Airforce Common Admission Test-2015 Question Paper With Answer Key

Airforce Common Admission Test-2015

 

Directions (Qs. 1 to 4) : Which word or words explains the meaning of the following idioms :

1. A fool’s errand

(a)  A blunder

(b)  An impossible task

(c)  A useless undertaking

(d)  None of these

Answer: (b)

2. To flog a dead horse

(a)  To act in a foolish way

(b)  To waste one’s efforts

(c)  To revive interest in an old subject

(d)  To revive old memories

Answer: (b)

3. The alpha and the omega

(a)  The beginning and the end

(b)  A nice act

(c)  The stars and the moon

(d)  Very costly

Answer: (a)

4. A bull in a china shop

(a)  A person who is very ugly but loves the beautiful things of life

(b)  A person who takes a sadistic delight in harming innocent people

(c)  A person who becomes too excited where no excitement is warranted

(d)  A rough and clumsy person at a place where skill and care are required

Answer: (d)

Directions (Qs. 5 to 8) : Choose the word the best defines the given phrases

5. To hold something in leash

(a)  To restrain

(b)  To disappoint

(c)  To dismiss

(d)  To discourage

Answer: (a)

6. To talk through one’s hat

(a)  To speak fluently

(b)  To talk nonsense

(c)  To talk wisdom

(d)  To speak at random

Answer: (b)

7. To throw up the sponge

(a)  To surrender or give up a contest

(b)  To offer a challenge

(c)  To become utterly disappointed

(d)  To maintain grit and enthusiasm until the end

Answer: (a)

8. To get into hot waters

(a)  To be impatient

(b)  To suffer a huge financial loss

(c)  To get into trouble

(d)  To be in a confused state of mind

Answer: (c)

Directions (Qs. 9 to 13): Choose the correctly spelt word :

9.

(a)  Dolorous

(b)  Dolurous

(c)  Doloreus

(d)  Delorious

Answer: (a)

10.

(a)  Condiut

(b)  Conduit

(c)  Connduit

(d)  Condeut

Answer: (b)

11.

(a)  Gragarious

(b)  Gragerious

(c)  Gregarious

(d)  Grigareous

Answer: (c)

12.

(a)  Intrensic

(b)  Intrinsic

(c)  Entrensic

(d)  Entrinsec

Answer: (b)

13.

(a)  Speulchral

(b)  Sepalchrle

(c)  Sepalchral

(d)  Sepulchrle

Answer: (a)

Directions (Qs. 14 to 16) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it :

   Patience is better than wisdom : An ounce of patience is worth a pound of brains. All men praise patience, but few can practice it. It is a medicine which is good for all diseases, but it is not every garden that grows the herbs to make it with. Many people are born crying, live complaining and die disappointed. They think every other person’s burden to be light and their own feathers to be heavy as lead, and yet if the truth were known, it is their fancy rather than their fate that makes things go so hard with them. Many would be well off than what they think of.

14. Which of the following is the most suitable explanation to the author’s remark that an “ounce of patience is worth a pound of brains”?

(a)  Wisdom can only be attained by practising patience.

(b)  Patience comes first, wisdom next.

(c)  Patience is essential for every achievement in life.

(d)  Without patience wisdom cannot be used properly.

Answer: (d)

15. Which one is the most likely explanation, among the following, of the author’s metaphorical statement that “it is not every garden that grows the herbs to make it with”?

(a)  Patience is a must for solving all our problems in life.

(b)  Patience is a rare herb that cures all diseases.

(c)  Patience is virtue of a highest order.

(d)  It is only a small number of people that are found observing patience in life.

Answer: (d)

16. The writer’s remarks, “They think every person’s burden to be light and their own feathers to be as heavy as lead” is very significant. It means

(a)  They are always worried and dejected.

(b)  The consider their own problems to be difficult to solve as compared with problems of other people.

(c)  They feel that they alone face serious problems while others have a nice time.

(d)  They remain very much worried about their own problems.

