CTET Examination January 2021 Paper-1 Set-I Question Paper With Answer Key

CTET PAPER-I JANUARY PAPER SET-I

PART-I

CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY

Directions: Answer the following questions(Q. Nos. 1 to 30) by selecting the correct/most appropriate options.

1. After getting hurt during a play activity, Rohan started crying. Seeing this, his father responded, “Don’t behave like girls, boys don’t cry”. This statement by the father

(1)   reflects gender stereotype.

(2)   challenges gender stereotype.

(3)   reduces gender bias.

(4)   promotes gender equality.

Answer: (1)

2. In a progressive classroom

(1)   a teacher should follow fixed curriculum.

(2)   the emphasis should be on competition among students.

(3)   ample opportunities should be provided for construction of knowledge.

(4)   students should be labelled on the basis of their academic scores.

Answer: (3)

3. After observing that students are struggling to proceed further on an ongoing activity, a teacher decides to provide cues and hints in form of what, why, how. According to Lev Vygotsky’s theory, this strategy of teacher will

(1)   demotivate the children to learn.

(2)   act as a scaffold for learning.

(3)   cause withdrawal tendency among students.

(4)   be meaningless in process of learning.

Answer: (2)

4. Which of the following is correct in the context of socialization of children ?

(1)   School is a secondary socialization agent and family is a primary socialization agent.

(2)   School is a primary socialization agent and peers are secondary socialization agents.

(3)   Peers are primary socialization agents and family is a secondary socialization agent.

(4)   Family and mass-media both are secondary socialization agents.

Answer: (1)

5. Theory of multiple intelligence emphasizes that

(1)   Intelligence Quotient (IQ) can be measured only by objective tests.

(2)   Intelligence in one domain ensures intelligence in all other domains.

(3)   There are several forms of intelligences.

(4)   There are no individual differences in intelligence.

Answer: (3)

6. According to Lawrence Kohlberg’s theory, “Performing an act and doing something because others approves it”, represents _________ stage of morality.

(1)   Pre-conventional

(2)   Conventional

(3)   Post-conventional

(4)   Formal conventional

Answer: (2)

7. Lev Vygotsky’s social-cultural perspective of learning emphasizes importance of _________ in the learning process.

(1)   Cultural tools

(2)   Attribution

(3)   Motivation

(4)   Equilibration

Answer: (1)

8. In his theory of cognitive development, Jean Piaget explains cognitive structures in terms of _________.

(1)   Psychological tools

(2)   Stimulus-response association

(3)   Zone of proximal development

(4)   Schemas

Answer: (4)

9. Pre-operational stage in Jean Piaget’s theory of cognitive development characterizes _________.

(1)   Development of abstract thinking

(2)   Centration in thought

(3)   Hypothetico deductive thinking

(4)   Ability to conserve and seriate objects.

Answer: (2)

10. Which of the following statement is correct in context of development ?

(1)   Development has the same rate of growth across cultures for everyone.

(2)   Development occurs only through learning that takes place in school.

(3)   Development occurs only during the period of childhood.

(4)   Development is multi-dimensional.

Answer: (4)

11. Sequence of development among children from birth to adolescence is

(1)   sensory, concrete, abstract.

(2)   abstract, sensory, concrete.

(3)   concrete, abstract, sensory.

(4)   abstract, concrete, sensory.

Answer: (1)

12. Individual differences in a progressive classroom should be treated as

(1)   a hindrance to the process of learning.

(2)   a failure on the part of teacher.

(3)   criteria for making ability-based groups.

(4)   important for planning of teaching-learning process.

Answer: (4)

13. In an Inclusive classroom emphasis should be on

(1)   performance oriented goals.

(2)   undifferentiated instructions

(3)   segregation of students based on their social identity.

(4)   providing opportunities aiming at maximizing potential of individual children.

Answer: (4)

14. According to Right of Persons with Disabilities Act (2016), which of the following term is appropriate to use ?

(1)   Retarded student

(2)   Handicapped student

(3)   Student with physical disability

(4)   Student with crippled body

Answer: (3)

15. In order to address the needs of students who are facing learning difficulties, a teacher should NOT

(1)   use multiple audio-visual aids.

(2)   use constructive pedagogical approaches.

(3)   do individualized educational planning.

(4)   practice rigid structures for pedagogy and assessment.

Answer: (4)

16. _________ is the primary identifying feature of creativity.

(1)   Low comprehension

(2)   Divergent thinking

(3)   Hyperactivity

(4)   Inattentiveness

Answer: (2)

17. In order to address learners from diverse backgrounds, a teacher should

(1)   avoid talking about aspects related to diversity.

(2)   draw examples from diverse settings.

(3)   use standardized assessment for all.

(4)   use statements that strengthen negative stereotypes.

Answer: (2)

18. Problem-solving abilities can be facilitated by

(1)   focusing on drill and practice.

(2)   encouraging fixed process of solving the problems.

(3)   encouraging use of analogies.

(4)   generating fear among students.

Answer: (3)

19. Motivation to learn can be sustained by

(1)   punishing the child.

(2)   focusing on mastery-oriented goals.

(3)   giving very easy tasks to children.

(4)   focusing on rote-memorisation.

Answer: (2)

20. Shame _________

(1)   has no relation to cognition.

(2)   can have negative impact on cognition.

(3)   is very effective to motivate the children to learn.

(4)   should be generated frequently in teaching-learning process.

Answer: (2)

21. Which of the following is most effective mode of teaching-learning ?

(1)   Rote memorization of content

(2)   Exploration of relationships between concepts

(3)   Observation without analysis

(4)   Imitation and repetition

Answer: (2)

22. A teacher should analyse the various errors made by students on a given task because

(1)   she can decide degree of punishment accordingly.

(2)   understanding of errors are meaningful in the teaching-learning process.

