Andhra Bank PO Examination Held on 27-12-2015 Reasoning Question Paper With Answer Key

Andhra Bank PO Examination

Held on 27-12-2015

Reasoning

Directions – (Q. 1-5) Study the following information to answer the questions-

   In a certain code language,

   ‘economy and wealth balance’ is written as ‘gh mk ru st’

   ‘wealth of nations depleting’ is written as ‘tl zm ak gh’

    ‘taxes balance nations better’ is written as ‘dj ru zm pn’

     ‘better to revive economy’ is written as ‘br ht dj st’

     (All codes are two letter codes only)

1. What does the code ‘tl’ stand for in the given code language ?

(A)  and

(B)  either ‘of or ‘depleting’

(C)  either ‘nations’ or ‘taxes’

(D)  to

(E)  taxes

Answer: (B)

2. Which of the following may possibly represent ‘revive now’ in the given code language?

(A)  zm ht

(B)  bt zm

(C)  ht co

(D)  br ht

(E)  br dj

Answer: (C)

3. What is the code for ‘economy’ in the given code language ?

(A)  st

(B)  either ‘mk’ or ‘ru’

(C)  gh

(D)  dj

(E)  mk

Answer: (A)

4. What is the for ‘balance’ in the given code language ?

(A)  st

(B)  gh

(C)  ru

(D)  ak

(E)  zm

Answer: (C)

5. Which of the following may represent ‘better generate wealth’ in the given code language ?

(A)  fs gh dj

(B)  dj mk gh

(C)  gh pn st

(D)  gh fs mk

(E)  xs dj ak

Answer: (A)

Directions-(Q. 6-10) Study the following information carefully and answer the given questions.

    Eight persons- P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table with equal distance between each other, facing the centre, but not necessarily in the same order. Each one of them speaks a different language viz., Hindi Urdu, Punjabi, Tamil, Marathi, Sanskrit, Gujarati and Bengali but not necessarily in the same order.

    S sits second to the left of the one who speaks Marathi. Only two people sit between S and U. The one who speaks Bengali is an immediate neighbour of U. Q sits third to the right of the one who speaks Bengali. Only three people sit between Q and the one who speaks Punjabi. Only two people sit between the one who speaks Punjabi and R. P sits second to the left of the one who speaks Urdu. P does not speak Bengali. T sits third to the left of W. Only three people sit between W and the one who speaks Gujarati.. The one who speaks Tamil sits fourth to right of the one who speaks Hindi. The one who speaks Hindi is not an immediate neighbour of the one who speaks Marathi.

6. Which of the following statements is true about V ?

(A)  V is an immediate neighbour of the one who speaks Bengali.

(B)  V speaks Punjabi.

(C)  None of the given statements is true.

(D)  V sits to the immediate left of U.

(E)  Only two persons sit  between V and R.

Answer: (D)

7. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group?

(A)  S-Marathi

(B)  Q-Gujarati

(C)  W-Hindi

(D)  V-Punjabi

(E)  P-Sanskrit

Answer: (A)

8. Who amongst the following is equidistant from T and the one who speaks Hindi, when counted from the left of the one who speaks Hindi?

(A)  The one who speaks Marathi

(B)  Q

(C)  The one who speaks Gujarati

(D)  R

(E)  U

Answer: (E)

9. Who amongst the following speaks Sanskrit ?

(A)  R

(B)  P

(C)  T

(D)  U

(E)  S

Answer: (A)

10. Who amongst the following sits third to the right of W ?

(A)  V

(B)  U

(C)  The one who speaks Urdu

(D)  R

(E)  The one who speaks Tamil

Answer: (C)

11. In this question is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step of administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the suggested course of action logically follows for pursuing.

Statement : Annual results of school G are continuously falling from past three years as the school is unable to hire adequate number of teachers due to lack of funds.

Course of Action I : School G should increase the fees of students by 30% in order to generate funds for hiring new teachers.

