Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2014 Question Paper With Answer Key

Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2014
Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2014 Question Paper With Answer Key

Air Force Common Admission Test

(AFCAT) -1/2014

Directions (Qs. 1 to 4): Read the following passage carefully and answer the questions given below:

   And then Gandhi came. He was like a powerful current of fresh air that made us stretch ourselves and take deep breaths, like a beam of light that pierced the darkness and removed the scales from our eyes, like a whirlwind that upset many things but most of all the working of people’s minds. He did not descend from the top; he seemed to emerge from the millions of India, speaking their language and incessantly drawing attention to them and their appalling condition. Get off the back of these peasants and workers, he told us, all of you who live b their exploitation; get rid of the system that produces this poverty and misery.

1. Gandhi came like a powerful current of fresh air and ……

(A)  awakened us to the plight of the masses in the grip of oppressors

(B)  made us patriotic

(C)  emboldened us to attack and destroy the oppressors

(D)  praised our culture

Answer: (A)

2. The rise of Gandhi ………

(A)  shocked people

(B)  made India powerful

(C)  made the condemnation of the exploiter final

(D)  made women feel secure

Answer: (C)

3. Gandhi fought the ………..

(A)  rich

(B)  oppressor

(C)  apathetic masses

(D)  unjust system

Answer: (D)

4. The conspicuous role of Gandhi is that of a ……..

(A)  father

(B)  reformer

(C)  teacher

(D)  liberator

Answer: (B)

Directions (Qs. 5 to 10): Select the most appropriate word from the options against each number:

   Those living in the slums are 5 and tough because they are totally 6 to the vagaries and hardships of life. The rising sun 7 the day and the setting sun closes the day for them. It is like a drama where the curtain 8 up in the morning and comes down in the evening. They don’t 9 hypertension and heart attacks because there is, after all 10 to worry about.

5.

(A)  Poor

(B)  Sick

(C)  Hardy

(D)  Weak

Answer: (A)

6.

(A)  Dependent

(B)  Independent

(C)  Exposed

(D)  Tried

Answer: (C)

7.

(A)  Heralds

(B)  Herald

(C)  Bring

(D)  Brings

Answer: (A)

8.

(A)  Hangs

(B)  Hand

(C)  Goes

(D)  Shines

Answer: (C)

9.

(A)  Know

(B)  Get

(C)  Think

(D)  Have

Answer: (D)

10.

(A)  Everything

(B)  Something

(C)  Somewhere

(D)  Nothing

Answer: (D)

Directions (Qs. 11 to 12): Choose the word which is nearest in meaning to the given word.

11. ‘TRANSGRESSOR’

(A)  Passenger

(B)  Law-breaker

(C)  Protector

(D)  Comrade

Answer: (B)

12. ‘EGREGIOUS’

(A)  Common

(B)  Social

(C)  Plain

(D)  Atrocious

Answer: (D)

Directions (Qs. 13 to 15): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word.

13. ‘PREDILECTION’

(A)  Oblivion

(B)  Objectivity

(C)  Aversion

(D)  Defeat

Answer: (C)

14. ‘CACOPHONOUS’

(A)  Tamed

(B)  Harmonius

(C)  Domestic

(D)  Silent

Answer: (B)

15. ‘CALUMNY’

(A)  Apology

(B)  Eulogy

(C)  Enjoyment

(D)  Reservation

Answer: (B)

Directions (Qs. 16 to 20): Choose the word that best defines the given phrase.

16. ‘Able to use both hands alike’

(A)  Dexterous

(B)  Ambidextrous

(C)  Skilful

(D)  Expert

Answer: (B)

17. ‘A written account of the life of an individual’

(A)  Autobiography

(B)  Epigraph

(C)  Biography

(D)  Novel

Answer: (C)

18. ‘The identification of a disease by its symptoms’

(A)  Prescription

(B)  Prognosis

(C)  Diagnosis

(D)  Biopsy

Answer: (C)

19. ‘Prolonged inability to sleep’

(A)  Amnesia

(B)  Utopia

(C)  Nausea

(D)  Insomnia

Answer: (D)

20. ‘A style in which a writer makes a display of his knowledge’

(A)  Verbose

(B)  Pedantic

(C)  Ornate

(D)  Pompous

Answer: (B)

Directions (Qs. 21 to 25): Choose the correctly spelt word.

