UPSSSC Village Development Officer Recruitment Examination Held on December 21, 2018 Question Paper With Answer Key

UPSSSC Village Development Officer Recruitment Examination Held on December 21, 2018

Part 1 General Hindi

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (*)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (*)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Part 2 General Intelligence

Directions (Q. Nos. 51-54) Read the questions below followed by two statements and decide which statement(s) is/are sufficient to answer the question.

51. In which year was Ranjith born?

Statements

(I) At present, Ranjith is 24 years younger to his mother.

(II) Ranjith’s brother, who was born in 2001, is 31 years younger to his mother.

(a)   Statement I alone is sufficient while statement II alone is not sufficient.

(b)   Statement I alone is sufficient while statement II alone is not sufficient.

(c)   Neither statement I nor II is sufficient.

(d)  Both statements I and II are sufficient.

Answer: (d)

52. What will be the total cost of 28 bags if each of them costs the same?

Statements

(I) One – fifth of the cost of each bag is Rs 50.

(II) The total cost of three bags is Rs 250 more than the total cost of two bags.

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I alone is not sufficient.

(c)   Either statement I or II is sufficient.

(d)  Both Statements I and II are sufficient.

Answer: (c)

53. How is ‘MARBLES’ coded in the code language?

Statements

(I) ‘Na Mg AI Si’ means ‘Some stones are marbles’ and ‘Si P CI’ means ‘Marbles don’t break’.

(II) ‘Na Mg AI Si’ means ‘Some stones are marbles’ and ‘Si Al Ar’ means ‘Marbles are strong.’

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I alone is not sufficient.

(c)   Either statement I or II is sufficient.

(d)  Neither statement I nor II is sufficient.

Answer: (c)

54. Which code word stands for ‘well’ in the coded sentence ‘sin lo bye’ which means ‘He is well’?

Statements

(I) In the same code language, ‘lo mot det’ means ‘They are well’.

(II) In the same code language, ‘sin mic bye’ means ‘He is strong’.

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I alone is not sufficient.

(c)   Either statement I or II is sufficient.

(d)  Both statements I and II are sufficient.

Answer: (c)

55. If ×stands for ‘addition’, ÷ stands for ‘subtraction’, + stands for ‘multiplication’ and – stands for ‘division’, then

20 × 16 – 2 + 2 ÷ 8 = ?

(a)   28

(b)   30

(c)   36

(d)  25

Answer: (a)

56. On a farm, there are as many hens as sheep. There are twice as many men as there are goats and twice as many goats as there are sheep. If the total leg count is 44, how many men are on the farm?

(a)   14

(b)   12

(c)   16

(d)  8

Answer: (d)

57. Read the statement below followed by two conclusions and decide which conclusion(s) follow(s) from the statement.

Statement

Ram and Shyam always get first and second ranks in class.

Conclusions

(I) Ram always gets the first rank while Shyam gets the second rank.

(II) The competition between Ram and Shyam is as tough as  nails.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Only conclusion IT follows

(c)   Either conclusion I or II follows

(d)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (b)

58. Read the statement below followed by two conclusions and decide which of the Assumption is implicit from the statement.

Statement Only dead fish go with the flow.

Assumptions

(I) Fish that are alive will never go with the flow.

(II) One must have individuality in thinking and making decisions.

(a)   Only assumption I is implicit.

(b)   Only assumption II is implicit.

(c)   Either assumption I or II is implicit.

(d)  Neither assumption I nor II is implicit.

Answer: (b)

59. Read the statement below followed by two conclusions and decide which of the assumptions is implicit from the statement.

Statement

Aim for the stars, you will at least land on the Moon.

Assumptions

(I) People aim for the stars because they are bigger than the Moon.

(II) Astronomers aim for starts and land on the Moon.

(a)   Only assumption I is implicit

(b)   Only assumption II is implicit

(c)   Either assumption I or II is implicit

(d)  Neither assumption I nor II is implicit

Answer: (d)

60. Which letter of the alphabet is 7thh to the left of the 18thh letter from the left in a forward alphabet series?

(a)   J

(b)   G

(c)   T

(d)  K

Answer: (d)

61. In a certain coded language if ‘MONSOON’ is coded as ‘PMQQPMO’, and ‘WINTERS’ is coded as ‘UPGRPGY’ then how is ‘SUMMERS’ coded?