Course of Action II : Classes of school G should be divided into two shifts and should be continued with the existing teachers.

(A)  Either course of action I or course of action II follows

(B)  Neither course of action I nor course of action II follows

(C)  Only course of action I follows

(D)  Only course of action II follows

(E)  Both courses of action I and II follow

Answer: (D)

12. Read the given information and answer the question.

‘Students of country X go abroad for higher studies despite having some excellent universities in their own country. In fact, there is no benefit but just the hype of studying abroad that encourages students to do s’-Statement by the General Secretary of students’ association of a college in Country X?

Which of the following strengthens the statement of the General Secretary that students do not benefit from studying abroad ?

(A)  Getting some admission in some good universities of country X is next to impossible as more than 55% of seats are reserved seats and most students compete for the seats which are not reserved.

(B)  Statistics suggest that more than 55% students of Country X, studying abroad either accept mediocre jobs or return to country X after completing their course due to lack of job opportunities.

(C)  Country X provides a number of scholarships for students in almost all the fields in order to ensure that all students get equal opportunity to finish their higher education.

(D)  The fees charged by a few universities of country X is much less than the fees charged by many universities abroad.

(E)  Some good universities of country X conduct entrance exams which are more difficult to clear than the entrance exams conducted by universities around the world.

Answer: (B)

13. Read the given information and answer the question.

Three Aeroplanes of Airline-L had to make an emergency landing in the past four months due to technical glitches. As a result the popularity of the airline declined drastically. Also many people cancelled their existing booking at a short notice and are paying double the fare to the competitor companies instead.

Airline-L has to choose one course of action from the options given below. Which amongst the following options would be the best decision for the Airline in the present scenario?

(A)  Making its fare cheaper than the market rate to ensure that its popularity rises again.

(B)  Reducing the number of planes flying per day, to ensure that optimum work load per employee maintained.

(C)  Reducing the number of cancellation of tickets by charging a very huge amount as cancellation fee.

(D)  Adding additional checks for ensuring safety and advertising the same.

(E)  Firing its old technical staff and hiring new staff instead.

Answer: (E)

14. If the expressions ‘R ≥ U = N ≥ S’ and A > N ≥ D’ are true, which of the following conclusions is definitely true?

(A)  R ≥ D

(B)  U > A

(C)  D < S

(D)  A < R

(E)  U < D

Answer: (A)

15. Study the given information carefully to answer the given question .

Since its launch, ‘Thrice-Spice’ restaurant chain to city X has earned accolades from each of its visitors. After almost a year of successful service, ‘Thrice-Spice’ has been nominated for the ‘Best Restaurant of the City’ Award. But, against the expectation of many people, it lost the award to a newbie in the market.

Which of the following can be the major reason believed to lose the award?

(A)  The restaurant that won the award is a multi-cuisine restaurant and offers a much wider variety than ‘Thrice-Spice’.

(B)  The first month profit of the new restaurant was higher than that of ‘Thrice-Spice’, which according to some people is because it threats its customers to stop DJ

(C)  The sale of ‘Thrice-Spice’ in the last month was a little lower than the winning restaurant due to its weekend discount offers in the said month.

(D)  Though the winning restaurant has only one outlet, unlike ‘Thrice-Spice’ chains it’s located in the heart of the city.

(E)  ‘Thrice-Spice’ remains closed on every Wednesday, whereas the other restaurants of the city are open throughout the week.

Answer: (A)

Directions – (Q. 16-20) Study the following information and answer the question.

    Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W were born in three different months (of the same year) but not necessarily in the same order, namely March, June and December such that not less than two people and not more than three people were born in a month. Each of them also likes a different fruit namely Guava, Peach, Banana, Cherry, Mango, Orange, Kiwi and Apple but not necessarily in the same order.