(3)   she can segregate those who made more errors in comparison to others.

(4)   learning is solely based on correction of errors.

Answer: (2)

23. It is difficult for children to learn when

(1)   information is presented in disconnected chunks.

(2)   they are intrinsically motivated.

(3)   learning is socially contextualized.

(4)   content is represented through multiple ways.

Answer: (1)

24. Best state of learning is

(1)   high arousal, high fear.

(2)   low arousal, high fear.

(3)   moderate arousal, no fear.

(4)   no arousal, no fear.

Answer: (3)

25. Constructivist view of learning suggests that children ________ construction of their own knowledge.

(1)   have no role to play in

(2)   are solely dependent on adults for

(3)   play an active role in

(4)   are solely dependent on text books in

Answer: (3)

26. Which of the following belief is good for learning ?

(1)   Ability is improvable.

(2)   Ability is fixed.

(3)   Efforts don’t make any difference.

(4)   Failure is uncontrollable.

Answer: (1)

27. Conceptual understanding among students is likely to improve in the settings which emphasise on

(1)   competitions.

(2)   textbook-centric pedagogy.

(3)   frequent examinations.

(4)   inquiry and dialogue.

Answer: (4)

28. During a task, Saina is talking to herself about ways she can proceed on the task. According to Lev Vygotsky’s ideas on language and thought; this kind of ‘private speech’ is a sign of

(1)   Cognitive immaturity.

(2)   Self-regulation.

(3)   Ego-centricism.

(4)   Psychological disorder.

Answer: (2)

29. Evaluation practices should aim at

(1)   labelling of students.

(2)   segregation of students for ability-based groups.

(3)   identifying students’ needs and requirements.

(4)   identification of high-achievers for prize distribution.

Answer: (3)

30. Individual differences in development of children can be attributed to

(1)   heredity only.

(2)   environment only.

(3)   neither heredity nor environment.

(4)   interplay of heredity and environment.

Answer: (4)

PART – II

MATHEMATICS

Directions: Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.

31. In how many ways, 48 small squares of 1 cm × 1 cm can be arranged so that the resulting area is 48 cm2 ?

(1)   6

(2)   4

(3)   5

(4)   2

Answer: (3)

32. In school assembly, students of a class are standing in a line. Ruhi is 19th from both ends. How many students are present in that class ?

(1)   38

(2)   37

(3)   36

(4)   40

Answer: (2)

33. A smita reaches school for a meeting 15 minutes before 8.30 am. She reached half an hour earlier than her colleague who is 40 minutes late for meeting. What is the scheduled time of the meeting ?

(1)   8.15 am

(2)   9.10am

(3)   8.45am

(4)   8.05am

Answer: (4)

34. A number is larger than half of 100. It is more than 6 tens and less than 8 tens. The sum of its digits is 9. The tens digit is the double of the ones digit. What is the number ?

(1)   72

(2)   63

(3)   54

(4)   81

Answer: (2)

35. The rates of various stationery items are given below :

A packet of crayons –Rs. 15.50

A packet of pencils –Rs. 14.00

A packet of sketch pens –Rs. 22.50

One scissors –Rs. 17.00

One eraser –Rs. 2.00

One sheet of glazed paper – Rs. 2.50

A pack of decorative stickers –Rs. 5.00

Sohail buys one packet of crayons, two packets of pencils, one packet of sketch pens, one scissors, 5 sheets of glazed papers and one pack of decorative stickers. How much would he be required to pay ?

(1)   Rs. 98.00

(2)   Rs. 86.50

(3)   Rs. 100.50

(4)   Rs. 102.00

Answer: (3)

36. A train starts from Patna on 30th May, 2020 at 23:40 hours and reaches Mumbai on 1st June, 2020 at 5:15 hours. What is the total travel time of train ?

(1)   28 hours 20 minutes

(2)   29 hours 35 minutes

(3)   29 hours 15 minutes

(4)   28 hours 25 minutes

Answer: (2)

37. In a five digit number, the digit at the hundreds place is three-fourth of the digit at ten thousands place and the digit at tens place is two-third of the digit at hundreds place. The digit at tens place is square of the smallest prime number and the digit at thousands place is the largest single digit prime number. If the digit at unit place is the largest single digit odd number, then the number is

(1)   87649

(2)   49327

(3)   83419

(4)   42937

Answer: (1)

38. What should be subtracted from the sum of 8008, 8088 and 8808 to obtain 17863 ?

(1)   6121

(2)   6131

(3)   7041

(4)   7141

Answer: (3)

39. A bucket of 16 litres capacity is filled to the brim with water. Water from this bucket is to be transferred into smaller utensils. A mug filled to capacity has to be dipped 50 times to completely transfer the water in the bucket into the utensils. What is the capacity of the mug ?

(1)   225 mL

(2)   250 mL

(3)   275 mL

(4)   320 mL

Answer: (4)

40. A taxi meter shows charges of Rs. 50 for the first two kilometres of journey and Rs. 16 for every subsequent kilometre travelled. Manju pays Rs. 258 as fare to travel from her house to the railway station. How far is the railway station from her home ?

(1)   12 km

(2)   13km

(3)   15km

(4)   18km

Answer: (3)

41. The following table shows marks obtained out of 100 by Maria and Shehnaz in five subjects :

Maria              Shehnaz

English                74                    81

Maths                  88                    78

Social Science      65                    77

Hindi                    73                    72

Science                 90                    82

Based on the table above identify the correct statement from among the following :

(1)   Maria has scored more marks than Shehnaz in all the subjects except the languages.

(2)   Maria has scored more marks than Shehnaz in only two subjects.

(3)   Shehnaz’s aggregate marks in Maths and Science are more than Maria’s aggregate marks in these subjects.

