Delhi Police Multi-Tasking Staff Recruitment Examination Held on December 2018 Question Paper With Answer Key

Delhi Police Multi-Tasking Staff Recruitment Examination Held on December 2018

1. Which of the following is not a type of emergency under the Indian Constitution?

(a)   National emergency

(b)   Financial emergency

(c)   President’s rule

(d)   Political emergency

Answer: (d)

2. In whose court did Kautilya serve?

(a)   Bimbisara

(b)   Chandra Gupta Maurya

(c)   Ashoka

(d)   Mahapadma Nanda

Answer: (b)

3. Who among the following was awarded the Khel Ratna Award 2018?

(a)   Pankaj Advani

(b)   Virat Kohli

(c)   Mary Kom

(d)   PV Sindhu

Answer: (b)

4. Name the largest salt water lake in India :

(a)   Lonar Lake

(b)   Chilika Lake

(c)   Vembanad Lake

(d)   Wular Lake

Answer: (b)

5. Where is the Hornbill festival celebrated?

(a)   Nagaland

(b)   Tamil Nadu

(c)   Himachal Pradesh

(d)   Delhi

Answer: (a)

6. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark.

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (a)

7. Who is the present Governor of the Reserve Bank of India?

(a)   YV Reddy

(b)   Raghuram Rajan

(c)   Urjit Patel

(d)   D. Subbarao

Answer: (c)

8. National aquatic animal of India

(a)   Hilsa fish

(b)   Salt water crocodile

(c)   Gharial

(d)   Gangetic dolphin

Answer: (d)

9. Who introduced the rupee as a form of currency in India?

(a)   Babur

(b)   Shahjahan

(c)   Akbar

(d)   Sher Shah Shuri

Answer: (d)

10. Which of the following government schemes was announced to promote financial inclusion?

(a)   Atal Pension Yojana

(b)   Income Declaration Scheme

(c)   PM Jan Dhan Yojana

(d)   None of the above

Answer: (c)

11. Which of the following is another name for shifting cultivation?

(a)   Garnishing

(b)   Kahlua

(c)   Jhum

(d)   Terrace farming

Answer: (c)

12. City of pearls:

(a)   Kolkata

(b)   Hyderabad

(c)   Jaipur

(d)   Chandigarh

Answer: (b)

13. Name the largest mosque in India:

(a)   Quwwat-ul-islam

(b)   Char Minar

(c)   Moti Masjid

(d)   Jama Masjid

Answer: (d)

14. PPP stands for:

(a)   Public Private Partnership

(b)   Purchase Price Power

(c)   PAN Postal Payment

(d)   Primary Public Partner

Answer: (a)

15. Which of the following is one of the largest camel and cattle fairs in the world?

(a)   Pushkar

(b)   Desert

(c)   Surajkund

(d)   None of these

Answer: (a)

16. Recently , Nipah virus affected the State of:

(a)   Maharashtra

(b)   Kerala

(c)   Rajasthan

(d)   Manipur

Answer: (b)

17. Choose the correct mirror image of the given figure (X) from amongst the four alternatives.

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (d)

18. When is National Education Day celebrated?

(a)   November 11

(b)   December 3

(c)   July 16

(d)   April 9

Answer: (a)

19. Which Indian, also known as ‘Vishwa Kavi’, won the Nobel Prize in 1913?

(a)   Mahadevi Verma

(b)   Rabindranath Tagore

(c)   Sarojini Naidu

(d)   Satyendranath Bose

Answer: (b)

20. The critically endangered Gharial is found in:

(a)   Chambal

(b)   Chilika

(c)   Sutlej

(d)   Brahmaputra

Answer: (a)

21. What is the name of India’s indigenous navigation system?

(a)   NAVIC

(b)   GLONASS

(c)   India-GPS

(d)   GPS

Answer: (a)

22. A stationery shop has a sale of Rs 6435, Rs 6927, Rs 6855, Rs 7230 and Rs 6562 for 5 consecutive months. How much sale must it make in the sixth month so that it gets an average sale of Rs 6500?

