Gate 2017 Mining Engineering Question Paper 12th Feb 2017 PDF Download

Graduate Aptitude Test in Engineering 2017

Question Paper Name: Mining Engineering 12th Feb 2017

Subject Name: Mining Engineering

Duration : 180

Total Marks: 100

1. Which one of the following plots represents the relationship xy = c, where c is a positive constant

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Ans: (C)

2. F(y) and f(y) are the probability distribution function and density function respectively of continuous variable Y in the interval (0, ∞). Which one of the following is TRUE?

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Ans: (B)

3. The position vector of a moving particle is given by  The acceleration of the particle in the direction of the motion is

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Ans: (D)

4. The value of 

(A) 

(B) 

(C)  1

(D)  0

Ans: (A)

5. Components of a 2-D stress tensor in Cartesian coordinate are σxx = 5.0 MPa, σyy = −10.0 MPa, and τxy = 2.0 MPa. The traction vector  in MPa acting on a plane having outward normal  is

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Ans: (B)

6. If only two members form a truss joint and no external load or support reaction is applied to the joint, the members

(A)  have infinite force

(B)  have equal but opposite force

(C)  are zero-force members

(D)  have unequal forces

Ans: (C)

7. A multi-pint borehole extensometer is used to monitor

(A)  convergence  between the roof and the floor

(B)  strain between fixed points along a borehole

(C)  strain between the anchor point and the reference point on the surface

(D)  changing distances between fixed points along a borehole

Ans: (D)

8. The failure load of a point load test specimen having diameter 45 mm is 6000 N. The uncorrected point load index in MPa is ______

Ans: (2.9 to 3.0)

9. The beam shown in the figure is hinged at one end and rested on a roller at the other end. The free body diagram of the system is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Ans: (C)

10. Mineral A and B are produced from a deposit. Mineral A and B will be called coproducts if

(A)  economics of mining depends upon the extraction of either mineral A or B

(B)  economics of mining depends upon the extraction of both the minerals A and B

(C)  mineral B is produced economically and mineral A is an additional benefit

(D)  minerals A and B are produced in equal quantity

Ans: (B)

11. Semi-variogam modeling is used for reserve estimation of mineral deposit by

(A)  polygonal method

(B)  distance weighting method

(C)  geostatistical method

(D)  nearest neighbor method

Ans: (C)

12. Which one of the following does NOT belong to the direct operating cost of mine?

(A)  Administrative cost

(B)  Royalty

(C)  Fuel cost

(D)  Explosive cost

Ans: (A)

13. Lane’s algorithm is applied to determine

(A)  mill cut-off grade

(B)  mine production rate

(C)  operating cost

(D)  ultimate pit

Ans: (A)

14. In an underground coal mine a driller, wearing personal protective equipment, was going to workplace along the travelling roadway. A piece of rock fell down from the roof and hit the person on head causing serious injury. The cause of accident is

(A)  unsafe act of the driller

(B)  job stress

(C)  unsafe act and unsafe condition

(D)  unsafe condition

Ans: (D)

15. In a PERT network, the “time estimates” of an activity are the following: Optimistic time – 2 days, Most likely time – 4 days, and Pessimistic time – 12 days. The expected time and standard deviation of the activity in days are respectively

(A)  6.0 and 2.78

(B)  5.0 and 1.66

(C)  6.00 and 1.66

(D)  5.0 and 2.78

Ans: (B)

16. The magnetic bearing of a line is 65°30ʹ. If the declination is 4°30ʹW, the true bearing of the line in degrees is _____

Ans: (60 to 62)

17. A vertical photograph of a 40 m high hill is taken from 4.4 km height. If the focal length of the camera is 15 cm, the scale of the photograph is _____

(A)  1 in 29067

(B)  1 in 7267

(C)  1 in 29050

(D)  1 in 9688

Ans: (A)

18. The operating conditions of a rotary rock drill are: applied thrust: 6.75 kN, revolution : 180 rpm, and penetration rate : 0.15 m/min. The work done per revolution in N-m is _____

Ans: (5.15 to 6.0)

19. The Absolute amount of energy and density of a booster and ANFO are given below.

The Relative bulk strength of booster is _______

Ans: (113 to 116 OR 1.13 to 1.16)

20. A deeply seated ore body dips at 70° having an average width of 60 m, The ore body, hanging wall, and footwall are competent. The suitable stoping method for this ore body is

(A)  Post pillar cut and fill

(B)  Shrinkage stoping

(C)  Transverse sublevel caving

(D)  Transverse sublevel open stoping

Ans: (D)

