SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift Tier-I Examination Held on 20 October, 2013 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level (10+2) IInd Shift

Tier-I Examination Held on 20 October, 2013

Part-I

General Intelligence

Directions-(Q. 1-7) Select the related word/letters/number from the given alternatives-

1. Squint : Vision : : Stammering : ?

(A)  Mouth

(B)  Hearing

(C)  Speech

(D)  Tongue

Answer: (C)

2. Racket : Tennis :: ?

(A)  Ball : Football

(B)  Glove : Cricket

(C)  Board : Chess

(D)  Bat : Cricket

Answer: (D)

3. Hand : Glove : : Head : ?

(A)  Hair

(B)  Hat

(C)  Neck

(D)  Hair-pin

Answer: (B)

4. TCEJBO : OBJECT : : TCEJORP : ?

(A)  ROPJECT

(B)  JCCTROP

(C)  PROJECT

(D)  ROJOECT

Answer: (C)

5. FLRX : DJPV : : EKQW : ?

(A)  BHMT

(B)  CIOU

(C)  AGMS

(D)  WQKE

Answer: (B)

6. 4 : 17 : : 7 : ?

(A)  48

(B)  49

(C)  50

(D)  51

Answer: (C)

7. 45 : 9 : : 94 : ?

(A)  17

(B)  14

(C)  13

(D)  10

Answer: (C)

Direction-(Q. 8-11) Find the odd words/letters/number pair from the given alternatives.

8.

(A)  Prince : Princess

(B)  Vamp : Vampire

(C)  Hero : Heroine

(D)  King : Queen

Answer: (B)

9.

(A)  Carrot

(B)  Potato

(C)  Beetroot

(D)  Radish

Answer: (B)

10.

(A)  UROL

(B)  QNKH

(C)  YVSP

(D)  USPM

Answer: (D)

11.

(A)  106 – 36

(B)  76 – 46

(C)  86 – 56

(D)  120 – 90

Answer: (A)

12. Find out the set among the four sets which is like the given set-

(11 – 18 – 25)

(A)  (4 – 12 – 16)

(B)  (19 – 26 – 33)

(C)  (18 – 28 – 33)

(D)  (9 – 14 – 24)

Answer: (B)

13. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

(1) Ploughing     (2) Weeding

(3) Sowing         (4) Harvesting

(A)  1, 2, 3, 4

(B)  1, 3, 2, 4

(C)  2, 3, 1, 4

(D)  1, 2, 4, 3

Answer: (B)

14. Arrange the following words according to t he English Dictionary-

(1) Voyage         (2) Voice

(3) Vocation       (4) Volume

(A)  3, 2, 4, 1

(B)  2, 3, 4, 1

(C)  3, 4, 2, 1

(D)  2, 4, 3, 1

Answer: (A)

15. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

A_b a b_a b_a b b

(A)  b a a

(B)  a a a

(C)  b b b

(D)  b b a

Answer: (C)

Directions-(Q. 16-18) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

16. 4, 7, 13, 22, 34, ?

(A)  47

(B)  52

(C)  49

(D)  45

Answer: (C)

17. FLA, GMB, HNC, IOD, ?

(A)  NSD

(B)  JPE

(C)  TOE

(D)  OTK

Answer: (B)

18. 135, 226, 353, ?, 739

(A)  522

(B)  622

(C)  632

(D)  722

Answer: (A)

19. If day before yesterday was Sunday, what day will fall on day after tomorrow?

(A)  Wednesday

(B)  Thursday

(C)  Friday

(D)  Tuesday

Answer: (B)

20. Prakash jumps higher than Pinakin, but not as much as Ketan jumps. Rohan jumps lower than Pranav but not less than Ketan. Who jumps lowest?

(A)  Pinakin

(B)  Ketan

(C)  Rohan

(D)  Pranav

Answer: (A)

21. Leela and her grandmother differ in their ages by 60 years. After 10 years, if the sum of their ages is 100 years, what are their present ages?

(A)  20, 80

(B)  10, 70

(C)  15, 75

(D)  25, 85

Answer: (B)

22. Sarika is 19th from either end of a row of girls. How many girls are there in that row?

(A)  38

(B)  39

(C)  37

(D)  19

Answer: (C)

23. Mohan is husband of Sona. Sona is aunt of Shilpa. Ankit is brother of Sona. How is Ankit related to Mohan?

(A)  Uncle

(B)  Brother

(C)  Cousin

(D)  Brother-in-law

Answer: (D)

24. If A = 1, AIR = 28, then RIB = ?

(A)  28

(B)  29

(C)  35

(D)  26

Answer: (B)

25. In the following series of English alphabets, how many ‘a b c’ occur in such a way that ‘b’ is in the middle and both ‘a’ and ‘c’ are on any one side-

q b c a j l c b I d a e c h k a m b c n o

a b c p k d c r b c h a q g a b c f e b c t u

(A)  6

(B)  4

(C)  3

(D)  2

Answer: (C)

26. If ‘PSYCHOLOGY’ is coded as ‘9834215173’; and ‘SOCIOLOGY’ is coded as ‘812015173’; then ‘PHILOSOPHY’ can be coded as-

(A)  9205182923

(B)  9206181923

(C)  9205181923

(D)  9105282913

Answer: (C)

27. If ‘ETHICS’ can be written as ‘SECTIH’; then how can ‘AFECTION’ be written-

(A)  NAOFETIC

(B)  NAOFICTE

(C)  NAOFIETC

(D)  NAOFITCE

Answer: (C)

28. Some letters are given below in the first line and numbers are given below them in the second time. Numbers are the codes for the alphabets and vice-vera. Choose the correct number-code for the given set of alphabets-

A  F  E  H  I  K  O  M  U  R

9   3   8   4  0  5   1   6   2    7

               M A E I O U

(A)  6 9 8 1 0 2

(B)  6 9 8 0 1 2

(C)  6 9 8 2 1 0

(D)  6 9 8 2 0 1

Answer: (B)

29. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word-

ONSLAUGHT

(A)  HOUSE

(B)  GHOST

(C)  ENOUGH

(D)  STRONG

Answer: (B)

30. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word-

TRANSLATION

(A)  TRANSIT

(B)  TRANSMIT

(C)  NATION

(D)  RATION

Answer: (B)

Directions-(Q. 31 an 32) Select the missing number from the given responses.

