CG PSC Preliminary Examination-2018 Held on February 27, 2019 General Studies Paper-2 Question Paper With Answer Key

CG PSC Preliminary Examination-2018 Held on February 27, 2019

General Studies (Paper-2)

Directions (Q. Nos. 1-3) Read the diagram given below. Choose the Answer from the given options of the following questions.

1. Number of those persons who drink only coffee

(a)   25

(b)   45

(c)   20

(d)   90

Answer: (b)

2. Number of those persons who drink tea and coffee both

(a)   7

(b)   17

(c)   20

(d)   25

Answer: (a)

3. Number of those persons who drink all, tea, coffee and wine

(a)   15

(b)   32

(c)   22

(d)   24

Answer: (a)

4. Two arguments are given after a statement, you have to decide which argument is strong and which argument is weak.

Statement Should the complete education for women and girls of all the age groups to be given free of cost in India?

Argument I No, it will weaken our present social structure.

Argument II Yes, it only is the way to regain the glory of Indian women.

(a)   Only argument I is strong.

(b)   Only argument II is strong

(c)   Either argument I or II is strong.

(d)   Neither argument I nor II is strong.

Answer: (d)

5. The number 6n2 + 6n, where n is a natural number, is always divisible by

(a)   18

(b)   12

(c)   6

(d)   6 and 12

Answer: (c)

6. Which of the following is odd one?

(a)   January 23

(b)   January 30

(c)   September 5

(d)   November 14

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 7-12) Study the following and answer the questions.

JY2 = S£dEGM:

   [email protected]#C D□

7. How many such symbols are there each of which is followed by a number or preceded by a letter, but not both?

(a)   Zero

(b)   One

(c)   Two

(d)   Three

Answer: (d)

8. 2YS is related of Ed£ in the same way as PHK is related to

(a)   bQd

(b)   @bL

(c)   WQE

(d)   @bQ

Answer: (b)

9. How many such digits are there each of which is followed by a symbol or preceded by a letter, but not both?

(a)   Zero

(b)   One

(c)   Two

(d)   None of these

Answer: (d)

10. How many such letters are there each of which is followed by a number or preceded by a number but not both?

(a)   Four

(b)   Three

(c)   Two

(d)   One

Answer: (a)

11. How many English numerals are there in this arrangement?

(a)   7

(b)   5

(c)   2

(d)   0 (Zero)

Answer: (b)

12. How many symbols represent the currencies of some countries?

(a)   None

(b)   One

(c)   Two

(d)   Three

Answer: (c)

13. The missing letters in the following letter series in order are

b _ _ hj _ n _ rt

(a)   bcim

(b)   cfgo

(c)   dfgp

(d)   dflp

Answer: (d)

14. Which of the following figures can be drawn without lifting the pencil and without repeating a line?

(a)   A and C

(b)   B and C

(c)   A and B

(d)   A, C and D

Answer: (d)

15. Which diagram shows District, State and Country in following diagrams?

Answer: (d)

16. At which time the hands of clock will meet together between 1 and 2 O’clock?

(a)   1 : 30

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

17. If √3n = 81 then n = ?

(a)   81

(b)   9

(c)   8

(d)   6

Answer: (c)

18. The value of is 

(a)   32

(b)   36

(c)   28

(d)   24

Answer: (a)

19. The value of 

(a)   1/n

(b)   2/n

(c) 

(d) 

Answer: (b)

20. Complete the following : YBV, TGT, OLR, JQP, _____

(a)   EVO

(b)   FVM

(c)   EVN

(d)   FVN

Answer: (c)

21. All Saturdays and Sundays are holidays in a month. If the month is January, then how many total holidays are there in that month?

(a)   8

(b)   9

(c)   10

(d)   Incomplete information

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 22-26)  Study the graph given below and then give the answer to the questions based on them.

22. In which State percentage of electrified village is maximum?

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (c)

23. If Central government decided to help immediate electrification and started from the State having minimum electrified villages, then which State will be fourth in preferential order?

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   F

Answer: (b)

24. In how many States electrification of the villages have been completed at least 60% or above?

(a)   Five

(b)   Three

(c)   Four

(d)   Two

Answer: (b)

25. In which State percentage of electrified villages is double in comparison with State ‘D’?

(a)   C

(b)   F

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

26. How many percentage of villages have electrified in State ‘A’?

(a)   65

(b)   25

(c)   35

(d)   75

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 27-31) The following charts shows the expenditures on different items of people of two countries (India and Nepal). Study them and find the correct answer of the questions given below.

