Andhra Bank PO Examination Held on 27-12-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Andhra Bank PO Examination Held on 27-12-2015

Quantitative Aptitude

1. A, B and C started a business by investing Rs 18,000, Rs 8,000 and Rs 15,000 respectively. At the end of 6 months from the start of the business, A and B invested additional amount Rs 2,000 each and C withdrew Rs 4,000. If at the end of the year, the annual profit received was Rs 10,250, what was B’s share in the profit ?

(A)  Rs 2,250

(B)  Rs 2,475

(C)  Rs 2,070

(D)  Rs 2,180

(E)  Rs 2,380

Answer: (A)

Directions (Q. 2-6) Study the table and answer the given questions.

     Note : (i) Data regarding number of students studying in colleges A, B, C, and D in the year 2009. The mentioned colleges offer courses in three streams only-Arts, Commerce and Science.

(ii) Total student strength = students studying (arts + commerce + science)

2. What is the average number of students studying Science in all the numbered colleges ?

(A)  875

(B)  925

(C)  800

(D)  825

(E)  820

Answer: (A)

3. Total number of students studying Arts and Commerce together in College A is what per cent more than that in college B?

(A)  240

(B)  150

(C)  180

(D)  250

(E)  200

Answer: (E)

4. Number of students studying Arts in college C is what per cent of number of students studying Arts in College D ?

(A)  151/9

(B)  270/12

(C)  321/12

(D)  30

(E)  25

Answer: (B)

5. What is the total number of students studying Commerce in colleges A and C together ?

(A)  2350

(B)  1450

(C)  2170

(D)  2850

(E)  3520

Answer: (C)

6. What is the difference between the total students strength of college A and B together and that of colleges C and D together ?

(A)  2900

(B)  2380

(C)  3100

(D)  3900

(E)  1900

Answer: (B)

7. While purchasing a flight ticket, Sonakshi got a promotional discount of 20% on the fare but she had to pay 12.5% service tax on the discounted fare and Rs 100 as convenience fee. If Sonakshi paid Rs 3160 as the total fare, how much promotional discount did she get ?

(A)  Rs 480

(B)  Rs 580

(C)  Rs 720

(D)  Rs 680

(E)  Rs 600

Answer: (D)

8. A sum of money (Rs X) was invested for 5 years in a scheme which offers simple interest at a rate of 12% p a.. The amount received after 5 years was reinvested in the same scheme for the same period. If the amount received after reinvesting for the same period is Rs 780 more than Rs X, what was the initial sum of money (Rs X) invested in the scheme ?

(A)  Rs 500

(B)  Rs 400

(C)  Rs 550

(D)  Rs 850

(E)  Rs 600

Answer: (A)

9. What will come in place of question-mark (?) in the given number series ?

60  21  9  6  6  ?

(A)  5

(B)  7

(C)  3

(D)  8

(E)  11

Answer: (C)

10. 280 263  274  301  220 ?

(A)  463

(B)  193

(C)  949

(D)  781

(E)  139

Answer: (A)

11. 2  4  10  22  ?  72

(A)  54

(B)  42

(C)  30

(D)  50

(E)  32

Answer: (B)

12. 8  9  20  63  256

(A)  1285

(B)  1474

(C)  846

(D)  37

(E)  47

Answer: (A)

13. 73  ?  19  10  5  3.25

(A)  43

(B)  31

(C)  29

(D)  37

(E)  47

Answer: (D)

Directions – (Q. 14-18) In the following questions, two questions numbered I and II are given, you have to solve both the questions and give answer-

(A) If x > y    (B) If x ≥ y

(C) If x < y    (D) If x ≤ y

(E) x = y or the relation cannot be established

14. I. 2x2 + 15x + 22 = 0

II. 3y2 + 20y + 25 = 0

Answer: (E)

15. I. 3x2 – 23x + 44 = 0

II. 3y2 – 19y + 30 = 0

Answer: (A)

16. I. x2 – 8x + 16 = 0

II. 4y2 – 27y + 35 = 0

Answer: (A)

17. I. 4x2 – 20x + 21 = 0

II. 2y2 – 13y + 21 = 0

Answer: (D)

18. I. 4x2 + 7x + 3 = 0

II. 10y2 + 13y + 3 = 0

Answer: (E)

19. The sum of side of a square and length of a rectangle is 30 m and the sum of the side of the square and breadth of the rectangle is 24 m. If the length of the rectangle is twice its breadth, what is the respective ratio between the area of t he square and the area of the rectangle ?