31.

7      56    8

9      63    7

12    ?      5

(A)  17

(B)  25

(C)  60

(D)  119

Answer: (C)

32. 

4      5      8

3      ?      2

4      10    4

48    200  64

(A)  185

(B)  40

(C)  20

(D)  4

Answer: (D)

Directions-(Q. 33 and 34) Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.

33. 2 × 7 × 5 = 527, 1 × 4 × 9 = 914, 6 × 3 × 8 = ?

(A)  683

(B)  863

(C)  638

(D)  836

Answer: (B)

34. If 624 = 9

and 3732 = 20, then

4523 = ?

(A)  26

(B)  16

(C)  23

(D)  21

Answer: (D)

35. Select the correct combination of mathematical signs to replace ‘*’ signs and to balance the given equation-

6 * 5 * 8 * 4 * 32

(A)  + + + =

(B)  ÷ + × +

(C)  × + ÷ =

(D)  − + × ×

Answer: (C)

36. If ‘+’ means division, ‘−’ means multiplication, ‘×’ means subtraction and ‘÷’ means addition then,

(280 + 10 × 20) – 8 ÷ 6 = ?

(A)  58

(B)  70

(C)  112

(D)  392

Answer: (B)

37. Seema started early in the morning on the road towards the Sun. After some time she turned to her left. Again after some time she turned to her right. After moving come distance she again turned to her right and began to move. At this time, in what direction was she moving?

(A)  North-West

(B)  North-East

(C)  East

(D)  South

Answer: (D)

38. ‘A’ walks 10 m towards East and then 10 m to his right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m, respectively. How far is he now from his starting point?

(A)  5 m

(B)  10 m

(C)  15 m

(D)  20 m

Answer: (A)

Directions-(Q. 39 and 40) Two statements are given, followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

39. Statements : All trams are prams, No pram can carry passengers.

Conclusions: I. No tram can carry passengers.

(II) Some trams cannot carry passengers.

(A)  Only conclusions I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both the conclusions I and II follows

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (A)

40. Statements : This world is neither good nor bad. Each individual manufactures world for

Conclusions : I. Some people find this world quite good.

(II) Some people find this world quite bad.

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both conclusions I and II follow

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (D)

41. Five girls E, F, G, H and I are standing in a row. H is on the right of G. I is on the left of G, but is on the right of F. H is on the left of E. Who is standing on the extreme right?

(A)  F

(B)  G

(C)  H

(D)  E

Answer: (D)

42. There are 120 students in a class. 25% of the students play volleyball. 40% of the remaining students play cricket. 50% of the remaining students play football. How many students in the class do not play any game?

(A)  29

(B)  30

(C)  27

(D)  32

Answer: (C)

43. Select the related figure from the given alternatives.

Answer: (C)

44. Find the odd figure from the given alternatives.

Answer: (B)

45. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Answer: (D)

46. Find the missing number from the given responses-

(A)  7

(B)  192

(C)  193

(D)  98

Answer: (C)

47. Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below:

Potato, Vegetables and Eatables

Answer: (A)

48. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (A)

49. A piece of paper is folded and cut/punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (D)

50. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (A)

For Visually Handicapped Candidates Only

43. Find the wrong number in the given series from the given alternatives-

445, 221, 109, 46, 25

(A)  25

(B)  46

(C)  221

(D)  109

Answer: (C)

44. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs 1,000 more than D, what is B’s share?

(A)  Rs 500

(B)  Rs 1,500

(C)  Rs 2,000

(D)  Rs 2,500

Answer: (C)

45. If P stand for +, Q for ×, B for ÷ G for −, then find the value of the following equation.

19 G 9 P 15 B 5 Q 2 = ?

(A)  16

(B)  20

(C)  32

(D)  40

Answer: (A)

46. In a peculiar mathematical operation, before any operation is started, the numbers are changed as under-

1 to 4 changed to 1

5 to 9 changed to 2

Zero remains zero.

Applying the above condition, find the answer of the following equation-

769 + 2085 + 6083 – 8306 = ?

(A)  1163

(B)  1009

(C)  4033

(D)  2825

Answer: (A)

47. Usha ranks 21st in a class of 37 students. What is the her rank from the last?

(A)  16

(B)  17

(C)  18

(D)  19

Answer: (B)

48. The sum of two numbers is 21 and their product is 90. Then sum of their squares will be?

(A)  441

(B)  728

(C)  261

(D)  860

Answer: (C)

49. In the following series of numbers, how many 0’s are followed by 9 and preceded by 5?

1 0 9 1 1 5 0 9 2 0 1 2 3 2 8 1 3 9 3

5 0 9 4 8 1 4 7 1 6 7 5 5 0 9 6 1 5

(A)  7

(B)  3

(C)  5

(D)  4

Answer: (B)

50. LOVE is coded as 1357, and HATE is coded as 2467. What do the figures 6417 stand for?

(A)  HEAT

(B)  LEAD

(C)  TALE

(D)  LATE

Answer: (C)

Part-II

English Language

Directions-(Q. 51 to 55) Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval () corresponding  to the appropriate letter (A), (B), (C). If a sentence is free from error, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer-Sheet.