21. The school alumni gathering put us in a _______ mood.

(A)  Remniscent

(B)  Reminisent

(C)  Reminiscent

(D)  Reminicent

Answer: (C)

22. ‘God is a Dead’ is a ________ statement.

(A)  Blasphemus

(B)  Blaphemous           

(C)  Blasphemous

(D)  Blosphemos

Answer: (C)

23. The threat of an epidemic caused great alarm and ________.

(A)  Trepidation

(B)  Terpidation

(C)  Trepidition

(D)  Trepidattion

Answer: (A)

24. The din caused by the children howling is enough to ______ the dead.

(A)  Ressurect

(B)  Resurrect

(C)  Resurect

(D)  Resurecct

Answer: (B)

25. Can you ______ the car into that parking spot?

(A)  Manuer

(B)  Manever

(C)  Manoeuvre

(D)  Manuver

Answer: (C)

Directions (Qs. 26 to 47): Choose the appropriate answer.

26. Who was the Governor-General of India during the ‘Sepoy Mutiny’?

(A)  Lord Dalhousie

(B)  Lord Harding

(C)  Lord Canning

(D)  Lord Lytton.

Answer: (C)

27. Which of the following statements is incorrect?

(A)  Goa attained full statehood in 1987

(B)  Diu is an island in the Gulf of Khambhat

(C)  Daman & Diu were separated from Goa by the 56th Amendment of the Constitution of India

(D)  Dadar & Nagar Haveli were under French colonial rule till 1954.

Answer: (D)

28. On which river is Washington DC situated?

(A)  Potomac

(B)  Irrawaddy

(C)  Mississippi

(D)  Hudson

Answer: (A)

29. When body is accelerated ………

(A)  Its velocity never changes

(B)  Its speed will always changes

(C)  Its direction always changes

(D)  Its speed may or may not change

Answer: (B)

30. Which of the following is not an agency of UN?

(A)  World Bank

(B)  International Atomic Energy Agency

(C)  Universal Postal Union

(D)  None of the above

Answer: (D)

31. Which kind of missile of BRAHMOS?

(A)  Medium range ballistic missile

(B)  Supersonic cruise missile

(C)  Short range tactical missile

(D)  Ultrasonic cruise missile

Answer: (B)

32. Which of the following is not a unit of energy?

(A)  Calorie

(B)  Joule

(C)  Electron volt

(D)  Watt

Answer: (C)

33. Who among the following has been called the ‘Napoleon of India’?

(A)  Ashoka

(B)  Samudragupta

(C)  Chandragupta

(D)  Harshavardhana

Answer: (B)

34. Who is known as the ‘Grand Old man of India’?

(A)  Dadabhai Naoroji

(B)  Gopal Krishna Gokhale

(C)  Bal Gangadhar Tilak

(D)  A. O. Hume

Answer: (A)

35. Which amongst t he following has the power to regulate the right of citizenship in India?

(A)  Union Cabinet

(B)  Parliament

(C)  Supreme Court

(D)  Law Commission

Answer: (B)

36. The Baglihar Hydroelectric power project in J & K is built across the river ……….

(A)  Beas

(B)  Chenab

(C)  Jhelum

(D)  Sutlej

Answer: (B)

37. Which Indian sportsperson was appointed ‘Messenger of Peace’ in 2001 by the UN?

(A)  Prakash Padukone

(B)  Vishwanathan Anand

(C)  Sachin Tendulkar

(D)  Vijay Amritraj

Answer: (D)

38. Indian Women’s hockey team secured which of the following position in Asian Champions Trophy, 2013?

(A)  First

(B)  Second

(C)  Third

(D)  Fourth

Answer: (C)

39. Which is the longest bone in the human body?

(A)  Fibula

(B)  Radius

(C)  Stapes

(D)  Femur

Answer: (D)

40. A US team of scientist has found that the mechanism responsible for the ageing process is located ………..

(A)  Inside the face

(B)  Inside the skin

(C)  Inside the brain

(D)  Inside the heart

Answer: (C)