(4)   The aggregate marks of Maria and Shehnaz are equal.

Answer: (4)

42. Which of the following is a desirable teaching-learning practice in the context of Mathematics ?

(1)   Open ended questions should be avoided to prevent confusion.

(2)   Intuitive understanding of concepts should be encouraged.

(3)   Open book tests should be avoided.

(4)   Students should be told to follow the prescribed steps of solving problems.

Answer: (2)

43. Following are some questions posed by the teacher in the mathematics classroom :

(A) What is the area of the rectangle whose one side is 5 cm and perimeter is 30 cm ?

(B) Find a set of numbers whose median is 4.

(C) List all prime numbers between 0-8.

(D) Tell me anything mathematical information you know about rectangles.

(1)   A & B are closed ended questions and C & D are open ended questions.

(2)   A, B & C are closed ended and D is open ended question.

(3)   A is closed ended and B, C & Dare open ended questions

(4)   A & C are closed ended and B &D are open ended questions.

Answer: (4)

44. Which of the following is least likely to impact teaching-learning in mathematics ?

(1)   Enhanced quality of feedback

(2)   Using results of assessment to modify teaching

(3)   Knowing ways in which assessment affected the confidence of learners.

(4)   Providing complete solutions to students’ wrong answers.

Answer: (4)

45. Rohit realises that square is both a rhombus and a rectangle. He is at what stage of Van Hiele’s visual thinking ?

(1)   Level 0 (Recognition)

(2)   Level 1 (Analysis)

(3)   Level 2 (Relationships)

(4)   Level 3 (Deduction)

Answer: (3)

46. “The sum of any two whole numbers is a whole number.”

This property of whole numbers is referred to as

(1)   closure property

(2)   commutative property

(3)   associative property

(4)   distributive property

Answer: (1)

47. Which of the following statements regarding mathematics teaching-learning is incorrect ?

(1)   Mathematical learning is a social process involving dialogue.

(2)   Culture and context has no role in constructing mathematical knowledge.

(3)   Mathematical knowledge can be created in primary class students through observation of pattern and generalisations.

(4)   Argumentation and negotiation play an important role in creating mathematical knowledge.

Answer: (2)

48. Which of the following statements is/are true regarding teaching ‘Numbers’ at primary level ?

(A) Intuitive understanding of numbers should be encouraged.

(B) Writing numbers should be taught in sequence.

(C) Writing of numbers as Numerals should preceed counting.

(D) Order irrelevance of numbers should be encouraged.

(1)   A and B

(2)   B and C

(3)   A and D

(4)   C and D

Answer: (3)

49. Which of the following is the most important aspect of teaching of mathematics at primary level ?

(1)   Making mathematics part of children’s life experiences.

(2)   Developing rigour in calculations.

(3)   Preparing for higher education and employment.

(4)   Promoting and preparing for technology.

Answer: (1)

50. Which of the following activities is most likely to develop spatial reasoning among students ?

(1)   Identifying patterns in a number-chart

(2)   Solving Sudoku puzzles

(3)   Identifying tessellating figures

(4)   Drawing bar graphs to representdata

Answer: (3)

51. Which of the following is most suitable for teaching children the concept of fractions ?

(1)   Abacus

(2)   Geoboards

(3)   Number charts

(4)   Cuisenaire rods

Answer: (4)

52. Which of the following statements is NOT correct with regard to nature of mathematics ?

(1)   Argumentation skill is important in construction of mathematical knowledge.

(2)   Mathematical concepts are hierarchical in nature.

(3)   Primary level mathematics is concrete and does not require abstraction.

(4)   Mathematics uses special vocabulary to communicate ideas precisely.

Answer: (3)

53. In which of the following statements, number ‘three’ is used in ordinal sense ?

(1)   I live on the third floor of this building.

(2)   This house has three rooms.

(3)   All groups have three team members.

(4)   This box contains many sets of three pencils.

Answer: (1)

54. Identify the correct statement.

(1)   If two figures have same area, their perimeters are equal.

(2)   If two figures have same perimeter, their areas are equal.

(3)   The units of perimeter and area are same.

(4)   The shape of figure determines the perimeter.

Answer: (4)

55. Identify the correct statement with respect to the mathematics curriculum.

(1)   The foundation of algebraic thinking can be laid at primary level.

(2)   The concept of fractions should be introduced only at upper primary level.

(3)   The concept of negative numbers should be introduced at primary level for better understanding.

(4)   The concept of area-measurement should be introduced only at upper primary level.

Answer: (1)

56. Identify the correct statement with regard to introducing the concept of triangles at primary level.

(1)   Definition of a triangle should be provided first.

(2)   Children should only be exposed to equilateral triangles to avoid confusion.

(3)   Children should be exposed to triangles of all types but exposure to other figures should be avoided.

(4)   Children should be exposed to triangles of all types and also to other figures.

Answer: (4)

57. In a division sum, the divisor is 5 times the quotient and twice the remainder. If the remainder is 5, what is the number ?

(1)   52

(2)   15

(3)   25

(4)   48

Answer: (3)

58. The sum of five consecutive numbers is 20. What is the sum of first three consecutive numbers ?

(1)   5

(2)   9

(3)   11

(4)   12

Answer: (2)

59. A wire in the form of a square encloses an area of 144 cm2. How much area is enclosed if the same wire is bent in the form of a rectangle of length 16 cm ?

(1)   124 cm2

(2)   48 cm2

(3)   128 cm2

(4)   96 cm2

Answer: (3)

60. Amongst the following fractions, the largest and second largest fractions, respectively are

5/6, 3/4, 1/2, 2/3, 3/5

(1)   5/6 and 3/4

(2)   5/6 and 3/5

(3)   3/5 and 2/3

(4)   3/4 and 1/2

Answer: (1)

PART – III

ENVIRONMENTAL STUDIES

Directions: Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.

