State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2014-15 Class-VIII Held on 2 November, 2014 Question Paper With Answer Key

State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2014-15 Class-VIII

Held on 2 November, 2014

Part-I

Mental Ability

Directions-Find the missing term in each of the following question.

1. m p s _ y

(A)  w

(B)  v

(C)  x

(D)  z

Answer: (B)

2. aab _ aa _ bbb _ aaa _ bbb

(A)  abba

(B)  baab

(C)  aaab

(D)  abab

Answer: (B)

3. Ipt, mqu, n_ _, osw

(A)  vw

(B)  uw

(C)  uv

(D)  rv

Answer: (D)

4. Rohit is greater than Sumit, Amulya is smaller than Deepak, Pawan is greater than Deepak but smaller than Sumit. Who is the smallest?

(A)  Deepak

(B)  Pawan

(C)  Amulya

(D)  Sumit

Answer: (C)

5. The Post office is to the east of the school, while my house is to the south of the school. The market is to the north of the Post office. If the distance of the market from the Post office is equal to the distance of my house from the school. In which direction is the market w.r.t. my house?

(A)  North

(B)  South

(C)  North-East

(D)  South-West

Answer: (C)

6. A man walks 5 km towards south and then turns to the right. After walking 3 km, he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting point?

(A)  West

(B)  South-West

(C)  North

(D)  North-East

Answer: (B)

7. While facing East, Rohit turns to his left and walks 10 meters, then he turns left and walks 10 meters. Now he turns 45° towards his right and goes straight to cover 25 metres. In which direction is he from his starting point?

(A)  North-East

(B)  North-West

(C)  South-West

(D)  South-East

Answer: (B)

8. By identifying the rule, find the missing number.

(A)  16

(B)  40

(C)  62

(D)  83

Answer: (D)

9. By identifying the rule, find the missing number.

(A)  6

(B)  32

(C)  15

(D)  4

Answer: (D)

10. By identifying the rule, find the missing number?

(A)  12

(B)  16

(C)  20

(D)  26

Answer: (A)

11. According to some rule, find the missing number?

(A)  20

(B)  12

(C)  36

(D)  25

Answer: (D)

12. According to some rule, find the missing number?

(A)  39

(B)  47

(C)  45

(D)  37

Answer: (D)

13. According to some rule, find the missing number?

(A)  68

(B)  99

(C)  115

(D)  210

Answer: (B)

Directions-(Q. 14-16) Choose the word which is least like to other words in the Group.

14.

(A)  Earth

(B)  Mars

(C)  Sun

(D)  Jupiter

Answer: (C)

15.

(A)  Plassy

(B)  Haldighati

(C)  Panipat

(D)  Sarnath

Answer: (D)

16.

(A)  England

(B)  Greece

(C)  France

(D)  Korea

Answer: (A)

Directions-(Q. 17-21) Find the missing number in each of the given sequence of numbers.

17. 2, 15, 41, 80, ?

(A)  110

(B)  120

(C)  125

(D)  132

Answer: (D)

18. 4, 9, 25, ?, 121

(A)  49

(B)  81

(C)  64

(D)  100

Answer: (A)

19. 360, ?, 60, 15, 3

(A)  180

(B)  120

(C)  40

(D)  80

Answer: (A)

20. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

(A)  0.91

(B)  0.9

(C)  1

(D)  1.5

Answer: (C)

21. 1, 3, 7, 13, 21, ?

(A)  30

(B)  35

(C)  39

(D)  31

Answer: (D)

Directions-(Q. 22-26) Which one of the four answer figures should come after the third problem figure, if the sequence were continued. Select correct answer figure.

22. 

Answer: (B)

23. 

Answer: (D)

24. 

Answer: (A)

25. 

Answer: (B)

26. 

Answer: (D)

Directions-(Q. 27-30) Select the correct answer from the questions given below-

27. If n is negative than which one is least?

(A)  0

(B)  n

(C)  2n

(D)  n2

Answer: (C)

28. 25 is equal to……….

(A)  26/10

(B)  13/10

(C)  13/50

(D)  13

Answer: (C)

29. If  then value of K is equal to ……

(A)  1/3

(B)  1/4

(C)  1/6

(D)  1/5

Answer: (C)

30. Which one is least prime number of three digits?

(A)  107

(B)  109

(C)  103

(D)  101

Answer: (D)

Directions-(Q. 31-34) Which one of a diagram illustrates the relationship among the given classes. Size does not matter.

