Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2018 Question Paper With Answer Key

Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2018
Airforce Common Admission Test (AFCAT)-2 2018 Question Paper With Answer Key

Previous Paper (Solved)

Air Force Common Admission Test

(AFCAT)-2 2018

1. What is long jump record of Mike Powell?

(A)  8.95 m

(B)  8.25 m

(C)  9.35 m

(D)  7.85 m

Answer: (A)

2. Who was the first women PM in the world?

(A)  Indira Gandhi

(B)  Benazir Bhutto

(C)  Margret Alva

(D)  Srimavo Bandaranaike

Answer: (D)

3. Radcliffe Line is a demarcation line between _______.

(A)  India and Afghanistan

(B)  India and Pakistan

(C)  India and China

(D)  India and Bhutan

Answer: (B)

4. Who was the first posthumous recipient of Bharat Ratna?

(A)  Indira Gandhi

(B)  Rajeev Gandhi

(C)  Lal Bahadur Shastri

(D)  Dr. Rajendra Prasad

Answer: (C)

5. In which year Goa is taken by India?

(A)  1961

(B)  1968

(C)  1965

(D)  1971

Answer: (A)

6. Baltic Cup is associated with _______.

(A)  Cricket

(B)  Kabbadi

(C)  Football

(D)  Tennis

Answer: (C)

7. Hook Pass is related to which game?

(A)  Basketball

(B)  Badminton

(C)  Snooker

(D)  Boxing

Answer: (A)

8. Hindu Sanskrit Book Natya Shastra is written by:

(A)  Patanjali

(B)  Bharata Muni

(C)  Ashvaghosh

(D)  Tulsi Das

Answer: (B)

9. How many timeouts can a team take in Volleyball?

(A)  5

(B)  4

(C)  6

(D)  2

Answer: (D)

10. When the Jallianwala Bagh Massacre happened?

(A)  13 April, 1919

(B)  23 June, 1919

(C)  18 August, 1920

(D)  13 July, 1921

Answer: (A)

11. What is Daskh?

(A)  Nuclear Energy Operated Vehicle

(B)  Carbon Operated Vehicle

(C)  Remotely Operated Vehicle

(D)  None of these

Answer: (C)

12. What was the term used for measurement of Land of the Delhi Sultanate period?

(A)  Masharat

(B)  Masahat

(C)  Mutwakil

(D)  Muzzarat

Answer: (B)

13. Riga is the capital of which country?

(A)  Bosnia

(B)  Japan

(C)  Latvia

(D)  Turkey

Answer: (C)

14. Who was the founder of Brahmo Samaj?

(A)  Raja Rammohan Roy

(B)  Bipin Chandra Pal

(C)  Hare Krishna Devsare

(D)  Jyotiba Phule

Answer: (A)

15. Where is Indira Point located?

(A)  Kerala

(B)  Tamil Nadu

(C)  Andaman and Nicobar

(D)  Lakshdweep

Answer: (C)

16. JAXA is an aerospace agency of which country?

(A)  Sri Lanka

(B)  Maldives

(C)  Bhutan

(D)  Japan

Answer: (D)

17. When India became a member of Asian Development Bank?

(A)  1954

(B)  1966

(C)  1980

(D)  1975

Answer: (B)

18. Which Vitamin is responsible for blood clotting?

(A)  Vitamin A

(B)  Vitamin D

(C)  Vitamin K

(D)  Vitamin C

Answer: (C)

19. Which among the following is the oldest Veda?

(A)  Sam Veda

(B)  Aayur Veda

(C)  Dhanur Veda

(D)  Rig Veda

Answer: (D)

20. Which Act is known as the Black Act?

(A)  Rowlatt Act

(B)  Morley-Minto Act

(C)  Khilafat Act

(D)  None of these

Answer: (A)

21. Mont Blanc is situated in:

(A)  Germany

(B)  Italy

(C)  United Kingdom

(D)  Switzerland

Answer: (B)

22. Kuril Island is a cause of dispute between:

(A)  Japan and China

(B)  China and Vietnam

(C)  Russia and Japan

(D)  Japan and North Korea

Answer: (C)

23. Lona is the term associated with which sports?

(A)  Boxing

(B)  Tennis

(C)  Football

(D)  Kabbadi

Answer: (D)

24. Battle of Kannauj was fought in 1540 between:

(A)  Akbar and Rana Pratap

(B)  Akbar and Nisar Khan

(C)  Sher Shah and Humayun

(D)  Humayun and Muzaffar Mirza

Answer: (C)

25. Jude Felix is a famous Indian player in which of the following field?

(A)  Football

(B)  Kabbadi

(C)  Tennis

(D)  Hockey

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 26-29): Which word or words explains the meaning of the following idioms.

