State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2016 Class-VIII Held on 8 November, 2015 Question Paper With Answer Key

State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2016 Class-VIII

Held on 8 November, 2015

Part-I

General Mental Ability Test (GMAT)

   Directions-(Q. 1-10) Each question has four terms. Three terms are alike in someway. One term is different from others. Find out the different term and write its number on your answer sheet against the proper question number-

1.

(A)  Patna

(B)  Raipur

(C)  Guwahati

(D)  Kolkata

Answer: (C)

2.

(A)  27

(B)  216

(C)  125

(D)  196

Answer: (D)

3.

(A)  Jharkhand

(B)  Lakshadweep

(C)  Rajasthan

(D)  Madhya  Pradesh

Answer: (B)

4.

(A)  Bottle Goard

(B)  Potato

(C)  Radish

(D)  Carrot

Answer: (A)

5.

(A)  EGIK

(B)  BDFH

(C)  LORT

(D)  NPRT

Answer: (C)

6. 

Answer: (B)

7. 

Answer: (D)

8. 

Answer: (B)

9. 

Answer: (C)

10. 

Answer: (B)

   Directions-(Q. 11-15) There are four terms in each question. The terms right to the symbol : : have same relationship as the two terms of the left of the symbol : : Out of the four terms one term is missing, which is one of the four alternative given below. Find out the correct alternative and write its number against the corresponding question on your answer sheet-

11. 4 : 64 : : 6 : ?

(A)  216

(B)  222

(C)  196

(D)  225

Answer: (A)

12. B : 5 : : D : ?

(A)  21

(B)  25

(C)  16

(D)  17

Answer: (D)

13. Jharkhand : Ranchi : : Sikkim : ?

(A)  Agartala

(B)  Gangtok

(C)  Dispur

(D)  Shillong

Answer: (B)

14. DHLP : FJNR : : FKNS : ?

(A)  HMPU

(B)  IMPV

(C)  GNOU

(D)  JNRT

Answer: (A)

15. Fox : Clever : : Donkey : ?

(A)  Dull

(B)  Intelligent

(C)  Moron

(D)  Dangerous

Answer: (C)

Directions-(Q. 16-20) There are four figures in each question. The figure right to the symbol : : have same relationship as the two figures of the left of the  symbol : : out of the four figures one figure is missing. Which is one of the four alternatives given below. Find out the correct alternative and write its number against the corresponding question on your answer sheet-

16. 

Answer: (A)

17. 

Answer: (C)

18. 

Answer: (A)

19. 

Answer: (D)

20. 

Answer: (A)

Directions-(Q. 21-25) These question are based on number series. One term is missing in each series and indicated by question mark (?) find out the missing term out of the four alternatives given below and write its alternative number against the correct question number on your answer sheet-

21. 3, 5, 7, 11, 13, ?

(A)  15

(B)  17

(C)  9

(D)  19

Answer: (B)

22. 2, 4, 7, 11, 16, ?

(A)  22

(B)  19

(C)  25

(D)  20

Answer: (A)

23. 2, 3, 6, 11, 18, ?

(A)  22

(B)  28

(C)  27

(D)  25

Answer: (C)

24. 2, 6, 12, 20, 30, ?

(A)  36

(B)  45

(C)  39

(D)  42

Answer: (D)

25. 6, 24, 120, 210, 343, ?

(A)  449

(B)  504

(C)  525

(D)  496

Answer: (B)

Directions-(Q. 26-30)j Problem figures is given at the left hand side consisting four design in definite series and the place for fifth design is vacant which has been show by question mark (?). Four answer figures are given against each problem figure. Find out the correct answer figure and write its alternative number against  the problem question number on your answer sheet-

26. 

Answer: (A)

27. 

Answer: (C)

28. 

Answer: (D)

29. 

Answer: (C)

30. 

