State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2013 Class-VIII Question Paper With Answer Key

State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2013 Class-VIII

Part-I

General Mental Ability Test

Directions-(Q. 1-10) Each question has four terms. Three terms are alike in some way. One term is different from others. Write the letter of the different term against the corresponding question number on your answer sheet-

1.

(A)  Mercury

(B)  Mars

(C)  Moon

(D)  Saturn

Answer: (C)

2.

(A)  Pistol

(B)  Sword

(C)  Gun

(D)  Rifle

Answer: (B)

3.

(A)  21

(B)  19

(C)  23

(D)  17

Answer: (A)

4.

(A)  9 – 169

(B)  25 – 81

(C)  16 – 36

(D)  121 – 49

Answer: (D)

5.

(A)  D B G

(B)  E B J

(C)  B D H

(D)  C E O

Answer: (D)

6.

Answer: (D)

7. 

Answer: (D)

8. 

Answer: (A)

9. 

Answer: (C)

10. 

Answer: (B)

Directions-(Q. 11-20) There are four terms in each question. The term to the right of the symbol : : have the same relationship as the terms to the left of the symbol : : Out of the four terms one term is missing which is one of the alternatives given below. Find out the correct alternative and write its letter against the corresponding question on your answer sheet-

11. Jharkhand : Ranchi : : Chhattisgarh : ?

(A)  Pune

(B)  Dispur

(C)  Raipur

(D)  Bhopal

Answer: (C)

12. Sushil Kumar : Wrestling : : Unmukt Chand : ?

(A)  Chess

(B)  Cricket

(C)  Football

(D)  Table Tennis

Answer: (B)

13. 3 : 24 : : 5 : ?

(A)  120

(B)  126

(C)  136

(D)  115

Answer: (C)

14. F N R W : H P T Y : : H M P S : ?

(A)  I N P T

(B)  J O R V

(C)  K N O R

(D)  J O R U

Answer: (D)

15. D H O T : E J R X : : F K N V : ?

(A)  H L M U

(B)  I N P T

(C)  G M Q Z

(D)  J L M W

Answer: (C)

16.

Answer: (C)

17. 

Answer: (D)

18. 

Answer: (C)

19. 

Answer: (D)

20. 

Answer: (D)

21. 1, 3, 6, 10, 15, 21, ?

(A)  36

(B)  25

(C)  28

(D)  42

Answer: (C)

22. 2, 12, 20, 30, 42, ?

(A)  62

(B)  32

(C)  49

(D)  56

Answer: (D)

23. 2, 5, 11, 23, 47, ?

(A)  95

(B)  92

(C)  96

(D)  84

Answer: (A)

24. 13, 20, 28, 37, 47, 58, ?

(A)  67

(B)  65

(C)  70

(D)  72

Answer: (C)

25. 47, 44, 40, 35, 29, 22, ?

(A)  16

(B)  14

(C)  18

(D)  13

Answer: (B)

Directions-(Q. 26-30) Each problem four figure is given at the left hand side consisting sequential designs and the place for firth figure is vacant which has been shown by question mark (?) Four answer figures are given against each problem figure. Find out the correct answer figure and write its alternative letter against the proper question number on your answer sheet.

26. 

Answer: (D)

27. 

Answer: (C)

28. 

Answer: (B)

29. 

Answer: (D)

30. 

Answer: (A)

Directions-(Q. 31-35) Are based on letter series. In each question some letters are missing shown by (−). The missing letters are given in a proper sequence as one of the four alternative given under each question. Find out the correct alternative and write its letter against corresponding question number on  your answer sheet.

31. d b – c – c d – b c c −

(A)  d a c b

(B)  b c b c

(C)  c b d b

(D)  b b c c

Answer: (B)

32. S – C K – A – K S – C −

(A)  A C K S K

(B)  K A C A K

(C)  A S C A K

(D)  C A S K C

Answer: (C)

33. n n – p n – o p – n o −

(A)  n o p o

(B)  o n n p

(C)  n n o p

(D)  o n p o

Answer: (B)

34. J L – P J – N − − L N −

(A)  N L J P N

(B)  L J N L N

(C)  P L J L P

(D)  N L P J P

Answer: (D)

35. A M – Z O – A – A Z − N

(A)  A N M O

(B)  N N M N

(C)  M A N O

(D)  Z M N O

Answer: (A)

