SSC Combined Graduate Level Examination-2019 Tier-I (Shift-III) held on 03-03-2020 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level Examination-2019 Tier-I (Shift-III) held on 03-03-2020

General Intelligence and Reasoning

1. Select the letter-cluster that can replace the question-mark (?) n the following series-
KQG, JTK, HXO, ECS, ?

(A)  BIV

(B)  AIW

(C)  AHW

(D)  BIX

Answer: (B)

2.The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (D)

3. Select the correct mirror image of the given alphanumeric-cluster when a mirror is placed on the right side of the cluster-

Answer: (D)

4. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question-mark (?) in it-

(A)  268

(B)  166

(C)  164

(D)  162

Answer: (D)

5. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd word-

(A)  Peace

(B)  Non-violence

(C)  Truth

(D)  Hatred

Answer: (D)

6. Select the figure that can replace the question-mark (?) in the following series.

Answer: (A)

7. Which of the following Venn diagrams best represents the relationship between the following classes?

Answer: (B)

8. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

7 : 329 :: 9 : ?

(A)  1029

(B)  728

(C)  711

(D)  743

Answer: (C)

9. The total of the ages of Amit and Suvarna on 1 January, 2015 is 61 years. Amit is three years younger than Suvarna. What was the age of Suvarna on 1 January, 2010?

(A)  27 years

(B)  24 years

(C)  29 years

(D)  32 years

Answer: (A)

10. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number pair that is different from the rest-

(A)  35 : 1221

(B)  21 : 437

(C)  11 : 118

(D)  33 : 1085

Answer: (C)

11. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd letter-cluster-

(A)  BGLQ

(B)  OTYD

(C)  KPUZ

(D)  HMRV

Answer: (D)

12. Select the option in which the given figure X is embedded (rotation is not allowed)

Answer: (D)

13. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words-

Calendar : Date

(A)  Class : Group

(B)  Weight : Kilogram

(C)  Food : Vegetarian

(D)  Clock : Time

Answer: (D)

14. In a certain code language, ‘SERVANT’ is coded as ‘192182211420’. How will ‘MAGNIFY’ be coded as in that language?

(A)  1426693625

(B)  1316143522

(C)  1317143625

(D)  1417139625

Answer: (C)

15. How many triangles are there in the given figure?

(A)  24

(B)  18

(C)  20

(D)  22

Answer: (C)

16. Select the letter that can replace the question-mark (?) in the following series-

O, B, L, C, I, D, F, E, ?

(A)  K

(B)  C

(C)  H

(D)  N

Answer: (B)

17. ‘Beverages’ is related to ‘Tea’ in the same way as ‘Medicine’ is related to ‘………..’ .

(A)  Doctor

(B)  Hospital

(C)  Analgesics

(D)  Disease

Answer: (C)

18. Select the number that can replace the question-mark (?) in the following series.

87, 89, 92, 97, 104, 115, ?, 145

(A)  125

(B)  128

(C)  133

(D)  132

Answer: (B)

19. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) ?

Statements:

(1) All prizes are medals.

(2) Some prizes are certificates.

Conclusions:

(I) Some certificates pare prizes.

(II) Some medals are prizes.

(III) Some certificates are medals.

(A)  Only conclusions I and III follow

(B)  Only conclusion II and III follow

(C)  All conclusions I, II and III follow

(D)  Only conclusions I and II follow

Answer: (C)

20. In a certain code language, ‘DEPEND’ is written as ‘EPHTJJ’. How will ‘TRAVEL’ be written as in that language?

(A)  MGWEWY

(B)  NGYFWZ

(C)  MGYEWZ

(D)  MGZEXZ

Answer: (C)

21. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set-

(11, 165, 209)

(A)  (14, 210, 276)

(B)  (17, 245, .323)

(C)  (12, 180, 228)

(D)  (15, 225, 275)

Answer: (C)

22. Which two signs and two numbers should be interchanged to make the given equation correct?

17 + 11 – 12 × 36 ÷ 6 = 80

(A)  × and −; 17 and 11

(B)  + and −; 6 and 12

(C)  × and −; 6 and 12

(D)  × and −; 17 and 12

Answer: (C)

23. Select the dices that can be formed by folding the given sheet along the lines-

(A)  Only II, III and IV

(B)  Only II and III

(C)  Only II and IV

(D)  Only I and II

Answer: (B)

24. If the following words are arranged as per their order in the English dictionary which of the following words will come third in the sequence?

