U.P. Public Service Commission R.O.-A.R.O. (Pre.) Exam-2016 Held on 20-09-2020 General Studies Question Paper With Answer Key

U.P. Public Service Commission R.O./A.R.O. (Pre.) Exam-2016 Held on 20-09-2020

1. With reference to the establishment of Supreme Court, which of the statement is /are correct?

(1) Supreme Court at Calcutta was established by the Regulating Act of 1773.

(2) Lemaister was the first Chief Justice of this Court.

Select the correct answer using codes given below:

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (A)

2. Colour of the tage used on certified seed bags is-

(A)  blue

(B)  purple

(C)  white

(D)  golden  yellow

Answer: (A)

3. Which one of the following is correctly matched?

(A)  Cooperative Movement-M. K. Gandhi

(B)  Etawah Pilot Project-Albert Mayer

(C)  Grow more Food Campaign-J. L. Nehru

(D)  Sewagram Project-Vinoba Bhave

Answer: (B)

4. Which of the following is not correctly matched under highest crop cultivated area of Uttar Pradesh?

Crop                  District

(A)  Mustard – Agra

(B)  Potato – Farrukhabad

(C)  Maize – Varanasi

(D)  Sesame – Hamirpur

Answer: (C)

5. First intercity electric bus service of the country under public-private partnership model in February 2020 has been started by the State-

(A)  Maharashtra

(B)  Karnataka

(C)  Gujarat

(D)  Tamil Nadu

Answer: (A)

6. With reference to Deposit Insurance and Credit Guarantee Insurance Corporation, which of the following statements is/are correct?

(1) A subsidiary of Reserve Bank of India.

(2) Deposit upto Rs 5 lakhh are insured by it.

Select the correct answer using the codes given below :

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below-

List-I

(Bank)

(a) Indian Bank

(b) ICICI Bank

(c) CITI Bank

(d) Saraswat Bank

List-II

(Type)

(1) Foreign         (2) Cooperative

(3) Private          (4) Public

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(C)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

(D)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 2

Answer: (D)

8. Given below are two statements, one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R).

Assertion (A) : Under Operation Twist, RBI simultaneously sells short term securities and buys long term securities.

Reason (R): The main objective of this operation is to promote long term investment.

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

9. Which of the following is a social objective of business?

(A)  Innovation

(B)  Employment generation

(C)  Business coordination

(D)  Risk management

Answer: (B)

10. According to 2011 census among the following states, which one has the lowest level of urbanization?

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Haryana

(C)  Mizoram

(D)  West Bengal

Answer: (D)

11. In which of the following state/ union territories does the ‘Jarawa Tribe’ reside?

(A)  Arunachal Pradesh

(B)  Lakshadweep

(C)  Chhattisgarh

(D)  Andaman and Nicobar

Answer: (D)

12. Match the List-I with List-II and select t he correct answer from the codes given below-

List-I

(Mining area)

(a) Guru Mahisani

(b) Talcher

(c) Jaduguda

(d) Zawar

List-II

(Mineral)

(1) Zinc              (2) Uranium

(3) Iron Ore       (4) Coal

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(C)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(D)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 4

Answer: (C)

13. Monsoon originates by which of the following winds in India?

(A)  South-West winds

(B)  South-East winds

(C)  North-East winds

(D)  North-West winds

Answer: (A)

14. Tropic of cancer does not cross which of the following States?

(A)  Tripura

(B)  Chhattisgarh

(C)  Manipur

(D)  Mizoram

Answer: (C)

15. Match List-I with List-II and select answer from the codes given below-

Answer: (C)

16. Match the List-I with List-II and select the correct answer from codes given below-

Answer: (D)

17. Newly introduced Prerak Dauur Samman by Government of India in July 2020 is related to which of the following?

(A)  Crime status of city

(B)  Electricity supply in city

(C)  Waste management and sanitation status of city

(D)  Vegetation cover in city

Answer: (C)

18. In which State of India is the scheduled caste population zero as per census 2011?

(A)  Kerala

(B)  Nagaland

(C)  Sikkim

(D)  Assam

Answer: (B)

19. ‘Sankalp Parva’ celebrated by Government of India during June-July 2020 is related to-

(A)  Tree plantation

(B)  COVID lockdown

(C)  Dedication towards army

(D)  Online education

Answer: (A)