21. The results of the crossing point temperature experiments for coal A and B are shown in the figure.

The correct interpretation of the plot is that

(A)  coal A is more prone to spontaneous heating than coal B

(B)  coal B is more prone to spontaneous heating than coal A

(C)  coal A is more prone to coal dust explosion than coal B

(D)  coal B is more prone to coal dust explosion than coal A

Ans: (B)

22. The “yellow boy” formed due to acid mine drainage mainly consists of

(A)  Ferrous hydroxide

(B)  Ferrous sulfate

(C)  Ferric hydroxide

(D)  Ferric sulfate

Ans: (C)

23. A double ended ranging drum shearer is employed in a longwall mine of face length 150 m. The mining height is 3.5 m and depth of the web cut is 0.76 m. The cycle time for unidirectional cutting is 40 min. Considering bulk density of the coal to be 1.4 t/m3, hourly production from the face in tonne is ______

Ans: (835 to 840)

24. The strength of a stranded wire rope is proportional to

(A)  the diameter of the rope

(B)  square of the diameter of the rope

(C)  square root of the diameter of the rope

(D)  inverse of the diameter of the rope

Ans: (B)

25. A 20 m thick and 30 m wide confined aquifer has two monitoring wells spaced 500 m apart along the direction of groundwater flow. The difference in water level between the wells is 2 m. The hydraulic conductivity is 50 m/day. The rate of flow in m3/day is

(A)  4

(B)  12

(C)  40

(D)  120

Ans: (D)

26. The y intercept of the tangent of curve y = x3 – x2 + x – 1 at x = 1 is ____

Ans: (2.0)

27. A rectangle has two of its corners on the x axis and the other two on the parabola y = 12 – x2. The largest area of the rectangle is ______

Ans: (32)

28. The area of cross-section (x) of four rock samples and the respective applied loads (y) at failure under uniaxial loading are given below :

If the best fit line  y = 4.88 x represents the above data, the coefficient of determination (R2) of the best fit line is _____

Ans: (0.96 to 0.98)

29. The following reading refer to a reciprocal leveling at staff stations A and B respectively:

The reduced level (RL) of staff station B in m is ______

Ans: (123 to 124.5)

30. The areas within the contour lines of a proposed site for an overburden dump are as follows:

The total volume of overburden in cubic meter that could be dumped within the 120 m and 195 m contour levels is _______

Ans: (174765 to 174765)

31. Total ore mined from a sub-level open stope of a copper deposit is measured to be 100000 tonne. The ore recovery and ore dilution during stoping are 90% and 20% respectively. The in situ Cu grade of the ore in the stope is 0.65%. The selling price of copper is Rs. 400/kg of metal. Ignoring any other metal losses in the downstream process of the ore, the revenue generated by selling the ore in Crores of rupees is ______

Ans: (20 to 23)

32. The block grade model of an ore deposit is shown in the figure below. The relationship between block value per tone (Bv) in rupees and the block grade in percentage (x) is given below:

Bv = −38500 + 700 × x,     for x ≥ 55%

     = −300                            otherwise

The each square block contains 1000 tonne of material and the overall pit slope angle is 45°, the total value of pit determined by the floating cone algorithm in Lakhs of rupees is _____

Ans: (25 to 27)

33. A mine is being developed by bord and pillar method with a gallery size of 4.8 m ×4 m. The mine operates in 3 shifts per day and 6 faces are blasted per shift. The average pull per round of blast is 1.2 m and the bulk density of coal is 1.4 t/m3. If the OMS is 2.5, then the average manpower deployed in the development section per shift is ______

Ans: (46 to 47)

34. Consider the following linear programming problem:

Maximize Z = 6X + 10Y

Subject to X ≤ 4

                  Y ≤ 6

                 3X + 2Y ≤ 18

                 X ≥ 0,  Y≥0

The maximum value of the objective function is ______

Ans: (71 to 73)

35. A mining company having three mines A, B and C supplies coal to three power plants P, Q and R located close to the mines. The daily production capacities of the three mines in tonnes are 700, 1200 and 1100 respectively. The daily requirements at the power plants in tones are 1000, 1000, and 1000 respectively. The transportation costs in rupees per tonne is given in the matrix below:

The total cost of coal transportation in rupees from the three mines to three power plants using the least-cost method is ______

Ans: (65000 to 67000)

36. The series-parallel configuration of a system, consisting of 6 independent components A, B, C, D, E and F with their individual reliability, is

Shown in the figure :

The reliability of the system is _____

Ans: (0.96 to 0.97)

37. 500 coal miners were randomly selected from an underground coal mine. It was found that 50 workers experienced an injury in the year 2014. The distribution of injury based on younger age group (age ≤ 40 years) and older age group (age > 40 years) generated the following cross classification table.

