Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2014 (GPAT, CET, NIPER etc.) Question Paper With Answer Key

Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2014

(GPAT, CET, NIPER etc.)

1. Enteric coated tablet:

(A)  Protect drug from acidic environment

(B)  Prevent gastric irritation

(C)  delays absorption

(D)  All the above

Answer: (A)

2. Which of the following is true?

(A)  Low pKa, stronger the acid

(B)  Low pKa, stronger the base

(C)  High pKa, weaker the acid

(D)  High pKa, stronger the acid

Answer: (A)

3. Directly compressible diluents is:

(A)  Microcrystalline cellulose

(B)  Lactose

(C)  Starch

(D)  Methyl cellulose

Answer: (A)

4. Wursters process means:

(A)  Coacervation-phase separation

(B)  Pan coating

(C)  Air supension

(D)  Solvent evaporation

Answer: (C)

5. Bloom strength of gelatin is normally:

(A)  50 gm

(B)  200 gm

(C)  300 gm

(D)  400 gm

Answer: (B)

6. Particle size determination of Aerosol is performed by:

(A)  Cascade impactor

(B)  Gas chromatography

(C)  Andersons pipette

(D)  Pcynometer

Answer: (A)

7. Which of the following surfactant is amphoteric in nature?

(A)  Benzalkonium chloride

(B)  Lecithin

(C)  Polyalkoxy ether

(D)  SLS

Answer: (B)

8. The humidity in the operating area of capsule manufacturing is normally:

(A)  60%

(B)  50%

(C)  40%

(D)  20%

Answer: (C)

9. Millard reaction occurs between :

(A)  Hydrous lactose & amine

(B)  Unhydrous lactose & amine

(C)  Starch & amine

(D)  All the above

Answer: (A)

10. The phenomenon of increasing the solubility of various substance in water due to presence of large amount of additives is called:

(A)  Solubilization

(B)  Hydrotrophy

(C)  Cosolvency

(D)  Complexation

Answer: (B)

11. Complete separation of tablet in to two or more layers is called as:

(A)  Capping

(B)  Lamination

(C)  Picking

(D)  Mottling

Answer: (B)

12. The electrode used in polarography is:

(A)  Dropping mercury

(B)  Static mercury

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (C)

13. Spans are ……….. .

(A)  Polyoxythylene ether of fatty acid ester

(B)  Sorbitol ester of fatty acid

(C)  Combination of Polyoxyethylene & polyoxypropylene

(D)  High mole. wt. polyethylene glycol

Answer: (A)

14. Dilatometric curve is a plot of:

(A)  Weight v/s temperature

(B)  Specific volume v/s temperature

(C)  Volume v/s temperature

(D)  Density v/s temperature

Answer: (C)

15. A relation between vapour pressure & Absolute temperature of liquid is given by

(A)  Gibbs equation

(B)  Clausius-Clapeyron equation

(C)  Arrhenius equation

(D)  Vant Hoff equation

Answer: (B)

16. 1 Tera is equal to ……….. .

(A)  109

(B)  1012

(C)  1015

(D)  1018

Answer: (B)

17. The temperature at which liquid passes into solid state is known as:

(A)  Melting point

(B)  Triple point

(C)  Dew point

(D)  Freezing point

Answer: (D)

18. The movement of liquid through a plug or membrane across which potential is applied is called:

(A)  Electrophoresis

(B)  Electrodiffusion

(C)  Electroosmosis

(D)  All of these

Answer: (C)

19. Material used in IUDs is:

(A)  Copper

(B)  Cobalt

(C)  Aluminium

(D)  Titanum

Answer: (A)

20. Reynold number is related to:

(A)  Sedimentation

(B)  Flow of fluid

(C)  Evaporation

(D)  Filtration

Answer: (B)

21. As per USP, Type II glass means:

(A)  Borosilicate

(B)  Treated soda lime

(C)  Soda lime

(D)  General purpose Soda lime

Answer: (B)

22. The vesicle of lipid bilayer enclosing an aqueous compartment is termed as:

(A)  Neosome

(B)  Aquasome

(C)  Liposome

(D)  Mesosome

Answer: (C)

23. Drop weight method is used to measure:

(A)  Viscosity

(B)  Specific volume

(C)  Surface tension

(D)  Solubility

Answer: (C)