27. How many times it the expenditure of India to expenditure of Nepal on food?

(a)   More than half

(b)   Less than half

(c)   Less than two times

(d)   More than two times

Answer: (d)

28. How much more is the percentage of total expenditure on entertainment in comparison to food of the people in Nepal?

(a)   62.4%

(b)   71.5%

(c)   41.7%

(d)   None of these

Answer: (b)

29. What is the approximate percentage of expenditure on other items of Indian People?

(a)   22%

(b)   14%

(c)   9%

(d)   7%

Answer: (b)

30. What is the ratio of expenditure on travel of Indian people and expenditure on travel of Nepal people?

(a)   9 : 5

(b)   2 : 5

(c)   5 : 3

(d)   3 : 4

Answer: (a)

31. If the expenditure on education is Rs 22 lakh 50 thousand of Nepal people, then how much their expenditure is on entertainment?

(a)   Rs 65 lakh 30 thousand

(b)   Rs 50 lakh 30 thousand

(c)   Rs 60 lakh

(d)   Rs 10 lakh 20 thousand

Answer: (c)

32. The weight of a bucket full of water is 20 kg. If the bucket is half filled with water, then its weight is 14 kg. How many kg is the weight of empty bucket?

(a)   6 kg

(b)   7 kg

(c)   10 kg

(d)   8 kg

Answer: (d)

33. Two pipes can fill a cistern in 2 and 3 hours respectively. If both the pipes are opened together, then the time taken to fill the cistern is

(a)   2 h 30 min

(b)   5 h

(c)   50 min

(d)   1 h 12 min

Answer: (d)

34. A train of length 250 m crosses a pole in 12 seconds. How many km/h is the speed of the train?

(a)   60

(b)   80

(c)   75

(d)   50

Answer: (c)

35. On selling an article at Rs 2700 the loss is the same as the profit if it was sold on 10% profit, then what is the cost price of the article?

(a)   Rs 2700

(b)   Rs 3000

(c)   Rs 3300

(d)   Rs 3600

Answer: (b)

36. The area of a rectangular field is 15 time the sum of its length and breadth. If its length is 40 m, then what is the breadth of the field?

(a)   20 m

(b)   24 m

(c)   25 m

(d)   Data is not sufficient

Answer: (b)

37. If an amount is doubled in three years at given ratio of compound interest, then at the same rate of compound interest in how many years it will become sixteen times?

(a)   24 yr

(b)   16  yr

(c)   8 yr

(d)   12 yr

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 38-40) The examination results of two schools A and B is given in the table below.

Answer the following questions.

38. How many percent of the total number of student of both the schools are pass?

(a)   90.0

(b)   87.4

(c)   83.9

(d)   93.2

Answer: (c)

39. The number of passed students of Class X from both the school is

(a)   310

(b)   255

(c)   250

(d)   240

Answer: (d)

40. Average of passed students of class IX and class X school A is

(a)   150.6

(b)   155.0

(c)   70.0

(d)   132.5

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 41-42) Study the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language

(i) pit dar na means you are good

(ii) dar tok pa means good and bad

(iii) tim na tok means they are bad

41. Which code is used for ‘they’ in this language?

(a)   na

(b)   tok

(c)   tim

(d)   pit

Answer: (c)

42. Which of the following statements may be removed in order to find the answer of the above question?

(a)   Only (i)

(b)   Only (iii)

(c)   Either (i) or (ii)

(d)   Either (ii) or (iii)

Answer: (d)

43. Prachi starting fro place A towards East upto place B covered a distance of 10 feets, then she turned right and moved 3 feets, again she turned right and moved 14 feets. At how much distance from place A is she?

(a)   4 feet

(b)   5 feet

(c)   27 feet

(d)   24 feet

Answer: (b)

44. If January 5, 2012 was Monday, then which was the day on March 31, 2013?

(a)   Sunday

(b)   Monday

(c)   Tuesday

(d)   None of these

Answer: (d)

45. If A means +, D means ÷ P means × and S means −, then 68A48D2S8P10 = ?

(a)   46

(b)   64

(c)   12

(d)   500

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 46-48) Study the following information carefully and answer the questions given below.

(i) A wooden cuboid has length 4 cm, breadth 3 cm and height 5 cm.

(ii) Opposite sides of 5 cm × 4 cm are coloured red.

(iii) Opposite sides of 4 cm × 3 cm are coloured blue.

(iv) Remaining two sides are coloured green.

(v) The cuboid is cut-off to divide into cubes of 1 cm × 1 cm × 1 cm.