31. Table, Chair, Furniture

Answer: (B)

32. School, Girls, Boys.

Answer: (B)

33. Seconds, Minutes, Hours.

Answer: (D)

34. America, China, Australia.

Answer: (A)

Directions-(Q. 35-38) In question there is some relationship between the pair of figure/numbers on the left side of the sign (: :). The same relationship exists between the two terms on the right side of the sign (: :), which one is missing. Find the missing one from the four alternatives.

35. Father : Son : : Teacher : ?

(A)  Lady Teacher

(B)  Book

(C)  Student

(D)  School

Answer: (C)

36. Tailor : Stitching : : Labourer : ?

(A)  Brick

(B)  Sand

(C)  Labour

(D)  Tool (spade)

Answer: (C)

37. River : Water : : Forest : ?

(A)  Greenary

(B)  Lion

(C)  Tree

(D)  Water

Answer: (C)

38. 4 : 5 : : 20 : ?

(A)  20

(B)  25

(C)  10

(D)  50

Answer: (B)

Directions-(Q. 39-42) Four groups of letters are given. Three of them are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one.

39.

(A)  VT

(B)  MQ

(C)  PR

(D)  FG

Answer: (A)

40.

(A)  FED

(B)  RQP

(C)  NML

(D)  OPQ

Answer: (D)

41.

(A)  RNJ

(B)  MIE

(C)  XTP

(D)  ZWR

Answer: (D)

42.

(A)  AUDIO

(B)  ARISE

(C)  AWAKE

(D)  AUDIT

Answer: (A)

43. In a certain code language ‘STUPID’ is written as ‘βδ#%@’ and ‘RECALL’ is written as γξχηη. How will ‘SECURE’ be written in that language?

(A)  β ξ χ # γ ξ

(B)  ξ β π χ γ ξ

(C)  # χ γ ξ ξ β

(D)  None of these

Answer: (A)

44. In a certain code language ‘JABALPUR’ is written as ξ # β # γ % # * and ‘BHOJPAL’ is written as β Σ θ ξ % # γ. How will ‘BHOPAL’ be written in that language?

(A)  β Σ θ % π

(B)  β Σ θ ξ % γ

(C)  Σ θ % γ π

(D)  None of these

Answer: (D)

45. In a certain code language, 479 means ‘fruit is sweet’, 248 means ‘very sweet voice’ and 637 means ‘eat fruit daily’. Which digit stand for ‘is’ in that code?

(A)  7

(B)  9

(C)  4

(D)  None of these

Answer: (B)

46. If GIVE is coded as ‘5137’ and BAT is coded as ‘924’. How is GATE coded?

(A)  3751

(B)  1537

(C)  7153

(D)  5247

Answer: (D)

Directions-(Q. 47-50) Arrange the given words in the alphabetical order and point the one that comes first.

47.

(A)  Dental

(B)  Density

(C)  Destiny

(D)  Discuss

Answer: (B)

48.

(A)  Select

(B)  Seldom

(C)  Selfish

(D)  Seller

Answer: (B)

49.

(A)  Wrinkle

(B)  Write

(C)  Wrose

(D)  Wretch

Answer: (D)

50.

(A)  Page

(B)  Pagan

(C)  Palace

(D)  Pesticide

Answer: (B)

Directions-(Q. 51-62) Which one different from rest three. Select odd one.

51.

(A)  Cubic metre

(B)  Litre

(C)  Millilitre

(D)  Kilogram

Answer: (D)

52.

(A)  11

(B)  13

(C)  15

(D)  17

Answer: (C)

53.

(A)  Displacement

(B)  Distance

(C)  Length

(D)  Mass

Answer: (D)

54.

(A)  Fog

(B)  Dew

(C)  Frost

(D)  Rain

Answer: (D)

55.

(A)  Sahara

(B)  Thar

(C)  Kashmir

(D)  Great Victoria

Answer: (C)

56.

(A)  Mumbai

(B)  Delhi

(C)  Chennai

(D)  Kolkata

Answer: (B)

57.

(A)  Boddh

(B)  Jain

(C)  Shikh

(D)  Christian

Answer: (D)

58.

(A)  Dr. A.P.J. Abdul Kalam

(B)  Shri Lal Bahadur Shastri

(C)  Pt. Jawahar Lal Nehru

(D)  Smt. Indira Gandhi

Answer: (A)

59.