61. Which one of the following is NOT a Union Territory of India ?

(1)   Laddakh

(2)   Jammu & Kashmir

(3)   Manipur

(4)   Chandigarh

Answer: (3)

62. Which among the following produce crude oil (Petroleum) ?

(1)   Bombay High and West Bengal

(2)   Assam and Odisha

(3)   Gujarat and Tamil Nadu

(4)   Bihar and Bombay High

Answer: (3)

63. The Constitution of our country was prepared under the leadership of

(1)   Mohandas Karamchand Gandhi

(2)   Sardar Vallabh Bhai Patel

(3)   Dr. Bhim Rao Baba Saheb Ambedkar

(4)   Sarvapalli Dr. Radha Krishnan

Answer: (3)

64. Consider the following functions for plants :

(A) To give support to the plant

(B) To provide humus

(C) To store food

(D) To absorb water and minerals

The functions of roots are

(1)   A and B only

(2)   C and D only

(3)   B, C and D

(4)   A, C and D

Answer: (4)

65. Pochampalli is a town of Southern State of India which is famous for its beautifully designed bright-coloured Pochampalli sarees and for the special kind of weave which is also called Pochampalli. This town is now a part of

(1)   Karnataka

(2)   Kerala

(3)   Telangana

(4)   Tamil Nadu

Answer: (3)

66. Select from the following a group of eatables each member of which is rich in iron.

(1)   Jaggery, Amla, Tomato

(2)   Amla, Spinach, Jaggery

(3)   Amla, Cabbage, Tomato

(4)   Cabbage, Amla, Spinach

Answer: (2)

67. Select from the following a group of birds each member of which is able to see distinctly the object four times as far as we can see.

(1)   Doves, Crows, Peacocks

(2)   Eagles, Pigeons, Parrots

(3)   Crows, Kites, Nightingales

(4)   Eagles, Kites, Vultures

Answer: (4)

68. In which one of the following states most villagers construct their wooden houses 3 to 3.5 m above the ground on strong bamboo pillars with sloping roofs ?

(1)   Rajasthan

(2)   Laddakh

(3)   Assam

(4)   Odisha

Answer: (3)

69. With respect to the location of Delhi on the map of India the directions of the locations of Gandhinagar (Capital of Gujarat) and Patna (Capital of Bihar) respective are

(1)   south-east and south-west

(2)   south-west and south-east

(3)   north-east and south-west

(4)   south-west and north-east

Answer: (2)

70. Which one of the following did experiments with pea plants and found that pea plant has some traits which come in pairs – such as rough or smooth, tall or short, yellow or green etc. ?

(1)   Dr. M.S. Swaminathan

(2)   Gregor Johann Mendel

(3)   George Mestral

(4)   Charles Darwin

Answer: (2)

71. Which of the following is one of the six themes suggested in the EVS syllabus as per NCF 2005 ?

(1)   Material

(2)   Natural Resources

(3)   Things we make and do

(4)   How things work

Answer: (3)

72. What should be avoided in anecdotal records ?

(a) Identifying mainly problematic situations

(b) Making statements of judgement

(c) Identifying strengths and weaknesses

(d) Identifying child’s areas of interests and relationships, etc.

(1)   a and b

(2)   c and d

(3)   a, b and c

(4)   a, c and d

Answer: (1)

73. How will you plan for an integrated EVS classroom ?

(1)   Combine two or more subject are as into one lesson.

(2)   Separate all the subjects into a different plans.

(3)   Arrange separate teachers for science and social science.

(4)   Arrange separate teacher specializing in environmental science

Answer: (1)

74. Puneet gave his class V learners an outline of human body and asked them to draw the digestive system before teaching chapter on food. Puneet wanted to

(1)   test if learners could make labelled diagrams.

(2)   elicit learners’ ideas about digestion.

(3)   identify learners with good drawing skills.

(4)   evaluate learners on the process of digestion.

Answer: (2)

75. Which of the following is not correct with respect to formative assessment ?

(1)   It is to be reported in every quarter of report card.

(2)   It helps the teacher in taking timely action for enhancing learning.

(3)   It is to monitor student’s progress.

(4)   Any information on learning of child can help in formative assessment.

Answer: (1)

76. Smita wanted to sensitize her learners about gender disparity and stereotypes related to work. What should Smita choose to do in her class from the following suggestions ?

(1)   Present students with stereotypical models.

(2)   Show flashcards of different kinds of work.

(3)   Ask only boys to sweep the classroom daily.

(4)   Invite a student’s mother to class who is an auto driver.

Answer: (4)

77. Smayan of class V usually does not do his given class work. The best measure to address the situation could be to

(1)   talk to him to find his difficulty and adjust class work accordingly.

(2)   make another child help complete his class work.

(3)   talk to parents and counsel them.

(4)   give him alternative and simpler home work.

Answer: (1)

78. Muskan organized a debate on the topic ‘Use of diesel vehicles in transportation should be prohibited’. What is the purpose of organizing this debate by Muskan in classroom ?

(1)   She wants to sensitize students on the need to ban diesel vehicles completely in transportation.

(2)   It would help in knowing student’s views and correcting them.

(3)   She wants to sensitise students on advantages of using modern vehicles.

(4)   It helps students in appreciating multiple perspectives on this issue.

Answer: (4)

79. Mapping skills in EVS help develop

(1)   the skill of drawing landscapes

(2)   the skill of predicting and calculating

(3)   recording skill

(4)   understanding of relative position of places

Answer: (4)

80. The integrated nature of EVS helps to

(1)   reduce the curriculum load and introduce specific topics.

(2)   reduce curriculum load and help children to learn meaningfully.

(3)   follow child-centered approach and introduce larger number of concepts.

(4)   learn from information and description provided.