51. I want to get (A)/ a M.A. degree (B)/ (C)/ from a reputed university located in India. No error (D)

Answer: (B)

52. Not only she makes (A)/ home-made cakes (B)/ she also sells them. (C)/ No error (D)

Answer: (A)

53. Pandit Hariprasad Chaurasia played (A)/ a flute at the Music Conference (B)/ in a small town. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

54. They are (A)/ ignorant of (B)/ what is happening here. (C)/ No error (D)

Answer: (D)

55. My mother made (A)/ the servant to (B)/ complete the work. (C)/ No error (D)

Answer: (B)

Directions-(Q. 56 to 60) Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer-Sheet.

56. The doctors and the nurses worked hard to …….. the dying man.

(A)  bring up

(B)  bring out

(C)  bring back

(D)  bring round

Answer: (C)

57. They tried to bribe the peon but he …….. them.

(A)  has been too clever for

(B)  was too clever for

(C)  was being clever for

(D)  was clever for

Answer: (B)

58. She asked me ……….. .

(A)  what was the time

(B)  what is the time

(C)  what was time

(D)  what the time was

Answer: (D)

59. A legislation was passed to punish brokers who …………. their client’s funds.

(A)  devastate

(B)  devour

(C)  embezzle

(D)  defalcate

Answer: (C)

60. He fell down a flight of stairs and broke ………. rib.

(A)  a

(B)  the

(C)  his

(D)  up

Answer: (C)

Directions-(Q. 61 and 62) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer-Sheet.

61. Stratagem

(A)  Stratum

(B)  Ruby

(C)  Trick

(D)  Strait

Answer: (C)

62. Forsake

(A)  Abandon

(B)  Forego

(C)  Disintegrate

(D)  Separate

Answer: (A)

Directions-(Q. 63 and 64) Choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer-Sheet.

63. Dreary

(A)  Solitary

(B)  Driblle

(C)  Unusual

(D)  Interesting

Answer: (D)

64. Keen

(A)  Impassioned

(B)  Indifferent

(C)  Clever

(D)  Immobile

Answer: (B)

Directions-(Q. 65 and 66) Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer-Sheet.

65.

(A)  privelege

(B)  privilege

(C)  priviledge

(D)  privalege

Answer: (A)

66.

(A)  hipopotamus

(B)  hippopotamus

(C)  hippopatemus

(D)  hippopotomous

Answer: (B)

Directions-(Q. 67 to 69) Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer-Sheet.

67. We could sit here and talk till the cows come home.

(A)  for a very long time

(B)  for a very short span of time

(C)  if the cows come home quickly

(D)  if the cows come home slowly

Answer: (A)

68. They earn so little that it is very difficult for them to keep the wolf from the door.

(A)  have less money to avoid hunger and need

(B)  have enough money to avoid hunger and need

(C)  to  hide the wolf behind the door

(D)  to display the wolf before the door

Answer: (B)

69. Arvind finally got through with his doctoral thesis.

(A)  finally cleared his last examination

(B)  left the thesis half way through

(C)  finally finished his thesis after hard toil

(D)  was awarded his doctoral degree

Answer: (D)

Directions-(Q. 70 to 72) Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

70. A place of shelter for ships.

(A)  Helipad

(B)  Port

(C)  Harbour

(D)  Barrack

Answer: (C)

71. A shopkeeper who sells fresh and green vegetables.

(A)  Butcher

(B)  Shopkeeper

(C)  Vendor

(D)  Greengrocer

Answer: (D)

72. That which cannot be consumed by fire.

(A)  Inflammable

(B)  Inexhaustible

(C)  Incombustible

(D)  Invicible

Answer: (C)

Directions-(Q. 73 and 74) A part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer-Sheet.

73. Historians feel there is an earnest need for the review of history books every five years and a revision of the same every ten years.

(A)  indispensable

(B)  urgent

(C)  imperative

(D)  No improvement

Answer: (A)

74. When describing the accident, he was in tears.

(A)  In describing

(B)  When he was describing

(C)  As describing

(D)  No improvement

Answer: (B)

Directions-(Q. 75 to 79) A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark your answer in the Answer-Sheet.

75. Differential Calculus is being learnt by the girl.

(A)  The girl is learning Differential Calculus

(B)  The girl learns Differential Calculus

(C)  The girl was learning Differential Calculus

(D)  The girl has learnt Differential Calculus

Answer: (A)

76. He arranged the furniture in the house according to the decorator’s plans.

(A)  The furniture was being arranged in the house according to the decorator’s plans

(B)  The furniture had been arranged in the house according to the decorator’s plans

(C)  The furniture have been arranged in the house according to the decorator’s plans

(D)  The furniture was arranged in the house according to the decorator’s plans

Answer: (D)

77. To make the batter add one tablespoonful of baking powder to the cake mixture.

(A)  Let one tablespoonful of baking powder be added to the cake mixture to make the batter

(B)  Let only one tablespoonful of baking powder be added to the cake mixture to make the batter

(C)  One tablespoonful of baking powder may be added to the cake mixture to make the batter

(D)  One tablespoonful of baking powder could be added to the cake mixture to make the batter

Answer: (A)

78. By whom is John looked after?

(A)  Who looks after John?

(B)  John looks after whom?

(C)  Whom looks after John?

(D)  Who is looking after John?

