SSC Constable (GD) Recruitment Examination-2018 Held on February 11, 2019 Question Paper With Answer Key

SSC Constable (GD) Recruitment Examination-2018 Held on February 11, 2019

1. Find the next number in the given series.

101, 123, 147, 173, ?

(a)   236

(b)   201

(c)   214

(d)   223

Answer: (b)

2. Select the option that will replace the question mark and complete the given pattern.

Answer: (d)

3. The statements below are followed by two conclusions labeled I and II.

Assuming that the information in the statements is true, even if it appears to be at variance with generally established facts, decide which conclusion(s) logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.

Statements

(1) Some cats are goats.

(2) All goats are cows.

Conclusion

(I) All cows are goats.

(II) Some cats are cows.

(a)   Both conclusions I and II follow

(b)   Either conclusion I or II follows

(c)   Only conclusion II follows

(d)   Only conclusion I follows

Answer: (c)

4. Four numbers have been given out of which three are alike in some manner, while one is different. Choose the odd one.

(a)   68

(b)   72

(c)   48

(d)   96

Answer: (a)

5. A, B, C, D, E and F are six friends seating in a long bench. E and F are at the centre while A and B are at the two extreme ends. C is sitting to the immediate left of A. Can you identify who is sitting to the immediate right of B?

(a)   C

(b)   D

(c)   F

(d)   E

Answer: (a)

6. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

144 : 12 :: 576 : ?

(a)   28

(b)   26

(c)   21

(d)   24

Answer: (d)

7. Select the option that is analogous to the given pair.

Heart : Cardiology

(a)   Plants : Zoology

(b)   Phycology : Fungi

(c)   Disease : Hospital

(d)   Virus : Virology

Answer: (d)

8. If in a certain code language the word POLITICAL is written as QNMHUHDZM, then in the same code language how will you write the word SOCIAL?

(a)   DBKNTH

(b)   NTHDBK

(c)   DHBKTN

(d)   TNDHBK

Answer: (d)

9. Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting at a circular table facing the centre. S is sitting third to the left of T. R is not sitting between T and U. S is not the immediate neighbor of R. Q is seated second to the right of T. Who is sitting between U and O?

(a)   S

(b)   R

(c)   P

(d)   T

Answer: (a)

10. The statements below are followed by two conclusions labeled I and II.

Assuming that the information in the statements is true, even if it appears to be at variance with generally established facts, decided which conclusion(s) logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.

Statements (1) All women are girls.

(2) Some girls are painters.

Conclusions:

(I) All girls are women.

(II) Some women are painters.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Both conclusions I and II follow

(c)   Neither conclusion I and II follows

(d)   Only conclusion II follows

Answer: (c)

11. What will be the value of the following equation if ‘÷’ means ‘addition’, ‘+’ means ‘subtraction’, ‘−’ means ‘multiplication’ and ‘×’ means ‘division’?

49 × 7 – 3 ÷ 9 + 4 = ?

(a)   31

(b)   26

(c)   35

(d)   39

Answer: (b)

12. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

PURSE : UPRES :: RAZOR : ?

(a)   AROZR

(b)   AZROR

(c)   ARZRO

(d)   ARRZO

Answer: (c)

13. Select the pair of letters that will follow next in the given series.

AB, GH, MN, ST, ?

(a)   YZ

(b)   VW

(c)   UV

(d)   XY

Answer: (a)

14. Select the Venn diagram that best represents the relationship among the given set of classes:

Metals, Silver, Gold

Answer: (c)

15. Find the next number in the given series.

2, 110, 84, ?

(a)   1028

(b)   1229

(c)   1124

(d)   1032

Answer: (a)

16. Identify the mirror image of the following word when mirror is placed at right side.

INSOMNIA

Answer: (b)

17. If in a certain code language TERRACE is written as 70, then in the same code language how will you write the word BALCONY?

(a)   74

(b)   73

(c)   72

(d)   71

Answer: (c)

18. Pick the odd one out.

(a)   FGH          

(b)   AEI

(c)   IOU

(d)   OUA

Answer: (a)

19. Pick the odd one out.

(a)   Detect

(b)   Perceive

(c)   Ignorance

(d)   Observe

Answer: (c)

20. Five men P, Q, R, S and T are reading a newspaper. The one who reads it first, gives it to T. The one who reads it last, had taken in from R. Q is not the first or last one to read it. There were two readers between P and R. Who is the third one to have read the newspaper?