20. ‘Blue Revolution’ is related with the following-

(A)  Food grain production

(B)  Oilseed production

(C)  Fish production

(D)  Milk production

Answer: (C)

21. At which of the following rivers is the ‘Chitrakote’ water fall located?

(A)  Yamuna River

(B)  Mandakini River

(C)  Indravati River

(D)  Narmada River

Answer: (C)

22. The Kumaun Himalaya is situated between which of the rivers?

(A)  Indus and Satluj

(B)  Kali and Teesta

(C)  Sutluj and Kali

(D)  Teesta and Brahmaputra

Answer: (C)

23. The National Afforestation and Eco Development Board (NAEB) was set up by Government of India in the year-

(A)  1987

(B)  1992

(C)  1995

(D)  1998

Answer: (B)

24. Which one of the following was the theme of Statistics Day celebrated on 29th June, 2020?

(A)  Statistics in Trade

(B)  COVID-19

(C)  Statistics in Governance

(D)  Sustainable Development Goals

Answer: (D)

25. Which Bollywood actress received the ‘Padmashri’ Award in the year 2020?

(A)  Taapsee Pannu

(B)  Shraddha Kapoor

(C)  Kangna Ranaut

(D)  Bhumi Pednekar

Answer: (C)

26. In January 2020, how many ‘Padma Vibhushans’ were conferred Posthumously?

(A)  4

(B)  3

(C)  2

(D)  1

Answer: (A)

27. Who has been honoured by the International Olympic Committee with the “Coaches Life Time Achievement Award 2019”?

(A)  Ravi Shastri

(B)  Pullela Gopichand

(C)  Prakash Padukone

(D)  Sunil Gavaskar

Answer: (B)

28. International Mother Language Day is celebrated on-

(A)  March 20

(B)  January 25

(C)  February 21

(D)  December 21

Answer: (C)

29. ‘Operation Vanilla’ launched by Indian Navy in January 2020, is related to which one of the following?

(A)  Disaster Management

(B)  Oil Exploration

(C)  Anti-Terrorist Operation

(D)  Coral Reef Conservation

Answer: (A)

30. Joint Military training exercise ‘Ajeya Warrior-2020’ was carried out between which of the following countries?

(A)  India and United Kingdom

(B)  India and Israel

(C)  India and France

(D)  India and  United States of America

Answer: (A)

31. With reference to “Ek Bharat Shrestha Bharat” which of the following statements is/are correct?

(1) This campaign was carried from 10th to 28th February, 2020.

(2) The objective is to promote the spirit of National integration through various cultural activities.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

32. If CARPET is coded as TCEAPR, then the code for NATIONAL would be-

(A)  NLATNOIA

(B)  LANOITAN

(C)  LNAANTOI

(D)  LNOINTAA

Answer: (C)

33. A train is running 3 minutes late and further it is getting delayed by 3 seconds per minute. After how many minutes will this train be delayed one hour?

(A)  1140 minute

(B)  1150 minute

(C)  1160 minute

(D)  1800 minute

Answer: (A)

34. In a certain code language if HE = 41 and SHE = 49, then THEM will be equal to-

(A)  62

(B)  90

(C)  64

(D)  56

Answer: (A)

35. If 3rd December, 2000 was Sunday, then what was the day of 3rd January, 2001?

(A)  Tuesday

(B)  Wednesday

(C)  Thursday

(D)  Friday

Answer: (B)

36. ‘Dream’ is related to ‘Reality’ in the same was as ‘Falsehood’ is related to which of the following?

(A)  Untruth

(B)  Truth

(C)  Fairness

(D)  Correctness

Answer: (B)

37. What num been would come in place of?

(A)  72

(B)  84

(C)  68

(D)  60

Answer: (B)

38. How many capital letters of English alphabet have same mirror image?

(A)  9

(B)  10

(C)  11

(D)  12

Answer: (C)

39. Where is ‘Leather Technology Park’ situated?

(A)  Agra

(B)  Kanpur

(C)  Unnao

(D)  Noida

Answer: (C)

40. When was the State Higher Education Council established in U.P.?

(A)  1990

(B)  1995

(C)  2000

(D)  2005

Answer: (B)

41. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  IIVR – Lucknow

(B)  IIPR – Kanpur

(C)  IVRI – Izatnagar

(D)  IGFRI – Jhansi

Answer: (A)

42. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Hem or lace work – Lucknow and Varanasi

(B)  Brass Idol/statue-Mathura

(C)  Locks – Aligarh

(D)  Cane and sticks – Varanasi

Answer: (B)

43. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (C)

44. Where are Buxa Tribes living in Uttar Pradesh?

(A)  Bijnor

(B)  Balrampur

(C)  Shrawasti

(D)  Chitrakoot

Answer: (A)

45. How many main Agro-climatic zones are there in Uttar Pradesh?

(A)  9

(B)  3

(C)  5

(D)  8

Answer: (B)

46. Acting Judges are appointed in-

(A)  Supreme Court

(B)  District Court

(C)  High Court

(D)  Both (A) and (B)

Answer: (C)

47. Which of the following is not correctly matched as per Constitution of India?

(A)  The Panchayats – Part-IX

(B)  The Municipalities – Part-IX A

(C)  The Cooperative Societies – Part-IX B

(D)  Tribunals – Part-X

Answer: (D)

48. Which of the following is not correctly matched?

Fundamental Right                 Article

(A)  Abolition of Untouchability – Art. 17

(B)  Protection against arrest and detention-Art. 23

(C)  Freedom of Religion-Art. 25

(D)  Protection of Interest of Minorities – Art.29

Answer: (B)

49. The difference of the Government Minimum Support Price (MSP) and market price, which is paid directly to the farmers under W.T.O. is called-

(A)  Blue box subsidies

(B)  Green box subsidies

(C)  Yellow box subsidies

(D)  Pink box subsidies

Answer: (A)

50. In recently announced central budget 2020-21, in which among the following has budget allocation been decreased in comparison to budget 20190-20?

(A)  MGNREGA

(B)  Ayushman

(C)  Mid-day Meal Scheme

(D)  National Ganga Cleaning Scheme

Answer: (A)

51. Consider the following measures that R.B.I. uses to control inflation in the economy-

(1) Increase Bank Rate

(2) Increase Cash Reserve Ratio

(3) Increase Statutory Liquidity Ratio

(4) Purchase of government securities

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  Only 1 and 2

(B)  Only 1, 2 and 3

(C)  Only 2, 3 and 4

(D)  Only 1, 3 and 4

Answer: (B)

52. Which is the first month of Indian National Calendar?

(A)  Phalgun

(B)  Magh

(C)  Paush

(D)  Chaitra

Answer: (D)

53. ‘Navarathri’ is celebrated as Saraswathi Pooja in the following state-

(A)  Kerala

(B)  Karnataka

(C)  Tamil Nadu

(D)  Telangana

Answer: (A)

54. With reference to the Indian Culture Portal, which of the following statements is/are correct?

(1) It has been developed by a team from I.I.T. Roorkee.

(2) It is the Government’s first authorized portal where knowledge and cultural resources of various organizations of ministry of culture are available in public domain on a single platform.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  None of the above

Answer: (B)

55. In the vertical structure of the atmosphere, which one is the lowest layer?

(A)  Stratosphere

(B)  Mesosphere

(C)  Troposphere

(D)  Thermosphere

Answer: (C)

56. Which one of the following acids is used in the car-batteries?

(A)  Acetic Acid

(B)  Hydrochloric Acid

(C)  Sulphuric Acid

(D)  Nitric Acid

Answer: (C)

57. Potato chips are packed in plastic bags in the atmosphere of:

(A)  Nitrogen Atmosphere

(B)  Hydrogen Atmosphere

(C)  Oxygen Atmosphere

(D)  Iodine Atmosphere

Answer: (A)

58. Which one of the following processes is not useful for purification of solid impurities?

(A)  Distillation

(B)  Sublimation

(C)  Crystallization

(D)  All of the above

Answer: (A)

59. Which one of the following colours of white light is least deviated by the glass prism?

(A)  Green colour

(B)  Red colour

(C)  Violet colour

(D)  Orange colour

Answer: (B)

60. Asafoetida is obtained from-

(A)  Exudation from the stem

(B)  Extraction from roots

(C)  Extraction from fruits

(D)  Extraction from leaves

Answer: (B)

61. Three chambered heart is found in-

(A)  Mammals

(B)  Birds

(C)  Amphibians

(D)  Pisces

Answer: (C)

62. Who was the Commander in Chief of the Rajput Army, besides Maharana Pratap in the Battle of Haldighati?

(A)  Ibrahim Gardi

(B)  Hakim Sur

(C)  Tardi Beg

(D)  Mahmood Lodi

Answer: (B)

63. With reference to “the causes of the success of British and failure of the French in India” which of the following statements is/are correct?

