SSC-CAPFs Sub-Inspector & Assistant Sub-Inspector Recruitment Examination-2018 Held on March 14, 2019 Question Paper With Answer Key

SSC-CAPFs Sub-Inspector & Assistant Sub-Inspector Recruitment Examination-2018

Held on March 14, 2019

Part 1 Reasoning Ability

1. Select the option that is related to third term in the same way as the second term is related to the first term.

6 : 18 :: 14 : …….

(a)   64

(b)   98

(c)   108

(d)   70

Answer: (b)

2. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following words in a logical and meaningful order.

(1) Ornaments                (2) Gold          (3) Goldsmith

(4) Jewelry Shop            (5) Bride

(a)   4, 2, 5, 3, 1

(b)   2, 5, 4, 3, 1

(c)   2, 4, 5, 1, 3

(d)   2, 3, 1, 4, 5

Answer: (d)

3. Select the set of numbers that is similar to the following set of numbers.

(7, 16, 34)

(a)   (10, 19, 28)

(b)   (23, 31, 48)

(c)   (29, 57, 96)

(d)   (49, 58, 76)

Answer: ()

4. If sing ‘×’ is interchanged with ‘÷’ and number ‘3’ is interchanged with ‘2’, then which of the following equations would be correct?

(a)   3 ÷ 2 × 2 + 2 – 3 = 1

(b)   3 × 2 ÷ 2 + 2 – 3 = 3

(c)   2 × 3 ÷ 2 + 2 – 3 = 0

(d)   2 × 3 – 2 + 2 ÷ 3 = 0

Answer: (b)

5. Mayank’s house faces South. He leaves from the back gate of his house and walks 18 m. Then he turns right and walks 28 m. Then he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 12 m. He then turns left and walks 17 m. In which direction and how many metres away is he from the original position?

(a)   20 m North

(b)   17 m South

(c)   30  m West

(d)   40 m East

Answer: (d)

6. Which letter will replace the question mark in the following series?

Z, X, V, T, R, ?

(a)   S

(b)   O

(c)   P

(d)   Q

Answer: (c)

7. Select the set of numbers that is similar to the following set of numbers. (3, 5, 7)

(a)   (29, 35, 41)

(b)   (23, 29, 31)

(c)   (19, 21, 31)

(d)   (11, 13, 19)

Answer: (b)

8. Three of the following four number-pairs are alike in certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   14, 6

(b)   7, 12

(c)   21, 4

(d)   41, 2

Answer: (d)

9. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on, what will South-West become?

(a)   North

(b)   West

(c)   East

(d)   South

Answer: (c)

10. Choose the mirror image of the given word if the mirror is placed to the right of the word.

Answer: (c)

11. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?

14 + 4 ÷ 5 – 18 × 2 = 25

(a)   ÷ and +

(b)   × and +

(c)   × and −

(d)   ÷ and ×

Answer: (d)

12. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   130

(b)   60

(c)   52

(d)   78

Answer: (b)

13. If AN = 14 and CAT = 60, then BEG = ?

(a)   68

(b)   72

(c)   74

(d)   70

Answer: (d)

14. Which number will come next in the following series?

1, 4, 4, 16, 64, ………

(a)   216

(b)   1024

(c)   128

(d)   1026

Answer: (b)

15. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

REFORM : MROFER : : ACTION : ……….

(a)   NOITCA

(b)   NOTICA

(c)   CTOINA

(d)   CTIONA

Answer: (a)

16. Select mirror image of the given figure when the mirror is placed vertically to the right of the figure.

Answer: (b)

17. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   LNPRT

(b)   NPRTV

(c)   HJMOR

(d)   DFHJL

Answer: (c)

18. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Mammal : Bear

(a)   Pen : Pencil

(b)   Player : Team

(c)   Fruit : Mango

(d)   Plants : Food

Answer: (c)

19. In a certain language, EMBEZZLE is coded as MEEBZZEL. How will MAXIMIZE be coded in the same language?

(a)   AIMXMIEZ

(b)   AMIXIMEZ

(c)   AMIMIXEZ

(d)   EMIXIMEM

Answer: (b)

20. Select the word-pair in which the two words are related in t he same way as are the two words in the following word-pair.

Doctor : Hospital

(a)   Supervisor : Officer

(b)   Teacher : School

(c)   Museum : Vissitor

(d)   Governor : President

Answer: (b)

21. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   Flaw : Defect

(b)   Mend : Repair

(c)   Vacant : Empty

(d)   Sink : Float

Answer: (d)

22. Select the figure in which the given figure is embedded.

Answer: (a)

23. If + means ‘÷’, − means ‘+’, × means ‘−’ and ÷ means ‘×’, then what will be the value of the following expression?

18 ÷ 6 – 27 + 3 × 12 = ?

(a)   92

(b)   105

(c)   95

(d)   107

Answer: (b)

24. Which number will come next in the following series?

3, 7, 16, 32, 57, ……….

(a)   85

(b)   80

(c)   98

(d)   93

Answer: (d)

25. Select the figure that will come next in the following figure series.

Answer: (c)

26. Which set of letters will come next in the following series?

BDZ, DGX, FJV, HMT, JPR, …

(a)   MSP

(b)   LSP

(c)   LTP

(d)   LSO

Answer: (b)

27. If in a certain code ‘OPERATION’ is written as ‘BWDATXPBJ’ and ‘PARENT’ is written as ‘WTADJX’, how will ‘ORIENT’ be written in that code?

