SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 1.00-2.00 PM
SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 1.00-2.00 PM

General Intelligence and Reasoning

1. A – B means ‘A is the sister of B’;

A × B means ‘A is the husband of B’;

A ÷ B means ‘A is son of B’.

If, Y × M – T – Z ÷ L × U, then how is U related to Y?

(a)   Mother

(b)   Father

(c)   Father-in-law

(d)   Mother-in-law

Answer: (d)

2. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.

39, 50, 63, 80, ?, 122, 151, 182

(a)   108

(b)   105

(c)   99

(d)   90

Answer: (c)

3. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?

14 × 3 ÷ 27 + 54 – 9 = 21

(a)   + and −

(b)   × and −

(c)   × and ÷

(d)   ÷ and −

Answer: (c)

4. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.

(a)   39 : 270

(b)   31 : 214

(c)   21 : 154

(d)   37 : 256

Answer: (c)

5. Which of the following Venn diagrams best represents the relationship between the following classes?

Lady Constables, Uncles, Mothers

Answer: (d)

6. Select the letter will replace the question mark (?) in the following series.

A, J, E, L, I, N, O, P, U, ?

(a)   B

(b)   R

(c)   K

(d)   W

Answer: (b)

7. How many triangle are there in the given figure.

(a)   13

(b)   12

(c)   15

(d)   14

Answer: (a)

8. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.

(22, 64, 352)

(a)   (27, 52, 453)

(b)   (19, 52, 257)

(c)   (14, 68, 238)

(d)   (24, 16, 108)

Answer: (c)

9. Select the option in which the given figure X is embedded (rotation is not allowed).

Answer: (d)

10. What day of the week of 29 June 2010?

(a)   Tuesday

(b)   Sunday

(c)   Wednesday

(d)   Monday

Answer: (a)

11. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (c)

12. Four letter-clusters have been given, out of which there are alike in some manner and one is different. Select the odd letter-cluster.

(a)   KN

(b)   LO

(c)   AZ

(d)   GT

Answer: (a)

13. Read the given statement and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusion logically follow(s)

Statements:

(1) No garden is a park.

(2) Some gardens are schools.

Conclusions

(I) No park is a garden.

(II) Some schools are gardens.

(III) Some parks are gardens

(a)   Either conclusion I or III and conclusion II follow

(b)   Only conclusions II and III follow

(c)   Either conclusion I or III follows

(d)   Only conclusions I and II follow

Answer: (d)

14. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd words.

(a)   Cancer

(b)   Asthma

(c)   Diabetes

(d)   Bone Marrow

Answer: (d)

15. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

3:51::7:?

(a)   319

(b)   679

(c)   609

(d)   335

Answer: (b)

16. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.

NAVIGATE, PCVIGATE, NAXKGATE, ?, NAVIGAVG

(a)   NAVIJCTF

(b)   PCVII CUG

(c)   NAXKICTE

(d)   NAVIICTE

Answer: (d)

17. Study the given pattern carefully and select he number that can replace the question mark (?) in it.

15           18        ?

8             9          12

161         243      432

(a)   24

(b)   26

(c)   22

(d)   20

Answer: (a)

18. Select the correct mirror image of the given letter-cluster when a vertical mirror is placed on the right side of the cluster.

EWGZMPK

Answer: (a)

19. Select the dice that can be formed by folding the given sheet along the lines.

(a)   Only A, B and C

(b)   Only A and B

(c)   Only A

(d)   Only B and D

Answer: (b)

20. In a certain code language, ‘FIXATION’ is written as ‘AXIFNOIT’. How will ‘GLYCERIN’ be written as in that language?

(a)   NIRECYLG

(b)   CYLGNIRE

(c)   LGZDGINR

(d)   YLGECRNI

Answer: (b)

21. ‘Photoshop’ is related to ‘Software’ in the same way as ‘Optical Mouse’ is related to ‘________’.

