CGPSC Preliminary Examination-2018 Held on February 27, 2019 Paper-1 Question Paper With Answer Key

CG PSC Preliminary Examination-2018 Held on February 27, 2019

1. The basic difference between an AC generator and a DC generator is that

(a)   AC generator has an electromagnet while the DC generator has permanent magnet

(b)   AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator

(c)   DC generator will generate a higher voltage         

(d)   AC generator will generate a higher voltage         

Answer: (b)

2. Which of the following may be a possible pH value of acidic solution?

(a)   6

(b)   7

(c)   8

(d)   9

Answer: (a)

3. When a ray of light travels from a denser medium to a rarer medium then

(a)   It seeds up and bends away from the normal.

(b)   It speeds up and bends towards the normal.

(c)   It slows down and bends away from the normal.

(d)   It slows down and bends towards the normal.

Answer: (a)

4. Geo stationary satellite revolves at

(a)   Any height

(b)   At fixed height

(c)   Height above pole

(d)   Height which depends upon its mass

Answer: (b)

5. Name of the light combat aircraft developed by India

(a)   Brahmos

(b)   Astra

(c)   Chetak

(d)   Tejas

Answer: (d)

6. Which one of the following is a microbial insecticide?

(a)   Bacillus thuringiensis

(b)   Bacillus subtilis

(c)   Bacillus polymyxa

(d)   Bacillus brevis

Answer: (a)

7. Baking soda is

(a)   Na2CO3

(b)   NaHCO3.6H2O

(c)   NaHCO3

(d)   NaCO3.10H2O

Answer: (c)

8. ‘Syadvada’ is related to

(a)   Charvaka

(b)   Jaina

(c)   Buddha

(d)   Samkhya

Answer: (b)

9. The doctrine of Apurva is related to

(a)   Charvaka

(b)   Jaina

(c)   Buddha

(d)   Mimamsa

Answer: (d)

10. The author of ‘Vinaya-Patrika’ is

(a)   Tulsidas

(b)   Surdas

(c)   Kabir

(d)   Keshavdas

Answer: (a)

11. Who accepts only Perception?

(a)   Jaina

(b)   Charvaka

(c)   Buddha

(d)   Samkhya

Answer: (b)

12. Who is the propounder of Nyaya Philosophy?

(a)   Gautam

(b)   Kapil

(c)   Shankara

(d)   Vallabha

Answer: (a)

13. Which Abhiyan has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on September 15, 2018?

(a)   Jhum Cultivation

(b)   Ayushman Bharat

(c)   Blue Economy

(d)   Swachhata Hi Seva

Answer: (d)

14. Who won the election for the post President Maldives in September, 2018?

(a)   Nashid

(b)   Ibrahim Mohamed Solih

(c)   Manu Atri

(d)   Rashid Khan

Answer: (b)

15. Which country has won the SAIF Suzuki Cup 2018 Football Competition?

(a)   India

(b)   Maldives

(c)   Sri Lanka

(d)   France

Answer: (b)

16. Which country’s Human Development Index rank is first as per Human Development Report 2018?

(a)   Switzerland

(b)   Germany

(c)   Ireland

(d)   Norway

Answer: (d)

17. In October, 2018, which Economists has been appointed as Economic Counsellor and Director of the IMF’s Research Department?

(a)   Raghuram Rajan

(b)   Geeta Gopinath

(c)   YM Deothalee

(d)   C. Rangarajan

Answer: (b)

18. In which city ‘Rastriya Vyosree Yojana’ for senior citizen’s is started in 2017?

(a)   Mumbai

(b)   Nashik

(c)   Raipur

(d)   Nagpur

Answer: (*)

19. Who has been awarded with Rajiv Gandhi Khel Ratna award in 2018 for weightlifting?

(a)   Virat Kohli

(b)   S. Mirabai Chanu

(c)   Niraj Chopra

(d)   Manoj Sarkar

Answer: (b)

20. In which State Halam, Notiya tribes are mainly seen?

(a)   Maharashtra

(b)   Kerala

(c)   Tripura

(d)   Chhattisgarh

Answer: (c)

21. In which year ‘Bio Diversity Act’ was passed in India?

(a)   2000

(b)   2002

(c)   2010

(d)   2017

Answer: (b)