Answer: (D)

79. The horse jumped over the fence.

(A)  The fence might be jumped over by the horse

(B)  The fence was jumped over by the horse

(C)  The fence by the horse was jumped over

(D)  The fence was jumped by the horse

Answer: (B)

Directions-(Q. 80 to 84) A sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct and mark your answer in the Answer-Sheet.

80. The mother urged the child to come on the footpath.

(A)  The mother said to the child. “Come on the footpath.”

(B)  The mother said, “Come, child come. Come on the footpath.”

(C)  The mother said, “Please come on the footpath, child.”

(D)  The mother said to the child, “You should come on the footpath.”

Answer: (A)

81. Sushma said, “We shall celebrate the festival of Janmashtami tomorrow.”

(A)  Sushma said that we should celebrate the festival of Janmashtami the next day

(B)  Sushma said that we shall celebrate the festival of Janmashtami the next day

(C)  Sushma said that they should celebrate the festival of Janmashtami the next day

(D)  Sushma said that they would celebrate the festival of Janmashtami the next day

Answer: (C)

82. “I’m so tiny that I can’t reach your branches,” said the little boy to the tree.

(A)  The little boy said that the tree was so tiny that he couldn’t reach its branches

(B)  The little boy said that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

(C)  The little boy told to the tree that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

(D)  The little boy told the tree that he was so tiny that he couldn’t reach its branches

Answer: (C)

83. I’m sorry I cannot stay,” said the swallow. “I’m waited for in Egypt.”

(A)  The swallow told that he is sorry he cannot stay and added that he is waited for in Egypt

(B)  The swallow said he was sorry he couldn’t stay and added that someone was waiting for him in Egypt

(C)  The swallow regretted he couldn’t stay as he was waited for in Egypt

(D)  The swallow regretted that he was waited for in Egypt and couldn’t stay

Answer: (C)

84. The notice reads, “Trespassers will be prosecuted.”

(A)  The notice read that trespassers will be prosecuted

(B)  The notice read that trespassers would be prosecuted

(C)  The notice reads that trespassers would be prosecuted

(D)  The notice reads that trespassers will be prosecuted

Answer: (D)

Directions-(Q. 85 to 90) The 1st and the last sentence of the passage/parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the passage/sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer Sheet.

85. (1) Self help means doing our own work ourselves.

(P) They prefer to have things done for them.

(Q) The most successful man is he who depends the least on others.

(R) There are men in our society who don’t exert themselves.

(S) Such people are rarely successful.

(6) He has a strength of mind and determination to succeed on his own.

(A)  RPSQ

(B)  PQRS

(C)  QPSR

(D)  QSRP

Answer: (A)

86. (1) At the time when the city of Venice in Italy was rich and famous, one of her chief citizens was a merchant named Antonio.

(P) He had many friends, among them a young Venetian nobleman called Bassanio.

(Q) But Antonio loved him and gave him money whenever he needed it.

(R) Although he came from a noble family, Bassanio was poor and spent more money than he could afford.

(S) He was well known for his kindness.

(6) For the merchant of Venice was a rich man, who owned many ships which traded with foreign countries.

(A)  PQRS

(B)  SQRP

(C)  SPRQ

(D)  PRSQ

Answer: (C)

87. (1) Drug addiction has now become one of the major problems of our society.

(P) There should be joint effort of family, government and social organizations for prevention and cure this curse.

(Q) The possibilities of these young men and women are nipped in the bud.

(R) In such an alarming situation, we cannot remain idle onlookers.

(S) Many youngsters are becoming victims of this deadly curse.

(6) We should take the pledge-“Let us unite for a drug-free world”.

(A)  SQRP

(B)  PQRS

(C)  PSQR

(D)  RQPS

Answer: (A)

88. (1) ‘Tsunami’ which means harbour wave’

(P) usually an ocean

(Q) of a large volume of a body of water

(R) is a series of water waves

(S) caused by the displacement

(6) though it can occur in large lakes.

(A)  RQPS

(B)  RSQP

(C)  SRQP

(D)  PSQR

Answer: (B)

89. (1) Dante was of moderate height

(P) clad always in such sober dress

(Q) with a slow and gentle pace

(R) was accustomed to walk somewhat bowed

(S) and after maturity

(6) as befitted his ripe years.

(A)  SRQP

(B)  RQSP

(C)  PSRQ

(D)  QSRP

Answer: (B)

90. (1) Queen Elizabeth had the mind

(P) and nurtured her country

(Q) through careful leadership

(R) of a political genius

(S) and by choosing capable men

(6) to assist her.

(A)  RQSP

(B)  RPQS

(C)  PSRQ

(D)  SPRQ

Answer: (B)

   Directions-(Q. 91 to 95) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

   The sun had set but there was still some light in the sky. Martin …91… on his elbow and looked …92… through the leaves. In the waters of the lake, close to the shore, he saw a …93… of alligators floating quietly. One of the creatures, …94… huge one, was lying on a high …95… of sand, a few  yards from the water.

91.

(A)  crossed

(B)  leaned

(C)  lay

(D)  sat

Answer: (B)

92.

(A)  down

(B)  at

(C)  for

(D)  into

Answer: (D)

93.

(A)  family

(B)  volume

(C)  number

(D)  semblance

Answer: (C)

94.

(A)  a

(B)  one

(C)  single

(D)  an

Answer: (A)

95.

(A)  peak

(B)  pit

(C)  pile

(D)  bank

Answer: (C)

   Directions-(Q. 96 to 100) You have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval () in the Answer-Sheet.