(a)   Rs 4800

(b)   Rs 4991

(c)   Rs 5004

(d)   Rs 5000

Answer: (b)

23. Which of the following government schemes was introduced to deal with black money?

(a)   Indradhanush

(b)   PM Garib Kalyan Yojana

(c)   PM Jan Dhan Yojana

(d)   None of the above

Answer: (b)

24. What is Alibaba group?

(a)   High speed rail technology

(b)   American conglomerate

(c)   Chinese e-commerce company

(d)   A secret cave

Answer: (c)

25. Which team won the 2017 Ranji Trophy?

(a)   Mumbai

(b)   Delhi

(c)   Vibarbha

(d)   None of these

Answer: (c)

26. Which of the following is not a cropping season in India?

(a)   Kharif

(b)   Baisakh

(c)   Rabi

(d)   Zaid

Answer: (b)

27. Which of the following is not a specialized agency of the United Nations?

(a)   Red Cross

(b)   United Nations Environment Programme

(c)   World Food Programme

(d)   None of the above

Answer: (a)

28. Who appoints the Chief Justice of India?

(a)   Prime Minister of India

(b)   President of India

(c)   Law Minister

(d)   None of the above

Answer: (b)

29. Which is the first fully organic State in India?

(a)   Sikkim

(b)   Nagaland

(c)   Gujarat

(d)   Goa

Answer: (a)

30. Which of the following languages was spoken by Buddha?

(a)   Prakrit

(b)   Sanskrit

(c)   Apabhramsa

(d)   None of the above

Answer: (a)

31. Name the father of Green Revolution in India :

(a)   Norman Borlaug

(b)   Satish Dhawan

(c)   MS Swaminathan

(d)   CNR Rao

Answer: (c)

32. Which of the following is not a constitutional body?

(a)   Election Commission

(b)   Union Public Service Commission

(c)   Central Vigilance Commission

(d)   Finance Commission

Answer: (c)

33. Which of the following is not a mammal?

(a)   Elephant

(b)   Tiger

(c)   Snake

(d)   Cat

Answer: (c)

34. If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother of B; A % B means A is the father of B and A × B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

(a)   Q – N + M × P

(b)   P + S × N – Q

(c)   P – M + N × Q

(d)   Q – S % P

Answer: (c)

35. Where was the 10th BRICS Summit 2018 held?

(a)   Johannesburg

(b)   New Delhi

(c)   Bejing

(d)   Moscow

Answer: (a)

36. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (a)

37. Find the HCF of 59, 14

(a)   826

(b)   2

(c)   326

(d)   1

Answer: (d)

38. Choose the word which is different from the rest.

(a)   Rigveda

(b)   Yajurveda

(c)   Atharvaveda

(d)   Ayurveda

Answer: (d)

39. Which State was the awarded the best fisheries State?

(a)   Tripura

(b)   Goa

(c)   Kerala

(d)   Jharkhand

Answer: (d)

40. Who wrote Abhijnanashakuntalam?

(a)   Harisena

(b)   Shudraka

(c)   Kalidasa

(d)   Ved Vyasa

Answer: (c)

41. Flow : River : : Stagnant : ?

(a)   Rain

(b)   Stream

(c)   Pool

(d)   Canal

Answer: (c)

42. Which of the following is not a State capital city?

(a)   Bhopal

(b)   Shimla

(c)   Kochi

(d)   Gangtok

Answer: (c)

43. Din-i-Illahi was propounded by :

(a)   Akbar

(b)   Shahjahan

(c)   Iltutmish

(d)   Ashoka

Answer: (a)

44. Where is the Bhabha Atomic Research Centre located?

(a)   Kolkata

(b)   Mumbai

(c)   Chennai

(d)   Delhi

Answer: (b)

45. What is the tenure of the Election Commission?

(a)   3 yr

(b)   5 yr

(c)   6 yr

(d)   4 yr

Answer: (b)

46. What were Jain gurus or teachers called?

(a)   Abhangas

(b)   Ajivikas

(c)   Tirthankaras

(d)   Alvars

Answer: (c)

47. Who was awarded the 2018 Seoul Peace Prize?

(a)   Angela Merkel

(b)   Narendra Modi

(c)   Barack Obama

(d)   None of the above

Answer: (b)

48. Name the largest border guarding force in the world :

(a)   Border Security Force (India)

(b)   People’s Armed Police (China)

(c)   Pakistan Rangers (Pakistan)

(d)   Frontex (EU)

Answer: (a)

49. Which of the following is regionally extinct in India?

(a)   Cheetha

(b)   Olive Ridley Turtle

(c)   Dugong

(d)   Flying squirrel

Answer: (a)