(a)   R

(b)   Q

(c)   S

(d)   P

Answer: (b)

21. A square transparent sheet with a pattern in given. How will the pattern appear when the transparent sheet is folded along the dotted line?

Answer: (d)

22. Complete the number triad:

(a)   8

(b)   17

(c)   12

(d)   15

Answer: (b)

23. Identify the odd pair from the following.

(a)   Grapes : Bunch

(b)   Flowers : Bouquet

(c)   Bees : Swarm

(d)   Man : Class

Answer: (d)

24. Identify the figure from the options that has given figure embedded in it.

Answer: (d)

25. Which option will replace the question mark and complete the given figure series?

Answer: (c)

26. Who is the acting President of the BCCI as on February, 2019?

(a)   Shashank Manohar

(b)   CK Khanna

(c)   Vinod Rai

(d)  S. Srinibasan

Answer: (b)

27. The Pakistani General ………… imposed military rule in his country in the year 1999.

(a)   Ziauddin Butt

(b)   Qamar Javed

(c)   Raheel Sharif

(d)   Parvez Musharraf

Answer: (d)

28. The Banaras Hindu University was founded by

(a)   Bal Gangadhar Tilak

(b)   Jawaharlal Nehru

(c)   Sir Syed Mohammad

(d)   Pandit Madan Mohan Malaviya

Answer: (d)

29. ‘Ag’ is the chemical symbol of an expensive, soft, white and lustrous metal which commonly known as

(a)   Aluminium

(b)   Nickel

(c)   Mercury

(d)   Silver

Answer: (d)

30. Who among the following is a famous singer of Hindistani classical music?

(a)   Shubha Mudgal

(b)   Poornima Sharma

(c)   Rita Ganguli

(d)   Naina Devi

Answer: (a)

31. The right of a person, party or nation to stop a certain decision or law is called

(a)   Authority

(b)   Vote

(c)   Veto

(d)   Power of attorney

Answer: (c)

32. Sodium hydroxide is not used for

(a)   making soap

(b)   making newspapers

(c)   degreasing metals

(d)   preserving pickle

Answer: (d)

33. ……… took a hat-trick (three wickets) in the first over of the match against Pakistan in 2006, becoming the first and, to date, only bowler to do so.

(a)   Parthiv Patel

(b)   Rohit Sharma

(c)   Irfan Pathan

(d)   Sachin Tendulkar

Answer: (c)

34. …………. was the first woman Chief Election Commissioner of India.

(a)   Pratibha Devi

(b)   Meira Kumar

(c)   Rama Devi

(d)   Nirmala Sitaraman

Answer: (c)

35. Which of the following steel plants of India does not come under the Public Sector?

(a)   TISCO

(b)   Rourkela Steel Plant

(c)   Bhilai Steel Plant

(d)   Durgapur Steel Plant

Answer: (a)

36. The book ‘The Origin of Species’ was written by

(a)   Louis Pasteur

(b)   James Watson

(c)   Charles Darwin

(d)   Jane Goodwill

Answer: (c)

37. Kathakali has its roots in the State of

(a)   Kerala

(b)   Karnataka

(c)   Andhra Pradesh

(d)   Tamil Nadu

Answer: (a)

38. Name the Governor of the Reserve Bank of India who submitted his resignation in December, 2018.

(a)   Urjit Patel

(b)   P. Chidambaram

(c)   Narendra Modi

(d)   Dr. Manmohan Singh

Answer: (a)

39. Where is the Charminar located?

(a)   Sikandrabad

(b)   Mumbai

(c)   Panaji

(d)   Hyderabad

Answer: (d)

40. India and Sri Lanka are divided by

(a)   Gibraltar Strait

(b)   Bering Strait

(c)   Hormuz Strait

(d)   Palk Strait

Answer: (d)

41. Which of the following are not a part of the circulatory system?

(a)   Capillaries

(b)   Villi

(c)   Veins

(d)   Arteries

Answer: (b)

