SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 10.00-11.00 AM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 10.00-11.00 AM
SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 10.00-11.00 AM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 09-03-2020 Time 10:00-11.00 AM

General Intelligence and Reasoning

1. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.

(88, 60, 37)

(a)   (36, 70, 38)

(b)   (43, 49, 27)

(c)   (56, 38, 28)

(d)   (94, 42, 34)

Answer: (d)

2. ‘Ethiopia’ is related to ‘Africa’ in the same way as ‘Brazil’ is related to’

(a)   Brasilia

(b)   South America

(c)   Africa

(d)   North America

Answer: (b)

3. Four letter-clusters have been given. Out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd letter-cluster.

(a)   JNQS

(b)   RSTU

(c)   TVXZ

(d)   ADGJ

Answer: (a)

4. In a certain code language, ‘POUND’ is coded as ‘106’ and ‘CLEAN’ is coded as ‘41’. How will ‘MAKER’ be coded as in that language?

(a)   112

(b)   50

(c)   54

(d)   78

Answer: (c)

5. Select the option in which the given figure is embedded (rotation is not allowed).

Answer: (b)

6. Which of the following Venn diagrams best represents the relationship between the classes?

Tables, Wooden objects, Chairs

Answer: (b)

7. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different from the rest.

(a)   53 : 378

(b)   45 : 322

(c)   37 : 266

(d)   43 : 318

Answer: (d)

8. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.

DJQC, ELTG, FNWK, GPZO, ?

(a)   HRCS

(b)   HRBU

(c)   HQCT

(d)   GRDS

Answer: (a)

9. 60 students participated in one or more of the three competitions, i.e. Quiz, Extempore and Debate. A total of 22 students participated either in Quiz only or in Extempore only. 4 students participated in all three competitions. A total of 14 students participated in any of the two competitions only. How many students participated in Debate only?

(a)   22

(b)   11

(c)   20

(d)   14

Answer: (c)

10. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.

Audition : Selection

(a)   Competition : Poem

(b)   Machine : Fault

(c)   Examination: Pass

(d)   Loyalty : Fraud

Answer: (c)

11. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series.

Y, R, L, G, ?, Z

(a)   F

(b)   E

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

12. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd word.

(a)   Volume

(b)   Gallon

(c)   Distance

(d)   Weight

Answer: (b)

13. Arrange the following words in the order in which they would appear in an English dictionary.

(1) Realistic (2) Realism (3) Restore (4) Research (5) Resurge

(a)   1, 2, 4, 3, 5

(b)   2, 1, 4, 5, 3

(c)   2, 1, 3, 4, 5

(d)   2, 1, 4, 3, 5

Answer: (d)

14. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known fats, decide which of the given conclusions logically follow(s) the statements.

Statements:

(1) Some dancers are writers.

(2) All writers are students.

Conclusion:

(I) Some students are dancers.

(II) Some students are writers.

(III) No student is a dancer.

(a)   Only conclusion II and III

(b)   Either conclusion I or III follows

(c)   Only conclusion I and II follows

(d)   All conclusions I, II and III follows

Answer: (c)

15. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

56 : 30 :: 78 : ?

(a)   61

(b)   53

(c)   50

(d)   56

Answer: (d)

16. In a certain code language ‘DRONE’ is written as ‘SERFO’. How will ‘HOUSE’ be written as I that language?

(a)   PIXFT

(b)   QJXGB

(c)   PQWGS

(d)   PIVFT

Answer: (a)

17. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. Select from t he given answer figures, how it will appear when unfolded?

Answer: (a)

18. A + B means ‘A’ is the father of B’;

A × B means ‘A is the brother of B’;

A ÷ B means ‘A is the sister of B’.

Which of the following expression means ‘H is the paternal grandson of P’?

(a)   P + K + D ÷ H × M

(b)   D + H + K × M ÷ P

(c)   P + K + D × H ÷ M

(d)   H + K + D × P ÷ M

Answer: (d)

19. Identify the number that does NOT belong to the following series.

2, 6, 14, 0, 62, 126, 250

(a)   62

(b)   126

(c)   250

(d)   14

Answer: (c)

20. How many triangles are there in the given figure?

(a)   24

(b)   22

(c)   21

(d)   23

Answer: (b)

21. Select the correct mirror image of the given letter-cluster when a vertical mirror is placed on the right side of the cluster.

