Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2013 (GPAT, CET, NIPER etc.) Question Paper With Answer Key

Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2013

(GPAT, CET, NIPER etc.)

1. Psig equal to …………. .

(A)  psia- 14.7

(B)  psia- 15.7

(C)  psia- 16.7

(D)  pasia- 17.7

Answer: (A)

2. Enteric tablet coating material is …………. .

(A)  Sodium carboxy methyl cellulose

(B)  Hydroxypropyl methylcellulose

(C)  Povidone

(D)  Polyvinyl phthalate acetate

Answer: (D)

3. Solubility of gelatin capsule is decreased by …………. .

(A)  Fumaric acid

(B)  Formaline

(C)  Titanium oxide

(D)  All of the above

Answer: (B)

4. Which of the following is water is insoluble polymer ?

(A)  Hydroxypropyl methylcellulose

(B)  Ethyl cellulose

(C)  Pollyvinyl pyrrolidone

(D)  Hydroxypropyl cellulose

Answer: (B)

5. In Roche friabilator, plastic chamber revolves at …………. .

(A)  25-rpm

(B)  50-rpm

(C)  15-rpm

(D)  30-rpm

Answer: (A)

6. Diffusivity of a solute is affected by …………. .

(A)  Temperature

(B)  Pressure

(C)  Chemical nature

(D)  All of the above

Answer: (D)

7. Equation of half life of a substance in zero order reaction is:

(A)  0.693/k

(B)  a/2k

(C)  1/ak

(D)  3/2a2k

Answer: (B)

8. Which of the following is neutral preservative?

(A)  Chlorocresol

(B)  Chlorobutanol

(C)  Phenylmercuric acetate

(D)  Thiomersol

Answer: (A)

9. NCL is located at:

(A)  Pune

(B)  Kasauli

(C)  Chennai

(D)  Nagpur

Answer: (A)

10. Inadequate spreading of the coating solution before drying is called as:

(A)  Hazing

(B)  Blistering

(C)  Cracking

(D)  Orange peel effect

Answer: (D)

11. The mesh size of USP disintegration apparatus is:

(A)  2 mesh

(B)  5 mesh

(C)  10 mesh

(D)  20 mesh

Answer: (C)

12. According to the Phase rule, where degree of freedom is 3, the system is:

(A)  Bivariant

(B)  Invarient

(C)  Univariant

(D)  Trivariant

Answer: (B)

13. The ratio of dry gelatin / dry glycerin in soft gelatin capsule is:

(A)  0.4/1

(B)  0.6/1

(C)  0.8/1

(D)  1/0.8

Answer: (D)

14. The term used to describe the settling of an aggregated system & refers to the descending of the boundary between the sediment & the clear supernatant above it is :

(A)  Ostwald ripening

(B)  Subsidence

(C)  Sedimentation

(D)  None

Answer: (B)

15. …………. is dimensionless quantity.

(A)  Porosity

(B)  Tortuosity

(C)  Both

(D)  None

Answer: (C)

16. At the critical temperature, the surface tension of the liquid:

(A)  increases up to some extent

(B)  does not change

(C)  becomes zero

(D)  becomes negative

Answer: (C)

17. When one part of the solute is soluble in nine parts of a solvent, then the solute is:

(A)  very soluble

(B)  soluble

(C)  sparingly soluble

(D)  freely soluble

Answer: (D)

18. Number of significant figures in 28.0 is:

(A)  4

(B)  2

(C)  1

(D)  3

Answer: (D)

19. Bloom strength of gelatin capsule is directly proportional to :

(A)  molecular weight

(B)  molecular chain length

(C)  solubility of gelatin

(D)  forces involved in gelatin molecule

Answer: (A)

20. HLB values of detergents are in the range of :

(A)  13-16

(B)  8-16

(C)  7-9

(D)  3-8

Answer: (A)

21. Oral pharmaceutical aerosols involve the use of all propellents except :

(A)  trichloromonoflurmethane

(B)  dichlorodifluromethane

(C)  dichlorotetrafluroethane

(D)  isobutane

Answer: (D)

22. Angle of repose for free flowing powder is:

(A)  less than 20°

(B)  less than 40°

(C)  above 50°

(D)  above 80°

Answer: (A)

23. Chemical nature of asbestos is:

(A)  silica

(B)  cellulose

(C)  alumino silicate

(D)  silico tungstate

Answer: (C)

24. The size reduction of a substance to an extremely fine state by rubbing on a slab with the help of an insoluble liquid is called:

