total amount of money f A and D together?

(1)   Rs 5676

(2)   Rs 6192

(3)   Rs 6708

(4)   Rs 7224

(5)   None of these

Answer: (3)

5. 75% of a number is equal to four-fifths of another number. What is the ratio between the first number and the second number?

(1)   5 : 3

(2)   15 : 16

(3)   3 : 5

(4)   16 : 15

(5)   None of these

Answer: (4)

6. If the positions of the digits of a two-digit number are interchanged, the number obtained is smaller than the original number by 27. If t he digits of t he new number are in the ratio 1 : 2. What is the original number?

(1)   36

(2)   63

(3)   48

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (2)

7. The ratio of Rani’s age of Komal’s age is 3 : 5. The ratio of Komal’s age to Pooja’s age is 2 : 3. If Rani’s age is two-fifth of Pooja’s age. What is Rani’s age?

(1)   10 yr

(2)   15 yr

(3)   24 yr

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (4)

8. 20 boys and 25 girls from a group of social workers. During their membership drive, the same number of boys and girls joined the group (ie, if 7 boys joined, 7 girls joined). How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is 7 : 8?

(1)   75

(2)   65

(3)   70

(4)   60

(5)   None of these

Answer: (1)

9. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 2 : 3 : 7 : 11. If the share of C is Rs 2755 more than the share of A, then what is the total amount of money of B and D together?

(1)   Rs 4408

(2)   Rs 5510

(3)   Rs 6612

(4)   Rs 7714

(5)   None of these

Answer: (2)

10. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 5 : 8 : 9 : 11. If the share of B is Rs 2475 more money of A and C together?

(1)   Rs 9900

(2)   Rs 11550

(3)   Rs 10725

(4)   Rs 9075

(5)   None of these

Answer: (2)

11. Seema and Meena divide a sum of Rs 2500 in the ratio of 3 : 2 respectively. If Rs 500 is added to each of their share, what would be the new ratio formed?

(1)   2 : 3

(2)   3 : 4

(3)   5 : 4

(4)   4 : 3

(5)   None of these

Answer: (4)

12. One-fourth of 60% of a number is equal to two-fifth of 20% of another number. What is the ratio of the first number to the second?

(1)   14 : 7

(2)   8 : 13

(3)   5 : 9

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

13. The ratio of length of breadth of a rectangular plot is 8 : 5 respectively. If the breadth is 60 m less than the length, what is the perimeter of the rectangular plot?

(1)   260 m

(2)   1600 m

(3)   500 m

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

14. The ratio of the number of students studying in schools A, B and C is 6 : 8 : 7 respectively. If the number of students studying in each of the schools is increased by 20%, 15% and 20% respectively, what will be the new ratio of the number of students in school A, B and C?

(1)   18 : 23: 21

(2)   12 : 18 : 1

(3)   18 : 21 : 17

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

15. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 3 : 5 : 7 : 11. If the share of C is Rs 1668 more than the share of A, then what is the total amount of money of B and D together?

(1)   Rs 6762

(2)   Rs 6672

(3)   Rs 7506

(4)   Rs 6255

(5)   None of these

Answer: (2)

16. The ratio of earnings of A and B is 14 : 5. If the earnings of A increase by 20% and the earnings of B decrease by 20%, the new ratio of their earnings becomes 6 : 5. What is A’s earnings?

(1)   Rs 22000

(2)   Rs 27500

(3)   Rs 26400

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (4)

17. A sum of money is divided among W, X, Y and Z in the ratio of 3 : 7 : 9 : 13. If the share of W and Y together is Rs 11172, then what is the difference between the amounts of X and Z?

(1)   Rs 7672

(2)   Rs 6834

(3)   Rs 5586

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

18. Amit, Sumit and Vinit divide an amount of Rs 2800 amongst themselves in the ratio of 5 : 6 : 3 respectively. If an amount of Rs 200 is added to each of their shares, what will be the new ratio of their shares of the amount?

(1)   8 : 9 : 6

(2)   6 : 7 : 4

(3)   7 : 8 : 5

(4)   4 : 5 : 2

(5)   None of these

Answer: (2)

19. The total number of students studying in a school is 6754. The ratio of the total number of girls to the total number of boys studying in the school is 5 : 6. What is the total number of boys studying in the school?

(1)   3070

(2)   3592

(3)   3090

(4)   3684

(5)   None of these

Answer: (4)

20. Three-fifth of a number is equal to 85% of another number. What is the ratio of the first number to second?

(1)   12 : 7

(2)   12 : 17

(3)   7 : 12

(4)   17 : 12

(5)   None of these

Answer: (4)

21. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 3 : 5 : 8 : 9 respectively. If the share of D is Rs 1872 more than the share of A, then what is the total amount of money of B and C together?