(a)   PSJFOU

(b)   BAPDJX

(c)   BPADJX

(d)   BWPDJX

Answer: (b)

28. Select the answer figure which is embedded in the given figure.

Answer: (c)

29. Choose the Venn diagram from the given options that best represents the relationship amongst the following classes : Vienna, Europe, New Zealand

Answer: (b)

30. A circular piece of paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

Answer: (c)

31. Select the figure that will come next in the following figure series.

Answer: (c)

32. In a certain code language ‘CANDLE’ is written as ‘DlOEM2’ and ‘MODERN’ is written as N4E2SO. How will ‘BEWARE’ be written in the same code language?

(a)   D2OEM2

(b)   C2X2S2

(c)   CFY2S2

(d)   C2X1S2

Answer: (d)

33. Consider the following statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and decide which of the conclusions logically follows from the statements.

Statements

(A) All roads are vehicles

(B) Some vehicles are trees.

Conclusions

(I) Some trees are roads.

(II) All vehicles are trees.

(a)   Both conclusions I and II follow

(b)   Only conclusion I follows

(c)   Neither conclusion I nor conclusion II follows

(d)   Only conclusion II follows

Answer: (c)

34. Choose the Venn diagram from the given options that best represents the relationship amongst the following classes : Mothers, Doctors, Homo sapiens

Answer: (a)

35. Choose the Venn diagram from the given options that best represents the relationship amongst the following classes : Inert Gases, Chlorine, Helium

Answer: (a)

36. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term.

CFZ : HIU : : ……….. JLS

(a)   EIX

(b)   EHW

(c)   FHX

(d)   EIY

Answer: (a)

37. Which number in the given series in incorrect?

11, 30, 67, 120, 219, 346

(a)   11

(b)   120

(c)   67

(d)   346

Answer: (b)

38. ‘Ocean’ is related to ‘Water’ in the same way as ‘Desert’ is related to

(a)   Sand

(b)   Wind

(c)   Wave

(d)   Mountain

Answer: (a)

39. Select the figure that will come next in the following figure series.

Answer: (c)

40. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   93 : 117

(b)   63 : 81

(c)   133 : 171

(d)   119 : 153

Answer: (a)

41. ‘Skating’ is related to ‘Rink’ in the same way as ‘Tennis’ is related to

(a)   Court

(b)   Arena

(c)   Pitch

(d)   Racket

Answer: (a)

42. Consider the following statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and decide which of the conclusions logically follows form the

Statements

(A) Some bulbs are LEDs.

(B) Some LEDs are tubelights.

Conclusions

(I) Some tubelights are bulbs.

(II) No tubelight is a bulb.

(a)   Neither conclusion I nor II follows

(b)   Only conclusion II follows

(c)   Either conclusion I or II follows

(d)   Only conclusion I follows

Answer: (c)

43. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   KKlmn

(b)   EEfgg

(c)   CCdee

(d)   TTuvv

Answer: (a)

44. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following words in a logical and meaningful order.

(1) Chapter         (2) Word

(3) Letter            (4) Phrase

(5) Paragraph      (6) Sentence

(a)   3, 2, 4, 6, 5, 1

(b)   2, 3, 4, 1, 6, 5

(c)   3, 2, 6, 4, 5, 1

(d)   3, 2, 4, 6, 1, 5

Answer: (a)

45. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the given number pair.

36 : 49

(a)   25 : 64

(b)   16 : 36

(c)   289 : 324

(d)   256 : 361

Answer: (c)

46. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Find the odd one out.

(a)   Lawyer

(b)   Doctor

(c)   Engineer

(d)   Education

Answer: (d)

47. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different Find the odd one out.

(a)   8 : 20

(b)   10 : 25

(c)   18 : 81

(d)   12 : 36

Answer: (a)

48. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

2264 : 7241 : : 3129 : …………

(a)   6342

(b)   2572

(c)   7132

(d)   9521

Answer: (a)

49. How many triangles are there in the following figure?

(a)   35

(b)   36

(c)   34

(d)   30

Answer: (d)

50. Three different positions of a dice are shown below. Find the number opposite ‘2’.

(a)   1

(b)   3

(c)   5

(d)   6

Answer: (c)

Part 2 General Knowledge

51. Guru Gobind Singh commanded Sikhs to wear five items all the time. Which of the following is not one of these five items?

(a)   Kesh

(b)   Kara

(c)   Kangha

(d)   Kila

Answer: (d)

52. Which is the longest tributary of the river Indus?

(a)   Jhelum

(b)   Chenab

(c)   Sutlej

(d)   Beas

Answer: (c)

53. Who was the first Indian to ski to the North Pole?

(a)   Neal Paramajeet

(b)   Arun Nayyar

(c)   Ajeet Bajaj

(d)   Sanjay Thapar

Answer: (c)

54. The Presidential order was issued under ………. of the Constitution of India, which allows the President to make certain ‘exceptions and modification’ to the Constitution for the benefit of ‘State subjects’ of Jammu and Kashmir.

(a)   Article-304 (1) (d)

(b)   Article-340 (1) (d)

(c)   Article-370 (1) (d)

(d)   Article-314 (1) (d)

Answer: (c)

55. In January, 2019, Indian Space Research Organization launched a special programme for school children named …… to inculcate and nurture space research fervor in young minds.