41. The outer most layer of the Sun is known as ……….

(A)  Corona

(B)  Photosphere

(C)  Chromosphere

(D)  Granule

Answer: (A)

42. Indian Institute of Science, Bangalore was founded by …….

(A)  CV Raman

(B)  Jamshedji Tata

(C)  Vikram Sarabhai

(D)  None of the above

Answer: (B)

43. Which among the following is not a gallantry medal?

(A)  Ashoka Chakra

(B)  Arjuna Award

(C)  Param Vir Chakra

(D)  Shaurya Chakra

Answer: (B)

44. Which one of the following pairs of water bodies are connected by the Suez Canal?

(A)  Indian Ocean – Pacific Ocean

(B)  Mediterranean Sea – Black Sea

(C)  Mediterranean Sea – Red Sea

(D)  Atlantic Ocean – Pacific Ocean

Answer: (C)

45. Kalhana’s ‘Rajatarangini’ is a history of …..

(A)  Kashmir

(B)  Harsha’s reign

(C)  Rajasthan

(D)  Chandragupta’s reign

Answer: (A)

46. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because …….

(A)  This day was being celebrated as the Independence Day since 1929

(B)  This was desired by the farmers of India

(C)  The British did not want to leave India earlier than this date

(D)  It was an auspicious day

Answer: (A)

47. Which of the following is not correctly matched?

(A)  Indonesia – Jakarta

(B)  Maldives – Male

(C)  North Korea – Seoul

(D)  Zimbabwe – Harare

Answer: (C)

Directions (Qs.48 to 50): Complete the seires.

48. A, B, D, G, ?, P

(A)  I

(B)  J

(C)  K

(D)  L

Answer: (C)

49. Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?

(A)  N, D

(B)  N, C

(C)  O, C

(D)  O, D

Answer: (B)

50. BCD, RQP, LMN, TS?

(A)  U

(B)  V

(C)  R

(D)  T

Answer: (C)

Directions (Qs. 51): If A = C, B – D, C = E and so on code the following.

51. ‘STUDENT’

(A)  VWVFGPV

(B)  UUWFGPV

(C)  UVWFGPV

(D)  UVVFGPV

Answer: (C)

Directions (Qs. 52): If A = Z, B -= Y and so on, code the following.

52. ‘EDITOR’

(A)  VWRGLI

(B)  VWRGVI

(C)  VWVGLI

(D)  VWRLLI

Answer: (A)

Directions (Qs. 53 to 55): Choose the most appropriate word.

53. ‘RUSTLE’ is to ‘LEAVES’ as ‘PATTER’ is to _______

(A)  Snow

(B)  Wind

(C)  Rain

(D)  Storm

Answer: (C)

54. ‘INDISCREET’ is to ‘IMPRUDENT’ as ‘INDISPOSED’ is to _______

(A)  Concerned

(B)  Reluctant

(C)  Crucial

(D)  Clear

Answer: (B)

55. ‘ACCIDENT’ is to ‘CAREFULNESS’ as ‘DISEASE’ is to _______

(A)  Sanitation

(B)  Treatment

(C)  Medicine

(D)  Doctor

Answer: (A)

Directions (Qs. 56 to 58): Each of the following questions has four statements. Three are logically correct Some of which may look factually absurd. Ignore this absurdity and look to the logical corrections. Choose the statement which is wrong or doubtful.

56.

(A)  Birds fly in the air. Trees are birds. Therefore, trees fly in the air.

(B)  Some boys steal. All who steal are naughty. All naughty are honest. Therefore, some boys are honest

(C)  All girls like dance. Some girls are Indian. All Indians are artists. Therefore, some artists like dance.

(D)  All liars are not thieves. All thieves are criminals. Therefore, all liars are criminals.

Answer: (D)

57.

(A)  Ramesh is tall. Ramesh is a boy. Therefore, boys are tall.

(B)  All who can fly are animals. Some birds can fly. Therefore, some birds are animals.

(C)  Men live in houses. Houses grow on trees. Trees float in water. Therefore, men float in water.

(D)  All living things are mobile. Some non-living things are mobile. Therefore, some mobile are living and some non-living.

Answer: (A)

58.