   I could not help thinking, as I looked at the works of Shakespeare on the shelf, that it would have been impossible, completely and entirely, for any woman to have written the plays of Shakespeare in the age of Shakespeare. Let me imagine, since facts are so hard to come by, what would have happened had Shakespeare had a wonderfully gifted sister, called Judith, let us say. Shakespeare himself went, very probably-his mother was an heiress-to the grammar school, where he may have learnt Latin – Ovid, Virgil and Horace – and the elements of grammar and logic. He was, it is well known, a wild boy who poached rabbits, perhaps shot a deer, and had, rather sooner than he should have done, to marry a woman in the neighbourhood, who bore him a child rather quicker than was right. That escapade sent him to seek his fortune in London. He had, it seemed, a taste for the theatre; he began by holding horses at the stage door.

96. Which of the following statements is true?

(A)  Shakespeare’s mother was poor

(B)  Shakespeare learnt Roman

(C)  Shakespeare did not have a sister

(D)  Judith was Shakespeare’s wife

Answer: (B)

97. ‘Come by’ means-

(A)  maintain

(B)  manage to get

(C)  invent

(D)  search

Answer: (B)

98. The passage is about-

(A)  Shakespeare’s sister

(B)  Shakespeare’s theatre

(C)  Shakespeare’s writing

(D)  Shakespeare’s life

Answer: (D)

99. Shakespeare’s marriage reveals that he was-

(A)  impulsive

(B)  talented

(C)  wise

(D)  stealthy

Answer: (D)

100. Shakespeare’s sister was-

(A)  wise

(B)  imaginary

(C)  famous

(D)  ordinary

Answer: (B)

Part-III

Quantitative Aptitude

101. The angles of depression of the top and the bottom of a building of height h units, from the top of a monument of height H units are complementary. If the distance between the building and the monument is ‘a’ units, then it is always rule that-

(A)   

(B)    

(C)   

(D)    

Answer: (C)

102. If  then the value of θ in circular measure will be-

(A)  π/4

(B)  π/12

(C)  π/3

(D)  π/6

Answer: (C)

103. If  then the value of tan 47° is-

(A)   

(B)  y/x

(C)  x/y

(D)   

Answer: (C)

104. The value of  is equal to-

(A)  1

(B)  1/4

(C)  1/2

(D)  2

Answer: (A)

105. If sec θ – cos θ = 3/2 (θ is a positive acute angle), then sec θ is equal to-

(A)  −1/2

(B)  0

(C)  1/2

(D)  2

Answer: (D)

106. The base of a pyramid of volume 48√3 cc is an equilateral triangle. If the height of the pyramid is 4 cm, then each side of the equilateral triangle at the base is-

(A)  3 cm

(B)  4 cm

(C)  6 cm

(D)  12 cm

Answer: (D)

107. In a triangle ABC, AB = 3 cm, BC = 4 cm and ∠ABC = 90°. The triangle is first rotated around the side AB and then around the side BC. The volume of the first cone, thus formed, is x% more than second cone. Then x is equal to-

(A)  25

(B)    

(C)  20

(D)   

Answer: (B)

108. The base of a right-angled triangle is 5 units and hypotenuse is 13 units. Then the area is-

(A)  15 sq. units

(B)  30 sq. units

(C)  12 sq. units

(D)  60 sq. units

Answer: (B)

109. A wall 9 m long, 6 m high and 20 cm thick is to be constructed using bricks of dimension 30 cm × 15 cm × 10 cm. How many bricks will be required?

(A)  2800

(B)  3600

(C)  3200

(D)  2400

Answer: (D)

110. The diameter of a sphere is 6 cm. It is melted and drawn into a wire of diameter 0.1 cm. Find the length of the wire-

(A)  24 cm

(B)  28 cm

(C)  36 cm

(D)  42 cm

Answer: (*)

111. The greatest number of solid cubes with 0.2 metre edges that can be packed in a box whose inside dimensions are 1 m by 1 m by 2 m are-

(A)  10

(B)  25

(C)  50

(D)  250

Answer: (D)

112. The length of a wire is 66 m. Then the number of circles of circumference 1.32 cm that can be made from this wire is-

(A)  50

(B)  100

(C)  1000

(D)  5000

Answer: (D)

113. Suppose O is the incentre of ∆ABC and the circle touches the sides BC, CA and AB at the points P, Q, R respectively. If ∠A = 60°, then the magnitude of ∠QPR is-

(A)  60°

(B)  90°

(C)  120°

(D)  100°

Answer: (A)

114. In an isosceles triangle ABC, AB = AC; a circle drawn with AB as diameter intersects BC at D. If BD = 3 cm, then the length of CD is-

(A)  1.5 cm

(B)  5 cm

(C)  3 cm

(D)  6 cm

Answer: (C)

115. A vertical stick, 12 cm long, casts a shadow 8 cm long on the ground. At the same time a tower casts a shadow 40 cm long on the ground. Determine the height of the tower-

(A)  40 cm

(B)  80 cm

(C)  60 cm

(D)  50 cm

Answer: (C)

116. If O is the circumcentre of a right-angled triangle ABC, right-angled at B, the position of point O is-

(A)  Mid-point of CA

(B)  Within triangle ABC

(C)  Outside the triangle ABC

(D)  Lies on BC

Answer: (A)

117. If in a triangle PQR, PQ = 3 cm, QR = 5 cm and PR = 4 cm, then the angles of the triangle in descending order of magnitude are-

(A)  ∠P > ∠Q > ∠R

(B)  ∠Q > ∠P > ∠R

(C)  ∠P > ∠R > ∠Q

(D)  ∠Q > ∠R  > ∠P

Answer: (A)

118. The graphs of x + y = 4 and 3x + 3y = 6-

(A)  Intercept at the point (2, 2)

(B)  Intersect at the point (1, 3)

(C)  Intersect at the point (3, 1)

(D)  Do not intersect

Answer: (D)

