State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2017 Class-VIII Held on 6 November, 2016 Question Paper With Answer Key

State Level National Means-cum-Merit Scholarship Exam-2017 Class-VIII

Held on 6 November, 2016

Part-I

General Mental Ability Test (GMAT)

Directions- (Q. 1-10) In each questions has four terms. Three terms are alike in some way. One term is different from others. Write the number of the term different from others on your answer sheet against the proper question.

1. 

(A)  H V B P

(B)  C W K R

(C)  K R W C

(D)  W R C K

Answer: (A)

2. 

(A)  K L N M

(B)  A B D C

(C)  P Q S R

(D)  E F G H

Answer: (D)

3.

(A)  A B C P

(B)  C B A Q

(C)  A B C R

(D)  A B C S

Answer: (B)

4.

(A)  Nitin

(B)  Akhil

(C)  Divya

(D)  Sumit

Answer: (C)

5.

(A)  Banana

(B)  Orange

(C)  Guava

(D)  Pomegranate

Answer: (C)

6.

(A)  Eye

(B)  Ear

(C)  Nose

(D)  Foot

Answer: (D)

7.

(A)  How

(B)  Where

(C)  Then

(D)  When

Answer: (C)

8.

(A)  Cow

(B)  Lion

(C)  Goat

(D)  Buffalo

Answer: (B)

9.

(A)  Book

(B)  Paper

(C)  Pencil

(D)  Pen

Answer: (A)

10.

(A)  Marigold

(B)  Lily

(C)  Rose

(D)  Lotus

Answer: (C)

Directions-(Q. 11-20) Questions are based on number series. One terms is missing in each series and indicated by question-marks (?). Find out the missing term out of the four alternatives given below and write its number against the proper question on the answer sheet.

11. 1, 4, 9, 16, 25, 36, ?

(A)  39

(B)  47

(C)  45

(D)  49

Answer: (D)

12. 4, 16, 32, 16, ?

(A)  32

(B)  64

(C)  12

(D)  48

Answer: (B)

13. 12, 3, 36, 4, 144, 5, ?

(A)  6

(B)  576

(C)  720

(D)  432

Answer: (C)

14. 1, 3, 7, 9, 13, 15, ?

(A)  19

(B)  17

(C)  21

(D)  16

Answer: (A)

15. 27, 26, 28, 25, 29, 24, ?

(A)  19

(B)  30

(C)  18

(D)  23

Answer: (B)

16. 2, 2, 4, 4, 6, 6, ?

(A)  6

(B)  9

(C)  7

(D)  8

Answer: (D)

17. 1, 2, 4, 7, 11, ?

(A)  15

(B)  18

(C)  16

(D)  17

Answer: (C)

18. 24, 27, 25, 28, 26, ?

(A)  29

(B)  28

(C)  27

(D)  24

Answer: (A)

19. 0, 1, 4, 9, 16, ?

(A)  23

(B)  25

(C)  21

(D)  19

Answer: (B)

20. 0, 1, 8, 27, 64, ?

(A)  69

(B)  80

(C)  81

(D)  125

Answer: (D)

Directions (Q. 21-30) There are four terms in each questions. The terms left symbol : : have some relationship as the terms of the left to symbol : : out of the four one terms is missing which is one of the alternatives given below, find out the correct alternative and write its number against the corresponding question on your answer sheet.

21. length : metre : : weight : ?

(A)  Light

(B)  Heavy

(C)  Gram

(D)  Tall

Answer: (C)

22. Poison : Nectar : : Death ?

(A)  Old

(B)  Childhood

(C)  Youth

(D)  Life

Answer: (D)

23. Holi : Colour : : Diwali : ?

(A)  Festival

(B)  Light

(C)  Gamble

(D)  November

Answer: (B)

24. Hope : Future : : Memory : ?

(A)  Past

(B)  Forgetting

(C)  Present

(D)  Remembering

Answer: (A)

25. Film : Director : : Newspaper : ?

(A)  Printing

(B)  Advertisement

(C)  Editor

(D)  Correspondent

Answer: (C)

