SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift Tier-I Examination Held on 27 November, 2013 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2) 1st Shift

Tier-I Examination Held on 27 November, 2013

Part-I

General Intelligence

1. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

(1) Twilight          (2) Dawn

(3) Noon             (4) Night

(A)    2, 1, 3, 4

(B)    2, 3, 1, 4

(C)    1, 2, 3, 4

(D)    1, 3, 2, 4

Answer: (B)

2. Arrange the following words as per order in the dictionary-

(1) Aqueous         (2) Aquarium

(3) Aquiline          (4) Aquatic

(A)    4, 3, 2, 1

(B)    1, 2, 3, 4

(C)    2, 4, 1, 3

(D)    3, 1, 4, 2

Answer: (C)

3. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

mc_m_a_ca_ca_c_mc

Answer: (A)

Dirctions –(Q. 4-6) In the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

4. AMN, BOP, CQR, ?

(A)    BAS

(B)    DST

(C)    FQP

(D)    FRS

Answer: (B)

5. 5, 6, 9, 14, 21, ?

(A)    28

(B)    30

(C)    31

(D)    29

Answer: (B)

6. 4, 11, 30, 67, 128, ?

(A)    219

(B)    228

(C)    231

(D)    237

Answer: (A)

7. If the day before yesterday was Wednesday when will Sunday be?

(A)    Today

(B)    Tomorrow

(C)    Day after tomorrow

(D)    Two days after tomorrow

Answer: (C)

8. Lakshmi is elder than Meenu. Leela is leder than Meenu but younger than Lakshmi. Latha is younger than both Meenu and Hari but Hari is younger than Meenu. Who is the  youngest?

(A)    Lakshmi

(B)    Meenu

(C)    Leela

(D)    Latha

Answer: (D)

9. Nikhil is 8 years younger than his brother Rohan. How old will Rohan be when he is twice as old as Nikhil?

(A)    4

(B)    6

(C)    8

(D)    16

Answer: (D)

10. In a row of letters, a letter is 5th from left end and 12th from the right end. How many letters are there in a row?

(A)    15

(B)    16

(C)    17

(D)    18

Answer: (B)

11. Pointing to a lady Simon said, “She is the daughter of the only sister of my father”. How is lady related to Simon?

(A)    Mother

(B)    Aunt

(C)    Sister

(D)    Cousin Sister

Answer: (D)

12. If A = 1, ACT = 24, then FAT = ?

(A)    26

(B)    25

(C)    27

(D)    24

Answer: (C)

13. If ‘GLOSSORY’ is coded as 97533562 and ‘GEOGRAPY’ = 915968402, then ‘GEOLOGY’ can be coded as-

(A)    915692

(B)    9157592

(C)    9057592

(D)    9157591

Answer: (B)

14. If ‘NEUROTIC’ can be written as ‘TICRONEU’ then how can ‘PSYCHOTIC’ be written?

(A)    TICOCHPSY

(B)    TICCHOPSY

(C)    TICCOHPSY

(D)    TICHCOPSY

Answer: (B)

15. Some letters are given below in the first line and numbers are given below them in the second line. Numbers are the codes for the alphabets and vice-versa. Choose the correct number-code for the given set of alphabets.

C     W        E          A         Z          X         J           Y         K         L

3      9          5          7          4          8          1          0          2          6

J W X C L Z

(A)    1 9 8 3 6 4

(B)    1 9 8 2 6 4

(C)    1 9 8 3 5 4

(D)    1 9 7 3 5 4

Answer: (A)

16. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.

PREPARATION

(A)    PAMPER

(B)    REPEAT

(C)    PARTITION

(D)    PARROT

Answer: (D)

17. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

INTERVENTION

(A)    ENTER

(B)    INTENTION

(C)    INVENTION

(D)    ENTERTAIN

Answer: (D)

Directions-(Q. 18 and 19) In these questions, select the missing number from the given responses.

18.

2               24        28

3               9          27

4               ?          40

(A)    10

(B)    16

(C)    12

(D)    32

Answer: (A)

19.

81             36        25

49             100      36

9               64        16

139           200      ?

(A)    107

(B)    77

(C)    27

(D)    50

Answer: (B)

Directions-(Q. 20 and 21) In these questions, some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

20. 4 × 6 × 9 = 694, 5 × 3 × 2 = 325, 7 × 8 × 2 = ?

(A)    729

(B)    872

(C)    827

(D)    279

Answer: (C)

21. If 2463 = 36 and 5552 = 30, then 6732 = ?

(A)    32

(B)    36

(C)    34

(D)    39

Answer: (A)

22. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.

5 * 6 * 5 * 8 * 14

(A)    + − × =

(B)    × ÷ + =

(C)    ÷ + = −

(D)    + × − ÷

Answer: (B)

23. If – mean ×, × means +, + means ÷ and ÷ means −, then −

(A)    44

(B)    16

(C)    7.95

(D)    4

Answer: (D)

24. After starting from a point, A walks 3 km towards East, then turning to his left he moves 3 km. After this he again turns left and moves 3 km. In which direction is ‘A’ from his starting point?

(A)    North

(B)    East

(C)    West

(D)    South

Answer: (A)

25. Ram goes 15 metres North then turns right and walks 20 metres, then again turns right and walks 10 metres, then again turns right and walks 20 metres. How far is he from his original position?

(A)    5

(B)    10

(C)    15

(D)    20

Answer: (A)

Directions-(Q. 26 and 27) In these questions, two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements/inferences to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

26. Statements:

(i) Some chairs are made up of wood.

(ii) Some tables are made up of wood.

Inferences :

(I) All wooden things are either chairs or tables.

(II) Some chairs are tables.