(1) Isomer           (2) Isoline

(3) Isotope          (4) Isolate

(5) Isologs          (5) Isonomy

(A)  Isologs

(B)  Isoline

(C)  Isolate

(D)  Isomer

Answer: (A)

25. A + B means ‘A is the father of B’;

A – B means ‘A is the sister of B’;

A × B means ‘A is the brother of B’;
A ÷ B means ‘A is the mother of B’.

If U + H × L – Q ÷ R – Y, then how is related to Y?

(A)  Mother’s brother

(B)  Mother’s sister

(C)  Sister

(D)  Maternal grandmother

Answer: (B)

General Awareness

26. The last recognized king of the Gupta line was-

(A)  Samudragupta

(B)  Bimbisara

(C)  Ashoka

(D)  Vishnugupta

Answer: (D)

27. In …………. economies, all productive resources are owned and controlled by the government.

(A)  dual

(B)  socialist

(C)  mixed

(D)  capitalist

Answer: (B)

28. The birth anniversary of ….. is celebrated as ‘International Nurses Day’ every year.

(A)  Florence Nightingale

(B)  Alice Walker

(C)  Clara Barton

(D)  Mother Teresa

Answer: (A)

29. The city of ……… is located at the mouth of the Yangtze River.

(A)  Beijing

(B)  Guangzhou

(C)  Shanghai

(D)  Lhasa

Answer: (C)

30. As of December 2019, ……… was the largest crude oil supplier to India.

(A)  Iraq

(B)  Saudi Arabia

(C)  United Arab Emirates

(D)  Iran

Answer: (A)

31. Who among the following publishes the Economic Survey of India?

(A)  National Development Council

(B)  Ministry of Finance

(C)  Institute of Finance

(D)  Indian Statistical Institute

Answer: (B)

32. Name the Indian elected to the International Narcotics Control Board by the UN Economic and Social Council on 23 April, 2014 and re-elected by the Council for a 5-year term (2020-25) on 7 May, 2019

(A)  Sudhir Rajkumar

(B)  Jagjit Pavadia

(C)  Syed Akbaruddin

(D)  Yasmid Ali Haque

Answer: (B)

33. In October 2019, ……… was appointed as the secretary of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

(A)  Brijesh Patel

(B)  Sourav Ganguly

(C)  Jay Shah

(D)  Jayesh George

Answer: (C)

34. 1 horse power = approximately ………. watts.

(A)  746

(B)  764

(C)  647

(D)  674

Answer: (A)

35. Which of the following countries is not a member of the SAARC Association?

(A)  Pakistan

(B)  Nepal

(C)  China

(D)  Bhutan

Answer: (C)

36. The process of coating grooves or engravings in ornaments with coloured enamels is called-

(A)  Phulkari

(B)  Zardozi

(C)  Chikankari

(D)  Meenakari

Answer: (D)

37. Who was the first Indian to receive the International Shooting Sport Federation (ISSF) Blue Cross?

(A)  Ronjan Sodhi

(B)  Vijay Kumar

(C)  Gagan Narang

(D)  Abhinav Bindra

Answer: (D)

38. Which of the following is not a part of the brain?

(A)  Medulla

(B)  Thalamus

(C)  Pons

(D)  Pinna

Answer: (D)

39. As of January 2020, which of the following countries had not independently launched a human into space?

(A)  India

(B)  USA

(C)  Russia

(D)  China

Answer: (A)

40. The first ruler of Magadha from the Haryanka dynasty was-

(A)  Ashoka

(B)  Prasenajit

(C)  Bimbisara

(D)  Aiatshatru

Answer: (C)

41. The ……… helps in equalizing the pressure on either sides of the ear drum.

(A)  cochlear nerve

(B)  malleus

(C)  Eustachian tube

(D)  incus

Answer: (C)

42. Calcium sulphate dihydrate is commonly known as-

(A)  Gypsum

(B)  Glass

(C)  Asbestos

(D)  Limestone

Answer: (A)

43. Who among the following was a famous ‘Qawwall’ singer?

(A)  Nazia Hassan

(B)  Begum Akhtar

(C)  Nusrat Fateh Ali Khan

(D)  Bade Ghulam Ali Khan

Answer: (C)

44. …….. became the Prime Minister of Bhutan in November 2018.

