Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2016 (GPAT, CET, NIPER etc.) Question Paper With Answer Key

Pharmaceutical Science (PY) Competitive Examination-2016

(GPAT, CET, NIPER etc.)

1. D-(+) Glyceraldehyde is:

(A)  R

(B)  S

(C)  RS

(D)  None of these

Answer: (A)

2. Reduction of alkene with ………..yields predominantly trans-alkene:

(A)  sodium in liquid NH3

(B)  Lindlar catalyst

(C)  specially prepared palladium

(D)  All of the above

Answer: (A)

3. Benzene does not show reaction with:

(A)  HI

(B)  HNO3/H2SO4

(C)  Cl2/Fe

(D)  Br2/Fe

Answer: (A)

4. Hydrolysis of glycerides yields:

(A)  salts of fatty acids

(B)  Glycerol

(C)  Soap

(D)  All of these

Answer: (C)

5. Addition of HBr to 1-Butene yields 2-Bromobutadiene. The sp2 carbon of butane is called :

(A)  Enantioselective

(B)  Enatiotopic

(C)  Enantiotropic

(D)  None of these

Answer: (B)

6. Racemization during peptide synthesis can be suppressed by adding:

(A)  weak acid

(B)  weak base

(C)  strong acid

(D)  strong base

Answer: (A)

7. Biosynthesis of amino acid in most living cell produces material having :

(A)  D-configuration

(B)  L-configuration

(C)  DL-configuration

(D)  None of these

Answer: (B)

8. Example of metabolically inert tissue:

(A)  Tooth enamel

(B)  Eye lens

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (C)

9. Select the correct :

(A)  Propionic acid-Prochiral center

(B)  (S)-lactic acid-Chiral center

(C)  Pyruvic acid-Prochiral center

(D)  All of the above

Answer: (D)

10. Anisochrony means:

(A)  Difference in chemical shift

(B)  Difference in electric potential

(C)  Difference in coupling constant

(D)  None of the above

Answer: (A)

11. One statement is incorrect:

(A)  Enantiotopic nuclei are isochronous in achiral media

(B)  Diastereotopic nuclei are anisochronous

(C)  Enantiotopic nuclei are anisochronous in achiral media

(D)  Detection of distereotopic nuclei by NMR is independent of temperature

Answer: (D)

12. E2 elimination is:

(A)  Stereoselective

(B)  Stereospecific

(C)  Both (A) and (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

13. Threo-3-Chloro-2-butanbol is:

(A)  Dextro-enatiomer

(B)  Levo-isomer

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

14. Reaction of formaldehyde with Grignard reagent yields:

(A)  Tertiary alcohol

(B)  Secondary alcohol

(C)  Primary alcohol

(D)  All of these

Answer: (C)

15. 

(A)  Diastereomers

(B)  Anomers

(C)  Both A & B

(D)  None of these

Answer: (C)

16. Azithromycin is prepared by ………rearrangement.

(A)  Beckmann

(B)  Hoffman

(C)  Lossen

(D)  All of these

Answer: (A)

17. Acyclovir is most widely used in the treatment of:

(A)  Genital Herpes simplex

(B)  HIV

(C)  Sarcoma

(D)  Influenza

Answer: (A)

18. Quinidine sulphate is a………….of quinine.

(A)  Levorotatory Diastereomer

(B)  Dextrorotatory Diastereomer

(C)  Enantiomer

(D)  None of the above

Answer: (B)

19. this is:

(A)  Curtius rearrangement

(B)  Hofmann rearrangement

(C)  Lossen rearrangement

(D)  None of the above

Answer: (B)

20. Synthesis of carboxylic acids by ………. increase the length of carbon chain:

(A)  Grignard synthesis

(B)  Nitrile synthesis

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (C)

21. ……….. is a non reducing sugar:

(A)  Glucose

(B)  Fructose

(C)  Sucrose

(D)  All of these

Answer: (C)

22. Anomers are also:

(A)  Diastereomers

(B)  Enantiomers

(C)  Both (A) & (B)

(D)  All of these

Answer: (A)

23. Glimepiride & Glipizide are similar except their:

(A)  Glimepiride-Pyrazine

(B)  Glimepiride-Pyrrolidine

(C)  Glipizide-Pyrrolidine

(D)  None of the above

Answer: (B)

24. 