26. By dint of:

(A)  by talk of

(B)  by means of

(C)  by fight of

(D)  by fall of

Answer: (B)

27. At daggers drawn:

(A)  in bitter enmity

(B)  in danger

(C)  in friendship

(D)  in love

Answer: (A)

28. At sixes and sevens:

(A)  in order

(B)  in counting

(C)  in a state of confusion

(D)  countless

Answer: (C)

29. See eye to eye:

(A)  Bitter enmity

(B)  Fast friendship

(C)  Deep contempt

(D)  Fully agree

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 30-34): In the following passage some numbered blank spaces are given. For each numbered blank space answer choices are given. Pick out the one which is the most appropriate for that blank space. Keep the trend of the passage in mind.

     A confusion about what secularism really means and the use of the term to play present politics _____(30)_____ the ordinary people of all religious who are proud of their religion and are perfectly willing to be _____(31)_____ of the religions of others if they are left in peace to do so. They _____(32)_____ at religion as a right but as a _____(33)_____ personal need in order to make sense of a _____(34)_____ world no matter what the manner of its practice may be.

30.

(A)  alienates

(B)  originates

(C)  communicates

(D)  dominates

Answer: (A)

31.

(A)  intolerant

(B)  tolerant

(C)  united

(D)  adjusted

Answer: (B)

32.

(A)  have not looked

(B)  have not viewed

(C)  have never looked

(D)  have not visualised

Answer: (A)

33.

(A)  fundamental

(B)  secular

(C)  social

(D)  elementary

Answer: (A)

34.

(A)  spiritual

(B)  convergent

(C)  convoluted

(D)  convulsive

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 35-40): Choose the word which is nearest in meaning to the given word.

35. Defunct

(A)  False

(B)  Extinct

(C)  Dubious

(D)  Despot

Answer: (B)

36. Brawn

(A)  Fear

(B)  Complexion

(C)  Intelligence

(D)  Vigour

Answer: (D)

37. Debilitate

(A)  Disable

(B)  Divide

(C)  Weaken

(D)  Deplete

Answer: (C)

38. Daunt

(A)  Scold

(B)  Intimidate

(C)  Abuse

(D)  Defy

Answer: (B)

39. Capricious

(A)  Caring

(B)  Carping

(C)  Cautious

(D)  Erratic

Answer: (D)

40. Umbrage

(A)  Chagrin

(B)  Amity

(C)  Harmony

(D)  Pleasure

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 41-46): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word.

41. Tranquility

(A)  Triviality

(B)  Temerity

(C)  Agitation

(D)  Tension

Answer: (C)

42. Brawny

(A)  Hefty

(B)  Robust

(C)  Sinewy

(D)  Wimpy

Answer: (D)

43. Alleviate

(A)  Elevate

(B)  Sharpen

(C)  Aggravate

(D)  Promote

Answer: (C)

44. Tenuous

(A)  Powerful

(B)  Enough

(C)  Reasonable

(D)  Sample

Answer: (A)

45. Copious

(A)  Unsatisfactory

(B)  Unconvincing

(C)  Poor

(D)  Scanty

Answer: (D)

46. Jettison

(A)  Abandon

(B)  Strengthen

(C)  Retain

(D)  Modify

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 47-50): Read the following passages and answer the questions given below it.

     A pilot cannot fly a plane by sight alone. In many conditions, such  as flying at night and landing in dense fog, a pilot must use radar, in alternative way of navigating. Since human eyes are not very good at determining speeds of approaching objects, radar can show a pilot how fast nearby pilots are moving. The basic principle of radar is exemplified by what happens when one shouts in a cave. The echo of the sound against the walls helps a person to determine the size of the cave. With radar, however, the waves are radiowaves instead of sound waves. Radio waves travel at the speed of light about 300,000 kilometres in one second. A radar sends out a short burst of radio waves. Then it receives the echoes produced when the waves bounce off objects. By determining the time it takes for the echoes to return to the radar set, a trained technician can determine the distance between the radar set and other objects. The word “radar”, in fact gets its name from the term “radio detection and ranging”. “Ranging” is the term for detection of the distance between and object and the radar set. Besides being of critical important of pilots, radar is essential for air traffic control, tracking ships at sea, and for tracking weather systems and storms.