(1)   Rs 4156

(2)   Rs 4165

(3)   Rs 4056

(4)   Rs 4065

(5)   None of these

Answer: (3)

22. When 20% of a number is added to another number the number increases by 50%. What is the ratio of the first number to the second?

(1)   3 : 2

(2)   2 : 3

(3)   5 : 2

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

23. In a school, the ratio of boys to girls is 4 : 5. When 100 girls leave the schools the ratio becomes 6 : 7. How many boys are there in the school?

(1)   1600

(2)   1500

(3)   1300

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (5)

24. 20 boys and 32 girls form a group for social work. During their membership drive same number of boys and girls joined the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is 3 : 4 respectively?

(1)   75

(2)   86

(3)   68

(4)   82

(5)   None of these

Answer: (5)

25. If ab = 36, which of the following proportions is correct?

(1)   9 : a = 4 : b

(2)   a : 18 = b : 3

(3)   a : 6 = b : 6

(4)   a : 9 = 4 : b

(5)   None of these

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 26 to 30) In each of the following questions, a question followed by two statements numbered A and B are given. You have to read both statements and then given answer

(1) if the data given in statement A alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement B alone are not sufficient to answer the question.

(2) if the data given in statement B alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement A alone are not sufficient to answer the question

(3) if the data in either statement A alone or in statement B alone are sufficient to answer the question

(4) if the data in both the statement A and B are not sufficient to answer the question

(5) if the data given in both the statement A and B necessary to answer the question

26. What is the ratio between two numbers x and y?

A. 40% of x is 20% of 50.

B. 30% of y is 25% of 72.

Answer: (5)

27. What is the ratio of the total number of girls to the total number of boys in a college?

A. There are 2500 students in the college out of which 40% are boys.

B. The ratio of the total number of boys to the total number of girls year was 5 : 6.

Answer: (1)

28. What is the ratio of the total number of males to the total number of females in an organization?

A. There are 5000 employees in the organization out of which 40% are males.

B. The ratio of the total number males to the total number of females in the last year was 7 : .

Answer: (1)

29. What is the ratio of the number of freshers to that of seniors in a college?

A. The ratio of males and females in the college is 2 : 3.

B. There are 1125 female freshers in the college.

Answer: (4)

30. What is the ratio of the total number of girls to the total number of boys in school?

A. The ratio of the total number of boys to the total number of girls last year was 4 : 5.

B. There are 3500 students in the school out of which 60% are boys.

Answer: (2)

Bank Paper Simplification

Simplification

 

Directions (Q. Nos. 1 to 15) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

1. 460 × 15 – 15 × 20 = ?

(1)   9200

(2)   4600

(3)   137800

(4)   7000

(5)   None of these

Answer: (5)

2. 4848 ÷ 234 × 11 – 222 = ?

(1)   200

(2)   2444

(3)   2000

(4) 

(5)   None of these

Answer: (3)

3. 25 × 3.25 + 50.4 ÷ 24 = ?

(1)   84.50

(2)   83.35

(3)   83.53

(4)   82.45

(5)   None of these

Answer: (2)

4. (833.25 – 384.45) ÷ 24 = ?

(1)   1.87

(2)   20.1

(3)   2.01

(4)   18.7

(5)   None of these

Answer: (4)

5. 93 × 812 ÷ 273 = (3)?

(1)   3

(2)   4

(3)   5

(4)   6

(5)   None of these

Answer: (3)

6.  

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (1)

7. 572 ÷ 26 × 12 – 200 = (2)?

(1)   5

(2)   6

(3)   7

(4)   8

(5)   None of these

Answer: (2)

8. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (1)

9. 23 × 15 – 60 + ? ÷ 31 = 292

(1)   218

(2)   186

(3)   217

(4)   201

(5)   None of these

Answer: (3)

10. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (2)

11. (81)4 ÷ (9)5 = ?

(1)   6561

(2)   729

(3)   81

(4)   9

(5)   None of these

Answer: (2)

12. 238 × 237.2 × 233.6 = 23?

(1)   13.6

(2)   12.6

(3)   12.8

(4)   13.8

(5)   None of these

Answer: (1)

13. 

(1)   1

(2)   1/2

(3) 

(4) 

(5)   None of these

Answer: (3)

14. 

(1)   182

(2)   728

(3)   364

(4)   218

(5)   None of these

Answer: (1)

15. −76 × 33 + 221 =

(1)   −2287

(2)   −19304

(3)   2287

(4)   19304

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 16 to 25) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

16. 