26. War : Death : : Smoke : ?

(A)  Army

(B)  Enemy

(C)  Health

(D)  Pollution

Answer: (D)

27. Fuel : Engine : : Food : ?

(A)  Power

(B)  Blood

(C)  Stomach

(D)  Body

Answer: (D)

28. Mountain : Valley : : Genius : ?

(A)  Brain

(B)  Intelligence

(C)  Think

(D)  Bud

Answer: (B)

29. In : Out : : Above : ?

(A)  Below

(B)  Between

(C)  Right

(D)  Left

Answer: (A)

30. Country : President : : State : ?

(A)  Minister

(B)  Citizen

(C)  Chief Minister

(D)  Governor

Answer: (D)

Directions (Q.31-40) Questions are based on definite series. In given questions some symbols are missing shown by (−). The missing symbols are given in proper sequence as one of the four alternatives given under each question. Find out the correct alternative and write number on the answer sheet against the question number.

31. ccd _ ccc _ ddc _

(A)  dcc

(B)  cdd

(C)  dcd

(D)  ccd

Answer: (A)

32. _ _ bcd _ _ cb _ bc

(A)  bcccb

(B)  ccbcb

(C)  bccbc

(D)  cbbcc

Answer: (C)

33. cd _ _ _ d ddcc _

(A)  dcddc

(B)  dcccd

(C)  cdccd

(D)  cddcd

Answer: (B)

34. _ _ nmnn _ mnm _ _

(A)  nnmnm

(B)  nmmmn

(C)  mnmnn

(D)  nmnnn

Answer: (D)

35. _abb _ bba _ b _ b

(A)  bbaa

(B)  baba

(C)  bbab

(D)  abba

Answer: (B)

36. _ abaaaba _ a _ a

(A)  aba

(B)  aab

(C)  bab

(D)  abb

Answer: (B)

37. _ aabb _ abba _ b

(A)  aba

(B)  bba

(C)  abb

(D)  baa

Answer: (D)

38. ba _ _ baabba _ b

(A)  aba

(B)  bba

(C)  baa

(D)  aaa

Answer: (A)

39. _ baa _ aab _ a _ a

(A)  baab

(B)  abab

(C)  aabb

(D)  aaba

Answer: (B)

40. aa _ ab _ _ aaa _ a

(A)  aabb

(B)  baaa

(C)  aaab

(D)  abab

Answer: (C)

41. If in a code language KANPUR is written as 11 1 14 16 21 18. What will be the code of UNNAO?

(A)  15 1 14 14 21

(B)  14 21 14 1 15

(C)  21 14 14 1 15

(D)  1 14 14 21 15

Answer: (C)

42. If C = 3 and MOVER = 73, then COVER = ?

(A)  36

(B)  54

(C)  49

(D)  63

Answer: (D)

43. If BUTTER is coded 135579, then what will be the code of RUBBER?

(A)  97 11 39

(B)  93 11 79

(C)  19 31 79

(D)  97 13 91

Answer: (B)

44. If ZEAL is coded 1222615, then what will be the code of REAL ?

(A)  9 22 26 1 5

(B)  22 26 1 59

(C)  26 22 9 15

(D)  15 26 2 29

Answer: (A)

45. If 15 55 18 21 20 means MEERUT then what does indicate 14 21 16 21 18 ?

(A)  R U P U N

(B)  N P R U U

(C)  U U R P N

(D)  N U P U R

Answer: (D)

Directions-(Q. 46-50) There are equations that have become wrong due to wrong order of sings. Choose the correct order of signs from the four alternatives given below so that equations become right. Write its alternative number on your answer sheet against the corresponding question number.