Answer: (D)

Directions-(Q. 31-40) The equations have become wrong because of the wrong order of sings. Choose the correct order of signs from the four options given below so as to make the equations right. Write the alternative number of the correct option on the answer sheet against the corresponding question number-

31. 36 – 9 ÷ 5 = 4 + 5

(A)  ÷ + − =

(B)  + − ÷ =

(C)  = − + ÷

(D)  ÷ − = +

Answer: (A)

32. 3 + 4 = 3 – 2 × 13

(A)  + − × =

(B)  × + − =

(C)  − × = +

(D)  + = × −

Answer: (B)

33. 6 – 2 × 3 + 7 = 8

(A)  = × + −

(B)  + × = −

(C)  + × − =

(D)  × + − =

Answer: (D)

34. 12 = 6 ÷ 3 – 2 + 3

(A)  − + = ÷

(B)  ÷ + − =

(C)  + = − ÷

(D)  − ÷ + =

Answer: (B)

35. 2 + 6 – 4 × 5 = 11

(A)  = + × −

(B)  × − + =

(C)  × + − =

(D)  + = − ×

Answer: (C)

36. 49 = 7 – 3 × 15 ÷ 6

(A)  ÷ × − =

(B)  × − + =

(C)  ÷ − × =

(D)  − × ÷ =

Answer: (A)

37. 2 – 7 = 5 × 7 + 10

(A)  + − × =

(B)  × + − =

(C)  − × = +

(D)  = × + −

Answer: (*)

38. 6 × 2 ÷ 5 + 6 = 21

(A)  × ÷ + =

(B)  = × + ÷

(C)  + × ÷ =

(D)  ÷ × + =

Answer: (D)

39. 3 – 5 × 7 + 9 = 13

(A)  + × − =

(B)  − × + =

(C)  × + − =

(D)  − + × =

Answer: (C)

40. 36 = 12 – 5 + 6 ÷ 2

(A)  ÷ + − =

(B)  + ÷ − =

(C)  = + ÷ −

(D)  − + ÷ =

Answer: (A)

41. If in a code language BJLP is written as DLNR. What will be code of EINT in the same code language?

(A)  HKOU

(B)  GKPV

(C)  FLRW

(D)  GJSX

Answer: (B)

42. If in a code language STEAM is written as MAETS what will be the code of KICHN in the same code language?

(A)  MICIL

(B)  NGDIM

(C)  MJDJM

(D)  NHCIK

Answer: (D)

43. If in a code language CEIJ is written as EGKL. What will be code of FHLP in the same code language?

(A)  IJNS

(B)  GKMR

(C)  HJNR

(D)  ILMT

Answer: (C)

44. If in the code language CKLP is written as AIJN. What will be the code of GMRV in the same code language?

(A)  FKRU

(B)  EKPT

(C)  DLOS

(D)  ELPX

Answer: (B)

45. If in a code language CFIM is written as DHJO. What will be the code of GKNR in the same code language?

(A)  HMOT

(B)  IMPT

(C)  HNPU

(D)  JNRS

Answer: (A)

Directions-(Q. 46-50) These questions are based on the following information. Read the information carefully and choose the correct alternative from four alternatives given below each question and write its alternative number against proper question number on  your answer sheet-

   Information-Among the five brother and sister. Gita is elder than Nisha. Ajit elder than Nisha, but smaller than Gita, Vivek is smaller than Pankaj and Nisha, Nisha, Nisha is elder than Pankaj―

46. Among the five brothers and sisters who is the smallest?

(A)  Ajit

(B)  Pankaj

(C)  Nisha

(D)  Vivek

Answer: (D)

47. Among the five brothers and sisters who is on the second position from top?

(A)  Gita

(B)  Ajit

(C)  Pankaj

(D)  Nisha

Answer: (B)

48. Among the five brothers and sisters who is the eldest?

(A)  Pankaj

(B)  Nisha

(C)  Gita

(D)  Ajit

Answer: (C)

49. Among the five brothers and sisters who is on the second position from below?

(A)  Pankaj

(B)  Ajit

(C)  Nisha

(D)  Gita

Answer: (A)

50. Among the five brothers and sisters who is in middle position?

(A)  Ajit

(B)  Gita

(C)  Nisha

(D)  Vivek

Answer: (C)

Directions-(Q. 51-60) These questions are based on definite series. In given question some letters are missing shown by – The missing letters are given in proper sequence as one of the four alternatives given under each question. Find out the correct alternative and write its number on the answer sheet against the proper question number―

51. ―DF―M―F―MD―L

(A)  LMDFD

(B)  MLDLF

(C)  MDFLM

(D)  DLMLF

Answer: (B)

52. ―EG―N―G―NE―M

(A)  NMGMG

(B)  NGMMG

(C)  GMNMG

(D)  GNMGM

Answer: (*)