47. Which of the following best describes the tone of the passage?

(A)  Humorous

(B)  Explanatory

(C)  Argumentative

(D)  Imaginative

Answer: (B)

48. What is the main topic of this passage?

(A)  Uses of Radar

(B)  History of Radar

(C)  The Nature of Radar

(D)  Alternatives of Radar

Answer: (A)

49. What might be inferred about radar?

(A)  It takes the place of a radio

(B)  It gave birth to the invention of the airplane

(C)  It developed from a study of sound waves

(D)  It has improved navigational safety

Answer: (D)

50. According to the passage, what can radar detect besides location of objects?

(A)  Speed

(B)  Weight

(C)  Size

(D)  Shape

Answer: (A)

51. If the difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money for 3 years at 10% is Rs 77.5, find the sum.

(A)  Rs 2,500

(B)  Rs 2,550

(C)  Rs 2,600

(D)  Rs 2,700

Answer: (A)

52. Two horses sold at Rs 1200 each. The first one is sold at 20% profit and the other one at 20% loss. What is the overall % profit or loss.

(A)  4% Profit

(B)  4% Loss

(C)  3% Loss

(D)  3% Profit

Answer: (B)

53. The initial price of a colour T.V. is three times of that music system, now if price of T.V. is increase by 10% and the price of music system is increase by 18%. Then find the profit/loss% on buying eight colour T.V. and five music system?

(A)

(B)   

(C)  23.38 Loss

(D)  11.38% Profit

Answer: (D)

54. The average of 5/16 and 3.6% is:

(A)  0.124

(B)  0.169

(C)  0.174

(D)  2.173

Answer: (C)

55. If the efficiency of A, B and C is in the ratio 4 : 5 : 6. What is the ratio of the time in which they complete the work?

(A)  15 : 12 : 10

(B)  12 : 10 : 15

(C)  15 : 10 : 12

(D)  None of these

Answer: (A)

56. The average marks of a class is 70, if average marks of fail students is 40 and pass students is 80. Find the percentage of passing student?

(A)  65%

(B)  55%

(C)  25%

(D)  75%

Answer: (D)

57. If the price of sugar is increased by 30% by how much percent a person must reduce his consumption in order to maintain the same budget?

(A)  21%

(B)   

(C)  

(D)  33%

Answer: (C)

58. A man deposits Rs 10000 on a bank for 2 years at 16% per annum compounded half yearly. Find the compound interest getting by the man.

(A)  Rs 3604.88

(B)  Rs 3502.89

(C)  Rs 3714.25

(D)  None of these

Answer: (A)

59. The population of a village increase at the rate 5% per annum, if the population of village in 2016 is 1,80,500. Find the population of village in 2014?

(A)  2,00,000

(B)  3,00,000

(C)  4,00,000

(D)  6,00,000

Answer: (A)

60. 60 kg of an alloy A is mixed with 100 kg of an alloy B. If alloy A has lead and tin in the ratio 3 : 2 and alloy B has tin and copper in the ratio 1 : 4 then the amount of tin in the new alloy is:

(A)  36 kg

(B)  44 kg

(C)  53 kg

(D)  80 kg

Answer: (B)

61.

(A)  0.27

(B)  0.17

(C)  0.57

(D)  0.07

Answer: (B)

62. 729 ml of milk contains milk and water in the ratio 7 : 2. How much water is to be added in the mixture to make the ratio 7 : 3?

(A)  81 ml

(B)  83 ml

(C)  71 ml

(D)  72 ml

Answer: (A)

63. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included then the average increase by 3 months. Find the age of the teacher.

(A)  15 years

(B)  20 years

(C)  35 years

(D)  25 years

Answer: (D)

64. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

(A)  5 seconds

(B)  6 seconds

(C)  7 seconds

(D)  10 seconds

Answer: (B)

65. A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than no travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:

(A)  2 mph

(B)  2.5 mph

(C)  3 mph

(D)  4 mph

Answer: (A)

66. A man bought some oranges at Rs 10 per doze n and bought the same number of oranges at Rs 8 per dozen. He sold these oranges at Rs 11 per dozen and gained Rs 120. The total number of oranges bought by him was:

(A)  30 dozens

(B)  40 dozens

(C)  50 dozens

(D)  60 dozens

Answer: (D)

67. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

(A)  12 days

(B)  15 days

(C)  16 days

(D)  18 days

Answer: (B)

68. The value of is equal to:

(A)  0

(B)  1/9

(C)  1/3

(D)  1

Answer: (C)

69. Three persons are walking from a place A to another place B. Their speeds are in the ratio of 4 : 3 : 5. The time ratio to reach B by these persons will be:

(A)  4 : 3 : 5

(B)  5 : 3 : 4

(C)  15 : 9 : 20

(D)  15 : 20 : 12

Answer: (D)

70. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

(A)  35 years

(B)  40 years

(C)  50 years

(D)  None of these

Answer: (B)

71. Which one of the following numbers will completely divide (461 + 462 + 463 + 464)?

(A)  3

(B)  10

(C)  11

(D)  13

Answer: (B)

72. The LCM of two number is 45 times their HCF. If one of the numbers is 125 and the sum of HCF and LCM is 1150, the other number is:

(A)  215

(B)  220

(C)  225

(D)  235

Answer: (C)

73. If 18 binders bind 900 books in 10 days, how many binders will be required to bind 660 books in 12 days?

(A)  22

(B)  14

(C)  13

(D)  11

Answer: (D)

74. A box contains 10 black and 10 white balls. The probability of drawing two balls of the same colour is:

(A)  9/19

(B)  9/38

(C)  10/19

(D)  5/19

Answer: (A)

75. The sum of the first 20 terms of the series is:

(A)  0.16

(B)  1.6

(C)  16

(D)  None of these

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 76-80): The second figure in the first unit of the Problem Figures bears a certain relationship to the first figure. Similarly, one of the figures in the Answer Figures bears the same relationship to the first figure in the second unit of the problem Figures. Locate the figure which would fit the question mark.

76.

Answer: (D)

77.

Answer: (D)

78.

Answer: (B)

79.

Answer: (B)

80.

Answer: (A)

Directions (Qs. No. 81-85): In the following questions the words given bear a certain relationship. Find out from the choices the words with the same relationship.

81. Water : Sand : : Ocean : ?

(A)  Island

(B)  River

(C)  Desert

(D)  Waves

Answer: (C)

82. Bird : Fly : : Snake : ?

(A)  Timid

(B)  Clatter

(C)  Crawl

(D)  Hole

Answer: (C)

83. Frame : Picture

(A)  Cup : Saucer

(B)  Table : Floor

(C)  Chair : Room

(D)  Roof : Building

Answer: (D)

84. Atom : Electron

(A)  Sun : Earth

(B)  Constellation : Satellite

(C)  Sputnik : Satellite

(D)  Neutron : Proton

Answer: (D)

85. Rickets : Bones

(A)  Gout : Spleen

(B)  Malaria : Lungs

(C)  Jaundice : Eyes

(D)  Eczema : Skin

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 86-90): In these test figures X is hidden in the option figures, find the correct option.

86.

Answer: (A)

87.

Answer: (A)

88.

Answer: (D)

89.

Answer: (B)

90.

Answer: (B)

Directions (Qs. No. 91-94): In each of the following questions four words/number have been given out of which three are alike in same manner word while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest

91. 

(A)  Admiral

(B)  Colonel

(C)  Commodore

(D)  Commander

Answer: (B)

92.

(A)  Henri Becquerel

(B)  Otto Hahn

(C)  Madam Curie

(D)  Einstein

Answer: (D)

93.

(A)  Prism

(B)  Cube

(C)  Cone

(D)  Square

Answer: (D)

94.

(A)  2

(B)  7

(C)  19

(D)  18

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 95 and 96): In each question, which come of the alternative figure complete the given figure pattern.

95.

Answer: (B)

96.

Answer: (D)

Directions (Qs. No. 97 and 98): From the four logical Diagrams, select one which best illustrates the relationship among three given classes in the questions.

97. Thief, Criminal, Police.

Answer: (A)

98. Animals, Amphibian, Tortoise.

Answer: (C)

Directions (Qs. No. 99 and 100): In each of the following questions, find out the alternative which will replace the question mark.

99. Ride : Horse : : Smoke : ?

(A)  Chimney

(B)  Sparkling

(C)  Cigar

(D)  Ashes

Answer: (C)

100. CUZA : HYCC : : NNJO : ?

(A)  TURS

(B)  SRMO

(C)  TRMP

(D)  SSNR

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...