UPSSSC Junior Assistant-Junior Clerk Recruitment Examination-2016 (II) Held on May 31, 2019 Question Paper With Answer Key

UPSSSC Junior Assistant-Junior Clerk Recruitment Examination-2016 (II) Held on May 31, 2019

Part 1 General Hindi

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Part 2 Reasoning & General Intelligence

41. If ‘p’ means ‘+’, ‘q’ means ‘−’, ‘r’ means ‘×’ and ‘s’ means ‘÷’, then

20 r 5 p 10 q 20 s 10 = ?

(a)   100

(b)   101

(c)   105

(d)   108

Answer: (d)

42. Read the following information carefully and then answer the given question.

X + Y means X is the father of  Y.

X – Y means X is the wife of Y.

X × Y means X is the brother of Y.

X # Y means X is the daughter of  Y.

If M + N # L, then which of the following is true?

(a)   M is the brother of L

(b)   M is the father of L.

(c)   M is the husband of L

(d)   M is the son of L

Answer: (c)

43. Find the odd one.

(a)   Lion : Den

(b)   Bird : Nest

(c)   Cat : Mew

(d)   Bee : Hive

Answer: (c)

44. Select the option that is relate to the fourth figure in the same way as the first figure is related to the second figure.

Answer: (a)

45. Choose the option that belongs to the same category as the below words.

Cinema, Actors, Director

(a)   Book

(b)   Disease

(c)   Principal

(d)   Theatre

Answer: (d)

46. Butter is related to milk in the same way as paper is related to ……. .

(a)   Write

(b)   Pen

(c)   Pulp

(d)   Eraser

Answer: (c)

47. Which of the following diagrams correctly represents Brinjal, Food, Vegetable?

Answer: (b)

48. If, in a certain language, ‘girls are very beautiful’ is coded as ‘9234’,

‘beautiful persons need encouragement’ is coded as ‘4567’, ‘encouragement is very important’ is coded as ‘3581’ and ‘important persons are rare’ is coded as ‘2680’ then what is the code for ‘encouragement’ in the language?

(a)   7

(b)   1

(c)   9

(d)   5

Answer: (d)

49. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

11 : 120 :: 15 : ____

(a)   224

(b)   225

(c)   242

(d)   252

Answer: (a)

50. Complete the series.

1.5, 3, 4.5, 6, 7.5, 9, ………., 12, 13.5, 15

(a)   9.5

(b)   10

(c)   10.5

(d)   11.5

Answer: (c)

51. In a certain code, PEOPLE is written as ELPOEP. How will COUNTRY be written in that code?

(a)   YARTNVOC

(b)   YRTUMOC

(c)   YRTUNOC

(d)   YRTNUOC

Answer: (d)

52. Arrange the following words in a meaningful sequence.

(1) Red fort        (2) World        (3) Delhi

(4) India             (5) Universe

(a)   1, 3, 4, 5, 2

(b)   1, 3, 4, 2, 5

(c)   1, 4, 3, 2, 5

(d)   1, 3, 2, 4, 5

Answer: (b)

53. Read the given statement and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement.

Statement No country is absolutely self-dependent these days.

Conclusions

(I) Countrymen in general have become lazy.

(II) It is impossible to grow and produce all that a country needs.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Only conclusion II follows

(c)   Either conclusion I or conclusion II follows

(d)   Neither conclusion I nor conclusion II follows.

Answer: (b)

54. From her house, Rani first walks 15 m straight in front and then 15 m to the right. Then, every time turning to her left, she walks 10 m, 25 m and 25 m respectively. How far is she now from her house?

(a)   25 m

(b)   20 m

(c)   15 m

(d)   10 m

Answer: (d)

55. Choose the missing term.

A2C, B4D, C8E, D16F, ……, F64H

(a)   E24G

(b)   E32G

(c)   E34G

(d)   E36G

Answer: (b)

56. You are given a question and two statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question.

Question Who among A, B, C, D and E is the lightest?

Statements

(I) C is heavier than B and E but lighter than D.

(II) D is not the heaviest.

(a)   Statement I alone is sufficient to answer the question.

(b)   Statement II alone is sufficient to answer the question.

(c)   Either statement I alone or statement II alone is sufficient to answer the question.

(d)   Both statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (d)

57. Amutha’s college bus is facing North when it reaches her college. After starting from Amutha’s house, it turned right twice and then left before reaching the college. What direction was the bus facing when it left the bus stop in front of Amutha’s house?

(a)   East

(b)   West

(c)   South

(d)   North

Answer: (b)

58. Kumar said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is the girl related to Kumar?

(a)   Daughter-in-law

(b)   Mother-in-law

(c)   Sister

(d)   Daughter

Answer: (a)

59. Read the given statements and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements All women are flowers.

All flowers are parrots.

Conclusions

(I) All women are parrots.