(A)  Lyonchhen Lotay Tshering

(B)  Lyonchhen Jigme Thinley

(C)  Lyonpo Sonam Tobgye

(D)  Lyonpo Sangay Ngedup

Answer: (A)

45. ……….., the world’s highest polo ground, is located in Pakistan.

(A)  Kasur

(B)  Attock

(C)  Shandur

(D)  Okara

Answer: (C)

46. ‘Kiribath’ is a rice dish form-

(A)  Myanmar

(B)  Bhutan

(C)  Nepal

(D)  Sri Lanka

Answer: (D)

47. The Gupta rulers imposed a fine called…….. which was a plough tax paid by every cultivator owning a plough.

(A)  Hiranya

(B)  Sulka

(C)  Halivakara

(D)  Kara

Answer: (C)

48. …………. is the largest city in Sri Lanka.

(A)  Colombo

(B)  Negombo

(C)  Kandy

(D)  Jaffna

Answer: (A)

49. Hiuen Tsang, hailed as the price of pilgrims, visited India during the reign of king-

(A)  Ashoka

(B)  Vishnugupta

(C)  Samudragupta

(D)  Harsha

Answer: (D)

50. Lucifer is another name for the planet-

(A)  Jupiter

(B)  Saturn

(C)  Venus

(D)  Mars

Answer: (C)

Quantitative Aptitude

51. The average of five consecutive even numbers is M. If the next five numbers are also included the average of ten numbers will be-

(A)  M + 5

(B)  11

(C)  10

(D)  M + 10

Answer: (A)

52. The value of  is equal to-

(A)  −1/3

(B)  −1/12

(C)  −19/8

(D)  −9/8

Answer: (C)

53. (a + b – c + d)2 – (a – b + c – d)2 = ?

(A)  4a(b + d – c)

(B)  2a(a + b – c)

(C)  2a(b + c – d)

(D)  4a(b – d + c)

Answer: (A)

54. If 2 sin θ – 8 cos2 θ + 5 = 0, 0° < θ < 90°, then what is the value of (tan 2θ + cosec 2θ)

(A)  3√3

(B)  4√3/3

(C)  2√3

(D)  5√3/3

Answer: (D)

55. Two racers run at a speed of 100 m/min and 120 m/min, respectively. If the second racer takes 10 minutes less than the first to complete the run, then how long is the race?

(A)  2 km

(B)  4 km

(C)  6 km

(D)  1 km

Answer: (C)

Direction-The table below shows income (in rupees) for a particular month, together with their sources is respect of 5 employees A, B, C, D and E-

56. How many employees have their salary more than four times their other incomes?

(A)  3

(B)  2

(C)  1

(D)  4

Answer: (B)

57. As per data in the table, what is the percentage of students who got 20 or more marks?

(A)  14%

(B)  58%

(C)  54%

(D)  42%

Answer: (D)

58. The value of 

(A)  1+ √3

(B)  8/√3

(C)  8/3

(D)  √3 + 3

Answer: (C)

59. In the figure, what is the value of cot θ ?

(A)  17/18

(B)  15/17

(C)  15/8

(D)  8/15

Answer: (C)

60. A can finish a work in 20 days and B can finish the same work in 25 days. They began together, but B left the work after 5 days. How many more days will A take to finish the remaining work?

(A)  11

(B)  8

(C)  16

(D)  21

Answer: (A)

61. The curved surface area of hemisphere with radius 7 cm is- (Take π = 22/7)

(A)  616 cm2

(B)  385 cm2

(C)  462 cm2

(D)  308 cm2

Answer: (D)

62. The value of  is-

(A)  7

(B)

(C) 

(D)  1/7

Answer: (A)

63. From the following table, how many patients were in the age group 40 – 60?

(A)  45

(B)  29

(C)  6

(D)  16

Answer: (D)

Direction- The number of students enrolled in different faculties in a school is as follows-