(A)    Only inference I follows

(B)    Only inference II follows

(C)    Both inferences I and II follow

(D)    None of the inference follows

Answer: (D)

27. Statements:

(i) For protection of Indian museums Central Govt. is responsible.

(ii) Victoria Memorial Hall is national property.

Conclusions:

(I) Indian museum is national property.

(II) Historical property of nation is protected by the Central Government.

(A)    Only Conclusion I follows

(B)    Only conclusion II follow

(C)    Both conclusions I and II follow

(D)    None of the conclusion follows

Answer: (D)

Directions-(Q. 28-34) In these questions, select the related words/letters/number from the given alternatives.

28. Cobbler : Leather : : Carpenter : ?

(A)    Furniture

(B)    Wood

(C)    Hammer

(D)    Chair

Answer: (B)

29. Foot : ? : : Hand : Wrist

(A)    Length

(B)    Shoe

(C)    Ankle

(D)    Leg

Answer: (D)

30. Chair : Wood : : ?

(A)    Book : Print

(B)    Mirror : Glass

(C)    Plate : Food

(D)    Purse : Money

Answer: (B)

31. EDUCATION : NOITACUDE : : INTELLIGENCE : ?

(A)    ECENGILLTEIN

(B)    ECNGEILLTENI

(C)    ECNEGILLETNI

(D)    ECNEGILLTENI

Answer: (C)

32. AZCX : BYDW : : HQJO : ?

(A)    GREP

(B)    IPKM

(C)    IPKN

(D)    GRJP

Answer: (C)

33. 08 : 66 : : ? : 38

(A)    2

(B)    6

(C)    12

(D)    19

Answer: (B)

34. 32 : 21 : : 35 : ?

(A)    51

(B)    53

(C)    32

(D)    26

Answer: (A)

Directions-(Q. 35-38) In these questions, find the odd words/letters/number pair from the given ahead alternatives-

35.

(A)    Barter

(B)    Purchase

(C)    Sale

(D)    Borrow

Answer: (D)

36.

(A)    Flag : Flagship

(B)    Court : Courtship

(C)    War : Worship

(D)    Friend : Friendship

Answer: (C)

37.

(A)    BDFH

(B)    MOQS

(C)    SUWY

(D)    TVZE

Answer: (D)

38.

(A)    8 – 15

(B)    25 – 36

(C)    49 – 64

(D)    81 – 100

Answer: (A)

39. Find out the set among the four sets which is like the given set.

(13 : 20 : 27)

(A)    (3 : 11 : 18)

(B)    (18 : 25 : 32)

(C)    (18 : 27 : 72)

(D)    (7 : 14 : 28)

Answer: (B)

40. How many Ms occur in the following series such that it is preceded by W and followed by V?

X U V M R S T M W N V M W O P M W U V M W A C W M V H P N V W M W T U N

(A)    3

(B)    2

(C)    1

(D)    5

Answer: (C)

41. In a gathering seven members are sitting in a row. ‘C’ is sitting left to ‘B’ but on the right to ‘D’. ‘A’ is sitting right to ‘B’, ‘F’ is sitting right to ‘E’ but left to ‘D’. ‘H’ is sitting left to ‘E’. Find the person sitting in the middle.

(A)    C

(B)    D

(C)    E

(D)    F

Answer: (B)

42. In 60 families 30% of the families own a car each. 50% of the remaining family own a motor cycle each. Balance of families own a bicycle each. How many families own bicycle?

(A)    12

(B)    21

(C)    18

(D)    42

Answer: (B)

43. Select the related figure from the given alternatives-

Answer: (D)

44. Find the odd figure from the given alternatives-

Answer: (D)

45. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Answer: (D)

46. Select the missing number from the given responses.

(A)    2

(B)    52

(C)    66

(D)    28

Answer: (C)

47. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below-

Mammal, Dog and Bat

Answer: (D)

48. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

49. A piece of paper is folded and cut/punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate, how it will appear when opened?

Answer: (C)

50. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden / embedded-

Answer: (A)

For Visually Handicapped Candidates Only

43. Find out the wrong number in the given series from the given alternatives :

196, 169, 144, 121, 101

(A)    101

(B)    121

(C)    169

(D)    196

Answer: (A)

44. A frog is at the bottom of a 20 feet well. Each day he jumps 3 feet and slips back two. At that rate, when will the frog reach the top of the well?

(A)    17th Day

(B)    18th Day

(C)    20th Day

(D)    21th Day

Answer: (B)

 

  45. If means ‘×’ means ‘−’, ‘∆’ means ‘÷’, then

(A)    12

(B)    16

(C)    28

(D)    33

Answer: (D)

46. In a peculiar mathematical operation, before any operations are done, the numbers are changed as per following rule-

1, 3, 5, 7, 9 → changed to 2

2, 4, 6, 8 → changed to 0

0 → changed to 1

Solve the following equation-

4792 + 6785 – 4071 – 968 = ?

(A)    122

(B)    100

(C)    211

(D)    200

Answer: (B)

47. Anil is fifteenth from both ends of a row of boys. How many boys are there in the row?

(A)    15

(B)    16

(C)    30

(D)    29

Answer: (D)

48. If the difference between 3/8th and 1/3rd of a number is 6, then the number is-

(A)    240

(B)    120

(C)    96

(D)    144

Answer: (D)

49. In the following numbers series, how many 9’s are followed by an odd number and preceded by an even number?

4713891694395432971954821495178

(A)    2

(B)    3

(C)    4

(D)    5

Answer: (B)

50. How many Tuesdays are possible if the last day of the month (excluding February) is Wednesday?

(A)    3

(B)    4

(C)    5

(D)    6

Answer: (C)

Part-II

English Language

Directions-(Q. 51 and 52) Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer Sheet.

51.

(A)    Adalosent

(B)    Adolascent

(C)    Adolescent

(D)    Adaloscent

Answer: (C)

52.