22. Who is the Chief Justice of High Court of Himachal Pradesh?

(a)   Acharya Devvrat

(b)   Suryakant

(c)   Girish Sahani

(d)   Shekhar Mande

Answer: (b)

23. When is International Yoga Day celebrated?

(a)   April 2

(b)   June 2

(c)   June 5

(d)   May 21

Answer: (b)

24. Which of the following is a renewable source of energy?

(a)   Coal

(b)   Petroleum

(c)   Biomass

(d)   Kerosene

Answer: (c)

25. The Indian Institute of Remote Sensing is located at

(a)   Bengaluru

(b)   Hyderabad

(c)   Ahmedabad

(d)   Dehradun

Answer: (d)

26. Who of the following rulers’ constructed a road from East Bengal of Peshwar called Sadak-E-Azam?

(a)   Akbar

(b)   Jahangir

(c)   Islmashah

(d)   Sher Shah

Answer: (d)

27. Who formed the ‘Satya Shodhak Samaj’?

(a)   BR Ambedkar

(b)   Keshavchandra Sen

(c)   Pandita Ramabai

(d)   Jyotiba Phule

Answer: (d)

28. Who among the following established the Department of Archaeological Survey?

(a)   Lord Curzon

(b)   Lord Minto

(c)   Lord Hardinge

(d)   Lord Chelmsford

Answer: (a)

29. Which one of the following rulers did not contribute towards the expansion of Buddhism?

(a)   Hrashavardhan

(b)   Kanishka

(c)   Ashoka

(d)   Pushyamitra Shunga

Answer: (d)

30. What was the name of the newspaper published by Mahatma Gandhi in South Africa?

(a)   The Indian Opinion

(b)   National Herald

(c)   Leader

(d)   The Pioneer

Answer: (a)

31. Which ruler founded the city of Agra?

(a)   Sikander Lodi

(b)   Akbar

(c)   Firoz Tuglaq

(d)   Shahjahan

Answer: (a)

32. At the time of National Movement who started ‘Dash Roja’ periodical?

(a)   Mohammad Ali Jinnah

(b)   Abdul Gaffar Khan

(c)   Lala Lajpat Rai

(d)   Bal Gangadhar Tilak

Answer: (b)

33. In which of the following States Sundarvan mangrove is located?

(a)   Gujarat

(b)   West Bengal

(c)   Odisha

(d)   Andhra Pradesh

Answer: (b)

34. Malanjkhand in Madhya Pradesh is the leading producer of which one of the following minerals?

(a)   Iron ore

(b)   Manganese

(c)   Copper ore

(d)   Bauxite

Answer: (c)

35. Which one of the following iron and steel plant is located neither on iron ore area nor on coalfield but approximately at the midway between them?

(a)   Jamshedpur

(b)   Bhadravati

(c)   Durgapur

(d)   Bokaro

Answer: (a)

36. Which of the following ranges is the most recent one?

(a)   Aravallis    

(b)   Vindhyachal Range

(c)   The Himalayas

(d)   The Eastern Ghats

Answer: (c)

37. Which of the following industries uses bauxite as principal raw material?

(a)   Aluminium

(b)   Cement

(c)   Fertilizer

(d)   Ferro-manganese

Answer: (a)

38. Which of the following is the leading soyabean producing State?

(a)   Maharashtra

(b)   Madhya Pradesh

(c)   Uttar Pradesh

(d)   Gujarat

Answer: (c)

39. In which of the following States population of Scheduled Tribes is largest in the country in 2011?

(a)   Mizoram

(b)   Gujarat

(c)   Madhya Pradesh

(d)   Maharashtra

Answer: (c)

40. Which one of the following types of migration has contributed most in population movement in India in 2011?

(a)   Rural to rural

(b)   Urban to rural

(c)   Rural to urban

(d)   Urban to urban

Answer: (c)

41. Which of this is the legislative power of the President according to Constitution?

(a)   To summon the session of Parliament

(b)   The prorogate the session of Parliament

(c)   The adjourn the meeting of Parliament

(d)   The promulgate ordinance

Answer: (d)

42. What will be happened if President summons for the joint session of Parliament and in the meantime Lok Sabha dissolved?

(a)   Joint session will be held in scheduled time.

(b)   Joint session will be cancelled.

(c)   Joint session will be held after composition of New Lok Sabha.

(d)   Bill will be lapsed.