(1) Getting huge wealth and manpower from conquest of Bengal by British.

(2) Naval superiority of the British.

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

64. Which one of the following is not correctly matched?

          Acts                                           Year

(A)  Prevention of Sedition Meeting Act-1908

(B)  Explosive Substances Act-1908

(C)  Indian Criminal Law Amendment Act – 1908

(D)  Newspaper (Incentive to Offence) Act – 1908

Answer: (A)

65. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (B)

66. Which Ruler of Delhi Sultanate declared himself as ‘Khalifa’?

(A)  Balban

(B)  Alauddin Khilji

(C)  Mubarak Khilji

(D) 

Answer: (C)

67. Which one of the following was not associated with Indian National Army (I. N. A.)?

(A)  Rashid Ali

(B)  Shahnawaz

(C)  P. K. Sahgal

(D)  B. C. Dutta

Answer: (D)

68. Which of the following statements is NOT true about the ‘Quit India Movement of 1942’?

(A)  It was led by Mahatma Gandhi

(B)  Congress was declared an illegal body

(C)  It was a non-violent movement

(D)  It was not a spontaneous movement

Answer: (*)

69. By which of the following Acts was the India Council abolished?

(A)  Morley Minto Reform 1909

(B)  The Government of India Act 1919

(C)  The Government of India Act 1935

(D)  The Indian Independence Act 1947

Answer: (C)

70. Consider the following events and arrange these in chronological order-

(i) Cripps proposal

(ii) August offer

(iii) Wavell plan

(iv) C. R. Formula

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  (ii), (i), (iii), (iv)

(B)  (ii), (i), (iv), (iii)

(C)  (i), (ii), (iv), (iii)

(D)  (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (B)

71. Which of the following is not correctly matched?

      Organisation                             Person

(A)  Young Bengal Movement – Henry Vivian Derozio

(B)  Bahishkrit Hitkarini Sabha – Jyotiba Phule

(C)  Theosophical Society – Colonel Olcott

(D)  United Indian Patriotic Association – Syed Ahmed Khan

Answer: (B)

72. Which one of the following is not correctly matched?

     Crop               Weed

(A)  Wheat – Phalaris minor

(B)  Paddy – Bathua

(C)  Pea – Piyazi

(D)  Berseem – Kasni

Answer: (B)

73. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (B)

74. According to Fortune India List of 500 companies, the biggest corporation/company in 2019 was-

(A)  Indian Oil Corporation Ltd.

(B)  O. N. G. C

(C)  Reliance Industries Ltd.

(D)  S. B. I.

Answer: (C)

75. According to American based think tank population Review Report 2020, which of the following statements is/are correct?

(1) India’s GDP in 2019 was Rs 209 lakh crore.

(2) India emerged as fifth largest economy of the world.

(3) India over take countries  like Britain and France.

Select the correct answer using codes given below:

(A)  1 and 2 only

(B)  1 and 3 only

(C)  2 and 3 only

(D)  1, 2 and 3 correct

Answer: (D)

76. Given below are two statements, one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A): Lucknow’s Defence Expo 2020 was Asia’s biggest Expo of defence products.

Reason (R): The Expo was organized to portray India as an emerging defence manufacturing hub.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

77. Following are the estimated sources of revenue of the Union Budget 2020-21. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (D)

78. Genetic industry includes-

(A)  Agriculture

(B)  Fishing

(C)  Hunting

(D)  Mining

Answer: (A)

79. Which of the following rivers of India crosses the tropic of cancer twice?

(A)  Mahi

(B)  Chambal

(C)  Narmada

(D)  None of the above

Answer: (A)

80. Which of the following census years is known as the ‘Great Divide’ in the demographic history of India?

(A)  1901

(B)  1921

(C)  1931

(D)  1941

Answer: (B)

81. ‘Tulbul’ project is on which river?

(A)  Sutluj

(B)  Jhelum

(C)  Ravi

(D)  Beas

Answer: (B)

82. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below-

(1) Rihand Dam is on a tributary of the Sone river.

(2) Hirakund Dam is on Mahanadi river.