36. In any code language PENCIL is written as NCLAGL, in the same code language TABLE will be written as-

(A)  S Z A K C

(B)  R Y Z J E

(C)  Q X Y I B

(D)  R X B I E

Answer: (B)

37. If BAG is written as 14, CUB is written as 126, DIG will be written as-

(A)  20

(B)  156

(C)  252

(D)  124

Answer: (C)

38. If in a code language 237 is written as 144 and 159 is written as 225, in the same language the code of 627 will be written as-

(A)  324

(B)  289

(C)  225

(D)  144

Answer: (C)

39. If in any language TRUCK is written as GIFXP, in the same language LIGHT will be written as-

(A)  OQTRG

(B)  TRQGO

(C)  ORTSG

(D)  ROSGT

Answer: (C)

40. If any code language SUN is written as 8613, in the same language WAR will be written as-

(A)  3629

(B)  6324

(C)  9264

(D)  4269

Answer: (D)

41. If any code language abdomen is written as ebnamdo, in the same code language absence will be written as-

(A)  cbeanse

(B)  nscbeae

(C)  cbnseae

(D)  nsecbea

Answer: (A)

42. There are five Saturday in a 30 days month. What was the first day at that month-

(A)  Sunday

(B)  Friday

(C)  Wednesday

(D)  Monday

Answer: (B)

43. If it was Monday on 15th of March 1999. What was the day on 10th of July 1999-

(A)  Friday

(B)  Tuesday

(C)  Saturday

(D)  Wednesday

Answer: (C)

44. If day after tomorrow is Thursday, what was the day three days before yesterday?

(A)  Tuesday

(B)  Saturday

(C)  Friday

(D)  Sunday

Answer: (C)

45. In 2009, 15 August was celebrated on Saturday. In the same year 31 August had been celebrated on-

(A)  Thursday

(B)  Friday

(C)  Sunday

(D)  Monday

Answer: (D)

Directions-(Q. 46-50) Are based on the following information. Read the information carefully and choose the correct alternative out of four alternative and write its letter against the proper equations number on your answer sheet.,

Information :  Six boys N T V P K and B are standing in a line. The boy ‘T’ is standing in between P and ‘B’. The boy ‘N’ is neither next to ‘B’ nor ‘P’. The boy ‘V’ is not standing next to ‘P’. The boy ‘K’ is standing in between ‘N’ and ‘V’.

46. Between whom the boy ‘B’ is standing ?

(A)  K − T

(B)  K − P

(C)  P − V

(D)  T − V

Answer: (D)

47. Between whom the boy ‘V’ is standing?

(A)  B − N

(B)  K − B

(C)  T − K

(D)  N − T

Answer: (B)

48. Who is standing at the fourth position from right end?

(A)  T

(B)  K

(C)  B

(D)  N

Answer: (C)

49. Who is standing at the right hand of ‘K’?

(A)  B

(B)  N

(C)  P

(D)  T

Answer: (B)

50. Who is standing at the fifth position from left end?

(A)  B

(B)  V

(C)  K

(D)  N

Answer: (C)

Directions-(Q51-58) The question have become wrong because of the wrong order of signs. Choose the correct order of signs from the four options given below each question so as to make the questions right. Write the alternative of the correct option on your answer sheet against the corresponding question number.

51. 56 – 8 = 49 ÷ 16 × 327

(A)  = × ÷ −

(B)  ÷ − × =

(C)  − × = ÷

(D)  ÷ × − =

Answer: (D)

52. 96 + 30 × 3 = 62 ÷ 24

(A)  ÷ + = −

(B)  − ÷ = +

(C)  − = + ÷

(D)  + ÷ − =

Answer: (B)

53. 25 × 5 ÷ 30 = 60 – 90

(A)  − ÷ = +

(B)  × = ÷ −

(C)  = × ÷ −

(D)  ÷ × − =

Answer: (D)

54. 5 + 9 × 6 = 26 – 13

(A)  − × + =

(B)  + − × =

(C)  × − = +

(D)  × + = −

Answer: (C)

55. 9 ÷ 117 – 13 × 5 = 36

(A)  − ÷ = ×

(B)  = ÷ × −

(C)  ÷ × = −

(D)  × = − ×

Answer: (B)

56. 15 – 5 = 5 × 10 × 7

(A)  = × − ×

(B)  × − = ×

(C)  − × × =

(D)  × = − ×

Answer: (B)

57. 17 + 25 = 5 + 10 ÷ 2

(A)  + = ÷ +

(B)  = + ÷ +

(C)  = ÷ + +

(D)  + = + ÷

Answer: (C)

58. 45 × 9 = 10 ÷ 5 + 55

(A)  + × ÷ =

(B)  = × + ÷

(C)  ÷ × = +

(D)  ÷ + × =

Answer: (D)

59. Shyam moves towards east from the point P and walks for 20 km, turning to right he walks for 10 km, again he turns to right and walks for 20 km and reaches to point Q. Now in which direction is Shyam’s face?