(1)   7

(2)   12

(3)   9

(4)   4

(5)   15

Answer: (4)

17. (638 + 9709 – 216) ÷ 26 = ?

(1)   275

(2)   365

(3)   420

(4)   300

(5)   390

Answer: (5)

18. 

(1)   27

(2)   9

(3)   4

(4)   16

(5)   21

Answer: (5)

19. 99999 ÷ 99 ÷ 9 = ?

(1)   112

(2)   211

(3)   121

(4)   221

(5)   222

Answer: (1)

20. 7428 ÷ 346 × 12 = ?

(1)   112

(2)   211

(3)   121

(4)   221

(5)   222

Answer: (3)

21. 8888 + 848 + 88 – ? = 7337 + 737

(1)   1750

(2)   1650

(3)   1550

(4)   1450

(5)   None of these

Answer: (1)

22. (4576 + 3286 + 5639) ÷ (712 + 415 + 212) = ?

(1)   18

(2)   22

(3)   34

(4)   10

(5)   46

Answer: (4)

23. 4374562 × 64 = ? × 7777

(1)   360

(2)   3600

(3)   36000

(4)   360000

(5)   3600000

Answer: (3)

24. [(84)2 ÷ 28 × 12] ÷ 24 = 7 × ?

(1)   15

(2)   17

(3)   19

(4)   21

(5)   None of these

Answer: (5)

25. (749 – 325 – 124) ÷ (1254 – 1100) = ?

(1)   2

(2)   4

(3)   6

(4)   8

(5)   12

Answer: (1)

26. There are some parrots and some tigers in a forest. If the total number of animal legs are 1746, What is the number of parrots in the forest ?

(1)   845

(2)   833

(3)   800

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

27. By how much is 3/4th of 968 less than 7/8th of 1008 ?

(1)   154

(2)   146

(3)   165

(4)   158

(5)   None of these

Answer: (5)

28. When all the students in a school are made to stand in a row of 54, 30 such rows are formed. If the students are made to stand in the rows of 45, how many such rows can be formed ?

(1)   25

(2)   42

(3)   36

(4)   32

(5)   None of these

Answer: (3)

29. On Republic Day, sweets were to be equally distributed amongst 450 children. But on that particular day, 150 children remained absent. Thus, each child got 3 sweets extra. How many sweets did each child get?

(1)   6

(2)   12

(3)   9

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

30. If  is subtracted from  and the difference is multiplied by 450, What is the final answer ?

(1)   2250

(2)   2045

(3)   2540

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

31. By how much is 3/5 of 845 greater than 2/3 of 333 ?

(1)   175

(2)   285

(3)   238

(4)   209

(5)   None of these

Answer: (2)

32. The cost 8 pens and 4 pencils is Rs 176 and the cost of 2 pens and 2 pencils is Rs 48. What is the cost of one pen?

(1)   Rs 16

(2)   Rs 14

(3)   Rs 12

(4)   Rs 18

(5)   None of these

Answer: (5)

33. The difference between 3/4 of 4/5 of a number and 1/6 of 2/5 of the same number is 648. What is the number ?

(1)   1110

(2)   1215

(3)   1325

(4)   1440

(5)   None of these

Answer: (2)

34. If  is subtracted from  and the difference is multiplied by 355 then what will be the final number ?

(1)   1004

(2)   884

(3)   774

(4)   994

(5)   None of these

Answer: (4)

35. By how much is 4/5 of 1150 less than 5/6 of 1248 ?

(1)   140

(2)   115

(3)   125

(4)   120

(5)   None of these

Answer: (4)

36. If all the fractions  are arranged in the descending order of their values, which one will be the third  ?

(1)   1/8

(2)   4/9

(3)   5/12

(4)   8/11

(5)   None of these

Answer: (2)

37. The cost of 5 pendants and 8 chairs is Rs 145785. What will be the cost of 15 pendants and 24 chains ?

(1)   Rs 325285

(2)   Rs 439355

(3)   Rs 550000

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

Bank Paper Square Root and Cube Root

Square Root and Cube Root

1. 

(1)   17

(2)   19

(3) 

(4)   289

(5)   None of these

Answer: (1)

2. 

(1)   1

(2)   3

(3)   4

(4)   5

(5)   None of these

Answer: (5)

3. 

(1)   43

(2)   47

(3)   57

(4)   53

(5)   None of these

Answer: (4)

4. 

(1)   28

(2)   24

(3)   169

(4)   256

(5)   None of these

Answer: (5)

5. 