(A)  pulverization

(B)  levigation

(C)  trituration

(D)  elutriation

Answer: (C)

25. Psychrometric chart is related to :

(A)  osmotic pressure

(B)  humidity

(C)  solubility

(D)  evaporation

Answer: (B)

26. The unit of viscosity is :

(A)  g/cm.sec

(B)  g sec/cm

(C)  g.cm.sec

(D)  g. cm/sec

Answer: (A)

27. Magnesia magma is an example of

(A)  plastic flow

(B)  pseudo plastic flow

(C)  dilatants flow

(D)  Newtonian flow

Answer: (C)

28. O°C is equal to …………

(A)  273.61°K

(B)  273.16°K

(C)  273.00°K

(D)  273.68°K

Answer: (B)

29. Cedar wood oil is used in ………. magnification.

(A)  4x

(B)  10x

(C)  40x

(D)  100x

Answer: (D)

30. Ashwagandha is also known as:

(A)  withania root

(B)  shatmuli

(C)  virgianian bark

(D)  None of these

Answer: (A)

31. One of the following dominantly contains mucilage:

(A)  Isapghol

(B)  Cascara

(C)  Liquorice

(D)  Ajwan

Answer: (A)

32. When vitamin D is dissolved in chloroform and antimony trichloride solution is added to it, ………. colour appears.

(A)  transient blue

(B)  pinkish red

(C)  yellowish green

(D)  greenish yellow

Answer: (B)

33. In case Eugenia caryophyllus :

(A)  calcium oxalate prisms are absent

(B)  trichomes are absent

(C)  starch is absent

(D)  all of the above

Answer: (D)

34. Canada balsam is used for :

(A)  Staining the section

(B)  Staining the calcium oxalate crystal

(C)  Fixing the section

(D)  Staning starch grain

Answer: (C)

35. Sodium cromoglycate has been developed from ……… molecule found in Ammi visnaga.

(A)  Khellin

(B)  Tubocurarin

(C)  Morphine

(D)  Physostigmine

Answer: (A)

36. Johns wort is widely used in United States mainly as :

(A)  Antioxidant

(B)  Antitussive

(C)  Antidepressent

(D)  None of these

Answer: (C)

37. Biochemical target in pharmaceutical lead discovery may be :

(A)  Enzyme

(B)  Receptor

(C)  Ion channels

(D)  All of these

Answer: (D)

38. HTS mean :

(A)  High through put screening

(B)  Herbal therapeutic survey

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None

Answer: (A)

39. Carbohydrate consisting methoxylated polygalacturonic acid is:

(A)  Chitin

(B)  Cutin

(C)  Suberin

(D)  Pectin

Answer: (D)

40. Cystoliths are present in:

(A)  Vinca leaves

(B)  Datura leaves

(C)  Digitalis leaves

(D)  Vasaka leaves

Answer: (D)

41. Covering trichomes present in Datura are:

(A)  Uniseriate unicellular

(B)  Uniseriate multicellular

(C)  Biseriate unicellular

(D)  Uniseriate multicellular

Answer: (B)

42. Spanish Foxglove is:

(A)  D. lanata

(B)  D. lutea

(C)  D. thapsi

(D)  D. purpurea

Answer: (C)

43. In Coriander sativum, primary ridges are :

(A)  8 in number, prominent & straight

(B)  10 in number, prominent & straight

(C)  8 in number, wavy & inconspicuous

(D)  10 in number, wavy & inconspicuous

Answer: (D)

44. Which is not the characteristic of Gentian root:

(A)  Stone cells are absent

(B)  Starch grains are absent

(C)  Phloem fibres are absent

(D)  Calcium oxalate crystals are absent

Answer: (D)

45. Calcium oxalate crystal in Rauwolfia root is:

(A)  Prismatic

(B)  Cluster

(C)  Acicular

(D)  Rossete

Answer: (A)

46. Aglycon present in ginsenoside is:

(A)  dammarol

(B)  oleanolic acid

(C)  panaxadiol

(D)  polygallic acid

Answer: (A)

47. Virus free plant can be obtained from :

(A)  root culture

(B)  meristem culture

(C)  anther culture

(D)  All of these

Answer: (B)

48. Morphine alkaloids are biosynthesized from ………. amino acid.

(A)  phenyl alanine

(B)  tyrosine

(C)  lycine

(D)  alanine

Answer: (B)