(a)   Young Scientist programme

(b)   Young Minds programme

(c)   Young Thoughts programme

(d)   Young Blood programme

Answer: (a)

56. …………… Tiger reserve in Karnataka is home to the largest number of Asian elephants in the world.

(a)   Nagarhole Tiger Reserve

(b)   Ranthambore Tiger Project

(c)   Kanha National Park

(d)   Bandhvagarh National Park

Answer: (a)

57. In Carbon dating, a weak C-14 molecule deteriorates and transforms into

(a)   C-16

(b)   C-11

(c)   N-14

(d)   N-12

Answer: (c)

58. Identify the largest muscle in the human body.

(a)   Sartorius

(b)   Iliopsoas

(c)   Gluteus Maximus

(d)   Latissimus Dorsi

Answer: (c)

59. Where was the Sanskriti Kumbh, a 29 days cultural extravaganza, held in January, 2019?

(a)   Chandrashila

(b)   Sonprayag

(c)   Agastyammuni

(d)   Prayagraj

Answer: (d)

60. Which of the following is the vector of Malaria?

(a)   Aedes Mosquito

(b)   Anopheles Mosquito

(c)   Sand Fly

(d)   Fleas

Answer: (b)

61. With which of the following folk dance, India has made its entry in the Guinness Book of World Records in the Year 2015?

(a)   Nati

(b)   Garba

(c)   Bihu

(d)   Bhangra

Answer: (a)

62. Which of the following banks is not a public sector bank?

(a)   Jammu and Kashmir Bank Ltd.

(b)   Canara Bank

(c)   State Bank of India

(d)   Indusland Bank

Answer: (d)

63. A petition has been filed by NGO …….. challenging the constitutional validity of both, Article-35 A and Article-370.

(a)   We the Citizens

(b)   We the Challengers

(c)   We the opposers

(d)   We the Indians

Answer: (a)

64. The fifth Sikh Guru compiled Adi Granth, the first official edition of the Sikh scripture.

(a)   Guru Arjan Dev

(b)   Guru Gobind Singh

(c)   Guru Ram Das

(d)   Guru Amar Das

Answer: (a)

65. Who is the author of the book, ‘The Google Story’?

(a)   Frederick Forsyth

(b)   Vikram Seth

(c)   David A. Vise

(d)   Shobha Deay

Answer: (c)

66. Which of the following metals is found in free State in nature?

(a)   Copper

(b)   Sodium

(c)   Potassium

(d)   Aluminium

Answer: (a)

67. Article-35A was incorporated into the Constitution of India in ………. by an order of the then President Rajendra Prasad on the advice of the Jawaharlal Nehru Cabinet.

(a)   1956

(b)   1959

(c)   1954

(d)   1950

Answer: (c)

68. Which of the following instruments measures infrared radiation?

(a)   Phenograph

(b)   Pyrheliometer

(c)   Cathetometer

(d)   Bolometer

Answer: (d)

69. The Sepoy Mutiny of 1857 took place when …….. was the Governor General of India.

(a)   Lord Bentinck

(b)   Lord Wellesley

(c)   Lord Dalhousie

(d)   Lord Canning

Answer: (d)

70. Guru Gobind Singh was the ……. Sikh Guru.

(a)   eighth

(b)   tenth

(c)   ninth

(d)   fifth

Answer: (b)

71. The total forest cover in the India as per the 2011 Census is

(a)   17.80%

(b)   23.42%

(c)   21.05%

(d)   22.07%

Answer: (c)

72. ZnSO4 ∙ 7H2O is the chemical formula of which substance?

(a)   Green Vitriol

(b)   White Vitriol

(c)   Bleaching powder

(d)   Blue Vitriol

Answer: (b)

73. In January, 2019 the …….. cargo craft departed from the International Space Station after its successful mission to deliver scientific equipment and other supplies.

(a)   Space Y

(b)   Space Z

(c)   Space M

(d)   Space X

Answer: (d)

74. Which ruler constructed the highest and biggest gateway of Victory, Buland Darwaza?

(a)   Mohammed Ghori

(b)   Akbar

(c)   Aurangzeb

(d)   Jahangir

Answer: (b)

75. As of February, 2019, who is the Governor of Tamil Nadu?

(a)   BD Mishra

(b)   Banwarilal Purohit

(c)   OP Kohli

(d)   Jagdish Mukhi

Answer: (b)

76. In January, 2019. The Supreme Court gave its nod to the on-going projects under India Nepal Buddhist Tour Plan, which connects four holy places by all-weather roads. Which of the following is not one of them?

(a)   Yamunotri

(b)   Badrinath

(c)   Kedarnath

(d)   Sabarimala

Answer: (d)

77. Poor vision in human can be due to the deficiency of

(a)   Iron

(b)   Vitamin-A

(c)   Iodine

(d)   Vitamine-D

Answer: (b)

78. Which of the following is known as the study of earthquakes?

(a)   Seismology

(b)   Lithology

(c)   Semiology

(d)   Histology

Answer: (a)

79. Identify the SI unit of electrical resistance.

(a)   Ohm

(b)   Watt

(c)   Coulomb

(d)   Ampere

Answer: (a)

80. Article-35A was incorporated into the Indian Constitution based on the ……. Delhi agreement entered between then Prime Minister Jawaharlal Nehru and the then Prime Minister of Jammu and Kashmir Skeikh Abdullah.