The odd of injury for the younger age group compared to the older age group is _______

Ans: (1.6 to 1.7)

38. A bord and pillar panel is being planned at a depth of 300 m. The dimension of square pillar is 35 m centre-to-centre. The average unit weight of the overburden rock is 25 kN/m3. If the strength of the pillar is 14.0 MPa,the gallery width in m for a safety factor of 1.3 is _____

Ans: (5.5 to 6.0)

39. A sandstone sample having 15% moisture content and volume of 75 cm3 weighs 180 g. If the grain density is 2.6 g/cm3, porosity of the sample in % is _______

Ans: (19.5 to 20)

40. Let σ1 and σ3 are major and minor principal stresses respectively. The equation σ1 = f(σ3) denotes the failure envelop of a rock as shown in the figure. Match the zones (P, Q, R and S) with the legend code.

(A)  P-1, Q-2, R-4, S-3

(B)  P-3, Q-1, R-4, S-2

(C)  P-3, Q-1, R-2, S-4

(D)  P-1, Q-4, R-3, S-2

Ans: (B)

41. A blasted muck of mass m is being lifted from a shaft of diameter d by an arrangement of two pulleys as shown in the figure. Ignoring friction in the pulleys, as the height h decreases, tension in the ropes

(A)  increases

(B)  decreases

(C)  remains constant

(D)  increases until h > d, then decreases

Ans: (A)

42. The longitudinal section of stope is given in the figure. Match the different labeled stope features (P, Q, R, S and T) with their corresponding nomenclatures.

(A)  P-2, Q-3, R-1, S-5, T-4

(B)  P-5, Q-1, R-2, S-3, T-4

(C)  P-3, Q-5, R-4, S-2, T-1

(D)  P-1, Q-5, R-3, S-4, T-2

Ans: (C)

43. To break a volume of 30000 cubic meter of overburden per month in an open cast mine, the number of blast hole drills required for the following data is _____

Spacing and burden of blast holes : 6.0 m × 4.0 m

Hours scheduled per shift            : 5

Number of shifts per day             : 2

Weeks per month                         : 4

Drilling days per week                 : 5

Drilling rate                                : 30.67 m/h

Ans: (1 to 3)

44. Two inclined coal seams with their accesses are shown in the figure. Match the labeled access (P, Q, R, S) with their corresponding names.

(A)  P-4, Q-3, R-1, S-2

(B)  P-4, Q-3, R-2, S-1

(C)  P-3, Q-4, S-2, R-1

(D)  P-3, Q-4, R-2, S-1

Ans: (D)

45. Ground reaction curve (GRC) of a tunnel roof under hydrostatic stress field is given b y pg = 10 – 0.75u, where pg is the required support pressure in MPa and u is radial displacement in mm. A uniform support is installed at the boundary of the tunnel providing support reaction (SR) as ps = 1.5 – 3.0, for u ≥ 2 mm. Considering GRC = SR, the support pressure in MPa is _____

Ans: (5.5 to 6.0)

46. If the rank of the following matrix is less than 3, the values of x are 

(A)  1, −1/2

(B)  1, 1/2    

(C)  2, −1/4

(D)  2, −3/4

Ans: (A)

47. The discharge rate of a water pump is 0.25 m3/s. The diameter of the discharge and suction nozzles are 300 and 350 respectively. The measured pressure at the discharge end located 0.25 m above the centerline of the impeller is 150 kN/m2 and the pressure at the suction gage located at the centre line of the impeller 20 kN/m2. Specific weight of water is 9810 N/m3 The total dynamic head for the above installation in m is ______

Ans: (13.5 to 14.0)

48. In a mine, 200 and 250 persons are deployed in t he Panels A and B (shown in figure) respectively in the largest shift. The panel produce 400 and 500 tonne/day respectively. The resistances of panels A and B are 0.3 ns2m−8 and 0.4 Ns2m−8 respectively and the combined resistance of shaft and trunk airways is 0.5 Ns2m−8. The operating static pressure of the fan in Pa to provide the minimum air quantities in the panels as per CMR 1957 is ____

Ans: (1185 to 1189)

49. In an auxiliary ventilation system, a fan is installed inside a 100 m long and 600 mm diameter duct to ventilate a blind heading face. The frictional coefficient of the duct is 0.0066 Ns2m4 and the static pressure characteristic of the fan is represented by :

Ps = 5Q2 – 250Q + 1000

where, Ps is in Pa and Q is in m3/s. The quantity of air delivered by the fan in m3/s is _______

Ans: (2.5 to 2.8)

50. A stream flowing at 15 m3/s has a tributary feeding into it with a flow rate of 7 m3/s. The concentrations of chloride at the upstream of the junction and that of the tributary are 30 mg/L, and 50 mg/L respectively. Treating chloride as conservative substance and assuming complete mixing of two stream, the concentration of chloride in mg/L at the downstream is ______