53. ― ― M―O―MP―HM―

(A)  OPHOPH

(B)  POHHPO

(C)  OHPHOP

(D)  HOPOOH

Answer: (C)

54. ― ― N―P―NR―IN―

(A)  NIRPI

(B)  PIRIPR

(C)  PRPIR

(D)  RIPIR

Answer: (B)

55. ―OJ―I―J―IO―S

(A)  SIOJI

(B)  OSIJS

(C)  SOIJS

(D)  ISOSJ

Answer: (D)

56. ―NI―H―I―HN―R

(A)  RHINR

(B)  IHRNI

(C)  HRNRI

(D)  HNIRH

Answer: (C)

57. ―EG―N―G―NE―M

(A)  NMEMG

(B)  NEMGN

(C)  GENME

(D)  MEGNE

Answer: (A)

58. ―HJ―R―J―RH―P

(A)  RHJRP

(B)  RPHPJ

(C)  JRHPJ

(D)  HJRPH

Answer: (B)

59. ―UP―O―P―OU―Y

(A)  PYOPY

(B)  YPOPO

(C)  OYUYP

(D)  YOUPY

Answer: (C)

60. ― ― G―P―G―PO―R

(A)  ROPGOR

(B)  GOPORO

(C)  OGRPOR

(D)  PORORG

Answer: (D)

Directions-(Q. 61-70) Given below, four words digit are written in every question. Four answer alternative are given below against each question. The words in the question are related to each other in same way. One word from among the four answer alternatives goes best with the words in the question. Find out the correct alternative and write its number against the proper question number-

61. Varanasi, Bareilly, Meerut, Kanpur

(A)  Sitapur

(B)  Mau

(C)  Jhansi

(D)  Bulandshahar

Answer: (C)

62. Raipur, Patna, Jaipur, Ranchi

(A)  Chennai

(B)  Guwahati

(C)  Varanasi

(D)  Ahmedabad

Answer: (A)

63. 5, 7, 11, 13

(A)  15

(B)  19

(C)  21

(D)  25

Answer: (B)

64. 256, 196, 144, 121

(A)  125

(B)  216

(C)  343

(D)  324

Answer: (D)

65. Carrot, Radish, Turnip, Potato-

(A)  Lady Finger

(B)  Brinjal

(C)  Onion

(D)  Cabbage

Answer: (C)

66. January, March, May, August-

(A)  December

(B)  June

(C)  April

(D)  November

Answer: (A)

67. 64, 216, 729, 125

(A)  196

(B)  27

(C)  256

(D)  100

Answer: (B)

68. Biology, History, Civics, Economics

(A)  Organic Chemistry

(B)  Trignometry

(C)  Algebra

(D)  Geography

Answer: (D)

69. O, E, U, I

(A)  D

(B)  L

(C)  A

(D)  V

Answer: (C)

70. 35, 21, 15, 27

(A)  9

(B)  24

(C)  36

(D)  30

Answer: (A)

Directions-(Q. 71-75) Each of the following question has a group of the three words which are related to each other in some way. This relationship can be represented by one of the four figure alternative given in the beginning. Find out the correct figure alternative and write its alternative number against the corresponding question on your answer sheet-

71. U. P., Gorakhpur, Patna

(A)  1

(B)  3

(C)  4

(D)  2

Answer: (B)

72. U.P., Bihar, Rajasthan

(A)  3

(B)  1

(C)  4

(D)  2

Answer: (D)

73. Library, Book, Page

(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Answer: (C)

74. Science, Physics, Chemistry

(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Answer: (B)

75. Hindi, Sanskrit, English

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  1

Answer: (A)

Direction-(Q. 76-80) In these questions numbers are placed in the figure on the basis of some rules, one place is vacant which is indicated as (?). Find out the correct alternative to replace the question mark (?) and write its alternative number against the proper question number of your answer sheet-

76. 

(A)  5

(B)  7

(C)  8

(D)  9

Answer: (D)

77. 

(A)  7

(B)  6

(C)  8

(D)  9

Answer: (B)

78. 

(A)  6

(B)  5

(C)  4

(D)  7

Answer: (A)

79. 

(A)  4

(B)  9

(C)  5

(D)  8

Answer: (C)

80. 