24. The energy required for size reduction is directly proportional to the product diameter is given by :

(A)  Kick law

(B)  Raults law

(C)  Bond law

(D)  Rittinger law

Answer: (D)

25. In sterile dosage form, all of the following buffers are used except:

(A)  Acetate

(B)  Citrate

(C)  Borate

(D)  Phosphate

Answer: (C)

26. LAL test is for:

(A)  Bacteria

(B)  Pyrogen

(C)  Fungi

(D)  Yeast

Answer: (B)

27. Raults law is related to:

(A)  Osmotic pressure

(B)  Vapour pressure

(C)  Atmospheric pressure

(D)  All the above

Answer: (B)

28. All of the following microorganisms present in the eye except:

(A)  S. epidermis

(B)  S. aureus

(C)  Diphtheroids

(D)  E.coli

Answer: (D)

29. A Browns tube used as indicator in ………sterilization.

(A)  Dry heat

(B)  Moist heat

(C)  Radiation

(D)  Chemical

Answer: (A)

30. Measles vaccine is given after ……….. month of birth:

(A)  3

(B)  6

(C)  9

(D)  12

Answer: (C)

31. ………. is synthetic benzimidazole derivative anthelmintic.

(A)  Albendazole

(B)  Ketokonazole

(C)  Fluconazole

(D)  All of these

Answer: (A)

32. ………….. is a depolarizing neuromuscular blocking agent that causes spastic paralysis of the helminth:

(A)  Mebendazole

(B)  Niclosamide

(C)  Piperazine

(D)  Pyrental

Answer: (D)

33. Zidovudine is a ………….. analogue.

(A)  Pyrimidine

(B)  Thymidine

(C)  Cytosine

(D)  Guanine

Answer: (B)

34. The life time of an excited singlet state is near about:

(A)  1012

(B)  106

(C)  104

(D)  1020

Answer: (B)

35. All adrenocorticosteroids are derived from:

(A)  Pregnane

(B)  Estrane

(C)  Cytosine

(D)  Histamine

Answer: (A)

36. The source used in spectroflurometer is:

(A)  Xenon flash lamp

(B)  Xenon arc lamp

(C)  Mercury vapour lamp

(D)  All the above

Answer: (D)

37. Precursor of Insulin called proinsulin contain…….amino acid:

(A)  68

(B)  86

(C)  79

(D)  97

Answer: (B)

38. All of the following hormonal drug possess a steroidal nucleus except:

(A)  Ethinyl estradiol

(B)  Levothyronine

(C)  Prednesolone

(D)  Norethindrone

Answer: (B)

39. Detection of Iron content in blood is done by:

(A)  Flame emission spectroscopy

(B)  Atomic absorption spectroscopy

(C)  Both A & B

(D)  None of the above

Answer: (C)

40. The energy level affected in UV-spectroscopy is:

(A)  Electronic

(B)  Vibrational

(C)  Rotational

(D)  All of these

Answer: (D)

41. In the IR spectrum of organic compound, the hydrogen stretching region is usually first investigated to determine:

(A)  Aromaticity

(B)  Aliphatically

(C)  Both A & B

(D)  Functional group

Answer: (C)

42. Cis 1, 2-dimethyl Cyclohexane has ……… confirmation.

(A)  e, e

(B)  e, a

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

43. 

This is cis 2,3-diphenylbutene on reaction catalytic hydrogenation over palladium in acetic acid, it yields predominantly………..2, 3-diphenylbutene.

(A)  meso

(B)  d

(C)  l

(D)  dl

Answer: (A)

44. The source of radiation used in far IR region is :

(A)  Tungsten filament

(B)  High pressure mercury lamp

(C)  Globar source

(D)  Nerst glower

Answer: (B)

45. Find the correct statement about Raman spectroscopy:

(A)  It can be used to detect the molecule with IR inactive spectra

(B)  It can not be used to study the material in aqueous solution

(C)  Raman scattering power is inversely proportional to concentration

(D)  All the above

Answer: (D)

46. mλ = 2d sin θ This equation is related to:

(A)  X-ray diffraction

(B)  ESR

(C)  Raman spectroscopy

(D)  None of the above

Answer: (A)

47. 

In above structure H2/H4 are:

(A)  Chemically equivalent

(B)  Magnetic equivalent

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

48. 1 torr is equal to ………. .