(A)    Sovenir

(B)    Souvenir

(C)    Suvenir

(D)    Suvenior

Answer: (B)

Directions-(Q. 53-55) In these questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

53. If you want to solve the problem for ever you must take the bull by the horns.

(A)    pull the bull’s horns.

(B)    face a difficulty or danger boldly.

(C)    run away from a difficulty or danger.

(D)    face a difficulty or danger confidently.

Answer: (D)

54. Rajib washed his hands of the matter long ago.

(A)    overcame the difficulties

(B)    refused to accept responsibility for

(C)    took the responsibility

(D)    refused to change the decision

Answer: (B)

55. All the neighbours gave her the cold shoulder because she ill-treated her daughter-in-law.

(A)    showed intentional unfriendliness to her company

(B)    felt her shoulder was cold

(C)    showed dislike for her company

(D)    showed liking for her company

Answer: (A)

Directions-(Q. 56-58) In these questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

56. A person who runs away from justice or the law-

(A)    Refugee

(B)    Martyr

(C)    Fugitive

(D)    Recluse

Answer: (C)

57. A place where bees are kept-

(A)    Aviary

(B)    Apiary

(C)    Granary

(D)    Dispensary

Answer: (B)

58. A hater of women-

(A)    Bigamist

(B)    Misogynist

(C)    Misanthrope

(D)    Polygynist

Answer: (B)

Directions-(Q. 59 and 60) In these questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case in improvement is needed  your answer is (D). Mark  your answer in the Answer Sheet.

59. The criminal was ordered to be hanged to death.

(A)    hung to death

(B)    hanged till death

(C)    hung till death

(D)    No improvement

Answer: (B)

60. The expert was very intersecting in this candidate.

(A)    was having interest

(B)    was very interested

(C)    is having interest

(D)    no improvement

Answer: (B)

Directions-(Q. 61-65) In these questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark  your answer in the Answer Sheet.

61. I took care of his dog.

(A)    His dog was taken care by me

(B)    His dog is taken care by me

(C)    His dog is taken care of by me

(D)    His dog was taken care of by me

Answer: (D)

62. The washerman will return the clothes in the evening.

(A)    The clothes will have to be returned by the washerman in the evening

(B)    The clothes will be returned by the washerman in the evening

(C)    The clothes will return by the washerman in the evening

(D)    In the evening the clothes will have been returned by the washerman

Answer: (B)

63. He picked up the telephone and dialed the police number

(A)    The telephone was being picked up and the police number dialled

(B)    The telephone was picked up and the police number dialled

(C)    The telephone had been picked up and the police number dialled

(D)    The telephone has been picked up and the police number dialled

Answer: (B)

64. An i-pod has been bought by Anubhav’s mother.

(A)    Anubhav’s mother was engaged in buying an i-pod.

(B)    Anubhav’s mother had bought an i-pad

(C)    Anubhav’s mother has been buying an i-pod

(D)    Anubhav’s mother has bought an i-pad

Answer: (D)

65. Some girls were cleaning their dormitories.

(A)    The dormitories were cleaned by some girls

(B)    The dormitories will have been cleaned by some girls

(C)    The dormitories were being cleaned by some girls

(D)    The dormitories are being cleaned by some girls

Answer: (C)

Directions-(Q. 66-70) In these questions, a sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the for alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct and mark your answer in the Answer Sheet.

66. He swore in the name of God that he was ignorant o the matter.

(A)    He said, “I’m ignorant by God !”

(B)    He declared, “God knows I was ignorant of the matter”

(C)    He said, “By God ! I’m ignorant of the matter”

(D)    He said he was ignorant of God

Answer: (C)

67. He proposed to his companions that they should not miss that chance to see the last show.

(A)    He said to the companions, ‘Let us not to miss the chance to see the last show’

(B)    He said to his companions, ‘Let us not miss that chance to see the last show’

(C)    He said to his companions, ‘We should not miss that chance to see the last show’

(D)    He said to his companions, ‘Let us not miss the chance to see the last show’

Answer: (B)

68. “Bring me an elephant with one golden tusk,” the with told her minion.

(A)    The witch requested her minion to bring her an elephant with one golden tusk

(B)    The witch told her minion to bring her the elephant with one golden tusk

(C)    The witch ordered her minion to bring her an elephant with one golden tusk

(D)    The witch advised her minion to bring her an elephant with one golden tusk

Answer: (C)

69. “How much will you pay for this cow?” Jack asked the strange man.

(A)    Jack asked the strange man how much he would pay for that cow

(B)    Jack asked the strange man how much would he pay for that cow

(C)    Jack asked the strange man how much would be pay for this cow

(D)    Jack asked the strange man how much he will pay for that cow

Answer: (A)

70. The teacher said, “Water boils at 100°”

(A)    The teacher told water boiled at 100°C

(B)    The teacher said that water boiled at 100°C

(C)    The teacher said that water boils at 100°C

(D)    The teacher told that water boiled at 100°C

Answer: (C)

Directions-(Q. 71-76) In these questions, the 1st and the last sentence/parts of the passage/sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

71. (1) Six robbers entered a Nationalised bank today at 9.50 a.m.

(P) One group kept an eye on the customers.

(Q) The assistant manager was forced to unlock the vault.

(R) The other group held the Manager at gun point.

(S) They cut off the telephone lines and deactivated the burglar alarm.

(6) The whole operation was over in 20 minutes.

(A)    SPRQ

(B)    PSRQ

(C)    PQSR

(D)    QPRS

Answer: (A)

72. (1) AIDS is an incurable disease which effects the resistance power of the body.

(P) People succumb within two years and often die inspite of any treatment.

(Q) AIDS is caused by a virus named HIV.

