Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2016 Question Paper With Answer Key

Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2016
Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2016 Question Paper With Answer Key

Previous Paper

Air Force Common Admission Test

(AFCAT)-2/2016

Directions (Qs. 1 to 5): Which word or words explains the meaning of the following idioms:

1. All Agog

(A)  Almighty

(B)  Unmoved

(C)  Praise someone

(D)  Full of interest and excitement

Answer: (D)

2. To the manner born

(A)  One of low birth

(B)  Naturally at ease

(C)  Place of one’s birth

(D)  Caesarean birth

Answer: (B)

3. Lose one’s marbles

(A)  Lose something dear to you

(B)  Suffer a setback

(C)  Become insane

(D)  Become drunk

Answer: (C)

4. Bolt from the blue

(A)  Sea swimming

(B)  Complete surprise

(C)  Reckless

(D)  Careless

Answer: (B)

5. Be like a bear with a sore head

(A)  Be in a foul mood

(B)  Have headache

(C)  Powerful and arrogant

(D)  Restless

Answer: (A)

Directions (Qs. 6 to 9): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:

6. Beguile

(A)  Deceive

(B)  Honest

(C)  Charm

(D)  Cheat

Answer: (B)

7. Ameliorate

(A)  Deteriorate

(B)  Procrastinate

(C)  Stagnate

(D)  Deviate

Answer: (A)

8. Feckless

(A)  Spotted

(B)  Fatuous

(C)  Strong

(D)  Fawning

Answer: (C)

9. Cacophonous

(A)  Tamed

(B)  Harmonious

(C)  Silent

(D)  Domestic

Answer: (B)

Directions (Qs. 10-14): Select the most appropriate word from the options against each number:

About sixty per cent of the human body is water. If you could …(10)… out a human being like a …(11)… you would obtain about fifty litres of water. This water which is not like …(12)… water because of the substance it …(13)… is necessary to the life of the human being. About a gallon of it is in the blood vessels and is …(14)… circulating by temperature.

10.

(A)  work

(B)  wrench

(C)  press

(D)  squeeze

Answer: (D)

11.

(A)  mango

(B)  lemon

(C)  fruit

(D)  banana

Answer: (B)

12.

(A)  usual

(B)  ordinary

(C)  common

(D)  normal

Answer: (B)

13.

(A)  dissolves

(B)  carries

(C)  contains

(D)  includes

Answer: (C)

14.

(A)  continued

(B)  made

(C)  got

(D)  kept

Answer: (D)

Directions (Qs. 15-18): Choose the correctly spelt word.

15.

(A)  Ascendancy

(B)  Ascendncy

(C)  Ascandency

(D)  Acsendancy

Answer: (A)

16.

(A)  Hegamony

(B)  Hegemony

(C)  Hegemoney

(D)  Hegamoney

Answer: (B)

17.

(A)  Parpetuate

(B)  Perpetuete

(C)  Perpetuate

(D)  Perpatuate

Answer: (C)

18.

(A)  Apocaleptic

(B)  Apocalaptic

(C)  Apocalyptic

(D)  Apacalyptic

Answer: (C)

Directions (Qs. 19-22): Choose the word which is nearest in meaning to the given word:

19. Preposterous

(A)  Formal

(B)  Judicious

(C)  Ridiculous

(D)  Ceremonious

Answer: (C)

20. Dissemble

(A)  Disagree

(B)  Shake

(C)  Impeccable

(D)  Conceal

Answer: (D)

21. Raucous

(A)  Flavourful

(B)  Jarring

(C)  Boisterous

(D)  Evil

Answer: (C)

22. Abrogate

(A)  Put an end to

(B)  Elope

(C)  Gatecrash

(D)  Send away

Answer: (A)

Directions (Qs. 23-25): Read the following passage carefully and answer the questions given below it:

The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender  yourself to that goal and act towards it, drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets of failure, not in the excitement of the present, and thus bring that entire energy focused into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered as most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have become master artist in doing wrong things. The totality of activity will bring the country to a wrong end, indeed. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly, or guide it to the proper destination.

23. Which of the following is the source of energy?

(A)  A column that supports a building.

(B)  Stimulation obtained from a set aim.

(C)  Highest creative action.

(D)  Proper training of the mind to achieve perfection.

Answer: (C)

24. The author’s chief concern is

(A)  Establishment of socialistic pattern.

(B)  Discovery of great goal in the life.

(C)  Regulation of energy in the proper direction.

(D)  Training of the mind.