42. Kharif crops can be described as the crops which are sown with the beginning of the …….. season.

(a)   winter

(b)   summer

(c)   spring

(d)   rainy

Answer: (c)

43. Majuli, the largest riverine island is found in which of the following rivers?

(a)   Narmada

(b)   Kaveri

(c)   Brahmaputra

(d)   Godavari

Answer: (c)

44. In August, 1858 the British Parliament passed an act that set an end to the ru le of the company. It was called

(a)   Government of India Act

(b)   Indian Trusts Act

(c)   Kazis Act

(d)   Fort William Act

Answer: (a)

45. The 2018 National Film Award for Best Actress was won by

(a)   Deepika Padukone

(b)   Katrina Kaif

(c)   Sridevi

(d)   Alia Bhatt

Answer: (c)

46. The 2020 Olympic Games will be held in

(a)   Tokyo

(b)   Rio de Janeiro

(c)   Paris

(d)   Beijing

Answer: (a)

47. MK Gandhi attended highly official meeting with ……….. on the behalf of the Indian National Congress on negotiating terms of Constitutional reforms on March 5, 1931.

(a)   Lord Curzon

(b)   Lord Ripon

(c)   Lord Irwin

(d)   Lord Clive

Answer: (c)

48. The Blue Revolution in India is related to

(a)   jute production

(b)   indigo production

(c)   agriculture

(d)   fish production

Answer: (d)

49. The Indian desert lies towards the western margins of the

(a)   Kaimur Hills

(b)   Himadri

(c)   Nilgiri Hills

(d)   Aravalli Hills

Answer: (d)

50. Which is the smallest bone in the human body?

(a)   Carpals

(b)   Ulna

(c)   Radius

(d)   Stapes

Answer: (d)

51. If x : y = 6 : 5 and z : y = 9 : 25, then what is the ratio of x : z?

(a)   50 : 33

(b)   54 : 125

(c)   10 : 3

(d)   48 : 25

Answer: (c)

52. If Manoj purchases 324 toffees for Rs 486, then how many toffees should he sell for Rs 90 to earn 50% profit?

(a)   40

(b)   60

(c)   55

(d)   45

Answer: (a)

53. If the length of the diagonal of a square is 14 cm, then what will be area of the square?

(a)   156 cm2

(b)   196 cm2

(c)   98 cm2

(d)   40 cm2

Answer: (c)

54. Ravi, Manish and Naveen alone can complete a work in 30 days, 15 days and 10 days respectively. They start the work together, but Ravi leaves the work after 2 days of the starting of the work and Manish leaves the work after 3 days more. In how many days Naveen will complete the remaining work?

(a)   3 days

(b)   4 days

(c)   1 day

(d)   2 days

Answer: (c)

55. A sum of Rs 10640 gives interest of Rs 3724 in x years at 5% simple interest. What will be the value of x?

(a)   8 yr

(b)   6 yr

(c)   7 yr

(d)   9 yr

Answer: (c)

56. The Least Common Multiple and Highest Common Factor of two numbers are 60 and 4 respectively. If t heir sum is 32, then what will be the difference of these two numbers?

(a)   4

(b)   8

(c)   12

(d)   20

Answer: (b)

57. After giving a discount of 20%, a shopkeeper earns 36% profit. Marked price is what percent more than the cost price?

(a)   60%

(b)   76%

(c)   68%

(d)   70%

Answer: (d)

58. The bar chart given below shows the amount of sugar used in Making 7 different varieties of sweets S1, S2, S3, S4, S5, S6 and S7 has been shown as a percentage of total weight of the sweet.

The total weight of sweet S3 is 450 kg. What is the amount of sugar used in sweet S3?

(a)   72 kg

(b)   35 kg

(c)   25 kg

(d)   31 kg

Answer: (a)

59. The perimeter of a square and a circle are same. If the area of the circle is 2464 cm2, then what will be the area of the square?

(a)   1936 cm2

(b)   2116 cm2

(c)   1296 cm2

(d)   1764 cm2

Answer: (a)

60. Piyush is running at the speed of 8 km/h and he stops for 5 minutes to take rest at the end of every 3rd What will be the time taken by Piyush to cover a distance of 56 km?

(a)   7 h

(b)   8 h 20 min

(c)   8 h

(d)   8 h 30 min

Answer: (d)

61. If cost price of an article is 30% less than the selling price of that article, then what will be the profit percentage?