(R) In such a conditions the body is totally defenseless against all kinds of infection.

(S) HIV destroys the while blood cells which fight the bacterial virus.

(6) Thorough research is going on throughout the world for the prevention and cure of AIDS.

(A)    QPRS

(B)    QSRP

(C)    RQSP

(D)    SPQR

Answer: (B)

73. (1) Books are the best company.

(P) Through books are even seen them as if they are really alive.

(Q) They also give us the best society.

(R) We hear what such great men said or did.

(S) They help us in establishing contact with many great men.

(6) As we read, we share great thoughts with great men.

(A)    PQSR

(B)    QRSP

(C)    QSRP

(D)    SPQR

Answer: (A)

74. (1) One of the greatest advances.

(P) has been the invention of computers.

(Q) is modern technology

(R) in industry, administration and education.

(S) which are widely used.

(6) and in almost every sphere of human life.

(A)    PQRS

(B)    QPSR

(C)    QPRS

(D)    SPQR

Answer: (B)

75. (1) The amount of oxygen.

(P) to meet the increasing demands.

(Q) due to indiscriminate deforestation.

(R) is being diminished day-by-day.

(S) Which is released from the plant kingdom.

(6) of the human population.

(A)    RQSP

(B)    PSRQ

(C)    RPQS

(D)    SRQP

Answer: (A)

76. (1) A patient accusing a doctor.

(P) of malpractice will find it difficult.

(Q) without another doctor’s testimony.

(R) to prove damage.

(S) or even file a case in the court.

(6) about proper medical procedures.

(A)    RPQS

(B)    SQPR

(C)    QRPS

(D)    PRSQ

Answer: (D)

Directions-(Q. 77-81) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks-

     In these days of cable television the radio has again become popular. As in the days before the …77… of television, people switch on their radios first thing in the morning. FM channels of every …78… can be heard broadcasting news and songs of every …79… More than anything else, people prefer to listen …80… which bring a refreshing change to the …81… routine of their everyday lives.

77.

(A)    advent

(B)    appearance

(C)    birth

(D)    genesis

Answer: (A)

78.

(A)    range

(B)    variety

(C)    frequency

(D)    category

Answer: (C)

79.

(A)    state

(B)    language

(C)    description

(D)    kind

Answer: (B)

80.

(A)    into the songs

(B)    from the songs

(C)    the songs

(D)    to the songs

Answer: (C)

81.

(A)    packed

(B)    monotonous

(C)    exciting

(D)    light

Answer: (B)

Directions-(Q. 82-86)  You have brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

     Bringing up the baby is now a science and fine art ! Most of the maternal grandparents would agree with this statement. My mother lost fifteen Kilos in six months when my son was born and I gained that as much. Both ways it was because of the anxiety and shared responsibility. My colleagues welcome retirement when their daughter is ready to deliver or had just delivered. They most often befriend young experienced mother and spend long counseling sessions with them collecting tips on how to tackle a crisis.

It is a funny sight to see grey haired women browse ‘Bringing up Baby’ books at the local book store. One tends to think what they did with their own off springs. Ask them and pat comes the reply “it was so easy then. They grew up on their own”. The mother may wear many hats at the same time. But to her or her parents, the mind boggling thing for the first few years is diaper changes, circadian rhythm and continual feeding. At home social life is taboo. Phone calls give cause for irritation, music becomes noise, friends and relatives become total strangers, the domestic help a spirit of mercy and the pediatrician a fairy godmother. Raising a kid is akin to a guerilla warfare and it you hear a woman say that her bady ‘is beautiful and perfect and an angel all the time’ then she is the grandma.

82. What is difficult for maternal grandparents?

(A)    Raising grandchildren

(B)    Feeding children

(C)    Giving birth to grandchildren

(D)    Bringing up babies

Answer: (D)

83. How did the mother and the daughter share the same anxiety?

(A)    Both were uneasy with the new born

(B)    Both feared babies

(C)    Both were concerned about raising the baby

(D)    Both were nervous about shared responsibility

Answer: (C)

84. Why do female colleagues welcome retirement?

(A)    They get lot of free time

(B)    They become free to attend to household duties

(C)    They can be of help to their daughters and their offspring

(D)    They can cook good food for their children and grandchildren

Answer: (C)

85. ‘To wear many hats’ means-

(A)    Wear helmet

(B)    Wear head gear

(C)    Do hairstyling

(D)    Undertake much work

Answer: (D)

86. Why is social life taboo at home?

(A)    Babies are demanding

(B)    Babies do not like guests

(C)    Babies hate parties

(D)    Babies prefer to go out than stay at home

Answer: (A)

Directions-(Q. 87-91) In these questions, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error had blacken the oval (•) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

87. The principal (A)/started his lecture (B)/ with a pessimistic note. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

88. Rohan has been playing (A)/for his club for fifteen years, (B)/ when his elbow got injured. (C)/ No error (D)

Answer: (C)

89. None of (A)/ the twins (B)/ offered to help me. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

90. My teacher (A)/ did not object (B)/ to me using the calculator. (C)/ No error (D)

Answer: (C)

91. The river (A)/ has overflown (B)/ its banks. (C)/ No error (D)

Answer: (B)

Directions-(Q. 92-96) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (•) in the Answer Sheet.

92. The bird’s voice was speaking ……… all lying under stars.

(A)    to

(B)    for

(C)    at

(D)    in

Answer: (A)

93. ………….. my food and my repose were salted.