46. 10 + 8 + 30 = 50

(A)  ÷ + =

(B)  − × =

(C)  × − =

(D)  × + =

Answer: (C)

47. 36 = 6 × 3 – 3

(A) × + =

(B)  ÷ × =

(C)  − + =

(D)  × ÷ =

Answer: (D)

48. 24 = 6 + 7 – 28

(A)  × + =

(B)  ÷ × =

(C)  − + =

(D)  × ÷ =

Answer: (B)

49. 21 = 4 × 8 ÷ 17

(A)  + − =

(B)  − × =

(C)  ÷ − =

(D)  × + =

Answer: (A)

50. 28 = 4 × 2 + 5

(A)  + − =

(B)  × + =

(C)  ÷ − =

(D)  − + =

Answer: (C)

Directions-(Q. 51-55) Questions are based on following diagram in which small triangle represents teachers, Circle represents graduates and rectangle represents member of Parliament, big triangle represents politicians. Write the correct alternative number on your answer sheet against the question number.

51. Indicate the members of Parliament who are graduate and teachers also-

(A)  G

(B)  H

(C)  L

(D)  C

Answer: (B)

52. Which Letters do represent Politicians who are neither graduates nor teacher?

(A)  A and B

(B)  E and A

(C)  B and G

(D)  C and D

Answer: (A)

53. Name such politician who are not members of Parliament-

(A)  AC

(B)  HB

(C)  ADLC

(D)  CLHG

Answer: (C)

54. Name such graduates or teachers who are not Politicians-

(A)  C and G

(B)  C and D

(C)  F and E

(D)  E and B

Answer: (C)

55. Indicate such graduates who are politicians and teacher also-

(A)  L and H

(B)  D and L

(C)  A and F

(D)  L and C

Answer: (A)

Directions-(Q. 56-60) The following questions are based on the information given below read the information carefully and find out the correct answer from the four alternative and write its alternative number of your answer sheet against the proper question number-

   In a school there are five teachers. Ramesh and Suresh are teaching Hindi and English Suresh and Mahesh are teaching English and Geography. Ganesh and Ramesh are teaching Mathematics and Hindi. Dinesh and Suresh are teaching History and Civics.

56. Who among the teachers is teaching maximum number of subject?

(A)  Mahesh

(B)  Dinesh

(C)  Ganesh

(D)  Suresh

Answer: (D)

57. Which of the following pains is teaching both Geography and Hindi?

(A)  Ramesh and Suresh

(B)  Mahesh and Ganesh

(C)  Dinesh and Suresh

(D)  None of the above

Answer: (D)

58. More than two teachers are teaching which subject?

(A)  Mathematics and Geography

(B)  History and Civics

(C)  English and Hindi

(D)  None of the above

Answer: (C)

59. Ganesh, Suresh and Ramesh are teaching which of the following subjects?

(A)  Only Hindi

(B)  Only English

(C)  Hind and English

(D)  English and Geography

Answer: (A)

60. Who among the teachers is teaching less than two subjects?

(A)  Ramesh

(B)  Suresh

(C)  Ganesh

(D)  There is not such teacher

Answer: (D)

61. A person is going towards south from his home by cycle then he turns to the right and again turn to the right how in which direction is he going?

(A)  West

(B)  North

(C)  East

(D)  South

Answer: (B)

62. A person goes 5 km towards south from school then he goes 2 km. after turning towards South. Again he turns towards South and goes 5 km. Then he turns left and goes 8 km. How is he far away from school?

(A)  22 km

(B)  7 km

(C)  13 km

(D)  10 km

Answer: (*)

63. A man faces towards North. Turning to his right the walks 10 metres. He then turns to his left and walks 15 metres. Next he moves 10 metres to south. He then turns to south again and walks 25 metres. Finally he turns to south and moves 10 metres. In which direction is he now from starting point?

(A)  South – West

(B)  North – West

(C)  South – East

(D)  South – West

Answer: (C)

64. Mohan walks 4 km towards North then he walks 3 km towards East. How far and in which direction is he from his starting point?

(A)  5 km North – East

(B)  5 km North – West

(C)  7 km South – East

(D)  7 km South – West

Answer: (A)

65. A man stars walking straight towards East. After walking 50 metres he turns to the left and walks 10 metres straight. Again he turns to the left walks a distance of 30 metres, again he turns to the left and walks a distance of 10 metres. How far is he from starting point?

