Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2015 Question Paper with Answer Key

Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2015
Airforce Common Admission Test (AFCAT)-1 2015 Question Paper with Answer Key

Previous Paper

Airforce Common Admission Test

(AFCAT)-1/2015

Directions (Qs. No. 1-4): Which word or words explains the meaning of the following idioms:

1. In a jiffy

(A)  Outstanding

(B)  Suddenly

(C)  In a fix

(D)  Appropriate

Answer: (B)

2. Upto the hilt

(A)  Completely

(B)  Upto the mark

(C)  Upto the final decision

(D)  None of these

Answer: (A)

3. Man of Letters

(A)  Who writes too many letters

(B)  An important person

(C)  A politician

(D)  A literary person

Answer: (D)

4. Sangfroid

(A)  Composure

(B)  Go on leave

(C)  Changed Suddenly

(D)  Make an attempt

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 5-10): Select the most appropriate word from the options against each number:

   As home entertainment, television is rapidly becoming more …(5)… than any other form. A news broadcast becomes more immediate when people …(6)… actually see the scene …(7)… question and the movement of the figures. Films could be viewed in the …(8)… of the home and a variety of shows are also available. One of the advantages of travel programmes is the …(9)… of far away places which many viewers would not …()… see.

5.

(A)  interesting

(B)  popular

(C)  powerful

(D)  purposeful

Answer: (B)

6.

(A)  could

(B)  would

(C)  might

(D)  shall

Answer: (A)

7.

(A)  of

(B)  with

(C)  as

(D)  in

Answer: (D)

8.

(A)  surroundings

(B)  assistance

(C)  comfort

(D)  privilege

Answer: (C)

9.

(A)  glimpses

(B)  image

(C)  portrait

(D)  picture

Answer: (A)

10.

(A)  possible

(B)  rather

(C)  else

(D)  otherwise

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 11-14): Choose the word which is nearest in meaning to the given word:

11. Sporadic

(A)  Epidemic

(B)  Whirling

(C)  Occasional

(D)  Stagnant

Answer: (C)

12. Genesis

(A)  Style

(B)  Beginning

(C)  Movement

(D)  Relevant

Answer: (B)

13. Intransigent

(A)  Authoritative

(B)  Impersonal

(C)  Strenuous

(D)  Unbending

Answer: (D)

14. Intimidate

(A)  Mislead

(B)  Misplace

(C)  Frighten

(D)  Demoralise

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 15-18): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:

15. Clemency

(A)  Corporal

(B)  Intolerance

(C)  Compromise

(D)  Sensibility

Answer: (B)

16. Cajole

(A)  Nestle

(B)  Secede

(C)  Bully

(D)  Moisten

Answer: (C)

17. Malevolent

(A)  Kindly

(B)  Vacuous

(C)  Ambivalent

(D)  Primitive

Answer: (A)

18. Purgatory

(A)  Reward

(B)  Celestial

(C)  Flawless

(D)  Proximity

Answer: (B)

Directions (Qs. No. 19-21): Read the following passage carefully and answer the questions given below it:

   In spring, polar bear mothers emerge from dens with three months old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal at the expense of others. The smallest of the cubs forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I have only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

19. With reference to the passage, the following assumptions have been made:

(I) Polar bears fast as long as eight months due to non availability of prey.

(II) Polar bears always give birth no triplets.

Which of the assumptions given above is/are true?

(A)  I only

(B)  II only

(C)  Both I and II

(D)  Neither I nor II

Answer: (A)

20. Female polar bears given birth during

(A)  Spring

(B)  Summer

(C)  Autumn

(D)  Winter

Answer: (D)

21. Mother bear

(A)  Takes sides over cubs

(B)  Lets the cubs fend for themselves

(C)  Feeds only their favourites

(D)  Sees that all cubs get an equal share

Answer: (B)

Directions (Qs. No. 22-25): Choose the word that best defines the given phrases:

22. A Curtain Lecture

(A)  To speak plainly

(B)  Vulgar Ideas

(C)  Private scolding of a husband by his wife

(D)  Hate others

Answer: (C)

23. Square pegs in round holes

(A)  A genuinely helpful person

(B)  A Clever person

(C)  People in the wrong jobs

(D)  To be perplexed

Answer: (C)

24. In weal and woe

(A)  By hook or crook

(B)  During illness

(C)  In prosperity and adversity

(D)  During the operation

Answer: (C)

25. Globetrotters

(A)  People against global philosophy

(B)  People indulging in treachery

(C)  Intelligent minds

(D)  Travellers around the world

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 26-29): Choose the correctly spelt word:

26.