     Only Q and W were born in March. R likes Apple and was born in the same month as T. R was not born in December. The one who likes Mango was born in June. T does not like Mango. U was not born in the same month as T. S likes cherry and born in the same month as U. V does not like Mango. The one who likes Kiwi and the one who likes Banana were born in the same month. The one who likes Kiwi was not born in the same month as W. U does not like Kiwi. The one who likes Guava was born in the same month as P. Q does not like Peach.

16. As per the given arrangement which of the following combinations represents only the people who were born in December ?

(A)  T, V

(B)  U, P, T

(C)  V, U

(D)  P, T

(E)  U, V, S

Answer: (E)

17. As per the given arrangement, which of the following persons represent the one who was born in the same month as the one who likes orange ?

(A)  U

(B)  P

(C)  R

(D)  T

(E)  W

Answer: (E)

18. Which of the following fruits does T like, as per the given arrangement ?

(A)  Orange

(B)  Peach

(C)  Guava

(D)  Banana

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

19. Which of the following combinations is correct, as per the given arrangement ?

(A)  December-Peach

(B)  June-Orange

(C)  June-Banana

(D)  March-Guava

(E)  December-Banana

Answer: (E)

20. Who amongst the following likes Peach, as per the given arrangement ?

(A)  P

(B)  V

(C)  U

(D)  W

(E)  T

Answer: (D)

Directions – (Q. 21-25) Study the following information carefully and answer the given questions.

    When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two digit numbers)

Input : 41 sprain 10 early 97 noble 26 65 ankle death

Step I : 97 41 10 early noble 26 65 ankle death sprain

Step II : noble 97 41 10 early 26 ankle death sprain 65

Step III : 41 noble 97 10 26 ankle death sprain 65 early

Step IV : death 41 noble 97 10 ankle sprain 85 early 26

Step V : 10 death 41 noble 97 sprain 65 early 26 ankle

Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input : omits 36 59 yards 41 elect train 12 lakes 85

21. Which element comes exactly between ‘85’ and ‘lakes’ in Step III of the given input ?

(A)  59

(B)  yards

(C)  train

(D)  omits

(E)  elect

Answer: (E)

22. If in the first step, ‘59’ interchanges its position with ‘lakes’ and ‘omits’ also interchanges it position with ‘12’ then which element will be to the immediate left of ‘41’ ?

(A)  59

(B)  omits

(C)  12

(D)  elect

(E)  lakes

Answer: (E)

23. Which of the following combinations represent the first two and the last two elements in the step V of the given input ?

(A)  41, train and omits, 36

(B)  12, lakes and 36, elect

(C)  12, lakes and omits, 36

(D)  lakes, 41 and 36, elect

(E)  lakes, 41 and 59, omits

Answer: (B)

24. Which element is fourth to the right of the one which is ninth from the right and in Step V of the given input ?

(A)  36

(B)  yards

(C)  85

(D)  elect

(E)  12

Answer: (B)

25. In which step are the elements ‘train 85 yards 59’ found in the same order ?

(A)  Third

(B)  Fourth

(C)  Second

(D)  Fifth

(E)  The given order of elements is not found in any step

Answer: (D)

Directions – (Q. 26-30) Study the given information carefully to answer the given questions.

     Seven people A, B, C, D, E, F and G were appointed to a company on seven different days of the same week starting from Monday to Sunday (but not necessarily in the same order). Each person also plays a different game namely. Cricket, Hockey, Football, Squash, Volleyball, Tennis and Kho-Kho, but not necessarily in the same order.

     Only two people were appointed after the one who plays Hockey. E was appointed on one of the days after the one who plays Hockey. Only three people were appointed between E and G. Only one person was appointed between G and the one who plays Volleyball. A was appointed immediately after the one who plays Volleyball. Only three people were appointed after the one who plays Kho-Kho. F was appointed immediately after C, but not on Friday. Only two people were appointed between F and the one who plays Cricket. B was appointed immediately after the one who plays Cricket. More than two people were appointed between D and the one who plays Tennis. A and F does not play Football.