(A)  1333 pascal

(B)  133.3 pascal

(C)  13.33 pascal

(D)  1.333 pascal

Answer: (B)

49. In reverse phase chromatography, stationary & mobile phase are …………. respectively.

(A)  Polar & Non polar

(B)  Non polar & Polar

(C)  Polar & Polar

(D)  Non polar & Non polar

Answer: (B)

50. In mass spectroscopy, ionization source for the biological compound like harmone, enzyme is:

(A)  Chemical

(B)  Electron impact

(C)  FAB

(D)  All of these

Answer: (C)

51. Solvent programming in HPLC is called as:

(A)  Isocratic elution

(B)  Gradient elution

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (B)

52. Pulse free pumps used in HPLC is:

(A)  Syrringe type pump

(B)  Pneumatic pump

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

53. Peptidomimetics are molecules with …………. .

(A)  No peptide bonds

(B)  Molecular weight less than 700

(C)  Activity similar to apeptide

(D)  All the above

Answer: (C)

54. ………… can be used to catalysed organic reaction with regioselectivity:

(A)  Cyclodextrine

(B)  AlLiH4

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

55. Invert sugar is a mixture of D(+)-glucose and D(-)-fructose. This sugar is:

(A)  Dextrorotatory

(B)  Levorotatory

(C)  optically inactive

(D)  racemic modidication

Answer: (B)

56. The dextro form of β-methacholine is approximately 500 times more active than the levo enantiomer. The observed difference is most likely due to difference in:

(A)  Dissolution

(B)  solubility

(C)  distribution

(D)  receptor selectivity

Answer: (D)

57. Levulose is:

(A)  D(+)-glucose

(B)  D(-)-fructose

(C)  D(-)-glucose

(D)  D(+)-fructose

Answer: (B)

58. One of the following is soluble in the alcohol:

(A)  Asafoetida

(B)  Acasia

(C)  Gelatin

(D)  Aloe

Answer: (A)

59. One of the following is soluble in the alcohol:

(A)  Asafoetida

(B)  Acaisa

(C)  Gelatin

(D)  Aloe

Answer: (D)

60. Frothing on shaking of a powder with water indicates presence of:

(A)  Tannin

(B)  Saponine

(C)  Carbohydrate

(D)  None

Answer: (B)

61. Colour of Ergot is:

(A)  White

(B)  Dark-brown

(C)  Yellow

(D)  Green

Answer: (B)

62. …………. colour is observed in Murexide test for………..

(A)  Yellow, Indole

(B)  Blue, Imidazole

(C)  Purple, Purine

(D)  Green, Pyrrole

Answer: (C)

63. Shinoda test is used for:

(A)  Tannin

(B)  Protein

(C)  Flavonoid

(D)  Fat

Answer: (C)

64. Bioactive product presented as dietary supplements are called:

(A)  Drugs

(B)  Neutraceuticals

(C)  Cosmaceuticals

(D)  None of these

Answer: (B)

65. Famous insecticide BHC means:

(A)  Benzene hexachloride

(B)  Benzene heptachloride

(C)  Benzene hexaiodide

(D)  Benzene heptaiodide

Answer: (A)

66. Gibberellin A was isolated in 1938; which is actually a mixture of atleast six gibberellins. One of them is GA3; which is termed as:

(A)  Gibberellic acid

(B)  Gibberellin

(C)  Gibbane

(D)  None of these

Answer: (A)

67. Watson & ………. announced discovery of DNA structure in………… .

(A)  Sanger, 1960

(B)  Crick, 1953

(C)  Crick, 1960

(D)  Sanger, 1953

Answer: (B)

68. Shikimic acid acts as precursor for biosynthesis of:

(A)  Glycosides

(B)  Steroids

(C)  Amino acid

(D)  None of these

Answer: (C)

69. One of the following is correct:

(A)  Stomata & water pore are same

(B)  Stomata are immovable

(C)  Water pore are immovable

(D)  Water pore are movable

Answer: (C)

70. Ash content represent:

(A)  Organic content

(B)  Inorganic content

(C)  Both (A) & (B)

(D)  Water content

Answer: (B)

71. Strong acrid smell of mustered oil is due to:

(A)  Allyl isothiocyanate

(B)  Sinigrin

(C)  Myrocin

(D)  Myristic acid

Answer: (A)