46. How many cubes will have only one colour?

(a)   12

(b)   16

(c)   22

(d)   28

Answer: (c)

47. How many cubes will have all the three colours?

(a)   14

(b)   12

(c)   10

(d)   8

Answer: (d)

48. How many cube will have no colour?

(a)   Nil

(b)   6

(c)   4

(d)   2

Answer: (b)

49. Four options are given. There is similarity in three excluding one. Find the option which differs.

(a)   To hear

(b)   To climb

(c)   To swim

(d)   To run

Answer: (a)

50. The correct number at the place of question mark is

(a)   4

(b)   25

(c)   36

(d)   10

Answer: (d)

51. From a circular plate of radius 5 cm, a disc of 3 ccm radius was cut, whose centre is the same point as of plate. Now, have two items a disc and a washer. Find the ratio of area of disc with washer.

(a)   5/3

(b)   1/3

(c)   9/16

(d)   16/9

Answer: (c)

52. Find two numbers such that the difference between, their square of sum and sums of square is 2.

(a)   Only imaginary numbers

(b)   No numbers

(c)   One number positive and other negative

(d)   None of the above

Answer: (d)

53. How many pairs of natural numbers lying below 50 will satisfy the condition that the ratio of their difference to their sum is 2 : 7?

(a)   3

(b)   2

(c)   1

(d)   None of these

Answer: (d)

54. Ram, Shyam and Hari can do a piece of work in 30, 45 and 60 days respectively. If they do the work together and ear Rs 7800, then what amount Ram will receive?

(a)   Rs 3800

(b)   Rs 3600

(c)   Rs 3400

(d)   Rs 3200

Answer: (b)

55. A train with speed 40 km/h crosses a man, moving in same direction of speed 25 km/h in 48 seconds. What will be the length of train?

(a)   50 m

(b)   100 m

(c)   200 m

(d)   400 m

Answer: (c)

56. Which number will appear in following square?

3, 2, 9, 4, □, 8, 81, 16

(a)   27

(b)   21

(c)   18

(d)   15

Answer: (a)

57. Consider the following statements:

(i) A team leader need sill to assess strength and weaknesses of team members.

(ii) A team leader need skill to develop specific individual goals and to establish a common goal for the team.

Which of the above statement is/are correct?

(a)   Only (i)

(b)   Only (ii)

(c)   Both (i) and (ii)

(d)   Neither (i) nor (ii)

Answer: (c)

58. Which of the following is an example of one-way communication?

(a)   A television programme

(b)   A class room situation

(c)   A conference

(d)   A meeting on an issue

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 59-62) Read the following information carefully and answer the questions.

Ajay, Avinash, Amit, Alok, Aron, Anil and Akhil are seven friends. They are studying engineering in different branches such as Mechanical, Chemical, Electronics, Computer Science, Information Technology, Biotech and Electrical not necessarily in the same order. Each of them also excel in one of the following games such as Football, Cricket, Hockey, Badminton, Squash, Volleyball and Lawn Tennis, again not necessarily in the same order. Anil plays Hockey and neither studies Electrical nor Information Technology. Arun studies Electronics and plays Volleyball. Ajay studies Biotech and does not play either Football or Squash. The one who studies Chemical plays Cricket. The one who plays Football studies Computer Science. Anil plays Squash. Akhil plays Badminton and studies Electrical. Alok does not study Chemical.

59. Who plays Football?

(a)   Avinash

(b)   Arun

(c)   Alok

(d)   Ajay

Answer: (c)

60. What does Annil study?

(a)   Chemical

(b)   Information Technology

(c)   Mechanical

(d)   Computer Science

Answer: (c)

61. Which of the following game does Ajay play?

(a)   Cricket

(b)   Football

(c)   Badminton

(d)   Lawn Tennis

Answer: (d)

62. What does Avinash study?

(a)   Chemical

(b)   Information Technology

(c)   Mechanical

(d)   Electrical

Answer: (a)

63. Two fair dice are thrown independently by a player and needs a total of 5 to win the game. What will be his probability the game. What will be his probability of winning the game?

(a)   2/3

(b)   1/3

(c)   1/5

(d)   1/9

Answer: (d)

64. A plot of size 3m × 3 m is dug upto depth of 1 m. The soil taken out was sued to form a boundary of the said plot to a height of ½ m with uniform thickness of the boundary, then the thickness of the boundary will be

(a)   ½ m

(b)   3/2 m

(c)   2/3 m

(d)   None of these

Answer: (d)

65. In a circle of radius a, the square of maximum size is drawn. Then the ratio of area of circle and the area of square will be

(a)   π

(b)   π/2

(c)   2/π

(d)   None of these

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...