(A)  Trans

(B)  Cis

(C)  Guache

(D)  Eclipsed

Answer: (C)

25. One of the following is not Xanthine alkaloid:

(A)  Caffiene

(B)  Theophyline

(C)  Theobromine

(D)  Amphetamine

Answer: (D)

26. Carr Price reaction of vitamin A gives:

(A)  Intense blue

(B)  Intense violet

(C)  Intense Green

(D)  Intense red

Answer: (A)

27. One of the following is Benzothiazepine calcium channel blocker:

(A)  Verapamil

(B)  Nifedipine

(C)  Biperidile

(D)  Diltiazem

Answer: (D)

28. ………….is the suitable candidate for Bucoadhesive drug delivery system.

(A)  Nitroglycerin

(B)  Verapamil

(C)  Propranolol

(D)  All of these

Answer: (D)

29. Find out incorrect pair:

(A)  stomach pH 1-3

(B)  skin pH 4-5

(C)  saliva pH 6-7

(D)  tears pH 6-7

Answer: (B)

30. The most stable conformation of Acetylcholine is:

(A)  Trans

(B)  Guache

(C)  Eclipsed

(D)  All of these

Answer: (A)

31. One of the following is long acting Insulin preparation:

(A)  Insulin zinc suspension

(B)  Globin zinc insulin suspension

(C)  Protamine zinc insulin suspension

(D)  Isophane insulin suspension

Answer: (C)

32. Nano car was designed by TATA motors at :

(A)  Pune

(B)  Nandigram

(C)  Gudgaon

(D)  Chandigarh

Answer: (A)

33. CrocinTM is a product of:

(A)  Glaxosmithkline

(B)  Pfizer

(C)  Medi Nova

(D)  Torent

Answer: (A)

34. Pethidine is used in:

(A)  obtaining pleasure

(B)  Euphoria

(C)  Parkinsonism

(D)  Aneasthesia

Answer: (D)

35. ………… is a triabasic acid.

(A)  CH3COOH

(B)  H2SO4

(C)  H3PO4

(D)  None of these

Answer: (C)

36. Vodaka is an alcoholic beverage obtained from fermentation of:

(A)  Potato

(B)  Apple

(C)  Rice

(D)  All of these

Answer: (A)

37. One of the following great names is related with Magic bullet:

(A)  Pasteur

(B)  Ehrlich

(C)  Sorenson

(D)  A. Fleming

Answer: (B)

38. A cake of round shape has to be divided in three straight strokes by a knife. How many maximum slices can be obtained?

(A)  7

(B)  8

(C)  6

(D)  9

Answer: (A)

39. Population of 1 billion grows by 1% each year. How many years does it take to grow approximately double its present size?

(A)  10

(B)  100

(C)  50

(D)  200

Answer: (B)

40. Find the next number in the series: 2, 5, 10, 17, 26:

(A)  35

(B)  38

(C)  39

(D)  37

Answer: (D)

41. …………. is a measure of central tendency.

(A)  Mean

(B)  Mode

(C)  Median

(D)  All of these

Answer: (D)

42. Find the missing number 24: 15 : : 63: ?

(A)  56

(B)  38

(C)  48

(D)  28

Answer: (C)

43. Bloch & Purcell won the Nobel prize of 1952 for their contribution in…………

(A)  NMR

(B)  IR

(C)  DSC

(D)  Chromatography

Answer: (A)

44. Densitometry is used in:

(A)  GCIR

(B)  TLC

(C)  GLC

(D)  All of these

Answer: (B)

45. Beer-Lambert’s law is applied in:

(A)  UV-Visible spectroscopy

(B)  IR-spectroscopy

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (C)

46. ………….gas is used in Hollow cathode discharge lamp.

(A)  Helium

(B)  Neon

(C)  Argon

(D)  All of these

Answer: (D)

47. ………………is called as vibrational spectroscopy.