(A)  North

(B)  South

(C)  East

(D)  West

Answer: (B)

60. Two friends are sitting joining their back. If the face of a friend is towards north, in which direction will be the right hand of the second friend?

(A)  East

(B)  West

(C)  North

(D)  South

Answer: (B)

Directions-(Q. 61-70) Numbers are placed in figure on the basis of some rules. One place is vacant which is indicated as (?). Find out the correct alternative for the vacant place and write its letter against the proper question number on your answer sheet.

61. 

(A)  7

(B)  9

(C)  6

(D)  3

Answer: (D)

62. 

(A)  210

(B)  220

(C)  230

(D)  240

Answer: (D)

63. 

(A)  47

(B)  37

(C)  28

(D)  45

Answer: (B)

64. 

(A)  36

(B)  54

(C)  55

(D)  56

Answer: (B)

65. 

(A)  31

(B)  25

(C)  23

(D)  19

Answer: (A)

66. 

(A)  50.5

(B)  51.5

(C)  52.5

(D)  53.5

Answer: (C)

67. 

(A)  15

(B)  30

(C)  45

(D)  90

Answer: (C)

68. 

(A)  17

(B)  34

(C)  289

(D)  None of the above

Answer: (C)

69. 

(A)  6

(B)  12

(C)  18

(D)  26

Answer: (D)

70. 

(A)  14

(B)  25

(C)  49

(D)  343

Answer: (D)

Directions-(Q. 71-75) Are based on the following information. Read the information carefully and choose the correct alternative out of four alternative and write its letter against the proper question number on your answer sheet.

Information-A father had five sons named Raman, Aman, Naman, Gagan and Chaman. Aman was born in 1968. Naman is 9 years older than Raman while 7 year younger than Aman. Gagan is three year older than Raman and 8 year younger than Chaman.

71. How many year Aman is older than Chaman?

(A)  5 year

(B)  8 year

(C)  7 year

(D)  None of these

Answer: (A)

72. How many different of year between Raman and Chaman?

(A)  5 year

(B)  7 year

(C)  9 year

(D)  11 year

Answer: (D)

73. Who was born in leap year in addition to Aman?

(A)  Raman

(B)  Gagan

(C)  Chaman

(D)  Naman

Answer: (A)

74. In which year Gagan was born ?

(A)  1975

(B)  1983

(C)  1981

(D)  1972

Answer: (C)

75. Who is the middle order among five brothers?

(A)  Chaman

(B)  Naman

(C)  Gagan

(D)  Raman

Answer: (B)

Directions-(Q. 76-80) Are based on the information given below. Read the information carefully and find out the correct answer out of the four alternative and write its alternative letter on your answer sheet against the proper question number.

Information- In a family there are six members A, B, C, D, E and F. ‘C’ is sister of ‘F’. ‘A’ is brother of the husband of E. ‘D’ is father of ‘A’ and grandfather of F. There are two fathers, three brothers and one mother in this family.

76. How many male members are there in this family?

(A)  4

(B)  3

(C)  2

(D)  1

Answer: (A)

77. What is the relation between F and E?

(A)  Husband-Wife

(B)  Father-in-law-daughter in law

(C)  Son-mother

(D)  Brother-sister

Answer: (C)

78. Which group belongs to brother?

(A)  A B C

(B)  A B F

(C)  A B D

(D)  B D F

Answer: (B)

79. Who is the husband of ‘E’?

(A)  B

(B)  D

(C)  C

(D)  A

Answer: (A)

80. Who is the mother in this family?

(A)  A

(B)  C

(C)  B

(D)  E

Answer: (D)

81. A clock bells one time at on O’ clock, two times at 2 O’ clock, 3 times at three O’ clock and so on. How many times will it bell in total at twelve O’ clock.