Answer: (a)

43. Which of the language is not included in the VIII Scheduled of the Constitution?

(a)   English

(b)   Hindi

(c)   Sanskrit

(d)   Urdu

Answer: (a)

44. Who certifies the Money Bill?

(a)   President

(b)   Vice-President

(c)   Speaker

(d)   Council of Ministers

Answer: (c)

45. In which article of the Constitution ‘Equal Protection of Law’ is provided?

(a)   Article-12

(b)   Article-13

(c)   Article-14

(d)   Article-15

Answer: (c)

46. What are the restriction in the freedom to manage religious affairs in the Article-26 of the Constitution?

(1) Public Order

(2) National Security

(3) Education     (4) Morality

(5) Health           (6) Secularism

(a)   1, 2, 3

(b)   2, 3, 5

(c)   2, 4, 6

(d)   1, 4, 5

Answer: (d)

47. In which article of the Constitution the Adult Suffrage is recognized?

(a)   Article-324

(b)   Article-325

(c)   Article-326

(d)   Article-327

Answer: (c)

48. Economic Survey of India is related to

(a)   Planning Commission

(b)   Reserve Bank of India

(c)   Ministry of Finance

(d)   Finance Commission

Answer: (c)

49. Measures of distribution of income

(a)   Philip Curve

(b)   Lorenz Curve

(c)   Marshall Curve

(d)   Lafer Curve

Answer: (b)

50. Which Committee recommended abolition of tax rebates under Section-88?

(a)   Shome Committee 

(b)   Chelliah Committee

(c)   Rangarajan Committee

(d)   Kelkar Committee

Answer: (d)

51. When is Bade Bhajan Ramnami Mela held?

(a)   Paush

(b)   Magh

(c)   Bhado

(d)   Fagun

Answer: (a)

52. At which place Jajalladev Mahotsava organized?

(a)   Kurud

(b)   Kawardha

(c)   Janjgir

(d)   Jashpur

Answer: (c)

53. What is the total duration of Bastar Dashahara?

(a)   105 days

(b)   15 days

(c)   70 days

(d)   75 days

Answer: (d)

54. When is Ganga Dushahara celebrated?

(a)   Chaitra

(b)   Vaishakh

(c)   Jyeshtha

(d)   Aashad

Answer: (c)

55. Halbi is related to which language family?

(a)   Aryan

(b)   Dravidian 25

(c)   Mundari

(d)   None of these

Answer: (a)

56. What growth rate of Gross State Domestic Product at constant price is estimated for this State in the year 2017-18?

(a)   6.56%

(b)   5.84%

(c)   6.65%

(d)   7.1%

Answer: (c)

57. In which year, the percentage of Own Tax Revenue to Total Tax Revenue of this State is least during the period 2014-15 to 2017-18?

(a)   2014-15

(b)   2015-16

(c)   2016-17

(d)   2017-18

Answer: (b)

58. Which of the following is a primitive tribal group?

(a)   Kanwar

(b)   Halba

(c)   Muria

(d)   None of these

Answer: (d)

59. What is correct

(1) In a Gram panchayat there can be more than one village.

(2) Meeting of Gram Sabha held in each village.

(3) Meeting of Gram Sabha held in the headquarter of Gram Panchayat.

(4) Meeting of Gram Panchayat held in each village.

(5) Meeting of Gram Panchayat held in the headquarter of Gram Panchayat.

(a)   1, 3, 4

(b)   2, 4, 5

(c)   2, 3, 4

(d)   1, 2, 5

Answer: (d)

60. Election was held on January 20, 2014 for a Gram Panchayat. It first meeting was called on February 10, 2014. Thereafter Gram Panchayat was dissolved on Election was held on May 15, 2016 for New Gram Panchayat and, its first meeting was called on May 25, 2016. What shall be tenure of the new constituted Gram Panchayat?

(a)   January 20, 2019

(b)   February 10, 2019

(c)   May 15, 2021

(d)   May 25, 2021

Answer: (b)

61. In which district “Danteshwari Maiyya Co-operative Sugar Producer Factory Limited” is established in Chhattisgarh?

(a)   Kawardha

(b)   Dantewada

(c)   Balod

(d)   Ambikapur

Answer: (c)

62. What is not legal?

(a)   An MLA who is ex-officio member of Janpad Panchayag can nominate representative to participate in the meeting.