RQBKHNT

Answer: (b)

22. A cube is made by folding the given sheet. In the cube so formed, which of the following pairs of letters will be on opposite sides?

(a)   A & Q

(b)   Q & E

(c)   L & U

(d)   B & E

Answer: (b)

23. If ‘A’ stands for ‘subtraction’, ‘B’ stands for ‘multiplication’, ‘C’ stands for ‘addition’ and ‘D’ stands for ‘division’, then what is the value of the following expression?

32 B 4 A 12 B (35 A 24) C 52 D 4

(a)   47

(b)   9

(c)   39

(d)   19

Answer: (b)

24. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Answer: (b)

25. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

(a)   108

(b)   69

(c)   205

(d)   55

Answer: (a)

General Awareness

26. Name the Indian equestrian to qualify for the Tokyo Olympics officially after a wait/span of two decades.

(a)   Fouaad Mirza

(b)   Ghulam Mohammed Khan

(c)   Raghubir Singh

(d)   Vishal Singh

Answer: (a)

27. The India Meteorological Department (IMD) celebrated its _______foundation day on January 15, 2020.

(a)   135th

(b)   145th

(c)   140th

(d)   139th

Answer: (b)

28. In which of the following is citric acid present?

(a)   Curd

(b)   Black Gram

(c)   Lemon

(d)   Tamarind

Answer: (c)

29. The Paithan Hydro-Electric Project is on river ______.

(a)   Godavari

(b)   Brahmaputra

(c)   Narmada

(d)   Yamuna

Answer: (a)

30. Shaukat Kaifi passed away in 2019. She was the mother of which famous actress?

(a)   Dia Mirza

(b)   Shabana Azmi

(c)   Fatima Sana Shaikh

(d)   Urmila Matondkar

Answer: (b)

31. Which of the following years is called the year of the Great Divide in the demographic history of India?

(a)   1931

(b)   1911

(c)   1921

(d)   1951

Answer: (c)

32. Jai Prakash Narayn Museum of Socialism is situated in:

(a)   Amritsar

(b)   New Delhi

(c)   Lcuknow

(d)   Vadodara

Answer: (c)

33. Fatehabad district derives its name from the eponymous headquarters town founded by ______ in the 14th century, who named it after his son Fateh Khan.

(a)   Firoz Shah Tughlaq

(b)   Ghiyasuddin

(c)   Humayun

(d)   Allauddin Khilji

Answer: (a)

34. What is the yellow dust present in the middle of a flower called?

(a)   Pollen

(b)   Sperm

(c)   Stomata

(d)   Zygote

Answer: (a)

35. What does the writ of ‘Mandamus’ mean?

(a)   We Command

(b)   You May Have the Body

(c)   By What Warrants

(d)   To be Certified

Answer: (a)

36. _________ are called the ‘Powerhouses’ of the cell.

(a)   Mitochondria

(b)   Pituitary glands

(c)   Arteries

(d)   Lungs

Answer: (a)

37. Which of the following Acts was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting (FIT) framework?

(a)   Banking Regulation Act, 1949

(b)   Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934

(c)   Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961

(d)   The Industrial Finance Corporation of India Act, 1948

Answer: (b)

38. Deficiency of which of the following vitamins causes Night Blindness?

(a)   Vitamin B

(b)   Vitamin D

(c)   Vitamin C

(d)   Vitamin A

Answer: (d)

39. Who designed the logo for Lokpal in India?

(a)   Kamareddy

(b)   B.P. Raju

(c)   Prashant

(d)   Deepak Punia

Answer: (c)

40. The wood of which of the following trees is used to make the large plucked string instrument used in Carnatic classical music known as Bobbili Veena/Saraswathi Veena?