119. If yz : zx : xy = 1 : 2 : 3 (x, y, z ≠ 0), then  is-

(A)  1/4

(B)  1/2

(C)  3/2

(D)  4

Answer: (D)

120. If  then the value of  is-

(A)  4

(B)  8

(C)  12

(D)  34

Answer: (D)

121. If  then the value of x2 + 2x + 3 is-

(A)  3

(B)  0

(C)  4

(D)  1

Answer: (C)

122. If a + b + c = 4, then a3 + b3 + c3 – 12c2 + 48c – 64 is equal to-

(A)  3abc

(B)  3abc – 12ab

(C)  3abc + 12ab

(D)  abc + 12ab

Answer: (B)

123. 8 men can finish a piece of work in 40 days. If 2 more men join with them, then the work will be completed in-

(A)  30 days

(B)  32 days

(C)  36 days

(D)  25 days

Answer: (B)

124. The driver of a car driving @ 36 kmph locates a bus 40 m ahead of him. After 20 seconds the bus is 60 m behind. The speed of the bus is-

(A)  36 kmph

(B)  20 m/sec

(C)  72 m/sec

(D)  18 kmph

Answer: (D)

125. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens, one costing Rs 240 per kg and the other Rs 300 per kg, in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 315 per kg then his gain per cent is-

(A)  10

(B)  20

(C)    

(D)   

Answer: (B)

126. A and B entered into a partnership with capitals in the ratio 4 : 5. After 3 months A withdrew 1/4 of his capital and B withdrew 1/5 of his capital of his capital. The gain at the end of 10 months was Rs 760. A’s share in this profit is-

(A)  Rs 330

(B)  Rs 360

(C)  Rs 450

(D)  Rs 540

Answer: (A)

127. A shopkeeper earns a profit of 15% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price is-

(A)  16 : 21

(B)  18 : 21

(C)  17 : 23

(D)  18 : 23

Answer: (D)

128. The selling price of an article is Rs 39. If its cost price is numerically equal to its profit per cent, then its cost price (in Rs) is-

(A)  25

(B)  30

(C)  35

(D)  37

Answer: (B)

129. A man sold two tables for Rs 720 each. One he gained 20% and on the other be lost 20%. Find his total loss for gain in this transaction-

(A)  No gain no loss

(B)  Loss of Rs 60

(C)  Gain of Rs 60

(D)  Loss of Rs 50

Answer: (B)

130. The difference between simple and compound interest @ 10% per annum of a sum of Rs 1,000 after 4 years is-

(A)  Rs 31

(B)  Rs 32.10

(C)  Rs 40.40

(D)  Rs 64.10

Answer: (D)

131. The average of 15 numbers is 7. If the average of the first 8 numbers is 6.5 and the average of the last 8 numbers is 8.5, then the middle number is-

(A)  10

(B)  23

(C)  13

(D)  15

Answer: (D)

132. If  find   –

(A)  13.625

(B)  13.6

(C)  12.5

(D)  2.375

Answer: (A)

133. The sum of three numbers is 121. The ratio of the second to the 3rd is 9 : 6 and the first to the 3rd is 1 : 4. The second number is-

(A)  60

(B)  62

(C)  64

(D)  66

Answer: (D)

134. Two numbers are in the ratio 3 : 5 and their L.C.M. is 75. What is their H.C.F.?

(A)  3

(B)  5

(C)  10

(D)  15

Answer: (B)

135. A’s salary is 30% higher than B’s salary, The per cent that B’s salary is less than A’s salary is-

(A)  30%

(B)   

(C)  20%

(D)  25%

Answer: (B)

136. 1 minute 48 seconds in the percentage of 1 hour is represented by –

(A)  2%

(B)  3%

(C)  4%

(D)  5%

Answer: (B)

137. simplifies to-

(A)  √5 + √6

(B)  2√5 + √6

(C)  √5 – √6

(D)  2√5 – 3√6

Answer: (C)

138. H. C.F. of 1/2, 3/4, 5/6, 7/8, 9/10 is-

(A)  1/2

(B)  1/10

(C)  9/120

(D)  1/120

Answer: (D)

139. The sum of three numbers is 132. If the first number is twice the second and the third number is one-third of the first, then the second number is-

(A)  60

(B)  48

(C)  36

(D)  32

Answer: (C)

140. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is-

(A)  900

(B)  1600

(C)  2500

(D)  3600

Answer: (D)

141. 24 is divided into two parts such that 7 times the first part added to 5 times the second part makes 146. The first part is-

(A)  11

(B)  13

(C)  15

(D)  17

Answer: (B)

142. A number when divided by 5, 9, 13 leaves remainders 2, 6 and 10 respectively. The least such number is-

(A)  572

(B)  592

(C)  602

(D)  582

Answer: (D)

143. The base of a prism is an equilateral triangle of side 12 cm. If the volume of the prism is 1080 cc, then the total surface area of the prism in sq. cm in-

(A)  72√3

(B)  360√3

(C)  432√3

(D)  1080

Answer: (C)

144. If  then  is equal to-

(A)   

(B)  x

(C)   

(D)   

Answer: (A)

145. In the sequence 4, 13, 38, … the 4th term is-

(A)  58

(B)  96

(C)  111

(D)  123

Answer: (C)

146. If x2 + a2 = y2 + b2 = ax + by = 1, then the numerical value of a2 + b2 is-

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (B)

Directions-(Q. 147 and 148) The histogram below shows the marks of 50 students in an examination. Examine the diagram and answer.