(1)   20

(2)   4

(3)   2

(4)   16

(5)   None of these

Answer: (3)

6. 

(1)   195112

(2)   250047

(3)   226981

(4)   274625

(5)   None of these

Answer: (2)

7. 

(1)   10165

(2)   9785

(3)   8370

(4)   9450

(5)   None of these

Answer: (4)

8. 

(1)   1080.1744

(2)   1078.1474

(3)   1078.1744

(4)   1080.1474

(5)   None of these

Answer: (3)

9. 

(1)   420

(2)   240

(3)   315

(4)   325

(5)   None of these

Answer: (4)

10. 

(1)   108

(2)   99

(3)   97

(4)   107

(5)   None of these

Answer: (5)

11. 

(1)   55

(2)   3136

(3)   65

(4)   3025

(5)   None of these

Answer: (4)

12. 

(1)   162

(2)   21

(3)   441

(4)   42

(5)   None of these

Answer: (2)

13. 

(1)   235.1625

(2)   125.0625

(3)   375.2625

(4)   465.3625

(5)   None of these

Answer: (2)

14. 

(1)   23328

(2)   36

(3)   216

(4)   46656

(5)   None of these

Answer: (4)

15. 

(1)   256

(2)   289

(3)   155

(4)   19

(5)   None of these

Answer: (5)

Directions (Q. Nos. 16 to 30) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value)

16. 

(1)   3050

(2)   3780

(3)   2340

(4)   3400

(5)   None of these

Answer: (4)

17. 

(1)   1/3

(2)   1/4

(3)   1/8

(4)   1/5

(5)   1/2

Answer: (3)

18. 

(1)   12

(2)   15

(3)   24

(4)   21

(5)   9

Answer: (2)

19. 

(1)   1150

(2)   1220

(3)   1570

(4)   1480

(5)   1370

Answer: (5)

20. 

(1)   680

(2)   720

(3)   750

(4)   620

(5)   630

Answer: (1)

21. 

(1)   76

(2)   89

(3)   65

(4)   97

(5)   58

Answer: (2)

22. 

(1)   58

(2)   56

(3)   52

(4)   63

(5)   61

Answer: (3)

23. 

(1)   3953

(2)   3528

(3)   3498

(4)   3667

(5)   3591

Answer: (4)

24. 

(1)   3953

(2)   3528

(3)   3498

(4)   3667

(5)   3591

Answer: (4)

25. 

(1)   240

(2)   270

(3)   330

(4)   290

(5)   310

Answer: (4)

26. 

(1)   11

(2)   14

(3)   15

(4)   9

(5)   13

Answer: (1)

27. 

(1)   260

(2)   277

(3)   284

(4)   300

(5)   316

Answer: (5)

28. 

(1)   56

(2)   44

(3)   67

(4)   33

(5)   21

Answer: (2)

29. 

(1)   194

(2)   78

(3)   64

(4)   70

(5)   87

Answer: (5)

30. 

(1)   48

(2)   22

(3)   43

(4)   26

(5)   31

Answer: (5)

Bank Paper Decimal Fractions

Decimal Fractions

Directions (Q. Nos. 1 to 35) What should come in place of question mark (?) in the following questions?

1. 96 – 3454.03 – 1612.86 = ? – 1611.43

(1)   1280

(2)   2290

(3)   1020

(4)   18150

(5)   1040

Answer: (1)

2. 008 × 2.97 – 111.87 + 74.13 = ?

(1)   311

(2)   234

(3)   357

(4)   290

(5)   399

Answer: (3)

3. 978 + 27.007 + 36.984 – 12.969 – 9.003 = ?

(1)   72

(2)   42

(3)   60

(4)   51

(5)   65

Answer: (3)

4. 564 × 22.009 × 17.932 = ?

(1)   4901

(2)   4895

(3)   4800

(4)   4959

(5)   4350

Answer: (4)

5. 003 × 19.9998 × 9.010 = ?

(1)   4901

(2)   4895

(3)   4800

(4)   4959

(5)   4350

Answer: (4)

6. 88 + 1800.08 + 1880.80 = ?

(1)   3950

(2)   4770

(3)   4620

(4)   5040

(5)   6810

Answer: (2)

7. 999 ÷ 375.002 × 14.996 = ?

(1)   565

(2)   225

(3)   335

(4)   625

(5)   455

Answer: (4)

8. 4 × 13.5 × ? = 2598.75

(1)   13.4

(2)   10.5

(3)   11.4

(4)   12.5

(5)   None of these

Answer: (4)

9. (833.25 – 384.45) ÷ 24 = ?