(A)  9 :2

(B)  7 : 4

(C)  9 : 5

(D)  9 : 4

(E)  7 : 2

Answer: (A)

Directions – (Q. 20-24) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and given answer :

(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the questions.

20. A vessel contains ‘X’ litres of mixture of milk and water. The respective ratio of milk and water in the vessel is 9 : 4. What is the numerical value of ‘X’ ?

I. If 40% of the mixture is taken out and 5 litres of water is added, the percentage of water in resultant mixture will be 44%.

II. If 20% of the mixture is taken out and this action is repeated once more (i.e. 20% of the remaining mixture is taken out) the remaining quantity of milk in the mixture will be 28.8 litres.

Answer: (C)

21. In how many days persons A, B and C together finish a piece of work ?

I. A and B together can finish the same piece of work in  8 B and C together can finish the same piece of work in  C and A together can finish the same piece of work in

II. The time taken by A alone to finish the same piece of work is 24 days less than time taken by C alone to finish the same piece of work.

Answer: (A)

22. What is the height of the cylinder ? (in m)

I. The volume of the cylinder is 4158 m3.

II. The total surface area of the cylinder is 1485 m2.

Answer: (D)

23. What is the marked price of the pen ?

I. When a discount of 25% is given on the marked price of the pen, the loss incurred is 10%. The cost price of the price is Rs 480.

II. The marked price of the pen is 20% above the cost price of the pen.

Answer: (A)

24. What distance (in km) the boat can travel downstream in 36 minutes ?

I. The distance travelled by the boat upstream in 40 minutes is equal to the distance travelled by the boat downstream in 24 minutes.

II. The speed of the water current is 4 kmph.

Answer: (E)

Directions – (Q. 25-29) Refer to the graph and answer the given questions –

25. The number of students who could pass the exam in the year 2006 were 10% more than that in the previous year. Only 75% of those who appeared in the year 2006 could pass the exam that year. How many students appeared for the exam in the year 2006 ?

(A)  340

(B)  336

(C)  418

(D)  420

(E)  352

Answer: (E)

26. Number of students who had passed the exam in the year 2002 are what percent less than that in the year 2003 ?

(A)   

(B)  25

(C)   

(D)   

(E)  30

Answer: (D)

27. What per cent of students who appeared for the exam in the year 2001 could pass the exam ?

(A)   

(B)   

(C)  75

(D)  60

(E)  80

Answer: (C)

28. What is the respective ratio of total number of students who appeared for the exam in the years 2004 and 2005 together and the total number of students who could pass the exam in the same years together ?

(A)  35 : 29

(B)  31 : 25

(C)  28 : 23

(D)  33 : 25

(E)  31 : 26

Answer: (B)

29. What is the average number of students who appeared for the exam in the years 2002, 2003 and 2004 ?

(A)  240

(B)  200

(C)  150

(D)  250

(E)  280

Answer: (D)

30. Vessel A contains a mixture of orange juice and apple juice in the respective quantities of 16 litres and 4 litres. Vessel B contains a mixture of orange juice and apple juice in the respective quantities of 24 litres and 6 litres. Mixture from vessels A and B,, are both mixed together in Vessel C. What is the resultant percentage of Apple juice in vessel C ?

(A)  20

(B)  25

(C)  10

(D)  30

(E)  35

Answer: (B)

Directions – (Q. 31-35) Study the following information carefully to answer the questions.

      In an office, there are three departments HR, Finance and IT.

     Out of the total employees in the office, 20% are in finance department. Out of the remaining employees 9/10th are in IT department and the remaining are in HR department.

     Out of the total number of employees in IT department, 9/120th are females.

       Out of the total employees in Finance department, 30% are females.

       Out of the total employees in HR department, 4/5th are females.

       The total number of female employees in the office is 1120.

31. The number of male employees in Finance department as what per cent of the number of employees (both male and female) in IT department ?