(a)   Touch-screen

(b)   Hardware

(c)   Hard-disc

(d)   Malware

Answer: (b)

22. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Answer: (c)

23. Select the option in which the words share the same relationship as t hat shared by the given pair of words.

Temple : Worship

(a)   Church : Prayer

(b)   Golden Temple : Amritsar

(c)   Garden : Plants

(d)   University : President

Answer: (a)

24. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

(1) Casting         (2) Acting        (3) Film Shooting        (4) Final Film  (5) Editing

(a)   3, 2, 1, 4, 5

(b)   4, 3, 5, 1, 2

(c)   1, 2, 3, 5, 4

(d)   3,1, 2, 5, 4

Answer: (c)

25. In a certain code language, ‘SPECIAL’ is coded as ‘20176410213’. How will ‘MACHINE’ be coded as in that language?

(a)   1424901056

(b)   1324810155

(c)   1524910146

(d)   1424910156

Answer: (d)

General Awareness

26. What does ‘C’ stand for in ITCZ?

(a)   Constant

(b)   Convection

(c)   Circulation

(d)   Convergence

Answer: (d)

27. What is the rank of India in the Global Peace Index 2019?

(a)   142

(b)   143

(c)   144

(d)   141

Answer: (d)

28. Who among the following was the mascot of the Men’s Hockey World Cup held at Bhubaneswar in 2018?

(a)   Turtle Olly

(b)   Shera

(c)   Borobi

(d)   Millie

Answer: (a)

29. Which tales are related with the painting and sculptures of the Ajanta caves?

(a)   Pentamerone Tales

(b)   Panchatantra Tales

(c)   Hitopadesha Tales

(d)   Jataka Tales

Answer: (d)

30. In 2019, IIT-Madras launched the country’s first indigenously designed standing wheelchair named is:

(a)   Arise

(b)   Optimist

(c)   Marathon

(d)   Awake

Answer: (a)

31. Who of the following authored the book ‘Revolution 2020’?

(a)   Rupa Pai

(b)   Arvind Kejriwal

(c)   Devdutt Pattnaik

(d)   Chetan Bhagat

Answer: (d)

32. How many medals did India win in the 2012 Summer Olympics?

(a)   6

(b)   5

(c)   3

(d)   4

Answer: (a)

33. Who among the following is NOT a recipient of the 2019 Mother Teresa Memorial Awards for Social Justice?

(a)   Priti Patkar

(b)   Medha Patkar

(c)   Kailash Satyarthi

(d)   Ajeet Singh

Answer: (b)

34. Which of the following ministries is NOT associated with the initiative of Beti Bachao, Beti Padhao Scheme?

(a)   Ministry of Women and Child Development

(b)   Ministry of Rural Development

(c)   Ministry of Health and Family Welfare

(d)   Ministry of Human Resource Development

Answer: (b)

35. Which of the following events did NOT occur in 1919?

(a)   Rowlatt Act was passed

(b)   Partition of Bengal took place

(c)   Montague Chelmsford Reform was announced

(d)   Jallianwala Bagh tragedy took place

Answer: (b)

36. Constantan is an alloy of copper and ______.

(a)   iron

(b)   nickel

(c)   aluminium

(d)   tin

Answer: (b)

37. Which among the following is a non-biodegradable waste?

(a)   Dead animals

(b)   Plastic

(c)   Flowers

(d)   Vegetable

Answer: (b)

38. Who signed the treaty of Alinagar with the British?

(a)   Alivardi Khan

(b)   Mir Jafar

(c)   Mir Qasim

(d)   Siraj-ud-Daula

Answer: (d)

39. Which of the following is the lowermost layer of the Atmosphere?

(a)   Troposphere

(b)   Exosphere

(c)   Thermosphere

(d)   Mesosphere

Answer: (a)

40. Which of the following states does NOT share its boundary with Nepal?

(a)   Uttar Pradesh

(b)   Assam

(c)   West Bengal

(d)   Bihar

Answer: (b)

41. How many molecules of ATP are obtained by the respiration of one molecule of glucose?

(a)   38

(b)   4

(c)   2

(d)   36

Answer: (c)

42. ‘Pedology’ is the science of:

(a)   soil

(b)   childhood illness

(c)   ground water

(d)   skin disease

Answer: (a)

43. Under which Amendment to the Constitution of India was Goods and Services Tax imposed?

(a)   97th

(b)   101st

(c)   99th

(d)   103rd

Answer: (b)

44. What is the rank of India in the Human Development Index 2019?

(a)   128th

(b)   89th

(c)   129th

(d)   130th

Answer: (c)