(A)  100 metres

(B)  90 metres

(C)  60 metres

(D)  20 metres

Answer: (D)

66. Pointing to a photograph a man said, “I have no brother or sister but this photograph belongs to which person that person’s father is son of my father.” Whose photograph is it?

(A)  His father’s

(B)  His daughter’s

(C)  His own

(D)  His niece’s

Answer: (C)

67. Mohan introduces Reena as the daughter of the only brother of his father’s wife. How is Reena related to Mohan?

(A)  Daughter-in-law

(B)  Mother-in-law

(C)  Cousin

(D)  Aunt

Answer: (C)

68. Pointing to a person Prakash said, “He is the brother of my uncle’s daughter. Who is the man to Prakash?

(A)  Uncle

(B)  Nephew

(C)  Brother-in-law

(D)  Cousin

Answer: (D)

69. Pointing to a girl A said to B, “She is the daughter of the only son of my father’s wife.” How is the girl related to A?

(A)  Mother

(B)  Daughter

(C)  Sister

(D)  Niece

Answer: (B)

70. If x is sister of the son of y’s son. How is x related to y?

(A)  Grand daughter

(B)  Sister

(C)  Grand mother

(D)  Mother

Answer: (A)

Directions – (Q. 71-75) In the questions numbers are placed in the figure on the basis of some rules, one place is vacant which is indicated as (?) find out correct alternative to replace the question-mark (?) and write its number against the proper question number of your answer sheet.

71.

(A)  125

(B)  325

(C)  225

(D)  100

Answer: (C)

72. 

(A)  4

(B)  5

(C)  6

(D)  3

Answer: (A)

73. 

(A)  16

(B)  12

(C)  8

(D)  6

Answer: (D)

74. 

(A)  17

(B)  27

(C)  18

(D)  13

Answer: (B)

75. 

(A)  126

(B)  621

(C)  114

(D)  156

Answer: (A)

Directions – (Q. 76-81) Read the following question carefully. On the basis of the given details choose the correct alternative of question and write it number against the proper question on the answer sheet.

76. A person has four pairs of sock of different colours. If he has to search these sock sin the dark then how many minimum socks will be picked up so that at least two socks can be found of the same colour-

(A)  4

(B)  8

(C)  7

(D)  5

Answer: (D)

77. Seventeen books are piled over one another. If counting is made from top of 6th book, then what will be the no. of that book from the bottom?

(A)  10

(B)  11

(C)  12

(D)  13

Answer: (C)

78. Hemant has four times (quadrupee) money in comparison to Shishir. Both have a total amount of Three Hundred Ten Rupees. Find out the amount of Shishir-

(A)  Rs 61

(B)  Rs 62

(C)  Rs 60

(D)  Rs 65

Answer: (B)

79. If price of three and a half meter cloth is Rs 42. Then what will be the price of five and a half meter cloth?

(A)  Rs 66

(B)  Rs 67

(C)  Rs 61

(D)  Rs 60

Answer: (A)

80. At present Dipu is 15 years old and his brother is 20 years old. Find out the age of Dipu at the time when his brother will be 35 years old-

(A)  25

(B)  30

(C)  20

(D)  35

Answer: (B)

81. At present the age of Ram is 10 years and the age of Sita is 18 years after how many years the combined age of both persons will be 48 years?

(A)  5

(B)  10

(C)  15

(D)  24

Answer: (B)

Directions-(Q. 82-90) In each of the following question there is some similarity in the three figures given on the left side and fourth column is marked by (?) on the right side four figures are given among them only one figure follows the some similarity. Write the number of correct alternative figure on your answer sheet which can be replaced in the column of the left side.

82. 

Answer: (B)

83. 

Answer: (D)

84. 

Answer: (D)

85. 

Answer: (B)

86. 

Answer: (B)

87. 

Answer: (B)

88. 

Answer: (A)

89. 

Answer: (D)

90. 