(a)   TVNNFST

(b)   TCQKWOS

(c)   QWKOCTS

(d)  UPGKOSU

Answer: (d)

62. Find the odd figure out.

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)  D

Answer: (c)

63. If in a coded language, JOIN is coded as 8574 and POKER is coded as 95321, then JOKER will be coded as

(a)   93596

(b)   83593

(c)   85321

(d)  93593

Answer: (c)

64. Read the statement below followed by two conclusions and decide which conclusion(s) follow(s) from the statement.

Statements

Some pencils are sticks.

All sticks are trees.

Conclusions

(I) All sticks are pencils.

(II) All pencils are trees.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Only conclusion II follows

(c)   Either conclusion I or II follows

(d)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (d)

65. Thomas goes from church to the library after dropping his brother home. First, he goes 4 km to the West; then, t urns left and goes for 3 km to reach home. From there, he turns right and goes for a distance of 1 km to reach the library. What is the shortest distance between home and the church?

(a)   5 km

(b)   4 km

(c)   2 km

(d)  1 km

Answer: (a)

66. In a certain language, C is 5 and CEAT is written as 37. Then JAPAN is

(a)   56

(b)   47

(c)   52

(d)  42

Answer: (c)

67. Suppose A is the daughter of B, B is the daughter of C, C is the brother of D and D is the mother of E. If E is male, how is A related to E?

(a)   Nephew

(b)   Niece

(c)   Brother

(d)  Sister

Answer: (b)

68. In a faulty compass, East is marked as North, West as East, North as South and South as West. A group of people, by following the South-East of this compass, will actually travel in which direction?

(a)   North-East

(b)   North-West

(c)   South-East

(d)  South-West

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 69-72) Three newspapers A, B and C are bought by 300 families in a gated community each day.

69. How many families buy both B and C?

(a)   49

(b)   27

(c)   41

(d)  32

Answer: (b)

70. How many families buy at least two newspapers?

(a)   48

(b)   27

(c)   41

(d)  32

Answer: (a)

71. How many families do not buy any newspaper?

(a)   128

(b)   186

(c)   109

(d)  147

Answer: (c)

72. How many families prefer A or B, but not C ?

(a)   126

(b)   186

(c)   109

(d)  147

Answer: (a)

73. Pick the odd one out

(a)   Spring

(b)   Autumn

(c)   Windy

(d)  Summer

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 74-76) The following table gives the sales of LCDs manufactured by a company over the  years since its inception.

74. In which year was the maximum number of LCDs sold?

(a)   2013

(b)   2014

(c)   2017

(d)  2016

Answer: (c)

75. The total sales of all the 6 years are maximum for which size LCD?

(a)   60″

(b)   50″

(c)   40″

(d)  55″

Answer: (c)

76. The percentage of 55″ LCDs sold of the total number of LCDs sold was maximum in the year.

(a)   2016

(b)   2015

(c)   2017

(d)  2014

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 77-79) Read the questions below followed by two statements. Decide which statement(s) is/are sufficient to answer the question.

77. In which year was Vijay born?

Statements

(I) Vijay, at present, is 24 years  younger to his mother.

(II) Vijay’s brother, who was born in 2000, is 30 years younger to his mother.

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I alone is not sufficient.

(c)   Neither statement I nor II is sufficient.

(d)  Both statements I and II are sufficient.

Answer: (d)

78. What will be the total cost of 18 pens, if each of them costs the same?

Statements

(I) One-fourth of the cost of each pen is Rs 50.

(II) The total cost of three pens is Rs 200 more than the total cost of two pens.

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I aloe is not sufficient.

(c)   Either statement I or II is sufficient.

(d)  Both statements I and II are sufficient.

Answer: (c)

79. How is ‘GOOD’ coded in the code language?

Statements

(I) ‘He Li Be B C’ means ‘He is a good singer’ and ‘Be N O F Ne’ means ‘She will sing good songs’.