(A)  Konnoisseur

(B)  Conoisseur

(C)  Connoisseur

(D)  Konoisseur

Answer: (C)

27.

(A)  Munifisent

(B)  Muneficent

(C)  Munificent

(D)  Munificient

Answer: (C)

28.

(A)  Equanimity

(B)  Equannimity

(C)  Equanimmisty

(D)  Equinimity

Answer: (A)

29.

(A)  Vetarinary

(B)  Veteninary

(C)  Veterinary

(D)  Vetniary

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 30-65): Choose the most appropriate answer:

30. A, B and C can do a piece of word in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

(A)  12 days

(B)  15 days

(C)  16 days

(D)  18 days

Answer: (B)

31. A man can row  in still water and finds that it takes him thrice as much time to row up than to row down the same distance in the river. The speed of the current is

(A)    

(B)    

(C)    

(D)   

Answer: (C)

32. The speed of a boat in still water is 10 kmph. If it can travel 26 km downstream and 14 km upstream in the same time, the speed of the stream is

(A)  2 kmph

(B)  2.5 kmph

(C)  3 kmph

(D)  4 kmph

Answer: (C)

33. If a sum becomes double in 16 years, how many times will it be in 8 years?

(A)    

(B)   

(C)    

(D)   

Answer: (A)

34. In how many years will a sum of Rs 800 at 10% per annum compounded semi-annually become Rs 926.10?

(A)    

(B)   

(C)   

(D)    

Answer: (B)

35. A sells 2 TV sets, one at a loss of 15% and another at a profit of 15%. Find the loss/again percentage in the overall transaction?

(A)  2.25%

(B)  3%

(C)  4%

(D)  No profit, no loss

Answer: (D)

36. A man travelled from a point A to B at the rate of 25 kmph and walked back at the rate of 4 kmph. If the whole journey took 5 hrs 48 minutes, the distance between A and B is

(A)  30 km

(B)  24 km

(C)  20 km

(D)  51.6 km

Answer: (C)

37. A Train travelling at a uniform speed clears a platform 200 m long in 10 seconds and passes a telegraph post in 5 seconds. The speed of the train is

(A)  36 km/h

(B)  39 km/h

(C)  144 km/h

(D)  78 km/h

Answer: (C)

38. The price of sugar increases by 20% due to the festive season. By what percentage should a family reduce the consumption of sugar so that there is no change in the expenditure?

(A)  20%

(B)   

(C)   

(D)   

Answer: (C)

39. A’s salary is 20% lower than B’s salary, which is 15% lower than C’s salary. By how much per cent is C’s salary more than A’s salary?

(A)  44.05%

(B)  45.05%

(C)  46.05%

(D)  47.05%

Answer: (D)

40. The average weight of 5 men is increased by 2 kg when one of the men whose weight is 60 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is

(A)  50 kg

(B)  65 kg

(C)  68 kg

(D)  70 kg

Answer: (D)

41. A and B can do a piece of work in 18 days; B and C can do it in 24 days, A and C can do it in 36 days. In how many days B alone can finish the work?