(A)    None of

(B)    All of

(C)    Both

(D)    Both of

Answer: (C)

94. India will ……… arch rival Pakistan in the finals.

(A)    takes after

(B)    looks after

(C)    taken back

(D)    take on

Answer: (D)

95. The shepherded was looking after the….. of sheep.

(A)    crew

(B)    gang

(C)    fleet

(D)    flock

Answer: (D)

96. Many of us believe that science is something modern ……… the truth is otherwise.

(A)    unless

(B)    thought

(C)    if

(D)    as if

Answer: (B)

Directions-(Q. 97 and 98) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

97. VIVACIOUS

(A)    Lively

(B)    Venomous

(C)    Clear

(D)    Superior

Answer: (A)

98. Staunch

(A)    Loyal

(B)    Benign

(C)    Good

(D)    Wise

Answer: (A)

Directions-(Q. 99 and 100) In these questions, choose the word opposite in meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

99. Modesty

(A)    Honesty

(B)    Vanity

(C)    Originality

(D)    Variety

Answer: (B)

100. Spite

(A)    Spleen

(B)    Venom

(C)    Spirit

(D)    Affection

Answer: (D)

Part-III

Quantitative Aptitude

101. If 2x + 3y : 3x + 5y = 18 : 29, then x/y is equal to-

(A)    3/4

(B)    4/3

(C)    2/3

(D)    5/6

Answer: (A)

102. is-

(A)    24

(B)    2.4

(C)    0.024

(D)    2.04

Answer: (C)

103. In a particular type of alloy the ratio of lead to tin is 5 : 6. The amount of lead should be added to 12.1 kg of this material to make the ratio 1 : 1 is-

(A)    1.1 kg

(B)    1 kg

(C)    0.9 kg

(D)    1.5 kg

Answer: (A)

104. If the average of m numbers is n2 and that of n numbers is m2, then the average of (m + n) numbers is-

(A)    m/n

(B)    mn

(C)    m – n

(D)    m + n

Answer: (B)

105. The simple interest at x% for x years will be Rs x on a sum of-

(A)    Rs x

(B)    Rs 100x

(C)    Rs 100/x

(D)    Rs 100/x2

Answer: (C)

106. A shopkeeper sells an article at a loss of  Had he hold the article for Rs 51.80 more, he would have earned a profit of 6%. The cost price of the article is-

(A)    280

(B)    580

(C)    370

(D)    450

Answer: (A)

107. The cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles. The gain is-

(A)    25%

(B)    20%

(C)    18%

(D)    15%

Answer: (B)

108. Successive discounts of 50% and 50% is equivalent to-

(A)    100%

(B)    75%

(C)    50%

(D)    25%

Answer: (B)

109. A, B, C enter into a partnership with shares in the ratio  After 4 months, A increases his share by 50%. If the total profit at the end of the  year was Rs 43,200, then the B’s share in the profit is-

(A)    Rs 4,200

(B)    Rs 4,800

(C)    Rs 7,200

(D)    Rs 8,000

Answer: (D)

110. Two trains, of same length, are running in parallel tracks in opposite directions with speed 65 km/hour and 85 km/hour respectively. They cross each other in 6 seconds. The length of each train is-

(A)    100 metre

(B)    115 metre

(C)    125 metre

(D)    150 metre

Answer: (C)

111. 50 persons can do a work in 12 days, working 6 hours/day. 60 persons can do the same work in 8 days, working x hours per day. The value of x is-

(A)    15

(B)  

(C)  

(D)    5

Answer: (B)

112 If  is equal to-

(A)    2

(B)    1/2

(C)    1

(D)    0

Answer: (C)

113. If 4x – 5z = 16 and xz = 12, then value of 64x3 – 125z3 is equal to-

(A)    15610

(B)    15616

(C)    15618

(D)    15620

Answer: (B)

114. If x + y + z = 15, xy + yz + zx = 75, then  is equal to-

(A)    1

(B)    0

(C)    2

(D)    −1

Answer: (C)

115. If the graphs of 3x – 5y = −8 and 3x + 5y = 32 intersect at the point (p, q), then the value of p – q is-

(A)    3

(B)    2

(C)    1

(D)    0

Answer: (D)

116. If x = √3 + √2 and y = √3 – √2, then the value of 8xy(x2 + y2) is-

(A)    16√6

(B)    32

(C)    48√2

(D)    80

Answer: (D)

117. In a ∆ ABC, ∠A = 80°. If BD and CD are internal bisectors of ∠B and ∠C respectively, then the ∠BDC is-

(A)    100°

(B)    110°

(C)    120°

(D)    130°

Answer: (D)

118. The side BC of the triangle ABC is produced to D. If ∠ACD = 112° and ∠ABC = ¾ ∠BAC, then the ∠ABC is equal to-

(A)    68°

(B)    58°

(C)    48°

(D)    38°

Answer: (C)

119. In ∆ ABC, X and Y are points on sides AB and BC respectively such that XY || AC and XY divides triangular region ABC into two parts equal in area. Then AX/AB is equal to-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

120. A circle is touching the side BC of ∆ ABC at P and is also touching AB and AC produced at Q and R respectively. If AQ = 6 cm, then perimeter of ∆ ABC is-

(A)    6 cm

(B)    10 cm

(C)    12 cm

(D)    18 cm

Answer: (C)

121. The length of two parallel chords of a circle are 6 cm and 8 cm. If the smaller chord is at a distance of 4 cm from the centre, the distance of the other chord from the centre is-

(A)    5 cm

(B)    6 cm

(C)    4 cm

(D)    3 cm

Answer: (D)

122. The area of an isosceles trapezium is 176 cm2 and the heights is 2/11th of the sum of its parallel sides. If the ratio of the length of the parallel sides be 4 : 7, then the length of a diagonal is-

(A)    √168 cm

(B)    2√147 cm

(C)    √137 cm

(D)    2√137 cm

Answer: (D)

123. The medians AD, BE and CF of a triangle ABC are of lengths 18 cm, 24 cm and 30 cm respectively. The area in cm2 of the triangle is-