(II) ‘He Li Be B C’ means ‘He is a good singer’ and ‘Be N C F Ne’ means ‘He will sing good songs’.

(a)   Statement I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

(b)   Statement II alone is sufficient while I alone is not sufficient.

(c)   Either statement I or statement II is sufficient.

(d)  Neither statement I nor II is sufficient.

Answer: (a)

80. If × stands for ‘addition’, ÷ stands for ‘subtraction,’ + stands for ‘multiplication’ and – stands for ‘division’, then

20 × 16 – 4 + 2 ÷ 8 = ?

(a)   24

(b)   20

(c)   36

(d)  25

Answer: (b)

81. In a group, there are as many hens as sheep. The men are twice as goats and goats are twice as sheep. If the total leg count is 44, how many four-legged animals are there in the group?

(a)   14

(b)   12

(c)   6

(d)  8

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 82-83) Read the statement below followed by two conclusions and decide which of the assumptions is implicit from the statement.

82. Statement Only dead fish go with the flow.

Assumptions

(I) Fish cannot swim with the flow.

(II) One must have individuality in thinking and making decisions.

(a)   Only assumption I is implicit.

(b)   Only assumption II is implicit.

(c)   Either a assumption I or II is implicit.

(d)  Neither assumption I nor II is implicit.

Answer: (b)

83. Statement Better an ‘oops’ than a ‘what if’.

Assumptions

(I) You must try before giving up by seeing the problems.

(II) Even if  you fail,  you will learn how to not tackle the problem.

(a)   Only assumption I is implicit.

(b)   Only assumption II is implicit.

(c)   Either assumption I or II is implicit.

(d)  Both assumptions I and II are implicit.

Answer: (d)

84. Which alphabet is 8th to the right of the 12th letter from the left in a reverse alphabet series?

(a)   U

(b)   R

(c)   T

(d)  G

Answer: (d)

85. If the English alphabet is divided into 4 parts (excluding the first and last letters) and each part is reversed, what will be the 18th letter from the left?

(a)   N

(b)   O

(c)   P

(d)  R

Answer: (a)

86. Find the analogous pair.

fetter : liberate

(a)   shackle : loose

(b)   common : ghostly

(c)   routine : novel

(d)  secular : clerical

Answer: (a)

87. If in a coded language, COIN is coded as 8574 and UNTIL is coded as 94371, then COCONUT will be

(a)   9393596

(b)   8585493

(c)   8585321

(d)  9393593

Answer: (b)

88. In a running race, Rekha came ahead of Mala by a 10 seconds margin; Inika came ahead of Aarushi by 12 sconds; and Vasantha came ahead of Gauri by 18 seconds. Mala came just a second after Vasantha and Inika came 2 seconds after Gauri. Who among the given friends came third in the race?

(a)   Inika

(b)   Rekha

(c)   Mala

(d)  Gauri

Answer: (c)

89. Read the statements below followed by two conclusions and decide which conclusion(s) follow(s) from the statement.

Statements

Some stones are gems,

Some gems are pearls.

Some pearls are molluscs.

Conclusions

(I) Some stones are pearls.

(II) Some gems are molluscs.

(III) Some molluscs are pearls.

(IV) Some molluscs are gems.

(a)   Only conclusion I follows

(b)   Only conclusion II follows

(c)   Only conclusion III follows

(d)  Only conclusion IV follows

Answer: (c)

90. Suppose A is the daughter of B, B is the daughter of C, C is the brother of D and D is the mother of E. If E is female, how is A related to E?

(a)   Nephew

(b)   Niece

(c)   Brother

(d)  Sister

Answer: (b)

91. Read the following information and then answer the question based on it

(I) ‘A + B’ means ‘A is the mother of B’.

(II) ‘A – B’ means ‘A is the sister of B’.

(III) ‘A * B’ mans ‘A is the father of B’.

(IV) ‘A β B’ means ‘A is the brother of B’.

Which of the following means that D is the great – grandfather of A?