(A)  12 times

(B)  24 times

(C)  156 times

(D)  78 times

Answer: (D)

82. In a mirror a clock’s minute hand is seen at 12 and the hour hand is seen at 0, then what will had the actual time?

(A)  9 O’ Clock

(B)  6 O’ Clock

(C)  3 O’ Clock

(D)  4 O’ Clock

Answer: (C)

83. To see the time in a watch, a man misunderstood the minute hand as hour hand and hour hand as minute hand. In this way he saw 12 minute past 5 by the watch. What was the correct time?

(A)  7 : 50

(B)  2 : 25

(C)  2 : 22

(D)  3 : 20

Answer: (B)

84. For street light all the pole was fixed in a straight line putting the interval of 50 metre. What will be distance between first pole and the ninth pole ?

(A)  350 metre

(B)  400 metre

(C)  410 metre

(D)  50 metre

Answer: (B)

85. A man, for some work, gets one rupee on the first day, it double money i.e. 2 rupees on second day and its double i.e. 4 rupees on third day and so on it continued till 15 days. What amount will be get at 15th day?

(A)  Rs 309

(B)  Rs 5124

(C)  Rs 8192

(D)  Rs 16384

Answer: (D)

Directions-(Q. 86-90) Are based on following letter series. Study the letter series carefully and find out the correct alternative out of the four alternative letter on your answer sheet against the proper question number.

n o I j o n p t a k t l n o p u j e t b n a p u b

86. In this series which letter is been repeated the most?

(A)  o

(B)  n

(C)  p

(D)  t

Answer: (B)

87. In this series how many times the vowel occurs before and after consonant?

(A)  One time

(B)  Two time

(C)  Three time

(D)  Four time

Answer: (D)

88. In this series how many times vowel occurs before consonant but not after consonant?

(A)  One time

(B)  Two time

(C)  Three time

(D)  Four time

Answer: (D)

89. In this series how many times the vowel occurs after consonant but not before consonant?

(A)  One time

(B)  Two time

(C)  Three time

(D)  Four time

Answer: (D)

90. Which letters are been repeated for three times?

(A)  j p o

(B)  o n t

(C)  t o p

(D)  b o n

Answer: (C)

Part-II
Scholastic Aptitude Test (SAT)

Science

91. Non-renewable source of energy amongst the following is-

(A)  Air

(B)  Water

(C)  Biogas

(D)  Coal

Answer: (D)

92. What is the time period of minute needle of a clock?

(A)  1 minute

(B)  1 hour

(C)  12 hour

(D)  24 hours

Answer: (B)

93. Distilled water is-

(A)  Good conductor of Electricity

(B)  Non-conductor of Electricity

(C)  Weak conductor of Electricity

(D)  None of the above

Answer: (B)

94. The Non-magnetic material is-

(A)  Nickel

(B)  Iron

(C)  Cobalt

(D)  Gold

Answer: (D)

95. An object placing 2F in front of convex lens, the image will be-

(A)  Virtual, Erect, Bigger

(B)  Real, Inverted, Bigger

(C)  Real, Inverted, Same size

(D)  Real, Inverted, Smaller

Answer: (C)

96. The upthrust force on an object depends on its-

(A)  Shape and size

(B)  Weight (lightness/heaviness)

(C)  Length and width

(D)  Volume and density

Answer: (D)

97. When a light ray enters from lighter medium into denser medium, then it-

(A)  bends away from normal

(B)  bends towards normal

(C)  travels in the direction of normal

(D)  does not deviate at all

Answer: (B)

98. All of the following are unit of time, except-

(A)  Second

(B)  Month

(C)  Year

(D)  Light year

Answer: (D)

99. I.S.P. (Internet Service Provider) is-

(A)  A device which provide Internet service

(B)  Provides password

(C)  Connect computer to internet through telephone

(D)  Provide facility to use internet

Answer: (D)

100. The speed of light in vacuum is-

(A)  2 × 108 km/sec

(B)  3 × 105 km/sec

(C)  5 × 103 km/sec

(D)  9× 104 km/sec

Answer: (B)

101. Resistance of ideal Ammeter is-

(A)  Zero

(B)  Infinite

(C)  Very less

(D)  Very much

Answer: (A)

102. The figure given below represents-

(A)  Switch in the ‘ON’ position

(B)  Switch in the ‘OFF’ position

(C)  Circuit breaker

(D)  Battery

Answer: (A)

103. Triple bond between carbon-carbon is present in-

(A)  CH4

(B)  C2H6

(C)  C2H4

(D)  C2H2

Answer: (D)

104. The drinking water can be purified by-

(A)  Chlorine

(B)  Ozonisation

(C)  Both processes

(D)  D.D.T.