(A)  Shahjahan

(B)  Shivaji

(C)  Jahangeer

(D)  Akbar

Answer: (B)

60.

(A)  Copper

(B)  Iron

(C)  Zinc

(D)  Brass

Answer: (D)

61.

(A)  Sphere

(B)  Circle

(C)  Prism

(D)  Cube

Answer: (B)

62.

(A)  a

(B)  i

(C)  y

(D)  o

Answer: (C)

Directions-(Q. 63-67) Rea the following information carefully and answer the following questions are-

(a) P, Q, R, S, T and U are neighbours.

(b) There are two Reporters, two Technicians, one Photographer and one writer in the group.

(c) The Photographer P is married to S, who is Reporter.

(d) The Writer is married to Q who is in the same profession as that of U.

(e) P, R, Q, S are two married couples and nobody in the group has same profession.

(f) U is brother of R.

63. Which one is a pair of Reporters?

(A)  PQ

(B)  RT

(C)  ST

(D)  SU

Answer: (C)

64. How is R related to U?

(A)  Brother

(B)  Sister

(C)  Uncle

(D)  Cannot be determined

Answer: (D)

65. Which of the following pairs is a couple?

(A)  PQ

(B)  QR

(C)  QS

(D)  PT

Answer: (B)

66. Who are two Technicians?

(A)  PQ

(B)  QR

(C)  QU

(D)  QS

Answer: (C)

67. Who is the Writer in the following?

(A)  R

(B)  T

(C)  S

(D)  Q

Answer: (A)

68. Sarita introduced a boy as the son of the daughter of the father of his uncle. The boy is Sarita’s-

(A)  Brother

(B)  Son

(C)  Uncle

(D)  Son-in-law

Answer: (A)

69. There are five different animals standing in a row. ‘Elephant’ is to the right of ‘Dog’ and ‘Cat’ is to the left of ‘Camel’ and right of ‘Elephant’. ‘Dog’ is to the right of ‘Kangaroo’. Which animal is I the middle?

(A)  Kangaroo

(B)  Dog

(C)  Elephant

(D)  Cat

Answer: (C)

70. Five ladies are sitting in a row. Savita is sitting next to Uma, but Savita is not sitting next to Triveni. Tanya is sitting next to Rama, Rama is sitting on the extreme left and Triveni is not sitting next to Tanya. Who are sitting adjacent to Savita?

(A)  Rama and Tanya

(B)  Uma and Triveni

(C)  Tanya and Uma

(D)  Rama and Uma

Answer: (C)

71. Five boys are sitting in a row ‘Pramod’ is on the right of ‘Mukesh’. ‘Umesh’ is on the left of Mukesh and is on the right of ‘Narendra’. Pramod is on the left of Anand. Which boy is on the extreme left?

(A)  Narendra

(B)  Anand

(C)  Pramod

(D)  Umesh

Answer: (A)

72. In the following question, a series of numbers is given. Find out the missing number, which comes in the blank space with (?) question mark on it.

14, 21, 29, 38, 48, 59, ?

(A)  71

(B)  76

(C)  81

(D)  79

Answer: (A)

73. In the following question, write the suitable answer.

b _ a _ a a b _ a b _ _

(A)  a b a a a

(B)  a b a b a

(C)  a a b b a

(D)  b b a b a

Answer: (A)

74. In a row of students, Sumit is 11th from either end of row. How many students are there in this row?

(A)  20

(B)  21

(C)  24

(D)  12

Answer: (B)

75. A family has man, his wife their four sons and their wives. The family of every son also has 3 son and one daughter. What is the total number of male members in the whole family?

(A)  4

(B)  8

(C)  12

(D)  17

Answer: (D)

Directions-(Q. 76-80) In the following figure, ‘A’ represent students who take part in Athletics, ‘B’ who play Basketball and ‘C’ who play Cricket. Give the answer of the following Questions.

76. Students who play only Basketball?

(A)  b +  a

(B)  b

(C)  b + d + f

(D)  b + d + g + f

Answer: (B)

77. How many students play Cricket?

(A)  c

(B)  c + f

(C)  c + e

(D)  c + g + f + e

Answer: (D)

78. How many students take part in Athlete and Basketball both?

(A)  a + b

(B)  a + b + d

(C)  d + g

(D)  g

Answer: (C)

79. How many students play Basketball and Cricket, bt not take part in Athletics?

(A)  g + f

(B)  f

(C)  b + c

(D)  b

Answer: (B)

80. How many students take part in both Athletics and Cricket?

(A)  a + c

(B)  e

(C)  e + g

(D)  a + c + e + g

Answer: (C)

Directions-(Q. 81-85) In the above table, data about different modes of transport used by students to travel to school has been shown by the pictograph. Observe the graph to answer the following Questions.