Answer: (A)

Part-II

Scholastic Aptitude Test (SAT

Science

91. The light year is the unit of-

(A)  distance

(B)  time

(C)  intensity of light

(D)  mass

Answer: (A)

92. Which of the following is a vector quantity?

(A)  energy

(B)  momentum

(C)  work

(D)  distance

Answer: (D)

93. The unit of electromotive force is-

(A)  joule

(B)  coulomb

(C)  joule per coulomb

(D)  none of these

Answer: (C)

94. The maximum density of the water is at the temperature-

(A)  100°C

(B)  4°C

(C)  0°C

(D)  −4°C

Answer: (B)

95. In which of the following the kinetic energy does not exist-

(A)  fired bullet

(B)  flowing water

(C)  impact from number

(D)  stretched bow

Answer: (D)

96. If the velocity of a moving body become double then the kinetic energy of the body will be-

(A)  double

(B)  four times

(C)  same

(D)  three times

Answer: (B)

97. The maximum speed of sound would be in-

(A)  air

(B)  vacuum

(C)  water

(D)  steel

Answer: (D)

98. In a conducting wire, 10 coulomb electric charge is flowing till 2 second, the current flowing in conductor is

(A)  5 ampere

(B)  20 ampere

(C)  10 ampere

(D)  2 ampere

Answer: (A)

99. An object is placed at the focus of convex lens. Its image is formed at-

(A)  focus

(B)  infinite

(C)  centre of curvature

(D)  2 F

Answer: (B)

100. By the virtue of which the sinked stick in the water kept in the container seems to be bended-

(A)  reflection

(B)  refraction

(C)  scattering

(D)  none of these

Answer: (B)

101. The inventor of X-rays is-

(A)  Hopkins

(B)  Marconi

(C)  Roentgon

(D)  Morse

Answer: (C)

102. The resistance of an ideal ammeter is-

(A)  Zero

(B)  One

(C)  Less than

(D)  Infinity

Answer: (A)

103. In dry cell which type of energy exists-

(A)  Mechanical energy

(B)  Electrical energy

(C)  Chemical energy

(D)  Electromagnetic energy

Answer: (C)

104. Internet explorer is-

(A)  Website

(B)  I.S.P

(C)  Browser

(D)  Hardware

Answer: (C)

105. The number of neutrons and protons in the nucleus of 88Ra226 are-

(A)  138 and 88 

(B)  88 and 138

(C)  226 and 88

(D)  88 and 226

Answer: (A)

106. The crystalline carbon is-

(A)  Diamond

(B)  Coal

(C)  Kajal

(D)  None of these

Answer: (A)

107. The non-renewable source of energy is-

(A)  Air

(B)  Water

(C)  Coal

(D)  Biogas

Answer: (C)

108. Calamine is the ore of-

(A)  Iron

(B)  Copper

(C)  Lead

(D)  Zinc

Answer: (D)

109. The oH value of pure water is-

(A)  6.4

(B)  6.6

(C)  7

(D)  7.4

Answer: (C)

110. In the exothermic reaction-

(A)  Heat is absorbed

(B)  Heat is evolved

(C)  Heat doesn’t change

(D)  None of these

Answer: (B)

111. Substance, which can give proton to another substance is

(A)  Acid

(B)  Base

(C)  Compound

(D)  Mixture

Answer: (A)

112. The substance which produce foam in soap is-

(A)  Sodium silicate

(B)  Resin

(C)  Carbolic acid

(D)  Caustic soda

Answer: (A)

113. Metal, which is liquid at normal temperature, is-

(A)  Mercury

(B)  Iron

(C)  Bromein

(D)  Water

Answer: (A)

114. Salt-cake is-

(A)  Na2CO3

(B)  Na2SO4

(C)  NaHCO3

(D)  NH4Cl

Answer: (B)

115. The roots are developed through-

(A)  Plumule

(B)  Radicle

(C)  Stem

(D)  Leaves

Answer: (B)