Answer: (C)

105. The density of water is maximum on-

(A)  0°C

(B)  100°C

(C)  4°C

(D)  −4°C

Answer: (C)

106. Purification of metal is done by-

(A)  Roasting

(B)  Electrolysis

(C)  Smelting

(D)  Calcination

Answer: (B)

107. The Producer gas is-

(A)  CO + N2

(B)  CO + H2

(C)  CO2 + N2

(D)  CH2 + H2

Answer: (A)

108. Which of the following compound different?

(A)  Benzene

(B)  Coke

(C)  Phenol

(D)  Toluene

Answer: (B)

109. Teflon is a polymer of-

(A)  Flouro ethylene

(B)  Tetraflouroethylene

(C)  Polythene

(D)  Polyvinyl-chloride

Answer: (B)

110. Gas released by Gobar gas plant is-

(A)  Benzene

(B)  Ethane

(C)  Butane

(D)  Methane

Answer: (D)

111. Phosphorus used in making Matchbox is-

(A)  White Phosphorus

(B)  Black Phosphorus

(C)  Brown Phosphorus

(D)  Red Phosphorus

Answer: (A)

112. Equal number of electrons are in which group?

(A)  6C12 and 6C13

(B)  7N14 and 8O16

(C)  6C12 and 8O16

(D)  2He4 and 1H1

Answer: (A)

113. Compound which can exist in all the three states of matter-

(A)  Methane

(B)  Water

(C)  Nitrogen gas

(D)  Producer gas

Answer: (B)

114. Plant Hormone in the following is-

(A)  Adrenaline

(B)  Thyroxine

(C)  Gibberellin

(D)  Insulin

Answer: (C)

115. Photosynthesis is done by which organelles-

(A)  Mitochondria

(B)  Endoplasmic Reticulum

(C)  Ribosome

(D)  Chloroplast

Answer: (D)

116. ‘Plumule’ develops into-

(A)  Shoot

(B)  Root

(C)  Leaf

(D)  Flower

Answer: (A)

117. By which process plants gives us Oxygen?

(A)  Respiration

(B)  Circulation

(C)  Excretion

(D)  Photosynthesis

Answer: (D)

118. Desert plant in the following is-

(A)  Mango

(B)  Jamun

(C)  Cactus

(D)  Banana

Answer: (C)

119. In living beings, unit of Heredity is-

(A)  Chromosome

(B)  Gene

(C)  DNA

(D)  RNA

Answer: (B)

120. Sudden change in genetic material is-

(A)  Adaptation

(B)  Natural selection

(C)  Mutation

(D)  Reproduction

Answer: (C)

121. Organism which is not cellular in the following-

(A)  Bacteria

(B)  Amoeba

(C)  Paramecium

(D)  Virus

Answer: (D)

122. Power house of the cell is-

(A)  Chloroplast

(B)  Mitochondria

(C)  Ribosome

(D)  Lysosome

Answer: (B)

123. To diagnose AIDS, which test us used-

(A)  ELISA

(B)  Widal

(C)  E.C.G.

(D)  X-Ray

Answer: (A)

124. Which is not found in milk?

(A)  Carbohydrate

(B)  Vitamin-B

(C)  Fat

(D)  Vitamin-C

Answer: (D)

125. By which element deficiency causes anaemia?

(A)  Iron

(B)  Nitrogen

(C)  Potassium

(D)  Oxygen

Answer: (A)

Social Science

126. Which Planet is called as ‘Sister Planet of Earth’ of ‘Twin Planet of Earth’?

(A)  Mercury

(B)  Venus

(C)  Jupiter

(D)  Uranus

Answer: (B)

127. ‘Manna Loa’ an active volcano is situated at-

(A)  Hawaiian Island

(B)  Chile

(C)  Ecuador

(D)  California

Answer: (A)

128. ‘Death Valley’ is known for-

(A)  Excess hotness

(B)  Excess coldness

(C)  Excess depth

(D)  Excess length

Answer: (A)

129. ‘Tsunami’ word is related with the language-

(A)  French

(B)  Latin

(C)  Japanese

(D)  Chinese

Answer: (C)

130. Which country is largest producer and exporter of softwood and wood pulp?

(A)  Norway

(B)  Sweden

(C)  U.S.A.