Answer: (2)

81. Which of the following is NOT a broad indicator of EVS assessment ?

(1)   Co-operation

(2)   Concern for justice

(3)   Concern for equality

(4)   Concept mapping

Answer: (4)

82. There is a paragraph in class V EVS textbook based on Al-Biruni’s observation of construction of ponds in India some thousand years ago. What would be the purpose of including this paragraph ?

(a) It helps learners to identify sources of history.

(b) It helps learners to improve their recording of observations.

(c) It helps learners to appreciate technology present in India some 1000 years back.

(d) It helps learners to appreciate the role of evidence in history.

(1)   a, b, c

(2)   a, c, d

(3)   only a & d

(4)   only a & c

Answer: (2)

83. With over fifty students in her class, Vani wants to engage them in an activity which involves maximum number of senses to enhance learning. Which of the following activities will be suitable for this purpose ?

(1)   inviting resource persons from community to demonstrate their skills.

(2)   encouraging group discussion.

(3)   using smart classroom for relevanta-v material.

(4)   organizing field trip to a nearby place.

Answer: (4)

84. Why does Iqra encourage her learners to read newspaper and magazines in EVS ?

(1)   These are entertaining resources available.

(2)   These help learners to engage with the real world.

(3)   These help learners to become independent.

(4)   These help learners become competitive.

Answer: (2)

85. Questioning as a strategy in teaching-learning of EVS is used for

(1)   Maintaining discipline

(2)   Drawing attention

(3)   Promoting adherence to rules

(4)   Arousing curiosity in classroom

Answer: (4)

86. In which one of the following states the meaning of “Torang” is jungle ?

(1)   Assam

(2)   Odisha

(3)   Mizoram

(4)   Jharkhand

Answer: (4)

87. Your house is located at X and your school is located at Y. Although your school is just opposite but you cannot go straight because of the busy highway in between. So, you first go 125 m due south, then cross a 100 m long subway which is due east and finally reach your school at Y which is 125 m due north. With respect to school at Y your house at X is

(1)   125 m due south

(2)   100 m due east

(3)   100 m due west

(4)   125 m due north

Answer: (3)

88. A boy boarded a train on 4th June, 2020 at Nagarcoil for Madgaon. The train departed at 22:30 hours from Nagarcoil and reached Madgaon at 04:30 hours on 6th June, 2020. If the distance covered by the train during this time interval is 1145 km, the average speed of the train was nearly

(1)   36.5 km/h

(2)   38.5km/h

(3)   40.5km/h

(4)   42.5km/h

Answer: (2)

89. Which one of the following statements is NOT true for the honeybees and beehives ?

(1)   Every beehive has one queen bee that lays eggs.

(2)   Male bees are very important for the hives.

(3)   Most of the bees in the hive are worker bees.

(4)   There are only a few males in the hive.

Answer: (2)

90. Today we cannot think of food without chillies. These were brought to our country by traders coming from

(1)   Afghanistan

(2)   England

(3)   South America

(4)   South Africa

Answer: (3)

PART – IV

LANGUAGE – I

ENGLISH

IMPORTANT : Candidates should attempt questions from Part – IV (Q. No. 91-120),if they have opted for ENGLISH as LANGUAGE – I only.

Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow(Q. Nos. 91 to 99), by selecting the correct/most appropriate options :

(1) Each drop represents a little bit of creation and of life itself. When the monsoon brings to northern India the first rains of summer, the parched earth opens its pores and quenches its thirst with a hiss of ecstasy. After baking in the sun for the last few months, the land looks cracked, dusty and tired. Now, almost overnight, new grass springs up, there is renewal everywhere, and the damp earth releases a fragrance sweeter than any devised by man.

(2) Water brings joy to earth, grass, leaf-bud, blossom, insect, bird, animal and the pounding heart of man. Small children run out of their homes to romp naked in the rain. Buffaloes, which have spent the summer listlessly around lakes gone dry, now plunge into a heaven of muddy water. Soon the lakes and river swill overflow with the monsoon’s generosity. Trekking in the Himalayan foothills, I recently walked for kilometres without encountering habitation. I was just scolding myself for not having brought along a water-bottle, when I came across a patch of green on a rock face. I parted a curtain of tender maiden hair fern and discovered a tiny spring issuing from the rock-nectar for the thirsty traveller.

(3) I stayed there for hours, watching the water descend, drop by drop, into a tiny casement in the rocks. Each drop reflected creation. That same spring, I later discovered, joined other springs to form a swift, tumbling stream, which went cascading down the hill into other streams until, in the plains, it became part of a river. And that river flowed into another mightier river that kilometres later emptied into the ocean. Be like water, taught Laotzu, philosopher and founder of Taoism. Soft and limpid, it finds its way through, over or under any obstacle. It does not quarrel; it simply moves on.

91. Children respond to the first rains of summer by

(1)   giving shouts of joy.

(2)   floating paper boats in water.

(3)   running and playing in the rain.

(4)   singing songs.

Answer: (3)

92. The tiny spring issuing from the rock is hidden by

(1)   thick moss.

(2)   maiden hair fern.

(3)   bushes and creepers.

(4)   tall grass.

Answer: (2)

93. To become part of a river, a tiny drop has to

(1)   have a lot of strength.

(2)   depend on external forces.

(3)   suffer a lot.

(4)   merge its identity.

Answer: (4)

94. Which of the following words is most similar in meaning to the word ‘pounding’ as used in para 2 of the passage ?

(1)   shaking

(2)   benumbing

(3)   palpitating

(4)   sinking

Answer: (3)

95. Which one of the following words is most opposite in meaning to the word ‘descend’ (para 3) as used in the passage ?

(1)   flow

(2)   ascend

(3)   hover

(4)   zoom

Answer: (2)

96. Which part of speech is the underlined word in the following sentence ?

Almost overnight new grass spring up.