147. How many students obtained less than 40?

(A)  2

(B)  6

(C)  4

(D)  5

Answer: (D)

148. If the minimum marks for getting scholarship is 80, how many students will get it?

(A)  13

(B)  12

(C)  10

(D)  11

Answer: (A)

Directions-(Q. 149 and 150) The following pie-chart shows the result of an examination of 360 students. Study the chart and answer.

149. The number of students who passed in second division is more than that in third division by-

(A)  54

(B)  50

(C)  51

(D)  64

Answer: (A)

150. The percentage of students who failed is-

(A)  5

(B)  20

(C)  10

(D)  15

Answer: (C)

For Visually Handicapped Candidates only

147. If the height is doubled and the base is decreased by 20%, then the ratio of old area of the triangle and new area of the triangle is-

(A)  2 : 3

(B)  3 : 10

(C)  4 : 5

(D)  5 : 8

Answer: (D)

148. If tan 2θ tan 4θ = 1, then the value of tan 3θ is-

(A)  0

(B)  1

(C)  √3

(D)  1/√3

Answer: (B)

149. If  then the value of  is

(A)  ac/b

(B)  a2/bc

(C)  c/ab

(D)  bc/a

Answer: (D)

150. A certain sum amounts to Rs 5,182 in 2 years and Rs 5,832 in 3 years. If the simple interest is calculated annually, then the principal is-

(A)  Rs 2,000

(B)  Rs 5,000

(C)  Rs 3,882

(D)  Rs 4,000

Answer: (C)

Part-IV

General Awareness

151. An index number measuring the average price of consumer goods and services purchased by households is-

(A)  Consumer price index

(B)  Human development index

(C)  Cost of living index

(D)  Wholesale price index

Answer: (A)

152. Oligopoly consists of-

(A)  Two sellers

(B)  Three sellers

(C)  Single seller

(D)  Few sellers

Answer: (D)

153. National Income in India is estimated by the-

(A)  product method

(B)  income method

(C)  expenditure method

(D)  product and income methods

Answer: (D)

154. The fixed cost in the short-run for a producing firm will be-

(A)  always declining

(B)  always constant and fixed

(C)  always increasing

(D)  always fluctuating

Answer: (A)

155. Machine tool is an example of ……. goods.

(A)  consumer

(B)  capital

(C)  free

(D)  intermediary

Answer: (B)

156. Gandhara art was the combination of-

(A)  Indian and greek styles of sculptures

(B)  Indian and Persian styles of sculptures

(C)  Indian and Chinese styles of sculptures

(D)  None of these

Answer: (A)

157. Mohammed Gawan was a famous Wazir and Vakil in the kingdom of-

(A)  Bahmani

(B)  Gujarat

(C)  Kashmir

(D)  Mysore

Answer: (A)

158. The first Governor of the Portuguese in India was-

(A)  Vasco-da-Gama

(B)  Bartholomew Diaz

(C)  Albuquerque

(D)  De Almeida

Answer: (D)

159. Which one of the following reformative measures was not introduced by William Bentinck?

(A)  Abolition of Sati

(B)  Removal of disabilities due to change of religion

(C)  Abolition of slavery

(D)  Suppression of thugs

Answer: (C)

160. Which work of Thomas Paine inspired the colonial people to fight against Britain during the American War of Independence?

(A)  What is the Third Estate

(B)  Common Sense

(C)  The Spirit of the Laws

(D)  Social Contract

Answer: (B)

161. Fascism believes in-

(A)  One party system

(B)  Bi-party system

(C)  Fragmented multi-party system

(D)  Dominant multi-party system

Answer: (A)

162. Which of the following commissions is not a constitutional body?

(A)  Staff Selection Commission

(B)  Election Commission

(C)  Finance Commission

(D)  Union Public Service Commission

Answer: (A)

163. Under the advisory jurisdiction, the Supreme Court gives its opinion on a question of law or fact of great public importance referred to it by-

(A)  The Prime Minister

(B)  The President

(C)  The Union Law Minister

(D)  Any High Court

Answer: (B)

164. How much time is given to Rajya Sabha to pass a Money Bill?

(A)  12 days

(B)  13 days

(C)  14 days

(D)  15 days

Answer: (C)

165. The electoral college to elect the President composes-

(A)  All members of both the Houses of Parliament

(B)  All elected members of both the Houses of Parliament

(C)  All members of Parliament and all members of Legislative Assemblies and Councils

(D)  Elected members of both the Houses of Parliament and Legislative Assemblies

Answer: (D)

166. Which one of the tree species does not belong to deciduous vegetation?

(A)  Teak

(B)  Sal

(C)  Sandalwood

(D)  Deodar

Answer: (D)

167. The predominant soil in the Coastal plains and North Indian plains is-

(A)  Black

(B)  Red

(C)  Alluvial

(D)  Arid

Answer: (C)

168. Rocks having large quantity of underground water and permitting ready flow of water are called-

(A)  Aquicludes

(B)  Aquifers

(C)  Porous

(D)  Permeable

Answer: (A)

169. Which one of the following is not a grassland?

(A)  Selvas

(B)  Steppes

(C)  Downs

(D)  Veld

Answer: (C)

170. Duncan Passage separates-

(A)  North and Middle Andamans

(B)  Middle and South Andamans

(C)  South Andamans and Little Andamans

(D)  Little Andamans and Car Nicobar Islands

Answer: (C)

171. In biology, water soluble substances are referred to as-

(A)  hydrophobic

(B)  hydrophilic

(C)  hydrokinetic

(D)  hydrodynamic

Answer: (B)

172. Amoeba acquires its food through the process of-

(A)  Exocytosis

(B)  Endocytosis

(C)  Plasmolysis

(D)  Exocytosis and endocytosis

Answer: (B)