(a)   D * C + B + A

(b)   D * C β B – A

(c)   D * C + B – A

(d)  D * C β B + A

Answer: (a)

92. If the given image is rotated 90° counter-clockwise and its mirror image is taken, with the mirror placed at the base of the image, the resultant structure will be

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 93-95) In an institute of 400 students, the pass percentage in 3 subjects A, B and C is as follows:

93. How many students passed both B and C?

(a)   49

(b)   27

(c)   41

(d)  36

Answer: (d)

94. How many students did not pass at least 1 exam?

(a)   128

(b)   196

(c)   204

(d)  147

Answer: (b)

95. How many students passed A or B, but not C?

(a)   126

(b)   186

(c)   168

(d)  147

Answer: (c)

96. Choose the figure which is different from the rest.

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)  E

Answer: (b)

97. Choose the figure which is different from the rest.

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)  E

Answer: (b)

98. Pick the odd one out:

(a)   u a i e o

(b)   c g k o s

(c)   e i m q u

(d)  h l p t x

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 99-100) The following tables gives the sales of LCD TVs manufactured by a company over the  years since its inception.

99. The total sales of all the six years are the minimum for which size LCD TV?

(a)   70″

(b)   50″

(c)   65″

(d)  75″

Answer: (d)

100. In which years was the percentage of 60″ LCD TVs sold of the total number of LCD TVs sold maximum?

(a)   2016

(b)   2015

(c)   2012

(d)  2014

Answer: (c)

Part 3 General Knowledge

101. Which district of Uttar Pradesh does not share a boundary with Madhya Pradesh?

(a)   Allahabad

(b)   Mirzapur

(c)   Etawah

(d)  Aligarh

Answer: (d)

102. How many districts from Uttar Pradesh have been identified as ‘aspirational’ in the ranking mechanism launched by the NITI Aayog?

(a)   8

(b)   5

(c)   12

(d)  10

Answer: (a)

103. What was the theme of the 22nd National Youth Festival held at the Gautam Buddha University, Noida in January, 2018?

(a)   ‘Sankalp Se Siddhi’

(b)   ‘Rashtra Hit Ke Liye Yuva’

(c)   ‘Yuva Ka Vikas, Desh Ka Vikas’

(d)  ‘Yuva Shakti, Rashtra Shakti

Answer: (a)

104. The Dastak campaign, launched by the government of Uttar Pradesh, is related to:

(a)   the eradiction of Japanese encephalitis

(b)   the eradictions of polio

(c)   making every village ‘open defecation free’

(d)  knocking every home in the State to verify if it has a toilet

Answer: (a)

105. Which option matches the cities in Uttar Pradesh with the rivers on whose banks they are located?

(a)   A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b)   A – 2; B – 4; C – 1; D – 3

(c)   A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)  A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

Answer: (b)

106. The longest elevated road in Uttar Pradesh, as of July, 2018, stretches from

(a)   Jewar to Greater Noida

(b)   Uttar Pradesh Gate to Rajnagar Extension in Ghaziabad

(c)   Saifai to Etah

(d)  Noida Extension to Botanical Garden Station in Noida

Answer: (b)

107. The ……….. has the sole right to mint coins in India.

(a)   State Bank of India

(b)   Reserve Bank of India

(c)   Government of India

(d)  Security Printing and Minting Corporation of India Limited

Answer: (c)

108. According to Census 2011, which is the third most populous State of India?

(a)   Maharashtra

(b)   Madhya Pradesh

(c)   West Bengal

(d)  Bihar

Answer: (d)

109. Which statement about the Banking Ombudsman in India is correct?

(a)   The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the Reserve Bank of India to redress customer complaints.

(b)   Only Public-Sector Banks are covered under the Banking Ombudsman Scheme.

(c)   It is binding on the complainant to accept the award in full.

(d)  The Banking Ombudsman charges a nominal fee for filing and resolving customers’ complaints

Answer: (a)

110. Who headed the India-Oman Joint Business Council’s 8th session on July 16-17, 2018 in Muscat, Oman?

(a)   Suresh Prabhu

(b)   Dr. Virendra Kumar

(c)   Maneka Sanjay Gandhi

(d)  Rajnath Singh

Answer: (a)

111. What is the name of the scheme which aims to provide LED bulbs to domestic consumers with a target to replace 770 million incandescent bulbs with LED bulbs by March, 2019?