(1)   Preposition

(2)   Pronoun

(3)   Adjective

(4)   Adverb

Answer: (4)

97. Which part of the following sentence contains an error ?

He knew (a) / that he will / go back (c) / no his promise (d)

(1)   (a)

(2)   (b)

(3)   (c)

(4)   (d)

Answer: (2)

98. Which of the following statements is not true ?

(1)   There is renewal everywhere.

(2)   New grasses spring up.

(3)   The sweltering heat comes to an end.

(4)   The damp earth releases a sweet fragrance.

Answer: (3)

99. The earth does not look _______before the onset of the monsoon.

(1)   cracked

(2)   brown

(3)   dusty

(4)   tired

Answer: (2)

Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 100 to 105) by selecting the correct/most appropriate options:

I think that I shall never see

A poem lovely as a tree.

A tree whose hungry mouth is prest

Against the earth’s sweet flowing breast;

A tree that looks at God all day,

And lifts her leafy arms to pray;

A tree that may in Summer wear

A nest of robins in her hair;

Upon whose bosom snow has lain;

Who intimately lives with rain.

Poems are made by fools like me,

But only God can make a tree.

100. The tree presses its mouth against the sweet earth’s flowing breast to

(1)   express its gratitude to it.

(2)   draw sustenance from it.

(3)   draw inspiration from it.

(4)   express its love for it.

Answer: (2)

101. The tree prays to God by

(1)   swinging its branches.

(2)   lifting her arms.

(3)   producing fruit and flowers.

(4)   providing shade to travellers.

Answer: (2)

102. Which of the following statements is not true in the context of the poem ?

(1)   The tree welcomes the snow on its bosom.

(2)   The tree symbolizes strength and stability.

(3)   The tree allows birds to build their nests in it.

(4)   It lives closely with rain.

Answer: (2)

103. Name the figure of speech used in lines 3 and 4.

(1)   Simile

(2)   Personification

(3)   Metonymy

(4)   Alliteration

Answer: (2)

104. Identify and name the figure of speech used in ‘Poems are made by fools like me’.

(1)   Metaphor

(2)   Personification

(3)   Simile

(4)   Hyperbole

Answer: (3)

105. The word, ‘mouth’ in line 3 refers to the ________ of the tree.

(1)   crown

(2)   branches

(3)   trunk

(4)   roots

Answer: (4)

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate options.

106. A language teacher firstly, asks students to introduce themselves to each other in the class. Then she asks them to introduce their friend to each other. This activity will help them to increase

(1)   BICS

(2)   CALP

(3)   PPPP

(4)   ELT

Answer: (1)

107. Literature should be included in language classroom because

(1)   it helps learners to be budding writers.

(2)   it gives exposure to different grammatical forms and structures.

(3)   it develops moral values among the learners.

(4)   it exposes them to different genres, culture and social issues.

Answer: (4)

108. A teacher makes her learners respond to her actions and speech only by bodily movements. What is this known as ?

(1)   Total Physical Response

(2)   Task Based Language Teaching

(3)   Communicative Approach

(4)   Play-way method

Answer: (1)

109. In a language class students are memorizing the dialogues through drill and practice and the teacher is correcting their pronunciation, mistakes immediately. They are practising the dialogues in chorus. The teacher is following the

(1)   Direct method

(2)   Natural method

(3)   Audiolingual method

(4)   CLT method

Answer: (3)

110. The oral errors of the students can be best corrected if the teacher

(1)   corrects an error directly after the student has made the error.

(2)   points out the error in general and lets the student try to correct himself first.

(3)   ignores the error as it may hamper their learning.

(4)   asks other students to help him as peer tutoring is must in schools.

Answer: (2)

111. As a pair activity the teacher gives her learners almost the same pictures and asks them to find the difference between the two students, ask each other questions to discover how the two pictures are different. This can be a

(1)   grammar activity

(2)   speaking activity

(3)   cloze based activity

(4)   crosswords activity

Answer: (2)

112. A student of class IV is having some problem in writing. She may have

(1)   dyslexia

(2)   dysgraphia

(3)   dysphasia

(4)   dyscalculia

Answer: (2)

113. It specifies the rules which govern the arrangement of words into phrases, clauses and sentences.

(1)   Discourse

(2)   Semantics

(3)   Syntax

(4)   Cohesion

Answer: (3)

114. A teacher of class VI has labelled the classroom objects such as blackboard, door, window, fan, table, chair etc. in different languages (Hindi, English, Urdu, Sanskrit etc). Here the classroom as a whole

(1)   is learning through grammar translation method.

(2)   is creating a language confusion in students.

(3)   is focusing on three language formula.

(4)   is a rich resource for promoting multilingualism.

Answer: (4)

115. The assessment process not only assesses students’ learning but also assesses teacher’s teaching process. This statement is

(1)   fully wrong

(2)   fully right

(3)   partially right

(4)   baseless

Answer: (2)

116. The language which is learnt from environment without any explicit teaching is

(1)   First language

(2)   Second language

(3)   Third language

(4)   School language

Answer: (1)

117. A teacher is facing the problem of students’ poor spelling. She listed the probable causes for it and then decided to frame some steps to overcome it. This whole process is

(1)   Problem solving

(2)   Improving spelling

(3)   Action research

(4)   Applied research

Answer: (3)

118. Reading picture book means

(1)   exposing learners to different styles of drawing.

(2)   to help learners to understand and analyse the pictures.

(3)   to help learners to draw neat and colourful pictures.

(4)   that children love pictures and it will be a fun loving class.

Answer: (2)

119. Before starting a new chapter from a textbook, a teacher should at first focus on ________.

(1)   the background setting of story, its history etc.

(2)   the work profile of the poet/writer.