(A)  IR

(B)  UV-Visible

(C)  ESR

(D)  NMR

Answer: (A)

48. Column coupling HPLC is also known as ……….chromatography

(A)  Column back flushing

(B)  Boxcar

(C)  Filtration

(D)  None of the above

Answer: (B)

49. Nernst distribution law is related to:

(A)  Partition coefficient

(B)  Oxidation potential

(C)  Reduction potential

(D)  None of the above

Answer: (A)

50. …………. amino acid shows fluroscence.

(A)  Glycin

(B)  Tryptophan

(C)  Cystein

(D)  Serine

Answer: (B)

51. …………..plating is used in GC-IR to increase the effective pathlenth of IR cell.

(A)  Gold

(B)  Stainless steel

(C)  Chromium

(D)  None of these

Answer: (A)

52. Resolution of HPLC can be modified by:

(A)  Decreasing particle size

(B)  Decreasing column diameter

(C)  Changing flow rate

(D)  All of the above

Answer: (D)

53. One of the following is universal HPLC detector:

(A)  IR

(B)  UV-Visible

(C)  Refractive index

(D)  All of these

Answer: (C)

54. Solvent shift in UV-Visible spectroscopy is related with:

(A)  Boiling point of solvent

(B)  Polarity of solvent

(C)  Molecular weight of solvent

(D)  None of the above

Answer: (B)

55. 1μg is equal to………..

(A)  106 mg

(B)  106 mg

(C)  109 mg

(D)  109 mg

Answer: (A)

56. …………….. is a standard used in mass spectroscopy.

(A)  TMS

(B)  DSS

(C)  PFK

(D)  None of these

Answer: (C)

57. Henry-Moslehy relationship is related to:

(A)  UV-Visible spectroscopy

(B)  IR spectroscopy

(C)  X-ray diffraction

(D)  NMR

Answer: (C)

58. One of the following statements is incorrect

(A)  Polarimetry & polarography are the same

(B)  Current remains constant in polarimetry

(C)  0.1 N HCL solution is present in glass electrode

(D)  Electral powder can be analyzed by flame photometry

Answer: (A)

59. Compatibility of drug with excipients can be studied by:

(A)  DSC

(B)  Atomic absorption spectroscopy

(C)  UV-Visible spectroscopy

(D)  None of the above

Answer: (A)

60. Conjugation in a molecule increases:

(A)  Absorptivity

(B)  Extinction coefficient

(C)  Molar absorptivity

(D)  All the above

Answer: (D)

61. Normality of concentrated HCl is approximately:

(A)  1.7 N

(B)  17 N

(C)  35 N

(D)  None of these

Answer: (A)

62. Most of the drugs in the USP are assayed by:

(A)  IR spectroscopy

(B)  NMR

(C)  UV-Visible spectroscopy

(D)  Chromatography

Answer: (D)

63. Headspace analysis is done by:

(A)  GC

(B)  HPLC

(C)  HPTLC

(D)  None of these

Answer: (A)

64. Gastric residence time of a dosage form can be studied by:

(A)  X-ray crystallography

(B)  γ-Scintigraphy

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of the above

Answer: (C)

65. Mylar film is used in instrumentation of:

(A)  NMR

(B)  FTIR

(C)  Polarimeter

(D)  None of these

Answer: (B)

66. Control of pressure is important in:

(A)  UV-Visible Spectrometry

(B)  Mass Spectrometry

(C)  NMR

(D)  IR Spectrometry

Answer: (B)

67. If mobile phase or stationary phase in HPLC is chiral, then:

(A)  Enantiomers can be separated

(B)  Enantiomers can not be separated

(C)  Flow rate is to be reduced

(D)  Guard column can be used

Answer: (A)

68. Cyclohaxane shows ……………. NMR spectra at temperature 25°C & −40°

(A)  same

(B)  different

(C)  no

(D)  None of these

Answer: (B)

69. Analytical technique useful in evaluation of Aerosols:

(A)  IR

(B)  GC

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (C)

70. Hooke’s law is a basis for:

(A)  X-ray diffraction

(B)  IR spectroscopy

(C)  NMR

(D)  Gravinmetry

Answer: (B)

71. EDTA is :

(A)  Hexadentate

(B)  pentadentate

(C)  heptadentate

(D)  tetradentate

Answer: (A)