(A)  All books can read. Some pencils are books. All pencils are clever. Therefore, all clever cannot read.

(B)  Some who fail are stupid. Some criminals are stupid. Therefore, all criminals fail.

(C)  Some liar are thieves. All thieves are criminals. Therefore, some liars are criminals.

(D)  All that is given is black. Trees are green. Therefore, trees are black.

Answer: (B)

Directions (Qs. 59 to 60): Consider the statement and assumptions that follow. Which of these assumptions is/are implicit in the statement.

59. Statement: “You won’t get sweets at any cost. I will not let you eat things that are not good for your teeth” – a mother tells her child

Assumptions:

(i) The mother cares for her child.

(ii) Sweets are not good for her child.

(iii) The mother has the authority to decide what her child is to eat.

(A)  (i) & (ii) are implicit.

(B)  (ii) & (iii) are implicit

(C)  (i) & (iii) are implicit

(D)  All are implicit

Answer: (A)

60. Statement: “Clearly, the judiciary cannot provide all answers. But it seems the public, weary of an inactive Executive, is turning to the Supreme Court as a last resort” – an article.

Assumptions:

(i) The Supreme Court is above the Executive.

(ii) The Supreme Court is more active than the Executive.

(iii) The Executive does not have sufficient powers.

(A)  (i) & (ii) are implicit

(B)  (ii) & (iii) are implicit

(C)  (i) & (iii) are implicit

(D)  Only (ii) is implicit

Answer: (C)

Directions (Qs. 61 to 62): Choose the word which is least like the other words in the group.

61.

(A)  Tsangpo

(B)  Hazaribagh

(C)  Kanha

(D)  Bandipur

Answer: (A)

62.

(A)  Wheat

(B)  Rice

(C)  Mustard

(D)  Gram

Answer: (C)

Directions (Qs. 63 to 67): The following questions consist of two words that have a certain relationship to each other, followed by four alternatives. Select the best alternative that has same relationship as the original pair of words.

63. Creche : Infants

(A)  School : Pupils

(B)  Deck : Sailors

(C)  Cottage : Guests

(D)  Aircraft : Crew

Answer: (C)

64. Pesticide : Plant

(A)  Injection : Disease

(B)  Vaccination : Body

(C)  Medicine : Cure

(D)  Teacher : Student

Answer: (B)

65. Stare : Glance

(A)  Gulp : Sip

(B)  Confide : tell

(C)  Hunt : Stalk

(D)  Step : Walk

Answer: (A)

66. Ecstasy : Pleasure

(A)  Hatred : Affection

(B)  Rage : Anger

(C)  Joy : Grief

(D)  Mumble : Speak

Answer: (B)

67. Necromancy : Ghosts

(A)  Romance : Stories

(B)  Magic : Amulets

(C)  Alchemy : Gold

(D)  Sorcery : Spirit

Answer: (D)

Directions (Qs. 68 to 70): There is certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the pair has. Select the best alternative/relationship.

68. Firm : Flabby : : Piquant : ?

(A)  Salty

(B)  Pleasant

(C)  Bland

(D)  Smell

Answer: (C)

69. Funk : Vitamins : : Curie : ?

(A)  Uranium

(B)  Radioactivity

(C)  Photography

(D)  Radium

Answer: (B)

70. Contamination : Food : : Infection : ?

(A)  Diseases

(B)  Body

(C)  Germs

(D)  Microbes

Answer: (B)

Directions (Qs. 71 to 85): Choose the most appropriate answer.

71. An article costs Rs 50 presently. The rate of inflation is 300%. What will be cost of this article after two years?

(A)  Rs 200

(B)  Rs 600

(C)  Rs 800

(D)  Rs 1000

Answer: (C)

72. A dishonest shopkeeper professes to sell his groceries at his cost price, but uses a false weight of 900 grams for each kilogram. Find his again percentage.

(A)  91/9%

(B)  100/9%

(C)  100/11%

(D)  95/9%

Answer: (B)

73. A man purchased a bullock and a cart for Rs 1800. He sold the bullock at a profit of 20% and the cart at a profit of 30%. His total profit was 155/6 %. Find the cost price of bullock.