(3)   relating the story with the previous experiences of learners.

(4)   the grammatical structures in the chapter and difficult words.

Answer: (3)

120. Teacher asks learners to read aloud in the English class. This way of reading will

(1)   enable learners to develop reading skill with understanding.

(2)   enable learners to read with correct pronunciation using the punctuation marks.

(3)   enable a learner to be a fast reader.

(4)   help the teacher to complete the syllabus within the stipulated time.

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (3)

Answer: (2)

Answer: (3)

Answer: (2)

Answer: (2)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (4)

Answer: (3)

Answer: (2)

Answer: (4)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (4)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (4)

Answer: (3)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (3)

PART – V

LANGUAGE – II

ENGLISH

IMPORTANT: Candidates should attempt questions from Part – V (Q. No. 121-150), if they have opted for ENGLISH as LANGUAGE – II only.

Directions: Read the passage given below and answer the questions that  follow (Q. No. 121 to 128) by choosing the correct/most appropriate options :

(1) The study of handwriting is known as graphology and it has been practised for hundreds of years. Professional forensic graphologists have worked on many court cases to use handwriting to link suspects with crimes.

(2) Handwriting is particularly important legally in the case of signatures and proving whether signatures are real or forged can be pivotal. Graphologists also work to verify whether autographs are real or fake.

(3) Some handwriting analysts also study writing samples to determine personality types and some businesses commission this analysis before hiring new employees. The method is even sometimes used to help couples see if they are compatible. According to graphologists, there is very little you can’t tell from a persons’ handwriting.

(4) From psychological conditions like high blood pressure and schizophrenia to personality traits like dominance and aggression: if you write by hand, graphologists can analyse you.

(5) Everything from the size of your letters to how closely you space words can reveal intricate details of your personality. In general, the size of your letters can reveal whether you are shy or outgoing. Compared to a standard lined sheet of paper, if you write with tiny letters that do not reach the top line, you are likely to have a timid and introverted personality. If you write with large letters that go over the top line, you are likely to be the opposite: outgoing, confident and attention seeking.

(6) Studies suggest that people who space words widely like freedom and independence, whereas those choosing to write with small spaces prefer to be

among others and do not like to be alone.

121. A graphologist can give accurate information about

(1)   a person’s popularity graph.

(2)   a person’s mental health.

(3)   setbacks a person is likely to face in future.

(4)   a person’s chances of success.

Answer: (2)

122. A person who writes with large letters that cross over to the top line is likely to be

(1)   outgoing.

(2)   introverted.

(3)   aggressive.

(4)   diffident.

Answer: (1)

123. An attention seeking, confident person writes with

(1)   tiny letters.

(2)   cursive letters.

(3)   large letters.

(4)   rounded letters.

Answer: (3)

124. Read the following statements :

(A) Graphology has been practised for thousands of years.

(B) A person’s handwriting reveals everything about him.

(1) A is true and B is false.

(2) A is false and B is true.

(3) Both A and B are true.

(4) Both A and B are false.

Answer: (4)

125. Which one of the following words is similar in meaning to the word, ‘verify’ (Para-2) as used in the passage ?

(1) Clarify

(2) Confirm

(3) Notify

(4) Discover

Answer: (2)

126. Which one of the following words is opposite in meaning to ‘reveal’ (Para- 5) as used in the passage ?

(1) Blacken

(2) Repeal

(3) Conceal

(4) Teal

Answer: (3)

127. Which part of speech is the underlined word in the following sentence ?

Graphologists can verify whether the autographs are real or fake ?

(1) Adverb

(2) Preposition

(3) Pronoun

(4) Conjunction

Answer: (4)

128. Which of the following statements is not true ?

Handwriting is used by graphologists to

(1) nail criminals.

(2) verify genuineness of signatures.

(3) help couples to determine their suitability to each other.

(4) predict about a person’s future criminal tendency.

Answer: (4)

Directions: Read the passage given below carefully and answer the questions

that follow (Q. Nos. 129 to 135) by selecting the correct/most appropriate options.

(1) There is something we all want to do, although few of us readily admit it : Get rid of guests.

(2) For nine months in the year, only my closest friends come to see me. Then, when temperatures start soaring in the plains, long-lost acquaintances suddenly remember that I exist, and people whom I am barely able to recognize appear at the front door, willing to have me put them up for periods ranging from six days to six weeks.

(3) Occasionally, I am the master of the situation I inform them that the cottage is already bursting, that people are sleeping on the floor. If the hopefuls start looking around for signs of these uncomfortable guests, I remark that they have all gone out for a picnic.

(4) The other day I received visitors who proved to be more thick-skinned than most. The man was a friend of a friend of an acquaintance of mine. I had never seen him before. But on the strength of this distant relationship, he had brought his family along.

(5) I tried the usual ploy but it didn’t work. The man and his family were perfectly willing to share the floor with any others who might be staying with me.

(6) So I made my next move. ‘I must warn you about the scorpions’, I said. The scorpion-scare is effective with most people. But I was dealing with professionals. The man set his son rolling up the carpet. ‘Sometimes centipedes fall from the ceiling’, I said desperately.

(7) We were now interrupted by someone knocking on the front door. It was the postman with a rejected manuscript, his arrival inspired me to greater inventiveness.

(8) ‘I’m terribly sorry’, I said, staring hard at a rejection slip. ‘I’m afraid I have to leave immediately. A paper wants me to interview the Maharishi. I hope you won’t mind. Would you like the name of a good hotel ?’

(9) ‘Oh, don’t worry about us’, said the woman expansively. ‘We’ll look after the house while you are away.’

129. Which one of the following ploys does the author not use to get rid of unwanted guests ?

(1) The place is infested with scorpions.

(2) Centipedes fall from the ceiling.