45. In July 2019, which of the following schemes was launched to accelerate water harvesting and conservation measures?

(a)   Jal Vikas Abhiyan

(b)   Jal Bachao Abhiyan

(c)   Jal hi dhan hai Abhiyan

(d)   Jal Shakti Abhiyan

Answer: (d)

46. Which of the following rivers was known as Purushni in the Vedic period?

(a)   Chenab

(b)   Sutlej

(c)   Beas

(d)   Ravi

Answer: (d)

47. In which state is the festival of Uttarayan uniquely celebrated?

(a)   Jharkhand

(b)   Gujarat

(c)   Uttar Pradesh

(d)   Kerala

Answer: (b)

48. The rating for a fuse used in a household electric circuit is provided on the basis of:

(a)   current

(b)   resistance

(c)   power

(d)   voltage

Answer: (a)

49. Who among the following initiated ‘Din-i-illhai’?

(a)   Babur

(b)   Humayun

(c)   Jahangir

(d)   Akbar

Answer: (d)

50. Who among the following is the Chief Minister of Mizoram as on November 2019?

(a)   Neiphiu Rio

(b)   Laldenga

(c)   PU Zoramthanga

(d)   Conrad Kongkal Sangma

Answer: (c)

Quantitative Aptitude

51. The following table shows the production of fertilizers (in lakh tonne) by six companies for 5 months (January to May).

There a continuous decrease in production over the months in:

(a)   Company I

(b)   Company II

(c)   Company IV

(d)   Company III

Answer: (a)

52. A shopkeeper buys two books from Rs 3000.. He sells the first book at a profit of 20% and the second book at a loss of 10%. What is the selling price of the first book, if, in the whole transaction there is no profit no loss?

(a)   Rs 115

(b)   Rs 125

(c)   Rs 120

(d)   Rs 110

Answer: (c)

53. When 2 is subtracted from each of the given an numbers, then the sum of the numbers so obtained is 102. When 5 is subtracted from each of them, then the sum of the numbers so obtained is 12. What is the average of the given n number?

(a)   5.8

(b)   5.4

(c)   6.6

(d)   6.2

Answer: (b)

54. A certain sum amounts to Rs 280900 in 2 years at 6% per annum, interest compounded annually. The sum is:

(a)   Rs 350000

(b)   Rs 250000

(c)   Rs 200000

(d)   Rs 550000

Answer: (b)

55. The average of 4 terms is 30 and the 1st term is 1/3 of the sum of the remaining terms. What is the first term?

(a)   40

(b)   30

(c)   20

(d)   60

Answer: (b)

56. Solve the following.

(a)   2

(b)   1

(c)   3

(d)   0

Answer: (d)

57. A wheel covers a distance of 1,100 cum in one round. The diameter of the wheel is:

(a)   100 cm

(b)   175 cm

(c)   125 cm

(d)   150 cm

Answer: (*)

58. Solve the following expression.

11 + 11 × 11 – 11 ÷ 11

(a)   22

(b)   131

(c)   121

(d)   11

Answer: (b)

59. If 5 divided the integer n, the remainder is 2. What will be the remainder if 7n is divided by 5?

(a)   1

(b)   3

(c)   2

(d)   4

Answer: (d)

60. The volumes of spheres A and B are in the ratio 125 : 64. If the sum of radii of A and B is 36 cm, then the surface area (in cm2) of A is:

(a)   800 π

(b)   512 π

(c)   1600 π

(d)   1024 π

Answer: (c)

61. Arrange the angles of the triangle from smallest to largest in the triangle, where the sides are AB = 7 cm, AC = 8 cm, BC = 9 cm. AB = 7 cm, AC = 8 cm, BC = 9 cm

(a)   A, B, C

(b)   C, B, D

(c)   C, B, A

(d)   B, A, C

Answer: (c)

62. If a = 2b = 8c and a + b + c = 13 then the value of  is:

(a)   9/2

(b)   5/6

(c)   −9/2

(d)   −5/6

Answer: (a)

63. In a circle, chords PQ and TS are produced to meet at R. If RQ = 14.4 cm , PQ = 11.2 cm, and SR = 12.8 cm, then the length of chord of TS is:

(a)   18 cm

(b)   14.2 cm

(c)   12.4 cm

(d)   16 cm

Answer: (d)

64. A, B and C can individually complete a task in 24 days, 16 days, and 32 days respectively. If A and C start the work and worked for 6 days and left, then the number of days required by B to complete the remaining task, is:

(a)   9

(b)  

(c) 

(d)  

Answer: (a)

65. The following table shows the imports and exports (in Rs 2019).

The average trade balance (in Rs crores) is:

(a)   4

(b)   8

(c)   6

(d)   12

Answer: (b)

66. Find the height of a cuboid whose volume is 330 cm2 and base area is 15 cm2.

(a)   22 cm

(b)   21 cm

(c)   19 cm

(d)   24 cm

Answer: (a)

67. If 5 cot θ = 3, find the value of 

(a)   20/41

(b)   44/21

(c)   11/40

(d)   21/44

Answer: (d)

68. If x, y, z are three numbers such that x + y = 13, y + z = 15 and z + x = 16, then the value of xy + xz is:

(a)   5/36

(b)   18/5

(c)   5/18

(d)   36/5

Answer: (c)

69. A train X travelling at 60 km/h overtakes another train Y, 225 m long, and completely passes it in 72 seconds. If the trains had been going in opposite directions, they would have passed each other in 18 seconds. The length (in m) of X and the speed (in km/h) of Y are respectively:

(a)   245 and 45/245

(b)   245 and 54/245

(c)   255 and 36/255

(d)   255 and 40/255

Answer: (c)

70. If a2 + b2 – c2 = 0, then the value of  is:

(a)   1

(b)   0

(c)   2

(d)   3

Answer: (*)

71. Study the following table and answer the question.

Expenditures of a company (in Lakh Rupees) per annum over the given Years

Total expenditure on all the items in 2014 was approximately what percent of the total expenditure in 2018?

(a)   65.32%

(b)   68.32%

(c)   66.32%

(d)   60.32%

Answer: (c)

72. A man wanted to sell his bat at a discount of 8%. His brother who was the cricketer wanted to buy the bat, so the man sells it at a discount of 10%. In this deal, the man reduces Rs 70 in profit. What was the market value of the bat?

(a)   Rs 3,000

(b)   Rs 3,500

(c)   Rs 2,500

(d)   Rs 3,200

Answer: (b)

73. Amit travelled a distance of 50 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 5 km/h and partly by bicycle at 10 km/h. The distance travelled on the bicycle is:

(a)   12 km

(b)   13 km

(c)   10 km

(d)   11 km

Answer: (c)

74. The value (cosec A + cot A + 1) (cosec A – cot A + 1) – 2 cosec A is:

(a)   2

(b)   0

(c)   4 cosec A

(d)   2 cosec A

Answer: (a)

75. The following table shows the production of fertilizers (in lakh tonne) by six companies for 5 months (January to May).

In which months does Company II have a contribution of approximately 20% iin the total fertilizer production?

(a)   May

(b)   April

(c)   January

(d)   March

Answer: (b)

English Comprehension

76. Select the most appropriate synonym of the given word.

Abort

(a)   Continue

(b)   Begin

(c)   End

(d)   Hate

Answer: (c)

77. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

We must get this post send as soon as possible.

(a)   We  must get

(b)   soon as possible

(c)   this post

(d)   send as

Answer: (d)

78. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select no improvement.

I was sitting at home doing nothing when I had heard that song again.

(a)   hears

(b)   heard

(c)   has heard

(d)   No improvement

Answer: (b)

79. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) They also visit ailing friends and relatives, or attend to personal matters even during office hours.

(B) Once in office, they receive friends and relatives who call them any time without prior appointment.

(C) We can frequently find a large number of people sitting here and there and doing nothing.

(D) Even those who are employed often come late to office and leave early unless they are forced to be punctual.

(a)   ABCD

(b)   CDBA

(c)   DCAB

(d)   ACDB

Answer: (b)

80. Select the word which means the same as the group of words given.

Having something more than required

(a)   Surplus

(b)   Surrogate

(c)   Surroundings

(d)   Surcharge

Answer: (a)

81. Select the correct indirect form of the given sentence.

“What are  you going to call the puppy, Jane,?” the boy asked.