81. How many students are studying in that school?

(A)  600

(B)  500

(C)  450

(D)  400

Answer: (C)

82. How many students travel by bicycle?

(A)  60

(B)  65

(C)  45

(D)  4

Answer: (A)

83. Which mode of transport is less used?

(A)  Cycle

(B)  Public Bus

(C)  Private Car

(D)  Walking

Answer: (C)

84. How many students use School bus?

(A)  150

(B)  100

(C)  180

(D)  300

Answer: (C)

85. How many students use Public bus?

(A)  90

(B)  60

(C)  30

(D)  6

Answer: (A)

Directions-(Q. 86-90) Select the figure from the four alternatives. Which when placed in the blank space of figure (?) would complete the pattern.

86. 

Answer: (D)

87. 

Answer: (C)

88. 

Answer: (C)

89. 

Answer: (B)

90. 

Answer: (D)

Part-II

Scholastic Ability

Science

1. A coin placed at the bottom of a cub filled with water appears slightly above from its actual position because of-

(A)  Reflection of light

(B)  Refraction of light

(C)  Glaring of light

(D)  Dispersion of light

Answer: (B)

2. Heat from the sun reaches earth through-

(A)  Conduction

(B)  Convection

(C)  Radiation

(D)  None of these

Answer: (C)

3. The lens in our eye is-

(A)  Concave lens

(B)  Convex lens

(C)  Magnifying lens

(D)  Normal mirror

Answer: (B)

4. Some space has to be left between two rails of the railway track, because due to heat, rails-

(A)  shrink

(B)  expand

(C)  looks beautiful

(D)  All the above

Answer: (B)

5. Lightning conductor is made up of-

(A)  Glass

(B)  Copper

(C)  Steel

(D)  Rubber

Answer: (B)

6. Which one of the following sound has maximum frequency?

(A)  Roaring of lion

(B)  Sound of flowing river

(C)  Thunder

(D)  Buzzing of mosquitoes

Answer: (D)

7. The cause of rain is-

(A)  Vapour pressure

(B)  Atmospheric pressure

(C)  Boiling

(D)  Condensation of water vapours

Answer: (D)

8. Which one of the following is a conductor of electricity-

(A)  Piece of paper

(B)  Card board

(C)  Copper wire

(D)  Plastic scale

Answer: (C)

9. Mirrors are pasted in Periscopes at an angle of-

(A)  25°

(B)  15°

(C)  45°

(D)  65°

Answer: (C)

10. A piece of ice floats in lemon squash because-

(A)  Density of ice is less than that of water

(B)  Density of ice is more than that of water

(C)  Density of ice is equal to the density of water

(D)  Density of water is zero

Answer: (A)

11. Which one of the following is not Green house gas?

(A)  Methane

(B)  Oxygen

(C)  Water vapour

(D)  Carbon dioxide

Answer: (C)

12. Apple turns brown-red after cutting due to-

(A)  Neutralization

(B)  Displacement

(C)  Oxidation

(D)  Reduction

Answer: (C)

13. What is mixed with Potassium chlorate for preparation of Oxygen in laboratory.

(A)  Manganese dioxide

(B)  Magnesium oxide

(C)  Sulphur dioxide

(D)  Iron oxide

Answer: (A)

14. Cladona mixed in spice is-

(A)  Lichen

(B)  Fungi

(C)  Algae

(D)  Pitcher plant

Answer: (A)

15. This is a chemical reaction-

(A)  Folding of paper

(B)  Deflation of air from balloon

(C)  Stitching of shirt from cloth

(D)  Making curd from milk

Answer: (D)

16. Which one of the following is a source of renewable energy?

(A)  Petroleum

(B)  Natural gas

(C)  Coal

(D)  Air

Answer: (D)

17. Substance is used to make roads by melting with coaltar-

(A)  Glass

(B)  Wood

(C)  Paper

(D)  Polythene

Answer: (D)

18. Nature of bathing soap is-

(A)  Alkaline

(B)  Acidic

(C)  Neutral

(D)  None of these

Answer: (C)