(a)   1960

(b)   1952

(c)   1956

(d)   1955

Answer: (b)

81. Which amongst the following is not the member of the BASIC group?

(a)   South Africa

(b)   India

(c)   Australia

(d)   Brazil

Answer: (c)

82. From which city did Jeevan Rekha, the world’s first hospital train start its Journey on July 16, 1991?

(a)   Bangalore

(b)   New Delhi

(c)   Varanasi

(d)   Bombay

Answer: (d)

83. Bharat Ratna and Padma Vibhushan Awards in India were instituted in the year

(a)   1964

(b)   1958

(c)   1968

(d)   1954

Answer: (d)

84. India won ……. medals at the Asian Games 2018 held in Indonesia.

(a)   39

(b)   49

(c)   69

(d)   29

Answer: (c)

85. Name the annual fair of Rajasthan at which camel trading is a major event?

(a)   Suraj Kund Mela

(b)   Maru Mela

(c)   Pushkar Mela

(d)   Sonepur Mela

Answer: (c)

86. From India, ……….. won gold in the Men’s Triple Jump event at Asian Games 2018 organized in Jakarta-Palembang (Indonesia).

(a)   Arpinder Singh

(b)   Renjith Maheswhari

(c)   Vijay Kumar

(d)   Majit Singh

Answer: (a)

87. ………… temple in Karnataka is the most extravagant architectural showpiece of Hampi.

(a)   Meenakshi

(b)   Lingaraj

(c)   Vittala

(d)   Akshardham

Answer: (c)

88. Which vitamin is prepared by our body in Presence of sunlight?

(a)   Vitamin-A

(b)   Vitamin-C

(c)   Vitamin-D

(d)   Vitamin-B

Answer: (c)

89. In which city of India was the first ever formula One race held?

(a)   Mumbai

(b)   Pune

(c)   Greater Noid

(d)   Faridabad

Answer: (c)

90. The Imperial Bank of India was renamed as ……. in 1955.

(a)   Central Bank of India

(b)   The State Bank of India

(c)   Allahabad Bank

(d)   Punjab National Bank

Answer: (b)

91. Which is the largest freshwater lake in India?

(a)   Chilika Lake

(b)   Pangong Tso

(c)   Wular Lake

(d)   Udia Sagar

Answer: (c)

92. Jahangir, the …… Mughal emperor ruled India from 1605 until his death in 1627.

(a)   third

(b)   fifth

(c)   second

(d)   fourth

Answer: (d)

93. The ‘Global Talent Competitive Index’ prepared by the ……… in partnership with Tata Communications and Adecco Group was released on the first day of the World Economic Forum Annual Meeting 2019.

(a)   GURU GOBIND Business School

(b)   SGT Business School

(c)   INSEAD Business School

(d)   JAMNALAL Business School

Answer: (c)

94. India won South Asian 2018 Football Federation (SAFF) Under-15 Women’s Championship in

(a)   Hangzhou (China)

(b)   Jakarta (Indonesia)

(c)   Thimphu (Bhutan)

(d)   Nanjing (China)

Answer: (c)

95. A minor planet is named after which of the following legends?

(a)   Milkha Singh

(b)   AR Rehman

(c)   Viswanathan Anand

(d)   Sachin Tendulkar

Answer: (c)

96. In July 2018, …….. became the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mount Ojos del Salado, the highest volcano in the world.

(a)   Satyarup Siddhanta

(b)   Aruna Sinha

(c)   Premlata Agrawal

(d)   Mohan Singh Kohli

Answer: (a)

97. Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin and stamp dedicated to ……. to mark his 350th birth anniversary on January 5, 2019.

(a)   Guru Amar Das

(b)   Guru Gobind Singh

(c)   Guru Arjan Dev

(d)   Guru Ram Das

Answer: (b)

98. When was NABARD established?

(a)   1982

(b)   1980

(c)   1986

(d)   1984

Answer: (a)

99. Article ……… of the Constitution of India provides special right and privileges to permanent residents of Jammu and Kashmir.

(a)   32A

(b)   34A

(c)   35A

(d)   31A

Answer: (c)

100. The first woman Secretary General of SAARC is form which country?

(a)   India

(b)   Maldives

(c)   Bhutan

(d)   Sri Lanka

Answer: (b)

Part 3 Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 101-102) The given bar chart shows the details of cycle sales by a company between January and May for  years 2017 and 2018.

101. In the given bar chart, which month sales show the maximum decrease in 2018 as compared to 2017?

(a)   May

(b)   February

(c)   April

(d)   January

Answer: (b)

102. In the given bar chart, which month sale shows the maximum increase in 2018 as against 2017?

(a)   April

(b)   March

(c)   January

(d)   May

Answer: (b)

103. The average age of a cricket team of eleven players is 27 years. If two more players are included in the team the average becomes 26 years, then the average age of the included players is

(a)   24.5 yr

(b)   20.5 yr

(c)   26 yr

(d)   27 yr

Answer: (b)

104. A can do a work in 12 days while B can do same work in 18 days. How long will it take if they do the work together?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

105. The value of 3 × 3 – [6 –{12 + 15 ÷(7 – 2)}] is equal to

(a)   −15

(b)   18

(c)   0

(d)   15

Answer: (b)