(3) Tungabhadra project is a joint venture of Andhra Pradesh and Karnataka.

(4) Maithan Dam is on Barakar river, a tributary of Damodar river.

(A)  1, 2 and 3 are correct

(B)  1, 2 and 4 are correct

(C)  1, 3 and 4 are correct

(D)  1, 2, 3 and 4 are correct

Answer: (D)

83. National Green Tribunal (NGT) was established by the Government of India in-

(A)  2007

(B)  2008

(C)  2009

(D)  2010

Answer: (D)

84. Which one of the following is not correctly matched?

      Country                   Iron-ore Producing area

(A)  Kazakhstan             – Karaganda

(B)  Ukraine                   – Krivoy Rag

(C)  Germany                 – Normandy

(D)  France                     – Pyreneas

Answer: (C)

85. Which one of the following is correctly matched?

(A)  Lorren Industrial Region – Italy

(B)  Ruhr Industrial Region – Germany

(C)  Bristol Industrial Region – France 

(D)  Saxony Industrial Region – United Kingdom

Answer: (B)

86. Which among the following countries is not located on the western coast of Africa?

(A)  Gabon

(B)  Botswana

(C)  Liberia

(D)  Angola

Answer: (B)

87. Forest Research Institute is located in-

(A)  Dehradun

(B)  Bhopal

(C)  New Delhi

(D)  Nagpur

Answer: (A)

88. The ‘Oceanic National Park’ of India is located in-

(A)  Sunderban

(B)  Chilka Lake

(C)  Nicobar Islands

(D)  Kutchch

Answer: (D)

89. India’s first semi high speed train ‘Vande Bharat’ runs between-

(A)  Varanasi and New Delhi

(B)  New Delhi and Jammu

(C)  New Delhi and Mumbai

(D)  New Delhi and Lucknow

Answer: (A)

90. Which is the biggest refinery in India?

(A)  Jam Nagar

(B)  Paradweep

(C)  Digboi

(D)  Tatipaka

Answer: (A)

91. In which of the following cities of India was the first synthetic rubber plant of the country set up?

(A)  Panipat

(B)  Sonipat

(C)  Chandigarh

(D)  Lucknow

Answer: (A)

92. Which of the following States has the longest coast line of India?

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Gujarat

(C)  Tamil Nadu

(D)  Kerala

Answer: (B)

93. Which of the following systems of rocks provides maximum amount of coal in India?

(A)  Dharwad System

(B)  Gondwana System

(C)  Vindhyan System

(D)  Tertiary System

Answer: (B)

94. With reference to the US President’s visit of India in Feb. 2020, which of the following statements is/are correct?

(1) U.S. first lady Melania Trumpvisited a yoga session and interacted with students in a Delhi School.

(2) The School visited by Melania Trump is co-educational senior secondary school in Moti Bagh, Delhi.

Select the correct answer using the codes given below:

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

95. Regarding Ram Mandir Trust formed in Feb. 2020, match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

List-I

(Name)

(a) Mahant Nritya Gopal Das

(b) Swami Govind Deve Giri

(c) Shri Champati Rai

(d) Shri Nripendra Mishra

List-II

(Position)

(1) Head of the Temple Construction Committee

(2) General Secretary of Trust

(3) Treasurer of the Trust

(4) President of Ram Mandir Trust

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(C)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(D)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 1

Answer: (B)

96. Which of the following was conferred ‘Oscar Award 2020’ for Best Film?

(A)  Avenger

(B)  Gully Boy

(C)  Parasite

(D)  Joker

Answer: (C)

97. Where did the first ‘Khelo India University’ games take place?

(A)  Bhubaneswar

(B)  New Delhi

(C)  Pune

(D)  Kolkata

Answer: (A)

98. Given below are two statements one labeled as Assertion (A) and the other Reason (R)-

Assertion (A) : President Donald Trump was aquitted by the Senate in impeachment trial against him in February 20020.