(a)   Sandal wood

(b)   Jackfruit wood

(c)   Teak wood

(d)   Walnut wood

Answer: (b)

41. Name the author of the book ‘Ain-i-Akbari’?

(a)   Abdul Rahim Khan-I-Khan

(b)   Dara Shikoh

(c)   Todar Mal

(d)   Abul’Fazl

Answer: (d)

42. Protium, deuterium and tritium are the naturally occurring isotopes of:

(a)   hydrogen

(b)   carbon

(c)   gold

(d)   nitrogen

Answer: (a)

43. Who launched the first phase of the Mumbai Trans Harbour Link (MTHL) on 15th January 2020?

(a)   Narendra Modi

(b)   Ajit Pawar

(c)   Devendra Fadnavis

(d)   Uddhav Thackeray

Answer: (d)

44. In which year was the first Round Table Conference held in London?

(a)   1930

(b)   1923

(c)   1907

(d)   1919

Answer: (a)

45. The Legislative Assembly of which state adopted a new logo on the 9th January 2020?

(a)   Andhra Pradesh

(b)   Tripura

(c)   Arunachal Pradesh

(d)   Assam

Answer: (c)

46. What is the pass at the southern end of the Nilgiri hills called?

(a)   Goran ghat pass

(b)   Malshej ghat pass

(c)   Palakkad gap

(d)   Chorla ghat pass

Answer: (c)

47. On which country has the World Anti-doping Agency recently imposed a 4-year ban?

(a)   China

(b)   Pakistan

(c)   Brazil

(d)   Russia

Answer: (d)

48. Name the first actor to win the Oscar Awards.

(a)   Lionel Barrymore

(b)   Warner Baxter

(c)   Emil Jannings

(d)   Charlie Chaplin

Answer: (c)

49. What does GNP stand for?

(a)   Gramin Nigam Parishad

(b)   Gramin Nisak Praman

(c)   Gross National Product

(d)   Gross National Produce

Answer: (c)

50. In which year did the Portuguese capture Goa?

(a)   1610 (AD)

(b)   1510 (AD)

(c)   1540 (AD)

(d)   1475 (AD)

Answer: (b)

Quantitative Aptitude

51. In the figure, PA is a tangent from an external point P to the circle with centre O. If ∠POB = 110°, then the measure of ∠APO is:

(a)   30°

(b)   25°

(c)   20°

(d)   40°

Answer: (c)

52. If 6 tan θ – 5√3 sec θ + 12 cot θ = 0, 0° < θ < 90°, then the value of (cosec θ + sec θ) is:

(a)     

(b)    

(c)    

(d)    

Answer: (d)

53. X and Y are two stations which are 280 km apart. A train starts at a certain time from X and travels towards Y at 60 km/h. After 2 hours, another train starts from Y and travels towards X at 20 km/h. After how many hours does the train leaving from X meets the train which left from Y?

(a)   3 hours

(b)   6 hours

(c)   2 hours

(d)   4 hours

Answer: (d)

54. The following table represents the number of candidates that appeared and qualified in a competitive examination from different states over five years. Study the table and answer the questions that follow.

What was the total number of candidates appearing from all the states in the  years 1997?

(a)   22,700

(b)   27,200

(c)   27,000

(d)   72,200

Answer: (b)

55. Expand : (4a + 3b + 2c)2

(a)   4a2 + 3b2 + 2c2 + 4ab + 12c + 16 ca

(b)   16a2 – 9b2 + 4c2 – 24ab + 12bc – 16 ca

(c)   16a2 + 9b2 + 4c2 + 24ab + 12bc + 16 ca

(d)   16a2 + 9b2 + 4c2 – 24ab – 12bc – 16ca

Answer: (c)

56. Ravi scores 72% marks in examinations. If these are 360 marks, then the maximum marks are:

(a)   350

(b)   450

(c)   400

(d)   500

Answer: (d)

57. (3a – 4b)3 is equal to:

(a)   27a3 – 64b3

(b)   27a3 – 64b3 – 108a2b + 144ab2

(c)   9a2 – 24ab + 16b2

(d)   9a2 – 16b2

Answer: (b)

58. Triangle PDC is drawn inside the square ABCD of side 24 cm where P lies on AB. What is the area of the triangle?

(a)   280 cm2

(b)   200 cm2

(c)   298 cm2

(d)   288 cm2

Answer: (d)

59. The following table represents the number of candidates that appeared and qualified in a competitive examination from different state over five years. Study the table and answer the questions that follow.

The total number of candidates that qualified from all the states together in 1998 is approximately what percentage of the total number of candidates that qualified from all the states together in 2001? (Correct to two decimal points)

(a)   94.7%

(b)   97.72%

(c)   96.70%

(d)   90.72%

Answer: (b)

60. What is the smallest integer that is a multiple of 5, 8 and 15?

(a)   40

(b)   60

(c)   600

(d)   120

Answer: (d)

61. If A + B = 12 and AB = 17, what is the value of A3 + B3?

(a)   1116

(b)   1106

(c)   1166

(d)   1213

Answer: (a)

62. The following table represents the number of candidates that appeared and qualified in a competitive examination from different states over five years. Study the table and answer the questions that follow.