49. Nux vomica contains strychnine not less than :

(A)  1.2%

(B)  2.3%

(C)  2.1%

(D)  3.2%

Answer: (A)

50. Dragendorff’s reagent is:

(A)  potassium mercuric iodide

(B)  potassium bismuth iodide

(C)  potassium iodide

(D)  picric acid

Answer: (B)

51. Kurchi bark belongs to family :

(A)  Rubiaceae

(B)  Apocynaceae

(C)  Loganiaceae

(D)  Leguminoceae

Answer: (B)

52. The major volatile oil present in Eucalyptus leaves is:

(A)  Cineol

(B)  Citral

(C)  Menthol

(D)  Ascaridol

Answer: (A)

53. Immobilization of enzyme on self-assembling nanocrystalline ceramic core is called as:

(A)  aquasome

(B)  neosome

(C)  transfersome

(D)  mesosome

Answer: (A)

54. In kinetics of cell growth in fermentation process, the phase in which cell number does not vary is called :

(A)  latent period

(B)  static period

(C)  death period

(D)  decelerated period

Answer: (A)

55. All enzymes are ………. in nature.

(A)  lipid

(B)  protein

(C)  carbohydrates

(D)  lipopolysaccharides

Answer: (B)

56. Microorganism used for obtained dextran by fermentation is:

(A)  Leuconostoc mesenteroids

(B)  Aspergillus oryzae

(C)  Trichodermal reesii

(D)  Aspergillus niger

Answer: (A)

57. In the tissue culture, all are used as microelements except:

(A)  Mn

(B)  Zn

(C)  Cu

(D)  Mg

Answer: (D)

58. Immobilization technique involves:

(A)  entrapment

(B)  complexation

(C)  adsorption

(D)  All of these

Answer: (D)

59. The protein part of enzyme is referred as:

(A)  haloenzyme

(B)  apoenzyme

(C)  prosthetic group

(D)  activator

Answer: (B)

60. A gelling agent in case of tissue culture is:

(A)  sucrose

(B)  cellulose

(C)  agar

(D)  gum xanthum

Answer: (C)

61. Which is the functional group transferred by coenzyme pyridoxal phosphate?

(A)  aldehyde

(B)  H-atom

(C)  amino

(D)  acyl

Answer: (C)

62. Extrachromosomal DNA which irreversibly integrate in the host DNA is called:

(A)  plasmid

(B)  mesosome

(C)  episome

(D)  None of these

Answer: (C)

63. Total number of Purine nucleotides is equal to total number of Pyrimidine nucleotides. This is according to:

(A)  Watson & Crick model

(B)  Bohr’s effect

(C)  Chargaff’s rule

(D)  None of the above

Answer: (C)

64. Exonucleases function:

(A)  to remove nucleic-acid only from the end of chain

(B)  to break bond within the DN chain

(C)  to remove sugar part of DNA

(D)  all of the above

Answer: (A)

65. In the cell culture, which gas is used in Cryopreservation of animals cells

(A)  O2

(B)  N2

(C)  SO2

(D)  CO2

Answer: (B)

66. Some enzyme requires metal ion for their activity. The metal ion is called as:

(A)  Co-factor

(B)  Co-enzyme

(C)  Activator

(D)  All of these

Answer: (C)

67. The movement of gene from one chromosome to another or from one site to different one on the same chromosome is called as:

(A)  translation

(B)  transposition

(C)  transformation

(D)  translocation

Answer: (B)

68. Enzyme used for conversion of m-RNA into c-DNA is

(A)  DNA polymerase

(B)  DNA ligase

(C)  Reverse transcriptase

(D)  RNA polymerase

Answer: (C)

69. The agglomeration of several fold chains of amino-acids is known as…….. structure.

(A)  Primary

(B)  Secondary

(C)  Tertiary

(D)  Quartenary

Answer: (D)

70. Gene manipulation to modify germ cells of animals permanently is called:

(A)  transgenesis

(B)  transphoresis

(C)  gene expression

(D)  None of these

Answer: (A)

71. Resolving power of electron microscope is near about:

(A)  1 nm

(B)  0.1 nm

(C)  0.01 nm

(D)  0.001 nm

Answer: (B)

72. In differential staining techniques, counter stain used is:

(A)  neutral red

(B)  crystal violet

(C)  methyl violet

(D)  gentian violet

Answer: (A)

73. The substances which are incapable to induce antibody formation themselves but can react with antibodies are known as:

(A)  Antigen

(B)  Haptenes

(C)  Complete Antigen

(D)  None

Answer: (B)

74. The bacteria which cannot grow in present of oxygen is termed as:

(A)  facultative anaerobes

(B)  obligate anaerobes

(C)  aerotolerant anaerobes

(D)  microaerophiles

Answer: (B)

75. Diagnostic test for Scarlet fever is:

(A)  Frei test

(B)  Paulbunnen test

(C)  Schulz-Charton test

(D)  Elek test

Answer: (C)

76. The most abundant amino-acid present in the body is:

(A)  Alanine

(B)  Glutamine

(C)  Aspartine

(D)  Tyrosine

Answer: (B)

77. Antibody, which crosses the placental membrane, is:

(A)  IgA

(B)  IgM

(C)  IgG

(D)  IgD

Answer: (C)

78. All of the following are fat soluble vitamins except:

(A)  Vit-A

(B)  Vit-K

(C)  Vit-C

(D)  Vit-E

Answer: (C)

79. Glycolysis occurs in:

(A)  Mitochondria

(B)  Cytoplasm

(C)  Golgi apparatus

(D)  Endoplasmic reticulum

Answer: (B)

80. Krabbe’s disease is due to the defeciancy of:

(A)  β-Galactosidase

(B)  β-Glucosidase

(C)  Ceramidase

(D)  Sphingomylinase

Answer: (A)

81. In normal healthy about, blood urea concentration is found to be :

(A)  20 mg/dL

(B)  60 mg/dL

(C)  80 mg/dL

(D)  100 mg/dL

Answer: (A)

82. In anchored polymerase chain reaction (PCR), how many primers are used:

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  4

Answer: (A)

83. Which of the following Anticancer agent have the least emetogenic activity:

(A)  Cisplatin

(B)  Cyclophosphamide

(C)  Decarbazine

(D)  Hydroxyurea

Answer: (D)

84. British Antilewisite (BAL) is name of:

(A)  Penicillamine

(B)  Dimercaprol

(C)  Deferiprone

(D)  Melarsoprol

Answer: (B)

85. Which of the following do not show Albumine-protein binding

(A)  Barbiturates

(B)  Lignocaine

(C)  NSAIDs

(D)  Tolbutamide

Answer: (B)

86. The first line drug for Burkit’s lymphoma is:

(A)  dauxorubucine

(B)  Actinomycine-D

(C)  cyclophosamide

(D)  Vinblastin

Answer: (C)

87. Which of the following factors affects the volume of distribution (Vd) of drug:

(A)  pKa of drug

(B)  patition coefficient of drug

(C)  plasma protein binding

(D)  All of the above

Answer: (D)

88. Canrenone is active metabolite of:

(A)  Digitoxin

(B)  Spironolactone

(C)  Dexamethasone

(D)  Prednisone

Answer: (B)

89. Inverse agonist means:

(A)  binds to receptor and produces the effect of agonist

(B)  binds to receptor and opposes the effect of agonist

(C)  binds to receptor and produces opposite effect of agonist

(D)  binds to receptor and produces effect like antagonist

Answer: (C)

90. The genetically determined unwanted reactivity to chemicals or drugs is called:

(A)  Intolerence

(B)  Drug allergy

(C)  Idiosyncracy

(D)  Poisoning

Answer: (C)

91. Which of the following agent is used in amerlirative test of Myasthenia gravis:

(A)  Eudrophonium

(B)  Physostigmine

(C)  Pyridostigmine

(D)  Neostigmine

Answer: (A)

92. Dale’s experiment is related with:

(A)  Angiotensine

(B)  Serotonine

(C)  Adrenaline

(D)  Acetylcholine

Answer: (C)

93. Straubb reaction in rats is shown by:

(A)  Ephidrine

(B)  Morphine

(C)  Histamine

(D)  Dopamine

Answer: (B)

94. Selective α2-antagonist is:

(A)  Phenoxybenzamine

(B)  Clonidine

(C)  Yohimbine

(D)  Phentolamine

Answer: (C)

95. Auerbach’s plexues and Meissner’s plexues are present in:

(A)  sympathetic system

(B)  parasympathetic system

(C)  enteric nervous system

(D)  none

Answer: (C)

96. One IU of Insulin equals to ………. .

(A)  0.04082 mg

(B)  0.4082 mg

(C)  0.004082 mg

(D)  0.0004082 mg

Answer: (A)