19. The main constituent of L.P.G. is-

(A)  Butane

(B)  Methane

(C)  Hydrogen

(D)  Oxygen

Answer: (A)

20. Chemical formula of Iron rust is-

(A)  Fe2O3 × H2O

(B)  Fe2O3

(C)  FeO

(D)  FeCl3

Answer: (A)

21. The acid found in our stomach is-

(A)  Hydrochloric acid

(B)  Sulphuric acid

(C)  Nitric acid

(D)  Tartaric acid

Answer: (A)

22. How many times the heart beats in a minute I a healthy person?

(A)  60

(B)  80

(C)  72

(D)  98

Answer: (C)

23. Crops cultivated in dark black soil are-

(A)  Wheat, Gram, Paddy

(B)  Cotton, Ground nut, Banana

(C)  Til, Gram

(D)  Mustard, Alsi, Wheat

Answer: (B)

24. A person having high fever may be breathing faster than normal because-

(A)  Additional need of O2 for fighting germs

(B)  Mental illness of the patient

(C)  High temperature of the body

(D)  Loss of appetite

Answer: (C)

25. Chicken pox is caused by which microorganism-

(A)  Varicella zaster

(B)  Rhino virus

(C)  E-coli

(D)  Microbacterium tuberculosis

Answer: (A)

26. Vibrio cholerte bacteria causes-

(A)  AIDS

(B)  T.B.

(C)  Cholera

(D)  Diabetes

Answer: (C)

27. The harmful state of insect is-

(A)  Egg

(B)  Larva

(C)  Pupa

(D)  Adult

Answer: (B)

28. For the adaptation with the atmosphere, leaves of one plant turned into thorns-

(A)  Lotus

(B)  Hay and straw

(C)  Cactus

(D)  Cycas

Answer: (C)

29. “Chipco movement” refers to-

(A)  Water conservation

(B)  Air conservation

(C)  Forest conservation

(D)  Mineral conservation

Answer: (C)

30. SI unit of frequency is-

(A)  Second

(B)  Hertz

(C)  Kilogram

(D)  Meter

Answer: (B)

31. Acid used in batteries vehicles is-

(A)  Hydrochloric acid

(B)  Sulphuric acid

(C)  Nitric acid

(D)  Acetic acid

Answer: (B)

32. Which one of the following is not the biotic waste?

(A)  Peel of apple

(B)  Peel of banana

(C)  Agriculture waste

(D)  Piece of glass

Answer: (D)

33. Organelle control the cell function is-

(A)  Mitochondria

(B)  Nucleus

(C)  Cell membrane

(D)  Chloroplast

Answer: (B)

34. The “Rohu” and “Katala” are …..

(A)  Species of fish

(B)  Diseases in fish

(C)  Aquatic plants

(D)  None of these

Answer: (A)

35. Harmone which stimulates division of cell in plant is-

(A)  Giberelline

(B)  Cytokinin

(C)  Auxin

(D)  Adrenalin

Answer: (C)

Social Science

36. Who translated Ramayan into Tamil language?

(A)  Valmiki

(B)  Tulsidas

(C)  Kamban

(D)  Adishankaracharya

Answer: (C)

37. The king, who built the famous Bhojpur temple near Bhopal belonged to which Rajput dynasty?

(A)  The Chauhan dynasty

(B)  The Chandel dynasty

(C)  The Pratihar dynasty

(D)  The Parmar Dynasty

Answer: (D)

38. Which of the following trading company did not come to India?

(A)  Portuguese

(B)  Dutch

(C)  French

(D)  American

Answer: (D)

39. Which of the following buildings was not built by Shahjahan?

(A)  The Red Fort

(B)  Taj Mahal

(C)  Jama Masjid at Delhi

(D)  Agra fort

Answer: (D)

40. The third battle of Panipat was faught between whom?

(A)  Marathas and Ahmad Shah Abdali

(B)  The Sikhs and Ahmad Shah Abdali

(C)  Aurangjeb and the Marathas

(D)  The Sikhs and the Marathas

Answer: (A)

41. Which Mughal Prince got translated Bhagvadgeeta and Upanishads in Persian language?

(A)  Salim

(B)  Akbar

(C)  Dara Shikoh

(D)  Khurram

Answer: (C)

42. The credit of Organization of Maratha power goes to-

(A)  Shahji Bhonsle

(B)  Smabhaji Bhonsle

(C)  Shivaji Bhonsle

(D)  Baji Rao Peshwa

Answer: (C)