116. In the ripend mango the edible structural part is-

(A)  Pericarp

(B)  Mesocarp

(C)  Endocarp

(D)  Epicarp

Answer: (B)

117. Which of the following is an example of tissue?

(A)  Brain

(B)  Blood

(C)  Liver

(D)  Stomach

Answer: (B)

118. AIDS occurs due to-

(A)  Bacteria

(B)  Moth

(C)  Virus

(D)  Protozoa

Answer: (C)

119. Which of the following is not the digestive enzymes?

(A)  Pepsin

(B)  Renin

(C)  Insulin

(D)  Amelepsin

Answer: (C)

120. The universal acceptor blood group is-

(A)  A

(B)  B

(C)  AB

(D)  O

Answer: (C)

121. The drug used in stomach ache is-

(A)  Antibiotic

(B)  Antipyretic

(C)  Antispasmodic

(D)  None of these

Answer: (C)

122. Pulmonary veins open in-

(A)  Right auricle

(B)  Left auricle

(C)  Right ventricle

(D)  Left ventricle

Answer: (B)

123. Which of the following is helpful in clotting of blood?

(A)  Red blood Corpuscles

(B)  White blood Corpuscles

(C)  Plasma

(D)  Platelates

Answer: (D)

124. The number of incisor teeth in every jaw is-

(A)  2

(B)  4

(C)  6

(D)  16

Answer: (D)

125. Medicine chlorelin is made from-

(A)  Fungus

(B)  Bacteria

(C)  Algae

(D)  Virus

Answer: (C)

Social Science

126. The author of ‘Mrichhkatikam’ is-

(A)  Shoodraka

(B)  Al-Baruni

(C)  Kalhada

(D)  Baanbhatta

Answer: (A)

127. In 1539, which battle was fought between Humayun and Shershah Suri?

(A)  Battle of Kannauj

(B)  Battel of Kalinjar

(C)  Third battle of Panipat

(D)  Battle of Chausa

Answer: (D)

128. The Commander in Chief of Siraj-ud-daula was-

(A)  Meer Kasim

(B)  Meerjafar

(C)  Meer Hasan

(D)  Meer Abbas

Answer: (B)

129. Which emperor shifted his capital from ‘Murshidabad’ to ‘Munger’-

(A)  Shuja-ud-daula

(B)  Shah Alam

(C)  Meer Kasim

(D)  Shershah Suri

Answer: (C)

130. Who was the Minister for Finance and Revenue in the court of Akbar-

(A)  Abul Fazal

(B)  Raja Todermal

(C)  Raja Maansingh

(D)  Hakeem Human

Answer: (B)

131. Which of the following Muslim ruler was popular as ‘Lakh-Baskh’?

(A)  Muhammad-Bin-Tughlak

(B)  Alauddin Khilji

(C)  Mahmood Gaznavi

(D)  Kutubuddin Aibak

Answer: (D)

132. Which famous Hindu Temple was invaded by Mahmood Gaznavi ?

(A)  Konark Temple

(B)  Jagannath Temple

(C)  Tanjaur Temple

(D)  Somnath Temple

Answer: (D)

133. The system of ‘Dual Government’ was introduced in Bengal by-

(A)  Lord Curzon

(B)  Lord Ripan

(C)  Robert Clive

(D)  Lord Dalhousie

Answer: (C)

134. ‘Panch Mahal’ located in Fatehpur Sikri’ was built by-

(A)  Babar

(B)  Akbar

(C)  Shahjahan

(D)  Jahangeer

Answer: (B)

135. Famous English ambassador ‘Sir Thomas Roe’ visited the court of-

(A)  Akbar

(B)  Jahangeer

(C)  Shahjahan

(D)  Auranzeb   

Answer: (B)

136. In Lucknow’ India’s struggle for freedom was led by-

(A)  Begum Hazrat Mahal

(B)  Noor Jahan

(C)  Rani Laxmi Bai

(D)  Begum Zeenat Mahal

Answer: (A)