(A)    

(B) 

(C)   

(D)   

(E)  

Answer: (E)

32. What is the total number of male employees in the office ?

(A)  1380

(B)  1694

(C)  1420

(D)  1340

(E)  1124

Answer: (A)

33. By what per cent is the number of female employees in HR department more than those in Finance department ?

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

(E)   

Answer: (A)

34. What is the respective ratio between number of female employees in Finance department and those in IT department ?

(A)  7 : 29

(B)  6 : 29

(C)  7 : 23

(D)  5 : 23

(E)  5 : 27

Answer: (E)

35. What is the difference between the number of male employees in HR department and those in IT department ?

(A)  940

(B)  920

(C)  910

(D)  950

(E)  930

Answer: (D)

36. In the month of March 2014, Rashmi paid EMI which was 30% of her monthly salary. The remaining salary she spent on shopping of groceries and clothes in the respective ratio of 4 : 3. She spent Rs 15000 on shopping of clothes. If in April 2014, her salary increased by 12%, what was her salary in April ?

(A)  Rs 48,000

(B)  Rs 50,000

(C)  Rs 56,000

(D)  Rs 66,000

(E)  Rs 55,000

Answer: (C)

37. Prasad sold his work tools at n Rs 1850 and earned a profit of 25%. How much did he p ay to purchase work tools ?

(A)  Rs 1,360

(B)  Rs 1,300

(C)  Rs 1,240

(D)  Rs 1,480

(E)  None of these

Answer: (D)

38. If the number of male qualified candidates from State A is 264, what per cent of qualified candidates from State A is female ?

(A)  35

(B)  40

(C)  42.5

(D)  47.5

(E)  45

Answer: (E)

39. What is the average number of candidates who could not qualify in the competitive exam from States C, D and E ?

(A)  276

(B)  264

(C)  258

(D)  272

(E)  268

Answer: (E)

40. What is the central angle corresponding to number of qualified candidates from State E ?

(A)  32.8°

(B)  24.4°

(C)  22.8°

(D)  24.6°

(E)  28.8°

Answer: (E)

41. What is the difference between total number of qualified candidates from states C and D together and those who could not qualify in the competitive exam from the same states together ?

(A)  674

(B)  664

(C)  682

(D)  672

(E)  678

Answer: (D)

42. Total number of qualified candidates from States B and E together is what per cent more than the number of appeared candidates from State A ?

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

(E)   

Answer: (B)

43. A boat takes 2 hours to travel 28 kms upstream. If the respective ratio between speed of the boat downstream and the speed of the boat upstream is 9 : 7, what is the speed of the current ?

(A)  1 km/h

(B)  2.5 km/h

(C)  3 km/h

(D)  2 km/h

(E)  3.5 km/h

Answer: (D)

44.  Amaya’s present age is 1.5 times of Himanshu’s present age. If after 4 years, Amaya’s age will be twice of Himanshu’s age 4 years ago, what is the difference between their present ages ?

(A)  13 years

(B)  14 years

(C)  12 years

(D)  15 years

(E)  18 years

Answer: (C)

Directions – What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question ? (You are not expected to calculate the exact value)

45. 15 * 17.98 – ?2 = 2984

(A)  8

(B)  14

(C)  12

(D)  18

(E)  16

Answer: (E)

46. 02% of 225.9 + 449.98 ÷ 5.99 = ?

(A)  200

(B)  245

(C)  120

(D)  225

(E)  165

Answer: (E)

47. (859.98 – 379.88) ÷999 = ?

(A)  30

(B)  60

(C)  40

(D)  20

(E)  50

Answer: (C)

48. 295 – 14 * 3.99 + 99.95 = ?2

(A)  19

(B)  11

(C)  17

(D)  27

(E)  9

Answer: (A)

49. 992 + 4.982 * 8.03 + 64.15 = ?

(A)  575

(B)  425

(C)  520

(D)  610

(E)  480

Answer: (C)

50. The average of vie observations X1 , X2, X3, X­4 and X5 is 24. The average of first three observations (X1, X2 and X3) is less than the average of last three observations {X3, X4 and X5}. If the average of first two observations {X1 and X2} is 16.5, what s the value of the third observations {X3} ?

(A)  24

(B)  25

(C)  29

(D)  14

(E)  19

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...