Answer: (b)

Directions (Qs. 17 to 20) : Choose the word which is nearest in meaning to the given word :

17. Anathema

(a)  Religious Chant

(b)  Pun

(c)  Musical Subject

(d)  Curse

Answer: (d)

18. Debilitate

(a)  Weaken

(b)  Attack

(c)  Surmount

(d)  Destroy

Answer: (a)

19. Penchant

(a)  Liking

(b)  Eagerness

(c)  Disability

(d)  Keenness

Answer: (a)

20. Nebulous

(a)  Tiny

(b)  Vague

(c)  Insignificant

(d)  Inadequate

Answer: (b)

Directions (Qs. 21 to 24) : Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word :

21. Insolent

(a)  Sullen

(b)  Affable

(c)  Determined

(d)  Rich

Answer: (b)

22. Sceptic

(a)  Cryptic

(b)  Believer

(c)  Support

(d)  Eminent

Answer: (b)

23. Refractory

(a)  Refreshing

(b)  Burdensome

(c)  Privileged

(d)  Manageable

Answer: (d)

24. Acrimonious

(a)  Legal

(b)  Severe

(c)  Cursive

(d)  Harmonious

Answer: (d)

Directions (Qs. 25 to 30) : Select the most appropriate word from the options against each number :

   Life is an ….(25)…. series of challenges and opportunities to be seized. You have to plan for exercising the right career choices and ….(26)…. the right opportunities. Planned …(27)… rather than a hasty decision is ….(28)… as far as your career is concerned. You need to …(29)…. what occupational groups, ….(30)…. and type of organizations are suitable for you.

25.

(a)  enticing

(b)  exciting

(c)  encharming

(d)  enhancing

Answer: (b)

26.

(a)  catching

(b)  offsetting

(c)  grabbing

(d)  conceiving

Answer: (c)

27.

(a)  delay

(b)  hindrance

(c)  application

(d)  execution

Answer: (d)

28.

(a)  desirable

(b)  deciphered

(c)  inevitable

(d)  acceptable

Answer: (a)

29.

(a)  check

(b)  classify

(c)  divide

(d)  analyze

Answer: (a)

30.

(a)  specifications

(b)  limitations

(c)  qualifications

(d)  identification

Answer: (a)

Directions (Qs. 31 to 65) : Choose the most appropriate answer :

31. Todar Mal was associated with ______ in Akbar’s durbar.

(a)  Music

(b)  Literature

(c)  Finance

(d)  Law Reforms

Answer: (c)

32. Mahatma Gandhi left South Africa to return to India in

(a)  1911

(b)  1915

(c)  1917

(d)  1919

Answer: (b)

33. Who was the Viceroy when the Simon Commission visited India?

(a)  Lord Chelmsford

(b)  Lord Reading

(c)  Lord Irwin

(d)  Lord Wellington

Answer: (c)

34. Think tank of Government of India that replaced Planning Commission on January 01, 2015 is

(a)  NITI Vakya

(b)  NITI Dharma

(c)  NITI Vajpayee

(d)  NITI Aayog

Answer: (d)

35. What is the name of ‘Innovative Council’ Proposed in the Rail Budget 2015 to promote innovation?

(a)  Rail Tech

(b)  Sankalp

(c)  Kayakalp

(d)  Navachar

Answer: (c)

36. Animals active at night are called

(a)  Diurnal

(b)  Nocturnal

(c)  Parasites

(d)  Nacto-diurnal

Answer: (b)

37. Which city will host the 2022 Commonwealth Games ?

(a)  Gold Coast, Australia

(b)  Durban, South Africa

(c)  Lusaka, Zambia

(d)  Nairobi, Kenya

Answer: (b)

38. Serena Williams defeated _______ to win the women’s singles title of Australian Open 2015

(a)  Venus Williams

(b)  Sania Mirza

(c)  Maria Sharapova

(d)  Ana Ivanovic

Answer: (c)

39. Lines joining places of equal temperature are called

(a)  Isotherms

(b)  Isohyets

(c)  Isomers

(d)  Isobars

Answer: (a)

40. Sir C. V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation ?

(a)  Scattering

(b)  Diffraction

(c)  Interference

(d)  Polarization

Answer: (a)

41. Natural radioactivity was discovered by

(a)  Marie Curie

(b)  Earnest Rutherford

(c)  Henry Bacquerel

(d)  Enrico Fermi

Answer: (c)

42. Recently tested Agni-V missile is capable of carrying nuclear payload of

(a)  1000 kg

(b)  1500 kg

(c)  2000 kg

(d)  2500 kg

Answer: (b)

43. How many days moon takes to revolve around the earth ?

(a) 

(b)  

(c) 

(d) 

Answer: (b)

44. In which atmospheric layer are the communication satellites located ?

(a)  Stratosphere

(b)  Ionosphere

(c)  Troposphere

(d)  Mesosphere

Answer: (*)