137. Which of the following was established by Pandita ‘Ramabai’ ?

(A)  Satya Shodhak Samaj

(B)  Scientific Society

(C)  Sharda-Sadan

(D)  Theosophical Society

Answer: (C)

138. Who is known as ‘Frontier Gandhi’?

(A)  Mahatma Gandhi

(B)  Khan Abdul Gaffar Khan

(C)  Firoz Gandhi

(D)  Rajeev Gandhi

Answer: (B)

139. ‘Gadar Party’ was formed under the leadership of-

(A)  Lala Hardayal

(B)  Arvind Ghosh

(C)  Bhagwan Singh

(D)  Prafull Chaki

Answer: (A)

140. Who said, “Swaraj is my birth right, and I shall have it.”

(A)  Chandrashekhar Azad

(B)  Lokmanya Bal Gangadhar Tilak

(C)  Swami Vivekanand

(D)  Lala Lajpat Rai

Answer: (B)

141. ‘Right to Education’ was added to fundamental rights in year-

(A)  1947

(B)  1950

(C)  2002

(D)  2014

Answer: (C)

142. The chairman of the ‘Drafting Committee’ of Indian Constituent Assembly was-

(A)  Dr. B. R. Ambedkar

(B)  Dr. Rajendra Prasad

(C)  Jawahar Lal Nehru

(D)  H. V. Kamath

Answer: (A)

143. Which of the following is a subject of Union list?

(A)  Medical

(B)  Police

(C)  Education

(D)  Defence

Answer: (D)

144. Who serves as ‘Chairperson’ of the ‘Rajya Sabha’?

(A)  President

(B)  Vice-President

(C)  Prime-Minister

(D)  Home-Minister

Answer: (B)

145. Retirement age of the Supreme Court Judges is-

(A)  70 years

(B)  65 years

(C)  60 years

(D)  55 years

Answer: (B)

146. ‘F.I.R’ is the abbreviation of-

(A)  First Information Report

(B)  First Information Record

(C)  Fresh Information of Reservation

(D)  First Information of Robbery

Answer: (A)

147. ‘Human Rights Day’ is Celebrated on-

(A)  5 June

(B)  27 November

(C)  1 December

(D)  10 December

Answer: (D)

148. The ‘Supreme Commander’ of Indian Army is-

(A)  Prime-Minister

(B)  President

(C)  Admiral

(D)  General

Answer: (B)

149. Which of the following United Nation’s agency works in the field of ‘Public Health’?

(A)  UNESCO

(B)  World Bank

(C)  W.H.O

(D)  F.A.O.

Answer: (C)

150. Which of the following is not an example of ‘Natural Disaster’?

(A)  Flood

(B)  Train accident

(C)  Earthquakes

(D)  Drought

Answer: (B)

151. The Capital of Union territory ‘Lakshdweep’ is-

(A)  Kavratti

(B)  Port Blair

(C)  Daman

(D)  Silwasa

Answer: (A)

152. ‘Mahogni’, ‘Rosewood’ and ‘Rubber’ trees are found in-

(A)  Tropical Deciduous Forest

(B)  Tropical Rain Forest

(C)  Mountain Forest

(D)  Tidal or Mangrove Forest

Answer: (B)

153. Which of the following ‘National Park’ is located in the Lakhimpur Kheeri district?

(A)  Kajiranga

(B)  Bandipur

(C)  Dudhwa

(D)  Simplipal

Answer: (C)

154. ‘Granite’ is the example of-

(A)  Igneous rocks

(B)  Sedimentary rocks

(C)  Metamorphic rocks

(D)  None of the above

Answer: (A)

155. ‘Vesuvius’ volcano is located in-

(A)  India

(B)  United State of America

(C)  Japan

(D)  Italy

Answer: (D)

156. ‘Meanders’ are formed by-

(A)  Winds

(B)  Waterfalls

(C)  Rivers

(D)  Sea waves

Answer: (C)

157. Which of the following country is the largest producer of Coffee?

(A)  China

(B)  Bhutan

(C)  Noway

(D)  Brazil

Answer: (D)