(D)  Canada

Answer: (D)

131. Kalgoorlie mines located in Australia is famous for-

(A)  Gold Production

(B)  Iron Production

(C)  Silver Production

(D)  Tin Production

Answer: (A)

132. The farming of citrus fruit is mainly done in-

(A)  Hot Desert Region

(B)  Polar Region

(C)  Mediterranean Region

(D)  Tropical Grassland Region

Answer: (C)

133. Igloo, Harpoon, Slaze cart is used by-

(A)  Eskimo

(B)  Pygmy

(C)  Masai

(D)  Bushman

Answer: (A)

134. The Southern most point of India is-

(A)  Kivithu, Arunachal Pradesh

(B)  Gaur Mota, Gujarat

(C)  Indira Point, Great Nicobar

(D)  Siachin Glacier, Jammu-Kashmir

Answer: (C)

135. According to the Census 2011 the Sex-ratio of India is-

(A)  940

(B)  933

(C)  989

(D)  904

Answer: (A)

136. Brahamputra River in Tibet is known as-

(A)  Tsang Po

(B)  Yamuna

(C)  Old Ganga

(D)  Meghna

Answer: (A)

137. Which state of the country has largest production of coffee?

(A)  Karnataka

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Jammu-Kashmir

Answer: (A)

138. By which name Chanakya was known in his Childhood?

(A)  Chandragupta

(B)  Vishnugupta

(C)  Skandgupta

(D)  Kumargupta

Answer: (B)

139. The first invader of Muslim Ruler in India was-

(A)  Qutubuddin Ebak

(B)  Mahmood Gaznavi

(C)  Muhammad Bin Kasim

(D)  Muhammad Gauri

Answer: (C)

140. ‘Deen-E-Elahi’ was founded by which Emperor?

(A)  Jahangir

(B)  Akbar

(C)  Humaun

(D)  Shershah

Answer: (B)

141. “Aadigranth or Guru Granth Sahib” is compiled by-

(A)  Guru Arjun Dev

(B)  Guru Tegbahadur

(C)  Guru Nanak

(D)  Guru Govind Singh

Answer: (A)

142. “Satyameve Jayte” word is taken from-

(A)  Mundkopnishada

(B)  Kathopnishad

(C)  Tatriya opnishad

(D)  Chhandogyaopnishad

Answer: (A)

143. The Birth Place of Gautam Buddha is-

(A)  Lumbini

(B)  Bodhgaya

(C)  Sarnath

(D)  Kushinagar

Answer: (A)

144. The founder of Jaipur City was-

(A)  Jai Singh

(B)  Maan Singh

(C)  Chhatrasal

(D)  Akbar

Answer: (A)

145. The first European Company came in India for trade was-

(A)  Portuguese

(B)  Dutch

(C)  English

(D)  French

Answer: (A)

146. ‘Aanand Math’ Novel was written by-

(A)  Ravindra Nath Tagoe

(B)  Dada Bhai Naurozi

(C)  Bankim Chandra Chaterji

(D)  Subhash Chandra Bose

Answer: (C)

147. The first Viceroy of India was-

(A)  Lord Canning

(B)  Lord Elgin

(C)  Lord Duffrin

(D)  Lord Rippen

Answer: (A)

148. ‘Chauri-chaura’ tragedy was related with which city-

(A)  Gorakhpur

(B)  Allahabad

(C)  Panipat

(D)  Azamgarh

Answer: (A)

149. The Autobiography of Mahatma Gandhi is-

(A)  Hindi Swaraj

(B)  Navjeevan

(C)  Young India

(D)  My Experience with Truth

Answer: (D)

150. The first Education Minister of free India was-

(A)  Sardar Vallabh Bhai Patel

(B)  Abdul Kalam Azad

(C)  Dr. B.R. Ambedkar

(D)  Jagjeevan Ram

Answer: (B)

151. Total numbers of fundamental rights at present is-

(A)  6

(B)  7

(C)  4

(D)  5

Answer: (A)

152. National Song ‘VandeMataram’ was written by-

(A)  Ravindra Nath Tagore

(B)  Bankim Chandra Chatarjee

(C)  Bhagat Singh

(D)  Gopal Krishna Gokhale

Answer: (B)