(A)    96

(B)    192

(C)    288

(D)    374

Answer: (C)

124. A solid iron sphere of diameter 6 cm is melted and made to a hollow cylindrical pipe of external diameter 10 cm and of length 4 cm. The width of the sheet of pipe is-

(A)    1 cm

(B)    2 cm

(C)    3 cm

(D)    4 cm

Answer: (A)

125. If t he volumes of a sphere and a cylinder of equal radius are same, then ratio of the radius height of the cylinder will be-

(A)    4 : 3

(B)    3 : 2

(C)    3 : 4

(D)    2 : 3

Answer: (C)

126. If the base of a right pyramid is a triangle of sides 21 cm, 20 cm, 13 cm and its altitude is 30 cm, then its volume (in cm3) will be-

(A)    430

(B)    630

(C)    1068

(D)    1260

Answer: (D)

127. If the difference between an exterior angle of a regular polygon of n sides and an exterior angle of another regular polygon of (n + 1) sides is equal to 5°, then the value of n is-

(A)    5

(B)    6

(C)    7

(D)    8

Answer: (D)

128. If the base of a right prism of 20 cm high is a rhombus whose diagonal are 14 cm and 18 cm, then the volume in cm3 of the prism will be-

(A)    2520

(B)    2250

(C)    3520

(D)    1250

Answer: (A)

129. The value of sin2 1° + sin2 3° + sin2 5° + ….+ sin2 87° + sin2 89° is-

(A)    22

(B)  

(C)    23

(D)  

Answer: (B)

130. The minimum value of cos2 θ + sec2 θ is-

(A)    0

(B)    1

(C)    2

(D)    3

Answer: (C)

131. If cos θ + sec θ = 2 (0° ≤ θ ≤ 90°) then the value of cos 10 θ + sec 11 θ is-

(A)    0

(B)    1

(C)    2

(D)    −1

Answer: (C)

132. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 40, then the dividend is-

(A)    240

(B)    440

(C)    4040

(D)    4000

Answer: (C)

133. The value of  of is 2/5 is-

(A)    1/3

(B)    2/3

(C)    3/4

(D)    3/5

Answer: (B)

134. Let  The value of x is-

(A)    5 + √5

(B)    0

(C)    9/2

(D)    5

Answer: (C)

135. The total number of prime factors in (25)10 × (24)20 × (26)25 is-

(A)    1000

(B)    120

(C)    150

(D)    140

Answer: (C)

136. The value of  _

(A)    3825

(B)    3845

(C)    3925

(D)    3945

Answer: (A)

137. The value of  is_

(A)    0

(B)    4

(C)    3

(D)    2

Answer: (D)

138. Two numbers are respectively 25% and 40% less than a third number. What per cent of the first is the second?

(A)    60

(B)    70

(C)    40

(D)    80

Answer: (D)

139. A reduction of 20% in the price of sugar enables Mr. Bhadra to buy an extra 5 kg of it for Rs 320. The original rate of sugar is-

(A)    Rs 12 per kg

(B)    Rs 15 per kg

(C)    Rs 16 per kg

(D)    Rs 20 per kg

Answer: (C)

140. In two blends of mixed tea, the ratios of Darjeeling and Assam tea are 4 : 7 and 2 : 5. The ratio in which these two blends should be mixed to get the ratio of Darjeeling and Assam tea in the new mixture as 6 : 13 is-

(A)    2 : 7

(B)    5 : 13

(C)    4 : 14

(D)    22 : 35

Answer: (D)

141. If sec θ – cosec θ = 0, then the value of tan θ + cot θ_

(A)    0

(B)    1

(C)    −1

(D)    2

Answer: (D)

142. From the top of a tree of height 120 m the angle of depression of two boats in the same line with the foot of the tree and on the same side of it are 45° and 60° The distance between the boat is-

(A)    40(3 – √3)m

(B)    40(3√3 – 1)m

(C)    120(√3 – 1)m

(D)    120(3 – √3)m

Answer: (A)

143. (a + b – 2c)3 – (b + c – 2a)3 + (c + a – 2b)3 is equal to-

(A)    (a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(B)    2(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(C)    3(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

(D)    −3(a + b – 2c) (b + c – 2a) (c + a – 2b)

Answer: (C)

144. The sum of two numbers is 528 and their HCF is 33. How many pairs of such numbers can be?

(A)    1

(B)    2

(C)    3

(D)    4

Answer: (D)

145. A, B and C are three taps connected to a tank. A and B together can fill the tank in 6 hours, B and C together can fill it in hours and A and C together can fill it in In how much time will C alone can fill the tank?

(A)    10 hours

(B)    12 hours

(C)    20 hours

(D)    30 hours

Answer: (D)

146. A and B walk from one corner of a rectangular field to the corner just diagonally opposite. A walks along the diagonal and B walks along the sides, reaching the finishing point together. If the ratio of the length and breadth of t he field is 3 : 4, the ratio of their speeds is-

(A)    3 : 4

(B)    4 : 3

(C)    4 : 5

(D)    5 : 7

Answer: (D)

Directions-(Q. 147 and 148) Study the following table and answer the questions given below-

147. The increase in the number of candidates qualified under Engineering discipline from 2009 to 2010 was-

(A)    28

(B)    30

(C)    46

(D)    49

Answer: (C)

  1. The number of candidates qualified in Science discipline was the lowest in the year-

(A)    2006

(B)    2008

(C)    2009

(D)    2010

Answer: (B)

Directions-(Q. 149 and 150) Study the following graph and answer the questions given below-

149. The value of sales of finished goods in 1999 was approximately what per cent of the average amount invested in raw materials in the year 1997, 1998 and 1999?