(a)   Ujala Scheme

(b)   Roshan Scheme

(c)   Bulb Scheme

(d)  Har Ghar Bijli Scheme

Answer: (a)

112. Who won the women’s singles Wimbledon (Tennis) title 2018?

(a)   Angelique Kerber

(b)   Serena Williams

(c)   Simona Halep

(d)  Maria Sharapova

Answer: (a)

113. Who won the Thailand Open World Tour Super 500 Badminton Tournament (Women’s Singles) in Bangkok held in July, 2018?

(a)   Nozomi Okuhara

(b)   PV Sindhu

(c)   Saina Nehwal

(d)  Zhang Beiwen

Answer: (a)

114. ……….. became the third person to win the World Cup as player and manager after France won FIFA 2018 in Russia.

(a)   Zinedine Zidane

(b)   Hugo Lloris

(c)   Didier Deschamps

(d)  Franz Beckenbauer

Answer: (c)

115. Which State is the largest producer of mangoes in India?

(a)   Bihar

(b)   Gujarat

(c)   Maharashtra

(d)  Uttar Pradesh

Answer: (d)

116. What does APEDA stand for?

(a)   Association of Producers and Exporters of Dairy and Allied Products

(b)   Agricultural Products Export Development Authority

(c)   Association of Processed Food Exporters

(d)  Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority

Answer: (d)

117. Which of the following was set-up with the purpose of promoting co-operative marketing of agricultural produce to benefit the farmers?

(a)   NAFED

(b)   FCI

(c)   NABARD

(d)  NAVDANYA

Answer: (a)

118. ………. Is a greenhouse method of agriculture where commercially viable crops are cultivated inside multi-storeyed buildings in cities using advanced greenhouse technology such as hydroponics and aeroponics.

(a)   Vertical farming

(b)   Hydroculture

(c)   Organic farming

(d)  Roboculture

Answer: (a)

119. After attaining enlightenment, Gautama came to be known as the

(a)   Jina

(b)   Buddha

(c)   Jnana

(d)  Bodhi

Answer: (d)

120. Which Ashokan Rock Edict mentions Ashoka’s triumph in Kalinga?

(a)   First

(b)   Fourth

(c)   Tenth

(d)  Thirteenth

Answer: (b)

121. Who discovered the excavated site of Lothal, a part of the Harappan Civilization?

(a)   Daya Ram Sahani

(b)   Rakhal Das Bannerji

(c)   SR Rao

(d)  RS Bist

Answer: (c)

122. How long was the Battle of Kurukshetra, mentioned in the Mahabharata, fought for?

(a)   16 days

(b)   18 days

(c)   20 days

(d)  24 days

Answer: (b)

123. Which famous Ayurveda scholar lived during the regime of Kanishka I?

(a)   Parashara

(b)   Sushruta

(c)   Charaka

(d)  Dhanvantari

Answer: (c)

124. ………… is the author of ‘Tarikh-i-Firozshahi’.

(a)   Ziauddin Barni

(b)   Hasan Nizami

(c)   Isaami

(d)  Ibn Battuta

Answer: (a)

125. Who among the following has not called the Revolt of 1857 a ‘Sepoy Mutiny’?

(a)   John Lawrence

(b)   Karl Marx

(c)   RC Majumdar

(d)  Syed Ahmad Khan

Answer: (b)

126. The demand for Pakistan was made in ……. At the Lahore Session of the Muslim League.

(a)   1932

(b)   1936

(c)   1940

(d)  1942

Answer: (c)

127. Who founded the journal ‘Bande Mataram’ in India?

(a)   Ganesh Shankar Vidyarthi

(b)   Ramanand Chatterji

(c)   Aurobindo Ghosh

(d)  Bipin Chandra Pal

Answer: (c)

128. Tatya Tope (Tantia Tope), one of the famous leaders of the ‘Revolt of 1857’ was hanged by the British in 1859 at

(a)   Jhansi

(b)   Shivpuri

(c)   Kanpur

(d)  Sagar

Answer: (b)