45. Vinod Mehta, an eminent Indian journalist and founder editor-in-chief of ‘Outlook’, published his autobiography by the name of

(a)  Lucknow Boy: A Memoir

(b)  One Life is Not Enough

(c)  Accidental Prime Minister

(d)  The Substance and the Shadow

Answer: (a)

46. The book, ‘Born Again on the Mountain’ is authored by

(a)  Pooja Rani

(b)  Arunima Sinha

(c)  Bachendri Pal

(d)  Urbashi Lal

Answer: (b)

47. Which of the following Asian countries celebrates its Independence Day on 4 February?

(a)  Sri Lanka

(b)  Bahrain

(c)  Cambodia

(d)  Bangladesh

Answer: (a)

48. Who was been awarded the Dada Saheb Phalke Award for the year 2014?

(a)  Pran

(b)  Shashi Kapoor

(c)  Dilip Kumar

(d)  Amitabh Bachchan

Answer: (b)

49. The Russian name of INS Vikramaditya is

(a)  Admiral Groshkov

(b)  Admiral Gorbachev

(c)  Admiral Nakimov

(d)  Admiral Petr Bezobrazov

Answer: (a)

50. The present chairman of ISRO is

(a)  MYS Prasad

(b)  Shailesh Nayak

(c)  A. S. Kiran Kumar

(d)  K. Radhakrishnan

Answer: (c)

51. Indian-American music composer, Ricky Kej has won the Grammy Award for the album

(a)  In the Lonely Hour

(b)  Morning Phase

(c)  Beyonce

(d)  Winds of Samsara

Answer: (d)

52. A train covers a distance of 12 km in 10 min. If it takes 6 sec to p as a telegraph post, the length of the train is

(a)  90 m

(b)  100 m

(c)  120 m

(d)  140 m

Answer: (c)

53. The average weight of 50 boys in a class is 45 kg. When one boy leaves the class, the average reduces by 100g. Find the weight of the boy who left the class.

(a)  50 kg

(b)  50.8 kg

(c)  49 kg

(d)  49.9 kg

Answer: (d)

54. A train 150 m long is running with a speed of 68 km/h. In what time will it pass a man who is running at 8 km/h in the same direction in which the train is going?

(a)  8 sec

(b)  8.5 sec

(c)  9 sec

(d)  9.5 sec

Answer: (c)

55. The price of an item is decreased by 25%. What percent increase must be done in new price to get the original price ?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

56. A sum was invested for 3 years at simple interest at a certain rate. Had it been invested at 4% higher rate of interest, it would have fetched Rs. 600 more. The sum is

(a)  Rs.4000

(b)  Rs .4950

(c)  Rs. 5000

(d)  Rs. 5150

Answer: (c)

57. A’s salary is 50% more than B’s. How much percent is B’s salary less than A’s?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

58. A man lent a sum of money at the rate of simple interest of 4%. If the interest for 8 years is Rs. 340 less than the principal, the principal is

(a)  Rs. 500

(b)  Rs. 520

(c)  Rs. 540

(d)  Rs. 560

Answer: (a)

59. A does 1/2 as much work as B and C does 1/2 as much work as A and B together. If C alone can finish the work in 40 days, then together all will finish the work in

(a)  30 days

(b) 

(c)  15 days

(d)  20 days

Answer: (b)

60. In a mixture of 35 litres, the ratio of m ilk and water is 4 : 1. If 7 litres of water is added to the mixture, the ratio of milk and water of the new mixture will be

(a)  2 : 1

(b)  1 : 2

(c)  4 : 5

(d)  5 : 4

Answer: (a)

61. Anmol sold two items for Rs. 1000 each. On one, he gained 10% and on other, he lost 10%. How much did he gain or lose in the whole transaction ?

(a)  profit, 0.95%

(b)  loss, 1%

(c)  profit, 10%

(d)  loss, 10%

Answer: (b)

62. A can do 1/2 of a piece of work in 8 days while B can do 1/3 of the same work in 8 days. In how many days can both do it together?