(A)    33%

(B)    37%

(C)    49%

(D)    52%

Answer: (*)

150. The maximum difference between the amount invested in raw materials and the value of sales of finished goods in that year was in the year-

(A)    1995

(B)    1996

(C)    1997

(D)    1998

Answer: (C)

For Visually Handicapped Candidate Only

147. A particle goes form a point P to another point Q at an average speed of 60 metre/- minute and comes back to the point P at an average speed of 40 metres/minutes. The average speed of the particle for the whole journey is-

(A)    50 metre/minutes

(B)    48 metre/minutes

(C)    24 metre/minutes

(D)    44 metre/minutes

Answer: (B)

148. A and B are two stations 465 km apart. A car starts from A at 10 a.m. and travels towards B at 65 km/hr. Another car starts from B at 11 am and travels towards A at 35 km/hr. At what time two cars meet each other?

(A)    5 pm

(B)    4 pm

(C)    3 pm

(D)    2 pm

Answer: (C)

149. A car runs along the four sides of a square field at the speed of 20 km/hr, 30 km/hr, 40 km/hr and 60 km/hr. Find the average speed (in km/hr) of the car around the field-

(A)    32

(B)    34

(C)    38

(D)    42

Answer: (A)

150. A boat goes 30 km upstream and 44 km down stream in 10 hrs. In 13 hrs, it can go 40 km upstream and 55 km down stream, then the speed of the boat in still water is-

(A)    5 km/hr

(B)    8 km/hr

(C)    15 km/hr

(D)    13 km/hr

Answer: (B)

Part-IV

General Awareness

151. Who was the founder of the ‘Prarthana Samaj’?

(A)    Ramakrishna Paramahansa

(B)    Swami Vivekananda

(C)    Athmaram Panduranga

(D)    Dayananda Saraswati

Answer: (C)

152. Arrange the following historical events chronologically choosing the correct response:

(I) French Revolution

(II) Glorious Revolution

(III) American War of Independence

(IV) Russian Revolution

(A)    I, II, III, IV

(B)    II, III, I, IV

(C)    II, I, IV, III

(D)    III, II, II, IV

Answer: (B)

153. The Southernmost Point of India is-

(A)    Cape Comorin

(B)    Point Calimere

(C)    Indira Point

(D)    Port Blair

Answer: (C)

154. Which of the following soils is most ideal for paddy cultivation?

(A)    Laterite soil

(B)    Red soil

(C)    Alluvial soil

(D)    Black soil

Answer: (C)

155. The red colour of red soil is due to the rusting of-

(A)    Nitrogen

(B)    Humus

(C)    Iron

(D)    Copper

Answer: (C)

156. Which one of the following rivers crosses the equator two times?

(A)    Cango River

(B)    Amazon River

(C)    Niger River

(D)    Nile River

Answer: (A)

157. Match correctly the following countries and their capitals by choosing the correct response-

List-I (Country)       List-II (Capital)

(a) Argentina                 1. Bogota

(b) Colombia                  2. Harare

(c) Egypt                        3. Buenos Aires

(d) Zimbabwe                4. Cairo

(A)    (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 1

(B)    (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(C)    (a) – 4; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 3

(D)    (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

Answer: (D)

158. The type of root formed in Betel vine is-

(A)    Stilt Root

(B)    Clinging Root

(C)    Climbing Root

(D)    Prop Root

Answer: (C)

159. Chromosomes are made up of-

(A)    DNA

(B)    Protein

(C)    DNA and Protein

(D)    RNA

Answer: (C)

160. Jersey bull used for cross breeding is an exotic variety from-

(A)    England

(B)    France

(C)    Holland

(D)    Switzerland

Answer: (A)

161. Which one of the following symbiotic associations forms a lichen?

(A)    An algae and a fungus

(B)    An algae and a bryophyte

(C)    A bacterium and a fungus

(D)    A bacterium and a gymnosperm

Answer: (A)

162. Which of the following crop combination is not adopted in mixed cropping in India?

(A)    Wheat and Mustard

(B)    Wheat and Chick Pea

(C)    Rice and Ground nut

(D)    Ground nut and Sun flower

Answer: (D)

163. Daltonism (Protanopia) is the form of colour blindness in which the patient cannot see-

(A)    Green colour

(B)    Red colour

(C)    Blue colour

(D)    All the above colours

Answer: (B)

164. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when-

(A)    It is heated

(B)    It is placed in strong electric field

(C)    Electrons of suitable velocity impinge on it

(D)    Light of suitable wavelength falls on it

Answer: (D)

165. X-rays are ……… waves.

(A)    longitudinal

(B)    transverse

(C)    electromagnetic

(D)    elastic

Answer: (C)

166. The shape of a rain drop is spherical due to-

(A)    Viscosity

(B)    Surface tension

(C)    Elasticity

(D)    Gravitation

Answer: (B)

167. The penetrating powers of α, β and γ-radiations, in decreasing order, are-

(A)    α, β, γ

(B)    γ, β, α

(C)    β, α, γ

(D)    γ, α, β

Answer: (B)

168. In MS-Excel, which of the following function is used to find the highest value within the list?

(A)    COUNT

(B)    PROPER

(C)    MAX

(D)    SUM

Answer: (C)

169. While the computer executes a program, the program is held in-

(A)    RAM

(B)    ROM

(C)    Hard Disk

(D)    Floppy Disk

Answer: (C)

170. A hybrid computer is the one having the combined properties of-

(A)    Super of micro computers

(B)    Mini and micro computers

(C)    Analog and digital computers

(D)    Super and mini computers

Answer: (C)

171. Tritium is an isotope of-

(A)    Oxygen

(B)    Hydrogen

(C)    Phosphorous

(D)    Nitrogen

Answer: (B)

172.  The three basis components of an atom are-

(A)    protons, neutrons and ions

(B)    protons, neutrons and electrons

(C)    protium, deuterium and tritium

(D)    protons, neturinos and ions

Answer: (B)