153. Which language is not included in 8th schedule of the Constitution?

(A)  Urdu

(B)  Nepali

(C)  Konkani

(D)  Bhojpuri

Answer: (D)

154. In which state of India, the first time women was appointed as Chief Minister-

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Bihar

(C)  Gujarat

(D)  Assam

Answer: (A)

155. In which state of India Panchayati Raj System was started first time?

(A)  Gujarat

(B)  Rajasthan

(C)  Jammu-Kashmir

(D)  Bihar

Answer: (B)

156. The first deputy Prime Minister of India was-

(A)  Sardar Vallabh Bhai Patel

(B)  Morarji Desai

(C)  Chaudhary Devi Lal

(D)  Lal Krishna Advani

Answer: (A)

157. United Nations Organization was established in-

(A)  24 October, 1945

(B)  15 August, 1947

(C)  26 January, 1950

(D)  30 January, 1948

Answer: (A)

158. Which type of system is formed in a city, where population is more than five lakh?

(A)  Nagar Panchayat

(B)  Nagar Palika Parishad

(C)  Nagar Nigam

(D)  Gram Panchayat

Answer: (C)

159. Among the following, who is the elected representative?

(A)  Gram Panchayat Adhikari

(B)  Gram Vikas Adhikari

(C)  Lekhpal

(D)  Gram Pradhan

Answer: (D)

160. ‘Bharat-Natyam’ is a dance of which state?

(A)  Tamil Nadu

(B)  Odisha

(C)  Kerla

(D)  Karnataka

Answer: (A)

Mathematics

161. The value of 

(A)  1

(B)  x

(C)  y

(D)  x/y

Answer: (D)

162. will be-

(A)  x2

(B)  x – y

(C)  x + y

(D)  1

Answer: (B)

163. A boy is 25 years younger than his father. Three years ago the boy’s age was one sixth the age of his father, then the present age of the boy will be-

(A)  10 years

(B)  6 years

(C)  8 years

(D)  4 years

Answer: (C)

164. If 2x = 8, then the value of x will be-

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  8

Answer: (B)

165. If  then the value of  will be-

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (C)

166. 30% of 5000 will be-

(A)  300

(B)  500

(C)  1500

(D)  3000

Answer: (C)

167. The value of expression:  will be-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

168. A wire is in the form of a circle of radius 28 cm. Area of the square into which the wire is bent will be-

(A)  1936 cm2

(B)  1866 cm2

(C)  19.36 cm2

(D)  193.6 cm2

Answer: (A)

169. If  then the value of z will be-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

170. The value of expression  will be-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

171. In a rhombus ABCD, the diagonals intersects at O, if AB = 10 cm, diagonal BD = 16 cm. Then the length of the diagonal AC will be-

(A)  12 cm

(B)  16 cm

(C)  8 cm

(D)  6 cm

Answer: (A)

172. The Arithmetic mean of 2, 3 and 4 will be-

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  9

Answer: (B)

173. The Highest common factor (HCF) of two numbers is 9 and their least common multiple (LCM) is 270. If the sum of the numbers is 99, their difference will be-

(A)  18

(B)  9

(C)  12

(D)  15

Answer: (B)

174. If A = {1, 3, 5} and B = {3, 5, 7, 9), then A ⋂ B will be-

(A)  {1, 3, 5, 7, 9}

(B)  {3, 5}

(C)  {7, 9}

(D)  {1}

Answer: (B)

175. In a right angle triangle ABC, ∠A = 90°, ∠B = ∠30°, then the ∠C will be-

(A)  30°

(B)  45°

(C)  60°

(D)  90°

Answer: (C)

176. If a labour completes a work in 3 days, then 3 labours will complete the same work together in-

(A)  1 day

(B)  3 days

(C)  2 days

(D)  4 days

Answer: (A)

177. The value of a machine depreciates every year by 15%. If its present value is Rs 50,000, then after one year the value of machine will be-

(A)  Rs 40,000

(B)  Rs 42,000

(C)  Rs 42,500

(D)  Rs 43,000

Answer: (C)

178. The value of –

will be-

(A)  4

(B)  6

(C)  8

(D)  10

Answer: (A)

179. The value of  will be-

(A)  x2

(B)  y2

(C)  1

(D)  x/y

Answer: (C)

180. The value of x° will be-

(A)  x

(B)  1

(C)  0

(D)  2

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...