(A)  3

(B)  5

(C)  7

(D)  8

Answer: (B)

Directions-(Q. 81-85) These questions are based on information given below. Read the following information carefully and answer the following question. There are four alternatives given for each question. Find out the correct alternative and write its number on your answer sheet against the proper question number-

   In graduation Umesh opted Science, English and Computer, Girish opted Maths, Biology and Computer, Ganesh opted Maths, English and Sanskrit and Manish opted Maths, Computer and Sanskrit.

81. How many students opted Sanskrit subject?

(A)  1

(B)  3

(C)  2

(D)  4

Answer: (C)

82. Which subject was opted by the least students?

(A)  Science

(B)  Maths

(C)  Sanskrit

(D)`Bilogy

Answer: (D)

83. Which subject was opted by the most students?

(A)  Computer

(B)  English

(C)  Maths

(D)  Science

Answer: (A)

84. How many students opted English subject?

(A)  2

(B)  4

(C)  3

(D)  1

Answer: (C)

85. How many students opted Maths subjet?

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  1

Answer: (B)

86. If Ramesh ranked 7th from the top and 11th from bottom in a class. How many students are there in the class?

(A)  18

(B)  17

(C)  16

(D)  19

Answer: (B)

87. Some boys are sitting in a row. Naresh is sitting 9th from the left, and Ganesh is 12th from Right. If there are six boys between Naresh and Ganesh. How many boys are there in row?

(A)  25

(B)  30

(C)  29

(D)  27

Answer: (D)

88. Umesh walked 5 km from the his home towards north direction. Then he turned to his left and walked 4 km. Again he turned left and walked 5 km. How many km now he is from his home?

(A)  5 km

(B)  6 km

(C)  4 km

(D)  3 km

Answer: (C)

89. A person is going towards East. Then he turns to the right again turns to the right. Now in which direction is he going?

(A)  West

(B)  South

(C)  East

(D)  North

Answer: (A)

90. Dinesh is going towards North. He turns to the left. Again he turns left. Now in which direction is he going?

(A)  West

(B)  South

(C)  East

(D)  North

Answer: (B)

Part-II

Scholastic Aptitude Test (SAT)

Science

91. The rate of change of velocity is-

(A)  Impulse

(B)  Displacement

(C)  Acceleration

(D)  Momentum

Answer: (C)

92. The satellite of earth is-

(A)  Moon

(B)  Mercury

(C)  Sun

(D)  Venus

Answer: (A)

93. The chemical formula of marble is-

(A)  Na2CO2

(B)  CaCO3

(C)  CaCO2

(D)  CaCl2

Answer: (C)

94. The drug used in headache is-

(A)  Antipyratic

(B)  Antispasmodic

(C)  Analgesic

(D)  Neem

Answer: (A)

95. Marsh gas is-

(A)  Ethene

(B)  Methane

(C)  Oxygen

(D)  Hydrogen

Answer: (B)

96. The non-renewable source of energy is-

(A)  Sun

(B)  Petroleum

(C)  Air

(D)  Water

Answer: (B)

97. Solar energy is converted directly into electrical energy by-

(A)  Solar-cooker

(B)  Solar furnace

(C)  Solar cell

(D)  Solar water heater

Answer: (C)

98. Gypsum is the ore of-

(A)  Lead

(B)  Calcium

(C)  Copper

(D)  Iron

Answer: (B)

99. The another name of thermocol is-

(A)  Teflon

(B)  Polystyrene

(C)  Nylon

(D)  Decron

Answer: (B)

100. Normal force acting on unit area is-

(A)  Pressure

(B)  Work

(C)  Impulse

(D)  Momentum

Answer: (A)

101. If any object is placed at focus of convex lens, then image formed by it-

(A)  At infinity

(B)  At centre of curvature

(C)  At focus

(D)  Between centre of curvature and focus

Answer: (A)

102. Which lens is used to remove short sightedness?

(A)  Convex lens

(B)  Concave lens

(C)  Plano-convex

(D)  Concave-convex

Answer: (B)

103. The speed of light in vacuum is 3 × 105 km/s and in glass 2 × 108 m/s, the refractive index of glass will be-

(A)  1.5  

(B)  1.1

(C)  1.4

(D)  1.2

Answer: (A)