43. Who did not join the first independence war of 1857?

(A)  Rani Laxmibai

(B)  Tatya Tope

(C)  Kunwar Singh

(D)  Dilip Singh

Answer: (D)

44. When the Asiatic society was founded to study the ancient Indian history and the culture?

(A)  In 1784

(B)  In 1790

(C)  In 1801

(D)  In 1901

Answer: (A)

45. When and where the first municipality was established by the British?

(A)  In 1688 at Madras

(B)  In 1867 in Bengal

(C)  In 1868 in Uttar Pradesh

(D)  In 1869 and Punjab

Answer: (*)

46. In Maharashtra, which society was founded by Mahatma Jyotiba Phule for the upliftment of the Dalits?

(A)  Prarthana Samaj

(B)  Arya Samaj

(C)  Satya Shodhak Samaj

(D)  Brahmo Samaj

Answer: (C)

47. In 1907, who unfurled the flag of Indian independence in Germany?

(A)  Mrs. Bhikaji Cama

(B)  Lala Hardayal

(C)  Mrs. Annie Besent

(D)  Lala Lajpat Roy

Answer: (A)

48. Due to which incident, Mahatma Gandhi decided to put off the Non-Cooperation movement?

(A)  The Jallianwala Bagh massacre

(B)  The brutal incident of Chauri-Chaura

(C)  Salt Satyagrah

(D)  Passing of the Rowlatt Act by the British Govt.

Answer: (B)

49. The slogan ‘Do or Die’ was given by Gandhiji at the time of which movement?

(A)  Non-co-operation movement

(B)  Civil disobedience movement

(C)  Champaran Satyagrah

(D)  Quit India movement

Answer: (D)

50. In how many hours the Earth complete its rotation on its axis?

(A)  12 hours

(B)  24 hours

(C)  36 hours

(D)  48 hours

Answer: (B)

51. Which gas is found the most in atmosphere?

(A)  Ozone

(B)  Oxygen

(C)  Carbon-dio-oxide

(D)  Nitrogen

Answer: (D)

52. The process of rising up of air after heating is known as-

(A)  Radiation

(B)  Isolation

(C)  Convection

(D)  Reflection

Answer: (C)

53. The direction of the wind is determined by which law?

(A)  Jackson’s law

(B)  Ferrell’s law

(C)  Nelson’s law

(D)  None of these

Answer: (B)

54. Which is the main oil producing country out of the countries given below?

(A)  Kuwait

(B)  China

(C)  India

(D)  Sri Lanka

Answer: (A)

55. Africa produces 90% of the World’s produce of-

(A)  Ground nut

(B)  Coco

(C)  Clove

(D)  Tea

Answer: (B)

56. How much area of the Earth is covered by the Lithosphere?

(A)  71 per cent

(B)  50 per cent

(C)  40 per cent

(D)  29 per cent

Answer: (D)

57. The hanging pillar like land forms created in the underground lime-stone caves are called-

(A)  Stalagmite

(B)  Stalactite

(C)  Pulin

(D)  Loes

Answer: (B)

58. Which continent is called the white continent?

(A)  Australia

(B)  Antarctica

(C)  Asia

(D)  North America

Answer: (B)

59. The World’s largest ancient tree with the largest trunk is-

(A)  Eucalyptus

(B)  Redwood tree

(C)  Peepal

(D)  Oak

Answer: (A)

60. Begota is the capital city of which country?

(A)  Parague

(B)  Columbia

(C)  Brazil

(D)  Argentina

Answer: (B)

61. Which is the largest continent in the world?

(A)  Europe

(B)  Asia

(C)  Africa

(D)  Australia

Answer: (B)

62. Who was the President of the constituent assembly formed in 1946, for making the Indian Constitution?

(A)  Dr. Rajendra Prasad

(B)  Dr. Bhim Rao Ambedkar

(C)  Pt. Govind Vallabh Pant

(D)  Acharya Kripalani

Answer: (A)

63. How many subjects are in the state list, for making laws?

(A)  97

(B)  62

(C)  42

(D)  22

Answer: (*)

64. The high court of Madhya Pradesh is situated in which city?

(A)  Bhopal

(B)  Jabalpur

(C)  Sagar

(D)  Ujjain

Answer: (B)