(A)  48 days

(B)  45 days

(C)   

(D)  144 days

Answer: (C)

42. The opposition party status is accorded to a political party in the Lok Sabha only if it captures at least

(A)  5% Seats

(B)  10% Seats

(C)  15% Seats

(D)  20% Seats

Answer: (B)

43. Who amongst the following is the author of the book ‘A Bend in the River’?

(A)  Chetan Bhagat

(B)  V. S. Naipaul

(C)  Kiran Desai

(D)  Anita Desai

Answer: (B)

44. ‘Long Walk to Freedom’ is a book written by

(A)  Sonia Gandhi

(B)  L. K. Advani

(C)  Nelson Mandela

(D)  Benazir Bhutto

Answer: (C)

45. Which sports personality has been awarded the honoarary rank of Group Captain by the IAF?

(A)  Kapil Dev

(B)  Sania Mirza

(C)  Saina Nehwal

(D)  Sachin Tendulkar

Answer: (D)

46. Which country among the following has been declared Ebola-free by WHO?

(A)  Sierra Leone

(B)  Liberia

(C)  Nigeria

(D)  Guinea

Answer: (C)

47. How many Gold Medals did India win in the Incheon Asian Games held in October 2014?

(A)  10

(B)  11

(C)  12

(D)  8

Answer: (B)

48. Who has been appointed as the new Finance Secretary of India?

(A)  Arvind Mayaram

(B)  Rajiv Mehrishi

(C)  Kaushik Basu

(D)  Dinesh Gupta

Answer: (B)

49. Which among the following is India’s first long range subsonic cruise missile?

(A)  Agni II

(B)  Prithvi

(C)  Dhanush

(D)  Nirbhay

Answer: (D)

50. The branch of science that studies cells is called

(A)  Cytology

(B)  Entomology

(C)  Homoplastic

(D)  Hormonology

Answer: (A)

51. How many Vice Presidents are elected at the start of its each regular session of UN General Assembly?

(A)  Nine

(B)  Fifteen

(C)  Two

(D)  Twenty one

Answer: (D)

52. The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is

(A)  Marshal Tito

(B)  Mikhail Gorbachev

(C)  Khan Abdul Ghaffar Khan

(D)  Abdul Wali Khan

Answer: (C)

53. Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?

(A)  Scattering

(B)  Diffracting

(C)  Interference

(D)  Polarisation

Answer: (A)

54. In which city is headquarters of Asian Development Bank located?

(A)  Manila

(B)  Singapore

(C)  Bangkok

(D)  Jakarta

Answer: (A)

55. K-15 missile is

(A)  Submarine launched Ballistic Missile (SLBM)

(B)  Inter Continental Ballistic Missile (ICBM)

(C)  Medium Range Ballistic Missile (MRBM)

(D)  Short Range Ballistic Missile (SRBM)

Answer: (A)

56. India agreed to UN Chief Ban Ki-Moon’s offer to remain as a member of the advisory board of one of the following recently

(A)  UNCCT

(B)  UNICEF

(C)  UNEP

(D)  UNCTAD

Answer: (A)

57. Kaziranga National Park is famous for

(A)  One-horned Rhinos

(B)  Tigers

(C)  Swamp Dears (Barasingha)

(D)  Elephants

Answer: (A)

58. Who was the first Indian to win an individual medal in Olympics?

(A)  Milkha Singh

(B)  P. T. Usha

(C)  Karnam Malleshwari

(D)  K. D. Jadhav

Answer: (D)

59. Who among the following was the Congress President at Madras Session of 1927 when it boycotted the Simon Commission?

(A)  Maulana Abul Kalam Azad

(B)  M. A. Ansari

(C)  Lala Lajpat Rai

(D)  Subhash Chandra Bose

Answer: (B)

60. Why did Kalinga prove to be a turning point in the life of Ashoka?

(A)  Ashoka annexed Kalinga

(B)  It was the starting point of the expansion of his empire

(C)  Ashoka became a zealous Buddhist

(D)  It enabled Mauryan Empire to reach its climax

Answer: (C)

61. Which of the following wings was not part of the espionage system described by Kautilya?

(A)  Crime Branch

(B)  Special Branch

(C)  Political Branch

(D)  None of these

Answer: (C)

62. Alauddin Khalji did not build

(A)  Siri fort

(B)  Tomb of Jalauddin

(C)  Hauz-i-Alai

(D)  Jamaat Khana Masjid

Answer: (D)

63. Which of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion?

(A)  Nanda

(B)  Maurya

(C)  Sunga

(D)  Kanva

Answer: (A)

64. Which of the following Intercontinental Ballistic Missiles (ICBMs) is under development in India?

(A)  Agni-I

(B)  Agni-II

(C)  Agni-IV

(D)  Agni-VI

Answer: (D)

65. Who among the following was adjudged as the Most Valuable Player of the 17th Asian Games held at Incheon, South Korea?