(A)  Rs 650

(B)  Rs 750

(C)  Rs 900

(D)  Rs 800

Answer: (B)

74. There were 35 students in a hostel. If the number of students be increased by 7, the expenditure on food increases by Rs 42 per day while the average expenditure of students is reduced by Rs 1. What was the initial expenditure on food per day?

(A)  Rs 432

(B)  Rs 442

(C)  Rs 420

(D)  Rs 400

Answer: (C)

75. There were 24 students in a class. One of them, who was 18 years old, left the class and his place was filled up by a new comer. If the average of the class was thereby lowered by 1 month, the ago of new comer is

(A)  14 years

(B)  15 years

(C)  16 years

(D)  17 years

Answer: (C)

76. Find two natural numbers whose sun is 85 and the least common multiple is 102.

(A)  30 & 55

(B)  17 & 68

(C)  35 & 55

(D)  51 & 34

Answer: (D)

77. In a fort there was sufficient food for 200 soldiers for 31 days. After 27 days, 120 soldiers left the fort. For how many extra days will the rest of the food last for the remaining soldiers?

(A)  12 days

(B)  10 days

(C)  8 days

(D)  6 days

Answer: (D)

78. 10 is added to certain number, the sum is multiplied by 7, the product is divided by 5 and 5 is subtracted from the quotient. The remainder left is half of 88. What is the number?

(A)  21

(B)  20

(C)  25

(D)  30

Answer: (C)

79. 19 persons went to a hotel for a combined dinner party. 13 of them spent Rs 79 ach one their dinner and the rest spent Rs 4 more than the average expenditure of all the 19. What was the total money spent by them?

(A)  1628.4

(B)  1534

(C)  1492

(D)  None of these

Answer: (D)

80. Two typists of varying skills can do a typing job in 6 minutes if they work together. If the first typist typed alone for 4 minutes and then the second typist typed alone for 6 minutes, they would be left with 1/5 of the whole work. How many minutes would it take the slower typist to complete the typing job working alone?

(A)  10 minutes

(B)  15 minutes

(C)  12 minutes

(D)  20 minutes

Answer: (B)

81. A bag contains 25 paise, 50 paise and 1 Rs coins. There are 220 coins in all and the total amount in the bag is Rs 160. If there are thrice as many 1 Rs coins as there are 25 paise coins, then what is the number of 50 paise coins?

(A)  60

(B)  40

(C)  120

(D)  80

Answer: (A)

82. The sum of two numbers is equal to thrice their difference. If the smaller of the numbers is 10 find the other number.

(A)  15

(B)  30

(C)  40

(D)  None of thes

Answer: (D)

83. If a person repaid Rs 22500 after 10 years of borrowing a loan, at 10% per annum simple interest find out what amount did he take as a loan?

(A)  11,225

(B)  11,250

(C)  10,000

(D)  7,500

Answer: (B)

84. A sum of money invested at simple interest triples itself in 8 years. How many times will it become in 20 years time?

(A)  8 times

(B)  7 times

(C)  6 times

(D)  9 times

Answer: (C)

85. 

(A)  1

(B)  4

(C)  0.216

(D)  0.164

Answer: (B)

Directions (Qs. 86 to 89): In these tests you will find an Incomplete Figure and four Answer Figures. You have to select one diagram from the Answer Figures which fits into the blank column in Incomplete figure in order to complete it:

86. 

Answer: (A)

87. 

Answer: (B)

88. 

Answer: (B)

89. 

Answer: (D)

90. 

(A)  LS

(B)  RQ

(C)  LM

(D)  LQ

Answer: (D)

91. 

(A)  SN

(B)  DZ

(C)  SM

(D)  SZ

Answer: (C)

92. 

(A)  PR

(B)  JR

(C)  GS

(D)  JK

Answer: (B)

93. 

(A)  BF

(B)  GB

(C)  BG

(D)  CG

Answer: (A)

Directions (Qs. 94 to 97): In these tests find the odd figure out.

94. 

Answer: (D)

95. 

Answer: (B)

96. 

Answer: (B)

97. 

Answer: (A)

Directions (Qs. 98 to 100): In these tests Figure X is Hidden in the option figures. Find the Correct option.

98. 

Answer: (B)

99. 

Answer: (C)

100. 

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...