Answer: (B)

25. What is the effect of training of the wrong mind?

(A)  We have become perfect in all aspects.

(B)  Art of action is too much emphasized.

(C)  Each of us could become a master artist.

(D)  None of these

Answer: (B)

Directions (Qs. 26-28): Choose the most appropriate answer.

26. The book, ‘On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power,’ is the autobiography of

(A)  Lal Thanhawla

(B)  Ram Jethmalani

(C)  Sharad Pawar

(D)  Okram Ibobi Singh

Answer: (C)

27. 21st Conference of Parties (COP21) on Climate Change was held in Nov-Dec 2015 at

(A)  London

(B)  Singapore

(C)  Paris

(D)  New York

Answer: (C)

28. Artificial rain is produced by seeding clouds with

(A)  Silver Iodide

(B)  Potassium Nitrate

(C)  Copper Sulphate

(D)  Silver Nitrate

Answer: (A)

29. Which of the following parts of India receives rainfall from retreating monsoon?

(A)  North East India

(B)  Tamil Nadu Coast

(C)  Mahanadi Delta

(D)  Malabar Coast

Answer: (B)

30. Who was honoured with the Order of Australia, the highest civilian award in January this year?

(A)  Yashwant Sinha

(B)  Vashu Bhagnani

(C)  Sajeev Koshy

(D)  Sanjeev Kapoor

Answer: (C)

31. Who among the following was awarded India’s highest peacetime gallantry award, Ashoka Chakra posthumously on 26 January 2016?

(A)  Lance Naik Mohan Nath Goswami

(B)  Lance Naik Albert Ekka

(C)  Lance Naik Hanamanthappa Koppad

(D)  Lance Naik Hemraj

Answer: (A)

32. Which one of the following best explains the occurrence of the solar-eclipse?

(A)  Position of the Moon between Sun & Earth

(B)  Position of the Moon between Sun & Earth on a new moon

(C)  Both A & B

(D)  None of these

Answer: (B)

33. Highest Civilian Award, Bharat Ratna was conferred in 2015 to

(A)  Atal Bihari Bajpayee

(B)  LK Advani

(C)  Jai Prakash Narain

(D)  Madan Mohan Malviya

Answer: (A/D)

34. The indigenously developed Navigational Satellite system is known as

(A)  IRGPS

(B)  Galileo

(C)  IRNSS

(D)  GLONASS

Answer: (C)

35. Bajirao was appointed as Peshwa at the age of 20 yrs under the reign of ………. .

(A)  Sambhaji

(B)  Chhatrapati Shahu

(C)  Rajaram II of Satara

(D)  Rajaram Chhatrapati

Answer: (B)

36. Which cricketer has been conferred with Col C K Naidu life time achievement award in 2015?

(A)  Bishen Singh Bedi

(B)  Kapil Dev

(C)  Mohinder Amarnath

(D)  Syed Kirmani

Answer: (D)

37. Besides the Qutab Mosque and Quatab Minar, Qutab-ud-din Aibak is said to have built

(A)  Adhai-din-ka jhopra mosque at Ajmer

(B)  Khirki masjid at Jahan-Panath

(C)  Mausoleum of Khan-i-Jahan Tilangani

(D)  Kila-i-Kuhna mosque at Delhi

Answer: (A)

38. Indian Ruler who defeated British in their early stage of rule in India was……… .

(A)  Maharaja Ranjit Singh

(B)  Mahadaji Scindhia

(C)  Hyder Ali

(D)  Tipu Sultan

Answer: (C)

39. Who among the following will head the Judicial Committee on ‘One Rank One Pension (OROP)’ scheme?

(A)  YV Reddy

(B)  L Narasimha Reddy

(C)  Sanjay Mishra

(D)  NS Reddy

Answer: (B)

40. The mascot of the South Asian Games conducted in February 2016 was

(A)  Chikor

(B)  Shera

(C)  Tikhor

(D)  Appu

Answer: (C)

41. Who among the following shooters clinched the 50 m pistol gold at the ISSF World Cup in Bangkok in March 2016?

(A)  Jitu Rai

(B)  Pang Wei

(C)  Wang Zhiwei

(D)  Potent Warren

Answer: (A)

42. Which country will host Commonwealth Games in 2018?

(A)  New Zealand

(B)  Australia

(C)  Scotland

(D)  Malaysia

Answer: (B)

43. The largest concentration of Harappan sites has been found along the

(A)  Sutlej

(B)  Ghaggar-Hakra

(C)  Indus

(D)  Ravi

Answer: (C)

44. Heavy water is called heavy because

(A)  It is denser than ordinary water

(B)  It is an oxide of deuteron

(C)  It has a heavy (or bad) taste

(D)  It has a heavier isotope of hydrogen

Answer: (D)

45. Which of the following soils is most conducive for the growth of cotton?

(A)  Alluvial

(B)  Red

(C)  Laterite

(D)  Black

Answer: (D)

46. India has inked a deal with France to acquire fighter aircraft, Dassault Rafale. Which is the other French fighter aircraft in the inventory of Indian Air Force?