(a)   37.5%

(b)   33.33%

(c)   30%

(d)   42.86%

Answer: (d)

62. The Height of right circular cylinder is 16 cm. If the diameter of its base is 3.5 cm, then, what will be the volume of the cylinder?

(a)   308 cm3

(b)   616 cm3

(c)   176 cm3

(d)   154 cm3

Answer: (d)

63. Puneet goes to his office at the speed of 60 km/h and return to his home at the speed of 90 km/h. What will be the average speed of Puneet for the whole journey?

(a)   20 m/s

(b)   25 m/s

(c)   72 m/s

(d)   30 m/s

Answer: (c)

64. If A is 25% less than B, then what will be the value of (2B – A)/A?

(a)   5/4

(b)   3/2

(c)   3/4

(d)   5/3

Answer: (d)

65. A and B starts a business with investment of Rs 28000 and Rs 42000 respectively. A invests for 8 months and B invests for one year. If the total profit at the end of year is Rs 21125, then what is the share of B?

(a)   Rs 14625

(b)   Rs 12625

(c)   Rs 13575

(d)   Rs 14285

Answer: (a)

66. The line chart given below shows the ratio of imports to exports for a country for 5 consecutive years Y1, Y2, Y3, Y4 and Y5?

If the imports for year Y5 is Rs 76000 crore, then what will be exports (in crore) for the year Y5?

(a)   Rs 82000

(b)   Rs 80000

(c)   Rs 84000

(d)   Rs 78000

Answer: (b)

67. What is the value of 

(a)   15/16

(b)   31/16

(c)   19/16

(d)   17/16

Answer: (b)

68. Sumit, Ravi and Puneet invest Rs 45000, Rs 81000 and Rs 90000 respectively to s tart a business. At the end of the year the total profit is Rs 4800. 30% of the total profit gives in charity and rest is divided among them. What will be the share of Sumit?

(a)   Rs 700

(b)   Rs 1260

(c)   Rs 1310

(d)   Rs 1400

Answer: (a)

69. A sum becomes 6 times of itself in 4 years at compound interest (interest is compounded annually). In how many years will the sum becomes 216 times of itself?

(a)   12

(b)   20

(c)   16

(d)   8

Answer: (a)

70. A alone can make a chair in 40 days and B alone can make the same chair in 24 days. If A and B are working on alternate days and A work on the first day, then in how many days the chair will be completed?

(a)   34 days

(b)   32 days

(c)   28 days

(d)   30 days

Answer: (d)

71. The average of 35, 39, 41, 46, 27 and x is 38. What is the value of x?

(a)   44

(b)   40

(c)   38

(d)   42

Answer: (b)

72. The data given below shows the number of people who have saved a certain amount of money.

What is the median of the given data?

(a)   Rs 17.5

(b)   Rs 25

(c)   Rs 22.5

(d)   Rs 20

Answer: (a)

73. The average of six numbers N1, N2 N3 N4, N5 and N6 is A. 5 is subtracted from each number. What is the new average?

(a)   A-30

(b)   A-10

(c)   A-6

(d)   A-5

Answer: (d)

74. The line chart given below shows the ratio of imports to exports for a country for 5 consecutive years Y1, Y2, Y3, Y­4 and Y5.

Which of the following statement is true?

(a)   Exports for Year Y3 are more than the exports for year  Y2.

(b)   Imports for year Y3 are maximum for the given 5 years.

(c)   Data is insufficient.

(d)   Imports for year Y1 are least for the given 5  years.

Answer: (c)

75. The value of ?

(a)   −21/2

(b)   −17/2

(c)   −23/2

(d)   −13/19

Answer: (c)

76. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error from the given options.

The road was blocked since it was in repair.

(a)   since it was

(b)   in repair

(c)   was blocked

(d)   The road

Answer: (b)

77. Select the most appropriate synonym of the given word.

Foyer

(a)   Kitchen

(b)   Verandah

(c)   Bedroom

(d)   Lobby

Answer: (d)

78. Select the word which means the same as the group of words given.

A short speech at the end of a play

(a)   Eulogy

(b)   Prologue

(c)   Epilogue

(d)   Chorus

Answer: (c)

79. Select the correctly spelt word.

(a)   Embarrasment

(b)   Embarrassmment

(c)   Embarrassment

(d)   Embarassment

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 80-84) In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given.

