Bank Paper Problems Based on Numbers

Problems Based on Numbers

 

1. Two-third of the first number is equal to cube of the second number. If the second number is equal to 12% of 50. What is the sum of the first and second numbers?

(1)   330

(2)   360

(3)   390

(4)   372

(5)   None of these

Answer: (1)

2. If the numerator of a fraction is increased by 150% and denominator of the fraction is increased by 350%. The resultant fraction is 25/31 what is the original fraction?

(1)   11/7

(2)   11/15

(3)   15/17

(4)   13/15

(5)   None of these

Answer: (3)

3. There are two numbers such that sum of twice the first number and thrice the second number is 100 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 120. Which is the larger number?

(1)   32

(2)   12

(3)   14

(4)   35

(5)   None of these

Answer: (1)

4. The number obtained by interchanging the two digits of a two-digit number is lesser than the original number by 54. If the sum of the two-digit number is 10, then what is the original number ?

(1)   28

(2)   39

(3)   82

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

5. The number obtained by interchanging two digits of a two-digit number is less than the original number by 18. The sum of the two digits of the number is 16. What is the original number?

(1)   97

(2)   87

(3)   79

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

6. There are two number such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 300 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 265. What is the larger number?

(1)   24

(2)   39

(3)   85

(4)   74

(5)   None of these

Answer: (4)

7. If the numerator of a fraction is increased by 200% and denominator is increased by 350%, the resultant fraction is 5/12. What is the original fraction?

(1)   5/9

(2)   5/8

(3)   7/12

(4)   11/12

(5)   None of these

Answer: (2)

8. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits of the number is 9. What is the difference between two digits of the number?

(1)   3

(2)   2

(3)   1

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

9. If the digits of a two-digit number are interchanged, the number formed is greater than the original number by 45. If the difference between the digits is 5, then what is the original number?

(1)   16

(2)   27

(3)   38

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

10. If the numerator of a fraction is increased by 25% and the denominator is doubled, the fraction thus obtained is 5/9. What is the original fraction?

(1)   2/3

(2)   4/9

(3)   8/9

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

11. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 200%, then resultant fraction is What is the original fraction?

(1)   4/7

(2)   13/12

(3)   11/12

(4)   5/6

(5)   None of these

Answer: (5)

12. Smita was asked to multiply a certain number by 36. She multiplied it by 63 instead and got an answer of 3834 more than the correct one. What was the number to be multiplied?

(1)   152

(2)   126

(3)   142

(4)   148

(5)   None of these

Answer: (3)

13. A railway half ticket costs half the full fare. But the reservation charge on the half ticket is the same as that on full ticket. One reserved first class ticket for a journey between two stations is Rs 525 and the cost of one full and one half reserved first class tickets is Rs 850. What is the reservation charge?

(1)   Rs 125

(2)   Rs 2003

(3)   Rs 145

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (1)

14. Out of three numbers the sum of the first and the second number is 73 and the sum of the second and the third number is 77. The sum of third and thrice the first number is 104. What is the third number?

(1)   25

(2)   39

(3)   48

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

15. Krishna has some hens and some goats. If the total number of animal heads are 81 and the total number of animal legs are 234, how many goats does Krishna have?

(1)   45

(2)   24

(3)   36

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

16. The numerator of a fraction is increased by 200%, and the denominator of the fraction is increased by 150%. The resultant fraction is 7/10. What is the original fraction?

(1)   3/4

(2)   7/12

(3)   7/11

(4)   9/11

(5)   None of these

Answer: (2)

17. One-fifth of a number is 81. What will 68% of that number be?

(1)   195.2

(2)   275.4

(3)   225.6

(4)   165.8

(5)   None of these

Answer: (2)

18. The numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 300%. The resultant fraction is 15/26. What was the original fraction?

(1)   8/11

(2)   10/11

(3)   9/13

(4)   10/13

(5)   None of these

Answer: (4)

19. If is subtracted from  and the difference is multiplied by 270, what is the final answer?

(1)   1446

(2)   1376

(3)   1158

(4)   Cannot be determined

(5)   None of these

Answer: (3)

20. The numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is increased by 300%. The resultant fraction is 5/18. What is the original fraction?

(1)   4/9

(2)   4/5

(3)   8/9

(4)   8/11

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 21 to 27) In each of the following questions, a question followed by two statements numbered I and II are given. You have to read both the statements and then

(1) If the data given in statement A alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement B alone are not sufficient to answer the question

(2) If the data given in statement B alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement A alone are not sufficient to answer the question

(3) If the data in either statement A alone or in statement B alone are sufficient to answer the question

(4) If the data in both the statement A and B are not sufficient to answer the question

(5) If the data given in both the statement A and B are necessary to answer the question

21. What is the two digit number?

A. The difference between the two digits of the number is 0.

B. The sum of two digits of the number is 18.

Answer: (5)

22. What will be the difference between two digit numbers?

A. The square of the first number is 9 times the second number.

B. The ratio between the first number and the second number is 3 : 4 respectively.

Answer: (4)