(a)   Jane asked the boy what is he going to call the puppy.

(b)   The boy wondered what Jane were going to call the puppy.

(c)   The boy asked Jane what she was going to call the puppy.

(d)   The boy told Jane what she was going to call her puppy.

Answer: (c)

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In a way, adult education is an educational movement through the medium (1) _____ village school. In the beginning, the (2) ______ were suspicious. It was hard to persuade (3) _____ to realize that they were really getting something (4) _____ the schools. They were not at all sure that they wanted their (5) ______ to leave their homes.

82. Select the most appropriate option for the blank numbered 1.

(a)   by

(b)   in

(c)   from

(d)   of

Answer: (d)

83. Select the most appropriate option for the blank numbered 2.

(a)   politicians

(b)   villagers

(c)   officers

(d)   children

Answer: (b)

84. Select the most appropriate option for the blank numbered 3.

(a)   us

(b)   him

(c)   them

(d)   they

Answer: (c)

85. Select the most appropriate option for the blank numbered 4.

(a)   by

(b)   to

(c)   from

(d)   for

Answer: ()

86. Select the most appropriate option for the blank numbered 5.

(a)   teachers

(b)   children

(c)   parents

(d)   villagers

Answer: (b)

87. Select the word which means the same as the group of words given.

Anger about an unfair situation or about someone’s unfair behavior.

(a)   Indignation

(b)   Indulgence

(c)   Induction

(d)   Indigenization

Answer: (a)

88. Select the most appropriate meaning of the following idiom.

Blind alley

(a)   A person who comes to meet occasionally

(b)   A situation in which no further progress can be made

(c)   Taking first step after somebody’s approach

(d)   A state of deep thought

Answer: (b)

89. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Mellow

(a)   Medium

(b)   Shiny

(c)   Soft

(d)   Hard

Answer: (d)

90. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

One evening, when father was coming home from work, I played in the front garden.

(a)   was playing

(b)   a playing

(c)   play

(d)   No improvement

Answer: (a)

91. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Guarantee

(b)   Dilemma

(c)   Athelete

(d)   Convenience

Answer: (c)

92. Select the correct passive from of the given sentence.

The commander order his soldiers to move forward and attack the enemy camps.

(a)   The soldiers were ordered by their commander to move forward and attack the enemy camps.

(b)   The commander ordered his soldiers to be moved forward and attacked the enemy camps.

(c)   The commander was ordered by his soldiers to move forward and attack the enemy camps.

(d)   His soldiers were ordered by the commander to be move forward and attacked the enemy camps

Answer: (a)

93. Select the word appropriate synonym of the given word.

Exceed

(a)   Improve

(b)   Decline

(c)   Surpass

(d)   Decrease

Answer: (c)

94. Select the most appropriate option to fill in the blank.

My cousin’s study on the reading habits of school children across three states has been recognized as a _______ piece research.

(a)   pioneering

(b)   negligent

(c)   useless

(d)   proud

Answer: (a)

95. Select the most appropriate meaning of the following idiom

The acid test

(a)   Throwing acid on someone’s face

(b)   A critical situation or crisis

(c)   A fact, event or situation that proves something

(d)   An unpleasant or offensive test

Answer: (c)

96. Select the most appropriate option to fill in the blank.

Suzerainty is having political control over a _______ state.

(a)   democratic

(b)   backward

(c)   dependent

(d)   unified

Answer: (c)

97. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

Sita has no tate in classical dance.

(a)   in

(b)   classical dance

(c)   Sita has

(d)   no taste

Answer: (a)

98. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) Accommodation and food were given free.

(B) This was held in a hostel for poor students built by a philanthropist.

(C) A few years ago, I was the chief guest at a small function.

(D) But the inmates of the hostel has to hear other expenses like clothing and toiletries.

(a)   ABCD

(b)   BCAD

(c)   BCDA

(d)   CBAD

Answer: (d)

99. Select the most appropriate ANOTNYM of the given word.

Emerge

(a)   Surface

(b)   Disappear

(c)   Announce

(d)   Appear

Answer: (b)

100. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Soldier

(b)   Beginning

(c)   Guidence

(d)   Shining

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...