97. De-Jalons method is used in the bioassay of:

(A)  Insulin

(B)  Digitalis

(C)  Adrenaline

(D)  Histamine

Answer: (C)

98. Which one of the following stimulates central trigger zone (CTZ) and induces vomiting:

(A)  Hyoscine

(B)  Ipecac syrup

(C)  Both (A) and (B)

(D)  none

Answer: (B)

99. One of the following is a Leukotriene synthatase inhibitor:

(A)  Montelukast

(B)  Nedocromil Sodium

(C)  Ziluton

(D)  Zafirlukast

Answer: (C)

100. Which one of the following Anticonvulsant acts by blocking T-type Calcium channels:

(A)  Ethusuximide

(B)  Iminostilbines

(C)  Lemotrigine

(D)  Topiramate

Answer: (A)

101. Concurrent use of loop diuretics and Streptomycin is avoided because of:

(A)  Ototoxicity

(B)  Nephrotoxicity

(C)  Neuromuscular-blockade

(D)  Agranulocytosis

Answer: (A)

102. Erythromycin acts by:

(A)  combining with 50s-ribosome

(B)  combining with 30s-ribosome

(C)  interfering with DNA synthesis

(D)  all of the above

Answer: (A)

103. Loss of visual acuity due to optic neuritis is a major side effect of:

(A)  Pyrizinamide

(B)  Ethambutol

(C)  Rifampicin

(D)  Thiacetazone

Answer: (B)

104. Polyene antibiotics are ineffective against bacteria because:

(A)  unable to penetrate bacterial cell wall

(B)  bacteria do not have sterol

(C)  Both (A) and (B)

(D)  None of the above

Answer: (B)

105. G-protein coupled receptors are located:

(A)  intranuclearly

(B)  in cell membrane

(C)  Both (A) and (B)

(D)  None of the above

Answer: (B)

106. One of the following does not show enantiomerism

(A)  lactic acid

(B)  isopropyl chloride

(C)  chloroiodo methane sulphonic acid

(D)  secondary butyl chloride

Answer: (B)

107. One of the following does not give information about the conformations of macro molecules in solution:

(A)  CD

(B)  ORD

(C)  XRD

(D)  None of the above

Answer: (B)

108. One of the following is incorrect:

(A)  optical rotation is pH dependent

(B)  optical rotation changes with change in solvent

(C)  (S)-(+)-lactic acid is levo-rotatory in water

(D)  unit of specific rotation is deg cm29

Answer: (C)

109. Torsion angles in staggered conformation is:

(A)  90°

(B)  120°

(C)  60°

(D)  45°

Answer: (C)

110. ……………… is stereomutation :

(A)  racemization

(B)  epimerization

(C)  asymmetric transformation

(D)  all of the above

Answer: (D)

111. (+)-Lactic acid is:

(A)  dextro rotatory

(B)  levorotatory

(C)  meso

(D)  achiral

Answer: (A)

112. Phospholipids are usually in:

(A)  anionic form

(B)  dipolar ion form

(C)  non-ionic form

(D)  cationic form

Answer: (B)

113. Hydroxylation of cyclopentene with KmnO4 results in:

(A)  cis-1, 2-cyclopentanediol

(B)  tans-1, 2-cyclopentanediol

(C)  cyclopentanol

(D)  all of the above

Answer: (A)

114. A substance decolourise bromine solution in CCl4 and a cold, dilute, neutral permagnet solution. The substance is:

(A)  alkane

(B)  alkene

(C)  alcohol

(D)  aldehyde

Answer: (B)

115. 

Structure is of ………… .

(A)  (-) – Tartaric acid

(B)  (+)-Tartaric acid

(C)  Meso Tartaric acid

(D)  None of the above

Answer: (C)

116. Structure of (1R, 2S)-(-)-Ephedrine is:

Answer: (A)

117. 

The reaction is:

(A)  Friedel-Craft alkylation

(B)  Hoffmanns reaction

(C)  Witting reaction

(D)  Neber reaction

Answer: (A)

118. How many isomers are possible for Menthol?

(A)  3

(B)  4

(C)  5

(D)  6

Answer: (B)

119. Hogg kidney is used in kinetic resolution of recemic mixture as a source of:

(A)  Acylase 1

(B)  Lipase

(C)  Hydrolase

(D)  None of these

Answer: (A)

120. 

is …….. -1-(1-Naphthyl) ethylisocynate:

(A)  R

(B)  S

(C)  RS

(D)  None of these

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...