(b)   A member of Lok Sabha who is ex-officio member of Zila Panchayat can nominate representative to participate in the meeting.

(c)   A member of Rajya Sabha who is ex-officio member of Zila Panchayat can nominate representative to participate in the meeting.

(d)   A woman Sarpanch can nominate her husband to participate in the meeting of Gram Panchayat and Janpad Panchayat.

Answer: (d)

63. Which mineral has major role to maximize the revenue-income through minerals in this State in the year 2016-17?

(a)   Coal

(b)   Limestone

(c)   Iron-ore

(d)   Bauxite

Answer: (a)

64. What is the power generation capacity of Madwa Tendubhata thermal power house Janjgeer-Champa of Chhattisgarh State?

(a)   500 MW

(b)   840 MW

(c)   1000 MW

(d)   440 MW

Answer: (c)

65. Which is the major source of power in Chhattisgarh?

(a)   Thermal power

(b)   Hydro power

(c)   Solar power

(d)   Wind power

Answer: (a)

66. Which sector has major role to accelerate industry’s economic growth rate of Chhattisgarh State during 2012-13 to 2017-18 period?

(a)   Mining and Quarry

(b)   Manufacturing

(c)   Electricity, Gas and Water Supply

(d)   Construction

Answer: (b)

67. Which candidate from Chhattisgarh has scored 99.9% in CAT for the admission in Indian Institute of Management?

(a)   Mohit Sharma        

(b)   Jaishri Bansal

(c)   Rakesh Padmavat

(d)   Rashi Shrishrimal

Answer: (d)

68. In which district Chhattisgarh Swadesh Darshan Scheme was inaugurated by tourism board in September, 2018?

(a)   Raipur

(b)   Jashpur

(c)   Dhamtari

(d)   Dantewada

Answer: (c)

69. How many female MLA are elected in Chhattisgarh Assembly in December, 2018?

(a)   18

(b)   10

(c)   13

(d)   11

Answer: (c)

70. Who was selected as India’s Mis Trans Queen of Mandir Hasaud Raipur in October, 2018?

(a)   Parima Mandal

(b)   Veena Sendra

(c)   Manki Bothare

(d)   Selbi

Answer: (b)

71. Who administered the oath of the office of Anandi Ben Patel who was given additional charge of Governor of Chhattisgarh State?

(a)   Justice Ajay Kumar Tripathi

(b)   Justice Prashant Mishra

(c)   Justice MM Shrivastava

(d)   Justice Sanjay K. Agarwal

Answer: (a)

72. In the first phase of Chhattisgarh Assembly Election 2018, how many constituencies were being polled?

(a)   16

(b)   18

(c)   20

(d)   24

Answer: (b)

73. In September, 2018 which New Board Gauge Electrified Railway Line was approved by the Union Cabinet in Chhattisgarh?

(a)   Ambikapur-Jashpur

(b)   Manendragarh-Dalli Rajhara

(c)   Dalli Rajhara-Chirmiri

(d)   Katghora-Dongargarh

Answer: (d)

74. Rampukar Singh, appointed as Protem Speaker in newly constituted Legislative Assembly, represents which constituency?

(a)   Kunkuri

(b)   Dharamjaygarh

(c)   Pathalgaon

(d)   Narayanpur

Answer: (c)

75. Which member of newly constitute Chhattisgarh Legislative Assembly was previously professor of Political Science?

(a)   Umesh Patel

(b)   Ashish Kumar Chhabra

(c)   Laxmi Dhruw

(d)   Sarita Tekam

Answer: (c)

76. Match the List A with List B

Answer: (d)

77. Match the following (Events and Years):

Answer: (b)

78. The following persons were posted as ‘Subedars’ in Chhattisgarh during the Maratha rule?

(1) Vithal Dinkar

(2) Keshav Gvind

(3) Bikaji Gopal

(4) Mahipatrao Dinkar

Select the correct chronology of them:

(a)   1, 2, 3, 4

(b)   2, 3, 4, 1

(c)   3, 4, 1, 2

(d)   4, 1, 2, 3

Answer: (d)

79. Read the following statements:

(1) On August 8, 1941 the volunteers of Chhattisgarh participating in Individual Satyagraha were arrested near Lalitpur.

(2) Jwala Prasad Mishra and Yadunandan Prasad Shrivastava were among these volunteers.