26. Who amongst the following was appointed on Wednesday ?

(A)  The one who plays Kho-Kho

(B)  A

(C)  B

(D)  The one who plays Cricket

(E)  F

Answer: (D)

27. Which of the following statements is true as per the given arrangement ?

(A)  Only one persons was appointed between F and the one who plays Squash.

(B)  Only three people were appointed before C

(C)  A plays Tennis

(D)  B was appointed on Saturday

(E)  None of the given options is true

Answer: (E)

28. The person who plays Tennis was appointed on which of the following days ?

(A)  Thursday

(B)  Tuesday

(C)  Sunday

(D)  Monday

(E)  Saturday

Answer: (E)

29. Which of the following combinations will be definitely true as per the given arrangement ?

(A)  C-Squash

(B)  Thursday-D

(C)  Saturday-Cricket

(D)  Monday-Volleyball

(E)  F-Kho-Kho

Answer: (D)

30. How many people were appointed before G ?

(A)  Two

(B)  One

(C)  Three

(D)  Four

(E)  None, as G was appointed on Monday

Answer: (A)

31. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right)in order to complete the given expression in such a manner that both ‘D > S’ as well as ‘E ≤ B’ definitely holds true ?

B__A__S__E___D

(A)  >, ≥, <, =

(B)  >, =, ≥, <

(C)  ≥, ≥, ≥, ≤

(D)  ≥, = ≥, <

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

Directions- (Q. 32-36) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and given answer :

(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question

(D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

(E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the questions.

32. Among buildings J, K, L, M, N and O (each building is of different height), which is the tallest ?

I. M is taller than J and O but shorter than K. N is taller than M but not the tallest. K is not the tallest.

II. K is shorter than only two buildings. J is shorter than M and K but taller than O. N is taller than J.

Answer: (A)

33. What is the direction of M with respect to K ?

I. K is 8 m to the East of S. Q is to the north of S. P is 4 m away from Q. M is 2 m to the north of P.

II. M is 12 m to the west of J. Q is 6 m to the South of M. K is to the South-East of Q.

Answer: (B)

34. How is P related to M?

I. M is the wife of C. M and I are the only children of R. G is the only daughter of C. P is the grand-daughter of R.

II. G is married to L. M is the mother-in-law of L. M is the only daughter of R and A. P is the grandchild of R.

Answer: (A)

35. Five people-M, N, O, P and Q live on five different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered five. How many people live between M and Q?

I. M lives on floor number three. Only one person lives between M and P. N lives on an odd numbered floor immediately above Q.

II. O lives on an even numbered floor immediately below M. Only one person lives between O and Q. N lives on the topmost floor.

Answer: (C)

36. Six people are sitting in two parallel rows containing three people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, U, V and W are seated and all of them are facing south. In row-2, P, Q and R are seated and all of them are facing north.

(Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row.) Who sits at extreme left end of row-2?

I. V sits at one of the extreme ends of the line. Only one person sits between Q and the one who faces V. P is an immediate neighbour of Q.

II. Only one person sits between Q and R. W faces one of the immediate neighbours of R. V is an immediate neighbour of W.

Answer: (D)

37. In which of these expressions ‘S > V’ be definitely false ?

(A)  S > P ≥ Q = G ≥ R > V

(B)  P < A ≤ S ≤ T; V ≥ O > T

(C)  V ≤ A ≤ L = R < S

(D)  S > C ≥ F ≤ H; V < F

(E)  S ≥ T = O ≥ P; V < J = P

Answer: (B)

Directions- (Q. 38-42) In this questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the conclusions logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

Given answer:

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusions I or conclusion II follows

(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows

(E) If conclusion I and II follow

38. Statement : No number is a digit. All digits are fractions. Some fractions are integers.

Conclusions :

I. Atleast some digits are integers.

II. All numbers being integers is a possibility.

Answer: (B)

39. Statement : Some seconds are minutes. All minutes are hours.

Conclusions :

I. Some seconds are hours.

II. All seconds are hours.

Answer: (A)