(A)  Mary Kom of India

(B)  Kosuke Hagino of Japan

(C)  Ning Zetao of China

(D)  None of these

Answer: (B)

Directions (Qs. No. 66-70): In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

66. East : Orient :: ? : ?

(A)  North : Polar

(B)  North : Tropic

(C)  South : Capricorn

(D)  West : Occident

Answer: (D)

67. Ignominy : Disloyalty : : ? : ?

(A)  Death : Victory

(B)  Martyr  : Man

(C)  Fame : Heroism

(D)  Destruction : Victory

Answer: (C)

68. Loath : Coercion : : ? : ?

(A)  Detest : Caressing

(B)  Irritate : Caressing

(C)  Irate : Antagonism

(D)  Reluctant : Persuasion

Answer: (D)

69. Trilogy : Novel : : ? : ?

(A)  Rice : Husk

(B)  Milk : Cream

(C)  Serial : Episode

(D)  Gun : Cartridge

Answer: (C)

70. Wife : Marriage : : ? : ?

(A)  Bank : Money

(B)  Nationality : Citizenship

(C)  Service : Qualification

(D)  Attendance : Register

Answer: (B)

Directions (Qs. No. 71-75): Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter-linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at A, B, C or D. You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

71. Which of the following diagrams indicates the best relation between Doctors, Human Beings and Married People?

Answer: (D)

72. Which of the following diagrams indicates the best relation between Children, Naughty and Studious?

Answer: (C)

73. Which of the following diagrams indicates the best relation between Thief, Criminal and Police?

Answer: (A)

74. Which of the following diagrams indicates the best relation between Man, Worker and Garden?

Answer: (D)

75. Which of the following diagrams indicates the best relation between Males, Cousins and Nephews?

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 76-80): In each of the following questions, select a figure fro amongst the four alternative, which when placed in the blank space of figure (X) would complete the pattern.

76. 

Answer: (B)

77. 

Answer: (D)

78. 

Answer: (D)

79. 

      

Answer: (C)

80. 

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 81-85): Each of the following questions consists of five figures marked 1, 2, 3 4 and 5 called the Problem Figures followed by four other figures marked A, B, C and D called the Answer Figures. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

81. 

Answer: (D)

82. 

Answer: (C)

83. 

       

Answer: (C)

84. 

Answer: (C)

85. 

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 86-90): In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

86. 

(A)  Othello

(B)  King Lear

(C)  Oliver Twist

(D)  Macbeth

Answer: (C)

87. 

(A)  Nimitz

(B)  Yamamoto

(C)  Nelson

(D)  Montgomery

Answer: (D)

88.

(A)  Blaze

(B)  Glint

(C)  Simmer

(D)  Shimmer

Answer: (C)

89.

(A)  Aravalli hills

(B)  Shivalik hills

(C)  Mole hills

(D)  Satpura hills

Answer: (C)

90.

(A)  Beaver

(B)  Alpaca

(C)  Walrus

(D)  Koala

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 91-95): In each problem, out of the four figures marked A, B, C and D three are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.

91. 

Answer: (C)

92. 

 

Answer: (D)

93. 

Answer: (D)

94. 

Answer: (A)

95. 

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 96-100): Each of the following questions consist of two sets of figures. Figures 1, 2, 3 and 4 constitute the Problem Set while figures A, B C and D constitute the Answer Set. There is a definite relationship between figures 1 and 2. Establish a similar relationship between figures 3 and 4 by selecting a suitable figure from the Answer set that would replace the question mark (?) in fig. 4.

96. 

Answer: (A)

97. 

Answer: (D)

98.

Answer: (C)

99. 

Answer: (C)

100. 

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...