(A)  MiG 21

(B)  Mirage 2000

(C)  AJT Hawk

(D)  Su-30 MkI

Answer: (B)

47. Resolution of Purna Swaraj was passed on 26 January 1930 at

(A)  Haripur

(B)  Lahore

(C)  Karachi

(D)  Calcutta

Answer: (B)

48. Deepika Padukone has received Filmfare award 2016 for the Best Actress in the movie

(A)  Bajirao Mastani

(B)  Happy New Year

(C)  Tamasha

(D)  Piku

Answer: (D)

49. The largest Oil Field of Gujarat is in

(A)  Senand

(B)  Kadi

(C)  Ankleshwar

(D)  Kalol

Answer: (C)

50. Fundamental Rights are enshrined in the Constitution of India in

(A)  Part I

(B)  Part III

(C)  Part IV

(D)  Part V

Answer: (B)

51. A worker may claim Rs 1.5 for each km which he travels by taxi and 50 paise for each km he drives his own car. If in one week he claimed Rs 50 for travelling 80 km, how many kms did he travel by taxi?

(A)  20 km

(B)  14 km

(C)  12 km

(D)  10 km

Answer: (D)

52. In an examination, a student was asked to find 3/14 of a certain number. By mistake, he found ¾ of it. His answer was 150 more than the correct answer. Find the number.

(A)  180

(B)  280

(C)  380

(D)  480

Answer: (B)

53. An amount of Rs 735 was divided between A, B and C. If each of them had received Rs 25 less, their shares would have been in the ratio of 1 : 3 : 2. The money received by C was

(A)  Rs 195

(B)  Rs 200

(C)  Rs 225

(D)  Rs 245

Answer: (D)

54. 20 litres of a mixture contains milk and water in the ratio 5 : 3. If 4 litres of this mixture is replaced by 4 litres of milk, the ratio of milk to water in the new mixture would be

(A)  2 : 1

(B)  7 : 3

(C)  8 : 3

(D)  4 : 3

Answer: (B)

55. A man rows upstream a distance of 9 km or downstream a distance of 18 km taking 3 hours each time. The speed of the boat in still water is

(A)     

(B)    

(C)   

(D)   

Answer: (D)

56. A can do a piece of work in 10 days. He works at it for 4 days and then B finishes it in 9 days. In how many days can A and B together finish the work?

(A)  6 days

(B)  8 days

(C)    

(D)   

Answer: (A)

57. A create of mangoes contains one bruised mango for every 30 mangoes in the crate. If 3 out of every 4 bruised mangoes are considered unsalable, and there are 12 unsalable mangoes in the crate, how many mangoes are there in the crate?

(A)  480

(B)  500

(C)  420

(D)  520

Answer: (A)

58. A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. He can also row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. Find the rate of current.

(A)  3 km/h

(B)  2 km/h

(C)  4 km/h

(D)  5 km/h

Answer: (A)

59. How long will it take for a sum of money invested at 5% p.a. at simple interest to increase its value by 40%?

(A)  5 years

(B)  6 years

(C)  7 years

(D)  8 years

Answer: (D)

60. The mean of 50 observations was 36. It was found later that an observation 48 was wrongly taken as 23. The corrected new mean is

(A)  35.2

(B)  34.1

(C)  36.5

(D)  39.1

Answer: (C)

61. The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six matches is 42, the average for the last four matches is

(A)  33.25

(B)  33.5

(C)  34.25

(D)  35

Answer: (C)

62. On a certain sum, the simple interest at the end of  becomes 3/8th of the sum. The rate per cent is

(A)  7%

(B)  6%

(C)  5%

(D)   

Answer: (B)

63. A horse is sold at a profit of 25%. If both the cost price and selling price are Rs 200 less, the profit will be 5% more. The cost price is

(A)  Rs 1100

(B)  Rs 1200

(C)  Rs 1000

(D)  Rs 900

Answer: (B)

64. Two trains travel in opposite directions at 36 km/h and 45 km/h respectively. A man sitting in slower train passes the faster train in 8 seconds. The length of the faster train is

(A)  80 m

(B)  120 m

(C)  160 m

(D)  180 m

Answer: (D)

65. By selling a chair for Rs 368, a man lost 8%. For how much should he have sold it to gain 15%?

(A)  Rs 450

(B)  Rs 475

(C)  Rs 460

(D)  Rs 500

Answer: (C)

66. A train 110 metres long is running with a speed of 60 km/h. In what time will it pass a man who is running at 6 km/h in the direction opposite to that of train?