104. The disease due to virus is-

(A)  Cholera

(B)  Typhoid

(C)  Tuberculosis

(D)  Cold and cough

Answer: (D)

105. Chlorelin medicine is made by-

(A)  Fungus

(B)  Bacteria

(C)  Virus

(D)  Algae

Answer: (D)

106. The unit of electromotive-force is-

(A)  Joule/Coulomb

(B)  Joule

(C)  Newton

(D)  Newton/m2

Answer: (A)

107. Ammeter measures-

(A)  Electrical energy

(B)  Electric current

(C)  Potential difference

(D)  Charge

Answer: (B)

108. Which material work as anode in dry cell?

(A)  Carbon

(B)  Silicon

(C)  Germanium

(D)  Boron

Answer: (A)

109. The red colour of blood is due to-

(A)  haemoglobin

(B)  antigen

(C)  antibody

(D)  blood platelets

Answer: (A)

110. One Gigabyte is equal to-

(A)  1024 byte

(B)  1024 megabyte

(C)  1024 kilobyte

(D)  1024 terabyte

Answer: (B)

111. The energy in flowing water is-

(A)  Thermal energy

(B)  Sound energy

(C)  Chemical energy

(D)  Mechanical energy

Answer: (D)

112. Supported roots are found in-

(A)  Radish

(B)  Sugar cane

(C)  Carrot

(D)  Potato

Answer: (B)

113. Unicellular plant is-

(A)  Chlamydomonas

(B)  Mango

(C)  Onion

(D)  Pea

Answer: (A)

114. Annual plant is-

(A)  Rose

(B)  Mango

(C)  Banana

(D)  Wheat

Answer: (D)

115. Petiole is the part of-

(A)  Root

(B)  Stem

(C)  Leaf

(D)  Flower

Answer: (C)

116. Vitamin essential for clotting of blood is-

(A)  Vitamin A

(B)  Vitamin B

(C)  Vitamin C

(D)  Vitamin K

Answer: (D)

117. Auxin is-

(A)  Animal harmone

(B)  Excreate substance

(C)  Plant harmone

(D)  Medicine

Answer: (C)

118. Which of the following constitute a food chain?

(A)  Gras, wheat and mango

(B)  Grass, goat and human

(C)  Goat, cow and elephant

(D)  Grass, fish and goat

Answer: (B)

119. The bile juice is produced by-

(A)  Gallbladder

(B)  Liver

(C)  Pancreas

(D)  Stomach

Answer: (B)

  1. The stimulants present in tobacco is-

(A)  Caffeen

(B)  Morphin

(C)  Nicotin

(D)  L.S.D

Answer: (C)

121. Pulmonary veins open in-

(A)  Right atrium

(B)  Left atrium

(C)  Right ventricle

(D)  Left ventricle

Answer: (B)

122. Double fertilization is found in-

(A)  All animals

(B)  All plants

(C)  Angiosperm plant

(D)  Aquatic plant

Answer: (C)

123. Nucleus of atom have-

(A)  Electron

(B)  Proton and neutron

(C)  Neutron

(D)  Electron and neutron

Answer: (B)

124. Permanent hard water is due to-

(A)  Calcium bicarbonate

(B)  Sodium bicarbonate

(C)  Sodium Chloride

(D)  Calcium and Magnesium Sulphate and Chloride

Answer: (D)

125. Coinage metal is-

(A)  Zn

(B)  Mg

(C)  Cu

(D)  Pb

Answer: (C)

Social Science

126. Amir Khusroo was famous court poet of-

(A)  Mahmud Ghazanvi

(B)  Alauddin Khilji

(C)  Mohammad-Bin-Tughlaq

(D)  Firoz Tughlaq

Answer: (B)

127. The battle of Panipat in 1526 was fought between-

(A)  Babar and Ibrahim Lodi

(B)  Ibrahim Lodi and Rana Sanga

(C)  Humayun and Sher Shah Suri

(D)  Humayun and Nusrat Shah

Answer: (A)

128. The Brahm Samaj was founded by-

(A)  Swami Dayanand Saraswati

(B)  Raja Ram Mohan Roy

(C)  Swami Vivekanand

(D)  Keshav Chandra Sen

Answer: (B)

129. The battle of Plassey was fought in-

(A)  1757

(B)  1789

(C)  1848

(D)  1857

Answer: (A)

