AIIMS Practice General Knowledge, Aptitude & Logical Thinking – 1

AIIMS Practice General Knowledge, Aptitude & Logical Thinking – 1

1. Who amongst the following was a Nobel Prize winner ?

(a)  Jimmy Carter

(b) George Bush

(c) Bill Clinton

(d) Richard Nixon

Answer: (a)

2. Which of the following Cups is NOT associated with the game of football ?

(a) Subroto Cup

(b) Agha Khan Cup

(c) Durand Cup

(d) Rovers Cup

Answer: (b)

3. Which of the following represents ‘T’ in the abbreviation ‘WTO’ , the name we hear vary often in the media ?

(a) Transfer

(b) Travel

(c) Trade

(d) Technology

Answer: (c)

4. Which is the highest plateau in the world ?

(a) Pamir

(b) Tibet

(c) Ladakh

(d) Gilgit

Answer: (b)

5. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros?

(a) Dudwa

(b) Rhinoceros

(c) Kaziranga

(d) Gir

Answer: (c)

6. Tsunamis are huge sea waves caused by:

(a) Earthquakes

(b) Volcanoes

(c) Winds

(d) Icebergs

Answer: (a)

7. Vitamin A is abundantly found in ……..

(a) Brinjal

(b) Tomato

(c) Carrot

(d) Cabbage

Answer: (c)

8. The famous Lagoon lake of India is

(a) Dal  Lake

(b) Chilika  Lake

(c) Pulicat  Lake

(d) Manassarovar

Answer: (c)

9. The Konkan Railway runs between

(a) Roha and Mangalore

(b) Pune and Mangalore

(c) Mumbai and Panaji

(d) Panaji and Mangalore

Answer: (a)

10. The Sun Temple is located at

(a) Bhubaneswar

(b) Konark

(c) Mahabalipuram

(d) Mathura

Answer: (b)

11. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

850    600   550    500   475   462.5   456.25

(a) 600

(b) 550

(c) 500

(d) 4625

Answer: (a)

12. In a row of children Ravi is fourth form right and Shyam is second from left. When they interchange positions Ravi is ninth from right. What will be Shyam position from left?

(a) Fifth

(b) Sixth

(c) Seventh

(d) Eighth

Answer: (c)

13. The nubmer of marble slabs of size 20 cm × 30 cm required to pave the floor of a square room of side 3 meters is

(a) 100

(b) 150

(c) 225

(d) 25

Answer: (b)

14. In the following series what is last number 43, 31, 20, 10, ____

(a) 9

(b) 1

(c) 8

(d) 2

Answer: (b)

15. There is some relationship between following pairs, find the odd one

(a) 22, 37

(b) 48, 63

(c) 57, 72

(d) 82, 98

Answer: (d)

16. Find the missing nubmer in the given series- 600, 300, ?, 25, 5

(a) 100

(b) 150

(c) 75

(d) None of these is correct

Answer: (a)

17. Akash purchase 150 quintal of sugar. He sold 1/3rd of it at a loss of 10%. At what profit of percentage must be sell the remaining sugar so that he can make 20% profit on the whole.

(a) 25%

(b) 30%

(c) 35%

(d) None of these is correct

Answer: (c)

18. The volume of a perfect circular cylinder is 9πh metre. When h is its height in meters, then the diameter of the base the cylinder is equal to

(a) 2 m

(b) 4 m

(c) 6 m

(d) 8 m

Answer: (c)

19. A number is first increased by 20% and then reduced by 20%. What would be the percentage change in the number?

(a) 0

(b) 2

(c) 4

(d) 6

Answer: (c)

20. A sum of Rs. 600/- is lent at 5% simple interest per annum. The sum will be doubled in

(a) 10 years

(b) 15 years

(c) 20 years

(d) 25 years

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...