50. Where is the Asian Development Bank headquartered?

(a)   Shanghai (China)

(b)   London (UK)

(c)   Manila (Philippines)

(d)   Tokyo (Japan)

Answer: (c)

51. What is the name of India’s first manned mission?

(a)   Mangalyaan

(b)   Chandrayaan

(c)   Gaganyaan

(d)   Habitat III

Answer: (c)

52. Which city was designed be Le Corbusier?

(a)   New Delhi

(b)   Chandigarh

(c)   Kochi

(d)   Kolkata

Answer: (b)

53. Who wrote the national song-Vande Mataram?

(a)   Bankim Chandra Chatterjee

(b)   Lala Lajpat Rai

(c)   Rabindranath Tagore

(d)   Mahatma Gandhi

Answer: (a)

54. If square A with side 2 cm is joined with square B with side 2 cm, what is the area of figure formed by joining A and B?

(a)   16 sq cm

(b)   8 sq cm

(c)   18 sq cm

(d)   6 sq cm

Answer: (b)

55. Speed of a train is 20 m/sec. It can cross a pole in 10 seconds. What is the length of train?

(a)   100 m

(b)   200 m

(c)   300 m

(d)   400 m

Answer: (b)

56. Blood Moon is associated with :

(a)   literature

(b)   lunar eclipse

(c)   blood group

(d)   None of these

Answer: (b)

57. Who is known as Chiraag-e-Dilli?

(a)   Babur

(b)   Nizamuddin Auliya

(c)   Sheikh Nasiruddin Mahmud

(d)   Shahjahan

Answer: (c)

58. Who is the current Speaker of the Lok Sabha?

(a)   Meera Kumar

(b)   Sumitra Mahajan

(c)   Somnath Chatterjee

(d)   None of these

Answer: (b)

59. Who was the first woman judge to be appointed to the Supreme Court of India?

(a)   M. Fathima Beevi

(b)   Indu Malhotra

(c)   Indira Jaising

(d)   None of these

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 60-63) Read the information given below and answer the questions that follow.

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre :

• P is second to the right of T who is the neighbor of R an V.

• S is not the neighbor of P.

• V is the neighbor of U.

• Q is not between S and W. W is not between U and S.

60. What is the position of S?

(a)   Between U and V

(b)   Second to the right of P

(c)   To the immediate right of W

(d)   Data inadequate

Answer: (c)

61. Which of the following is correct?

(a)   P is to the immediate right of Q.

(b)   R is between U and V.

(c)   Q is to immediate left of W.

(d)   U is between W and S.

Answer: (c)

62. Which two of the following are not neighbors?

(a)   RV

(b)   UV

(c)   RP

(d)   QW

Answer: (a)

63. Which one is immediate right to the V?

(a)   P    

(b)   U

(c)   R

(d)   T

Answer: (d)

64. At a certain conference of 100 people there are 29 Indian women and 23 Indian men. Out of these Indian people 4 are doctors and 24 are either men or doctors. There are no foreign doctors. Find the number of women doctors attending the conference.

(a)   3

(b)   2

(c)   1

(d)   4

Answer: (c)

65. Find the HCF of 59, 10.

(a)   1

(b)   59

(c)   3

(d)   590

Answer: (a)

66. How many dots lie opposite to the face having three dots, when the given figure is folded to form a cube?

(a)   2

(b)   4

(c)   5

(d)   6

Answer: (d)

67. Choose the figure which is different from the rest.

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (a)

68. There are 25 benches and 22 students. In how many ways can they be arranged?

(a)   13600

(b)   13700

(c)   13800

(d)   13900

Answer: (c)

69. A student obtained 78, 77, 68, 76, 78 marks in English, Maths, Physics, Biology and Chemistry respectively. Find his average marks.

(a)   70.2

(b)   77.6

(c)   75.4

(d)   74.6

Answer: (c)

70. Replace question mark.

REASON : SFBTPO : : THINK : ?

(a)   SGHMJ

(b)   UIJOL

(c)   UHNKI

(d)   UJKPM

Answer: (b)

71. Select the suitable figure from the four alternatives that would complete the

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (b)

72. The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?

(a)   10 yr

(b)   11 yr

(c)   12 yr

(d)   13 yr

Answer: (c)

73. Glove : Hand

(a)   Neck : Collar

(b)   Tie : Shirt

(c)   Socks : Feet

(d)   Coat : Pocket

Answer: (c)

74. Which word does not belong with the others?

(a)   Acute

(b)   Right

(c)   Obtuse

(d)   Parallel

Answer: (d)

75. 0, 2, 7, 12, 20, ?