64. The percentage of students studying in Science and Vocational subject is-

(A)  93%

(B)  50%

(C)  37.2%

(D)  25%

Answer: (C)

65. In ∆ABC, if AB = AC and ∠BAC = 40°, then the measure of ∠B is-

(A)  60°

(B)  40°

(C)  70°

(D)  50°

Answer: (C)

66. What should replace * in the number 94 * 2357, so that number is divisible by 11?

(A)  1

(B)  7

(C)  8

(D)  3

Answer: (D)

67. Two numbers are in the ratio 5 : 7. If the first number is 20, then the second number will be-

(A)  8

(B)  22

(C)  28

(D)  18

Answer: (C)

68. If the difference between 62% and 80% of a number is 198, then the difference between 92% and 56% of the number will be-

(A)  1100

(B)  3564

(C)  396

(D)  360

Answer: (C)

69. In the given figure, AP bisects ∠ If AB = 4 cm AC = 6 cm and BP = 3 cm, then the length of CP is-

(A)  3 cm

(B)  7 cm

(C)  5 cm

(D)  4.5 cm

Answer: (D)

70. A dealer sold 6 sewing machines for Rs 63,.000 with a profit of 5%. For how much should he sell 8 machines if the intends to earn 15% profit?

(A)  Rs 88,200

(B)  Rs 69,300

(C)  Rs 92,000

(D)  Rs 92,400

Answer: (C)

71. In the given figure, AP and BP are tangents to a circle with centre O. If ∠APB = 62°, then the measure of ∠AQB is-

(A)  28°

(B)  118°

(C)  31°

(D)  59°

Answer: (D)

72. The value of 27a3 – 2√2 b3 is equal to-

(A)  (3a – √2 b) (9a2 – 2b2 + 6√2

(B)  (3a – √2 b) (9a2 + 2b2 + 6√2

(C)  (3a – √2 b) (9a2 + 2b2 + 3√2

(D)  (3a – √2 b) (9a2 – 2b2 – 3√2

Answer: (C)

73. In a circle with radius 5 cm a chord is at a distance of 3 cm from the centre. The length of the chord is-

(A)  3 cm

(B)  7 cm

(C)  8 cm

(D)  4 cm

Answer: (C)

74. A person marked his goods at a price that would give him 40% profit. But he declared a sale and allowed 20% discount on the marked price. What is the profit percentage of the person in the whole transaction?

(A)  12%

(B)  32%

(C)  30%

(D)  20%

Answer: (A)

75. The simple interest on a certain sum at the end of three years at 5% p.a. is Rs 1,200. The compound interest on the same sum for the same period at the same rate is (interest compound yearly)-

(A)  Rs 1,800

(B)  Rs 1,261

(C)  Rs 820

(D)  Rs 1,260

Answer: (B)

English Comprehension

76. Select the incorrectly spelt word-

(A)  Patrner

(B)  Piteous

(C)  Pierce

(D)  Pursue

Answer: (A)

77. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error-

Deepa walked down the road slowly without looking anybody.

(A)  down the road

(B)  slowly without

(C)  looking anybody

(D)  Deepa walked

Answer: (C)

78. Select the incorrectly spelt word-

(A)  Negligible

(B)  Negociate

(C)  Necessary

(D)  Nuisance

Answer: (B)

79. Select the option that expresses the given sentence in reported speech. She said to me, “What time has your flight tomorrow?”

(A)  She asked me what time is my flight the next day

(B)  She asked me what time my flight will be the next day

(C)  She asked me what time my flight was the following day

(D)  She asked me that what time was my flight tomorrow

Answer: (C)

80. Select the most appropriate option to substitute the bold segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

My shoes were worn out so I had to buy a new one

(A)  a new ones

(B)  new ones

(C)  No improvement

(D)  the new one’s

Answer: (B)

81. Select the most appropriate meaning of the given idiom-

Blow one’s own trumpet.

(A)  Follow others

(B)  Praise oneself

(C)  Condemn others

(D)  Be self-reliant

Answer: (B)

Directions- (Q. 82 to 86) In the following passage, some words have been deleted. Select the most appropriate option to fill each blank.