23. What is t he three digit number?

A. The three digit number is an exact multiple of 13.

B. The first and the third digits are 7.

Answer: (5)

24. What is a number?

A. 75% of that is three fourth of that number.

B. One-third of that number is less by 27 from half of that number.

Answer: (2)

25. What is a two digit number?

A. The sum of the digits is 6.

B. The digit in the tenth place is double the digit in the unit place.

Answer: (5)

26. What is the two digit number?

A. The difference between the digits of the number is 9.

B. The sum of the digits of number is 9.

Answer: (5)

27. What is the three digit number?

A. The three digit number is an exact multiple of 7.

B. The first and the third digits are 9.

Answer: (5)

Bank Paper Number System

Number System

 

1. The sum of three consecutive odd numbers and three consecutive even numbers together is 231. Also, the smallest odd number is 11 less than the smallest even number. What is the sum of the largest odd number and the largest even number?

(1)   82

(2)   83

(3)   74

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

2. The sum of four consecutive even numbers is 44. What is the sum of t he squares of these numbers ?

(1)   288

(2)   502

(3)   696

(4)   920

(5)   None of these

Answer: (5)

3. The product of two consecutive even numbers is 3248. Which is the larger number?

(1)   58

(2)   62

(3)   56

(4)   60

(5)   None of these

Answer: (1)

4. The sum of five consecutive odd numbers is 575. What is the sum of the next set of the consecutive odd numbers?

(1)   615

(2)   635

(3)   595

(4)   Can’t be determined

(5)   None of these

Answer: (5)

5. The product of two successive numbers is 9506. Which is the smaller of the two numbers?

(1)   96

(2)   97

(3)   98

(4)   99

(5)   None of these

Answer: (2)

6. A, B, C, D and E are five consecutive odd numbers. The sum of A and C is 146. What is the value of E?

(1)   75

(2)   81

(3)   71

(4)   79

(5)   None of these

Answer: (4)

7.  The product of two consecutive even numbers is 582168. Which is smaller number?

(1)   760

(2)   762

(3)   764

(4)   766

(5)   756

Answer: (2)

8. The product of two successive numbers is 4032. Which is the greater of the two numbers?

(1)   63

(2)   64

(3)   65

(4)   66

(5)   None of these

Answer: (2)

9. The sum of the consecutive even numbers is 60. What is the sum of the squares of these numbers?

(1)   2423

(2)   2323

(3)   2424

(4)   920

(5)   None of these

Answer: (4)

10. The product of two successive numbers is 1980. Which is the smallest number?

(1)   34

(2)   44

(3)   35

(4)   45

(5)   None of these

Answer: (2)

11. Which of the following smallest number should be added to 41116 t make it exactly divisible by 8?

(1)   8

(2)   5

(3)   4

(4)   12

(5)   None of these

Answer: (3)

12. Which of the following smallest number should be added to 86237 to make it exactly divisible by 9?

(1)   11

(2)   9

(3)   10

(4)   2

(5)   None of these

Answer: (2)

13. a, b, c and d are four consecutive numbers. If the sum of a and d is 103, what is the product of b and c?

(1)   2652

(2)   2562

(3)   2970

(4)   2550

(5)   None of these

Answer: (1)

14. What is the least number to be added to 920 to make it a perfect square ?

(1)   41

(2)   31

(3)   39

(4)   49

(5)   None of these

Answer: (1)

Directions (Q. Nos. 15 to 16) In each of the following questions, a question followed by two statements numbered I and II are given. You have to read both the statements and then

Give answer (1) If the data given a statement A alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement B alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) If the data given in statement B alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement A alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (3) If the data in either statement A alone or in statement B alone are sufficient to answer the question.

Give answer (4) If the data in both the statements A and B are not sufficient to answer the question.

Give answer (5) If the data given in both the statements A and B are necessary to answer the question.

15. Is x an even number?

A. x is divisible by 2

B. x added to an odd number is an odd number.

Answer: (3)

16. Is B an odd numbers?

A. B multiplied by an odd number is equal to an even number.

B. B is divisible by 2.

Answer: (3)

Bank Paper Number Series

Number Series

 

Directions (Q. Nos. 1 to 20) In the following number series what should come in place of question mark (?) in the following number series ?

1. 4, 10, 40, 190, 940, ? 23440

(1)   4690

(2)   2930

(3)   5140

(4)   3680

(5)   None of these

Answer: (1)

2. 7, 4, 5, 9, ?, 52.5, 160.5

(1)   32

(2)   16

(3)   14

(4)   20

(5)   None of these

Answer: (4)

3. 5, 54, 90, 115, 131, 140, ?

(1)   149

(2)   146

(3)   142

(4)   150

(5)   None of these

Answer: (5)

4. 6, 42, ?, 1260, 5040, 15120, 30240

(1)   546

(2)   424

(3)   252

(4)   328

(5)   None of these

Answer: (3)

5. 6, 9, 15, 27, 51, ?