130. Among the following which one is incorrect pair?

(A)  Harshacharita-Banabhatta

(B)  Kalidas-Abhigyan Shakuntalam

(C)  Kalhana-Rajatarangini

(D)  Chand Bardai-Geet Govind

Answer: (D)

131. The author of ‘Discovery of India’ is-

(A)  Jawahar Lal Nehru

(B)  Lala Lajpat Rai

(C)  Dadabhai Nauroji

(D)  Moti Lal Nehru

Answer: (A)

132. The Taj Mahal was built by-

(A)  Akbar

(B)  Shershah Suri

(C)  Shahjahan

(D)  Auranzeb

Answer: (C)

133. Which country is not a member of SAARC?

(A)  Pakistan

(B)  Nepal

(C)  Japan

(D)  Bhutan

Answer: (C)

134. ‘Panchtantra’ was written by-

(A)  Kalidas

(B)  Vishnu Sharma

(C)  Tulsidas

(D)  Banabhatta

Answer: (B)

135. Buland Darwaza is situated in-

(A)  Delhi

(B)  Fatehpur Sikri

(C)  Lucknow

(D)  Meerut

Answer: (B)

136. Charak was the famous court Physician of-

(A)  Harsh

(B)  Chandragupta Maurya

(C)  Ashoka

(D)  Kanishka

Answer: (D)

137. The author of the book ‘My Experiments with truth’ is-

(A)  Aurobindo Ghosh

(B)  Bal Gangadhar Tilak

(C)  Mahatma Gandhi

(D)  Vinoba Bhave

Answer: (C)

138. Sri Aurobindo Ashram is situated in-

(A)  Tamilandu

(B)  Karnataka

(C)  Rameshwaram

(D)  Puducherry

Answer: (D)

139. Rath temples at Mahabalipuram were built by-

(A)  Pallavas

(B)  Rashtrakutas

(C)  Cholas

(D)  Chalukyas

Answer: (A)

140. International Court of justice is situated at-

(A)  Paris

(B)  London

(C)  Washington

(D)  Hague

Answer: (D)

141. The Government system established in India is-

(A)  Parliamentary System

(B)  Presidential System

(C)  Dictatorship

(D)  Military System

Answer: (A)

142. In India the council of Ministers is collectively responsible towards-

(A)  Rajya Sabha

(B)  Lok Sabha

(C)  President of India

(D)  Speaker of the Lok Sabha

Answer: (B)

143. ‘Panchsheel’ principle is related to-

(A)  Jawahar Lal Nehru

(B)  Rajiv Gandhi

(C)  Bhim Rao Ambedkar

(D)  A.P.J. Abdul Kalam

Answer: (A)

144. From which country the Directive Principles of state Policy has been taken?

(A)  France

(B)  Japan

(C)  Canada

(D)  Ireland

Answer: (D)

145. Which part of the Indian constitution deals with Fundamental Rights?

(A)  Part I

(B)  Part II

(C)  Part III

(D)  Part IV

Answer: (C)

146. The Chairman of Rajya Sabha is-

(A)  The President

(B)  The Speaker

(C)  The Prime-Minister

(D)  The Vice President

Answer: (D)

147. The National Flower of India is-

(A)  Rose

(B)  Lotus

(C)  Lily

(D)  Sunflower

Answer: (B)

148. The Indian Parliament consists of-

(A)  Lok Sabha only

(B)  Lok Sabha and the President

(C)  Rajya Sabha and Lok Sabha

(D)  The President, Rajya Sabha and Lok Sabha

Answer: (D)

149. Which of the following is not a subject of the Union list in India?

(A)  Education

(B)  Railway

(C)  Defence

(D)  Bank

Answer: (A)

150. The number of Non-Permanent members in the Security Council is-

(A)  8

(B)  5

(C)  10

(D)  15

Answer: (C)

151. The ship of desert is called-

(A)  Camel

(B)  Horse

(C)  Elephant

(D)  Ass

Answer: (A)

152. The smallest continent is-

(A)  Asia

(B)  Australia

(C)  Antarctica

(D)  Europe

Answer: (B)

153. Which is the planet nearest to Sun?

(A)  Mercury

(B)  Earth

(C)  Mars

(D)  Saturn

Answer: (A)