Ans: (36 to 37)

51. A sample of mine water has 100 mg/L of Ca2+ and 10 mg/L of Mg2+. The equivalent weights of Ca2+ and Mg2+ are 20 mg/meq and 12.2 mg/meq respectively. The hardness of mine water in unit of mg/L as CaCO3 is _______

Ans: (290 to 292)

52. A 1.1 m wide belt conveyor carries materials of bulk density 1.35 t/m3 at a speed of 1.75 m/s. The average cross-sectional area of material is equal to w2/11, where w is the width of the belt in m. The carrying capacity of the conveyor in t/h is ______

Ans: (935 to 936)

53. In a book of 600 pages, there are 60 typographical errors. Assuming Poisson distribution for the number of errors per page, the probability of no errors ini randomly chosen 4 pages is ______

Ans: (0.66 to 0.68)

54. Match the special methods of shaft sinking with rock mass conditions and scope of application.

(A)  A-S-3, B-R-2, C-Q-1, D-P-4

(B)  A-P-2, B-Q-1, C-S-4, D-R-3

(C)  A-R-3, B-P-1, C-S-2, D-Q-4

(D)  A-S-4, B-Q-1, C-P-2, D-R-3

Ans: (D)

55. A wheel of radius 0.5 m rotates under a moment of 2000 N-m as shown in the figure. A block brake is used to stop the wheel. If the coefficient of static friction between the wheel and the block brake is 0.3, the smallest force of P in N required to stop the wheel is _______

Ans: (5975 to 5990)

56. The bacteria in milk are destroyed when it ____ heated to 80 degree Celsius.

(A)  would be

(B)  will be

(C)  is

(D)  was

Ans: (C)

57. _______ with someone else’s email account is now a very serious offence.

(A)  Involving

(B)  Assisting

(C)  Tampering

(D)  Incubating

Ans: (C)

58. Consider the following sentences:

All benches are beds. No bed is a bulb. Some bulbs are lamps.

Which of the following can be inferred?

i. Some beds are lamps.

ii. Some lamps are beds.

(A)  Only i

(B)  Only ii

(C)  Both i and ii

(D)  Neither i nor ii

Ans: (D)

59. If the radius of a right circular cone is increased by 50%, its volume increases by

(A)  75%

(B)  100%

(C)  125%

(D)  237.5%

Ans: (C)

60. The following sequence of numbers is arranged in increasing order: 1, x, x, x, y, y, 9, 16, 18. Given that the mean and median are equal, and are also equal to twice the mode, the value of y is

(A)  5

(B)  6

(C)  7

(D)  8

Ans: (D)

61. The old concert hall was demolished because of fears that the foundation would be affected by the construction of the new metro line in the area. Modern technology for underground metro construction tried to mitigate the impact of pressurized air pockets created by the excavation of large amounts of soil. But even with these safeguards, it was feared that the soil below the concert hall would not be stable.

From this, one can infer that

(A)  the foundations of old buildings create pressurized air pockets underground, which are difficult to handle during metro construction.

(B)  metro construction has to be done carefully considering its impact on the foundations of existing buildings.

(C)  old buildings in an area form an impossible hurdle to metro construction in that area.

(D)  pressurized air can be used to excavate large amounts of soil from underground areas.

Ans: (B)

62. Students applying for hostel rooms are allotted rooms in order of seniority. Students already staying in a room will move if they get a room in their preferred list. .Preferences of lower ranked applicants are ignored during allocation.

Given that data below, which room will Ajit stay in?

(A)  P

(B)  Q

(C)  R

(D)  S

Ans: (B)

63. The last digit (2171)7 + (2172)9 + (2173)11 + (2174)13 is

(A)  2

(B)  4

(C)  6

(D)  8

Ans: (B)

64. Two machines M1 and M2 are able to execute any of four jobs P, Q, R and S. The machines can perform one job on one object at a time. Jobs P, Q, R and S take 30 minutes, 20 minutes, 60 minutes and 15 minutes each respectively. There are 10 objects each requiring exactly 1 job. Job P is to be performed on 2 objects, Job Q on 3 objects, Job R on 1 object and Job S on 4 objects. What is the minimum time needed to complete all the jobs?

(A)  2 hours

(B)  2.5 hours

(C)  3 hours

(D)  3.5 hours

Ans: (A)

65. The bar graph below shows the output of five carpenters over one month, each of whom made different items of furniture: chairs, tables, and beds.

Consider the following statements.

i. The number of beds made by carpenter C2 is exactly the same as the number of tables made by carpenter C3.

ii. The total number of chairs made by all carpenters is less than the total number of tables.

Which one of the following is true?

(A)  Only i

(B)  Only ii

(C)  Both i and ii

(D)  Neither i nor ii

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...