(II) All parrots are women.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Only conclusion II follows

(c)   Either conclusion I or conclusion II follows

(d)   Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: (a)

60. A question is followed by two arguments. Decide which of the arguments is/are strong with respect to the question.

Question Should luxury hotels be banned in our country?

Argument

(I) No, affluent foreign tourists will have no place to stay.

(II) Yes, they are the places from where international criminals operate.

(a)   Only argument I is strong.

(b)   Only argument II is strong.

(c)   Either argument I or argument II is strong.

(d)   Neither argument I nor argument II is strong.

Answer: (a)

Part 3 General Awareness

61. Gautam Buddha preached the Dharmmacakkappavattana Sutta (Dharmacakrapravartana Sutra) at

(a)   Kapilavastu

(b)   Lumbini

(c)   Bodhgaya

(d)   Sarnath

Answer: (d)

62. Before the opening of Pakyong, the nearest airport to Sikkim’s state capital of Gangtok was

(a)   Bagdogra

(b)   Lilabari

(c)   Umroi

(d)   Dimapur

Answer: (a)

63. Arms crossed across the chest would signify

(a)   Patience

(b)   Confidence

(c)   A defensive attitude

(d)   Insecurity

Answer: (c)

64. What would be the best approach if your mistake at work has caused a loss to your organization?

(a)   Call in sick

(b)   Blame it on a colleague

(c)   Own up and resolve it before it becomes a bigger problem

(d)   Tell a lie to hide the mistake

Answer: (c)

65. The Statue of Unity is a tribute to

(a)   Mahatma Gandhi

(b)   Sardar Vallabhbhai Patel

(c)   Pandit Nehru

(d)   Atal Bihari Vajpayee

Answer: (b)

66. Which of the following should not form a part of y our introduction when you meet someone professionally?

(a)   Your role or title

(b)   Your likes and dislikes

(c)   Your business, trade, or industry

(d)   A brief description of your business

Answer: (b)

67. Which Washington Post columnist was killed inside the Saudi consulate in Istambul on October 2, 2018?

(a)   Daniel Pearl

(b)   Khaled Al Maeena

(c)   Jamal Khashoggi

(d)   Charles Lane

Answer: (c)

68. Which of the following is one of the two official languages of Uttar Pradesh?

(a)   Urdu

(b)   Awadhi

(c)   Bundeli

(d)   Bagheli

Answer: (a)

69. The Battle of Plassey was fought between the British and

(a)   Siraj Ud Daulah

(b)   Habibullah Khan

(c)   Osman Ali Khan

(d)   Mir Muhammed Yusuf Khan

Answer: (a)

70. Kanchenjunga, the third tallest mountain in the world, lies on the border between

(a)   India and Bhutan

(b)   India and China

(c)   India and Nepal

(d)   India and Tibet

Answer: (c)

71. An institution of self-government for rural areas, constituted under article-243B of the Indian Constitution, is called

(a)   Gram Sabha

(b)   Panchayat

(c)   Gramin Sabha

(d)   Gram Seva

Answer: (b)

72. The Negotiable Instruments Act is an act to define and amend law relating to

(a)   Bills to exchange, promissory notes, cheques

(b)   Bills of lading, bills of exchange promissory notes

(c)   Promissory notes, hundis, cheques

(d)   Promissory notes, bills of lading hundis

Answer: (a)

73. Which of the following states is the largest producer of food grains in India?

(a)   Madhya Pradesh

(b)   Punjab

(c)   Uttar Pradesh

(d)   Karnataka

Answer: (c)

74. Which of these is not a computer programming language?

(a)   C+ +

(b)   Objective C

(c)   C#

(d)   [email protected]

Answer: (d)

75. Which of the following is not a task performed by a CPU of a computer?

(a)   Fetching instructions

(b)   Interpreting instructions

(c)   Storing data permanently

(d)   Processing data

Answer: (d)

76. The Indian Constitution promises its citizens equality of

(a)   expression and belief

(b)   status and opportunity

(c)   thought and expression

(d)   opportunity and expression

Answer: (b)

77. Ray Tomlinson is credited for

(a)   Sending the first e-mail ever

(b)   Building the first computer

(c)   Inventing the calculator

(d)   Development of the internet

Answer: (a)

78. Uttar Pradesh is famous for

(a)   Chunar Black clay pottery

(b)   Hassuna pottery

(c)   Halaf pottery

(d)   Ubaid pottery

Answer: (a)

79. The three brothers of Nathuram Godse who were members of RSS were

(a)   Dattatraya, Govind, Gopal

(b)   Gopal, Govind, Vinayak

(c)   Govind, Vinayak, Dattatraya

(d)   Vinayak, Dattatraya, Gopal

Answer: (a)

80. Which of the following Indian batswoman’s brother is a district level cricketer?

(a)   Harmanpreet Kaur

(b)   Smriti Mandhana

(c)   Mithali Raj

(d)   Poonam Yadav

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...