(1)   84

(2)   99

(3)   123

(4)   75

(5)   None of these

Answer: (2)

6. 325, 314, 288, 247, 191 ?

(1)   126

(2)   116

(3)   130

(4)   120

(5)   None of these

Answer: (4)

7. 45, 46, 70, 141, ?, 1061.5

(1)   353

(2)   353.5

(3)   352.5

(4)   352

(5)   None of these

Answer: (2)

8. 620, 632, 608, 644, 596 ?

(1)   536

(2)   556

(3)   656

(4)   646

(5)   None of these

Answer: (3)

9. 15, 25, 40, 65, ? 195

(1)   115

(2)   90

(3)   105

(4)   120

(5)   None of these

Answer: (5)

10. 120, 320, ? 2070, 5195, 13007.5

(1)   800

(2)   920

(3)   850

(4)   900

(5)   None of these

Answer: (5)

11. 2, 8, 26, ? 242

(1)   78

(2)   72

(3)   82

(4)   84

(5)   None of these

Answer: (5)

12. 3, 4, 12, ? 196

(1)   45

(2)   40

(3)   41

(4)   49

(5)   None of these

Answer: (1)

13. 9, 17, ?, 49, 97

(1)   132

(2)   24

(3)   35

(4)   33

(5)   None of these

Answer: (4)

14. 7,13, ?, 49, 97

(1)   27

(2)   25

(3)   23

(4)   29

(5)   None of these

Answer: (2)

15. 5, 3, 6, ?, 64.75

(1)   15

(2)   15.5

(3)   17.5

(4)   17.25

(5)   None of these

Answer: (3)

16. 17, 9, ?, 16.5, 35, 90

(1)   5

(2)   15

(3)   10

(4)   20

(5)   None of these

Answer: (3)

17. 6, 13, 38, ?, 532, 2675

(1)   129

(2)   123

(3)   172

(4)   164

(5)   None of these

Answer: (1)

18. 286, 142, ?, 34, 16, 7

(1)   66

(2)   72

(3)   64

(4)   74

(5)   None of these

Answer: (5)

19. 17, 52, 158, 477, ?, 4310

(1)   1433

(2)   1432

(3)   1435

(4)   1434

(5)   None of these

Answer: (3)

20. 3, 22, ?, 673, 2696, 8093

(1)   133

(2)   155

(3)   156

(4)   134

(5)   None of these

Answer: (4)

Directions (Q. Nos. 21 to 35) In the following number series, one n umber is wrong. Find out the wrong number.

21. 484, 240, 120, 57, 26.5, 11.25, 3.625

(1)   240

(2)   120

(3)   57

(4)   26.5

(5)   11.25

Answer: (2)

22. 3, 5, 13, 43, 176, 886, 5353

(1)   5

(2)   13

(3)   43

(4)   176

(5)   891

Answer: (4)

23. 6, 7, 16, 41, 90, 154, 292

(1)   7

(2)   16

(3)   41

(4)   90

(5)   154

Answer: (5)

24. 5, 7, 16, 57, 244, 1245, 7506

(1)   7

(2)   16

(3)   57

(4)   244

(5)   1245

Answer: (1)

25. 4, 2.5, 3.5, 6.5, 15.5, 41.5, 126.75

(1)   2.5

(2)   3.5

(3)   6.5

(4)   15.5

(5)   41.25

Answer: (3)

26. 32, 34, 37, 46, 62, 87, 123

(1)   34

(2)   37

(3)   62

(4)   87

(5)   46

Answer: (1)

27. 7, 18, 40, 106, 183, 282, 403

(1)   18

(2)   282

(3)   40

(4)   106

(5)   183

Answer: (3)

28. 850, 843, 829, 808, 788, 745, 703

(1)   843

(2)   829

(3)   808

(4)   788

(5)   745

Answer: (4)

29. 37, 47, 52, 67, 87, 112, 142

(1)   47

(2)   52

(3)   67

(4)   87

(5)   112

Answer: (1)

30. 33, 321, 465, 537, 573, 590, 600

(1)   321

(2)   465

(3)   573

(4)   537

(5)   590

Answer: (5)

31. 3, 7, 16, 35, 72, 153, 312

(1)   7

(2)   153

(3)   35

(4)   72

(5)   16

Answer: (4)

32. 18, 20, 23, 32, 48, 73, 109

(1)   20

(2)   23

(3)   32

(4)   48

(5)   73

Answer: (1)

33. 7, 4, 5, 9, 20, 51, 160.5

(1)   4

(2)   5

(3)   9

(4)   20

(5)   51

Answer: (5)

34. 6, 10, 14, 34, 66, 130, 258

(1)   10

(2)   14

(3)   34

(4)   66

(5)   130

Answer: (2)

35. 2, 7, 30, 138, 524, 1557, 3102

(1)   7

(2)   30

(3)   138

(4)   534

(5)   1557

Answer: (3)