72. ICH guidelines are related to:

(A)  Analytical method validation

(B)  Stability studies of tablets

(C)  Stability studies of SR tablets

(D)  All of these

Answer: (D)

73. Hydrogen bonding interactions between two polymers can be studied by:

(A)  IR spectroscopy

(B)  Mass spectrometry

(C)  X-ray diffraction

(D)  None of the above

Answer: (A)

74. LASER means:

(A)  Light amplification by stimulated excitation of radiation

(B)  Light attenuation by stimulated excitation of radiation

(C)  Light amplification by simulated excitation of radiation

(D)  Light attenuation by simulated excitation of radiation

Answer: (A)

75. Validation of analytical method considers:

(A)  Accuracy

(B)  Cost effectiveness

(C)  Both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (A)

76. Pharmacy practice is related with:

(A)  Patient counseling

(B)  Dispensing

(C)  Inventory control

(D)  All of these

Answer: (D)

77. Correlation coefficient is 0.98. It means there is…………. correlation.

(A)  no

(B)  good

(C)  worst

(D)  bad

Answer: (B)

78. C-O stretching is indicated in IR spectra in the range of:

(A)  1650-1790 cm1

(B)  2360-2450 cm1

(C)  990-1100 cm1

(D)  3310-3540 cm1

Answer: (C)

79. Synonym of silently angry is:

(A)  sulk

(B)  siesta

(C)  surfeit

(D)  None of these

Answer: (A)

80. Ajar means…………..

(A)  tightly closed

(B)  slightly open

(C)  open

(D)  stop

Answer: (B)

81. Directed movement of a cell or organism toward (or away from) a chemical source is called:

(A)  chemotaxis

(B)  chemodomes

(C)  both (A) & (B)

(D)  None of these

Answer: (B)

82. ……….. elect the president of India.

(A)  Loksabha

(B)  Rajyasabha

(C)  People of India

(D)  Members of Parliament & state assemblies

Answer: (D)

83. Volume of sphere =

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

84. Find the mean & mode of : 2, 6, 3, 3, 4, 1, 3, 10:

(A)  4 & 3

(B)  3 & 4

(C)  3 & 3

(D)  4 & 4

Answer: (A)

85. The concept of pH was given by :

(A)  Lewis

(B)  Sorensen

(C)  Newton

(D)  None of the above

Answer: (B)

86. NiceTM is a product of :

(A)  Ranbaxy

(B)  Cipla

(C)  Dr. Reddys

(D)  Lupin

Answer: (C)

87. Blue ship is left to red, red ship is left to green, if blue & green ship changes its position then:

(A)  blue is between red & green

(B)  red is between green & blue

(C)  green is between red & blue

(D)  red is right to green

Answer: (B)

88. Which one of the following city in India is known as “Pink city”?

(A)  Jodhpur

(B)  Nagpur

(C)  Jaipur

(D)  Kanpur

Answer: (C)

89. Cryoscopic constant is related to:

(A)  Freezing point depression

(B)  boiling point elevation

(C)  melting point

(D)  vapour pressure

Answer: (A)

90. Dosator is used in manufacturing of ……..

(A)  tablets

(B)  capsules

(C)  aerosols

(D)  ointments

Answer: (B)

91. Anticoagulant of Choice during pregnancy is :

(A)  heparin

(B)  warfarin

(C)  dicumarol

(D)  All of these

Answer: (A)

92. One of the following is HMG-COA reductase inhibitor.

(A)  clofibrate

(B)  colestipol

(C)  pravastatin

(D)  probucol

Answer: (C)

93. Opoid rotation is used in the treatment of :

(A)  cancer pain

(B)  acute pain

(C)  aneasthesia

(D)  None of these

Answer: (A)

94. Quantal assay means:

(A)  graded response assay

(B)  crossover test

(C)  matching assay

(D)  All or none response

Answer: (D)

95. Mode of action of methotrexate is:

(A)  Inhibits dihydrofolate reductase inhibitor

(B)  inhibits protein synthesis

(C)  inhibits glucose  uptake

(D)  All the above

Answer: (A)

96. Adriamycin is name of:

(A)  daunorubicine

(B)  doxorubicine

(C)  dactinomycin

(D)  bleomycin

Answer: (B)