129. The size of the Moon is approximately ……… of the size of the Earth.

(a)   1/3rd

(b)   1/4th

(c)   1/5th

(d)  1/6th

Answer: (b)

130. Which according to NASA is the closest star to the Earth after the Sun?

(a)   Alpha Centauri

(b)   Barnard’s Star

(c)   Proxima Centauri

(d)  Sirius

Answer: (c)

131. The Rohtang Pass is located in which State of India?

(a)   Himachal Pradesh

(b)   Jammu and Kashmir

(c)   Uttarakhand

(d)  Sikkim

Answer: (a)

132. Which waterbody divides the Andaman islands from the Nicobar islands?

(a)   6° channel

(b)   8°channel

(c)   9° channel

(d)  10° channel

Answer: (d)

133. ‘Pataca’ is the currency of which country?

(a)   Panama

(b)   Laos

(c)   Macau

(d)  Mexico

Answer: (c)

134. India contains about … of the total population of the world.

(a)   12%

(b)   14%

(c)   15%

(d)  17%

Answer: (d)

135. Which is the highest mountain peak that lies entirely in India?

(a)   Kanchenjunga

(b)   Nanda Devi

(c)   K2 (Godwin Austen)

(d)  Kamet

Answer: (b)

136. Neelam Sanjiva Reddy was the …….. President of India.

(a)   5th

(b)   6th

(c)   7th

(d)  8th

Answer: (b)

137. ‘Reducing the amount of sentence without changing its character’ (Article-72), by the President of India is called

(a)   Respite

(b)   Reprieve

(c)   Remission

(d)  Commutation

Answer: (c)

138. Under which article of the Indian Constitution is the election

(a)   Article-54

(b)   Article-63

(c)   Article-66

(d)  Article-74

Answer: (c)

139. Part-II of the Indian Constitution is related to what?

(a)   Citizenship

(b)   Fundamental Rights

(c)   Directive Principles of State of Policy

(d)  The Union

Answer: (a)

140. Provisions are made for ‘Administration and Control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes’ under which schedule?

(a)   4th Schedule

(b)   5th Schedule

(c)   8th Schedule

(d)  9th Schedule

Answer: (b)

141. Panchayati Raj was first introduced in the district on October 2, 1959.

(a)   Beed

(b)   Shadnagar

(c)   Agaur

(d)  Nanded

Answer: (c)

142. Which among the following is not a web browser?

(a)   Google

(b)   Firefox Mozilla

(c)   Microsoft Edge

(d)  Netscape Navigator

Answer: (a)

143. Which among the following is known as temporary memory or volatile memory?

(a)   RAM

(b)   ROM

(c)   Blu-ray

(d)  Hard disk

Answer: (a)

144. 1 gigabyte is equal to how many megabytes in binary?

(a)   1024

(b)   1002

(c)   3004

(d)  2015

Answer: (a)

145. In Microsoft Word, the ………. Tab contains the most-used features, such as tools for changing fonts and font attributes, customizing paragraphs, using styles and finding and replacing text.

(a)   HOME

(b)   DESIGN

(c)   REVIEW

(d)  INSERT

Answer: (a)

146. What was the first computer with no mechanical parts created by JW Mauchly and J Presper Eckert in 1943 called?

(a)   ENIAC

(b)   Mark I

(c)   Mark II

(d)  EDVAC

Answer: (a)

147. Which city in Uttar Pradesh is known as the ‘Leather City’?

(a)   Agra

(b)   Kanpur

(c)   Etawah

(d)  Sitapur

Answer: (b)

148. Which dance is performed by the Ahir community of Bundelkhand during Diwali?

(a)   Chhapeli

(b)   Pai Danda

(c)   Bhagoria

(d)  Natwari

Answer: (b)

149. The famous embroidery done on fabric using white thread is called

(a)   Chikankari

(b)   Gota

(c)   Zardozi

(d)  Zari

Answer: (a)

150. Select the incorrect district headquarters pair from the given options.

(a)   Amethi – Gauriganj

(b)   Sonbhadra – Robertgunj

(c)   Kushinagar – Padrauna

(d)  Kaushambi – Vaishali

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...