Reason (R) : Democrats have majority over Republicans in the Senate.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

99. How many teams participated in ICC Women’s T-20 World Cup that was held during February-March 2020 in Australia?

(A)  08

(B)  10

(C)  12

(D)  14

Answer: (B)

100. ‘International Gandhi Award 2020’ for the efforts against leprosy in the individual category has been awarded to-

(A)  Yohei Sasakawa

(B)  N. S. Dharmashakatu

(C)  Satya Nadella

(D)  Damodar Ganesh Bapat

Answer: (B)

101. Choose the correct option from the following-

63 : 9 : : ? : 14

(A)  68

(B)  42

(C)  96

(D)  56

Answer: (A)

102. Choose the correct pair in which the words bear t he same relationship to each other as the words given below pair-

Dinosaur : Dragon : : ?

(A)  Evolution : Revealation

(B)  Gorilla : Soldier

(C)  Snow : Ice

(D)  Ancient : Medieval

Answer: (C)

103. Which number will come next in the following series?

8, 15, 28, 53, ?

(A)  98

(B)  106

(C)  100

(D)  102

Answer: (D)

104. In the following question, a matrix of certain character is given. These characters follow a certain trend, rowwise or columnwise. Find out the missing character accordingly.

(A)  18

(B)  12

(C)  10

(D)  14

Answer: (C)

105. Mohit went 15 km to the west from his house, then turned left and walked 20 km, then he turned east and walked 25 km and finally turning left covered 20 km. How far was he from his house?

(A)  5 km

(B)  10 km

(C)  40 km

(D)  80 km

Answer: (B)

106. Which one of the following number is different from other three?

(A)  94

(B)  67

(C)  85

(D)  13

Answer: (D)

107. ‘A’ is brother of ‘B’, ‘C’ is married to ‘D’. If ‘C’ is the nephew of ‘B’ then what is the relationship of ‘A’ with ‘D’?

(A)  Father in law

(B)  Mother in law

(C)  Son in law

(D)  Daughter in law

Answer: (A)

108. In which year was ‘Kisan Samridhi Aayog’ was established in Uttar Pradesh?

(A)  2016

(B)  2017

(C)  2018

(D)  2019

Answer: (B)

109. In which of the following districts is literacy rate the lowest?

(A)  Bulandshahr

(B)  Shrawaasti

(C)  Kushinagar

(D)  Unnao

Answer: (B)

110. What is the percentage of canal irrigation of the total irrigated area in the State of Uttar Pradesh?

(A)  30 per cent

(B)  29 per cent

(C)  28 per cent

(D)  27 per cent

Answer: (A)

111. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (B)

112. The main folklores of Uttar Pradesh are-

(A)  Darun, Awadhi, Braj

(B)  Karuna, Bhakti, Shaira

(C)  Drupad, Braj, Karuna

(D)  Birha, Chaiti, Dhola

Answer: (D)

113. Which are the major folk dances of Uttar Pradesh?

(A)  Bihu, Ghoomar, Garba

(B)  Charkula, Karma, Pandav

(C)  Rau Nacha, Bhangra, Rouff

(D)  Lavani, Kathak, Kathakali

Answer: (B)

114. Trade Facilitation Centre and Craft Museum is established in the district of Uttar Pradesh-

(A)  Prayagraj

(B)  Varanasi

(C)  Ayodhya

(D)  Amethi

Answer: (B)

115. The IFFCO urea plant is established in which of the following places of U.P.?

(A)  Unchahar

(B)  Aonla

(C)  Jamshedpur

(D)  Jagdishpur

Answer: (B)

116. Which one among the following is not correctly matched?

Provision              Part of the Constitution

(A)  Citizenship                     – Part-II

(B)  The Union Territories – Part-VII

(C)  The Municipalities       – Part-IXA

(D)  Elections                       – Part-XV

Answer: (B)

117. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A) : The executive powers of the state are exercised to ensure the compliance of the law of the Parliament and the laws applied in the state.

Reason (R) : The government of India can given necessary direction to the states by using its executive powers.

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

118. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

Answer: (D)

119. Which among the following is not correctly matched?

        Bodies                                          Establishment

(A)  Inter-state Council                                   – 1990

(B)  National Development Council              – 1954

(C)  Central Vigilance Commission              – 1964

(D)  National Human Rights Commission – 1993

Answer: (B)

120. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A) : When the payments made by a country exceed its receipts from trade of goods, services, transfer and net income is called Current Account Deficit (CAD).

Reason (R) : Current Account Deficit (CAD) occurs when a country exports more goods,, services and capital.