(a)  9.6 days

(b)  10.5 days

(c)  11.2 days

(d)  16 days

Answer: (a)

63. A boat travels upstream from B to A and downstream from A to B in 3 hours. If the speed of the boat in still water is 9 Km/h and the speed of the current is 3 Km/h, the distance between A and B is

(a)  9 km

(b)  10 km

(c)  11 km

(d)  12 km

Answer: (d)

64. If the selling price is doubled, the profit triples. The profit percent is

(a) 

(b)  150%

(c)  100%

(d)  90%

Answer: (c)

65. A steamer moves with a speed of 4.5 km/h in still water to a certain upstream point and comes back to the starting point in a river which flows at 1.5 km/h. The average speed of steamer for the total journey is

(a)  12 km/h

(b)  9 km/h

(c)  6 km/h

(d)  4 km/h

Answer: (d)

Directions (Qs. 66 to 70): In each of the following questions, find out the alternative which will replace the questions mark.

66. Zenith : Nadir : : ? : ?

(a)  Indigent : Poverty

(b)  Zeal : Eagerness

(c)  Success : Peak

(d)  Genuine : Phony

Answer: (d)

67. Graceful : Clumsy : ? : ?

(a)  Horror : Sympathy

(b)  Laugh : Cry

(c)  Recapitulate : Synopsis

(d)  Encumber : Burden

Answer: (b)

68. Blizzard : Freeze : ? : ?

(a)  Insult : Humiliation

(b)  Bad : Immoral

(c)  Caution : Careless

(d)  Jealousy : Respect

Answer: (a)

69. Capriciousness : Reliability : ? : ?

(a)  Heated : Boiling

(b)  Tenacious : Practically

(c)  Arbitrary : Whimsical

(d)  Unreliable : Inhuman

Answer: (b)

70. Pedagogy : Teaching : ? : ?

(a)  Telepathy  : Emotions

(b)  Radiology : Sound

(c)  Mycology : Fossils

(d)  Entomology : Insects

Answer: (d)

Directions (Qs. 71 to 75) : In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

71.

(a)  Brass

(b)  Bronze

(c)  Silver

(d)  Steel

Answer: (c)

72.

(a)  Documentary

(b)  Puppet

(c)  Commentary

(d)  Feature

Answer: (c)

73.

(a)  Deccan

(b)  Kaas

(c)  Chhota Nagpur

(d)  Nanda Devi

Answer: (d)

74. 

(a)  Niagara

(b)  Alamere

(c)  Kempty

(d)  Andes

Answer: (d)

75.

(a)  Small Betrayals

(b)  We Indians

(c)  Shooting from the Hip

(d)  Surviving Men

Answer: (d)

Directions (Qs. 76 to 80): Each of the following questions consists of five figures marked 1, 2, 3, 4,  and 5 called the Problem Figures followed by four figures marked (a), (b), (c),  and (d) called the Answer Figures. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

76.

Answer: (a)

77.

Answer: (c)

78.

Answer: (a)

79.

Answer: (d)

80.

Answer: (c)

Directions (Qs. 81 to 85) : Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter-linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c) or (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

81. Which of the following diagrams indicates the best relation between Females, Doctors, and Patients ?

 

Answer: (c)

82. Which of the following diagrams indicates the best relation between Doctors, Teachers and Patients?

Answer: (d)

83. Which of the following diagrams indicates the best relation between Steel, Wood and Building Material?

Answer: (a)

84. Which of the following diagrams indicates the best relation between Males, Fathers and Human Being?

Answer: (c)

85. Which of the following diagrams indicates the best relation between Detectives, Spies and Men with Beards?

Answer: (d)

Directions (Qs. 86 to 90) : In each problem out of the four figures marked (a) (b) (c) and (d), three are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.

86.

Answer: (c)

87.

Answer: (b)

88.

Answer: (d)

89.

Answer: (a)

90. 

.

Answer: (b)

Directions (Qs. 91 to 95) : Each of the following questions consists of two sets of figures. Figures 1, 2, 3 and 4 constitute the Problem set while figures (a), (b), (c) and (d) constitute the Answer Set. There is a definite relationship between figures (1) and (2). Establish a similar relationship between figures (3) and (4) by selecting a suitable figure from the Answer Set that would replace the question mark (?) in Fig. (4).

91.

Answer: (c)

92.

Answer: (b)

93. 

Answer: (a)

94.

Answer: (c)

95.

Answer: (d)

Directions (Qs. 96 to 100) : In each of the following questions, select a figure from amongst the four alternatives, which when p laced in the blank space of figure (X) would complete the pattern.

96.

Answer: (d)

97.

Answer: (c)

98.

Answer: (d)

99. 

Answer: (b)

100.

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...