173. Alcohol obtained in the saponification process is-

(A)    Ethyl alcohol

(B)    Methyl alcohol

(C)    Wood spirit

(D)    Glycerol

Answer: (A)

174. The product of equivalent weight and valency of an element is equal to-

(A)    Vapour density

(B)    Specific heat

(C)    Atomic weight

(D)    Molecular weight

Answer: (C)

175. Chlorofluro carbons are widely used in-

(A)    Micro ovens

(B)    Solar heaters

(C)    Washing machines

(D)    Refrigerators

Answer: (D)

176. In which Eco-system Grassland is included ?

(A)    Marine

(B)    Fresh water

(C)    Terrestrial

(D)    Artificial

Answer: (C)

177. The man pollutant responsible for Bhopal Gas Tragedy is-

(A)    Methyl isocyanate

(B)    Bromine

(C)    Chlorofluro carbon

(D)    Chlorine

Answer: (A)

178. Presently the Union Minister of Minority Affairs is-

(A)    Dr. Farooq Abdullah

(B)    Ghulam Nabi Azad

(C)    K. Rahman Khan

(D)    Salman Khurshid

Answer: (C)

179. Who won the Women French Open Title in 2013?

(A)    Maria Sharapova

(B)    Victoria Azarenka

(C)    Serena Williams

(D)    Venus Williams

Answer: (C)

180. Which of the following places of Sikh religious heritage is not in India?

(A)    Nankana Sahib

(B)    Nanded

(C)    Paonta Sahib

(D)    Keshgarh Sahib

Answer: (A)

181. The headquarters of which one of the following organizations is not in Geneva?

(A)    Food and Agricultural Organization

(B)    World Meteorological Organization

(C)    World Health Organization

(D)    World  Trade Organization

Answer: (A)

182. Which one of the following museums in India and its location in wrongly matched?

(A)    National Railway Museum – New Delhi

(B)    The Calico Museum of Textiles – Mumbai

(C)    Salar Jung Museum – Hyderabad

(D)    Napier Museum – Thiruvananthapuram

Answer: (B)

183. Which one of the following European Union countries has its own currency and has not switched over to Euro?

(A)    France

(B)    Germany

(C)    Sweden

(D)    Spain

Answer: (C)

184. The pioneer of modern Hindi Literature is-

(A)    Srinivas Das

(B)    Munshi Premchand

(C)    Devaki Nandan Khatri

(D)    Bharatendu Harishchandra

Answer: (D)

185. Which country has been admitted in July 2013 as the 28th member of the European Union?

(A)    Bulgaria

(B)    Croasia

(C)    Cyprus

(D)    Romania

Answer: (B)

186. Which one of the following is wrongly paired?

Sports                     Ground

(A)    Athletics                 Track

(B)    Base Ball                Court

(C)    Golf                         Course

(D)    Wrestling                Ring

Answer: (B)

187. Which American President was a famous film/T.V. start before he became the President?

(A)    J. F. Kennedy

(B)    Gerald R. Fond

(C)    Richard Nixon

(D)    Ronald Regan

Answer: (D)

188. ‘Value added’ is equal to-

(A)    Output minus input

(B)    Manufacturing profit

(C)    Gross profit

(D)    Capital gain

Answer: (D)

189. Value of a commodity expressed in terms of money is called-

(A)    Price

(B)    Demand

(C)    Utility

(D)    Money value

Answer: (A)

190. Selling cost is an element of-

(A)    Monopolistic Competition

(B)    Perfect Competition

(C)    Pure Competition

(D)    Monopoly

Answer: (A)

191. The opportunity cost of a factor of production is-

(A)    what it earns in its present use

(B)    what it can earn in the long period

(C)    what it can earn in some other use

(D)    the cost of production

Answer: (C)

192. The demand for a product which is wanted for itself is known as-

(A)    Derived Demand

(B)    Industry Demand

(C)    Company Demand

(D)    Direct or Autonomous Demand

Answer: (D)

193. The Parliamentary form of Government in India has been adopted from the-

(A)    American Constitution

(B)    Russian Constitution

(C)    British Constitution

(D)    Swiss Constitution

Answer: (C)

194. Which of these are essentials of democratic system?

(A)    Free and fair elections

(B)    Equality of opportunity

(C)    Protection of rights

(D)    All of the above

Answer: (D)

195. Which Amendment Act is referred as mini constitution?

(A)    7th Constitutional Amendment Act, 1956

(B)    24th Constitutional Amendment Act, 1971

(C)    42d Constitutional Amendment Act, 1976

(D)    44th Constitutional Amendment Act, 1978

Answer: (C)

196. Which Article of the Indian Constitution stipulates that Directive Principles of State Policy shall not be enforceable by any Court?

(A)    Article 31

(B)    Article 38

(C)    Article 37

(D)    Article 39

Answer: (C)

197. Which one of the following languages is not specified in Schedule 8 of the Indian Constitution?

(A)    Sanskrit

(B)    Sindhi

(C)    English

(D)    Nepali

Answer: (B)

198. Which ancient Indian kingdom is wrongly matched below with its capital?

(A)    Maurya – Pataliputra

(B)    Pandya – Madurai

(C)    Pallava – Vellore

(D)    Kakatiya – Warangal

Answer: (C)

199. Which were the two dynasties, which ruled immediately before and after the Khiljis?

(A)    Slave and Lodi

(B)    Saiyyad and Lodi

(C)    Slave and Tughlaq

(D)    Tughlaq and Lodi

Answer: (C)

200. Who among the following did not participate in the 1857 Revolt against the British?

(A)    Tantia Tope

(B)    Tipu Sultan

(C)    Rani Lakshmi Bai

(D)    Nana Saheb

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...