154. Famous ‘Gir’ Forest is situated at in-

(A)  Gujrat

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Kolkata

Answer: (A)

155. The brightest planet is-

(A)  Jupiter

(B)  Mars

(C)  Venus

(D)  Mercury

Answer: (C)

156. A crop of Zaid is-

(A)  Maize

(B)  Soyabean

(C)  Watermelon

(D)  Jute

Answer: (C)

157. White revolution is associated with-

(A)  Agriculture

(B)  Dairy

(C)  Fisheries

(D)  Wool

Answer: (B)

158. Jharia coal mine is in-

(A)  Jharkhand

(B)  Kolkata

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Bihar

Answer: (A)

159. Jhum is-

(A)  A tribe in the North India

(B)  A type of cultivation

(C)  A folk dance

(D)  The name of river

Answer: (B)

160. The Rihand Valley Project is in-

(A)  Madhya Pradesh

(B)  Odisha

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Karnataka

Answer: (C)

Mathematics

161. If 5x = 625, then value of 3x is-

(A)  4

(B)  9

(C)  25

(D)  81

Answer: (D)

  1. Multiplicative inverse of −5/11 is-

(A)  5/11

(B)  11/5

(C)  5

(D)  −11/5

Answer: (D)

163. The cube root of 0.000512 is-

(A)  0.008

(B)  0.08

(C)  0.8

(D)  0.0008

Answer: (B)

164. The sum of three consecutive multiples of 7 is 273. One of the three number is-

(A)  77

(B)  98

(C)  105

(D)  112

Answer: (B)

165. The complementary angles that differ b 24° are-

(A)  33°, 57°

(B)  23°, 57°

(C)  33°, 47°

(D)  23°, 47°

Answer: (A)

166. What is the number which when multiplied to 39 make the product equal to 3?

(A)  39

(B)  39

(C)  3

(D)  310

Answer: (D)

167. A man sold an article for Rs 495 and gained 10% profit on it. The cost price of the article is-

(A)  Rs 450

(B)  Rs 550

(C)  Rs 500

(D)  Rs 480

Answer: (A)

168. If the weight of 4.5 meter uniform rod is 17.1 kg then weight of 12 m of such a rod is-

(A)  51.2 kg

(B)  53 kg

(C)  45.6 kg

(D)  56 kg

Answer: (C)

169. A quadrilateral having one and only one pair of parallel sides is called-

(A)  a parallelogram

(B)  a kite

(C)  a trapezium

(D)  a rhombus

Answer: (C)

170. If 2/3 of a number is less than the original number by 10. The number is-

(A)  30

(B)  36

(C)  45

(D)  60

Answer: (A)

171. Reciprocal of  is-

(A)   

(B)   

(C)   

(D)  5/8

Answer: (D)

172. The product of 0.47 ×3 × 0.06 is-

(A)  14946

(B)  .14946

(C)  14.946

(D)  149.46

Answer: (B)

173. What should be added to 2.06 to have the sum 3.1?

(A)  1.4

(B)  1.24

(C)  1.04

(D)  −1.04

Answer: (C)

174. If each diagonal of a square is 14 cm long then its area is-

(A)  196 cm2

(B)  88 cm2

(C)  98 cm2

(D)  147 cm2

Answer: (C)

175. A fruit seller had some apples. He sells 40% of them and still has 420 apples. How many apples had he in all?

(A)  588

(B)  600

(C)  700

(D)  1050

Answer: (C)

176. The value of 647× 13 + 647 × 7 is-

(A)  12940

(B)  12941

(C)  14529

(D)  14940

Answer: (A)

177. The largest of the fractions 2/3, 5/9,1/2 and 7/12 is-

(A)  2/3

(B)  5/9

(C)  7/12

(D)  1/2

Answer: (A)

178. 10 boys can dig a trench in 12 hours. How long will 8 boys take to do it?

(A)  9 hrs 36 min

(B)  15 hrs

(C)  6 hrs 40 min

(D)  13 hrs 10 min

Answer: (B)

179. If 9, x, x, 49 are in proportion then the value of x is-

(A)  9

(B)  7

(C)  3

(D)  21

Answer: (D)

180. Which of the following is a true statement?

(A)  −11 > −8

(B)  − 11 < − 8

(C)  −11 and – 8 can not be compared

(D)  The sum of −11 and – 8 is −3

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...