106. A number which , when increased by 16% becomes 1914. The number is

(a)   2220

(b)   1650

(c)   2010

(d)   1980

Answer: (b)

107. The average of all prime numbers between 10 and 25 is

(a)   18.67

(b)   16.6

(c)   15.3

(d)   14.7

Answer: (b)

108. A trader marks the products 25% above the cost price and allows a discount of 15%. If the cost price is Rs 2080, then the selling price is

(a)   Rs 2210

(b)   Rs 1809

(c)   Rs 2392

(d)   Rs 2600

Answer: (a)

109. ABCD is a cyclie quadrilateral such that AB is a diameter of the circle circumscribing it and angle BAC = 50°. Then angle ADC is equal to

(a)   60°

(b)   150°

(c)   130°

(d)   140°

Answer: (d)

110. An alloy contains 32% copper, 24% nickel and rest zinc. How much zinc is present in 12 kg of the alloy?

(a)   5.28 kg

(b)   6.72 kg

(c)   528 gm

(d)   672 gm

Answer: (a)

111. 6 men or 5 women earn Rs 14820 in two days. How much will 4 women and 6 men earn in one day?

(a)   Rs 13338

(b)   Rs 13832

(c)   Rs 26676

(d)   Rs 27664

Answer: (a)

112. The ages of A and B are in the ratio 5 : 7. Five y ears ago, their ages were in the ratio 5 : 8. The respective present ages (in years) are

(a)   10, 14

(b)   20, 28

(c)   25, 40

(d)   15, 21

Answer: (d)

113. The given pie-chart depicts the percentage of students coming to school using different modes of transport. Total number of student = 1300

In the given pie-chart, if 234 students used to walk, then how many come by bus?

(a)   507

(b)   273

(c)   432

(d)   286

Answer: (a)

114. One-fourth of a tank can be filled in 3 hours by pipe A and one-third of the same tank can be filled in 2 hours by pipe B. How long will it take for the tank to be filled if both the pipes are kept open?

(a)   5 h

(b)   2 h

(c)   4 h

(d) 

Answer: (c)

115. A manufacturer sells the product to a wholesaler at 6% profit, the wholesaler sells the product to a retailer at 8% profit and the retailer sells the product to his costumer at 10% profit. The price paid by the customer is Rs 31482. The cost of the product to the manufacture is

(a)   Rs 28306

(b)   Rs 26524

(c)   Rs 25000

(d)   Rs 26980

Answer: (c)

116. The volume of a conical tent is 924 m3 and its base area is 154 m2. The height of the tent is

(a)   24 m

(b)   6 m

(c)   18 m

(d)   12 m

Answer: (c)

117. The value of  is equal to

(a)   1

(b)   1/4

(c)   −1/4

(d)   0

Answer: (c)

118. Three cubes with edges 6 cm each are joined end to end to form a cuboid. The total surface area of the cuboid is

(a)   432 cm2

(b)   504 cm2

(c)   648 cm2

(d)   720 cm2

Answer: (b)

119. A borrowed a loan from B at 8% simple interest for 2 years and repaid the loan with interest totaling Rs 191864. The amount of loan taken by A is

(a)   Rs 168920

(b)   Rs 166540

(c)   Rs 164492

(d)   Rs 165400

Answer: (d)

120. If  is equal to

(a)   2

(b)   3

(c)   5

(d)   4

Answer: (b)

121. If  then tan θ is equal to

(a)   1/√3

(b)   1/3

(c)   √3

(d)   3

Answer: (d)

122. The given pie-chart depicts the percentage of students coming to school using different modes of transport. Total number of students = 1300

In the given pie-chart, the difference between the number of students travel by bus or walk to the number of student travel by car or cycle.

(a)   182

(b)   364

(c)   125

(d)   142

Answer: (a)

123. The line graph shows electricity consumption (in units) for three households A, B and C for February to May.

In the given line graph, the percentage increase in electricity consumption ‘B between March and May is

(a)   95%

(b)   85%

(c)   7%

(d)   98%

Answer: (*)

124. In the given, figure XYZ is an equilateral triangle.

∠XAY = 40°, ∠XBZ = 30° then ∠AXB is equal to

(a)   110°

(b)   60°

(c)   80°

(d)   90°

Answer: (a)

125. The line graph shows electricity consumption (in units) for three households A, B and C for months February to May.

If the per unit rate chart is

In the given line graph, the electricity charges collected from all (A, B and C) for the month of February is

(a)   Rs 348.00

(b)   Rs 474.20

(c)   Rs 396.80

(d)   Rs 506.8

Answer: (c)

126. If  is equal to

(a)   72

(b)   68

(c)   76

(d)   64

Answer: (c)

127. From the top of 120 m high lighthouse, the angle of depression of two ships on opposite side of the base of the lighthouse is 30° and 60°. What is distance between the ships? (rounded off)

(a)   327 m

(b)   127 m

(c)   277 m

(d)   177 m

Answer: (c)

128. A borrowed Rs 28500 at 8% pa interest compounded annually. If Rs 5780 was paid at the end of first year, then the outstanding amount at the end of second year is

(a)   Rs 27000.00

(b)   Rs 27462.40

(c)   Rs 30780.00

(d)   Rs 33242.40

Answer: (a)

129. A goes to a mall from his house on cycle at 8 km/h and comes back to his house on a cycle at 6 km/h. If the takes 1 hour 10 minutes in all, what is the distance between his house and the mall?