There is some truth in the common saying that while dogs become attached to persons, acts are generally

(1) to place. A dog will follow his master anywhere, but a cat keeps to the

(2) it is used to; and even (3) the house changes hand, the cat will remain there, so long as it is treated (4) by the new owners. A cat does not seem to be capable of (5) often shown by a dog. It thinks most of its own comfort.

80. Fill in the blank (1) with the most appropriate option.

(a)   fond

(b)   attached

(c)   held

(d)   stuck

Answer: (b)

81. Fill in the blank (2) with the most appropriate option.

(a)   owner

(b)   lady

(c)   master

(d)   house

Answer: (d)

82. Fill in the blank (3) with the most appropriate option.

(a)   when

(b)   wherever

(c)   then

(d)   where

Answer: (a)

83. Fill in the blank (4) with the most appropriate option.

(a)   badly

(b)   kindly

(c)   softly

(d)   harshly

Answer: (b)

84. Fill in the blank (5) with the most appropriate option.

(a)   loyalty

(b)   keenness

(c)   kindness

(d)   hatred

Answer: (a)

85. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error from the given options.

They visited the Qutub Minar, which is most attractive spot in Delhi.

(a)   attractive spot

(b)   which is most

(c)   They visited

(d)   in Delhi

Answer: (b)

86. Select the most appropriate word to fill in the blank.

The …….. of the museum showed us some ancient coins.

(a)   controller

(b)   conservator

(c)   collector

(d)   curator

Answer: (d)

87. Select the correctly spelt word.

(a)   Hiearchy

(b)   Hierarky

(c)   Hierarchy

(d)   Hirarchy

Answer: (c)

88. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement. The movie Uri tells the story of a surgical strike by the Indian army towards militants in PoK.

(a)   for militants in PoK

(b)   No improvement

(c)   against militants in PoK

(d)   over militants at PoK

Answer: (c)

89. Fill in the blanks with the most appropriate words.

………. taught you such lessons as these?

(a)   What

(b)   Which

(c)   Whom

(d)   Who

Answer: (d)

90. Select the most appropriate word to fill in the blank.

They showed her the greatest ……….. .

(a)   praise

(b)   tribute

(c)   honour

(d)   respect

Answer: (d)

91. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Cutting corners

(a)   Spending too much money

(b)   Saving money

(c)   Making money

(d)   Lending money

Answer: (b)

92. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No improvement’. The questions are so simple that a child can understand it.

(a)   can understand them

(b)   No improvement

(c)   is understanding them

(d)   can understand this

Answer: (a)

93. Select the most appropriate synonym of the given word.

Fruitful

(a)   Useless

(b)   Productive

(c)   Barren

(d)   Juicy

Answer: (b)

94. Select the most appropriate antonym of the given word.

Lenient

(a)   Generous

(b)   Helpful

(c)   Strict

(d)   Defensive

Answer: (c)

95. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error from the given options.

She complained about her weak eyes and lamented about the necessity from spectacles.

(a)   lamented about

(b)   from spectacles

(c)   She complained

(d)   her weak eyes

Answer: (b)

96. Select the most appropriate meaning of the given idiom. A blessing in disguise

(a)   A hidden misfortune

(b)   An apparent fortune

(c)   An apparent blessing

(d)   A hidden favor

Answer: (d)

97. Select the most appropriate antonym of the given word.

Convex

(a)   Opaque

(b)   Dense

(c)   Concave

(d)   Transparent

Answer: (c)

98. Select the word which means the same as the group of words given. A song written in the praise of God

(a)   Hymn

(b)   Elegy

(c)   Ode

(d)   Epic

Answer: (a)

99. Fill in the blanks with the most appropriate words.

Shakespeare ………….. this play.

(a)   write

(b)   is writing

(c)   has been writing

(d)   wrote

Answer: (a)

100. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is not need to substitute it, select ‘No improvement’. The furniture in this room are old and need to be replaced.

(a)   No improvement

(b)   is old and needs

(c)   is old and need

(d)   are old and needing

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...