72. Bandha soap is related to:

(A)  Myristica fragrans

(B)  Acorus calamus

(C)  Eugenia caryophyllus

(D)  Hedychium spicatum

Answer: (A)

73. Bloom strength is related to:

(A)  Lectin

(B)  Gelatin

(C)  Heparin

(D)  Trypsin

Answer: (B)

74. High production of Crocus sativum in India:

(A)  Tamil Nadu

(B)  Maharashtra

(C)  Kashmir

(D)  Assam

Answer: (C)

75. Deadly Night Shade leaf is synonym of:

(A)  Belladona

(B)  Hyoscine

(C)  Atropine

(D)  Datura

Answer: (A)

76. Opium alkaloids are present as salt of:

(A)  Acetic acid

(B)  Meconic acid

(C)  Phenoxacetic acid

(D)  Benzoic acid

Answer: (B)

77. Idioblast of calcium oxalate crystals is a characteristic of:

(A)  Ipecacuanha root

(B)  Aconite root

(C)  Kurchi bark

(D)  Cinchona bark

Answer: (D)

78. Glyoxaline nuclease is a part of structure of:

(A)  Lobeline

(B)  Ephedrine

(C)  Pilocarpine

(D)  Morphine

Answer: (C)

79. Phloem fibres are absent in:

(A)  Cinchona bark

(B)  Liquorice root

(C)  Kurchi bark

(D)  All of these

Answer: (C)

80. Curcuma longa rhizomes are yellow due to:

(A)  Curcuminoids

(B)  Camphene

(C)  Starch grain

(D)  All of these

Answer: (A)

81. One of the following is not mineral drug:

(A)  Calamine

(B)  Guggul

(C)  Kieselghur

(D)  Shilajit

Answer: (B)

82. Unlighnified pith is a microscopic characteristics of:

(A)  E. sinica

(B)  E.equisetia

(C)  E.distachya

(D)  All of these

Answer: (A)

83. One pair is incorrect:

(A)  Anisocytic-Cruciferous stomata

(B)  Paracytic-Rubiaceous

(C)  Anomopcytic-Ranunculaceaous

(D)  Dicytic-Irreguler cell stomata

Answer: (D)

84. One of the following is growth inhibitor harmone in plants:

(A)  Auxins

(B)  Ethylene

(C)  Phosphon

(D)  Cytokinins

Answer: (C)

85. Choromome are equally divided to two opposite poles in:

(A)  Metaphase

(B)  Prophase

(C)  Telophase

(D)  Anaphase

Answer: (A)

86. Reticulate parenchyma is absent in:

(A)  Caraway fruit

(B)  Dill fruit

(C)  Fennel fruit

(D)  All of these

Answer: (A)

87. Glucose has ………. isomers.

(A)  16

(B)  12

(C)  32

(D)  24

Answer: (A)

88. Presence of ………….. in a molecule precludes chirality.

(A)  Plane of symmetry

(B)  Point of symmetry

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (A)

89. Dimethyl ether & ethanol are …………. isomers.

(A)  conformational

(B)  configurational

(C)  constitutional

(D)  stereo

Answer: (B)

90. Zeigler Natta catalyst consist of:

(A)  Metal halide

(B)  Aluminium alkyl

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (B)

91. ………. enanntiomer of Ibuprofen is actie.

(A)  S(+)

(B)  S(-)

(C)  R(+)

(D)  R(-)

Answer: (A)

92. One of the following is false:

(A)  Configurations D & dextro are different.

(B)  Sinister means anticlockwise.

(C)  L-compound always rotates plane of plane polarized light to left.

(D)  All the above

Answer: (C)

93. Following molecules has …………… stereocentres.

(A)  1

(B)  2

(C)  5

(D)  no

Answer: (B)

94. (a + (b)2 = ………….. .

(A)  a2 + 2ab + b2

(B)  a2 + a2b2 + b2

(C)  (a + b) (a – b)

(D)  a2 + 2ab + b2

Answer: (A)

95. A diene CH2 = C(CH3)CH = CH2 is:

(A)  Isoprene

(B)  terpenes

(C)  citronellol

(D)  None of these

Answer: (A)

96. The specific rotation for a pure enantiomer is known to be −39° g1 mL1 dm1. A sample containing both enantiomers is found to have an observed rotation of −62° in a one dm tube at a concentration of 3.5 g/100 mL. What is the optical purity of the sample?