(a)   8 km

(b)   4 km

(c)   5 km

(d)   6 km

Answer: (b)

130. The area of each square of a chessboard having 64 equal squares is 4 cm2. If there is a border on all the sides of the chessboard of 2 cm, then the perimeter of the chessboard is

(a)   128 cm

(b)   80 cm

(c)   70 cm

(d)   256 cm

Answer: (b)

131. The sum of all possible three digit numbers formed by digits 3, 0 and 7, using each digit only once is

(a)   2010

(b)   1990

(c)   2220

(d)   2110

Answer: (d)

132. The given pie-chart depicts the percentage of students coming to school using different modes of transport. Total number of students = 1300

In the given pie-chart, the percentage difference between students coming by car or bus to coming by walking or cycling.

(a)   15%

(b)   25%

(c)   20%

(d)   30%

Answer: (c)

133. If 2 sin 3θ = 1, then the value of θ is

(a)   10°

(b)   45°

(c)   20°

(d)   30°

Answer: (a)

134. PA and PB are two tangents to a circle with center O, from a point P outside the circle. A and B are points on the circle. If ∠OAB = 20°, then ∠APB is equal to

(a)   25°

(b)   50°

(c)   20°

(d)   40°

Answer: (d)

135. A, B and C are partners. They share profits in the ratio of 5 : 3 : 6. If A earns Rs 192380 as his share of profit, then the share of C is

(a)   Rs 230856

(b)   Rs 115428

(c)   Rs 82449

(d)   Rs 160317

Answer: (a)

136. To what power-3 should be raised to get-2187?

(a)   5

(b)   7

(c)   −7

(d)   −5

Answer: (b)

137. Triangle PQR is a right-angled at Q. If PQ = 6 cm, PR = 10 cm, then QR is equal to

(a)   5 cm

(b)   8 cm

(c)   7 cm

(d)   9 cm

Answer: (b)

138. The volume of a solid cylinder with height 6 cm is 231 cm3. The radius of the cylinder is

(a)   21 cm

(b)   2.1 cm

(c)   35 cm

(d)   3.5 cm

Answer: (d)

139. The HCF and LCM of two numbers are 6 and 5040 respectively. If one of the number is 210, then the other number is

(a)   256

(b)   144

(c)   30

(d)   630

Answer: (b)

140. The length of diagonal of a square whose area is 64 m2 is

(a)   4√2 m

(b)   8√2 m

(c)   4 m

(d)   8 m

Answer: (b)

141. The line graph shows electricity consumption (in units) for three households A, B and C for months February to May.

In the given line graph, the difference between the total electrical consumption between months of February and April is

(a)   97

(b)   74

(c)   121

(d)   15

Answer: (c)

142. If ab + bc + ca = 8 and a + b + c = 12 then (a2 + b2 + c2) is equal to

(a)   160

(b)   144

(c)   134

(d)   128

Answer: (d)

143. The single discount equivalent to two successive discounts of 12% and 8% is : (round off)

(a)   17%

(b)   18%

(c)   19%

(d)   20%

Answer: (c)

144. The given bare chart shows the details of cycle sales by a company between January and May for years 2017 and 2018.

In the given bar-chart, what is the total increase or decrease in percentage sale in 2018?

(a)   1.5% increase

(b)   3% increase

(c)   3% decrease

(d)   1.5 decrease

Answer: (a)

145. The string of a kite is 30 m long and it makes an angle 60° with the horizontal. The height of the kite above the ground is

(a)   10√3 m

(b)   15 m

(c)   7.5

(d)   15√3 m

Answer: (d)

146. The population of a town has increased by 5% at the end of the first year and decreased by 4% at the end of second If the population at the end of second year was 5512248, then the population at the beginning of first year was

(a)   5572950

(b)   5623012

(c)   5468500

(d)   5300420

Answer: (c)

147. The number 23474 is exactly divisible by

(a)   2 and 3

(b)   2 and 4

(c)   2 and 11

(d)   Only 2

Answer: (c)

148. A tank can be filled by pipe A in 5 hours and emptied by pipe B in 8 hours respectively. How much time will it take for the tank to be half full?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

149. Which of the following statements is true?

(a)   LCM of two natural numbers is divisible by their HCF.

(b)   HCF + LCM of two number = Product of the two numbers

(c)   Two prime numbers are co-prime numbers if their LCM is 1.

(d)   HCF of two numbers is the smallest common divisor of both numbers.

Answer: (a)

150. A and B are at a distance of 1.7 km apart and they start running towards each other at a speed of 8 m/sec and 9 m/sec respectively. After how much time, will they meet each other?

(a)   1 min 4 sec

(b)   1 min 4 sec

(c)   14 min

(d)   14 sec

Answer: (a)

Part 4 English Language

151. Select the antonym of the given word.

Constant

(a)   Varying

(b)   Uninterrupted

(c)   Perpetual

(d)   Regular

Answer: (a)

152. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

A stone’s throw

(a)   An easy task

(b)   A faraway place

(c)   A memorable place

(d)   A short distance

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 153-154) Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.