What is the difference between the number of candidates qualifying in the year 1998, in the states M and P?

(a)   60

(b)   40

(c)   50

(d)   44

Answer: (b)

63. The single discount equivalent to two successive discounts of 20% and 15% is:

(a)   32%

(b)   30%

(c)   28%

(d)   22%

Answer: (a)

64. The length, breadth and height of a cuboidal box are in the ratio 7 : 5 : 3 and its whole surface area is 27832 cm2. Its volume is:

(a)   208120 cm3

(b)   280120 cm3

(c)   288100 cm3

(d)   288120 cm3

Answer: (d)

65. In the given figure ∆ABC, if θ = 80°, the measure of each of the other two angles will be:

(a)   60°

(b)   40°

(c)   80°

(d)   50°

Answer: (d)

66. If 3A = 4B = 5C, then A : B : C is equal to:

(a)   10 : 7 : 6

(b)   10 : 5 : 4

(c)   20 : 15 : 12

(d)   20 : 15 : 16

Answer: (c)

67. The average age of A, B and C is 20 years, and that of B and C is 25 years. What is the age of age of A?

(a)   20  years

(b)   10 years

(c)   15 years

(d)   25 years

Answer: (b)

68. Ram and Shyam can complete a task in  and 15 days, respectively. They work together for 4 days, and then Ram leaves. In how many days after Ram leaves, will Shyam complete the remaining task alone?

(a)     

(b)   2 day

(c)   3 day

(d)   4 day

Answer: (b)

69. Seema flies a kits on a 16 m string at an inclination of 60°. What is the height (h) of the kite above the ground?

(a)   4√3 m

(b)   16√3 m

(c)   6√3 m

(d)   8√3 m

Answer: (d)

70. The simple interest on a sum of money for 3 years at an interest rate of 6% p.a. is Rs 6,750. What will be the compound interest rounded off on the same sum at the same rate for the same period, compounded annually is closest to:

(a)   Rs 7,103

(b)   Rs 7,133

(c)   Rs 7,663

(d)   Rs 7,163

Answer: (d)

71. The following table represents the number of candidates that appeared and qualified in a competitive examination from different states over five years. Study the table and answer the questions that follow.

What is the average number of candidates that appeared from State Q during the given years?

(a)   8880

(b)   9000

(c)   8990

(d)   8980

Answer: (c)

72. The value of 1800 ÷ 20 × {(12 – 6) + (24 – 12)} is:

(a)   2720

(b)   840

(c)   1720

(d)   1620

Answer: (d)

73. What is the area of a sector of a circle of radius 14 cm and central angle 45°? (Take π = 22/7)

(a)   67 cm2

(b)   77 cm2

(c)   70 cm2

(d)   11 cm2

Answer: (b)

74. In the right angle triangle shown in the figure, what is the value of cosec θ?

(a)   13/5

(b)   12/13

(c)   5/13

(d)   5/11

Answer: (a)

75. Ram makes a profit of 30% by selling an article. What would be the profit percent if it were calculated on the selling price instead of the cost price? (Correct to one decimal place)

(a)   20.1%

(b)   24.2%

(c)   23.1%

(d)   22.4%

Answer: (c)

English Comprehension

76. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select no improvement.

Our new office will become operational from a weeks time.

(a)   No  improvement

(b)   for a weeks time

(c)   by the week’s time

(d)   in a week’s time

Answer: (d)

77. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

You will not learn cycling Unless you don’t try.

(a)   until  you are not trying

(b)   until  you don’t try

(c)   unless you try

(d)   unless you didn’t try

Answer: (c)

78. Select the most appropriate synonym of the given word.

Solemn.

(a)   Serious

(b)   Ordinary

(c)   Ignorant

(d)   Furious

Answer: (a)

79. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Kill two birds with one stone

(a)   To achieve two results with a single effort.

(b)   To try something impossible

(c)   To plan two murders simultaneously

(d)   To be an expert shooter

Answer: (a)

80. Select the correct passive form of the given sentence.

Fortunately, the fire did not cause much damage.