173. Female Anopheles mosquito is the vector of-

(A)  Filariasis

(B)  Dengue fever

(C)  Yellow fever

(D)  Malaria

Answer: (D)

174. The animal association seen in a sucker fish attached to a shark is-

(A)  Mutualism

(B)  Commensalism

(C)  Parasitism

(D)  Neutralism

Answer: (B)

175. Which among the following is symbiotic Nitrogen-fixing bacteria?

(A)  Xanthomonas

(B)  Pseudomonas

(C)  Rhizobium

(D)  Azotobacter

Answer: (C)

176. Match correctly the crops listed in List-I with the diseases affecting them given in List-II-

List-I (Crops)                List—II(Diseases)

(a) Paddy                       1. Downy mildew

(b) Wheat                       2. Blast

(c) Mustard                    3. Red not

(d) Sugarcane                 4. Rust

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 3

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Answer: (C)

177. A plant with green leaves viewed in red light will appear-

(A)  Black

(B)  Green

(C)  Red

(D)  Violet

Answer: (A)

178. A body moving in a circular path with constant speed has-

(A)  constant retardation

(B)  constant acceleration

(C)  variable acceleration

(D)  radially outward acceleration

Answer: (B)

179. Total internal reflection occurs when light travels from-

(A)  a rarer medium to a denser medium

(B)  a denser medium to a rarer medium

(C)  a rarer medium to a denser medium with angle of incidence greater than critical angle

(D)  a denser medium to a rarer medium with angle of incidence greater than critical angle

Answer: (B)

180. MCB, which cuts off the electricity supply in case of short-circuiting works on the-

(A)  chemical effect of current

(B)  heating effect of current

(C)  magnetic effect of current

(D)  electroplating effect of current

Answer: (B)

181. An operating system is a/an-

(A)  Application software

(B)  System software

(C)  Utility software

(D)  Accounting software

Answer: (B)

182. In DOS, the DIR Command is used to-

(A)  delete files

(B)  display list of files and subdirectories

(C)  copy files

(D)  display contents of a file

Answer: (B)

183. ………….. is the amount of work that the system is able to do per unit time.

(A)  Output

(B)  Transfer rate

(C)  Throughput

(D)  Turnaround

Answer: (C)

184. An example of a covalent molecule is-

(A)  Carbon tetrachloride

(B)  Potassium chloride

(C)  Sodium chloride

(D)  Lead chloride

Answer: (D)

185. The element common to all acids is-

(A)  Oxygen

(B)  Hydrogen

(C)  Nitrogen

(D)  Sulphur

Answer: (B)

186. In medicine bottles containing tablets or capsules, a small pouch of silica gel is kept to-

(A)  kill bacteria

(B)  absorb moisture

(C)  absorb gases

(D)  keep the bottle warm

Answer: (B)

187. Aluminium oxide is a/an-

(A)  acid oxide

(B)  basic oxide

(C)  neutral oxide

(D)  amphoteric oxide

Answer: (D)

188. Which one of the following is the most stable ecosystem?

(A)  Desert

(B)  Mountain

(C)  Ocean

(D)  Forest

Answer: (C)

189. Which of the following is a biodegradable pollutant?

(A)  Dye effluent

(B)  Bleaching effluent

(C)  Sewage

(D)  Heavy metals

Answer: (C)

190. The concentration of pollutants in atmosphere are generally expressed in-

(A)  parts per million

(B)  parts per billion

(C)  kilogram per square metre

(D)  parts per trillion

Answer: (A)

191. Which country won the Confederations Cup, 2013?

(A)  Spain

(B)  Brazil

(C)  Italy

(D)  Uruguay

Answer: (B)

192. Who is the Chief Justice of India?

(A)  Justice Altamas Kabir

(B)  Justice P. Sathasivam

(C)  Justice Markandey Singh

(D)  Justice K.G. Balakrishnan

Answer: (B)

193. Which one of the following days does not synchronize with the birth anniversary of any eminent Indian?

(A)  National Science Day

(B)  Teacher’s Day

(C)  Children’s Day

(D)  Gandhi Jayanti

Answer: (A)

194. Which one of the following novels was not written by Charles Dickens?

(A)  Hard Times

(B)  Pride and Prejudice

(C)  Oliver Twist

(D)  Pickwick Papers

Answer: (B)

195. Which country has given asylum to Julian Assange, Wiki Leaks founder?

(A)  Cuba

(B)  Ecuador

(C)  Russia

(D)  None of these

Answer: (B)

196. What is the currency of South Africa?

(A)  Real

(B)  Rial

(C)  Dirham

(D)  Rand

Answer: (D)

197. Match the two lists containing the name of poets and the language in which they wrote Ramayana-

Poets

(a) Kamban

(b) Krittivasa

(c) Madhava Kandali

(d) Tulsi Das

Language in which Ramayana was written

(1) Bengali         (2) Hindi

(3) Tamil (4) Assamese

(A)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

(C)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(D)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

Answer: (B)

198. Which one of the following countries is not a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries?

(A)  Algeria

(B)  Brazil

(C)  Ecuador

(D)  Libya

Answer: (B)

199. The two events in which India won gold medals in the Asian Athletic Championships, 2013 are-

(A)  Women’s 400 m and Women’s Discuss Throw

(B)  Women’s Long Jump and Men’s Discuss Throw

(C)  Women’s Shot Put and Women’s 4 × 400 m Relay

(D)  Women’s 4 × 400 m Relay and Men’s Discuss Throw

Answer: (D)

200. For which one of the following films directed by Shyam Benegal was the story written jointly by him and Dr. Verghese Kurien?

(A)  Ankur

(B)  Mandi

(C)  Manthan

(D)  Zubeidaa

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...