GK Model Paper 1 for IBPS Banking PO Clerical UPSC SSC Insurance and other Competitive Exams

1. Which is the highest road in the world?

(A) Guwahati—Itanagar

(B) Jammu—Srinagar

(C) Manali—Leh

(D) Srinagar-Pahalgam

Answer: Manali—Leh

2. In which country is leaning tower of Pisa?

(A) Egypt

(B) France

(C) Italy

(D) Denmark

Answer: Italy

3. Where is the headquarters of Asian Development Bank?

(A) Manila

(B) Hong Kong

(C) Singapore

(D) New Delhi

Answer: Manila

4. Which country’s Parliament is called Majlis?

(A) Egypt

(B) France

(C) Turkey

(D) Iran

Answer: Iran

5. Which day is observed as International Nurses Day?

(A) March 08

(B) May 12

(C) June 14

(D) December 23

Answer: May 12

6. Which of these colours are common to the National Flags of India and Pakistan ?

(A) White & Blue

(B) Blue & Green

(C) White & Green

(D) Saffron

Answer: White and Green

7. Which place in India is known for its distinct French Culture ?

(A) Goa

(B) Pondicherry

(C) Calicut

(D) Surat

Answer: Pondicherry

8. Which of the following deserts is in India ?

(A) Gobi

(B) Sahara

(C) Thar

(D) Atacama

Answer: Thar

9. ‘National Education Day’ is observed on

(A) September 21

(B) October 15

(C) November 11

(D) November 19

Answer: November 11

10. The largest organ in the human body is

(A) Large intestine

(B) Skin

(C) Stomach

(D) Liver

Answer: Skin

11. On which river is Nagarjunasagar Irrigation and Power Project?

(A) Periyar

(B) Krishna

(C) Godavari

(D) Manjra

Answer: Godavari

12. Which city is called the city of Nawabs?

(A) Agra

(B) Aligarh

(C) Lucknow

(D) Pataudi

Answer: Lucknow

13. Where is Dilwara temple?

(A) Mount Abu

(B) Varanasi

(C) Ujjain

(D) Udaipur

Answer: Mount Abu

14. Who is the founder of Forward Bloc?

(A) Bhagat Singh

(B) Aurobindo Ghose

(C) Acharya Narendra Dev

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: Subhash Chandra Bose

15. ‘Sundarban’ is the largest ……………. in the worl(D)

(A) Island

(B) Delta

(C) Char area

(D) Flood plain

Answer: Delta

16. The steel city ‘Bokaro’ is in ……………..

(A)Bihar

(B) Madhya Pradesh

(C) Jharkhand

(D) Chhatisgarh

Answer: Jharkhand

17. What is the term of a member of the Rajya Sabha–

(A) 4 years          

(B) 5 years

(C) 6 years          

 (D) None of these

Answer: 6 years

18. ‘Last Judgement’ was the first painting of an Italian Painter named–

(A) M. F. Hussain

(B) Michelangelo

(C) Leonardo-da-Vinci

(D) Sebastian

Answer: Michelangelo

19. What is ‘Big Ben’ ?

(A) Big sound

(B) Big Bang

(C) A Clock

(D) A Cock

Answer: A Clock

20. The yellow colour of urine is due to the presence of

(A) Bile

(B) Urochrome

(C) Lymph

(D) Cholestrol

Answer: Urochrome

21. The place where a boxing match takes place is–

(A) A stand  

(B) A stage 

(C) A ring 

(D) An arena

Answer: A Ring

22. Machmohan Line is the border between–

(A) India and Pakistan

(B) India and Nepal

(C) India and Tibet

(D) India and Bhutan

Answer: India and Tibet (Now Part of China)

23. Which of the following is not a classical dance form?

(A) Bharat Natyam     

(B) Kuchipudi

(C) Manipuri

(D) Bhangra

Answer: Bhangra

24. “Padma” Awards are given away by :

(A) The President

(B) The Prime Minister

(C) The Chief Justice of Supreme Court

(D) The Vice President

Answer: The President of India

25. The Elephant Falls is situated at

(A) Simla

(B) Shillong

(C) Serapunji

(D) Patna

Answer: Shillong

26. ‘Glaucoma’ is a disease of :-

(A) Ear

(B) Eye

(C) Nose

(D) Pancreas

Answer: Eye

27. What is the minimum age for IAS entrance ?

(A) 18 yrs

(B) 21 yrs

(C) No age bar

(D) None of these

Answer: 21 Years

28. Champaran Satyagraha was led by

(A) Amaresh Chakravarty

(B) Pulinbehari Sarkar

(C) Gandhi

(D) Patel

 Answer: Gandhi

29. Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?