(a)   Fortunately, not much damage is being caused by the fire.

(b)   Fortunately not much damage was caused by the fire.

(c)   Fortunately, not much damage was being caused by the fire.

(d)   Fortunately, not much damage is caused by the fire.

Answer: (b)

81. Select the correct indirect form of the given sentence.

Rahul said to his mother, “Can I go out and play now?”

(a)   Rahul asked his mother if he could go out and play then.

(b)   Rahul asked his mother that could he go out and play then.

(c)   Rahul asked his mother if can he go out and play now.

(d)   Rahul asked to his mother could he go out and play now.

Answer: (a)

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Tourism can cause social, cultural or environmental disruption. The greatest concern is (1) ________ damage to environment. In order to attract more tourist, (2) ________ resorts are built which take neither the local architecture (3) _______ the ecology into consideration. Natural systems get (4) _______ as a result of indiscriminate construction to provide water (5) ________ waste disposal facilities along with recreational arrangements to tourists.

82. Select the most appropriate option to fill in blank number (1).

(a)   an

(b)   one

(c)   the

(d)   a

Answer: (c)

83. Select the most appropriate option to fill in blank number (2).

(a)   spreading

(b)   stretching

(c)   scheming

(d)   sprawling

Answer: (d)

84. Select the most appropriate option to fill in blank number (3).

(a)   none

(b)   no

(c)   or

(d)   nor

Answer: (d)

85. Select the most appropriate option to fill in blank number (4).

(a)   destroyed

(b)   distracted

(c)   dismayed

(d)   displayed

Answer: (a)

86. Select the most appropriate option to fill in blank number (5).

(a)   and

(b)   also

(c)   but

(d)   as

Answer: (a)

87. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Persuade.

(a)   Dissuade

(b)   Pervade

(c)   Induce

(d)   Impress

Answer: (a)

88. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) Their prestige and glory spread far and wide.

(B) The first Olympics were held at Olympia in Greece in 776 B.C.

(C) It was because the Christians believed that they encouraged pagan worship in temples.

(D) However, with the advent of Christianity, the games lost their importance.

(a)   BADC

(b)   DCAB

(c)   BCDA

(d)   ACDB

Answer: (a)

89. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Rear

(a)   Front

(b)   Lower

(c)   Hind

(d)   Back

Answer: (a)

90. Select the most appropriate synonym of the given word.

Eradicate

(a)   Approve

(b)   Magnify

(c)   Condense

(d)   Uproot

Answer: (d)

91. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Make off with

(a)   To discover

(b)   To transfer

(c)   To run away

(d)   To understand

Answer: (c)

92. Fill in the blank with the most appropriate word.

Do you want to _______ to Reader’s Digest magazine?

(a)   Subscribe

(b)   transcribe

(c)   prescribe

(d)   describe

Answer: (a)

93. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

If a few drops of lemon are put in the milk, it has turned sour.

(a)   drops of lemon

(b)   are put in the milk

(c)   If few

(d)   it has turned sour

Answer: (d)

94. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Journy

(b)   Furious

(c)   Failure

(d)   Delicious

Answer: (a)

95. Select the word which means the same as the group of words given.

Person or animal living on another

(a)   Parasite

(b)   Heir

(c)   Successor

(d)   Pupil

Answer: (a)

96. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Potraite

(b)   Persevere

(c)   Pageant

(d)   Pamphlet

Answer: (a)

97. Fill in the blank with the most appropriate word.

Your demands are bound to lead to _____ in the family.

(a)   discord

(b)   barrier

(c)   absence

(d)   decrease

Answer: (a)

98. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

Mohit did not went to school yesterday as he was unwell.

(a)   went to school

(b)   was  unwell

(c)   yesterday as he

(d)   Mohit did not

Answer: (a)

99. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) These baits were temptations that people couldn’t resist.

(B) He evolved a theory that the world was a rat-trap.

(C) Once, a peddler sat looking at his rat-traps.

(D) Here, people lay baits for others.

(a)   CBDA

(b)   BDAC

(c)   DACB

(d)   CADB

Answer: (a)

100. Select the word which means the same as the group of words given.

Central character in a story or play.

(a)   Hedonist

(b)   Cartoonist

(c)   Opportunist

(d)   Protagonist

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...