40. Statement : No number is a digit. All digits are fractions. Some fractions are integers.

Conclusions :

I. All fractions can never be numbers.

II. Some integers are definitely not numbers.

Answer: (A)

41. Statements : All flaws are errors. Some errors are mistakes. Some mistakes are blunders.

Conclusions :

I. All flaws can never be mistakes.

II. Atleast some blunders are errors.

Answer: (D)

42. Statement : All flaws are errors. Some errors are mistakes. Some mistakes are blunders.

Conclusions :

I. All flaws being blunders is a possibility

II. No error is a blunder.

Answer: (A)

43. Read the following information and answer the question.

A new apparel store has been opened by a telecom company XYZ, from which customers have very high expectations.

Which of the following statements can be inferred from the given statements ? (An inference is something  by which you can logically deduce something to be true based on known/given premises.)

(A)  XYZ previously operated in telecom industry only

(B)  Expansion is the best strategy to have competitive edge in the market

(C)  To be successful in an expansion, one needs to be a leader in telecom industry

(D)  XYZ has already established brand name in the market through its telecom business

(E)  XYZ’s apparel store offers premium products for youngsters only.

Answer: (D)

44. In this question there are two statements I and II. These statements may either be independent causes or effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements carefully and decide which of the given answers choices correctly depicts the relationship between these two statements.

I. Despite giving their best performance, more than 100 employees of XYZ Pvt. Ltd. have been laid off.

II. More than 40% employees of XYZ Pvt. Ltd. who have crossed the age of 50 years have been asked to take voluntary retirement from their services.

(A)  Statement I is the cause and Statement II is effect

(B)  Statement II is the cause and Statement I is its effect

(C)  Both statements I and II are effects of independent causes

(D)  Both statement I and II are independent causes

(E)  Both statements I and II are effects of some common cause

Answer: (C)

45. This question consists of a statement followed by two assumptions numbered I and II. All assumptions is something supposed r taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of those is/are implicit in the statement.

Statement : ‘Due to inadequate rainfall this year, the harvest obtained by farmers of village C is 50% of what was expected. As a result this year we will be buying the crop from village Z as it is been convenient and cheaper for us to buy the crop from the farmers of one village rather than buying it from farmers of different villages’.-Statement by a distributor.

I. Atleast some farmers in village Z produce the same crop as farmers in village C.

II. The harvest in village Z was much more than expected.

(A)  Both I and II are implicit

(B)  Either I or II is implicit

(C)  Only I is implicit

(D)  Neither I nor II is implicit

(E)  Only II is implicit

Answer: (A)

Directions – (Q. 46-50) Study the given information carefully to answer the given questions.

    Eight people-M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing South.

• M sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between M and S. Q sits exactly between M and S.

• T sits third to the right of Q. N is an immediate neighbour of T and faces south. O sits second to the right of R. O is not an immediate neighbour S.

• Immediate neighbour of S face opposite directions (i.e., if one neighbour faces north then the other neighbour faces south and vice-versa). Immediate neighbours of R face opposite directions (i.e., if one neighbour faces north then the other neighbour faces south and vice-versa).

• M and P face the same direction as Q (i.e., If Q faces north then M and O also face north and vice-versa.) Both the immediate neighbours of Q face south.

46. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of Q, how many people will sit between R and O?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  Four

(D)  More than four

(E)  One

Answer: (B)

47. The amongst the following sits third to the right of R ?

(A)  M

(B)  Q

(C)  Other than those given as options

(D)  N

(E)  S

Answer: (A)

48. How many people face north as per the given arrangement ?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  Four

(D)  More than four

(E)  One

Answer: (C)

49. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  QO

(B)  MR

(C)  NR

(D)  OS

(E)  PS

Answer: (A)

50. How many people sit between S and N as per the given arrangement ?

(A)  None

(B)  Two

(C)  More than three

(D)  One

(E)  Three

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...