158. ‘TSEE-TSEE’ is a kind of-

(A)  Lizard

(B)  Sheep

(C)  Poisonous fly

(D)  Squirrel

Answer: (C)

159. India’s first ‘Atomic Power Plant’ was establishment in-

(A)  Kalpakkam

(B)  Tarapur

(C)  Narora

(D)  Rawatbhata

Answer: (B)

160. ‘Sonara’ is the advanced seed variety of-

(A)  Wheat

(B)  Rice

(C)  Maize

(D)  Sugercane

Answer: (A)

Mathematics

161. The product of two rational number is 15. If one number is (−10), the number will be-

(A)  −15/−10

(B)  2/3

(C)  −2/3

(D)  −3/2

Answer: (D)

162. The greatest positive integer is-

(A)  0

(B)  1 crore

(C)  100 crore

(D)  None of these

Answer: (D)

163. If the circumference of the circle is 44 cm, then its area will be (π = 22/7)_

(A)  98 cm2

(B)  49 cm2

(C)  154 cm2

(D)  132 cm2

Answer: (C)

164. The three dimensional shape in the following is-

(A)  Square

(B)  Rectangle

(C)  Triangle

(D)  Cuboid

Answer: (D)

165. The sum of the digits of a two digit number is 7. If 27 is added to the number, digits are reversed. The number is-

(A)  25

(B)  52

(C)  43

(D)  34

Answer: (A)

166. The solution of equation 3(x + 3) – 2(x – 1) = 5(x – 5) is_

(A)  6

(B)  9

(C)  8

(D)  12

Answer: (B)

167. The area of rectangular plot having length 48 m and diagonal 50 m is-

(A)  14 m2

(B)  700 m2

(C)  672 m2

(D)  2400 m2

Answer: (C)

168. For given data, frequency 5 is represented in tally mark as-

Answer: (D)

169. The values of x and y in the given figure are respectively-

(A)  105°, 65°

(B)  75°, 40°

(C)  65°, 105°

(D)  40°, 75°

Answer: (A)

170. The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 35 and 525 respectively. If one number is 175, then the other number is-

(A)  135

(B)  75

(C)  150

(D)  105

Answer: (D)

171. If an amount becomes 2600 in 6 years with simple interest at the rate of 5% per annum, then the amount is-

(A)  Rs 1500

(B)  Rs 2200

(C)  Rs 2000

(D)  Rs 1800

Answer: (C)

172. The expression x2 – x – 6 is equivalent-

(A)  (x – 2) (x – 3)

(B)  (x – 3) (x + 2)

(C)  (x + 2) (x + 3)

(D)  (x + 1) (x – 3)

Answer: (B)

173. The sum of all prime number between 60 and 80 in-

(A)  278

(B)  280

(C)  351

(D)  414

Answer: (C)

174. How many whole number satisfy a × a = a ?

(A)  one

(B)  two

(C)  three

(D)  None of these

Answer: (B)

175. The shares of Aman and Amit in 1250 when divided in the ratio 2 : 3, are respectively-

(A)  Rs 750, 500

(B)  Rs 700, 550

(C)  Rs 400, 850

(D)  Rs 500, 750

Answer: (D)

176. The mode of data 2, 2, 3, 3, 2, 5, 4, 5, 5, 8, 6, 6, 2 is-

(A)  2

(B)  2 and 5

(C)  5

(D)  3 and 6

Answer: (A)

177. If each interior angle of a regular polygon is 165°, then the number of its sides is-

(A)  15

(B)  24

(C)  12

(D)  18

Answer: (B)

178. Simplified value of is-

(A)  10

(B)  2

(C)  5

(D)  1

Answer: (D)

179. First three terms of a proportion are 3, 5 and 21 respectively. The fourth term is-

(A)  35

(B)  28

(C)  42

(D)  23

Answer: (A)

180. In the figure, if ∠AOC = 110°, then ∠ABC is-

(A)  70°

(B)  65°

(C)  125°

(D)  25°

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...