Choose the correct answer from the codes given below:

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

121. Which of the following statement about green bond is not true?

(A)  Green Bond investment is only for climate friendly projects

(B)  Green bonds were first introduced by European Investment Fund in 2007

(C)  Green Bonds re Financial Market Innovation

(D)  Green Bonds are fixed interest loan in short date maturities

Answer: (D)

122. Match the following Defence Expos and their venues in different years-

Answer: (B)

123. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A) : For education and culture a Centre for Cultural Resources and Training (CCRT) was set up in 1979.

Reason (R) : The objective of CCRT was to link education with culture.

Choose the correct answer from the codes given below:

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

124. ‘Wangla Festival’ is celebrated in the following state-

(A)  Mizoram

(B)  Meghalaya

(C)  Manipur

(D)  Tripura

Answer: (B)

125. An ultimate source of energy stored in fossil fuels is-

(A)  Earth

(B)  Sun

(C)  Sea

(D)  Moon

Answer: (B)

126. Driving force of an ecosystem is

(A)  Carbohydrate

(B)  Biomass

(C)  Carbon

(D)  Solar energy

Answer: (D)

127. Which one of the following is essential in corrosion of iron metal?

(A)  Oxygen only

(B)  Oxygen and moisture

(C)  Hydrogen only

(D)  Hydrogen and moisture

Answer: (B)

128. Which of the following is a naturally occurring hardest substance on the earth?

(A)  Graphite

(B)  Wurtzite boron nitride

(C)  Iron

(D)  Diamond

Answer: (D)

129. Which one of the following instruments is used for locating submerged objects in the ocean?

(A)  Audio meter

(B)  Galvanometer

(C)  Sextant

(D)  Sonar

Answer: (D)

130. ‘Ramsar Convention’ is related to-

(A)  Climate change

(B)  Pesticide pollution

(C)  Ozone layer depletion

(D)  Wetland conservation

Answer: (D)

131. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below-

Answer: (D)

132. Who among the following founded the ‘Lathi Club’?

(A)  Bhagat Singh

(B)  Lala Lajpat Rai

(C)  Bal Gangadhar Tilak

(D)  Bipin Chandra Pal

Answer: (C)

133. “I have no time to think about God because a lot of work has to be done on this earth” whose statement is above?

(A)  Swami Vivekanand

(B)  Swami Dayanand Saraswati

(C)  Swami Ramakrishna Paramhans

(D)  Ishwarchandra Vidhyasagar

Answer: (D)

134. Consider the following events-

(1) Clive re-arrival in India

(2) Treaty of Allahabad

(3) Battle of Buxar

(4) Warren Hastings became India’s Governor-General

Select the correct chronological order of the above events from the codes given below:

(A)  3, 2, 1, 4

(B)  3, 1, 2, 4

(C)  1, 2, 3, 4

(D)  2, 1, 4, 3

Answer: (B)

135. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-

List-I

(a) Treaty of Allahabad

(b) Treaty of Aixla Chapple

(c) La Bourdannais Capture of Madras

(d) Dupleix’s dismissal

List-II

(1) 1754             (2) 1746

(3) 1748             (4) 1765

(A)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(B)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(C)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 4

(D)  (a) – 1; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 3

Answer: (B)

136. ‘Rajmnama’ is the Persian translation of which Hindu text?

(A)  Ramayana

(B)  Mahabhashya

(C)  Mahabharata

(D)  Ashtadhyayi

Answer: (C)

137. Consider the following battles and arrange these in chronological order-

(1) Battle of Kannauj

(2) Battle of Chanderi

(3) Battle Talikota

(4) Battle of Chausa

Select the correct answer from the code given below-

(A)  1, 2, 4, 3

(B)  2, 4, 1, 3

(C)  4, 2, 1, 3

(D)  1, 4, 2, 3

Answer: (B)

138. Arrange the following events in chronological order and select the correct answer from the codes given below-

(1) Gandhi-Irwin agreement

(2) Poona Pact

(3) Declaration of complete National Independence

(4) Civil Disobedience Campaign

(A)  3, 4, 1, 2

(B)  2, 1, 4, 3

(C)  2, 1, 3, 4

(D)  4, 3, 1, 2

Answer: (A)

139. Match the List-I with List-II and select e correct answer using codes given below-

Answer: (A)

140. Who was the compiler of the ‘Imperial Gazetteer’?

(A)  Colin Clark

(B)  William Wilson Hunter

(C)  Charles Elliott

(D)  William Digly

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...