(A)  73% of the (−) enantiomer and 97% of the (+) enantiomer.

(B)  3% of the (−) enantiomer and 97% of the (+) enantiomer.

(C)  27% of the (−) enantiomer and 73% of the (+) enantiomer

(D)  97% of the (−) enantiomer and 3% of the (+) enantiomer

Answer: (A)

97. Epoxides are compounds containing ………. membered ring.

(A)  two

(B)  three

(C)  four

(D)  five

Answer: (B)

98. Number of atoms (Population) in ground and excited state are expressed by:

(A)  Maxwell-Boltzmann equation

(B)  Planks constant

(C)  Beers law

(D)  None of the above

Answer: (A)

99. MSDS means :

(A)  Material Safety Data Sheet

(B)  Material Standard Data sheet

(C)  Manual of Standard Drug Substance

(D)  None of the above

Answer: (A)

100. ODS in HPLC means:

(A)  Octadecyl Silane

(B)  Organic Drug Solution

(C)  Octadecyl Silance

(D)  None of the above

Answer: (A)

101. Isoelectric point of amino acids is a:

(A)  Temperature

(B)  pH

(C)  Pressure

(D)  Volume

Answer: (B)

102. Poisoning capacity is related to :

(A)  Conductimetry

(B)  pH metry

(C)  Potentiometry

(D)  Voltametry

Answer: (C)

103. Nitrogen in proteins can be determined by :

(A)  Kjeldahl analysis

(B)  Nernst equation

(C)  Michaelis equation

(D)  None of these

Answer: (A)

104. Amino acids are:

(A)  Acidic

(B)  Basic

(C)  Amphoteric

(D)  All of these

Answer: (C)

105. pH transition range of phenolphthalein is:

(A)  pH 8-10

(B)  pH 3-5

(C)  pH 11-13

(D)  pH 6-8

Answer: (A)

106. What man filter paper 42 has pore size of:

(A)  8 μm

(B)  2.5 μm

(C)  20 μm

(D)  25 μm

Answer: (B)

107. Accidental error are also called as:

(A)  Indeterminant error

(B)  Random error

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

108. …………. column in GC shows the best efficiency.

(A)  WCOT

(B)  SCOT

(C)  FSOT

(D)  Packed

Answer: (C)

109. Glass transition temperature is related to:

(A)  Carbohydrates

(B)  Polymer

(C)  Lipid

(D)  None of these

Answer: (B)

110. X-rays are:

(A)  α-particle

(B)  β-particle

(C)  Electromagnetic radiation

(D)  γ-particle

Answer: (C)

111. Curie point of triglycin sulphate is:

(A)  47°C

(B)  74°C

(C)  38°C

(D)  83°C

Answer: (A)

112. Shim coils are used in:

(A)  Mass spectrometer

(B)  NMR spectrometer

(C)  IR spectrometer

(D)  UV spectrometer

Answer: (B)

113. Enantiotopic group are attached to :

(A)  Prochiral center

(B)  achiral center

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

114. Homotopic ligands are :

(A)  Enantiotopic

(B)  Distereotopic

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (D)

115. Starch gives blue colour on reaction with iodine. This is due to:

(A)  Amylase

(B)  Amylopectin

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

116. Prosthetic group of hemoglobin contain iron bound to:

(A)  Pyridine rings

(B)  Pyrrole rings

(C)  Pyrimidine rings

(D)  Tyrosine rings

Answer: (B)

117. ……….. is used in sangers method of terminal residue analysis.

(A)  Phenyl isothiocynate

(B)  Corboxypeptidase

(C)  Ethyl chloroacetate

(D)  2, 4-dinitroflurobenzene

Answer: (D)

118. …………… received 2 Nobel prizes:

(A)  Sanger

(B)  Watson

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

119. If INDIA is written as 95491, DELHI will be written as:

(A)  45389

(B)  45489

(C)  45498

(D)  45398

Answer: (A)

120. A goes 4 km to south then 8 km west then 6 km north then 8 km east and then 2 km south. How far is A from the starting point?

(A)  2 km

(B)  1 km

(C)  0 km

(D)  3 km

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...