(3) There is acute water scarcity.

(4) He has already too many guests.

Answer: (3)

130. Which of the following does not apply to the unwelcome guests ?

(1) They are utterly shameless.

(2) They want to enjoy themselves at the author’s expense.

(3) They are thick-skinned.

(4) They don’t have enough money to stay at a hotel.

Answer: (4)

131. The postman delivered to the author

(1) a letter inviting him to interview the Maharishi.

(2) his rejected manuscript along with a cheque.

(3) his rejected manuscript along with a rejection slip.

(4) a letter commissioning him to write a new novel.

Answer: (3)

132. Which one of the following words is similar in meaning to the word, ‘readily’ (Para 1) as used in the passage ?

(1) frankly

(2) easily

(3) efficiently

(4) plainly

Answer: (2)

133. Which one of the following words is opposite in meaning to the word, ‘soaring’ (Para 2) as used in the passage ?

(1) hovering

(2) exasperating

(3) falling

(4) deteriorating

Answer: (3)

134. Which part of the following sentence contains an error ?

Both Raghunath as well as Ravish (a)/have given (b)/ their consent (c)/ to the new proposal (d).

(1)   (d)

(2)   (a)

(3)   (c)

(4)   (b)

Answer: (2)

135. Which of the following is true ?

People who visit the author at the onset of the summer are

(1) his old school mates.

(2) his closest friends and relatives.

(3) people whom he hardly knows.

(4) his colleagues.

Answer: (3)

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate options.

136. Which one of the following activities comes under CALP ?

(1) Writing book reviews

(2) Making reservations

(3) Answering calls

(4) Making an appointment for a saloon

Answer: (1)

137. The branch of linguistics that deals with the explanation of the relation between language and society is known as _________

(1) Societal language

(2) Psycholinguistics

(3) Sociolinguistics

(4) Anthropological linguistics

Answer: (3)

138. Formative assessment helps in

(1) assessing a teacher’s efficiency in teaching.

(2) providing qualitative feedback to learners to improve.

(3) creating an environment where learners can compete with each other.

(4) engaging learners in meaningful tasks and preparing them for competitive exams.

Answer: (2)

139. Communicative language teaching method in English lays stress on giving opportunities to learners to participate in a purposeful talk in the classroom as it promotes

(1) the use of mother tongue freely in the classroom.

(2) learners to encounter with real life situations.

(3) their written expression in the classroom.

(4) learners to minimize spelling and grammatical errors.

Answer: (2)

140. As per Stephen Krashen, “The effective language teacher is someone who can provide input and help make it _________ in a low anxiety situation.

(1) easier

(2) grammatical

(3) comprehensible

(4) fluent

Answer: (3)

141. A teacher divides the class into groups of five and asks them to discuss what they would do if they were caught in one of the following situations:

• Their friend falls down in the play field and is hurt…..

• They are trapped in a building on fire…….

• They are stuck up in a traffic jam…….

This activity is based on ________

(1) Grammar translation method

(2) Audio lingual approach

(3) Communicative Language Teaching (CLT) Approach

(4) Structural Approach

Answer: (3)

142. The one that cannot be further divided into smaller grammatically meaningful components is _________

(1) a phoneme

(2) a morpheme

(3) a diphthong

(4) syntax

Answer: (2)

143. Alka, a student of class III often makes a mistake between /sh/ and /s/. As a language teacher your interpretation will be

(1) Alka is a careless student.

(2) It’s due to influence of her dialect or language.

(3) Alka’s pronunciation is not clear hence you will give her more practice.

(4) As a teacher you will ignore such silly mistakes.

Answer: (2)

144. A language teacher asks students to make a butterfly with paper by following her instructions. This activity will help the students to develop _________.

(1) paper making skill

(2) listening comprehension

(3) paper folding skill

(4) reading comprehension

Answer: (2)

145. A language teacher asks students to collect flowers to make a flower scrap book. She also asks them to write the name of each flower in their language and in English. This activity will help her to promote _________.

(1) a love for nature

(2) integration of subjects

(3) multilingualism

(4) language across the curriculum

Answer: (3)

146. In which of the following the role of the learner is that of an independent learner ?

(1) Teaching Aid

(2) Building as a Learning Aid

(3) Teaching learning materials

(4) Integrated materials

Answer: (2)

147. Creating a reading corner in the classroom helps ________

(1) children to learn and revise their syllabus thoroughly.

(2) to provide opportunities to children to select books independently as per their interest.

(3) the children but burdens the teacher to maintain a register and keep record of their work.

(4) to share the responsibility of the librarian as the books are issued by the teacher.

Answer: (2)

148. Small kids at their initial stage love to move pen and pencil in to and fro or up and down position. This way of writing is _________

(1) drawing

(2) scribbling

(3) invented writing

(4) zig-zag writing

Answer: (2)

149. In a language classroom a teacher is asking students to interact in groups and then share their personal response to the poem with each other. This task promotes social interaction as advocated by _________

(1) Chomsky

(2) Piaget

(3) Skinner

(4) Lev Vygotsky

Answer: (4)

150. In a language classroom you have asked students to write down the directions for reaching your home from school. When students have written down the directions, they will then present their directions in pairs to each other. This activity will help to increase

(1) their CALP (Cognitive Academic Language Proficiency).

(2) their Basic Interpersonal Communication Skills (BICS).

(3) their directional sense which a student often confuses.

(4) the integration of language with science.

Answer: (2)

Answer: (3)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (3)

Answer: (1)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (3)

Answer: (1)

Answer: (3)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (2)

Answer: (2)

Answer: (4)

Answer: (1)

Answer: (3)

Answer: (4)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (2)

Answer: (1)

Answer: (4)

Answer: (1)

Answer: (3)

Answer: (4)

Answer: (3)

Answer: (1)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...