153. He is the same man which I saw yesterday at the gate.

(a)   which I saw

(b)   He is

(c)   at the gate

(d)   the same man

Answer: (a)

154. Scarcely she had heard the news when she fainted.

(a)   when

(b)   she fainted

(c)   heard the news

(d)   Scarcely she had

Answer: (d)

155. Select the synonym of the given word.

Damsel

(a)   Hag

(b)   Spinster

(c)   Witch

(d)   Maiden

Answer: (d)

156. Select the antonym of the given word.

Visionary

(a)   Creative

(b)   Pragmatic

(c)   Imaginative

(d)   Futuristic

Answer: (b)

157. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No improvement’.

He sat down beside me and start to read his newspaper.

(a)   No improvement

(b)   started read

(c)   started to be reading

(d)   started reading

Answer: (d)

158. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

A safe pair of hands

(a)   A happy person

(b)   A reliable person

(c)   A person who does many jobs

(d)   A person who guards somone

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 159-160) Select the wrongly spelt word

159. 

(a)   Luxurious

(b)   Ludicurous

(c)   Luggage

(d)   Luminous

Answer: (b)

160.

(a)   Installation

(b)   Infllamable

(c)   Innocent

(d)   Insoluble

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 161-165) In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number.

Mount Agung is a volcano on the popular tourist island of Bali in Indonesia. The volcano….(1) in November, 2017. More than 134000 people were ….(2) to safe areas in advance. They …… (3) housed far away from the volcano …..(4), some had refused to leave. These people did not ….(5) to leave their homes. They wanted to take care of their farms and animals.

161. Select the most appropriate option to fill in blank No. 1.

(a)   exploded

(b)   fired

(c)   blasted

(d)   erupted

Answer: (d)

162. Select the most appropriate option to fill in the blank No. 2.

(a)   abandoned

(b)   left

(c)   exilted

(d)   evacuated

Answer: (d)

163. Select the most appropriate option to fill in blank No. 3.

(a)   had

(b)   is

(c)   were

(d)   have

Answer: (c)

164. Select the most appropriate option to fill in blank No. 4.

(a)   Whether

(b)   Because

(c)   However

(d)   Moreover

Answer: (c)

165. Select the most appropriate option to fill in blank No. 5.

(a)   desire

(b)   wish

(c)   long

(d)   fancy

Answer: (a)

166. Select the most appropriate word to fill in the blank.

Everything happened ……..quickly ……. I felt dazed.

(a)   so; as

(b)   as; so

(c)   so; that

(d)   as; as

Answer: (c)

167. Select the wrongly spelt word.

(a)   explained

(b)   experiment

(c)   expertise

(d)   explaination

Answer: (d)

168. Select the most appropriate word for the given group of words.

Relating to speeds close to that of sound.

(a)   transformed

(b)   transparent

(c)   translucent

(d)   transonic

Answer: (d)

169. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

A lot on your plate.

(a)   having a large meal

(b)   having many responsibilities

(c)   having something which causes envy

(d)   having wealth in abundance

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 170-171) Select the synonym of the given word.

170. PROFESS

(a)   Lead

(b)   Teach

(c)   Admit

(d)   Predict

Answer: (c)

171. TREAD

(a)   Walk

(b)   Run

(c)   Follow

(d)   Climb

Answer: (a)

172. Select the antonym of the given word

DUBIOUS

(a)   Hesitant

(b)   Doubtful

(c)   Certain

(d)   Unconvinced

Answer: (c)

173. Select the most appropriate word for the given group of words. Irrational fear of closed or confined places

(a)   Claustrophobia

(b)   Kleptomania

(c)   Insomnia

(d)   Hydrophobia

Answer: (a)

174. Select the wrongly spelt word.

(a)   Lamentable

(b)   Laudable

(c)   Liabel

(d)   Laughable

Answer: (c)

175. Select the most appropriate word to fill in the blank.

If I had money, I……….. have helped him.

(a)   would

(b)   will

(c)   can

(d)   should

Answer: (a)

176. Select the most appropriate word for the given group of words.

An obsessive desire to set fire to things

(a)   Insomnia

(b)   Monomania

(c)   Hypomania

(d)   Pyromania

Answer: (d)

177. Select the wrongly spelt word.

(a)   Matchless

(b)   Marshal

(c)   Masculine

(d)   Magnifisent

Answer: (d)

178. Select the most appropriate word to fill in the blank. We didn’t buy the dining table because…….. was too expensive

(a)   it

(b)   its

(c)   its’

(d)   it’s

Answer: (a)

179. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

A sea change

(a)   A radical change

(b)   A nominal change

(c)   A slow change

(d)   A fast change

Answer: (a)

180. Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.

Unless you do not run fast, you cannot catch the bus.

(a)   catch the bus

(b)   run fast

(c)   you do not

(d)   you cannot

Answer: (c)

181. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select no improvement.

The money collected by the students of this school was deposited in the Prime Minister’s fund.

(a)   by the students of this schools

(b)   by the students at this school

(c)   No improvement

(d)   from the student from this school

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 182-186) Read the following passage and answer the questions given after it.

Twenty five years ago, while travelling and teaching in Turkey, Nepal and Iran., Bonnie Bergin noticed self-sufficient disabled people going about their unremarkable daily business, often using donkeys to hold pots, pans and other wares to be sold. She later returned to the United States to begin work on a master’s degree in special education. “I thought hard about what can be done to get people out of institutions and onto the streets, getting jobs and it came to me : dogs, says Bergin, who today has a doctorate in education and is the funder of the Assistance Dog Institute and originator of the service dog concept.