(A) Monsoon

(B) Polar winds

(C) Westerlies

(D) Trade winds

 Answer: Trade winds

30. Who of the following discovered the laws of planetary orbits?

(A) Galileo Galilei

(B) Nicholas Copernicus

(C) Johannes Keplar

(D) Isaac Newton

 Answer: Johannes Keplar

31. Which Strait divides Europe from Africa?

(A) Bosporus

(B) Bering

(C) Gibraltar

(D) Dover

 Answer: Gibraltar

32. Indian standard time is the local time of

(A) Delhi

(B) Allahabad

(C) Kolkata

(D) Chennai

 Answer: Kolkata

33. The Indian first atomic power station was built at

(A) Narora

(B) Kalpakkam

(C) Tarapur

(D) Kaiga

 Answer: Tarapur

34. Which of the following is not a member of the SAARC?

(A) Pakistan

(B) Bhutan

(C) Maldives

(D) Myanmar

Answer: Myanmar

35. The father of Genetics is

(A) Darwin

(B) Mendel

(C) Lamarck

(D) Hutchinson

Answer: Mendel

36. Which of the following is not a device for redressal of the citizen’s grievances?

(A) Ombudsman

(B) Lokpal

(C) Lokayukta

(D) Censor Board

 Answer: Censor Board

37. Who was called “Grand old lady of Indian Nationalism”?

(A) Sarojini Naidu

(B) Dr. Muthulakshmi Reddy

(C) Dr. Annie Besant

(D) Meerabai

 Answer: Sarojini Naidu

38. In South India, the summer rains are known as

(A) mango showers

(B) western disturbances

(C) violent local storms

(D) norwesters

 Answer: mango showers

39. Where is the Kaziranga National Park located?

(A) Assam

(B) Gujarat

(C) West Bengal

(D) Uttaranchal

 Answer: Assam

40. Who was the first woman to reach Everest twice?

(A) Fantong

(B) Santosh Yadav

(C) Hainelor

(D) Junco Tabai

 Answer: Santosh Yadav

41. Who was the founder of Arya Samaj?

(A) K.M. Munshi

(B) Swami Vivekananda

(C) Lain Lajpat Rai

(D) Swami Dayananda Sarawati

Answer: Swami Dayananda Sarawati

42. Who invented the Gravitation Law?

(A) Einstein

(B) Dalton

(C) Faraday

(D) Newton

Answer: Newton

43. Which of the following is not renewable source of energy ‘

(A) Coal

(B) Wind

(C) Water

(D) Sun

Answer: Coal

44. Which is the longest day in the northern hemisphere?

(A) March 21

(B) September 23

(C) Juno 15

(D) June 21

Answer: June 21

45. What does Richter scale measure

(A) Humidity

(B) Cyclones

(C) Earthquakes

(D) Tides

Answer: Earthquakes

46. In which state is Chilka lake?

(A) Kerala

(B) Odisha

(C) Rajasthan

(D) J & K

Answer: Odisha

47. The dish ‘Momo’ comes from ……………..

(A) China

(B) Japan

(C) Nepal

(D) Tibet

Answer:  Nepal

48. Greenwich Mean Time is the standard time of …………….

(A) USA

(B) UK

(C) Russia

(D) Denmark

Answer: UK

49. ‘Tripoli’ is the capital of

(A) Egypt

(B) Libya

(C) Syria

(D) Saudi Arabia

Answer: Libya

50. The section ‘classified’ in a newspaper is meant for……………….

(A) Report

(B) Article

(C) Advertisement

(D) Supplement

Answer: Advertisement