(a)   28

(b)   29

(c)   30

(d)   31

Answer: (c)

76. How many points will be on the face opposite the face which contains 2 points ?

(a)   1

(b)   5

(c)   4

(d)   6

Answer: (d)

77. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother”. How is Suresh related to that boy?

(a)   Brother

(b)   Uncle

(c)   Cousin

(d)   Father

Answer: (d)

78. Product of the ages of A and B is 65 and their sum is 18. What is the difference in their ages?

(a)   8

(b)   9

(c)   10

(d)   11

Answer: (a)

79. If 1000 – (A – B) = 998 and (A + B) + 998 = 1008, find A and B.

(a)   A = 4, B = 2

(b)   A = 10, B = 8

(c)   A = 100, B = 98

(d)   A = 6, B = 4

Answer: (d)

80. Choose the correct mirror image of the given figure (X) from amongst the four alternatives.

Answer: (d)

81. Two positions of a dice are shown below. How many points will appear on the opposite to the face containing 5 points?

(a)   3

(b)   1

(c)   2

(d)   4

Answer: (d)

82. Marathon is to race as hibernation is to :

(a)   winter

(b)   bear

(c)   dream

(d)   sleep

Answer: (d)

83. A man walks 5 km toward South and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

(a)   West

(b)   South

(c)   North-East

(d)   South-West

Answer: (d)

84. In the below given sequence, what should be the next number?

173, 195, 217, 239, ……….

(a)   261

(b)   259

(c)   263

(d)   260

Answer: (a)

85. Find the next number in the series 173, 188, 203, 218, ………

(a)   232

(b)   233

(c)   235

(d)   231

Answer: (b)

86. Find the number of triangles in the given figure.

(a)   8

(b)   10

(c)   12

(d)   14

Answer: (d)

87. A bacterial population doubles everyday. On the 100th day, it was found that a lake was fully with bacteria. On which day was it half covered with bacteria?

(a)   Day 1

(b)   Day 50

(c)   Day 51

(d)   Day 99

Answer: (d)

88. Choose the figure which is different from the rest.

(a)   (1)

(b)   (2)

(c)   (3)

(d)   (4)

Answer: (d)

89. Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which direction of Y, is P?

(a)   North

(b)   South

(c)   South-East

(d)   None of these

Answer: (d)

90. A is two years older than B who is twice as old as C. The total of the ages of A, B and C is 27. How old is B?

(a)   10

(b)   12

(c)   14

(d)   16

Answer: (a)

91. What is essential to pain?

(a)   cut

(b)   burn

(c)   nuisance

(d)   hurt

Answer: (d)

92. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/h completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is :

(a)   153600

(b)   15360

(c)   10000

(d)   100000

Answer: (a)

93. Two pipes A and B ca fill tank in 6 hours and 4 hours respectively. If they are opened on alternate hours and A is opened first, how many hours will it take to fill the tank?

(a)   5 h

(b)   6 h

(c)   4 h

(d)   7.5 h

Answer: (a)

94. BINDING : BOOK

(a)   criminal : gang

(b)   display : museum

(c)   nail : hammer

(d)   frame : picture

Answer: (d)

95. Find the HCF of 59, 12

(a)   708

(b)   1

(c)   2

(d)   218

Answer: (b)

96. If 2 identical squares with side 3 cm are joined to form one shape, what is the area of this shape?

(a)   12 sq cm

(b)   6 sq cm

(c)   18 sq cm

(d)   8 sq cm

Answer: (c)

97. Find the next number in the series :

173, 151, 129, 107, ………

(a)   84

(b)   83

(c)   87

(d)   85

Answer: (d)

98. 

(a)   building

(b)   cottage

(c)   apartment

(d)   city

Answer: (a)

99. Ron scored 344 marks out of 400 marks and his elder brother Ben scored 582 marks out of 600 marks. Who scored percentage is better?

(a)   Ben

(b)   Ron

(c)   They both scored the same percentage

(d)   Data is inadequate

Answer: (a)

100. An error of 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is :

(a)   4%

(b)   3%

(c)   4.04%

(d)   2%

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...