97. One of the following form of mevalonic acid is responsible for synthesis of rubber:

(A)  R-cis

(B)  R-trans

(C)  S-cis

(D)  S-trans

Answer: (A)

98. Carotenoids are biosynthesized from:

(A)  geranyl phosphate

(B)  fernasyl phosphate

(C)  squalene

(D)  isoprene

Answer: (A)

99. L-(+)-pseudoephedrine is…….,……diastereomerisomer of ephedrine.

(A)  S, S

(B)  R, S

(C)  R, R

(D)  S, R

Answer: (A)

100. Shortening or lengthening the chain of atoms that separates the ester group form the onium moiety decreases:

(A)  nicotinic activity

(B)  muscarinic activity

(C)  both (A) & (B)

(D)  not have significant effect

Answer: (B)

101. The structure of metaraminol is:

Answer: (A)

102. One of the following is selective β1-blocker:

(A)  propranolol

(B)  atenolol

(C)  timolol

(D)  sotalol

Answer: (B)

103. Roam is the capital of :

(A)  Sweden

(B)  Italy

(C)  Germany

(D)  Netherland

Answer: (B)

104. CRO stands for:

(A)  clinical research organization

(B)  contract research organization

(C)  clinical research officer

(D)  contract research officer

Answer: (B)

105. Synthetic menthol is present in:

(A)  l-form

(B)  d-form

(C)  racemic mixture

(D)  none of these

Answer: (C)

106. The gauche conformer of histamine does not acts on:

(A)  H1

(B)  H2

(C)  both (A) & (B)

(D)  none of these

Answer: (B)

107. Sieve number represent the number of opening per :

(A)  centimeter

(B)  millimeter

(C)  inch

(D)  foot

Answer: (C)

108. HLB values for wetting agent is between :

(A)  1-3

(B)  4-6

(C)  7-9

(D)  13-15

Answer: (C)

109. pH of human tears is near about:

(A)  5

(B)  7.2

(C)  3.5

(D)  6.4

Answer: (B)

110. OROS device is based on the mechanism of:

(A)  solubilization

(B)  diffusion

(C)  osmosis

(D)  erosion

Answer: (C)

111. Antidandruff agent used in shampoo is:

(A)  selenium sulphide

(B)  polyphosphates

(C)  lauryl sulphate

(D)  citric acid

Answer: (A)

112. Hausner ratio is calculated by:

(A)  tapped density/poured density

(B)  poured density/tapped density

(C)  bulk density/true density

(D)  bulk volume/void volume

Answer: (A)

113. The concentration of PVP as a binder is:

(A)  1-5%

(B)  2-15%

(C)  0.5-3%

(D)  0.1-0.5%

Answer: (C)

114. In spontaneous emulsification process, emulsion are formed without:

(A)  emulsifier

(B)  external agitation

(C)  both (A) & (B)

(D)  none of the above

Answer: (B)

115. One of the following is non-ionizing solvent:

(A)  ether

(B)  DMF

(C)  DMSO

(D)  CH3CN

Answer: (A)

116. A high concentration of nucleophile favours an ……..reaction.

(A)  SN1

(B)  SN2

(C)  both (A) & (B)

(D)  none of these

Answer: (B)

117. Hydroxylation fumaric acid with osmium tetroxide yields:

(A)  meso-tartaric acid

(B)  (+)-tartaric acid

(C)  (-)-tartaric acid

(D)  (±)-tartaric acid

Answer: (D)

118. Reaction of an organozinc compound via the enolate with an aldehyde or ketone is ……….reaction.

(A)  Reformatsky

(B)  Claisen

(C)  Witting

(D)  Aldol

Answer: (A)

119. BBN means:

(A)  9-bromobicyclo[3, 3, 1] nonane

(B)  9-bromobicyclo [4, 4, 1] nonane

(C)  10-bromobicyclo [3, 3, 1] nonane

(D)  10-bromobicyclo [4, 4, 1] nonane

Answer: (A)

120. A three component reaction which binds an aldehyde, an amide & an hydrogen. The reaction is:

(A)  Witting

(B)  Mannich

(C)  Perkin

(D)  None of the above

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...