65. The Gond, Baiga, Bhil, Bhilala, Barela, Bharia are the major tribes of which state?

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Bihar

(C)  Gujarat

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (D)

66. In India, to total per cent of working people in agriculture is-

(A)  50 per cent

(B)  60 per cent

(C)  70 per cent

(D)  80 per cent

Answer: (B)

67. At present in which state is the Nathula Pass?

(A)  Jammu and Kashmir

(B)  Sikkim

(C)  Maharashtra

(D)  Himachal Pradesh

Answer: (B)

68. Which countries are permanent members of the UN Security Council?

(A)  America, Russia, France, Britain and China

(B)  Russia, France, India, Pakistan and China

(C)  Britain, America, Saudi-Arab, Bangladesh and Russia

(D)  Britain, India, China, France and America

Answer: (A)

69. The head-quarters of UNESCO are in which city?

(A)  Newyork

(B)  Vienna

(C)  London

(D)  Paris

Answer: (D)

70. Which of the following is not a decomposable waste?

(A)  Vegetables

(B)  Fruits

(C)  Paper

(D)  Polythene bags

Answer: (D)

Mathematics

71. Cube root of 343 is ……..

(A)  9

(B)  5

(C)  7

(D)  3

Answer: (C)

72. In the bank, for whom the current-account is more useful?

(A)  for adults

(B)  for children

(C)  for businessmen

(D)  for service-class people

Answer: (C)

73. Ajay’s income is 60% more than that of Vinay. By what per cent is Vinay’s income less than Ajay’s?

(A)  37.5%

(B)  20%

(C)  40%

(D)  60%

Answer: (A)

74. Out of 0/5, 5/0, 0/1 and 1/0 which are not rational numbers-

(A)  0/5, 5/0

(B)  0/5, 0/1

(C)  0/5, 1/0

(D)  5/0, 1/0

Answer: (D)

75. The factors of 4a2 – 9b2 are-

(A)  (2a + 3b) (2a + 3b)

(B)  (4a – 3b) (2a + 3b)

(C)  (4a + 3b) (4a + 3b)

(D)  (2a – 3b) (2a + 3b)

Answer: (D)

76. How many diagonals are there in an Octagon?

(A)  18

(B)  20

(C)  16

(D)  8

Answer: (B)

77. A Parallelogram which has one of its angle as right angle is called-

(A)  Rectangle

(B)  Rhombus

(C)  Square

(D)  None of these

Answer: (A)

78. Value of (a/b)0 × (b/a)0 is-

(A)  0

(B)  −a2/b2

(C)  a2/b2

(D)  1

Answer: (D)

79. Mean of first five prime numbers is-

(A)  5.6

(B)  5.2

(C)  6.0

(D)  6.4

Answer: (A)

80. The value of (32)1/5 is-

(A)  1/3

(B)  1/2

(C)  1/4

(D)  1/9

Answer: (B)

81. If A : B = 5 : 6 and B : C = 8 : 9, then A : B : C is equal to-

(A)  20 : 20 : 27

(B)  20 : 24 : 27

(C)  20 : 27 : 24

(D)  5 : 9 : 6

Answer: (B)

82. If the side of a Cube is doubled, its volume will be……

(A)  double

(B)  three times

(C)  four times

(D)  eight times

Answer: (D)

83. Which of the following rational numbers can be expressed as terminating decimals?

(A)  29/30

(B)  27/22

(C)  305/108

(D)  105/125

Answer: (D)

84. What per cent of 45 is 54?

(A)  54%

(B)  120%

(C)  100%

(D)  90%

Answer: (B)

85. The area of a Circle is 154 sq. m. It’s circumference will be-

(A)  44 metre

(B)  154 metre

(C)  72 metre

(D)  308 metre

Answer: (A)

86. In class interval 90 – 100. the 90 is ….. limit of class.

(A)  first

(B)  equal

(C)  upper

(D)  lower

Answer: (B)

87. 15m2n + 5m2 is equal to-

(A)  5m2n

(B)  3m

(C)  3n

(D)  6n

Answer: (C)

88. Angle formed in the semi circle is-

(A)  Acute angle

(B)  Right angle

(C)  Obtuse angle

(D)  Zero angle

Answer: (B)

89. If  then the value of x is-

(A)  −3/4

(B)  3/4

(C)  2

(D)  1/2

Answer: (A)

90. Profit = Selling price-

(A)  Loss

(B)  Cost price

(C)  Loss %

(D)  Profit %

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...