   Watermelon is thought to have originated in Africa’s Kalahari Desert. Believe it (1) …….. not, the first recorded watermelon harvest (2) ….. nearly 5000 years ago in Egypt and is (3)…… in Egyptian hieroglyphics on the walls of their (4) …. buildings. This fruit was often placed (5) …… the burial tombs of kings to provide nourishment in the afterlife.

82. Select the most appropriate option to fill in blank 1-

(A)  but

(B)  or

(C)  and

(D)  if

Answer: (B)

83. Select the most appropriate option to fill in blank 2-

(A)  contained

(B)  produced

(C)  discovered

(D)  occurred

Answer: (D)

84. Select the most appropriate option to fill in blank 3-

(A)  depicted

(B)  diverted

(C)  distributed

(D)  directed

Answer: (A)

85. Select the most appropriate option to fill in blank 4-

(A)  obsolete

(B)  outdated

(C)  ancient

(D)  elderly

Answer: (C)

86. Select the most appropriate option to fill in blank 5-

(A)  along

(B)  with

(C)  in

(D)  after

Answer: (C)

87. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words-

A place where clothes are kept.

(A)  Coffin

(B)  Wardrobe

(C)  Hangar

(D)  Shaft

Answer: (B)

88. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error-

Everything that I like to eat are fattening.

(A)  Everything that

(B)  I like

(C)  are fattening

(D)  to eat

Answer: (C)

89. Select the most appropriate antonym of the given word.

VIGILANT

(A)  Wary

(B)  Rash

(C)  Alert

(D)  Cautious

Answer: (B)

90. Select the most appropriate antonym of the given word-

(A)  Supple

(B)  Stiff

(C)  Stale

(D)  Soft

Answer: (B)

91. Select the most appropriate option to fill in the blank-

The government has warned the traders not to …… onions.

(A)  hoard

(B)  combine

(C)  gross

(D)  bulk

Answer: (A)

92. Select the most appropriate option to substitute the bold segment in the given sentence. If there is no need to substitutes it, select No Improvement-

He sing always when he is having a shower.

(A)  He always sings

(B)  He always sing

(C)  No improvement

(D)  Always he is singing

Answer: (A)

93. Given below are four jumbled sentence Out of the given options pick the one that gives their correct order-

(1) He that called out to the people but by then only a red glow was visible in the sky.

(2) At first, he thought it was a stuck kite.

(3) Bheema was visiting his fields when he spotted a rising disc shaped object.

(4) But when it started rising higher and emitted light, he was shocked.

(A)  2, 1, 3, 4

(B)  2, 4, 1, 3

(C)  3, 4, 1, 2

(D)  3, 2, 4, 1

Answer: (D)

94. Select the most appropriate synonym of the given word-

Implore

(A)  Command

(B)  Honour

(C)  Plead

(D)  Refuse

Answer: (C)

95. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order-

(1) It requires physical endurance, which can be built with training and exercise.

(2) Truly strong personalities meet challenges of life bravely and face hardships with equanimity.

(3) However, strength of character is a personality trait or a quality.

(4) Physical strength is the ability to cope with a physically challenging task.

(A)  3, 2, 1, 4

(B)  2, 1, 3, 4

(C)  4, 1, 3, 2

(D)  4, 2, 3, 1

Answer: (C)

96. Select the most appropriate option to fill in the blank-

The students went to their …….. classes after the morning assembly.

(A)  respected

(B)  respective

(C)  respectable

(D)  respectful

Answer: (B)

97. Select the option that expresses the given sentence in passive voice-

Martin drew a picture of the snow-capped mountains.

(A)  A picture of the snowcapped mountains has been drawn by Martin

(B)  A picture of the snowcapped mountains was drawn by Martin.

(C)  A picture of the snow-capped mountains is drawn by Martin

(D)  A picture of the snow-capped mountains be being drawn by Martin

Answer: (B)

98. Select the most appropriate meaning of the given idiom-

Spill the beans.

(A)  Perform magic

(B)  Work hard

(C)  Waste money

(D)  Give away a secret

Answer: (D)

99. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words-

A person very reserved in speech.

(A)  Confident

(B)  Reticent

(C)  Eloquent

(D)  Adamant

Answer: (B)

100. Select the most appropriate synonym of the given word-

Glorious

(A)  Splendid

(B)  Unusual

(C)  Enormous

(D)  Gentle

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...