(A)  5 sec

(B)  6 sec

(C)  7 sec

(D)  10 sec

Answer: (B)

67. If 3 men or 4 women can plough a field in 43 days, in how many days 7 men and 5 women and plough the same field?

(A)  18 days

(B)  10 days

(C)  12 days

(D)  15 days

Answer: (C)

68. A man sold two watches for Rs 3750 each; on one he gained 5% and on the other he lost 5%. What was his total gain or loss as a percentage?

(A)  0.25% loss

(B)  2.5% loss

(C)  25% gain

(D)  12.5% gain

Answer: (A)

Directions (Qs. 69-73): In each of the following questions, figure (X) is given followed by four alternative figures (A), (B), (C) and (D). Figure (X) is embedded in one of the alternative figures. Trace out the alternative which contains figure (X) as its part.

69. 

Answer: (D)

70. 

Answer: (C)

71. 

Answer: (D)

72. 

Answer: (D)

73. 

Answer: (D)

Directions (Qs. 74-77): Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter-linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C) or (D). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams:

74. Which of the following diagrams indicate the best relation between Mountains, Earth and Forests?

Answer: (A)

75. Which of the following diagrams indicates the best relation between Sun, Planets and Earth?

Answer: (B)

76. Which of the following diagrams indicates the best relation between Graduate, Teacher and Player?

Answer: (D)

77. Which of the following diagrams indicate the best relation between Leaf, Seed and Root?

Answer: (C)

Directions (Qs. 78-80): In each problem, out of the four figures marked (A), (B), (C) and (D), three are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest:

78. 

Answer: (A)

79. 

Answer: (C)

80. 

Answer: (D)

Directions (Qs. 81-85): In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest:

81.

(A)  Bogota

(B)  Sydney

(C)  Doha

(D)  Brussels

Answer: (B)

82.

(A)  Retina

(B)  Pupil

(C)  Vision

(D)  Cornea

Answer: (C)

83.

(A)  Udayagiri and Khandagiri

(B)  Badami

(C)  Elephanta

(D)  Doddabetta

Answer: (D)

84.

(A)  Tibia

(B)  Cortex

(C)  Cranium

(D)  Cerebellum

Answer: (D)

85.

(A)  Saltoro Kangri

(B)  Kongka

(C)  Zoji La

(D)  Kumbharti Ghat

Answer: (A)

Directions (Qs. 86-90): In each of the following questions, select a figure from amongst the four alternatives, which satisfies the same conditions of placement of the dots as in figure (X).

86. 

Answer: (D)

87. 

Answer: (A)

88. 

Answer: (C)

89. 

Answer: (D)

90. 

Answer: (C)

Directions (Qs. 91-95): Each of the following questions consists of five figures marked `1, 2, 3, 4 and 5 called the Problem Figures followed by four other figures marked (A), (B) and (D) called the Answer Figures. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures:

91. 

Answer: (D)

92. 

Answer: (C)

93. 

Answer: (A)

94. 

Answer: (A)

95. 

Answer: (D)

Directions (Qs. 96 to 100): In each of the following questions, find out the alternative which will replace the question mark:

96. Anatomy : Zoology : : Paediatrics : ?

(A)  Chemistry

(B)  Medicine

(C)  Palaeontology

(D)  Mechanics

Answer: (B)

97. Eccrinology : Secretions : : Selenography : ?

(A)  Sun

(B)  Mantle

(C)  Crust

(D)  Moon

Answer: (D)

98. Virology : Virus : : Semantics : ?

(A)  Amoeba

(B)  Language

(C)  Nature

(D)  Society

Answer: (B)

99. Tectonics : Building : : Taxidermy : ?

(A)  Classification

(B)  Conserving

(C)  Stuffing

(D)  Collecting

Answer: (C)

100. Annihilation : Fire :: Cataclysm : ?

(A)  Emergency

(B)  Tribulation

(C)  Anxiety

(D)  Flood

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...