(3) Pt. Ravishankar Shukla was the leader of these volunteers.

Select the correct answer:

(a)   1, 2 and 3 are correct.

(b)   1 and 2 are correct.

(c)   2 and 3 are correct.

(d)   1 and 3 are correct.

Answer: (b)

80. Match the following (Leaders of Chhattisgarh imprisoned during Quit India Movement of 1942 and places):

Answer: (c)

81. Who of the following Muslim leader accompanied Mahatma Gandhi on his arrival in Chhattisgarh in 1920?

(a)   Maulana Muhammad Ali

(b)   Maulana Shaukat Ali

(c)   Maulana Azad

(d)   Maulana Rahmat Ali

Answer: (b)

82. What is the factor of Tropical cyclone in the month of May?

(a)   Cyclone of Bay of Bengal

(b)   Western disturbance

(c)   Local temperature variation

(d)   North-eastern winds

Answer: (c)

83. Raipur district is not from the following:

(a)   District have maximum population

(b)   District have minimum male population

(c)   District have maximum rural population

(d)   District have maximum male female ratio of population

Answer: (c)

84. Drama theatre constructed in Sitabengra cave is located at

(a)   Raigarh

(b)   Ramgarh

(c)   Navagarh

(d)   None of these

Answer: (b)

85. Constructed by Laxman Deo Rai

(a)   Bhoramdeo

(b)   Narayan Temple

(c)   Bhandaldeo Temple

(d)   Deorani Temple

Answer: (a)

86. Albama hill located at

(a)   the West of Bijapur upland

(b)   the East of Bijapur upland

(c)   the South of Bijapur upland

(d)   the North of Bijapur upland

Answer: (a)

87. Akum and Todi is a musical instrument of which category?

(a)   Percussion instrument

(b)   Sting instrument

(c)   Wind instrument

(d)   None of the above

Answer: (c)

88. Kaksar is dance of which tribe?

(a)   Oraon

(b)   Halba         

(c)   Nagesia

(d)   Muria

Answer: (d)

89. Who is the author of book ‘Chhattisgarh Parichay’?

(a)   Padumlal Punnalal Bakshi

(b)   Gajanan Madhav Muktibodh

(c)   Baldeo Prasad Mishra

(d)   Pyarelal Gupta

Answer: (c)

90. Babu Rewaram was resident of which place?

(a)   Shivrinaryan

(b)   Ratanpur

(c)   Kudurmal

(d)   Rajim

Answer: (b)

91. Which of these is a creation of Thakur Jagmohan Singh?

(a)   Danlila

(b)   Shyama Swapn

(c)   Khoob Tamasha

(d)   Bastar Bhushan

Answer: (b)

92. What does “Para Bhar Lai, Agaas Bhar Bagarai’ signifies?

(a)   Flower garden

(b)   Sunflower

(c)   Stars

(d)   None of these

Answer: (c)

93. Which of the following is not a name of a ‘Bhaji’ (leaf vegetable)?

(a)   Karmata

(b)   Lal

(c)   Ramkeria

(d)   Amari

Answer: (c)

94. Which of the following is not an utensil?

(a)   Handiya

(b)   Kundera

(c)   Ghanouchi

(d)   Kanauji

Answer: (c)

95. Kishor Sahu Samman is awarded by Chhattisgarh government is for which of the following fields?

(a)   Film

(b)   Painting

(c)   Sculpture

(d)   Literature

Answer: (a)

96. What does’Nankan tura, bulak bulak ke par bandhay’ signifies?

(a)   Farmer

(b)   Niddle and thread

(c)   Hoe

(d)   None of the above

Answer: (b)

97. ‘Dhumkuriya’ is a youth dormitory of which tribe?

(a)   Nagasia

(b)   Kamar

(c)   Oraon

(d)   Bhaina

Answer: (c)

98. Which of the following is not a language of Bastar region?

(a)   Gondi

(b)   Halbi

(c)   Bhatri

(d)   Sadari

Answer: (d)

99. ‘Naat’ is famous with the name of which tribe?

(a)   Muria

(b)   Bhatra

(c)   Dorla          

(d)   Dhurwa

Answer: (b)

100. ‘Paik’ is related to which tribe?

(a)   Kanwar

(b)   Baiga

(c)   Oraon

(d)   Gond

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...