She ran into fierce resistance from academics and professionals at first : Dogs spread disease. Dogs are stupid. The disabled can’t take care of dogs, how could dogs take care of them? But the long list of negative reactions didn’t stop her. Her first trainee was Abdul, a golden retriever puppy someone had given her.

Her first dog assistance client was Kerry Knaus, a soft-spoken 19-year-old woman who had a neuromuscular disorder that had left her  unable to move her legs and much of her arms. If Knaus accidentally fell forward in her wheelchair, she could not get  up. She clearly lacked the physical force to train and maintain a dog.

But Bergin was undeterred. Bergin and Knaus concentrated no on physical gestures, but on verbal cues such as ‘sit’ or ‘stay’, using variations in tone of voice and facial expression to get Abdul to help Knaus. By the end of his training, the dog could push Knaus up from her in-chair falls, open doors, turn on lights, retrieve food and push levers to help her operate the chair lift to her van. Most important, Knaus developed a trusting emotional bond with Abdul simply by spending time with him, much in the way humans get to know one another and develop subtle, complex relationships based on mutual understanding.

Today, more that 150 programs provide similar services and an estimated 3500 service dogs are in place worldwide. Waiting lists for the dogs, who are worth around $ 10000 by the end of training, can be long …….. sometimes five years …… because of the extensive breeding, training and bonding required.

182. What inspired Bonnie Bergin to help disabled people become self-sufficient?

(a)   Her observation of disabled people who managed everyday chores using donkeys.

(b)   Her Master’s degrees in Special Education.

(c)   Her training in handling dogs and teaching them to help people.

(d)   Her travels and teaching in foreign countries as part of her daily work.

Answer: (a)

183. The academics and professionals tried to dissuade Bonnie from using dogs to help the disabled basically because they

(a)   were convinced that dogs could not help the disabled.

(b)   thought dogs were stupid animals.

(c)   believed that dogs spread diseases.

(d)   knew that the disabled couldn’t take care of dogs.

Answer: (a)

184. Which of the following approaches did Bonnie and Knaus not adopt to train Abdul to help Knaus?

(a)   Variation in facial expressions

(b)   Verbal cues like ‘sit’ or ‘stay’

(c)   Physical gestures to direct the dog

(d)   Variations in tones of voice

Answer: (c)

185. At the end of the training, which of the following was the most important help that Abdul could provide to Knaus?

(a)   He could open doors and turn on lights

(b)   He could retrieve food

(c)   He could push Knaus up from her in-chair falls

(d)   He could help her operate the chair lift to her van

Answer: (c)

186. Which statement is not true according to the passage?

(a)   Today, more than 150 programs provide similar services of trained dogs to disabled people.

(b)   Today about 3500 service dogs are in place worldwide for helping the disabled.

(c)   The service dogs cost about $ 10000 after the training.

(d)   Bonnnie Bergin got her Master’s degree from Assistance Dog Institute.

Answer: (d)

187. Select the most appropriate word for the given group of words.

A thing the motivates or encourages someone to do something

(a)   Allowance

(b)   Incentive

(c)   Remuneration

(d)   Salary

Answer: (b)

188. Select the most appropriate option to substitute underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

Last week the promised that he would have come today, but he hasn’t arrived yet.

(a)   that he will be coming

(b)   that he will have come

(c)   No improvement

(d)   that he would come

Answer: (d)

189. Select the most appropriate word to fill in the blank.

Last  year there was an increase ………. the number of road accident on the Eastern Expressway.

(a)   with

(b)   in

(c)   to

(d)   at

Answer: (b)

190. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.

Where have you been from such a long time?

(a)   have you been

(b)   such a long time

(c)   where

(d)   from

Answer: (d)

191. Select the antonym of the given word. Grim

(a)   Severe

(b)   Gloomy

(c)   Pleasant

(d)   Harsh

Answer: (c)

192. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

A hot potato

(a)   A controversial issue

(b)   A memorable thing

(c)   A tasty snack

(d)   An offensive remark

Answer: (a)

193. Select the synonym of the given word.

Drag

(a)   Lift

(b)   Crack

(c)   Pull

(d)   Push

Answer: (c)

194. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

Can you go and ask from the cook if the tea is ready?

(a)   No improvement

(b)   ask the cook if the tea

(c)   ask from the cook when the tea

(d)   ask of the cook if the tea

Answer: (b)

195. Select the antonym of the given word.

Elaborate

(a)   Complicated

(b)   Minimal

(c)   Involved

(d)   Detailed

Answer: (b)

196. Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error. He is not such a clever boy that you are.

(a)   He is not

(b)   such a

(c)   that you are

(d)   clever boy

Answer: (c)

197. Select the synonym of the given word.

Fillip

(a)   Flip

(b)   Boost

(c)   Blow

(d)   Knock

Answer: (b)

198. Select the most appropriate word to fill in the blank.

It is difficult for him to …….. all the comforts to his family in this small income.

(a)   provides

(b)   providing

(c)   provide

(d)   provided

Answer: (c)

199. Select the most appropriate word for the given group of words.

Something made impure by exposure to polluting substances

(a)   cantagious

(b)   contractual

(c)   contaminated

(d)   contented

Answer: (c)

200. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it. Select No improvement.

I think all our furniture needing to be polished.

(a)   need to polish

(b)   needs to be polished

(c)   No improvement

(d)   are needing to be polished

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...