(1)   1.87

(2)   20.1

(3)   2.01

(4)   18.7

(5)   None of these

Answer: (4)

10. 996 × 9.669 + 0.96 = ?

(1)   860

(2)   870

(3)   1020

(4)   940

(5)   1100

Answer: (4)

11. 79 × 19.92 + 495.26 = ?

(1)   33000

(2)   78535

(3)   31000

(4)   26575

(5)   34000

Answer: (3)

12. 45 + 3065.15 ÷ 15.058 = ?

(1)   1700

(2)   1650

(3)   1840

(4)   1750

(5)   1950

Answer: (4)

13. 4 × 16.5 × 8 = ?

(1)   1908.0

(2)   1900.8

(3)   1912.4

(4)   1924.8

(5)   None of these

Answer: (2)

14. 34 + 888.12 – ? = 1001.88

(1)   621.58

(2)   602.64

(3)   654.54

(4)   618.78

(5)   None of these

Answer: (5)

15. 11 + 110.1 + 111.01 = ?

(1)   1230

(2)   1300

(3)   1150

(4)   1070

(5)   1390

Answer: (1)

16. 001 ÷ 699.983 × 4.020 = ?

(1)   58

(2)   32

(3)   60

(4)   40

(5)   25

Answer: (4)

17. 95 × 8.017 × 4.98 = ?

(1)   4670

(2)   4780

(3)   4840

(4)   4720

(5)   4800

Answer: (4)

18. 621 – 13.829 – 7.302 – 1.214 = ?

(1)   37.281

(2)   35.272

(3)   36.276

(4)   31.254

(5)   None of these 

Answer: (3)

19. 999 ÷ 48.007 = ?

(1)   9.5

(2)   23.5

(3)   11.5

(4)   28.5

(5)   17.5

Answer: (5)

20. 001 × 22.999 × 9.998 = ?

(1)   4560

(2)   6290

(3)   4140

(4)   5920

(5)   5080

Answer: (3)

21. 2 × 5.6 + 17.8 = ?

(1)   30.12

(2)   30.012

(3)   31.12

(4)   31.012

(5)   None of these

Answer: (1)

22. 085 + 42.91 + 25.55 = ?

(1)   425.565

(2)   426.545

(3)   426.555

(4)   425.545

(5)   None of these

Answer: (2)

23. 995 × 14.995 ÷ 25 = ?

(1)   105

(2)   115

(3)   110

(4)   125

(5)   120

Answer: (1)

24. 99 + 72 × 49.99 = ?

(1)   12000

(2)   12600

(3)   12500

(4)   11600

(5)   11000

Answer: (4)

25. 995 × 15.98 ÷ 4.002 + 36.88 = ?

(1)   1300

(2)   1230

(3)   1440

(4)   1380

(5)   1340

Answer: (5)

26. 3 + 3 + 3.33 + 3.3 + 3.03 + 333 = ?

(1)   375.66

(2)   345.96

(3)   375.93

(4)   355.96

(5)   None of these

Answer: (2)

27. 456 + 12.492 × 55.671 = ?

(1)   971

(2)   1071

(3)   1171

(4)   1271

(5)   1371

Answer: (5)

28. 15 – 15.51 – 1.51 – 5.11 – 1.11 = ?

(1)   491.91

(2)   419.91

(3)   499.19

(4)   411.19

(5)   None of these

Answer: (1)

29. 424 + 5.656 + 1.131 + 0.089 = ?

(1)   31.003

(2)   31.3

(3)   31.03

(4)   31.003

(5)   None of these

Answer: (2)

30. 41 + 47.26 + 1.25 + 5 + 0.66 = ?

(1)   411.24

(2)   396.15

(3)   388.58

(4)   376.85

(5)   None of these

Answer: (3)

31. 35 × 39.87 ÷ 13.35 = ?

(1)   174

(2)   156

(3)   162

(4)   168

(5)   152

Answer: (3)

32. 81 + 88.11 + 0.88 + 1.88 + 8 = ?

(1)   910.68

(2)   912.56

(3)   904.88

(4)   902.67

(5)   None of these

Answer: (1)

33. 231 – 12.779 – 6.542 – 0.669 = ?

(1)   27.341

(2)   25.242

(3)   23.241

(4)   21.342

(5)   None of these

Answer: (3)

34. 559 + 49.0937 × 31.679 – 58.591 = ?

(1)   26600

(2)   5000

(3)   12800

(4)   2550

(5)   2280

Answer: (5)

35. 43 + 43.34 + 3.44 + 4 + 0.33 = ?

(1)   421.45

(2)   455.54

(3)   485.54

(4)   447.45

(5)   None of these

Answer: (3)